Tervetuloa seuraamaan joulukalenteria! Toivottavasti onnistun tekemään kaikki 24 luukkua, eikä tule mitään väliin.
Ensimmäisessä luukussamme on yksi euro, ja yksi ruoka: peruna.
Luku 1 ratkaisi päivän teeman, koska melkeinpä aina voi saada yhdellä eurolla noin kilon perunaa, jostain lähikaupasta tai marketista.
Muitakin ruokia toki olisi vastaavilla kriteereillä. Perunassa on silti lisäksi se ominaisuus, että se on maanalainen juurikasvi ja sisältää C-vitamiinia, toisin kuin puurot.
Perunaa uskallan syödä koko päivän pelkästään ja se olisi valintani, jos pitäisi päättää vain yksi ruoka.
Voisin kait syödä perunaa yli kaksi kiloa saavuttamatta kunnolla päivän energiantarvetta.
Kätevä aamupala on edelliseltä päivältä jääneet keitetyt perunat, jotka rikon muovipussin sisällä ensin.
Pyörittelen ne grillausmausteessa ja tilkassa ketsuppia, ja kuumennan mikrossa.
Kokeilin maustaa pussissa, mutta lautasella olikin parempi. Mausteita jäi pussin seinämille.
Ekologiselta kannalta yritän jatkokäyttää pussin joihinkin roskiin vielä.
Jos jaksaa pilkkoa perunat, niistä saa hyvät ranskalaiset uunissa.
Kylmät perunasuikaleet kylmään uuniin, uuni kuumenemaan 200C asteelle. Sitten vain odottelemaan koska on valmista.
Muusia tehdessä käytän keitinveden nesteenä.
Monesti sitä on kahden vaiheilla, kuoriako perunat vai ei. Perunoista saisi enemmän rautaa ja kaikenlaisia vitamiineja kuorineen syödessä.
Kahdesta kilosta perunoita saamani kuoret painoivat 273 grammaa.
Pääasia silti, että näin hyvää ruokaa tulee syötyä. Mikäli se joskus vaatii kuorimisen, ei ole varmasti ensimmäinen eikä viimeinen kerta maailmanhistoriassa.
Ennestään tuntemattomia perunoita voi kokeilla ensin keittää pienemmän erän kuorineen, ettei tule tehneeksi turhaa työtä jatkossa.
Hyvä välimuotoratkaisu on kuoria perunat huonosti.
Kaikki epäilyttävimmät kohdat ja kantaruvet vain pois.
Kiitos kun luit! Huomenna on toinen luukku.
- Luukku 1. Peruna
- Luukku 2. Kaurapuuro
- Luukku 3. Porkkanaletut
- Luukku 4. Kaura-ateria
- Luukku 5. Bataattikeitto, peltileipä ja kirjavinkki
- Luukku 6. Ruskea kastike
- Luukku 7. Riisipuuro
- Luukku 8. Papusoppa
- Luukku 9. Makaroni
- Luukku 10. Pitsa
- Luukku 11. Currykeitto
- Luukku 12. Muffinssit
- Luukku 13. Riisi, kirjavinkit
- Luukku 14. Mannapuurot
- Luukku 15. Vihreä keitto
- Luukku 16. Starch Blaster
- Luukku 17. Maustekastikkeet
- Luukku 18. Kaali ja riisi
- Luukku. 19. Bataatti
- Luukku 20. Rieskat, bataattikakut+keitto
- Luukku 21. Hampurilaisateria
- Luukku 22. Makaronilaatikko ja italiansalaatti
- Luukkku 23. Ruskea risotto ja punakaalilisuke
- Luukku 24. Pasteijat ja tortut
Mahtava idea tämä kalenteri. Ja kiitos ranskanperuna vinkistä. En ole koskaan ajatellut että potut vois pistää kylmään uuniin!
VastaaPoistaKiitos kommentista! Mahtavaa, että löytyy kannatusta idealle !
PoistaAinakin kannatti sitten aloittaa. Toivottavasti ranskanperunasi onnistuu, ja on hyötyä vinkistä.