Siirry pääsisältöön

WFPB - Kilo vihanneksia päivässä - Paistettuna, kastikkeena tai raakana

Halusin kokeilla koota päivän vihannekset alle 2 euroa / kilo maksavista kasviksista. Sehän tarkoittaa, että kilo vihanneksia päivässä ei pystyisi maksamaan yli kahta euroa. Näin pysyisi kärryillä ja voisi tehdä noudatettavissa olevan, mutta tarpeeksi joustavan suunnitelman, mitä ostaa ruokakaupasta ja paljonko kauppaan menee rahaa.

Tällä hetkellä kotimaisista vihanneksista löytyi lähikaupoista ja marketeista kurkku, tomaatti ja kaali, (ellen missannut jotain) jotka maksoivat alle 2 / euroa kilo. Tomaattikin oli joissakin kaupoissa 2, 29 e. 

Päätin löysätä kriteeriä ja ottaa myös alle 3 euroa / kilo maksavat vihannekset ja ulkomaiset pakastevihannekset mukaan kuvioon, jotta tulisi vaihtelua ja väriä vihannesvalikoimaan. 

Tarvittaessa jos haluaa säädellä menoja, voi ottaa tiukemman linjan. Varsinkin mikäli kasvikset halpenevat kesän aikana lisää.

Hankittuani vihanneksia tarpeeksi, aloin punnita niitä saadakseni kilon vihanneksia koottua.

En punninnut vihanneksia grammalleen, vaan vähän vain suuntaa antavasti. Laskin puhelimen laskimella luvut yhteen, kunnes sain noin 1000 grammaa vihannesta.
Pakastevihanneksista ulkomaiset parsakaalit ja paprikasuikaleet maksoivat molemmat alle 3 euroa / kilolta. 

Paprikasuikalepussi jossa oli 450 grammaa maksoi Prismassa 0,75 euroa / pss. 

Parsakaalipusseja löytyi K-marketista hintaan 1,29 euroa / 450 g. 

Prismassakin on parsakaalia.
Omena ei ole vihannes, mutta uskon että se on tarpeeksi vähäkalorinen ja terveellinen ollakseen mukana tässä lajitelmassa.

Omenoiden hinta oli vain noin 1,30 euroa / kilo. Halvimmillaan K-marketissa oli K-menu merkkisiä omenoita hintaan 1,15 e / kilo.
Jätin osan vihanneksista suuremmiksi. Kaalit laitoin melko ohuiksi, jotta ne kypsyvät nopeasti.
Laitoin myös soijakastikkeen ja öljyttömän chilikastikkeen mukaan maustevalikoimaan, vaikka niissä onkin lisättyä suolaa ja sokeria.  

Yhtenä syynä suolan ja sokerin välttelyyn tällä ruokavaliolla on se, että suola ja sokeri saa ruuan maistumaan paremmalta kuin se onkaan, jolloin sitä tulee syötyä enemmän. 

Vihannesten kohdallahan ei tarvitse ajatella hirveästi, että niitä tulisi syötyä liikaa, vaan enemmänkin ettei tule syötyä niitä tarpeeksi. 

Silti liikasyöminen ei ole se ainoa syy vältellä lisättyä suolaa ja sokeria, joten maistoin ennen lisäämistä, menisikö ilmankin. 
Laitoin kaalit ensin paistumaan, koska mikään muu ei oikein edes mahtunut ensin pannulle.
Paisteltuani ja höyryteltyäni kaalta ensin tilkassa vettä, kaali kutistui ja myös muut ainekset mahtuivat.
Halusin myös, etteivät kaikki vihannekset paistu täysin pehmeiksi, vaan että esimerkiksi osa parsakaalin kukinnoista jäisi vähän vihreämmiksi.

Hyvää oli. Paitsi että laitoin paistokseeni liikaa oreganoa. Yhden annoksen syötyäni totesin, että voisi tämä parempaakin toki olla. Mustaviinimarjat olivat jäisenä toimivia lisukkeena, mutta sulettuaan alkoivat olla melko karvaita.

Lautaselle lorauttamani soijakastikekaan ei oikein parantanut makua. Enemmän toimi punainen chilikastike, jota lisäsin pannullakin.
Päätin siis jatkojalostaa vihanneksista kastiketta. Lisäsin purkillisen tomaattia ja ripauksen sokeria. Sokeriahan monesti tomaattiruokiin laitetaan, ja tässä tilanteessa oli kyse ruuan maun pelastamisesta.
Kastike toimi erittäin hyvin perunoiden kanssa. 

Jos olen syönyt kaikki kastikkeet huomiseen mennessä, tiedän syöneeni kilon vihanneksia päivässä.

En toki välttämättä rajoita vihannesten syömistä, vaikka jostain syystä niitä menisikin yli kilo.

Hyvä keino saada raakaakin vihannesta syötyä, on popsia raakoja vihannespaloja paistumista odotellessa. Kokatessahan voi käydä hetkittäin aika pitkäksi.

Porkkanoita minun pitää myös muistaa syödä, koska niitä on jääkaapissa, mutta ne luen enemmän samaan sarjaan perunoiden kanssa. Monesti kyllä vokkaan porkkanoita yhtä lailla kaalin kanssa, mutta tällaista tällä kertaa.


Viimeksi kun tein tämän samantyylisen vihannespaistoksen, laitoin herkkusieniä mukaan. 

Hinnaltaan herkkusienet ovat isoissa marketeissa joskus alle 5 euroa / kilo, ja marketissa 7-15 euroa / kilo. Siksi herkkusienet tulevat kalliimmaksi sitten, jos ei niitä pääse marketista hakemaan. 

Paistetut herkkusienet antavat paljon makua, joten edellisessä vokissa en tarvinnut paljoa mitään mausteita tai kastikkeita lisäksi.

Idea tähän koko hommaan tuli sekä viimeisimmän ostosmatkani jälkeisistä kilohintamietinnöistä, että siitä kun katselin Cheff AJ:n videoita. 

Hän esitteli jollain niistä syövänsä (vähintään ?) "2 pounds of vegetables" eli kaksi paunaa vihanneksia päivässä. Googletin mitä on "2 pounds" ja se tarkoitti kiloiksi muutettuna noin 900 grammaa. 

Innostuin, että siinäpä hyvä lähtökohta, millä systeemillä lähestyä vihanneksia, ja pyöristin sen Suomen oloihin sopivaksi eli kiloksi.

Cheff AJ puhuu paljon kaloritiheydestä, ja tämä liittyy siihen. Se on yksi systeemi lähestyä aterioiden  koostamista. Riippuu omasta tavoitteesta ja tilanteesta varmasti, miten sellainen resonoi ja sopiiko se  omaan arkeen. Itse yhdistelin sen nyt budjettimietintöihin samalla.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Lidlissä ostoksilla, 40 € - Viikon ruokaostokset

Lidlistä noin viikoksi ruokaa. Ostoskoria kerätessäni pidin teemana ruokia, jotka voi tehdä ilman pilkkomista. Siksi ostin tölkkipapuja ja pakastevihanneksia. Jos lisätyn suolan vähentäminen kiinnostaa ja et vielä tiennyt: Lidlistä löytyy hyvä valikoima tölkkipapuja ilman lisättyä suolaa.  Lidlissä oli vastikään vegaanituotteet paljon esillä, ainakin tammikuussa veganuaryn ja vegaanihaasteen aikaan. Hyvä on varmaan katsastaa myös tällainen WFPB-viikkokin, ihan omatoimisesti. Tämä voi mahdollisesti auttaa suunnittelemaan kauppareissuja jos aloittelet kokokasvisruokavaliota, tai etsit kasvistuotteista inspiraatiota noin muuten.  Tuli muuten aika luomuhenkiset ostokset tällä kertaa, Lidlissä se tuntui jotenkin helpolta aina valita. Ja mahtui budjettiinkin, jonka ajattelin olevan siinä 35-40 euroa. En ostanut mausteita tai mitään erikoisempia lisukkeita.  = 4,79 € Nämä kaikki pavut olivat ilman lisättyä suolaa, ja kaikki muut luomua paitsi kidneypavut. 380 g/prk nesteineen ja 230 g/prk val

WFPB - Ruokaostokset 40 € Lidlistä - Maaliskuu 3

Maaliskuun kolmannet ruokaostokset, n. 40 €  Kävin Lidlissä kahdesti. Ensin pari kassillista ja vähän reppuunkin. Toisella kerralla olin ohikulkumatkalla ja päätin ostella lisää. On vähempänä kantamisia sitten jonain toisena kertana, kun ei millään kerkiäisi tai jaksaisi. = 12,40 € Ohikulkumatkan ostokset: Riisiä kilo, 2 kg paseerattua tomaattia,  pikakaurahiutaleet 500 g,  4 kg perunaa,  pari sitruunaa. Ostoksia n.7,5 kg. Riisejä ja hiutaleita on kiva aina tuoda, kun on siihen sopiva hetki. Ei sitten käy ruokaa laittaessa niin että kaataa viimeiset riisit jotka loppuvat kesken, eikä ole uutta pussia valmiina. Tuo luomu paseerattu tomaatti mitä helmikuussakin Lidlistä innoissani ostin, olikin suolattua. En vain huomannut kerta kaikkiaan.  Hankala oli huomata ensin. Tomaattiin se lisätty suola uppoaa niin hienosti, ja sitten kun laittaa ison ruuan sinne se katoaa. Ihmeen maukasta vain ruoka, ja vähän erikoisen kitkerää. Saan nämä varmaan johonkin menemään, mutta hyvä tietää. Hyvä tilann

WFPB - Aamiainen - Kaurapaistos - Marjapiirakka

Sovelsin aamiaisideaa, joka kiertää nyt internetissä. Instagramissa oli video @smartgusto -tilillä . Jos kiire tulee, tämän yhdistelmän voi syödä paistamattakin. Täyttävää ruokaa. Hyvää kasvijogurtin kanssa. Isolle porukalle isompi määrä, mutta nyt yhden banaanin pannukakku oli pian syöty pois, ja pääsin testaamaan toisenkin version. Sen makeutin taatelilla.  Kaurapaistos banaani kuorittuna ja muusattuna 1,5 dl kaurahiutaleita 1,5 dl kauramaitoa  marjoja ja rusinoita taatelia, halutessa, liotettua 180 C 25 - 30 min.  Paistoin lasivuoan kannessa, uunin keskitasolla. Ilman rasvaa tai leivinpaperia. Ei jäänyt kiinni astiaan, muuta kuin vähän reunoista. Astia puhdistui helposti. Maitona oli Oatly luomu kauramaito. Jos sulatat banaania pakkasesta, siihen on helppo pilkkoa taatelia ja antaa sulaa. Pieneksi pilkkomalla se sulaa banaanin sekaan, eikä tarvitse välttämättä blenderiä. Listassa mainittujen lisäksi laitoin omenoita. Vinkki: Omenat olisi kannattanut joko laittaa pienemmiksi tai pai

WFPB - Viisi ruokaideaa - Ilman pilkkomista - Lidlin 40 € ostoksista

Viisi ruokaideaa  40 euron Lidlin ostoksista , helmikuussa.  Ideat viikkosuunnitelman muodossa, maanantaista perjantaihin. Kaikkia aineksia ei tullut käytettyä, mutta jostain on aloitettava. Katsotaan mitä ruokia tuli.  Teemana ilman pilkkomista valmistuvat ruuat. Tai niin, että pystyy ainakin halutessaan laittamaan ilman pilkkomista. Bataateissa, perunoissa ja muissakin on aina optio paistaa kokonaisenakin.  Maanantai Kastike punaisista linsseistä, vihreistä pavuista ja tomaatista. Paseeratussa Lidlin tomaatissa olikin suolaa, joten ehkä muun merkkinen parempi.  Mausteena tyypilliset pastakastikemausteet, esimerkiksi 1 tl mustapippuri 0,5 tl chilijauho oregano, basilika persilja ketsuppi Ainekset haudutuspataan, ja peitin kiehuvalla vedellä. Annoin olla kiehumassa, ja lisäsin jossain vaiheessa myös paseeratun tomaatin. Keitin kunnes valmista. Pippuria ja chiliä maun mukaan, ettei tule liian tulista. Kokeilin myös rakuunaa ja savupaprikaa. Jostain syystä ei ihan niin hyvin toiminut täs

WFPB - Ruokaostokset 37€ - Maaliskuu 1 ja 2

Maaliskuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset. 37,22 €. Noin 40 euroa siis. = 5,38 € Persilja 1,29€, jälkiuunileipä 2,29€ ja ruskeat pavut 0,95 €/prk. Helppo paketti noin vitosella välipalatarvikkeiksi. Näistä tuli paputahnaleipiä .   Papuja leivän päälle, kokonaisena tai muusattuna. Persiljaa salaatiksi.  = 5,80 € Mämmi ja "kerma" lähi-Salen valikoimista. Sopivan paksua tuo soijamaito 2,25€ mämmin kanssa. Ostin pakastetun mämmin 3.55€. Pakastetun huonona puolena voi olla, että on rasiassa kuivunut reunoista.  Täysin tuoreen veroista oli silti tällä kertaa. Pakastetun mämmin ostamalla säästää ehkä noin euron, joten riippuu varmaan tilanteesta ottaako riski. Tässä mämmissä on lisättyä sokeria, mutta eri vaihtoehtoja löytyy myös ilman sitä.  Sivuhuomiona, tässä on nyt kunnon kuitueväät: Ruisleipä, pavut, ja mämmi. Jos papuihin ja rukiiseen ei ole tottunut, voi olla rankkaa vatsalle alussa.  Pienillä annoksilla kun aloittaa, voi onnistua ongelmitta. Jos malttaa.  = 2,63 € Ba

WFPB - Helppo aamiaispiirakka - Suolainen piirakka

Viimeisimmästä makeasta kaurapaistosaamiaisesta suolainen versio. Piti vähän muokata ideaa, mutta sain onnistumaan. Hyvää, pian syötykin, ja mikä parasta: saa heti aamusta käyttää ylijääneet perunamuusit pois. Kaurapuurokin on samassa.  Haarukan heilautuksella taikina on valmis, ja sitten vain kahvi/tee kiehumaan. Vesi kielellä odottelemaan. Tuoksu on täysin huumaava, varsinkin jos käyttää ripauksen kuivattua oreganoa ja basilikaakin. Tämä piirakka pysyi aika mehevänä. Melkein yhtä helppo syödä, kuin moni muukin aamiaistofukokkeli tai puuro. Aamiaispiirakka 1 dl perunamuusia 1 dl kaurahiutaleita 1 dl jauhoja esim. ruis, graham tai ohra 1 dl vettä ripaus suolaa ripaus sokeria Sekoita ainekset, tasoittele piirakkapohjaksi, ja esipaista uunissa 200 C n. 10 minuuttia. Lisää täytteet kuten tomaattia, pinaattia, papuja, sieniä ym. Paista sen jälkeen vielä n. 20 - 25 minuuttia, tai kunnes valmista. Jauhoina voi käyttää mitä tahansa: Grahamvehnää, ohraa, ruista. Käytin ruisjauhoja viimeksi, j

WFPB - Mary's Mini- dieetti - Kertaus: Mitä ei syödä - Ideat dieettiin

Ideoita peruna-Mary's Minin toteuttamiseen. Seitsemän kohtaa, ja ideakuvia.  Ensin kuitenkin lista, mitä dieetillä ei syöty. Kirjoitan listan omin sanoin ja miten olen tulkinnut, ja kannattaa tehdä taustatyötä.   Dr. McDougall.com:ssa  on englanniksi selostus ja ohjeet mitä syödä. Printattava muistilista. Usein kysytyt kysymykset  Q & A Hieman mistä dieetissä on kyse: Dr. McDougallin vaimo Mary kehitti dieetin. Kokeilivat ensin yksinkertaistaa ruokavaliota hetkeksi, ja heillä se toimi. Ihmiset olivat kuulemma kyselleet dieetin perään, koska pelkkä WFPB -ruokavalio ei ollut kaikille tarpeeksi. Tähän sitten tämä dieetti, jonka tarkoitus on tehdä syömisestä tylsempää, mutta ei sen huonompaa. Itse koen ettei tämä ole tylsä. Saa vain hermolepoa ruuanlaitosta, kun ei ole kuin yksi pääraaka-aine. 10 päivää, ja voisin tehdä vaikka vain 5 päivää tai 7 päivää. Tämä dieetti on  itselleni ainakin sellainen, että jos tulee jokin pieni virhe niin ok, se on silti WFPB. Jos virhe lipsahtaa, ni

WFPB - Paputahna - Leivänpäällinen - Ruskeat pavut

Paputahna ruskeista pavuista sopi hyvin ruisleivän päälle. Ripaus mustaa- ja maustepippuria antoi kivan säväyksen. Paputahnaleivät toimivat tosi hyvin nälkäisenä ulkoa tullessa. Hieman miedon makuista sinänsä, joten toisena hetkenä riippui enemmän taas, mihin muuhun ruokaan tahna vertautui.  Jos etsit leivänpäällisiä, tämä voi olla hyvin varteen otettava vaihtoehto. Pavut muusataan, maustetaan, ja tahna on jo saman tien valmista. Jääkaapissakin voi toki antaa tekeytyä, että mausteet heräävät.  Käytin tölkkipapuja. Papujen suola 0,45 g/100g. Suolattomia saa keittämällä itse, tai kannattaa tutkia tuoteselosteet. Lidlissä esim.  löytyy  joitain suolattomia. Valutin pavut siivilässä.  Tölkissä oleva neste oli aika paksua ja sitä oli melko vähän, joten voi olla sama muusata pavut  nesteineenkin - tahnan koostumuksen puolesta. Valutin kuitenkin, koska tein kahdessa erässä. Oli helppo lisätä nestettä erikseen. Laitoin jauhettua maustepippuria noin 1/4 tl ainakin ensin. Vetäydyttyään voi maist

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Helmikuu 4, 160 €/kk

Helmikuun loput ruokaostokset. Yhteensä helmikuussa meni 160 euroa ruokaan. Ostosvinkkejä hiutaleisiin, perunoihin, sitruunoihin ja hilloihin, muiden ostosten lisäksi. = 11,93 € Perunaa 10 kg 6,99 €  Perunaa 5 kg,  4,39 € 0,88 €/kg Pikakaurahiutale 1,10 €/kg, 0,55 € / 500 g 10 kg Tyrnävän perunasäkissä oli Gala -perunoita. Näistä tulee myös hyvä perunamuusi. Jos ei lisää kaikkea keitinvettä, niin sana pottuvoi kuvaa sitä hyvin. Keltaista.  Toivoniemen tila-pussissa oli Aurum -perunoita. Aurum-perunoihin palataan vielä, koska näitä pystyi keitettynäkin säilyttämään jääkaapissa ja pakastamaan tosi hyvin tuloksin. Lounasrasioihin siis soveltuvia erityisesti. Xtra-pikahiutaleita ostin ajatellen, sopisivatko ne ehkä pannareihin ja muffinsseihin. Huomasin samalla, että nämähän ovat edullisiakin.  Xtra pikahiutaleet ovat tällä hetkellä, tänään, halvin puurohiutale Prismassa. Näillä pystyy palaamaan puuron kilohinnassa aikaan ennen inflaation etenemistä. 25 senttiä halvempia, kuin Kotimais

WFPB - Riisi ja herneet - Rakuuna-savupaprikakastike

Riisiä, herneitä ja kikherneitä. Kurkumalla riisistä sai keltaista, ja siinä on muitakin mausteita.  Raikkaat herneet ja kikherneet ovat itsessään jo maukkaita, ja niiden avulla ruoka on jo valmista.  Savupaprikasta ja rakuunasta syntyi nopea pieni kastike tomaattisoseeseen. Tarkkamakuinen voi erottaa riisistä paljon vivahteita, mutta mielestäni tuttuun tapaan se myös lopulta hotkaisi mausteet.  Kastike muuttui päätähdeksi. Edelleen herneet ja kikherneet loistivat. Värikäs annos. Tärkeää on myös rakenne.   Riisin mausteet  1/4 - 1/2 tl kurkumaa 1/4 tl sinappijauho 1/2 tl tilliä 1/4 tl mustapippurijauho 1/4 tl cayennepippuri 1-2 rkl sinappia Ohjeita: Mittaa riisi ja siihen vesi keitto-ohjeen mukaan, haluamasi määrä riisiä. Maustemitat ovat suuntaa antavia, voit laittaa rohkeammin tai hillitymmin. Vihreät pakasteherneet kannattaa keittää eri kattilassa, jotta voi noudattaa tarkasti niiden pussissa ohjeistettua keittoaikaa. Silloin ne pysyvät mahdollisimman vihreinä, eivätkä muutu harmaht