Siirry pääsisältöön

WFPB - Kilo vihanneksia päivässä - Paistettuna, kastikkeena tai raakana

Halusin kokeilla koota päivän vihannekset alle 2 euroa / kilo maksavista kasviksista. Sehän tarkoittaa, että kilo vihanneksia päivässä ei pystyisi maksamaan yli kahta euroa. Näin pysyisi kärryillä ja voisi tehdä noudatettavissa olevan, mutta tarpeeksi joustavan suunnitelman, mitä ostaa ruokakaupasta ja paljonko kauppaan menee rahaa.

Tällä hetkellä kotimaisista vihanneksista löytyi lähikaupoista ja marketeista kurkku, tomaatti ja kaali, (ellen missannut jotain) jotka maksoivat alle 2 / euroa kilo. Tomaattikin oli joissakin kaupoissa 2, 29 e. 

Päätin löysätä kriteeriä ja ottaa myös alle 3 euroa / kilo maksavat vihannekset ja ulkomaiset pakastevihannekset mukaan kuvioon, jotta tulisi vaihtelua ja väriä vihannesvalikoimaan. 

Tarvittaessa jos haluaa säädellä menoja, voi ottaa tiukemman linjan. Varsinkin mikäli kasvikset halpenevat kesän aikana lisää.

Hankittuani vihanneksia tarpeeksi, aloin punnita niitä saadakseni kilon vihanneksia koottua.

En punninnut vihanneksia grammalleen, vaan vähän vain suuntaa antavasti. Laskin puhelimen laskimella luvut yhteen, kunnes sain noin 1000 grammaa vihannesta.
Pakastevihanneksista ulkomaiset parsakaalit ja paprikasuikaleet maksoivat molemmat alle 3 euroa / kilolta. 

Paprikasuikalepussi jossa oli 450 grammaa maksoi Prismassa 0,75 euroa / pss. 

Parsakaalipusseja löytyi K-marketista hintaan 1,29 euroa / 450 g. 

Prismassakin on parsakaalia.
Omena ei ole vihannes, mutta uskon että se on tarpeeksi vähäkalorinen ja terveellinen ollakseen mukana tässä lajitelmassa.

Omenoiden hinta oli vain noin 1,30 euroa / kilo. Halvimmillaan K-marketissa oli K-menu merkkisiä omenoita hintaan 1,15 e / kilo.
Jätin osan vihanneksista suuremmiksi. Kaalit laitoin melko ohuiksi, jotta ne kypsyvät nopeasti.
Laitoin myös soijakastikkeen ja öljyttömän chilikastikkeen mukaan maustevalikoimaan, vaikka niissä onkin lisättyä suolaa ja sokeria.  

Yhtenä syynä suolan ja sokerin välttelyyn tällä ruokavaliolla on se, että suola ja sokeri saa ruuan maistumaan paremmalta kuin se onkaan, jolloin sitä tulee syötyä enemmän. 

Vihannesten kohdallahan ei tarvitse ajatella hirveästi, että niitä tulisi syötyä liikaa, vaan enemmänkin ettei tule syötyä niitä tarpeeksi. 

Silti liikasyöminen ei ole se ainoa syy vältellä lisättyä suolaa ja sokeria, joten maistoin ennen lisäämistä, menisikö ilmankin. 
Laitoin kaalit ensin paistumaan, koska mikään muu ei oikein edes mahtunut ensin pannulle.
Paisteltuani ja höyryteltyäni kaalta ensin tilkassa vettä, kaali kutistui ja myös muut ainekset mahtuivat.
Halusin myös, etteivät kaikki vihannekset paistu täysin pehmeiksi, vaan että esimerkiksi osa parsakaalin kukinnoista jäisi vähän vihreämmiksi.

Hyvää oli. Paitsi että laitoin paistokseeni liikaa oreganoa. Yhden annoksen syötyäni totesin, että voisi tämä parempaakin toki olla. Mustaviinimarjat olivat jäisenä toimivia lisukkeena, mutta sulettuaan alkoivat olla melko karvaita.

Lautaselle lorauttamani soijakastikekaan ei oikein parantanut makua. Enemmän toimi punainen chilikastike, jota lisäsin pannullakin.
Päätin siis jatkojalostaa vihanneksista kastiketta. Lisäsin purkillisen tomaattia ja ripauksen sokeria. Sokeriahan monesti tomaattiruokiin laitetaan, ja tässä tilanteessa oli kyse ruuan maun pelastamisesta.
Kastike toimi erittäin hyvin perunoiden kanssa. 

Jos olen syönyt kaikki kastikkeet huomiseen mennessä, tiedän syöneeni kilon vihanneksia päivässä.

En toki välttämättä rajoita vihannesten syömistä, vaikka jostain syystä niitä menisikin yli kilo.

Hyvä keino saada raakaakin vihannesta syötyä, on popsia raakoja vihannespaloja paistumista odotellessa. Kokatessahan voi käydä hetkittäin aika pitkäksi.

Porkkanoita minun pitää myös muistaa syödä, koska niitä on jääkaapissa, mutta ne luen enemmän samaan sarjaan perunoiden kanssa. Monesti kyllä vokkaan porkkanoita yhtä lailla kaalin kanssa, mutta tällaista tällä kertaa.


Viimeksi kun tein tämän samantyylisen vihannespaistoksen, laitoin herkkusieniä mukaan. 

Hinnaltaan herkkusienet ovat isoissa marketeissa joskus alle 5 euroa / kilo, ja marketissa 7-15 euroa / kilo. Siksi herkkusienet tulevat kalliimmaksi sitten, jos ei niitä pääse marketista hakemaan. 

Paistetut herkkusienet antavat paljon makua, joten edellisessä vokissa en tarvinnut paljoa mitään mausteita tai kastikkeita lisäksi.

Idea tähän koko hommaan tuli sekä viimeisimmän ostosmatkani jälkeisistä kilohintamietinnöistä, että siitä kun katselin Cheff AJ:n videoita. 

Hän esitteli jollain niistä syövänsä (vähintään ?) "2 pounds of vegetables" eli kaksi paunaa vihanneksia päivässä. Googletin mitä on "2 pounds" ja se tarkoitti kiloiksi muutettuna noin 900 grammaa. 

Innostuin, että siinäpä hyvä lähtökohta, millä systeemillä lähestyä vihanneksia, ja pyöristin sen Suomen oloihin sopivaksi eli kiloksi.

Cheff AJ puhuu paljon kaloritiheydestä, ja tämä liittyy siihen. Se on yksi systeemi lähestyä aterioiden  koostamista. Riippuu omasta tavoitteesta ja tilanteesta varmasti, miten sellainen resonoi ja sopiiko se  omaan arkeen. Itse yhdistelin sen nyt budjettimietintöihin samalla.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Helmikuu 3

Viikon ruokaostokset helmikuussa, 35 €. Ensi viikkoa varten ruokaa, ja kasvisraaka-aineiden hintoja. Ravintoon liittyen kaurajuomien rasvasisältöä, ja hieman sivutaan jäätelöitäkin. Sinkkiä ja seleeniä pohdin, kun huomasin että niitäkin tulee yli suositusten omassa ruokavaliossa. Verenpaineenkin mittasin. Blogit-sivulle ehti tulla väärä ostoskuva, mutta korjasin tähän. = 7,67 € Peruna 2 kg = 1,69 € Tumma makaroni 1,13 €/kg, 400 g = 0,45 € Riisi 0,85 €/kg Ohrahiutaleet 0,700kg X 3,13  €/kg  2,19  € Rikottu ohraryyni 2,49 €/kg Tärkkelyspitoiset ruuat, eli ne tärkeimmät.  Rikottu ohraryyni tulee 20 minuutissa puuroksi, ja laitan sen yleensä haudutuspataan valmistumaan. Eri ohraryyneissä on eroja, ks. lisää ohrasta . Ohrat eniten koiraa varten, mutta tulee niitä itsekin syötyä samalla. Ohrahiutale on kätevä, jos on unohtunut laittaa koiralle valmiiksi ruokaa ja tarvitsee kuituosuutta kuppiin muutamassa minuutissa. Meillä kaura ei käy. Riisipaketti, koska olen kokenut 1€/kg ruoat hyödyll

WFPB - Viikon ruokasuunnitelma - Helmikuun kokkailut

Viisi ruokaideaa helmikuussa + bonusruoka. Maanantaista perjantaihin, eli 1-5. 1. Lanttulaatikko + muusi, linssikastike Lanttulaatikko valmiista lanttusoseesta. Sattui olemaan lanttusose tarjouksessa vain 0,49 €/kg. Ks. Tammikuu 4. ostokset . Jouluna kun en tehnyt lanttulaatikkoa ollenkaan, enkä ole siihen mitenkään ehtinyt kyllästyä. Tämä valmissose on helppo:  1 kg lanttusosetta 2 dl kauramaitoa 1 dl korppujauhoja 2-3 rkl omenasosetta loraus siirappia, n. 1-2 rkl Paisto uunissa 180 C noin 1 h. Tosi helpolta tuntui tehdä, ja lanttulaatikko oli todella hyvää. Paljon helpompi oikeastaan kuin sosekeitto kattilassa. Perunasosekeitto , jossa on jauhelihamaustetta olisi kyllä myös tosi hyvää. Curry kastike , linsseistä, tomaatista ja bataatista. Muusi nesteenä perunan keitinvesi. Vaikuttaisi siltä, että jakamalla lanttulaatikko annoksiin, se tulee syötyä tosi huomaamatta pois. 2. Riisi ja höyrytetyt nauriit Nauris siivuiksi ja riisinkeittimen höyryritilään, saa kivat vihannekset riisin kans

WFPB - Viikon ruokaostokset 5 € - Helmikuu 4

Perunoiden ja porkkanoiden avulla menee ensi viikkokin hyvin, ja voi vaikka jatkaa samaa menua.  Ruokasuunnitelma oli sen verran tehokas, että olen vasta nyt kohdassa 5. Loikkasin kohdan 4 yli, ja sekin on siis vielä tekemättä. Haudutuspataan laitoin silti sekametelisopan ensin. = 5,18 € 5 kg perunoita 0,40 €/kg =   1,99 € 2 kg porkkanoita, 0,95€/kg =  1,89 € Banaania 0,99 €/kg =  1,30 € Peruna ja porkkana sattuivat olemaan Prismassa halpoja, ja banaanitarjous löytyi K-Marketista. Nyt voi tehdä  porkkalaakin . Tuoreista jäljellä vieläkin punainen suippokaali, säilynyt tosi hyvin, ja kun se loppuu voi tehdä porkkanaraastetta. Pakkasessa on ennen joulua ostettua hävikkipaprikaa rieskan päälliseksi.  Viimeksi 5 kg pussissa oli Afra-perunoita. Nyt ne olivat Fontana-lajiketta.  Fontana-perunoista onnistui muusi hyvin. Sitä myöten toimii myös keitoissa ja padoissa. Muusissa keitinvesi nesteenä, jauhettua maustepippuria ja puolukoita koristeena. Uunissakin tuli todella hyviä. Loraus ketsupp

WFPB - Ruokasuunnitelma ma-pe - Helmikuu 3

Ruokasuunnitelma helmikuussa viikoksi.  1.-5. ruokaideat,  6.-7. leivät, puurot ja jälkkärit.  Nyt jos koskaan oli hyvä tehdä ruokasuunnitelma. Kurkkasin aamulla jääkaappiin, ja se näytti jotenkin vajaalta. Melko vähän perunoita, eikä mitään jänniä vihanneksiakaan. Vain punainensuippokaali, ja muutama porkkana. Ellen olisi alkanut suunnittelemaan ja yhdistelemään aineksia mitä jo on, olisin varmaan nyt parhaillani kaupassa. Sen verran väljältä näytti.  Keräsin aineksia kekoihin, nähdäkseni mitä niistä voisi tulla. Tuloksena oli enemmän ruokaideoita, kuin ehtii tekemään viikossa.  1. Riisin kanssa chilipata Papukastike ja riisi - Kidneypavut  Tarvittavat ainekset löytyivät. Lehtikaalia ei tarvita koko pussia, tai sen voi jättää poiskin. Riisi  Paseerattu tomaatti  Kidneypapu  Paprika Herkkusienet  Porkkana Lehtikaalipakaste + mausteet. Kilossa riisiä oli Finelin mukaan 3662 kcal, eli teoriassa tämä voisi olla päiväksi ruokaa, josta riittää hieman seuraavallekin päivälle riisiä. Eri asia

WFPB - Ruokaostokset 30 € - Tammikuu 4

 Viikon ruokaostokset tekivät 30 €.  = 9,18 € Perunat 2 kg   0,9 €/kg =  1,79 €  kg Perunat 2x2 kg, 0,8 €/kg = 2,5 € Bataatit2,335 kg X 2,99 € = 4,89 € Perunat ja bataatit pelkästään olisivat riittäneet noin 3 päivää 2000kcal kulutuksella. Kaapissa on vieläkin hiutaleita, riisiä, spagettia. Ei olisi nälkä päässyt yllättämään. Papuja, kuivattuja linssejä ja soijarouhettakin on. Jos haluaisin syödä pelkkää perunaa ja bataattia viikon energiatarpeeseen, tai arvioituun energiatarpeeseen, olisi sopiva määrä viikoksi ollut noin 12 kiloa perunaa, ja 6-7 kiloa bataattia. Niistä tulisi n. 14 000 kcal, joka jaettuna seitsemällä päivällä on se päivän kulutus, eli 2000 kcal päivässä.  9-10 % kaloreista proteiinista, rasvasta 1 % ja hiilihydraateista 84 %. Noin 2,7 kiloa ruokaa päivässä syömistä. Jos 2700g ruokaa jakaa viidellä aterialla, se tekee 540 g per ateria. Yritin etsiä vastausta, paljonko ihmisen maha vetää ja montako kiloa ruokaa ihminen syö päivässä, mutten heti nyt löytänyt vielä kunnon

WFPB - Jälkiruoat - Sitrus, marja ja banaani

Kolme jäistä jälkiruokaa. Appelsiini, marja ja sitruuna.  Näihin tarvitaan blenderiä, mutta pieni minipilkkojakin riittää yhtä annosta tehdessä.  Tällaisella Lidlin SilverCrest Minipilkkojalla tein. Näitä tai vastaavia on usein myynnissä alle parin kympin hintaan Lidlissä, ja muuallakin varmaan löytyy eri mallisia ja merkkisiä.  Jälkiruokiin tulee perusraaka-aineeksi soijajogurtti, sekä banaanit jotka ovat pakastettuina. 1. Jälkiruoka appelsiinista.  Jäistä banaania appelsiinin paloja appelsiinin kuorta (sekaan, ja koristeeksi) soijajogurttia tilkka vettä Laita ainekset blenderiin, odota että banaani on hieman sulanut. Muhenna blenderissä kunnes koostumus on tasainen. Ripottele päälle appelsiinin raastettua kuorta, aromiksi. Nautitaan heti, tämä alkaa heti sulaa. Pilkoin ensin banaanit kiekoiksi, kunhan vähän pehmenivät. Ne voisi pakastaakin pienempinä paloina.  Aineksien mitta ei ole tarkkaa. Noin yksi banaani, iso lusikallinen soijajogurttia, ja muutama appelsiininpala, esimerkiksi.

WFPB - Ruokaostokset 25 € - Helmikuu 2

  Helmikuun 2024 toinen kauppalista.  Laitan ostokset yleensä ostosviikon lopussa, mutta kun kaupassa kerran kävin ja kuvatkin jo on, niin laitetaan sitten heti. Pääsee laatimaan viikon menua . = 2,29 € Minimanista sai tällaista luomu ruisjauhoa, vaikken olisi tarvinnutkaan heti paikalla. Ei mielestäni hurjasti kalliimpaa kuin tavallinenkaan. Nyt tosin oli Prismassa näemmä edullisin kahden kilon pussissa 1,06 €, ja seuraavaksi edullisin Kotimaista-merkkinen 1,29 €/kg.  Hintaeroja siis on, ja valinnan varaa. Sunnuntai-merkkinen eiluomu oli 2,25 €/kg, joten luomuksi ok tämä Myllärin hinta. = 3,69 € Suippokaali 2,19 €/kg x 1,142 kg = 2,5 € Persilja Lidlistä 1,19 € Puolukka 200 g, 4,25 €/kg = 0,85€ = 7,86 € Mandariini 1,99 €/kg , 1,49 € /750g Luomu appelsiini 1 kg = 2,79 € Luomu banaani 1,338 kg x 1,95 €/kg = 2,61 € Navel - appelsiini Salesta 0,980 €x 0,99 €/kg = 0,97 € Lidlistä ja Prismasta, ja Salesta. Nyt olisi se K-Supermarketin vitamiiniämpäri ollut halvempi. Siinä ei vain olisi oll

WFPB - Yhden astian ruoka - Haudutuspata tai kattila

Tämä ruokaidea tuli siitä, että halusin reseptin jossa raaka-aineita laitetaan selkeästi 1 kappale tai 1 mitta, vettä tarpeeksi, ja kaikki kerralla samaan haudutuspataan. Kattilassa tai uunissakin voi tehdä. Pataruoka 1 riisiä + 2 vettä 1 linssejä + 2 vettä 1 bulguria, JA/TAI soijarouhetta tai couscousia + 2 vettä 1 mittaa kohti 1 peruna 1 bataatti  lisää vettä niin, että peittyy 1-2 tl currymauste 1 rkl kuivattu persilja mausteita maun mukaan lopuksi : 1 purkki paseerattua tomaattia Lisäksi vihanneksia, kuten paprikaa, kesäkurpitsaa, tai mitä sattuu olemaan sesongissa tai pakasteessa. Laitoin nyt pakastepaprikaa. Vihanneksia voi myös syödä erikseen, ja tehdä tästä vain tärkkelyspannu. Pilko bataatti ja peruna, huuhtele bulgur. Huuhtele riisi ja linssit tarvittaessa. Lisää ainekset haudutuspataan, uunivuokaan tai kattilaan, ja keitä tai hauduta kypsäksi. Yleensä kiinnitän huomiota aineksien keittoaikoihin, esimerkiksi vihreillä linsseillä on 30 minuutin keittoaika, mutta punaisilla vai

WFPB - Viikon ruokasuunnitelma - Helmikuu 2

Ruokasuunnitelma helmikuussa viikoksi. Viisi kohtaa, joista viides on leivät ja muut. 1. Suippokaali Punakaalista ja porkkanasta kastike. Suippokaalia menee, mutta joutuu loput usein keittämään tai paistamaan. Vettä ja paseerattua tomaattia. Säilykekasvisten liemet pois jääkaapista tähän. Muita mausteita: inkivääri, pippuri ja oregano. Suippokaaliin soveltuvat monet ideat, mitä punakaalinkin  ja tavallisenkin kaalin kanssa.  Raakana,  kastikkeena,  paistettuna  uunissa, tai  pannulla vokeissa. Lanttulaatikkoakin on vielä 50 sentin tarjoussoseista. Minusta on kiva jokin makea kuten lanttu muusin vieressä, eikä tarvitse niin suolaista maustekastikkeitakaan. Ks. lanttulaatikon  ohje edellisessä viikkosuunnitelmassa.  2. Pataruoka Pataruokaa haudutuspadassa. Yhden astian ruoka. 3. Uuniruoka Uunissa tehty perunalaatikko , jossa on papuja seassa. Nyt käytin mustapapuja ja siksi tuli vähän harmaamman värinen, muttei se haittaa. 4. Keitot Kolmen kasviksen keitto. Kikherneitä, perunaa, porkka

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Helmikuu 1

Helmikuun ensimmäisen viikon ruokaostokset 35 €.  =1,99 € 0,40 €/kg. Afra-lajiketta perunoita, 5kg. = 4,36 € Nauris 1 kg 2,39 €/kg Suippokaali 0,900g x 2,19 €/kg = 1,97 € = 4,54 € Luomu appelsiini 1 kg = 2,79 € Omena 0,594kg x 0,98 €/kg = 0,58 € Luomu sitruuna 0,406kgx2,89 €/kg = 1,17 € = 21 € Rainbow luomu paseerattu tomaatti 12x 0,94 €/500g 1,88 €/kg = 11,28 € Baresa luomu tomaattimurska 12x500g, 0,81 €/500g= 9,72 Coop kuivatut sekahedelmät 250g, 9,96€/kg = 2,49€  Siinä ostokset, uusia pukkaa. Tänään voisi suunnistaa hedelmäostoksille. Huomasin, että K-Supermarketissa on hedelmätarjous, jossa saa ämpäriin ottaa vitosella hedelmiä. Vitamiiniämpäri, 11.2. asti. Samanlainen kuin satokausiämpäri syksyisin. Nähtäväksi jää haenko, mutta kyllä se varmasti hyvä tarjous on. K-Supermarketin tarjoussivulta katsoin mitä se sisältääkään: Idared omena Puola,  appelsiini Egypti,  verigreippi Espanja,  sitruuna Espanja Näistä verigreippiä olen ostanut harvemmin, mutta nuo muuthan ovat näitä samoj