Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui.
Makaronilaatikko:
- 1 pussi/400 g tummaa makaronia
- 1 porkkana
- n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja)
- vettä
Mausteet:
- 1 rkl soijakastike
- 1/2 tl mustapippuri
- 1/4 tl maustepippuri
- 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus
- loraus ketsuppia
200 C noin tunti
Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.
Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni.
Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella.
Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin.
Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi.
Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta.
Noin tunnin päästä alkoi makaronilaatikko olla valmista.
Olen joskus jättänyt makaronilaatikon jopa tekemättä siksi, ettei ole ollut yhtään kasvimaitoa.
Jatkossa tiedän, ettei maito mikään välttämättömyys ole. Maku oli niin hyvä.
Maustepippuri antoi makumuistoja, soijakastike toi umamin ja mustapippuri antoi potkua.
Italiansalaatti
Italiansalaattia varten keitin porkkanan kuorittuna ja kokonaisena. En pilkkonut, koska silloin maku ja ravinteet olisivat liuenneet veteen.
Kun porkkana oli kypsä, mutta ei liian pehmeä, jäähdytin sen ja raastoin isommalla puolella.
Aineksien määrät italiansalaatissa riippuvat siitä, minkä verran aikoo tehdä.
Tein pienen määrän koska en tiennyt, tuleeko tästä mitään.
Vegaaninen italiansalaatti
- Soijajogurtti,
- omenasiideriviini- ja/tai riisiviinietikka, tai etikka
- pakasteherneet,
- rakettispagetti, valkoinen (lukijan vinkki: Tumma toimi yhtä hyvin)
- raastettu kypsä porkkananpätkä ja
- raastettu suolakurkun/maustekurkun pätkä
- Valkopippuri. Laitoin ripauksen.
- sokeri
- suola(?)
Keitin spagetit ja pakasteherneet porkkanan keitinvedessä. Keittoaika oli noin 5 minuuttia. Lidlin pakasteherneitäkin sai keittää.
Huuhtelin kylmässä vedessä ja valutin hyvin.
Italiansalaatin maustaminen oli nyt sellaista, että lisäsin aina lorauksen jotain, ripauksen jotain,
maistoin, lisäsin lisää, maistoin uudelleen.
Lopulta en tiedä, minkä verran sinne meni mitäkin.
Alpro Greek style- jogurtista en mene vannomaan, onko se tähän paras valinta.
Aina, kun mausta puuttui jotain, tuntui vastauksena olevan "lisää sokeria". Se voi riippua siitä, mitä soijajogurttia käyttää. Joskus lisää etikkaa voi olla parempi, eikä niinkään sokeri.
Suurin ongelma vaikutti aina olevan tuo jogurtin maku ja happamuus.
Notkistin sitä lopulta tilkkasella luomu kauramaitoa, jossa ei ole hirveästi sivumakua. Tuntui auttavan, sekä makuun, että suutuntumaan.
Jos einesitaliansalaatti on tuttua, tunnistaa kyllä hetken, milloin ollaan eniten jäljillä.
Tarkempiakin ohjeita oli netissä, mutta niissä luki majoneesia ja erilaisia muita lisukkeita. En sitten lähtenyt seuraamaan niitä, vaan kokoamaan tätä itse.
Otin vain vinkin, että useimmissa, ellei kaikissa, toistui valkopippuri mausteena.
Eilenkin postasin hampurilaisateriasta vain, että tulipahan tehtyä, vaikka oikeasti olin ihan innoissani.
Toisaalta kehumatta ei aiheuta liikaa pettymyksiä.
Kannattaa kokeilla, jos tykkää.
Kiitos kun luit, ja hyvää päivää!
- Luukku 1. Peruna
- Luukku 2. Kaurapuuro
- Luukku 3. Porkkanaletut
- Luukku 4. Kaura-ateria
- Luukku 5. Bataattikeitto, peltileipä ja kirjavinkki
- Luukku 6. Ruskeakastike
- Luukku 7. Riisipuuro
- Luukku 8. Papusoppa
- Luukku 9. Makaroni
- Luukku 10. Pitsa
- Luukku 11. Currykeitto
- Luukku 12. Muffinssit
- Luukku 13. Riisi, kirjavinkit
- Luukku 14. Mannapuurot
- Luukku 15. Vihreä keitto
- Luukku 16. Starch Blaster
- Luukku 17. Maustekastikkeet
- Luukku 18. Kaali ja riisi
- Luukku. 19. Bataatti
- Luukku 20. Rieskat, bataattikakut+keitto
- Luukku 21. Hampurilaisateria
- Luukku 22. Makaronilaatikko ja italiansalaatti
- Luukku 23. Ruskea risotto ja punakaalilisuke
- Luukku 24. Pasteijat ja tortut
Italian salaattia ei olekaan tullut syötyä vuosikymmeniin. Jokin makumuisti siitä on silti vielä olemassa. Ehdottomasti pitää kokeilla. Kaapissa on vaan tummia rakettiaspaketteja. Ehkä niitä käyttämällä ei saa niin autenttista ulkonäköä, saattaa vähän vaikuttaa makuunkin. Otan silti riskin.
VastaaPoistaKiitos kommentista. Aivan. Itsellä vasta pari-kolme vuotta aikaa, kun viimeksi söin. Kannustan, ja hauska kuulla että menee kokeiluun. Ainahan se hyvä on jos osoittautuukin, että tummatkin käy maun puolesta.
PoistaMinä tein tummista, ei mielestäni vaikuta kuin ulkonäköön. Väri nyt harmahtava, mutta hyvää tuli. Käytin Lidlin soijajogurttia, omenasiiderietikkaa, valkopippuria ja sokeria, pikkuhiljaa ja makustellen. Näin heti maistettuna maku jo ihan ok. Mutta jätän tekeytymään jääkaappiin maku vain paranee. Hyvä idea mulle joulun ajan lisänä. Kiitos!
VastaaPoistaKiva kuulla, ole hyvä, ja kiitos kommentista. Pitääpä kokeilla joskus Lidlin jogurttiin. Ja tummiin rakettispagetteihin.
Poista