Siirry pääsisältöön

WFPB - Porkkanakakku - Rasvaton - Taatelilla makeutus - Kokeilu FOK - reseptistä

Esitän vaiheet ja kuvat, koska yleisluontoisesti näistä voi olla hyötyä, vaikka tämä minun kakkuni menikin osittain plörinäksi. Ohjeen porkkanakakulle hain Forks over Knives - sivustolta. 

Hyvää se kyllä oli, kylmänä varsinkin. Lämpimänä en ole kovin varma.

Yritin kääntää mitat ja mausteet suomeksi, mutta lopulta tein aika lailla oman versioni reseptistä ja laitoin:

  • alle 100 g taatelia, tai alle 1/3 pakettia
  • puolikas isosta tai pienikokoinen banaani, noin puoli cuppia viipaloituna
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 1/2 tl piparkakkumaustetta  mausteita
  • 300 milliä eli noin ainakin 2,5 - 3 desiä vettä tai kauramaitoa
  • porkkanasosetta (raastettua olisi kannattanut ehkä)
  • mausteita
Sitten kakku uuniin paistumaan 180 C 40 minuutiksi. Paistoaika pitää katsoa tapauskohtaisesti. Tämä on vaikea ajoittaa, koska se pinnalta kypsyi nätisti, mutta kun kokeilin haarukalla se oli pysynyt märkänä. Eikä siitä sellaista kuivan möyheää kakkua koskaan tullut.

Puolessa välissä laitoin uunin alataso-asetukselle, eli että se lämmittäisi kakkua ainoastaan pohjalta. Kuori tai se pinta näytti jo niin ruskealta, että en halunnut sitä tummentaa ja kovettaa enempää.

Kosteus johtui ehkä siitä, etten käyttänyt raastettuja raakoja porkkanoita kuten käskettiin, vaan otin pakkasesta, keitin ne ja laitoin vahingossa liian sosemaiseksi. Siksi valmiiksi tuleminen kesti kauan, yli 45 minuuttia.

Voisi ehkä saada tehtyä erilaisen porkkanakakun käyttämällä vaikkapa rasvatonta rommikakkureseptiäni, mutta muuttamalla punajuuren porkkanaraasteeksi ja rommimausteen porkkanakakun mausteeksi. Luulisin ainakin, että onnistuu. 

Pakastimesta löytyi hileisiä porkkanoita. Olen unohtanut käyttää ne, koska porkkanoita riitti tuoreinakin pitkin kevättä. Olisi kannattanut silti käyttää raastettuja porkkanoita. 

Maustevalikoimaani ei kannata uskoa, vaan joko alkuperäistä (kaneli, neilikka, muskottipähkinä, vanilja) reseptiä, tai sitä miten porkkanakakku yleensä maustetaan. 

Laitoin piparkakkumaustetta, koska en halunnut muskottipähkinää. Siitä varoitetaan että suurina määrinä haitallista, niin parempi jos en laita ollenkaan. Ei ole sitten huolta koiristakaan, jos niille antaa kakkupalasen.

Piparkakkumausteen sisällysluettelo näytti samalta, mitä porkkanakakuissakin pyörii. Ei se toiminut.

Banaanista laitoin ehkä kaksi kolmasosaa.

Sekoitin kuivat aineet keskenään, eli kaurajauhoa 2,5 desiä, leivinjauhetta 2 tl ja ruokasoodaa 1 tl.

Ehkä desin verran taateleita, noin kolmasosa pakettia. Ohjeessa oli jotain amerikkalaisia mittoja, joita ei mielestäni maksanut vaivaa kääntää tarkasti. Pääasia ettei enempää laita, mutta vähempi käy. Taateli on hyvin makeaa, eikä se niin yhden taatelin päälle ole mielestäni tässä kakussa.

Laitoin kakkuun tulevan nestemäärän, eli 2,5 desilitraa sittenkin tähän taateleiden kanssa vetenä.

En alkanut avaamaan kauramaitopurkkia. 

Taateleita voi keittää jos haluaa, ja hakata jollain vispilällä, mutta hyvin ne tuntuivat sulavan erilleen oltuaan kuumassa vedessä jonkin aikaa. Riippuen millaista surautinta käyttää, voi valita kuinka paljon haluaa mössätä niitä jo kattilassa.

Tällaisella Lidlistä ostetulla SilverCrest- merkkisellä koneella muusasin keitetyt porkkanat ja taatelit. Porkkanoita tuli noin 1,5- 2 dl.

Yhdistin kuivat aineet porkkana- ja taatelivelliin, ja tuli tosi lupaava taikina. Heti kuohahti ja suhahti kohotusaineet toimimaan. Se oli kuin pilvihattaraa joka oli helppo kaataa vuokaan, ja laittaa kuohkeana uuniin. Tosi lupaavalta näytti.

Kuvassa näkyy muutama banaani kurkistamassa. Laitoin vain siksi, koska banaanista jäi muutama hassu palanen yli. Ja alkuperäisessä reseptissä käskettiin laittaa rusinoita, joita en laittanut, joten niiden tilalle tuli nyt banaania. 

Ei mitään järkeä välttämättä tässä, mutta ei kyllä niissä rusinoissakaan. Melkein samojahan ne ovat, kuin taatelitkin olemukseltaan, joten en näe järkeä tuhlata hyviä rusinoita tähän.

Miten nämä kakut nyt yleensä parhaiten paistuvat. Yksinhän niitä ei voi jättää vahtimatta, kun ei tiedä aikaa tarkalleen.

Tein sen virheen, että laitoin liikaa nestettä muusaamalla ne porkkanat aivan velliksi. Tai ehkä tässä oli liian vähän jauhoja? Ehkä taatelit olivat raskaita nostaa? 

Täysin en hahmota, mihin tässä siis tarvittiin 2 tl leivinjauhetta ja 1 tl ruokasoodaa, jos ne eivät kuitenkaan tätä kakkua nosta. Olisiko tämä sitten vielä lätympi ilman niitä?

En tiedä.

Illalla vähän suretti, miksi menin  tekemään kakun. Todella makea kakku, en halua syödä tätä, enkä voi tuputtaa tätä kenellekään muullekaan. 

Lurkkimus Maximus vaistosi voimieni ehtyvän, joten se oli vaivihkaa hiipinyt paikalle. Viimeisillä voimilla jatkoin kuvaamista.

Valoa tunnelin päässä näkyi, kun kakku oli ollut jääkaapissa jäähtymässä. Tajusin mikä tämä on. Tämähän on sellainen äkkimakea pirtsakka kakku, jota syödään pikkuisella haarukalla kahvilassa. 

Lisäksi juodaan väkevät tai espressokahvit, ja syödään muutama koristeena oleva hedelmä. Tämän jälkeen ei tule mieleenkään, että jotain makeaa pitäisi saada pitkään aikaan. 

Tässä näkyy kuva vuokasta kakun paiston jälkeen, kun en voidellut vuokaa rasvalla. Mielestäni tämä ei voitelulla olisi paremmaksi mennyt. 

Taatelin käyttäminen makeutuksena on mielestäni hivenen vaivalloista. 

Mutta tottakai, taatelissa on kuitu tallella. Ehdottomasti kokokasviruokavaliossa tällaista halutaan tehdä nimenomaan, jos kakkua pitää tehdä. Ja moni muukin haluaa välttää valkoista prosessoitua sokeria. 

Omanlaisensa kansalaistaito lienee pystyä käyttämään eri metodeja leipomiseen. Jospa teoriassa  jäisi jokin kontti satamaan, ja sokeri menisi kortille. Maailmalopunvarastoija pärjää aina, kun on taatelipaketti kaapissa.

Myös Musta Tornado Ruskein Merkein saapui paikalle, mutta tämä kakku ei mielestäni koirien kesteille sovi, koska mitäpä ne tekevät hampaat särkevällä makeudella ja vahvalla taateliannoksella iltaa vasten. Ties vaikka närästäisi tai jotain. Pikku muruset taitoin, että saavat hyvän mielen. Kuitulisänä ehkä.

Itselleni on viimeistään tämän kakun jälkeen kuitenkin jo ihan sama, jätänkö väsäämättä taatelista kakun ja laitan mutkat suoraksi ripauttaen sen 2 rkl sokeria, joka oli esimerkiksi Lindsay S. Nixonin reseptissä, ja mitä on pula-ajan kakussa.

Olen näitä kakkuja syönyt pitkin matkaa, kaikki mitä tässä blogissakin on. Eikä minun puntarini näistä ole viisaria väräyttänyt. Rasvattomuus on pop. En tosin joka päivä syö näitä, eikä tällä hetkelläkään ole yhtään kakkukausi menossa. 

Jos jokin näissä lihottaa, se lienee prosessoitu vilja, vaikka kuinka onkin täysjyvää. Se pari rkl sokeria ei siinä tee sen pahempaa. Kokonaisuus varmaan ratkaisee. Täysin valkoisia jauhoja vältän silti.

Mitä opin: Silken tofua ei voi pakastaa, taatelia oli liikaa, sokeri on helpompaa.

Muistinkin mikä tähän kakkukokeiluun ajoi. Se, kun näin joskus Youtubessa vinkin, miten tehdä Silken Tofusta kuorrute kakkuun. Tuoreena tämä Silken Tofu näytti juuri sellaiselta, mikä sopisi porkkanakakun täytteeksi.

Tomusokeria ja Silken Tofua sekaisin ja mitähän vielä. Kuitenkin olin laittanut pakkaseen tofun, koska luulin että sitä voi pakastaa.

Sitä kovaa tavallista tofua voi nimittäin pakastaa ihan hyvin. 

Tätä ei voinut kuitenkaan pakastaa. 

Kun sulatin pakkasesta, tofu oli menettänyt rakenteensa kokonaan, eikä palautunut entiselleen vaikka yritin sekoittaa.

Kakkukin osoittautui niin makeaksi, ettei kuorrutetta tarvittu ollenkaan. 

Jos tekisi rommikakkureseptiin porkkanakakun, niin suklaakuorrutteen sijasta voisi harkita tofukuorrutetta.  2 rkl sokeria oli mielestäni siinä kakussa melko maltillinen makeusaste, ja kuorrute voisi sopia. 

Mitä tähän voi sanoa? Älkää yrittäkö tätä kotona. Tai että tämänhän voisi tehdä paremmin ja noudattaa sitä alkuperäistä, ilmeisesti monien toimesta kuitenkin hyväksi havaittua reseptiä. Tai soveltaa, jos tietää paremmat konstit ja hallitsee asian. Tai jos tämä oli ihan hyvä. Ei kakku alkuperäisen reseptisivun kuvassakaan näyttänyt paljoa kohonneemmalta. 


Porkkanakakkuresepti Forks Over Knives - sivustolla


Vuoassa tehtävä Forks Over Knives porkkanakakku


Cashew - kuorrute


rommikakkuresepti

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ohrarieskat - Perunamuusista ja kaurahiutaleista

Kesä on, kaikki on tuoretta. Leivänpäällisiä riittää, kurkku on halpaa, salaattia ja tilliä on tarjouksessa silloin tällöin. Jokin helppo leipä tarvitaan, jossa ei ole muita kuin itse valittuja lisäaineita. Näihin ei tarvita maitoa, munia, rasvaa, eikä edes omenasosetta. Rieskat olen jo esitellyt monta kertaa, mutta nyt laitoin ihan paperille ylös minkä verran mitäkin tuli. Silti nämä ovat noin-arvioita, koska ei voi tietää millaisia jauhoja ja muuseja kenelläkin on käytössä. Sehän aina vaihtelee paljonko perunamuusissa on nestettäkin. Perunamuusi on nyt pelkkään perunoiden keitinveteen tehty, ja ollut yön jääkaapissa. Ohrarieskat  3 dl ohrajauhoja 1 - 2 dl pikakaurahiutaleita 2 dl perunamuusia 1-2 dl vettä suolaa jos käyttää esim. 1/4 - 1/2 tl Lisäksi jauhoja tai leseitä lautaselle niin, että voi pyörittää taikinanpalan siinä. Paistetaan n. 200-250 asteessa. Leivinpaperi kestää usein sen 220C max. Voit halutessasi laittaa muitakin jauhoja kuin ohrajauhoja, esim ruis tai täysjyväv...

WFPB - Ruokaostokset 25 € - Hyvää juhannusta! - Kesäkuu 3

Juhannusaattoviikon ruokaostokset. = 3,91 € Xtra tomaatti 0,557 kg x 1,49 €/kg= 0,83 € Kiinankaali 0,351 kg x 3,99 €/kg = 1,4 € Xtra kurkku 0,752 kg x 1,49 €/kg = 1,12 € Sitruuna luomu 0,148 kg x 3,79 €/kg = 0,56 € = 8,12 € Yleisperuna harjattu 2,733 kg x0,75 €/kg= 2,05€ Kiinankaali 0,494 kg x 3,99 €/kg = 1,97 € Xtra kurkku 0,980 kg x 1,49 €= 1,46€ Xtra tomaatti 0,819 kg x 1,49 €/kg = 1,22 € Varhaiskaali 0,595 kg x 2,39 €/kg =1,42 € 6,78 € Oatly luomu kauramaito 1,69 €/l x 4 = 2,43 € Paseerattu tomaatti  1,46 €/kg, 500g=  0,73 € Kaneli  27g 31,48 €/kg =  0,85 €  Grillausmauste ei lisättyä suolaa 35g 24,29 €/kg  = 0,85€ Tulee ihan yhtä halvaksi ostaa Xtra tomaatteja, kuin edullista kaupan merkin paseerattua tomaattia. Prismasta löytyy tomaatit, jos löytyy. Nehän on laitettu aina sivummalle. Sama laittaa keittoihin ja muihin nyt kokonaisia tomaatteja siis. En ala niitä paseeraamaan eikä kokonaiset tomaatit ole välttämättä käytännön elämässä sa...

WFPB - Bataatti-lehtikaalikeitto - Kastike - Härkäpapu

Perjantain helppo ja nopea kasvisinspiraatio, bataatti-lehtikaalikeitto. Rautaisannos vitamiinia ja kivennäisaineita. Tämä on kuppi kuumaa leivän kanssa. Makaronia voi keittää erikseen ja ripotella niitä sekaan, saa lisää energiaa ruokaan.  Tai voi kiehauttaa isot, keltaiset perunat, ja tämä on silloin niille hyvä kastike.  Tämähän sopii myös alkukeitoksi, jonka jälkeen voi tarjoilla paistetut perunat, tai minkä tahansa ruoan. Bataatti-lehtikaalikastike/keitto 500g lehtikaalia n. 500 g bataattia n. 200 g muita vihanneksia, esim. kurkku, tomaatti - jos on n. 200 g kypsiä härkäpapuja vettä, niin että ainekset peittyvät 500 -1000g tomaattituotteita, paseerattu/murska lisätään lopuksi mustapippuria 1-2 tl orergano, basilika, persilja, kuivatut esim. 1 -2 tl /kpl Ensin kuoritaan bataatti. Helpointa on laittaa kiekoiksi, ja kuoria hedelmäveitsellä aina yksi kiekko kerrallaan.  Otin aika suurpiirteisesti. Ei haittaa jos jää tuota vaaleaa, tai on jäämättä.  Bataatit pilkottu...

WFPB - Ruokaostokset 17 € - Kesäkuu 4 , 146 €/kk

Kesäkuun loput ruokaostokset. Tänään ruokaostoksien lomassa säästömietintää ja paljonko maksaa mikäkin. muo k. korjattu summat. = 3,39 € Kurkku 1,89 €/kg x 0,93 kg = 1,76 € Xtra tomaatti 1,19 €/kg x 1,372 kg = 1,63 € Kurkku ja tomaatti olivat Prismassa halpoja, eli alle 2 €/kg. Tosin nuo tomaatit olivat Kotimaisia Xtra-tomaatteja, ja siksi edullisempia kuin tavalliset. Tänäänkin näyttäisi olevan molemmat alle 2 €/kg Prismassa.  K-Lähikaupan verkkokaupassa kävin äsken mutkan, ja siellä näyttää tilanne siltä ettei herkutella halvoilla hinnoilla. Tomaattia ei tämän kaupan sivulla ollut, ja kurkkukin melkein 4 euroa kilo. 3,97 €. Ainut vihannes mikä oli alle 2 €/kg oli valkokaali, varmaan ei edes kesä- tai varhaiskaali vaan se tavallinen. Jos olisin nyt lähikaupan asiakas, ja haluaisin alle 2 €/kg, tai edes alle 3 €/kg ostaisin banaania hintaan 1,49 €/kg, aprikoosia, persikkaa joita siellä oli 1€/500g eli 2 €/kg, ehkä sen keräkaalin. Varhaiskaali olisi sitten 3,49 €/kg. Vertailun ...

WFPB - Ruokaostokset 21 € - Kesäkuu 2

Tässä viikon ruokaostokset kesäkuun toiselta viikolta. Muok. 14.6. lisäilin parit linkit öljyyn liittyen = 10,96 € Porkkana värimix 3 x 1,49 €/kg= 4,47 € Palsternakka 0,5 kg x 2,09 €/kg = 1,05€ Ruukkupersilja 1,25 €  Ruukkutilli 0,99 € Jääsalaatti 1,19 € Kurkku 1,168 kg x 1,49 €/kg =  1,74 € Banaani 0,948 kg x 1,39 €/kg =  1,32 € = 2,84 € Yleisperuna harjattu 1,84 kg x 0,75 €/kg= 1,38 € Xtra tomaatti 0,603 kg x 1,79 €/kg = 1,08 € Maustekurkku 0,123 kg x 3,09 €/kg = 0,38 €  Meira ketsuppi 1,2 kg x 3,49 €/kg =  4,19 € = 1,99 € 0,360 kg x 5,53 €/kg = 1,99 € Siinäpä viikon ruokaostokset. Ruokasuunnitelma: ks. toukokuun ruokia ja kesäkuun ruokaostokset 1 .  Kun hernekeitto loppuu, uudet herneet likoamaan ja keitto. Kun puuro loppuu, niin uudet jyvät likoamaan ja sitten kiehumaan. Jos leipä loppuu, uudet leivät uuniin puolen tunnin varoitusajalla. Jos ei ole mitään hyvää, niin  kakkupulla jonka tekemisessä ei mene pitkään. Kukkaset kukkivat ja variks...

WFPB - Ruokaostokset 83 € - Kesäkuu 1

Kesäkuun ensimmäisen viikon ruokaostokset ja ruokasuunnitelma mitä näistä tulee.  Noin 35 euroa tästä on arviolta ruokaa mitä heti tarvitsee, ja loput rahanmenot koostuvat siitä kun ostin kuukauden marjat kerralla. Muitakin juttuja ostin koko kuukauden varalta. Enemmänkin olisi voinut tuoda, mutta toisella kertaa sitten.  Muokkaus klo 19.11 :   Sanoin alempana että kotimaiset porkkanat ovat kaupoista loppu. Kävin illan päälle nyt Lidlissä ja sielläpä olikin kilon pusseja suomalaisia väriporkkanoita hintaan 1,49 €/kg. Välttämättä ei kaikissa Lidleissä ole mutta kannattaa siis ainakin pitää silmät auki. Halpaa vihannesta kun 1,49 €/kg, joka päivä kilon vihannessatsi kiehumaan ja sitä rataa. Saa keitot ja kaikki. Kurkku oli yhtä halpaa. Muok . lisätty kuva banaanikeksistä ja rieskasta. = 8,89 € Punajuuri 1,39 €/kg Omena Ida Red 0,736 kg x 1,49 €/kg = 1,10 Banaani RFA 0,978 kg x 1,39 €/kg= 1,36 € Sitruuna luomu 0,114 kg x 3,59 €/kg = 0,41 € Bataatti 2,112 kg x 2,19 €/k...

WFPB - Toukokuun ruokia

Ruokakuvia toukokuulta, joiden inspiroimana voi laatia kesäkuuksikin kokokasvisruokasuunnitelmia ja kauppalistaa.  Muok ., lisätty vaihtoehto lehtikaalille. L isätty ostoslistaa tofulle. L ounasrasian kuva palsternakkapihvi. H ernekeiton vaiheet. S itruunamehua tofukokkeliin. Po rkkanasta. Punajuuri sörsselin mausteet. Lisätty 5.6.2025 linkkejä raaka-raasteaiheisiin. 1.  Paistetut perunat ja keitetyt vihannekset. Kattilassa voi kiehua mitä vain vihannesta, kuten ruusukaalit.  Perunat on pesty, paloiteltu, valeltu ketsupilla ja grillimaustettu. Pellillä on kyydissä myös keitettyjä porkkanoita. Huoma sin, että kotimaiset porkkanat olivat loppuneet. Tuossa kesäkuun ensimmäisen päivän tienoilla kun kävin kaupassa. Kauppoihin oli tullut tilalle ainakin italialaisia porkkanoita, jos ei ne maistu voi käyttää mitä vihanneksia vain.  Tässä kiehuu kilo porkkanoita, ja perunat ovat lähdössä uuniin edellispäivän keitettyjen porkkanoiden ja raakojen omenan palasten kanssa. Pork...

WFPB - Mary's Mini - dieetti

Mary's Mini dieetillä puhdistan ruokavalioa ja pyrin resetoimaan tilannetta joulun odotuksen jäljiltä.  Mary's mini ( Mary’s Mini-McDougall Diet® )   dieetillä jätetään pois tiheäkaloriset ja prosessoidummat kasviruuat, sekä korkean rasvapitoisuuden omaavat kasviruuat. Öljyjä ja kasvikermaa en syö nytkään, enkä eläinkunnan tuotteita. Siltä osin ei muutosta. Annoskokoja ei ole rajoitettu, ja saa ottaa lisää ruokaa.  Mary's Mini dieetillä en siis syö pähkinöitä ja siemeniä tofua soijarouheita jne soijapapuja jauhoista tehtyjä ruokia, kuten leipä ja pasta, suurustetut kastikkeet kuivattuja hedelmiä avokadoa kookosta Kuvaan keräsin kaikkea, mitä en syö dieetillä. Mitä syödään? Mary's Minissä valitaan yksi tärkkelyspitoinen energianlähde. Kun valitsen perunan, tehden vaikkapa kymmenen päivän "peruna-Minin", otan ruuaksi ja energianlähteeksi perunan jokaisella aterialla. En keitä välillä puuroa ja riisiä. Valitun ruuan voi valmistaa monella eri tavalla. Perunat voi...

WFPB - Ruokaostokset 102 € - Toukokuu 1

Ruokaostoksia toukokuulta. Jatko-osakin tulee, koska tässä postauksessa ei ole vielä kaikki. Ostoskuvien lisäksi kirjoitin selityksiä, vinkkejä ja havaintoja tehdyiltä kaupparetkiltä. Muokkaus Noloa, mutta bataatin hinta unohtui, ja nyt se on hukassa, hetkinen. 3 minuuttia myöhemmin: lisätty. = 8,24 € Rainbow tofu luomu 200 g 1,29 €, 6,45 €/kg = 3,87 € Xtra tomaatti 1,05 kg x 1,79 €/kg = 1,88 € Xtra kurkku 1,106 kg x 1,79 €/kg = 1,98 € Maustekurkku 0,165 kg x 3,09 €/kg = 0,51 € Prismasta löysin Xtra tomaatit ja kurkut, olivat kotimaisia. Näitä ei näkynyt verkkokaupassa. Ne oli laitettu ihan eri paikkaan kaupassa kuin muut kurkut ja tomaatit, ja ne isoimmin esillä olleet olivat tietysti kalliimpia. Jos siis haluat että kurkku ja tomaatti maksavat alle 2 € kilo, niin kannattaa etsiä Prismasta Xtra-versiot. Toki nämä eivät sitten ole suoria ja täydellisen saman kokoisia, vaan ovat jonkin kosmeettisen haitan vuoksi laitettu eri laariin. Näiden paikka vaihtelee. Ensin löysin nämä alahyl...

WFPB - Mansikkakakku ja vaniljavaahto - Rasvaton pohja - Vegaaninen

Tässä postauksessa resepti kakkupohjaan, ja paljon kuvia mansikkakakun teosta.  Muokkaan sen verran, että nyt näyttää siltä ettei soijajogurttia kannata käyttää pohjassa kananmunan korvikkeena tai nesteenä, koska se on liian tehokas hyydyttämään. Pohjassa siis kauramaitoa. Rasvatonta luomu Oatlyä ettei kakku pala kiinni alustaan Aioin missata kesän mansikkarallin. Viime hetkellä päätin kuitenkin tehdä mansikkakakun. Kakun päällä on Oatly vispautuvaa vaniljakastiketta. Ks. vegaaniset vaniljakastike- ja kasvikermaideat. Korvasin kananmunan ruokalusikallisella omenasosetta. Rasvan alle puolella purkillisella Piltti- luumusosetta. 1 rkl omenasosetta 1 dl sokeria (laitoin alle desin, oli niin pieni taikina) 1 dl soijajogurttia ja/tai vettä tai kasvimaitoa ripaus suolaa alle puoli purkkia Piltti-luumua n. 2 dl hiivaleipävehnäjauhoja 1 tl leivinjauhoja Sekoitin ensin kuivat aineet. Tässä vaiheessa voi halutessaan lisätä 1 tl vaniljasokeriakin. Taikinasta tuli sitkeän tahmea. 19.5.202...