Siirry pääsisältöön

Luukku 21. - WFPB - Hampurilaisateria

Tervetuloa Strugglen Grillille. Mitä laitetaan?


Ottaisin kaksi hampurilaista kaurapihvillä, sekä lohkoperunat. Juomaksi 0,33 puolukkatuoremehu.

Mitä mausteita?

Sinappi, ketsuppi, kurkkusalaatti. 


Perunalohkot leivinpaperoidun pellin päälle, ja uuniin. Vinkki: Pyörittele ennen uuniin laittamista ketsupissa ja mausta grillimausteella. Mauste pysyy pottujen päällä.

Samalla voi vääntää nupit 200 C keskilämmölle. Nämä laitoin nyt ylätasolle. Paistetaan kunnes valmiita. En kääntele välillä, uuni vain jäähtyy.

Leivät:


  • 3 dl lämpöistä vettä
  • 2 tl kuivahiivaa
  • ripaukset suolaa ja sokeria
  • 1 dl grahamjauhoja
  • 1/2 -1 dl kaurahiutaleita
  • loput hiivaleipävehnäjauhoja
Jauhoja sekoitetaan vähin erin ensin vispilällä hiiva+sokeri+suolaveteen, kunnes otetaan lusikka avuksi.
Sillä sekoitetaan loppuun kunnes taikina on löysähköä. Lusikalla pellille könttejä nousemaan.


Annoin kohota (tai levitä) n.20-30 minuuttia lieden päällä, sillä aikaa kun pihvit olivat uunissa. Paistoin sitten 200C-uunissa noin vartin, tai kunnes valmiita.

Tämä on peltileipäideasta lähtöisin, ja taikina on siis löysää.

Ne leviävät toisiinsa kiinni, eivätkä nouse pyöreiksi. 

Tiesin, etten saa kuitenkaan tehtyä nyt ilmavia, mutta pyöreiksi kohonneita sämpylöitä. 

Siksi pyrin tekemään lähtöjään niin lituskoita leipiä, ettei niitä ole pakko halkaista. Pääasiana rakenne ja mieto maku.


Hampurilaispihvit n. 3-4 kpl
  • 1 dl kaurahiutale
  • 1 dl kypsiä muusattuja kidneypapuja 
  • 1 dl perunamuusia
Ainekset sekoitetaan yhteen. Lisätään, jos jostain on puute. Pavut mittasin ensin, muusasin sitten.
Taikinasta pitäisi tulla kohtuullisen vaikeasti sekoitettavaa, ja vaaleaa väriltään. Siitä on helppo rutistella pihvit.

Mausteeksi: 
  • ketsuppia
  • sinappia
  • 0,5 - 1 tl soijakastiketta
  • 1 rkl tomaattisosetta
  • 1/4 tl mustapippuri
  • maustepippuria ripaus, tai 1/8 tl
  • paprikajauhetta 1/8 tl tai väriä tuomaan

180 C uunissa 15-20 minuuttia, tai kunnes valmiita. Kääntö puolessa välissä. 



Mausteita tietysti maun mukaan. Laitoin vain arvioiden, mikä hyvältä näyttää.


Välillä käänsin ja jatkoin tarvittaessa uunissaoloaikaa. Alkoivat viimein pysyä koossa.



Näissä on se vaara, että ensin eivät valmistu, mutta yhtäkkiä kuitenkin kuivahtavat. Jos näin käy, kannattaa kääriä paperiin tai pyyhkeeseen. Varsinkin jos joutuu pitämään odottamassa.

Maku ja rakenne muistuttaa einesjauhelihapihvejä, ainakin näillä mausteilla. Kumma kyllä. Sekin on edistysaskel.

Pihvin värillä taida olla merkitystä, kun se peitetään maustekastikkeilla. 




Kaalisalaatin pilkoin miniblenderissä. Sekaan vähän soijajogurttia, sinappia ja limemehua.

Kaupassa lunttasin tuoteselosteista viimeksi, että monessa majoneesissa on jotain sinappia.


Puolukkamehun tein jäisistä marjoista.

Vettä lorautin ensin vähän, surautin silpuksi, ja laimensin loppuun mukissa. Jäisistä puolukoista ei tule kovin kirpeääkään ensin. Sokeria voi laittaa, jos haluaa.


Lohkoperunoihin grillimaustetta, ja suolaa jos haluaa.


Tässä näkyy leipien rakenne halkaistuna.

Puolikkaista tuli litteitä, eikä tarvinnut puristaa kasaan purressa. Leipää tuli annokseen vähän, kun olivat niin ohuita. 


Oli hyvin tilaa syödä kaksi purilaista aamupalaksi.

Kurkkusalaatin voi ostaa kaupasta, niissä ei ole öljyä useinkaan. Tein kurkkusalaatin nyt itse miniblenderissä maustekurkusta ja etikkasäilötystä paprikasta. 

WFPB-soveltuva hampurilaisateria onkin ollut kokeilematta. 

Tavallista suolaisempi ateria, mutta puuttuu tästä sentään liha ja rasva - paitsi kasvien oma. 

Kiitos kun luit! PS. Oli hyvää, meinasin unohtaa mainita.
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Viikon ruokaostokset - Toukokuu vko 2. 30 €

Toukokuun toisen viikon ruokaostokset. 29.96 € eli kolme kymppiä. Salesta n. 16 €.  N. 3,5 kg perunaa Etikka on samalla siivousaine, mutta laitetaan nyt. Kauramaitopurkki maksoi 2,15 €. Hieman hinta noussut. Ei ihan kokokasvisruokaakaan, joten voisi ottaa tilalle vaikkapa ruukkuyrtin. Tai salaattipussin. Mutta kyllä nyt oli kiva tehdä kaura-aterioita.  Kaali, kurkku ja kesäkurpitsa. Melkein kaksi ja puoli kiloa. Yhteensä vitosen. Kurkku on aina kiire syödä pois, ettei se ala mennä keltaiseksi ja mauttomaksi. Pätkin siitä aina loput keittoihin ja muihin ruokiin. Kesäkurpitsa säilyy melko hyvin jääkaapissa. Vaan enpä näitä säilytettäväksi nyt ostanut. Perunaostoksia. Tällä viikolla yhteensä 7,8 kg perunaa, 7,62 €. Vielä on vajaa pussi jäljellä. Multaperunat 0,85 €/kg, pussiperunat 1,10 €/kg Käväisin Prismassakin mutkan. Ostin nämä ensi viikkoa varten. 5.13 €. Lisäksi äiti toi pari kiloa riisiä, joka ei kuulemma mene.  Muuton takia yritän ostaa mahdollisimman vähän. Pakkasessa on kastikep

WFPB - Maustaminen osa 4. - Happamuus

Mausteista jatketaan.  Viimeksi oli osa 3. Yrttejä ja tulisuutta .  Nyt katsotaan happamia ja kirpeitä lisämakuja ruuassa. Riippuu ruuasta, mistä kasvista tai aineesta happamuus mieluiten haetaan. Sitruuna antaa happamuuden lisäksi C-vitamiinia, ellei sitä kuumenneta liikaa. Jos ruokalautasellinen tuntuu kaipaavan suolaa, niin joskus sen sijaan auttaakin sitruuna. Ihan kaikkeen sitruuna ei sovi.  Ei siitä kauaa ole, kun jonkin risoton tai keiton päälle pirskautin hieman liikaa sitruunaa, ja sitten se ei maistunut millekään muulle.  Toiset keitot sitruuna kruunaa ihan täydellisesti. Puhun nyt vain omasta kokemuksesta, mutta sitruunavettä juodessani alkaa melkein jo samana päivänä vihloa hampaita.  Kun lisään sitruunaa sinne tänne vähän, ei tuntuisi vaikuttavan niin paljoa hampaisiin. Sitruuna raikastaa salaatit ja höyrytetyt kasvikset.  Happamuuden takia myös marjat ovat usein kiva lisä lautasen reunalle tai salaatteihin. Happamuushan niissäkin on. Ruokaan harvemmin sekoitan marjoja, en

WFPB - Maustaminen, osa 3. - Yrttejä ja tulisuutta

Tämä on hieman pidempi juttu nyt, maustamisesta. Laadukkaan ruoan ystävät ja kulinaristisesti valveutuneet tietävät, että mausteethan jauhetaan mieluiten morttelissa kokonaisista pippureista ja siemenistä. Kasvatetaan yrttejä itse, ja jokainen päivä on tuore raikas salaatti pöydässä. Vinha perä tässä, koska avattu mauste ja kasvi väljähtyy nopeampaa, kuin omassa luontaisessa muodossaan oleva. Ruuanlaitossa käytetään ihanteellisesti paljon tuoreita yrttejä.  Mieluiten ostetaan aina kokonaisena ja tuoreena kaikki, mitä vain saa. Se asenne on hyvä  kun haluaa tehdä hyvää ruokaa. Varsinkin asioiden syömistä kokonaisena ja tuoreena tuetaan tässä kokokasvisruokavaliossa.  Tuoreus ja raaka-aineiden laatu on hyvä ajatus myös sen kannalta,kun haluaa vähentää suolan ja sokerin käyttöä omassa ruokavaliossa. Niitä ei ehkä tarvita niin paljon, kun ruoka on hyvää muutenkin. Samalla myös on tarkoitus totuttaa makuaisti vähempiin kemikaaleihin, ja maistamaan ruuan aidot maut. Tässä ruokavaliossa ei se

WFPB - Kaurakeksit luumusoseesta ja omenasoseesta

Kevyttä herkkua, ilman rasvaa. Vähäsokerisesti. Kokeilin luumusosetta rasvan tai kanamunan korvikkeena. puolikas ylikypsä banaani muusattuna 1 dl luumusosetta 1 dl kaurajauhoja 2 dl kaurahiutaleita 180 C uunissa toiseksi ylimmällä tasolla n. 20 minuuttia.  Ripottelin kaurahiutaleita lisää, kunnes sain kekseihin sopivan koostumuksen. Laitoin yhdet ruokalusikalliset puolukoita ja rusinoita, mutta ne olivatkin sitten valmiissa kekseissä melko kirpeitä. Yleensä toimivat banaanikekseissä hyvin. Ihan pieni ripaus suolaa, kaksi teelusikallista sokeria ja teelusikalliset kanelia ja vaniljasokeria. Rriippuu siitäkin, miten makeaan on tottunut, voi laittaa enemmän tai vähemmän sokeria. Näyttävät tosi pieniltä, mutta yritin tehdä reilun kokoisia keksejä. Ripottelin päälle vähän kanelia ja vaniljasokeria vielä ennen uuniin laittamista. 180 C ja 20 minuuttia. Olivat vähän ottaneet väriä, paistuneet siis kullanruskeiksi.  Alapuolelta katsottuna olivat hieman ruskistuneet. Käänsin ne ympäri, etteivät

WFPB - Piirakkapohja pula-ajan tapaan - Suolainen täyte

Piirakkapohjalle löytyi mainio sapluuna "Pula-ajan ruokaohjeita" - nimisestä kirjasta, Marttaliiton kirjasia N:o 22, 6.painos, vuodelta 1946, näköispainos vuodelta 1997, Marttaliitto ry, kirjoittaja Saimi Latonen. Ohjeen nimi oli "Omenapiirakka", ja se löytyi sivulta 10. Resepti vaikutti  käyvän sekä suolaisiin että makeisiin. Ohueksi kaulittuna taikina toimii myös pasteijoiksi leivottuna.  Vegaaninen tämä oli jo valmiiksi, ja vieläpä ilman taikinaan lisättyä rasvaa. Joulutortut saa kun tekee hiivaleipävehnäjauhoihin, kokonaisten keitettyjen perunoiden kera.  Uusin: Pasteijat +tortut Ainekset menivät näin: 200 g keitettyjä perunoita 4 tl. etikkaa 1/2 tl. suolaa 2 tl. leivinjauhetta tai 2 tl. soodaa jauhoja Vaikka ohjeessa puhuttiinkin keitetyistä perunoista, käytin silti veteen tehtyä perunamuusia. Sitä sattui olemaan valmiina.  Pohjasta voi tulla ominaisuuksiltaan erilainen, käyttäessä keitettyjä perunoita kuten neuvottiin.  Ei se varmaankaan kauas poikkea näinkä

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Ruokaostokset - Juhlapostaus - Mausteet osa 1., ruuanlaiton opettelu, koirat, blogi - Vappu -22

Nyt huhtikuun ruokaostokset.  Juhlaostokset, koska tässä kuussa tuli vuosi täyteen blogin pitämistä aktiivisesti. Laskin kuiteista, että meni 77 euroa ja hilut. Jos tuorekurkun ja pari omenaa haen, voi tulla 80 euroa täyteen. Pari kertaa olen käynyt marketissa kaupunkireissulla, mutta enimmäkseen nämä ostokset ovat lähikaupoista. Suunnittelen muuttoa, ja yritän syödä pakastimet tyhjäksi.  Katsotaan ensin ruokaostokset.  Sitten lopuksi muuta juttua koirista, blogin tekemisestä ja maustamisen opettelusta.  Kerron myös ehdotukseni vapun menyysta.  Ruokaostokset huhtikuussa 2022 Perunaostoksia Prismasta, huhtikuussa, 11 kg ja 800g. 8,39€ Kahdeksan perunanhakureissua lähikauppaan.  Noin 28 kiloa perunoita huhtikuussa. Onneksi en kaikkia syönyt yksin.  En ole erotellut tästä koirien perunoita. N. 26 euroa. 4 kiloa porkkanoita, kilo punajuuria. Punakaali, lanttu ja kaali. 9,13 €. Kurkkuja mukaan aina perunanhakureissulla. 2,5 € Hedelmät tekivät yhteensä huhtikuussa 10,88 € Veriappelsiineja my

WFPB - Ruokaostokset 32 € - Toukokuu vko 1 - Kokkailut - Äitienpäivä

Viikon ruokaostokset, ja viikon kokkailuita. Ideat myös äitienpäivään. Hedelmiä vappupöytään Salesta. Perunoita. Perunoita, punajuuria ja kurkku 4.50 € Porkkanat piti hakea K-marketista asti. Kelit olleet vähän huonoja, joten ei ole montaa hupikävelyä sinne hotsittanut tehdä. Kerran kävin, ja sattuikin olemaan omenatarjous, 0,50 €/kilo.  Kauramaitopurkin muistin ostaa, mutta se soijajogurttihan unohtui.  Olisin halunnut tehdä italiansalaattia, mutta en sitten kaupassa enää muistanutkaan. Loppuviikosta alkoi olla ongelma, että mitä vihannesta söisi. Pakastimessa on vielä jotain, mutta oli taas haettava kaali, että saa tuorettakin pöytään. Punajuurien, porkkanoiden ja omenoiden kanssa kaalista tulee monta asiaa halvalla. Kesäkurpitsakin olisi nyt ollut melko edullista. Yhteensä meni 32, 38 €. Kokkailut: Punajuuria ja kaalta keitin, ja maustoin. Tähän keitokseen käyvät myös porkkanat ja omenat. Säilykepaprikat toimivat myös tosi hyvin. rouhittu mustapippuri jauhettu inkivääri jauhettu kur