Eilen meni reissaamiseksi päivä, ja syöminen hajanaiseksi ja leipävoittoiseksi.
Ruokavaliolla toki, ei mitään öljyjä kuitenkaan, mutta silti.
Tuli se olo, että nyt äkkiä jokin myrkynvihreä vihanneskeitto.
Saimi Latosen pula-ajan keittokirjassa oli resepti "Nokkosmaitokeitto". Nokkosia, vettä, jauhoja, maitoa, sokeria ja suolaa.
Muokkasin siitä meille kuuman kupposen tähän päivään.
Ensin kattilaan alle puoli litraa vettä, lopussa myös kauramaitoa.Kerätään pakastimesta vihanneksia kuten:
- maissia
- parsakaalta
- pitkiä vihreitä papuja
- lehtikaalta
- vihannessekoitusta
- pakasteherneitä
- pinaattia
Ne hajoavat liemeen, jolloin keitosta tulee täydemmän oloista. Pinaatissa on lisäksi makua.
Mausteet:
- persiljaa
- curry, tai hot curry mausteseosta
- mustapippuria
- valkopippuria
- kolmen tai viiden pippurin sekoitusta, jos sattuu olemaan.
Mausteita voi ripotella vähitellen, tai käyttää 1/4 mittalusikan kärkeä ettei vahingossa mene liian tuimaksi, jos tekee pienen keiton.
Tähän jouduin lisäämään suolaa ja sokeria. Kaupan kauramaidossakin on valmiina suolaa.
Vihanneksia keitetään ensin vähässä vedessä, keittoaikojensa mukaan, kunnes valmiita.
Sekaan voi kaataa vielä kauramaitoa ja kuumentaa uudelleen.
Voi varmaan käyttää nesteenä enimmäkseen tai pelkästään kauramaitoa.
Laitoin nyt ensin vettä, ja loput tuota Oatlyn kauramaitoa.
Keiton voi lopuksi suurustaa grahamvehnä- tai ohrajauhoilla.
Oikeanpuoleinen on suurustettu versio, testimielessä.
Ehkä en suurustanut kovin paljoa, noin 2-3 isoa teelusikallista ohrajauhoja. Joka tapauksessa mitään suurta eroa en huomannut keittojen välillä, suurustettu tai ei. Suurustettu hyytyi jäähdyttyään.
Suurustaminen voi olla hyvä, jos haluaa keitosta ruokaisampaa. Tämähän on varmaan nälänpidon kannalta melko kevyt keitto.
Testasin myös mitä tapahtuu, kun ei laita kauramaitoa, ja vain suurustaa.
No ei siinäkään mitään. Mitä enemmän on pinaattia ja mausteita, sitä vähemmän tulee ihmetelleeksi lientä. Kuvauksellisuus väheni, ja keitto oli harmaamman väristä.
Suosittelen ehkä kuitenkin kauramaitoa, itse tehtyä tai kaupan, jos epäilyttää yhtään.
Lanttua ja porkkanaa voi myös laittaa, mutta niitä joutuu keittämään pitkään ennen muita vihanneksia.
Peruna sopii myös. Perunasta saa lisää suurusta, kun survoo kauhalla.
Jos tavoitteena on helppo ja nopea keitto, pakastevihannekset ovat ratkaisu.
Tässä oli tämä luukku, huomenna kuudestoista.
Kiitos kun luit.
- Luukku 1. Peruna
- Luukku 2. Kaurapuuro
- Luukku 3. Porkkanaletut
- Luukku 4. Kaura-ateria
- Luukku 5. Bataattikeitto, peltileipä ja kirjavinkki
- Luukku 6. Ruskea kastike
- Luukku 7. Riisipuuro
- Luukku 8. Papusoppa ja helppo leipä
- Luukku 9. Makaroni
- Luukku 10. Pitsa
- Luukku 11. Currymausteinen keitto
- Luukku 12. Muffinssit
- Luukku 13. Riisi ja kirjavinkit
- Luukku 14. Mannapuurot
- Luukku 15. Vihreä keitto
- Luukku 16. Starch Blaster
- Luukku 17. Maustekastikkeet
- Luukku 18. Kaali ja riisi
- Luukku. 19. Bataatti
- Luukku 20. Rieskat, bataattikakut+keitto
- Luukku 21. Hampurilaisateria
- Luukku 22. Makaronilaatikko ja italiansalaatti
- Luukku 23. Ruskea risotto ja punakaalilisuke
- Luukku 24. Pasteijat ja tortut
Kommentit
Lähetä kommentti