Siirry pääsisältöön

WFPB - Porkkanakakku - Rasvaton - Taatelilla makeutus - Kokeilu FOK - reseptistä

Esitän vaiheet ja kuvat, koska yleisluontoisesti näistä voi olla hyötyä, vaikka tämä minun kakkuni menikin osittain plörinäksi. Ohjeen porkkanakakulle hain Forks over Knives - sivustolta. 

Hyvää se kyllä oli, kylmänä varsinkin. Lämpimänä en ole kovin varma.

Yritin kääntää mitat ja mausteet suomeksi, mutta lopulta tein aika lailla oman versioni reseptistä ja laitoin:

  • alle 100 g taatelia, tai alle 1/3 pakettia
  • puolikas isosta tai pienikokoinen banaani, noin puoli cuppia viipaloituna
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 1/2 tl piparkakkumaustetta  mausteita
  • 300 milliä eli noin ainakin 2,5 - 3 desiä vettä tai kauramaitoa
  • porkkanasosetta (raastettua olisi kannattanut ehkä)
  • mausteita
Sitten kakku uuniin paistumaan 180 C 40 minuutiksi. Paistoaika pitää katsoa tapauskohtaisesti. Tämä on vaikea ajoittaa, koska se pinnalta kypsyi nätisti, mutta kun kokeilin haarukalla se oli pysynyt märkänä. Eikä siitä sellaista kuivan möyheää kakkua koskaan tullut.

Puolessa välissä laitoin uunin alataso-asetukselle, eli että se lämmittäisi kakkua ainoastaan pohjalta. Kuori tai se pinta näytti jo niin ruskealta, että en halunnut sitä tummentaa ja kovettaa enempää.

Kosteus johtui ehkä siitä, etten käyttänyt raastettuja raakoja porkkanoita kuten käskettiin, vaan otin pakkasesta, keitin ne ja laitoin vahingossa liian sosemaiseksi. Siksi valmiiksi tuleminen kesti kauan, yli 45 minuuttia.

Voisi ehkä saada tehtyä erilaisen porkkanakakun käyttämällä vaikkapa rasvatonta rommikakkureseptiäni, mutta muuttamalla punajuuren porkkanaraasteeksi ja rommimausteen porkkanakakun mausteeksi. Luulisin ainakin, että onnistuu. 

Pakastimesta löytyi hileisiä porkkanoita. Olen unohtanut käyttää ne, koska porkkanoita riitti tuoreinakin pitkin kevättä. Olisi kannattanut silti käyttää raastettuja porkkanoita. 

Maustevalikoimaani ei kannata uskoa, vaan joko alkuperäistä (kaneli, neilikka, muskottipähkinä, vanilja) reseptiä, tai sitä miten porkkanakakku yleensä maustetaan. 

Laitoin piparkakkumaustetta, koska en halunnut muskottipähkinää. Siitä varoitetaan että suurina määrinä haitallista, niin parempi jos en laita ollenkaan. Ei ole sitten huolta koiristakaan, jos niille antaa kakkupalasen.

Piparkakkumausteen sisällysluettelo näytti samalta, mitä porkkanakakuissakin pyörii. Ei se toiminut.

Banaanista laitoin ehkä kaksi kolmasosaa.

Sekoitin kuivat aineet keskenään, eli kaurajauhoa 2,5 desiä, leivinjauhetta 2 tl ja ruokasoodaa 1 tl.

Ehkä desin verran taateleita, noin kolmasosa pakettia. Ohjeessa oli jotain amerikkalaisia mittoja, joita ei mielestäni maksanut vaivaa kääntää tarkasti. Pääasia ettei enempää laita, mutta vähempi käy. Taateli on hyvin makeaa, eikä se niin yhden taatelin päälle ole mielestäni tässä kakussa.

Laitoin kakkuun tulevan nestemäärän, eli 2,5 desilitraa sittenkin tähän taateleiden kanssa vetenä.

En alkanut avaamaan kauramaitopurkkia. 

Taateleita voi keittää jos haluaa, ja hakata jollain vispilällä, mutta hyvin ne tuntuivat sulavan erilleen oltuaan kuumassa vedessä jonkin aikaa. Riippuen millaista surautinta käyttää, voi valita kuinka paljon haluaa mössätä niitä jo kattilassa.

Tällaisella Lidlistä ostetulla SilverCrest- merkkisellä koneella muusasin keitetyt porkkanat ja taatelit. Porkkanoita tuli noin 1,5- 2 dl.

Yhdistin kuivat aineet porkkana- ja taatelivelliin, ja tuli tosi lupaava taikina. Heti kuohahti ja suhahti kohotusaineet toimimaan. Se oli kuin pilvihattaraa joka oli helppo kaataa vuokaan, ja laittaa kuohkeana uuniin. Tosi lupaavalta näytti.

Kuvassa näkyy muutama banaani kurkistamassa. Laitoin vain siksi, koska banaanista jäi muutama hassu palanen yli. Ja alkuperäisessä reseptissä käskettiin laittaa rusinoita, joita en laittanut, joten niiden tilalle tuli nyt banaania. 

Ei mitään järkeä välttämättä tässä, mutta ei kyllä niissä rusinoissakaan. Melkein samojahan ne ovat, kuin taatelitkin olemukseltaan, joten en näe järkeä tuhlata hyviä rusinoita tähän.

Miten nämä kakut nyt yleensä parhaiten paistuvat. Yksinhän niitä ei voi jättää vahtimatta, kun ei tiedä aikaa tarkalleen.

Tein sen virheen, että laitoin liikaa nestettä muusaamalla ne porkkanat aivan velliksi. Tai ehkä tässä oli liian vähän jauhoja? Ehkä taatelit olivat raskaita nostaa? 

Täysin en hahmota, mihin tässä siis tarvittiin 2 tl leivinjauhetta ja 1 tl ruokasoodaa, jos ne eivät kuitenkaan tätä kakkua nosta. Olisiko tämä sitten vielä lätympi ilman niitä?

En tiedä.

Illalla vähän suretti, miksi menin  tekemään kakun. Todella makea kakku, en halua syödä tätä, enkä voi tuputtaa tätä kenellekään muullekaan. 

Lurkkimus Maximus vaistosi voimieni ehtyvän, joten se oli vaivihkaa hiipinyt paikalle. Viimeisillä voimilla jatkoin kuvaamista.

Valoa tunnelin päässä näkyi, kun kakku oli ollut jääkaapissa jäähtymässä. Tajusin mikä tämä on. Tämähän on sellainen äkkimakea pirtsakka kakku, jota syödään pikkuisella haarukalla kahvilassa. 

Lisäksi juodaan väkevät tai espressokahvit, ja syödään muutama koristeena oleva hedelmä. Tämän jälkeen ei tule mieleenkään, että jotain makeaa pitäisi saada pitkään aikaan. 

Tässä näkyy kuva vuokasta kakun paiston jälkeen, kun en voidellut vuokaa rasvalla. Mielestäni tämä ei voitelulla olisi paremmaksi mennyt. 

Taatelin käyttäminen makeutuksena on mielestäni hivenen vaivalloista. 

Mutta tottakai, taatelissa on kuitu tallella. Ehdottomasti kokokasviruokavaliossa tällaista halutaan tehdä nimenomaan, jos kakkua pitää tehdä. Ja moni muukin haluaa välttää valkoista prosessoitua sokeria. 

Omanlaisensa kansalaistaito lienee pystyä käyttämään eri metodeja leipomiseen. Jospa teoriassa  jäisi jokin kontti satamaan, ja sokeri menisi kortille. Maailmalopunvarastoija pärjää aina, kun on taatelipaketti kaapissa.

Myös Musta Tornado Ruskein Merkein saapui paikalle, mutta tämä kakku ei mielestäni koirien kesteille sovi, koska mitäpä ne tekevät hampaat särkevällä makeudella ja vahvalla taateliannoksella iltaa vasten. Ties vaikka närästäisi tai jotain. Pikku muruset taitoin, että saavat hyvän mielen. Kuitulisänä ehkä.

Itselleni on viimeistään tämän kakun jälkeen kuitenkin jo ihan sama, jätänkö väsäämättä taatelista kakun ja laitan mutkat suoraksi ripauttaen sen 2 rkl sokeria, joka oli esimerkiksi Lindsay S. Nixonin reseptissä, ja mitä on pula-ajan kakussa.

Olen näitä kakkuja syönyt pitkin matkaa, kaikki mitä tässä blogissakin on. Eikä minun puntarini näistä ole viisaria väräyttänyt. Rasvattomuus on pop. En tosin joka päivä syö näitä, eikä tällä hetkelläkään ole yhtään kakkukausi menossa. 

Jos jokin näissä lihottaa, se lienee prosessoitu vilja, vaikka kuinka onkin täysjyvää. Se pari rkl sokeria ei siinä tee sen pahempaa. Kokonaisuus varmaan ratkaisee. Täysin valkoisia jauhoja vältän silti.

Mitä opin: Silken tofua ei voi pakastaa, taatelia oli liikaa, sokeri on helpompaa.

Muistinkin mikä tähän kakkukokeiluun ajoi. Se, kun näin joskus Youtubessa vinkin, miten tehdä Silken Tofusta kuorrute kakkuun. Tuoreena tämä Silken Tofu näytti juuri sellaiselta, mikä sopisi porkkanakakun täytteeksi.

Tomusokeria ja Silken Tofua sekaisin ja mitähän vielä. Kuitenkin olin laittanut pakkaseen tofun, koska luulin että sitä voi pakastaa.

Sitä kovaa tavallista tofua voi nimittäin pakastaa ihan hyvin. 

Tätä ei voinut kuitenkaan pakastaa. 

Kun sulatin pakkasesta, tofu oli menettänyt rakenteensa kokonaan, eikä palautunut entiselleen vaikka yritin sekoittaa.

Kakkukin osoittautui niin makeaksi, ettei kuorrutetta tarvittu ollenkaan. 

Jos tekisi rommikakkureseptiin porkkanakakun, niin suklaakuorrutteen sijasta voisi harkita tofukuorrutetta.  2 rkl sokeria oli mielestäni siinä kakussa melko maltillinen makeusaste, ja kuorrute voisi sopia. 

Mitä tähän voi sanoa? Älkää yrittäkö tätä kotona. Tai että tämänhän voisi tehdä paremmin ja noudattaa sitä alkuperäistä, ilmeisesti monien toimesta kuitenkin hyväksi havaittua reseptiä. Tai soveltaa, jos tietää paremmat konstit ja hallitsee asian. Tai jos tämä oli ihan hyvä. Ei kakku alkuperäisen reseptisivun kuvassakaan näyttänyt paljoa kohonneemmalta. 


Porkkanakakkuresepti Forks Over Knives - sivustolla


Vuoassa tehtävä Forks Over Knives porkkanakakku


Cashew - kuorrute


rommikakkuresepti

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Maaliskuu 4 - 95 €/kk

 35 euron ruokaostokset, Lidlistä ja Prismasta. Molempiin kauppoihin meni yli 15 euroa ja risat. = 7,25 € Yleisperuna 0,40 €/kg x 5 = 1,99 € Yleisperuna 0,80 €/kg x 2 = 1,59 € Bataatti 1,420 kg x 2,59 €/kg = 3,68 € = 2,7 € Luomu tofu natural 1, 35 x 2 , 6,75 €/kg = 10,92 € Punajuuri 1 kg = 1,29 € Nauris = 0,297 kg x 2,19 €/kg = 0,65 € Persilja 1,19€ x 3 =  3,57 € Kurkku 0,294 kg  x 2,79 € = 0,82 € Suippokaali 1,283 € x 2,29 €/kg = 3,49  Palsternakka 0,582 kg x 1,89 €/kg = 1,10 € Palsternakkaa perunamuusiin. = 3,49 € Lehtikaali 0,5 kg x 6,98 €/kg  = 7,5 € Luomu banaani 0,908 kg x 1,95 €/kg = 1,77 € Banaani 0,266  €x 1,55 € = 0,41 € Omena 0,604 kg x 1,09 € = 0,66 e Verigreippi 0,600 kg x 1,39 € = 0,63 € Appelsiini 0,954 kg x 1,39 €/kg = 1,33 € Mandariinipussi 1 kg x 2,70 €  = 2,44 € Grillausmauste ei lisättyä suolaa 0,35 kg x 24,29 €/kg = 0,85 € Mustapippurirouhe  0,65 kg x 24,46 €/kg = 1,59 € Siinä olivat ostokset maaliskuun viimeistä viikkoa varten. Mandariinipussissa on nyt jäljell

WFPB - Ruokaostokset 15 € - Maaliskuu 3

15 euroa. Entisiäkin jäljellä niin hain vain vihanneksia ja hedelmiä. Olen viikkomenussakin vasta puolessa välissä.  Jätin pari euroa varaa perunoille, joita vielä ei mahtunut jääkaappiin. 2-3 eurolla siis perunaa. = 6,86 € Porkkanat 1,29 €/ kg Kartanon salaatti 2 kpl 2 € Persilja 1,19 € Basilika 1,39 € Kurkku 3,29 €/kg x 0,302 kg = 0,99 € Lisäksi jäljellä on vielä nauris, muutama porkkana ja kaalta. Punajuuret keitettynä. = 4,38 € Luomu banaani 1,226 € x 1,95 €/kg = 2,39 € Veriappelsiini 1,5kg 1,33€/kg = 1,99 € Siinäpä ostokset, muuta ei tarvittu. Enkä olisi tarvinnut näitäkään. Tulikin niin kiireinen viikko, että puolet päivästä aina jossain ulkona rieskan ja banaanin turvin, sitten kun ehtii taas syömään niin kuluu vain joku pari rasiaa. Puurokin lykkää aina viikkosuunnitelman seuraavaa ruokaa puolella päivällä. Eilen vasta sain paistettua punajuuripihvit, jotka olivat viikkomenussa . Savutofuakin vielä jäljellä. Viikkomenu tuli sävellettyä tällä kertaa vähän työlääksi. Ei millään

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Riisi ja pavut - Punainen suippokaali, vihannekset

Vanha hyvä "rice and beans" tai suomeksi riisi ja pavut, joka on helppo ja yksinkertainen ruoka. Riisin ja pavut voisi tehdä monellakin tavalla, ja eri kulttuureissa on sille omat historiansa ja perinteensä. Tämä on yksinkertaistettu ruokaidea siitä. Kun seisoin miettimässä mitä laitan ruoaksi, joku olisi voinut luulla että kehitteillä on erityisen mullistava ruokaresepti.  Saattaa olla että olikin. Tämän aikaansaaminen oli niinkin lujan aprikoinnin takana, ja halusin laittaa tämän siksi ylös ja kertoa eteenpäin. Koko ajan mietin, mitä laitan suippokaalin kantaosasta, ja mitä tulisi porkkanoista. Kun homma ei edennyt muistin viimein, että näinhän se kaali vaihtaa hiippakuntaa vartissa.  Vihannekset voi keittää, höyryttää tai vokata paistinpannulla. Tai paistaa uunissa. Nyt laitoin höyryttymään.  Puuroutuva riisi kuten jasmiiniriisi voi olla hyvä pestä ennen keittämistä, jolloin se ei vaahtoa niin paljon. Käytin riisinkeitintä, ja ne voi keittää kattilassakin. Riisit voi keitt