Halusin kokeilla koota päivän vihannekset alle 2 euroa / kilo maksavista kasviksista. Sehän tarkoittaa, että kilo vihanneksia päivässä ei pystyisi maksamaan yli kahta euroa. Näin pysyisi kärryillä ja voisi tehdä noudatettavissa olevan, mutta tarpeeksi joustavan suunnitelman, mitä ostaa ruokakaupasta ja paljonko kauppaan menee rahaa.
Tällä hetkellä kotimaisista vihanneksista löytyi lähikaupoista ja marketeista kurkku, tomaatti ja kaali, (ellen missannut jotain) jotka maksoivat alle 2 / euroa kilo. Tomaattikin oli joissakin kaupoissa 2, 29 e.
Päätin löysätä kriteeriä ja ottaa myös alle 3 euroa / kilo maksavat vihannekset ja ulkomaiset pakastevihannekset mukaan kuvioon, jotta tulisi vaihtelua ja väriä vihannesvalikoimaan.
Tarvittaessa jos haluaa säädellä menoja, voi ottaa tiukemman linjan. Varsinkin mikäli kasvikset halpenevat kesän aikana lisää.
Hankittuani vihanneksia tarpeeksi, aloin punnita niitä saadakseni kilon vihanneksia koottua.
En punninnut vihanneksia grammalleen, vaan vähän vain suuntaa antavasti. Laskin puhelimen laskimella luvut yhteen, kunnes sain noin 1000 grammaa vihannesta.
Pakastevihanneksista ulkomaiset parsakaalit ja paprikasuikaleet maksoivat molemmat alle 3 euroa / kilolta.
Paprikasuikalepussi jossa oli 450 grammaa maksoi Prismassa 0,75 euroa / pss.
Parsakaalipusseja löytyi K-marketista hintaan 1,29 euroa / 450 g.
Prismassakin on parsakaalia.
Omena ei ole vihannes, mutta uskon että se on tarpeeksi vähäkalorinen ja terveellinen ollakseen mukana tässä lajitelmassa.
Omenoiden hinta oli vain noin 1,30 euroa / kilo. Halvimmillaan K-marketissa oli K-menu merkkisiä omenoita hintaan 1,15 e / kilo.
Jätin osan vihanneksista suuremmiksi. Kaalit laitoin melko ohuiksi, jotta ne kypsyvät nopeasti.
Laitoin myös soijakastikkeen ja öljyttömän chilikastikkeen mukaan maustevalikoimaan, vaikka niissä onkin lisättyä suolaa ja sokeria.
Yhtenä syynä suolan ja sokerin välttelyyn tällä ruokavaliolla on se, että suola ja sokeri saa ruuan maistumaan paremmalta kuin se onkaan, jolloin sitä tulee syötyä enemmän.
Vihannesten kohdallahan ei tarvitse ajatella hirveästi, että niitä tulisi syötyä liikaa, vaan enemmänkin ettei tule syötyä niitä tarpeeksi.
Silti liikasyöminen ei ole se ainoa syy vältellä lisättyä suolaa ja sokeria, joten maistoin ennen lisäämistä, menisikö ilmankin.
Laitoin kaalit ensin paistumaan, koska mikään muu ei oikein edes mahtunut ensin pannulle.
Paisteltuani ja höyryteltyäni kaalta ensin tilkassa vettä, kaali kutistui ja myös muut ainekset mahtuivat.
Halusin myös, etteivät kaikki vihannekset paistu täysin pehmeiksi, vaan että esimerkiksi osa parsakaalin kukinnoista jäisi vähän vihreämmiksi.
Hyvää oli. Paitsi että laitoin paistokseeni liikaa oreganoa. Yhden annoksen syötyäni totesin, että voisi tämä parempaakin toki olla. Mustaviinimarjat olivat jäisenä toimivia lisukkeena, mutta sulettuaan alkoivat olla melko karvaita.
Lautaselle lorauttamani soijakastikekaan ei oikein parantanut makua. Enemmän toimi punainen chilikastike, jota lisäsin pannullakin.
Päätin siis jatkojalostaa vihanneksista kastiketta. Lisäsin purkillisen tomaattia ja ripauksen sokeria. Sokeriahan monesti tomaattiruokiin laitetaan, ja tässä tilanteessa oli kyse ruuan maun pelastamisesta.
Kastike toimi erittäin hyvin perunoiden kanssa.
Jos olen syönyt kaikki kastikkeet huomiseen mennessä, tiedän syöneeni kilon vihanneksia päivässä.
En toki välttämättä rajoita vihannesten syömistä, vaikka jostain syystä niitä menisikin yli kilo.
Hyvä keino saada raakaakin vihannesta syötyä, on popsia raakoja vihannespaloja paistumista odotellessa. Kokatessahan voi käydä hetkittäin aika pitkäksi.
Porkkanoita minun pitää myös muistaa syödä, koska niitä on jääkaapissa, mutta ne luen enemmän samaan sarjaan perunoiden kanssa. Monesti kyllä vokkaan porkkanoita yhtä lailla kaalin kanssa, mutta tällaista tällä kertaa.
Viimeksi kun tein tämän samantyylisen vihannespaistoksen, laitoin herkkusieniä mukaan.
Hinnaltaan herkkusienet ovat isoissa marketeissa joskus alle 5 euroa / kilo, ja marketissa 7-15 euroa / kilo. Siksi herkkusienet tulevat kalliimmaksi sitten, jos ei niitä pääse marketista hakemaan.
Paistetut herkkusienet antavat paljon makua, joten edellisessä vokissa en tarvinnut paljoa mitään mausteita tai kastikkeita lisäksi.
Hän esitteli jollain niistä syövänsä (vähintään ?) "2 pounds of vegetables" eli kaksi paunaa vihanneksia päivässä. Googletin mitä on "2 pounds" ja se tarkoitti kiloiksi muutettuna noin 900 grammaa.
Innostuin, että siinäpä hyvä lähtökohta, millä systeemillä lähestyä vihanneksia, ja pyöristin sen Suomen oloihin sopivaksi eli kiloksi.
Cheff AJ puhuu paljon kaloritiheydestä, ja tämä liittyy siihen. Se on yksi systeemi lähestyä aterioiden koostamista. Riippuu omasta tavoitteesta ja tilanteesta varmasti, miten sellainen resonoi ja sopiiko se omaan arkeen. Itse yhdistelin sen nyt budjettimietintöihin samalla.
Kommentit
Lähetä kommentti