Juustoinen kastike pitsalle, ( ja esim. leivälle, pastaan, riisiin, perunoille):
Tätä voi kaadella pitsan päälle sinne tänne.
Ennen uuniin laittamista, tai kun pitsa on valmis.
- 2-5 dl vettä, (lisäillään jos tarvitsee)
- 1/2 - 1 dl punaisia kuivattuja linssejä TAI kypsiä kikherneitä muusattuna (voi jättää pois)
- 1- 2 rkl ketsuppia tai tomaattisosetta,
- 1-2 rkl sinappia
- 2 rkl grahamvehnäjauhoa, (täysjyvävehnäjauho vielä parempi, vaikka mietin ovatko jopa sama asia?)
- puolikkaan sitruunan mehu
- raastettua sitruunan kuorta
- 1/4 tl kurkumajauhoa
- 1/4 tl sinappijauhoa (jos ei ole, sinappi riittänee)
- 3 rkl ravintohiivaa,
Jos käytät linssejä, keitä ne kypsiksi ennen muiden ainesten lisäämistä. Kastike syntyy myös ilman linssejä ja kikherneitä, pelkästään jauhoilla.
Kypsät kikherneet voi muusata blenderissä tai sauvasekoittimella, tai miksei vaikka pottunuijalla.
Kurkuma värjää tämän kastikkeen keltaiseksi, jolloin siitä tulee se juustomainen ulkonäkö.
Lisäksi kastike hyytyy venyväksi, koska se suurustuu grahamjauholla.
Ravintohiiva antaa juustoista makua.
Jos ravintohiiva unohtuu tai sitä ei ole, niin ihan syötävää tästä tulee. Olen kokeillut. Juustoisuus tulee ravintohiivasta, joten siksi se on tässä hyvä kuitenkin.
Sinappijauhetta ja kurkumaa teelusikan kärjelliset. 1/4 teelusikalliset siis.
Teen tätä kastiketta aina sillä periaatteella, että ohje on sapluuna. Maistellessa selviää, mitä tarvitaan lisää.
Se voi ensin maistua niille grahamjauhoille eniten, mutta sitruuna viimeistelee vielä.
Jos käytät linssejä:
Huuhtaise kattilassa punaiset linssit, kaada harmaa vesi pois. Lisää vettä, keitä linssit kypsäksi.
Lisää sitten täysjyvävehnäjauhoja/grahamjauhoja, ja keittele, sekoittele koko ajan etteivät jauhot paakkuunnu, tai pala pohjaan. Lisää mausteet. Jos kastike on liian paksua, lisää tilkka vettä.
Jos liian ohutta, lisää ripaus jauhoja.
Jos liian ohutta, lisää ripaus jauhoja.
Sitruunanmehua voi lisätä lopuksi vielä lisää. Jos haluaa C-vitamiinia, sitruunaa voi lisätä kastikkeeseen aina kun käyttää.
Myös sitruunan kuori antaa kivan lisän, sitä laitan yleensä samalla kun muutkin mausteet.
Alkuperäisessä oli myös valkosipuli- ja sipulijauhetta. Jos tykkäät käyttää, ne ovat varmasti hyvä lisä.
Kastiketta keitellään miedolla lämmöllä samalla sekoittaen, kunnes se alkaa paksuuntua ja muuntua venyvämmäksi.
Pohjaan ei kannata polttaa, joten vettäkin voi välillä lisätä tipan.
Tarkoitus on kuitenkin että se paksuuntuu. Varsinkin jäähdyttyään siitä tulee melko hyytelömäistä tai kiinteää.
Voi sitten käyttää joka paikan kastikkeena, pitsan lisäksi.
Kommentit
Lähetä kommentti