Siirry pääsisältöön

WFPB - Porkkanakakku - Rasvaton - Taatelilla makeutus - Kokeilu FOK - reseptistä

Esitän vaiheet ja kuvat, koska yleisluontoisesti näistä voi olla hyötyä, vaikka tämä minun kakkuni menikin osittain plörinäksi. Ohjeen porkkanakakulle hain Forks over Knives - sivustolta. 

Hyvää se kyllä oli, kylmänä varsinkin. Lämpimänä en ole kovin varma.

Yritin kääntää mitat ja mausteet suomeksi, mutta lopulta tein aika lailla oman versioni reseptistä ja laitoin:

  • alle 100 g taatelia, tai alle 1/3 pakettia
  • puolikas isosta tai pienikokoinen banaani, noin puoli cuppia viipaloituna
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 1/2 tl piparkakkumaustetta  mausteita
  • 300 milliä eli noin ainakin 2,5 - 3 desiä vettä tai kauramaitoa
  • porkkanasosetta (raastettua olisi kannattanut ehkä)
  • mausteita
Sitten kakku uuniin paistumaan 180 C 40 minuutiksi. Paistoaika pitää katsoa tapauskohtaisesti. Tämä on vaikea ajoittaa, koska se pinnalta kypsyi nätisti, mutta kun kokeilin haarukalla se oli pysynyt märkänä. Eikä siitä sellaista kuivan möyheää kakkua koskaan tullut.

Puolessa välissä laitoin uunin alataso-asetukselle, eli että se lämmittäisi kakkua ainoastaan pohjalta. Kuori tai se pinta näytti jo niin ruskealta, että en halunnut sitä tummentaa ja kovettaa enempää.

Kosteus johtui ehkä siitä, etten käyttänyt raastettuja raakoja porkkanoita kuten käskettiin, vaan otin pakkasesta, keitin ne ja laitoin vahingossa liian sosemaiseksi. Siksi valmiiksi tuleminen kesti kauan, yli 45 minuuttia.

Voisi ehkä saada tehtyä erilaisen porkkanakakun käyttämällä vaikkapa rasvatonta rommikakkureseptiäni, mutta muuttamalla punajuuren porkkanaraasteeksi ja rommimausteen porkkanakakun mausteeksi. Luulisin ainakin, että onnistuu. 

Pakastimesta löytyi hileisiä porkkanoita. Olen unohtanut käyttää ne, koska porkkanoita riitti tuoreinakin pitkin kevättä. Olisi kannattanut silti käyttää raastettuja porkkanoita. 

Maustevalikoimaani ei kannata uskoa, vaan joko alkuperäistä (kaneli, neilikka, muskottipähkinä, vanilja) reseptiä, tai sitä miten porkkanakakku yleensä maustetaan. 

Laitoin piparkakkumaustetta, koska en halunnut muskottipähkinää. Siitä varoitetaan että suurina määrinä haitallista, niin parempi jos en laita ollenkaan. Ei ole sitten huolta koiristakaan, jos niille antaa kakkupalasen.

Piparkakkumausteen sisällysluettelo näytti samalta, mitä porkkanakakuissakin pyörii. Ei se toiminut.

Banaanista laitoin ehkä kaksi kolmasosaa.

Sekoitin kuivat aineet keskenään, eli kaurajauhoa 2,5 desiä, leivinjauhetta 2 tl ja ruokasoodaa 1 tl.

Ehkä desin verran taateleita, noin kolmasosa pakettia. Ohjeessa oli jotain amerikkalaisia mittoja, joita ei mielestäni maksanut vaivaa kääntää tarkasti. Pääasia ettei enempää laita, mutta vähempi käy. Taateli on hyvin makeaa, eikä se niin yhden taatelin päälle ole mielestäni tässä kakussa.

Laitoin kakkuun tulevan nestemäärän, eli 2,5 desilitraa sittenkin tähän taateleiden kanssa vetenä.

En alkanut avaamaan kauramaitopurkkia. 

Taateleita voi keittää jos haluaa, ja hakata jollain vispilällä, mutta hyvin ne tuntuivat sulavan erilleen oltuaan kuumassa vedessä jonkin aikaa. Riippuen millaista surautinta käyttää, voi valita kuinka paljon haluaa mössätä niitä jo kattilassa.

Tällaisella Lidlistä ostetulla SilverCrest- merkkisellä koneella muusasin keitetyt porkkanat ja taatelit. Porkkanoita tuli noin 1,5- 2 dl.

Yhdistin kuivat aineet porkkana- ja taatelivelliin, ja tuli tosi lupaava taikina. Heti kuohahti ja suhahti kohotusaineet toimimaan. Se oli kuin pilvihattaraa joka oli helppo kaataa vuokaan, ja laittaa kuohkeana uuniin. Tosi lupaavalta näytti.

Kuvassa näkyy muutama banaani kurkistamassa. Laitoin vain siksi, koska banaanista jäi muutama hassu palanen yli. Ja alkuperäisessä reseptissä käskettiin laittaa rusinoita, joita en laittanut, joten niiden tilalle tuli nyt banaania. 

Ei mitään järkeä välttämättä tässä, mutta ei kyllä niissä rusinoissakaan. Melkein samojahan ne ovat, kuin taatelitkin olemukseltaan, joten en näe järkeä tuhlata hyviä rusinoita tähän.

Miten nämä kakut nyt yleensä parhaiten paistuvat. Yksinhän niitä ei voi jättää vahtimatta, kun ei tiedä aikaa tarkalleen.

Tein sen virheen, että laitoin liikaa nestettä muusaamalla ne porkkanat aivan velliksi. Tai ehkä tässä oli liian vähän jauhoja? Ehkä taatelit olivat raskaita nostaa? 

Täysin en hahmota, mihin tässä siis tarvittiin 2 tl leivinjauhetta ja 1 tl ruokasoodaa, jos ne eivät kuitenkaan tätä kakkua nosta. Olisiko tämä sitten vielä lätympi ilman niitä?

En tiedä.

Illalla vähän suretti, miksi menin  tekemään kakun. Todella makea kakku, en halua syödä tätä, enkä voi tuputtaa tätä kenellekään muullekaan. 

Lurkkimus Maximus vaistosi voimieni ehtyvän, joten se oli vaivihkaa hiipinyt paikalle. Viimeisillä voimilla jatkoin kuvaamista.

Valoa tunnelin päässä näkyi, kun kakku oli ollut jääkaapissa jäähtymässä. Tajusin mikä tämä on. Tämähän on sellainen äkkimakea pirtsakka kakku, jota syödään pikkuisella haarukalla kahvilassa. 

Lisäksi juodaan väkevät tai espressokahvit, ja syödään muutama koristeena oleva hedelmä. Tämän jälkeen ei tule mieleenkään, että jotain makeaa pitäisi saada pitkään aikaan. 

Tässä näkyy kuva vuokasta kakun paiston jälkeen, kun en voidellut vuokaa rasvalla. Mielestäni tämä ei voitelulla olisi paremmaksi mennyt. 

Taatelin käyttäminen makeutuksena on mielestäni hivenen vaivalloista. 

Mutta tottakai, taatelissa on kuitu tallella. Ehdottomasti kokokasviruokavaliossa tällaista halutaan tehdä nimenomaan, jos kakkua pitää tehdä. Ja moni muukin haluaa välttää valkoista prosessoitua sokeria. 

Omanlaisensa kansalaistaito lienee pystyä käyttämään eri metodeja leipomiseen. Jospa teoriassa  jäisi jokin kontti satamaan, ja sokeri menisi kortille. Maailmalopunvarastoija pärjää aina, kun on taatelipaketti kaapissa.

Myös Musta Tornado Ruskein Merkein saapui paikalle, mutta tämä kakku ei mielestäni koirien kesteille sovi, koska mitäpä ne tekevät hampaat särkevällä makeudella ja vahvalla taateliannoksella iltaa vasten. Ties vaikka närästäisi tai jotain. Pikku muruset taitoin, että saavat hyvän mielen. Kuitulisänä ehkä.

Itselleni on viimeistään tämän kakun jälkeen kuitenkin jo ihan sama, jätänkö väsäämättä taatelista kakun ja laitan mutkat suoraksi ripauttaen sen 2 rkl sokeria, joka oli esimerkiksi Lindsay S. Nixonin reseptissä, ja mitä on pula-ajan kakussa.

Olen näitä kakkuja syönyt pitkin matkaa, kaikki mitä tässä blogissakin on. Eikä minun puntarini näistä ole viisaria väräyttänyt. Rasvattomuus on pop. En tosin joka päivä syö näitä, eikä tällä hetkelläkään ole yhtään kakkukausi menossa. 

Jos jokin näissä lihottaa, se lienee prosessoitu vilja, vaikka kuinka onkin täysjyvää. Se pari rkl sokeria ei siinä tee sen pahempaa. Kokonaisuus varmaan ratkaisee. Täysin valkoisia jauhoja vältän silti.

Mitä opin: Silken tofua ei voi pakastaa, taatelia oli liikaa, sokeri on helpompaa.

Muistinkin mikä tähän kakkukokeiluun ajoi. Se, kun näin joskus Youtubessa vinkin, miten tehdä Silken Tofusta kuorrute kakkuun. Tuoreena tämä Silken Tofu näytti juuri sellaiselta, mikä sopisi porkkanakakun täytteeksi.

Tomusokeria ja Silken Tofua sekaisin ja mitähän vielä. Kuitenkin olin laittanut pakkaseen tofun, koska luulin että sitä voi pakastaa.

Sitä kovaa tavallista tofua voi nimittäin pakastaa ihan hyvin. 

Tätä ei voinut kuitenkaan pakastaa. 

Kun sulatin pakkasesta, tofu oli menettänyt rakenteensa kokonaan, eikä palautunut entiselleen vaikka yritin sekoittaa.

Kakkukin osoittautui niin makeaksi, ettei kuorrutetta tarvittu ollenkaan. 

Jos tekisi rommikakkureseptiin porkkanakakun, niin suklaakuorrutteen sijasta voisi harkita tofukuorrutetta.  2 rkl sokeria oli mielestäni siinä kakussa melko maltillinen makeusaste, ja kuorrute voisi sopia. 

Mitä tähän voi sanoa? Älkää yrittäkö tätä kotona. Tai että tämänhän voisi tehdä paremmin ja noudattaa sitä alkuperäistä, ilmeisesti monien toimesta kuitenkin hyväksi havaittua reseptiä. Tai soveltaa, jos tietää paremmat konstit ja hallitsee asian. Tai jos tämä oli ihan hyvä. Ei kakku alkuperäisen reseptisivun kuvassakaan näyttänyt paljoa kohonneemmalta. 


Porkkanakakkuresepti Forks Over Knives - sivustolla


Vuoassa tehtävä Forks Over Knives porkkanakakku


Cashew - kuorrute


rommikakkuresepti

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Lokakuu 4 - 80 €/kk

Ruokaostospostauksen aika.  Katsotaan mitä tuli. Vältin ostelua ja kaupassakäyntiä, että saisin lokakuun ruokakulut alas.  Kaupassa kävelin vaikka minkä herkullisen ohitse. Haksahdin silti kalliiseen pikaruokaan, josta kuvat alempana. Tumma makaroni 1, 13€/ kg 400g,0,45  € X 2 = 0,90 € Omena Suomi 0,386 kg x 2,49  €/kg = 0,96 € Satsuma 0,99 €/kg x 0,564 kg = 0,56 € Ruukkupersilja 1,07 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Piti laittaa koti mahdollisimman edustavaan ja sievään kuntoon hetkellisesti, ja siksi laitoin näitä ruukkuihin pöydille. Ostin tulilatvankin. Se maksoi vain alle 3 euroa Lidlissä, näillä pystyi täydentämään sisustusta vielä sitäkin halvemmalla. Salaattipurkin viereen mandariini- ja omena-asetelma. Edullista sisustamista hyötykasveilla. = 1,69  € Kauramaito Prismasta. Varsinaiset ruokaostokset tekivät n. 7  € , huvituksiin 7,90 € eli Picnicissä nautittu patonkisämpylä. En laske ruokakuluihin, mutta pitää tilittää jotta en ensin kerro vain kokokasvisruokavaliolla olosta sädekeh

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Marraskuu 1 ja 2

 Marraskuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset.  Sen verran silppuisia kauppareissuja, että alkaa olla hinnat ja kuitit sekaisin. Selvittelin minkä pystyin, ja sain aikaan melko tarkat laskelmat. Jostain maustepussista ja omenasta nyt koira taisi syödä kuitit. Sovelluksien kanssa en pelaa, joten niistä ei ole apua tässä. Yhden jäätelön taas söin, ja siitä lensi paperi roskiin. Luulin ottaneeni kuvan, mutta ei sitä löytynytkään.  Ostokset ovat silppua koska jokainen kerta kun tein vaikkapa turhan reissun Lidlin ohi, tai mitä lie olin hakemassa milloinkin muutakin kuin ruokaa, niin otin aina pussillisen vaikkapa kaurahiutaletta ja makaronia, että saa kaapit sopivan täyteen. Pääsee kohta joulun viettoon niin, ettei tarvitse yhden kaurahiutalepaketin takia alkaa miettiä kauppareissuja. Kaikki mikä maksaa alle 1€/kg ovat taas olleet kuukauden suosikkituotteinani varsinkin energianlähteiden osalta.  Maustekaappiakin joudun jo alkaa täyttämään uudelleen, sentään siellä ei mitään kolme vuo

WFPB - Keitto -Rosmariini ja curry

Keltainen keitto syksyyn, talveen tai mihin vuodenaikaan hyvänsä. Helppo koota kuivakaapin aineksista ja perus perunoista ja porkkanoista.  Laitoin reseptiä ylös koska tähän keittoon tulikin riisiä, ja mausteeksi rosmariinia. Kumpaakaan ainesta en ole keitoissa useinkaan käyttänyt. Perus pohja on vanha tuttu, eli peruna, porkkana ja linssit.  Peruna-porkkana-rosmariini-currykeitto: 1-2 porkkanaa n. litra perunoita, jauhoisia esim Afra. 0,5 dl punaisia kuivattuja linssejä 0,5 dl riisiä n.1-1,5 l vettä 1/2 tl suolaton currymauste 1/4 - 1/2 tl rouhittu mustapippuri 1/2 tl kuivattu rosmariini Tarvittaessa: Maun mukaan loraukset suolaisia maustekastikkeita kuten ketsuppi, sinappi, soijakastike tai ripottelu suolaa. Tai esim. Herbamare suolaa pintaan tms. ja/tai loraus tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia. Kuori ja pilko ensin porkkanat. Laita kiehumaan. Mausta. Keitä porkkanoita reilusti vaikka 10-15 minuuttia, tai kunnes alkavat jo pehmetä hyvin. Kuori tarvittaessa, ja pilko perunat. 

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Lokakuu 3

 Lokakuun kolmannen viikon ruokaostokset. Tässä on täksi ja ensiviikoksi syömistä.  =6,85 € Combino täysjyväspagetti 2x 0,95 €/500g = 1,90 €/kg Punaiset linssit  500 g 1,99 €, 3,98 €/kg Luomu mustapavut Freshona 4 x 0,74 € = 2,96 € Lidlissä on ollut näitä tölkkipapuja jotenkin vähänlaisesti viimeaikoina, ja kysyin asiasta myyjältä. Kuulemma toimitusvaikeuksia ollut. Oli juuri mielessä että voisin ostaa koko laatikon kerralla kun alkavat loppua kotoakin muttei sieltä täyttä laatikkoa enää löytynyt. = 4,95 € Pirkka banaani 1,638 kg x 1,99 €/kg = 3,26 € K-Menu kivetön luumu 200 g  8,45 €/kg = 1,69 € Luumusoppaa, riisipuuron kanssa. Meira Kurkuma 24g 31,25 €/kg =  0,75 €  =1,37 € Kurkku 0,686 kg x 1,99 € = 1,37 € Kurkku oli Lidlissä tarjouksessa, sehän ei nyt aina ole näin halpaa. Baresa luomu tomaattimurska 12 X 0,99€/500g = 11,88 € Lauantai-illan puuhapussi Lidlistä 8,5 €: = 1,69 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kg = 5,32 € Persimoni 0,704 €/kg x 1,99 €/kg = 1,40 € Kotimaiset omenat 1 kg, 2,

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

Luukku 16 - Juuriselleri - WFPB

 Luukku 16 aukenee: Juuriselleri Selleriä en olekaan kokeillut paljoa ollenkaan. Aukko sivistyksessä. Taisin ostaa vuosia sitten tällaisen mukula- tai juurisellerin, ja paistella sitä. En muista mitä sain aikaiseksi, ja sen jälkeen unohtunut koko mukulaselleri.  Varsiselleriä on välillä ollut. Juuriselleri ja mukulaselleri on sama asia. Erikseen on vielä varsi-ja lehtiselleri, ne ovat keskenään sama asia, pitkä varsi. Nyt juurisellereitä oli Lidlissä esillä 2,99 €/kg, ja siitä innostuin kokeilemaan. Oli niitä Prismassakin taannoin, ja kävi jo melkein ostoskorissakin, silloin oli jotain muuta niin jätin toiseen kertaan. Etsin netistä mitä tälle kannattaisi oikein tehdä, ja alkoi sitten hahmottua. Tein uunissa, salaatiksi ja keittämällä. Selleri kannattaa pestä ja harjata juuresharjalla. Jos haluaa pestä oikein tarkasti, koko sellerimukula kannattaa laittaa veteen likoamaan joksikin aikaa, että multa alkaa irrota helpommin, ja rapsutella sitten tarkemmin. Ne rypyläisimmät juuriosat voi k

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm