Siirry pääsisältöön

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui.


Makaronilaatikko:

  • 1 pussi/400 g tummaa makaronia
  • 1 porkkana
  • n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja)
  • vettä
Mausteet:
  • 1 rkl soijakastike
  • 1/2 tl mustapippuri
  • 1/4 tl maustepippuri
  • 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus
  • loraus ketsuppia
200 C noin tunti

Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt. 


Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni.

Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella.

Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin.


Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät.



Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi.

Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta.



Noin tunnin päästä alkoi makaronilaatikko olla valmista.

Olen joskus jättänyt makaronilaatikon jopa tekemättä siksi, ettei ole ollut yhtään kasvimaitoa. 

Jatkossa tiedän, ettei maito mikään välttämättömyys ole. Maku oli niin hyvä. 

Maustepippuri antoi makumuistoja, soijakastike toi umamin ja mustapippuri antoi potkua.


Italiansalaattia varten keitin porkkanan kuorittuna ja kokonaisena. En pilkkonut, koska silloin maku ja ravinteet olisivat liuenneet veteen. 

Kun porkkana oli kypsä, mutta ei liian pehmeä, jäähdytin sen ja raastoin isommalla puolella. 


Aineksien määrät italiansalaatissa riippuvat siitä, minkä verran aikoo tehdä.

Tein pienen määrän koska en tiennyt, tuleeko tästä mitään.

Vegaaninen italiansalaatti
  • Soijajogurtti, 
  • omenasiideriviini- ja/tai riisiviinietikka, tai etikka
  • pakasteherneet, 
  • rakettispagetti, valkoinen
  • raastettu kypsä porkkananpätkä ja 
  • raastettu suolakurkun pätkä
  • Valkopippuri. Laitoin ripauksen.
  • sokeri
  • suola(?)


Keitin spagetit ja pakasteherneet porkkanan keitinvedessä. Keittoaika oli noin 5 minuuttia. Lidlin pakasteherneitäkin sai keittää.

Huuhtelin kylmässä vedessä ja valutin hyvin.


Italiansalaatin maustaminen oli nyt sellaista, että lisäsin aina lorauksen jotain, ripauksen jotain,
maistoin, lisäsin lisää, maistoin uudelleen.

Lopulta en tiedä, minkä verran sinne meni mitäkin.

Alpro Greek style- jogurtista en mene vannomaan, onko se tähän paras valinta.


Aina, kun mausta puuttui jotain, tuntui vastauksena olevan "lisää sokeria". Se voi riippua siitä, mitä soijajogurttia käyttää. Joskus lisää etikkaa voi olla parempi, eikä niinkään sokeri.

Suurin ongelma vaikutti aina olevan tuo jogurtin maku ja happamuus. 

Notkistin sitä lopulta tilkkasella luomu kauramaitoa, jossa ei ole hirveästi sivumakua. Tuntui auttavan, sekä makuun, että suutuntumaan. 


Jos einesitaliansalaatti on tuttua, tunnistaa kyllä hetken, milloin ollaan eniten jäljillä.

Tarkempiakin ohjeita oli netissä, mutta niissä luki majoneesia ja erilaisia muita lisukkeita. En sitten lähtenyt seuraamaan niitä, vaan kokoamaan tätä itse.

Otin vain vinkin, että useimmissa, ellei kaikissa, toistui valkopippuri mausteena.


Olipas kyllä hyvää, kertakaikkiaan, varsinkin makaronilaatikko. Meinaa aina unohtaa mainita näissä postauksissa. 

Eilenkin postasin hampurilaisateriasta vain, että tulipahan tehtyä, vaikka oikeasti olin ihan innoissani. 

Toisaalta kehumatta ei aiheuta liikaa pettymyksiä.


Italiansalaatti siis onnistui jo melko lähelle sitä, mitä olin hakemassa. 

Ainakin sitäkin on tarvittaessa mahdollista nyt tehdä.

Kannattaa kokeilla, jos tykkää.

Kiitos kun luit, ja hyvää päivää!

Kommentit

  1. Italian salaattia ei olekaan tullut syötyä vuosikymmeniin. Jokin makumuisti siitä on silti vielä olemassa. Ehdottomasti pitää kokeilla. Kaapissa on vaan tummia rakettiaspaketteja. Ehkä niitä käyttämällä ei saa niin autenttista ulkonäköä, saattaa vähän vaikuttaa makuunkin. Otan silti riskin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Aivan. Itsellä vasta pari-kolme vuotta aikaa, kun viimeksi söin. Kannustan, ja hauska kuulla että menee kokeiluun. Ainahan se hyvä on jos osoittautuukin, että tummatkin käy maun puolesta.

      Poista
  2. Minä tein tummista, ei mielestäni vaikuta kuin ulkonäköön. Väri nyt harmahtava, mutta hyvää tuli. Käytin Lidlin soijajogurttia, omenasiiderietikkaa, valkopippuria ja sokeria, pikkuhiljaa ja makustellen. Näin heti maistettuna maku jo ihan ok. Mutta jätän tekeytymään jääkaappiin maku vain paranee. Hyvä idea mulle joulun ajan lisänä. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, ole hyvä, ja kiitos kommentista. Pitääpä kokeilla joskus Lidlin jogurttiin. Ja tummiin rakettispagetteihin.

      Poista

Lähetä kommentti

Hei! Koska liikkeellä on ollut roskapostibotteja nyt, laitoin kommentteihin valvonnan. Varsinkin öisin pidän sen asetuksena. Kiitos kommentistasi, julkaisen luettuani sen ja vastaan mahdollisimman pian :) T: Struggle

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Viikon ruokaostokset - Toukokuu vko 2. 30 €

Toukokuun toisen viikon ruokaostokset. 29.96 € eli kolme kymppiä. Salesta n. 16 €.  N. 3,5 kg perunaa Etikka on samalla siivousaine, mutta laitetaan nyt. Kauramaitopurkki maksoi 2,15 €. Hieman hinta noussut. Ei ihan kokokasvisruokaakaan, joten voisi ottaa tilalle vaikkapa ruukkuyrtin. Tai salaattipussin. Mutta kyllä nyt oli kiva tehdä kaura-aterioita.  Kaali, kurkku ja kesäkurpitsa. Melkein kaksi ja puoli kiloa. Yhteensä vitosen. Kurkku on aina kiire syödä pois, ettei se ala mennä keltaiseksi ja mauttomaksi. Pätkin siitä aina loput keittoihin ja muihin ruokiin. Kesäkurpitsa säilyy melko hyvin jääkaapissa. Vaan enpä näitä säilytettäväksi nyt ostanut. Perunaostoksia. Tällä viikolla yhteensä 7,8 kg perunaa, 7,62 €. Vielä on vajaa pussi jäljellä. Multaperunat 0,85 €/kg, pussiperunat 1,10 €/kg Käväisin Prismassakin mutkan. Ostin nämä ensi viikkoa varten. 5.13 €. Lisäksi äiti toi pari kiloa riisiä, joka ei kuulemma mene.  Muuton takia yritän ostaa mahdollisimman vähän. Pakkasessa on kastikep

WFPB - Maustaminen osa 4. - Happamuus

Mausteista jatketaan.  Viimeksi oli osa 3. Yrttejä ja tulisuutta .  Nyt katsotaan happamia ja kirpeitä lisämakuja ruuassa. Riippuu ruuasta, mistä kasvista tai aineesta happamuus mieluiten haetaan. Sitruuna antaa happamuuden lisäksi C-vitamiinia, ellei sitä kuumenneta liikaa. Jos ruokalautasellinen tuntuu kaipaavan suolaa, niin joskus sen sijaan auttaakin sitruuna. Ihan kaikkeen sitruuna ei sovi.  Ei siitä kauaa ole, kun jonkin risoton tai keiton päälle pirskautin hieman liikaa sitruunaa, ja sitten se ei maistunut millekään muulle.  Toiset keitot sitruuna kruunaa ihan täydellisesti. Puhun nyt vain omasta kokemuksesta, mutta sitruunavettä juodessani alkaa melkein jo samana päivänä vihloa hampaita.  Kun lisään sitruunaa sinne tänne vähän, ei tuntuisi vaikuttavan niin paljoa hampaisiin. Sitruuna raikastaa salaatit ja höyrytetyt kasvikset.  Happamuuden takia myös marjat ovat usein kiva lisä lautasen reunalle tai salaatteihin. Happamuushan niissäkin on. Ruokaan harvemmin sekoitan marjoja, en

WFPB - Maustaminen, osa 3. - Yrttejä ja tulisuutta

Tämä on hieman pidempi juttu nyt, maustamisesta. Laadukkaan ruoan ystävät ja kulinaristisesti valveutuneet tietävät, että mausteethan jauhetaan mieluiten morttelissa kokonaisista pippureista ja siemenistä. Kasvatetaan yrttejä itse, ja jokainen päivä on tuore raikas salaatti pöydässä. Vinha perä tässä, koska avattu mauste ja kasvi väljähtyy nopeampaa, kuin omassa luontaisessa muodossaan oleva. Ruuanlaitossa käytetään ihanteellisesti paljon tuoreita yrttejä.  Mieluiten ostetaan aina kokonaisena ja tuoreena kaikki, mitä vain saa. Se asenne on hyvä  kun haluaa tehdä hyvää ruokaa. Varsinkin asioiden syömistä kokonaisena ja tuoreena tuetaan tässä kokokasvisruokavaliossa.  Tuoreus ja raaka-aineiden laatu on hyvä ajatus myös sen kannalta,kun haluaa vähentää suolan ja sokerin käyttöä omassa ruokavaliossa. Niitä ei ehkä tarvita niin paljon, kun ruoka on hyvää muutenkin. Samalla myös on tarkoitus totuttaa makuaisti vähempiin kemikaaleihin, ja maistamaan ruuan aidot maut. Tässä ruokavaliossa ei se

WFPB - Kaurakeksit luumusoseesta ja omenasoseesta

Kevyttä herkkua, ilman rasvaa. Vähäsokerisesti. Kokeilin luumusosetta rasvan tai kanamunan korvikkeena. puolikas ylikypsä banaani muusattuna 1 dl luumusosetta 1 dl kaurajauhoja 2 dl kaurahiutaleita 180 C uunissa toiseksi ylimmällä tasolla n. 20 minuuttia.  Ripottelin kaurahiutaleita lisää, kunnes sain kekseihin sopivan koostumuksen. Laitoin yhdet ruokalusikalliset puolukoita ja rusinoita, mutta ne olivatkin sitten valmiissa kekseissä melko kirpeitä. Yleensä toimivat banaanikekseissä hyvin. Ihan pieni ripaus suolaa, kaksi teelusikallista sokeria ja teelusikalliset kanelia ja vaniljasokeria. Rriippuu siitäkin, miten makeaan on tottunut, voi laittaa enemmän tai vähemmän sokeria. Näyttävät tosi pieniltä, mutta yritin tehdä reilun kokoisia keksejä. Ripottelin päälle vähän kanelia ja vaniljasokeria vielä ennen uuniin laittamista. 180 C ja 20 minuuttia. Olivat vähän ottaneet väriä, paistuneet siis kullanruskeiksi.  Alapuolelta katsottuna olivat hieman ruskistuneet. Käänsin ne ympäri, etteivät

WFPB - Piirakkapohja pula-ajan tapaan - Suolainen täyte

Piirakkapohjalle löytyi mainio sapluuna "Pula-ajan ruokaohjeita" - nimisestä kirjasta, Marttaliiton kirjasia N:o 22, 6.painos, vuodelta 1946, näköispainos vuodelta 1997, Marttaliitto ry, kirjoittaja Saimi Latonen. Ohjeen nimi oli "Omenapiirakka", ja se löytyi sivulta 10. Resepti vaikutti  käyvän sekä suolaisiin että makeisiin. Ohueksi kaulittuna taikina toimii myös pasteijoiksi leivottuna.  Vegaaninen tämä oli jo valmiiksi, ja vieläpä ilman taikinaan lisättyä rasvaa. Joulutortut saa kun tekee hiivaleipävehnäjauhoihin, kokonaisten keitettyjen perunoiden kera.  Uusin: Pasteijat +tortut Ainekset menivät näin: 200 g keitettyjä perunoita 4 tl. etikkaa 1/2 tl. suolaa 2 tl. leivinjauhetta tai 2 tl. soodaa jauhoja Vaikka ohjeessa puhuttiinkin keitetyistä perunoista, käytin silti veteen tehtyä perunamuusia. Sitä sattui olemaan valmiina.  Pohjasta voi tulla ominaisuuksiltaan erilainen, käyttäessä keitettyjä perunoita kuten neuvottiin.  Ei se varmaankaan kauas poikkea näinkä

WFPB - Ruokaostokset - Juhlapostaus - Mausteet osa 1., ruuanlaiton opettelu, koirat, blogi - Vappu -22

Nyt huhtikuun ruokaostokset.  Juhlaostokset, koska tässä kuussa tuli vuosi täyteen blogin pitämistä aktiivisesti. Laskin kuiteista, että meni 77 euroa ja hilut. Jos tuorekurkun ja pari omenaa haen, voi tulla 80 euroa täyteen. Pari kertaa olen käynyt marketissa kaupunkireissulla, mutta enimmäkseen nämä ostokset ovat lähikaupoista. Suunnittelen muuttoa, ja yritän syödä pakastimet tyhjäksi.  Katsotaan ensin ruokaostokset.  Sitten lopuksi muuta juttua koirista, blogin tekemisestä ja maustamisen opettelusta.  Kerron myös ehdotukseni vapun menyysta.  Ruokaostokset huhtikuussa 2022 Perunaostoksia Prismasta, huhtikuussa, 11 kg ja 800g. 8,39€ Kahdeksan perunanhakureissua lähikauppaan.  Noin 28 kiloa perunoita huhtikuussa. Onneksi en kaikkia syönyt yksin.  En ole erotellut tästä koirien perunoita. N. 26 euroa. 4 kiloa porkkanoita, kilo punajuuria. Punakaali, lanttu ja kaali. 9,13 €. Kurkkuja mukaan aina perunanhakureissulla. 2,5 € Hedelmät tekivät yhteensä huhtikuussa 10,88 € Veriappelsiineja my

WFPB - Ruokaostokset 32 € - Toukokuu vko 1 - Kokkailut - Äitienpäivä

Viikon ruokaostokset, ja viikon kokkailuita. Ideat myös äitienpäivään. Hedelmiä vappupöytään Salesta. Perunoita. Perunoita, punajuuria ja kurkku 4.50 € Porkkanat piti hakea K-marketista asti. Kelit olleet vähän huonoja, joten ei ole montaa hupikävelyä sinne hotsittanut tehdä. Kerran kävin, ja sattuikin olemaan omenatarjous, 0,50 €/kilo.  Kauramaitopurkin muistin ostaa, mutta se soijajogurttihan unohtui.  Olisin halunnut tehdä italiansalaattia, mutta en sitten kaupassa enää muistanutkaan. Loppuviikosta alkoi olla ongelma, että mitä vihannesta söisi. Pakastimessa on vielä jotain, mutta oli taas haettava kaali, että saa tuorettakin pöytään. Punajuurien, porkkanoiden ja omenoiden kanssa kaalista tulee monta asiaa halvalla. Kesäkurpitsakin olisi nyt ollut melko edullista. Yhteensä meni 32, 38 €. Kokkailut: Punajuuria ja kaalta keitin, ja maustoin. Tähän keitokseen käyvät myös porkkanat ja omenat. Säilykepaprikat toimivat myös tosi hyvin. rouhittu mustapippuri jauhettu inkivääri jauhettu kur