Siirry pääsisältöön

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui.


Makaronilaatikko:

  • 1 pussi/400 g tummaa makaronia
  • 1 porkkana
  • n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja)
  • vettä
Mausteet:
  • 1 rkl soijakastike
  • 1/2 tl mustapippuri
  • 1/4 tl maustepippuri
  • 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus
  • loraus ketsuppia
200 C noin tunti

Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt. 


Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni.

Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella.

Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin.


Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät.



Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi.

Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta.



Noin tunnin päästä alkoi makaronilaatikko olla valmista.

Olen joskus jättänyt makaronilaatikon jopa tekemättä siksi, ettei ole ollut yhtään kasvimaitoa. 

Jatkossa tiedän, ettei maito mikään välttämättömyys ole. Maku oli niin hyvä. 

Maustepippuri antoi makumuistoja, soijakastike toi umamin ja mustapippuri antoi potkua.


Italiansalaattia varten keitin porkkanan kuorittuna ja kokonaisena. En pilkkonut, koska silloin maku ja ravinteet olisivat liuenneet veteen. 

Kun porkkana oli kypsä, mutta ei liian pehmeä, jäähdytin sen ja raastoin isommalla puolella. 


Aineksien määrät italiansalaatissa riippuvat siitä, minkä verran aikoo tehdä.

Tein pienen määrän koska en tiennyt, tuleeko tästä mitään.

Vegaaninen italiansalaatti
  • Soijajogurtti, 
  • omenasiideriviini- ja/tai riisiviinietikka, tai etikka
  • pakasteherneet, 
  • rakettispagetti, valkoinen (lukijan vinkki: Tumma toimi yhtä hyvin)
  • raastettu kypsä porkkananpätkä ja 
  • raastettu suolakurkun/maustekurkun pätkä
  • Valkopippuri. Laitoin ripauksen.
  • sokeri
  • suola(?)


Keitin spagetit ja pakasteherneet porkkanan keitinvedessä. Keittoaika oli noin 5 minuuttia. Lidlin pakasteherneitäkin sai keittää.

Huuhtelin kylmässä vedessä ja valutin hyvin.


Italiansalaatin maustaminen oli nyt sellaista, että lisäsin aina lorauksen jotain, ripauksen jotain,
maistoin, lisäsin lisää, maistoin uudelleen.

Lopulta en tiedä, minkä verran sinne meni mitäkin.

Alpro Greek style- jogurtista en mene vannomaan, onko se tähän paras valinta.


Aina, kun mausta puuttui jotain, tuntui vastauksena olevan "lisää sokeria". Se voi riippua siitä, mitä soijajogurttia käyttää. Joskus lisää etikkaa voi olla parempi, eikä niinkään sokeri.

Suurin ongelma vaikutti aina olevan tuo jogurtin maku ja happamuus. 

Notkistin sitä lopulta tilkkasella luomu kauramaitoa, jossa ei ole hirveästi sivumakua. Tuntui auttavan, sekä makuun, että suutuntumaan. 


Jos einesitaliansalaatti on tuttua, tunnistaa kyllä hetken, milloin ollaan eniten jäljillä.

Tarkempiakin ohjeita oli netissä, mutta niissä luki majoneesia ja erilaisia muita lisukkeita. En sitten lähtenyt seuraamaan niitä, vaan kokoamaan tätä itse.

Otin vain vinkin, että useimmissa, ellei kaikissa, toistui valkopippuri mausteena.


Olipas kyllä hyvää, kertakaikkiaan, varsinkin makaronilaatikko. Meinaa aina unohtaa mainita näissä postauksissa. 

Eilenkin postasin hampurilaisateriasta vain, että tulipahan tehtyä, vaikka oikeasti olin ihan innoissani. 

Toisaalta kehumatta ei aiheuta liikaa pettymyksiä.


Italiansalaatti siis onnistui jo melko lähelle sitä, mitä olin hakemassa. 

Ainakin sitäkin on tarvittaessa mahdollista nyt tehdä.

Kannattaa kokeilla, jos tykkää.

Kiitos kun luit, ja hyvää päivää!

Kommentit

  1. Italian salaattia ei olekaan tullut syötyä vuosikymmeniin. Jokin makumuisti siitä on silti vielä olemassa. Ehdottomasti pitää kokeilla. Kaapissa on vaan tummia rakettiaspaketteja. Ehkä niitä käyttämällä ei saa niin autenttista ulkonäköä, saattaa vähän vaikuttaa makuunkin. Otan silti riskin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Aivan. Itsellä vasta pari-kolme vuotta aikaa, kun viimeksi söin. Kannustan, ja hauska kuulla että menee kokeiluun. Ainahan se hyvä on jos osoittautuukin, että tummatkin käy maun puolesta.

      Poista
  2. Minä tein tummista, ei mielestäni vaikuta kuin ulkonäköön. Väri nyt harmahtava, mutta hyvää tuli. Käytin Lidlin soijajogurttia, omenasiiderietikkaa, valkopippuria ja sokeria, pikkuhiljaa ja makustellen. Näin heti maistettuna maku jo ihan ok. Mutta jätän tekeytymään jääkaappiin maku vain paranee. Hyvä idea mulle joulun ajan lisänä. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, ole hyvä, ja kiitos kommentista. Pitääpä kokeilla joskus Lidlin jogurttiin. Ja tummiin rakettispagetteihin.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Uusi vuosi - Helpot ja nopeat ideat

Nostelen esille tähän ideat, joista uusi vuosi tulee mieleen. Blogista on näitä jonkin verran tänäänkin haettu, joten kiinnostusta voisi siis olla vielä näin loppumetreillä.  Ruuat voi ehtiä tehdä vielä illaksi pöytään. Jos ei, niin päivä se on huomennakin. Olen itse helppouden ystävä niin arjessa kuin juhlassa, ja laitan vahingon kiertämään. Toivottavasti inspiroidut, ja jopa ehkä kokeilet tehdä näistä jotain.  1. Tortilla-ateria salsakastikkeineen ja perunasalaatti Jos perunasalaattiin haluaa majoneesin tapaisen, sitä mukailemaan käy hyvin soijajogurtti. Aivan hyvän makuista, kun laittaa etikkaa ja sinappia hieman. Tein viimeksi perunasalaatin ilman majoneesia, ja oli tosi hyvää silti. Ateriaanhan tulee kuitenkin se tortilla ja salsakastikekin lisäksi, joten makuja on yllin kyllin.  Tästä pääsee ohjeeseen, jossa kaikki tapahtuu:  Tortilla-ateria ja perunasalaatti  + salsa Tortillat ostin kaupasta valmiina, vaikka ne eivät ihan täyttä kokokasvisruokaa olekaan. Sentään täysjyvää. Viime

WFPB - Linssit ja riisi - Mahtava, helppo ruoka

  Ruokaa linsseistä ja riisistä Tein tällaisen perus ruuan, ettei tarvitse miettiä. Valmis maustesekoitus kaupasta: Garam masala.  Tuolta löytyy miten tein itsekin sekoitusta kerran, ja sain samalla maustekaappia tyhjennettyä. Tähän ruokaan voi laittaa lisäksi paprikajauhetta, chilijauhetta ja persiljaa. Mutta varsinkin jos ei halua miettiä mitään, niin ostoslista on kohtuullisen lyhyt:  riisi   kuivatut linssit porkkanaa 1-2 prk paseerattu tomaatti Garam masala -mauste + muita mausteita halutessa: pippuri, persilja, paprikajauho, chili, ketsuppi tai sriracha Salaatiksi käy mikä tahansa tuore, vaikkapa porkkanakin raastettuna. Kuvassa punakaali, joka on joskus vähän kuivaa. Voi olla hyvä raastaa pienemmäksi. Hedelmiä, siemeniä ja marjoja voi laittaa raasteen sekaan. Linssi- riisipata ainekset: Vihreitä linssejä Riisiä Paseerattua tomaattia  Porkkanaa Vettä Mausteet: 1-2 tl Garam Masalaa 1-2 rkl kuivattua persiljaa 1-2 rkl ketsuppia 1-2 tl paprikajauhoa chilijauhoa, mustapippuria halut

WFPB - Makaronilaatikko - 0,99 €

Innostuin kokeilemaan makaronilaatikkoa ilman kasvimaitoa, papuja, soijarouheita tai vegaanisia proteiinivalmisteita. Tämä resepti liittyi alun perin budjettihaasteeseen , kun en ollut ostanut papuja.  Ketsuppia oli. Pinnalle sopii myös jauhelihamauste. Kun tekovaiheessa ei tule paljoa lisättyä suolaa, määrä pysyy helpommin kurissa vaikka jauhelihamauste olisi suolaistakin versiota. Makaronilaatikon ohje: Ainekset:  400g makaroni, tumma. n. 1 l vettä,  1 porkkana raasteena. Mausteet:  1/2 tl mustapippuri, rouhittu 1/4 tl maustepippuri, jauhettu 1/8 tl  tai alle, valkopippuri, jauhettu 1-2 tl soijakastike,  1 rkl ketsuppi. Maustemäärät ovat suuntaa-antavia, ja niitä voi myös laittaa oman maun mukaan. Laitoin 1 tl soijakastiketta.  Raasta porkkana, ja laita makaronien kanssa vuokaan.  Mittaa noin litra vettä, ja sekoita sinne mausteet. Kaada vesi makaronin sekaan ja sekoita.  Paista ilman kantta uunin alatasolla, keskilämmöllä n. 1 h, 200 C.  Muut vinkit ja huomiot: Tuli niin hyvää, että

WFPB - Tammikuun kokkailut - Viikkosuunnitelma ma-pe

Tammikuun kokkailuita. Tein viisi kohtaa, jotka otsikoin viikonpäivien mukaan. Voit poimia omaan arkeesi sopivia ideoita, tai miksei koko ruokalistan sellaisenaan.  Miten sinun viikkojärjestys sujuu? Teetkö Meal planin eli ateriasuunnittelua, vai menetkö yksi päivä ja muutama ateria kerrallaan? Viikonloppuna ruuat, vai joka päivä jotakin? Itse teen vähän sekä että.  Viikonloppuna valmisteluita, kuten mahdollisia papuja ja herneitä likoamaan. Sunnuntaina ne voi keittää ja pakastaa pois, ja on alkuviikoksi jo aihiot siinä. Viikon mittaan ehtimisen mukaan lisäyksiä tai ruokakokeiluita. Alkuviikosta siis söin tässäkin listassa ns. vaikeammat ruuat, jotka vaativat liotusta kuten hernekeitto.  Tiistaina jokin haudutuspatajuttu.  Keskiviikkona nopean ruuan päivä, koska ei tiedä mitä vielä on edessä. Ei turhaa kuormitusta väliin. Torstaina voivat olla vihannekset, kuten lehtikaali ja kiinankaali jo loppusuoralla. Voi tehdä ruuan, jonka avulla pääsee niistä eroon, kuten jokin kastike. Perjantai

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Tammikuu 1 ja 2

Tammikuun ensimmäisen ja toisen viikon ruokaostokset. Ensimmäisellä viikolla enimmät, mutta toisella viikolla en paljoa ehtinytkään kauppaan kunnolla. Tarkoitus olikin viettää kaapintyhjennysviikkoja ja olla käymättä usein kaupassa. Hyvä silti, että on kotona kaikkea mitä kaapeista tyhjentää, niin ei tarvitse aina hakea jotain. Tuoreet hedelmät ja vihannekset ovat ne pääasia, jos muuta on.  = 7,53 € 2. viikon hedelmäostokset.  Ananas 2,66€ banaanit 2,38 € veriappelsiinit 1 kg 2,49 € Tosi kiva olla nyt paljon hedelmiä käsillä aina. Mitä pimeämpää ulkona, sitä enemmän haluaa nähdä kaikkea värikästä ja kaunista kotona.  Veriappelsiinit ovat nyt makeita ja hyviä. Niitä kun paloittelee ananaksen ja omenoiden joukkoon eväsrasiassa, hedelmät eivät tummu niin helposti. = 7,35 € Eka viikolla meni saman verran hedelmiin. En laskenut enkä punninnut tarkoituksella, yritin vain ottaa jokaiselle viikon päivälle. Persimoneja haeskelin, mutta ei ollut.  Omenat, 0,45 0,49€/kg Red Delicious 1,92 €, 1,79

WFPB - Hirssi

Keitin hirssiä riisinkeittimessä. Hirssipussissa luki keittoaika, 25 minuuttia. Sanottiin myös, että hirssi sopii liotettuna tuorepuuroihin ja raakaleivontaan.  1 osaa hirssiä, 3 osaa vettä. Riisinkeittimessä se kiehui tavallisesti, kuten riisikin. Ensimmäinen satsi alkoi kovasti räiskyttää vettä höyrynpäästäjästä. Jouduin aukaisemaan riisinkeittimen kannen kesken kaiken, ja tarkistamaan mitä siellä oikein tapahtuu. Hirssistä tuli ihan hyvä. Toisella keittokerralla pesin hirssin, samoin kuten usein riisinkin pesen ennen riisinkeittimeen laittamista. Eli laitoin vettä astiaan ja sekoittelin, ja kaadoin vedet pois.  Toistin, jos vielä vaahtosi paljon, tai tuli harmaata pölyä veteen. Viimeinen huuhtelu kuumalla vedellä, vedenkeittimestä. Lisäsin ohjeen mukaan 3 osaa vettä.  Luultavasti koska huuhteluvettä jäi astianpohjalle, ja lisäsin vielä ohjeen mukaan lisää, hirssistä tuli nyt vetistä valmiina.  Se puolestaan aiheutti että huomasin tarkemmin, mille se hirssivesi maistuu ja tuoksuu. Ei

WFPB - Ruokaostokset 30 € - Tammikuu vko 3

 Tammikuun kolmannen viikon ruokaostokset. = 8,66 € Veriappelsiini 1 kg 2,49 € Ananas  1,89 €/kg,1,482kg 2,80 € Omena Jonagold 1,05 €/kg 1,00 € Banaani 1,55 €/kg, 1,528kg  2,37 € = 1,31 € Omena Red Delicious 0,99 €/kg, 1323 kg, 1,31 € = 4,19 € Lapin luomunauris, kilon pussi = 4,41 Lehtikaali, espanjalainen 300 g 2,29 € 7,63 €/kg Kiinankaali 3,59 €/kg, 0,516 kg,  1,85 € Prismaan oli ilmestynyt muhkeita pusseja espanjalaista luomulehtikaalia.  Aika tuoreita, mutta iso pussillinen piti vauhdilla syödä. Jokaisen aterian kanssa nyrkillinen ja aina kun muistin, mutta silti osa meinasi mennä vanhaksi. Eipä hätää, kun vain huomaa ajoissa. = 5,90 € Ananasmehutetrat olivat kallistuneet Prismassa. Viime ostoskerralla ne olivat 0,45€/purkki, nyt 0,59 €. 2,95 €/l. = 1,64 € Kaapintyhjennysviikon merkeissä suunnittelin tekeväni itse mansikoista lisukkeet letuille. Kaupassa tulin ajatelleeksi, etten kuitenkaan kehtaa sitten laittaa kunnolla sokeria omaan keitokseen. Kirpeitä marjoja sitten nielisin

WFPB - Ruskea risotto

Halusin tehdä maksalaatikon näköistä ruokaa.  Toinen ajatus oli käyttää muita mausteyhdistelmiä,  kuin mitä käytän yleensä. Yrttejäkin tähän kokeilin. Maun osalta en lupaa samankaltaisuutta maksalaatikon kanssa, mutta vetäydyttyään sopii erittäin hyvin puolukkahillon/survoksen ja perunamuusin kanssa. Toimii siis maksalaatikon tapaan, ilman maksan makua. Kuvassa ruskeaa risottoa, puolukkahilloa ja babypinaatin lehtiä. Välistä näkyy vähän perunamuusiakin. Ruskea risotto 1 dl esikypsytettyjä rikottuja ohrasuurimoita n. 80-120 g porkkanaa 1,5 dl vihreitä linssejä 1,5 dl pitkäjyväistä riisiä vettä Tein viimeksi haudutuspadassa isomman satsin ja varmaan tuplasin tai triplasin määrät. Näillä mitoilla tulee kuitenkin hyvä aloitusannos, että pääsee kokeilemaan. Mauste-ehdotukset: 2 rkl ketsuppia  vähän siirappia 2tl-1 rkl soijakastiketta 1/4 tl Garam masalaa ripaus cayennepippuria tai jalopenoja, jos haluaa tulista 0,5 dl tomaattisosetta 1/4 maustepippuria 1/4-1/2 tl mustapippuria 1/2 tl jauhet

WFPB - 135 € Ruokaostokset - Joulukuu 2022

Joulukuun ruokaostokset. Marraskuu on vielä syynäämättä, koska silloin oli budjettihaaste. Mutta ehtii tässä vielä näitä ynnäillä. Joulukuu on nyt melkein ohi, ja tuoreemmassa muistissa. Miten sinun uusivuosi menee? Söitkö jouluna hyvin, ja oletko tyytyväinen? Oliko hyvä joulu? Kiva kun tulit katsomaan tännekin! Tässä ovat joulukuun 2022 ostokset: Vihreät vihannekset = n. 18 4 pussia kukkavihanneksia Lidlistä 4,05 € Lehtikaali tuore 2,19 € x 2   Lehtikaali pakaste 3,15 € Jääsalaatti 0,89 € Kiinankaali 1,77 € Ruukkutillit 1,55 €, 1,35 € ja 1,15 € Perunat ja bataatit = 22 € Jauhoisia perunoita 1,79 X 4 Prismasta Irtoperunoita 2,22 €  Jauhoisia Salesta, 2,39  €/2kg Bataattia n. 8 -10 eur, oli hyviä bataattitarjouksia Peruna- bataattiosaston suhteen olen hieman taas sekoittanut koirien ja omat. Eiköhän tuo suunnilleen ole sinnepäin. Välittömästi, kun en toimittanut ruokaostoksia blogiin, alkoi ote lipsua. Juureksia = 15 € 6 kg lanttua 6 kg porkkanaa 2,5 kg nauriita 1 kg punajuuria n. 15 ki

WFPB - Viikon ruokaostokset - Syyskuu 1. 30 € - Miksi Suomi lihoo?

Ostosten jälkeen tutkittua tietoa terveydestä ja ravinnosta. Lääkäri Soili Kasanen on laatinut luentodiat aiheesta: Miksi Suomi lihoo?  Syyskuun ensimmäisen viikon ruokaostokset, jotka tekivät 29.36 €: = 9,56 € 10 kg juureksia n. kympillä.  Kaupoissa oli euron tarjouksia.  Kahden kilon porkkanasäkit olivat Prismassa 1,79 €. n.90 snt/kilo.  Nyt on jääkaapin ylähylly porkkanoita täynnä. Riittää vielä ensi viikollekin. = 4,53 € K-Supermarketissa oli halvin peruna K-Menu. 1,79 €/2kg, n. 0,90 €/kg. Colomba-lajikkeisia.  Olipa helppo laittaa ruokaa valmiiksi pestyistä. Ovat voineet saada enemmän valoa kaupassa mutta jos heti laittaa, uskaltaa ostaa. Kiireettä valmistettaviin valitsen multaisia. Pois pussista, niin pysyvät kuivina. Prismasta sai multaista Annabelleä hintaan 0,65 €/kg. = 3,58 € K-Supermarketissa oli tarjous, punainen lehtikaali 1,99 €. Parsakaali oli halvinta nyt Prismassa 3,39 €, ja siellä ne olivat myös komeimmat.  Punainen lehtikaali oli jännä. Se tuoksui kukkaiselle. Värin