Siirry pääsisältöön

WFPB - Kilo vihanneksia päivässä - Paistettuna, kastikkeena tai raakana

Halusin kokeilla koota päivän vihannekset alle 2 euroa / kilo maksavista kasviksista. Sehän tarkoittaa, että kilo vihanneksia päivässä ei pystyisi maksamaan yli kahta euroa. Näin pysyisi kärryillä ja voisi tehdä noudatettavissa olevan, mutta tarpeeksi joustavan suunnitelman, mitä ostaa ruokakaupasta ja paljonko kauppaan menee rahaa.

Tällä hetkellä kotimaisista vihanneksista löytyi lähikaupoista ja marketeista kurkku, tomaatti ja kaali, (ellen missannut jotain) jotka maksoivat alle 2 / euroa kilo. Tomaattikin oli joissakin kaupoissa 2, 29 e. 

Päätin löysätä kriteeriä ja ottaa myös alle 3 euroa / kilo maksavat vihannekset ja ulkomaiset pakastevihannekset mukaan kuvioon, jotta tulisi vaihtelua ja väriä vihannesvalikoimaan. 

Tarvittaessa jos haluaa säädellä menoja, voi ottaa tiukemman linjan. Varsinkin mikäli kasvikset halpenevat kesän aikana lisää.

Hankittuani vihanneksia tarpeeksi, aloin punnita niitä saadakseni kilon vihanneksia koottua.

En punninnut vihanneksia grammalleen, vaan vähän vain suuntaa antavasti. Laskin puhelimen laskimella luvut yhteen, kunnes sain noin 1000 grammaa vihannesta.
Pakastevihanneksista ulkomaiset parsakaalit ja paprikasuikaleet maksoivat molemmat alle 3 euroa / kilolta. 

Paprikasuikalepussi jossa oli 450 grammaa maksoi Prismassa 0,75 euroa / pss. 

Parsakaalipusseja löytyi K-marketista hintaan 1,29 euroa / 450 g. 

Prismassakin on parsakaalia.
Omena ei ole vihannes, mutta uskon että se on tarpeeksi vähäkalorinen ja terveellinen ollakseen mukana tässä lajitelmassa.

Omenoiden hinta oli vain noin 1,30 euroa / kilo. Halvimmillaan K-marketissa oli K-menu merkkisiä omenoita hintaan 1,15 e / kilo.
Jätin osan vihanneksista suuremmiksi. Kaalit laitoin melko ohuiksi, jotta ne kypsyvät nopeasti.
Laitoin myös soijakastikkeen ja öljyttömän chilikastikkeen mukaan maustevalikoimaan, vaikka niissä onkin lisättyä suolaa ja sokeria.  

Yhtenä syynä suolan ja sokerin välttelyyn tällä ruokavaliolla on se, että suola ja sokeri saa ruuan maistumaan paremmalta kuin se onkaan, jolloin sitä tulee syötyä enemmän. 

Vihannesten kohdallahan ei tarvitse ajatella hirveästi, että niitä tulisi syötyä liikaa, vaan enemmänkin ettei tule syötyä niitä tarpeeksi. 

Silti liikasyöminen ei ole se ainoa syy vältellä lisättyä suolaa ja sokeria, joten maistoin ennen lisäämistä, menisikö ilmankin. 
Laitoin kaalit ensin paistumaan, koska mikään muu ei oikein edes mahtunut ensin pannulle.
Paisteltuani ja höyryteltyäni kaalta ensin tilkassa vettä, kaali kutistui ja myös muut ainekset mahtuivat.
Halusin myös, etteivät kaikki vihannekset paistu täysin pehmeiksi, vaan että esimerkiksi osa parsakaalin kukinnoista jäisi vähän vihreämmiksi.

Hyvää oli. Paitsi että laitoin paistokseeni liikaa oreganoa. Yhden annoksen syötyäni totesin, että voisi tämä parempaakin toki olla. Mustaviinimarjat olivat jäisenä toimivia lisukkeena, mutta sulettuaan alkoivat olla melko karvaita.

Lautaselle lorauttamani soijakastikekaan ei oikein parantanut makua. Enemmän toimi punainen chilikastike, jota lisäsin pannullakin.
Päätin siis jatkojalostaa vihanneksista kastiketta. Lisäsin purkillisen tomaattia ja ripauksen sokeria. Sokeriahan monesti tomaattiruokiin laitetaan, ja tässä tilanteessa oli kyse ruuan maun pelastamisesta.
Kastike toimi erittäin hyvin perunoiden kanssa. 

Jos olen syönyt kaikki kastikkeet huomiseen mennessä, tiedän syöneeni kilon vihanneksia päivässä.

En toki välttämättä rajoita vihannesten syömistä, vaikka jostain syystä niitä menisikin yli kilo.

Hyvä keino saada raakaakin vihannesta syötyä, on popsia raakoja vihannespaloja paistumista odotellessa. Kokatessahan voi käydä hetkittäin aika pitkäksi.

Porkkanoita minun pitää myös muistaa syödä, koska niitä on jääkaapissa, mutta ne luen enemmän samaan sarjaan perunoiden kanssa. Monesti kyllä vokkaan porkkanoita yhtä lailla kaalin kanssa, mutta tällaista tällä kertaa.


Viimeksi kun tein tämän samantyylisen vihannespaistoksen, laitoin herkkusieniä mukaan. 

Hinnaltaan herkkusienet ovat isoissa marketeissa joskus alle 5 euroa / kilo, ja marketissa 7-15 euroa / kilo. Siksi herkkusienet tulevat kalliimmaksi sitten, jos ei niitä pääse marketista hakemaan. 

Paistetut herkkusienet antavat paljon makua, joten edellisessä vokissa en tarvinnut paljoa mitään mausteita tai kastikkeita lisäksi.

Idea tähän koko hommaan tuli sekä viimeisimmän ostosmatkani jälkeisistä kilohintamietinnöistä, että siitä kun katselin Cheff AJ:n videoita. 

Hän esitteli jollain niistä syövänsä (vähintään ?) "2 pounds of vegetables" eli kaksi paunaa vihanneksia päivässä. Googletin mitä on "2 pounds" ja se tarkoitti kiloiksi muutettuna noin 900 grammaa. 

Innostuin, että siinäpä hyvä lähtökohta, millä systeemillä lähestyä vihanneksia, ja pyöristin sen Suomen oloihin sopivaksi eli kiloksi.

Cheff AJ puhuu paljon kaloritiheydestä, ja tämä liittyy siihen. Se on yksi systeemi lähestyä aterioiden  koostamista. Riippuu omasta tavoitteesta ja tilanteesta varmasti, miten sellainen resonoi ja sopiiko se  omaan arkeen. Itse yhdistelin sen nyt budjettimietintöihin samalla.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 80 € - Syyskuu 1 j a 2 - Tuoreostokset

 Tässä listalla on vain suurin osa, hedelmät, vihannekset, perunat.  Kuivakaappiin keräilin myös taas kaikenlaista, mutta niistä lisää toisessa postauksessa. = 8,97 € Paseerattu tomaatti 2 x 0,98 €/500g = 1,96 €/kg Maribel mansikkahillo 1,35 € Vemondo soijajogurtti 2 x 1,25 €/500g = 2,50 €/kg Omena punainen 0,198 gx 2,49 €/kg = 0,49 € Omena vihreä 0,134 g x2,59 €/kg = 0,48 € Alesto pähkinä-hedelmäsekoitus 2,19 € Elokuvaevääksi hain Lidlistä pussin pähkinäsekoitusta.  Ja omenaa. Tein pakasterasiaan omenalohkot, ja pähkinää laitoin pieneen pussiin. En sitten syönyt elokuvissa mitään, mutta hyvä olla mukana. Jos ei olisi, niin varmasti kaduttaisi. = 7,02 € Banaani 1,128 kg x 1,49 €/kg = 1,68 € Omena Juliet luomu 0,555 kg x 3,19 €/kg = 1,77 € Yleisperuna pesty 1,392 kg x 0,79 €/kg = 1,1 € Pakattu kiinankaali 0,417 kgx 3,79€/kg = 1,58 € Porkkana 0,89 €/kg  Jos ei keksi mitään erikoisempaa, niin näistä tulee jo ruoka. Peruna-porkkanakeitto, ja kiinankaali salaattina. Jälki...

WFPB - Ruokaostokset 60 € - Syyskuu 3 ja 4

Kuiva-aineita kaapin täytteeksi. Talveen varustautuminen. Ei ole niin paljoa, etteikö joutuisi kauppaan vielä monta kertaa. Olo on silti jo kotoisa ja mukava, pystyy kokkaamaan täyden aterian vaikka hakemalla tuoreraaka-aineiksi vain pari vihannesta ja perunaa lähikaupasta.  = 10,24 € Täysjyväspagetti 0,95 /500g x 2 = 1,90 €/kg Tumma makaroni1,88 €/kg, 400gx2 = 1,5 € Coop vihreät linssit 400 g 3,98 €/kg = 1,59 € Coop punaiset linssit 400 g, 3,98 €/kg =1,59 € Meira Curry ei lisättyä suolaa 25g 26,00 €/kg =0,65 € Meira Kurkuma 24g 37,08 €/kg = 0,89 € Coop paseerattu tomaatti 0,73€,500 gx2=1,46 €/kg  Xtra tomaattimurska 0,83 €/kg, 400 g x 2 0,33 € = 0,66 € Prismasta kympin pussillinen.  = 32,31 € Tyrnävän Hiivaleipävehnäjauho 1,6  €/kg , 2 kg =  3,19 € Ohraryyni kokonainen 2,39 €/kg Tyrvävän kauraryyni 2,39 €/kg Kaurahiutale x 2 0,98 €/kg =  1,96 € Pikakaurahiutale 2x0,37 €/500g = 0,74 €/kg Myllärin täysjyväohrajauho 1,99 €/kg  Meira ketsuppi 1,2 l...

WFPB - Ruokaostokset 74 € - Lokakuu 1 ja 2

Parin viikon ruokaostokset lokakuussa 2025.  Monta pientä kauppakäyntiä johtuen erinäköisistä menoista. Elin ennalta suunnittelematonta elämää. Pohjasuunnitelma kauppareissuille on aina, eli tärkkelyspitoisia, ja vihanneksia. Suunnilleen kaksi asiaa ostoslistalla.  Oli ilmestynyt uusi kynän kuva bloggeriin, sitä painamalla jotkut sanoista muuttuivat linkeiksi. Pitää tarkistaa vielä mitä linkkien takana on. Otan pois niitä jos eivät palvele, ja lisään parempia. Lisäys: Jep, poistin linkit, ei olleet hyviä. 10,03 € Prismasta: Basilika 1,49 € Peruna 1,304 kg x 0,79 €/kg =1,03 € Bataatti 1,422kg x 1,99€/kg =2,83 € Omena Royal Gala luomu 2,99 €/kg x 0,719 kg = 2,15 € Kurkku Suomi 0,276 kg x 2,79 €/kg = 0,77 € Banaani 1,181 kg x 1,49 €/kg = 1,76 € Mansikkahillo 5,29  Minimanista.  Olisi kannattanut ostaa Prismasta  Siellä se olisi maksanut :€3,99 € 4,16 €/kg Joskus pitää ostaa sieltä, missä sattuu muistamaan. Muuten jää ilman. Lisätyn sokerin käyttö pitää minimoida, ...

WFPB - Vegaaninen kedgeree

Kedgeree-niminen ruoka siis. Kalaruoka alun perin, ja kala tästä tulee vegaanisenakin versiona mieleen, vaikka laitoin tofua.  Kedgeree oli uusinta huutoa Victorian ajan Englannissa, ja nyt tehdään nykyversio.  Kedgeree-ohjeita löytyy yllättävän paljon, jos alkaa hakemaan. Oman versioni tein ennen, kuin hain tästä enempää tietoa. Täysin pelkästään yhden videon perusteella koitin nyt veganisoida, jonka löysin netistä vuosia sitten kun en ollut vielä kokokasvisruokavaliolla. Jos  haluat katsoa millainen ohje se oli, niin videolinkki on tässä: Laitan myös postauksen loppuun saman linkin, niin voit halutessasi lukea ensin.   Oikeastaan tämä ei ole monimutkainen, ja tätä voisi ihan hyvin sanoa riisipadaksi tai risotoksi. Mutta lähtökohta siis oli tämä kedgeree, ja siitä poiki sitten resepti. Voit tehdä riisillä, joko valkoisella tai täysjyvällä pelkästään, tai lisätä kauraa. Pelkkää kauraa en kokeillut, ja ohrakin on vielä testaamatta. Voit laittaa punaisia linssejä, tai ...

WFPB - Lehtiselleri-perunasosekeitto

Selleri-perunasosekeitto, tai peruna-sellerisosekeitto. Varsiselleri, eli lehtiselleri. Vain kaksi asiaa ostoslistalla: Varsiselleri ja peruna.  Tähän sosekeittoon saa käytettyä koko varsisellerin loppuun. Perunoita muutama, että on n. puoli kattilaa selleriä, puoli kattilaa perunaa.  Halutessasi voit lisätä punaisia linssejä, mutta ne eivät ole pakollisia. Niillä voi lisätä energian määrää ja ruokaisuutta. Mausteena on mustapippuri.  Selleri-perunasosekeitto: Selleriä Perunoita Vettä, niin että peittyy Keitetään kypsiksi. Maustetaan mustapippurirouheella. Annetaan jäähtyä, ja sitten soseutetaan sauvasekoittimella. Valmista! Lämmitetään tarjoiluun. Varmuuden vuoksi voi keittää sellereitä ensin vähän aikaa. Jos epäilee ettei selleri muuten pehmene tarpeeksi. Perunat kypsyvät n. 15-20 minuutissa, riippuu myös miten pieniksi pilkkoo. Linssit voi lisätä missä vaiheessa tahansa alussa, punaisten linssien keittoaika ei ole kuin alle vartti, joskus jopa sitäkin lyhyempi. Linssit...

WFPB - Kurpitsat paistettuna - Hokkaidokurpitsa ja myskikurpitsa

Paistetut kurpitsat. 200 C noin 20 minuuttia. Paistoaikaa voi mennä jopa 40 minuuttia, jos jättää siivut paksuiksi. Tai miksei vaikka tunti.  Kun haarukka menee läpi kunnolla, ja kurpitsa näyttää muutenkin hyvältä, on aika ottaa jäähtymään. Tässä postauksessa käydään työvaiheita läpi kuvin ja kirjoituksin. Paistettuani sekä myskikurpitsaa että hokkaidokurpitsaa huomasin, että kuoriminen ei ollut välttämätöntä.  Tältä näytti paistettu hokkaidokurpitsa. Hokkaidokurpitsan kuori oli raakana niin kova, ettei veitsi meinannut mennä siitä läpi vaan luiskahteli. Uunissa kuori tiivistyi silti ohueksi, eikä siitä ollut mitään haittaa enää. Pilkoin siis vain kurpitsan, enkä kuorinut. Pilkkominenkaan ei aina ollut helppoa. Ellei ison kurpitsan pilkkominen onnistu, tai jos pilkkominen on liian riskialtista veitsen livetessä, silloin voi ottaa käyttöön pitemmän kaavan tie ajallisesti, eli  kurpitsan paistaminen kokonaisena uunissa  niin kypsäksi, että sen pystyy pilkkomaan.  ...

WFPB - Ruokasuunnitelma - Syyskuu

Ruokasuunnitelma syyskuun puolella.  Laitetaanpa nyt syyskuulle vielä jotain, mitä ei elokuussa tullut mainittua. Sekään ruokasuunnitelma ei ole vielä vanhentunut, kaikki kasvikset ja ainekset varmasti löytyvät kaupasta.  Nyt olen innoissani selleristä ja lantusta. Punajuuriakin olen alkanut miettiä. Syy miksi suunnitelmat etenevät niin hitaasti on, kun ei ehdi syömään kuin sen viisi kertaa päivässä. Yksi ruoka riittää kauan. Toisaalta suunnitelmaahan ei ole pakko noudattaa joka päivä. Ottaa idean sieltä, toisen täältä. Kaupasta voi hakea mitä sattuu edullisesti olemaan tarjolla. Mietin ensin tarvitaanko tässä mitään suunnitelmia, mutta voihan se olla silti kiva. Maanantaista lähtee,  Kurpitsapata Kaupassa on tarjolla erilaisia kurpitsoja, nyt oli kotimaisiakin ja alle 3 euroa kilo. Viimeksi kun ostin tällaisen hienon hokkaidokurpitsan, paistoin sen ensin kokonaisena uunissa koska en omistanut yhtään puukkoa, millä sen olisi saanut helposti halkaistua. Hokkaidokurpitsan ...

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo ...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaitoa.  Kattilassa tai haudutuspadassa ei varmaan ole niin tarkkaa, onko nestemää...

WFPB - Ohrarieskat - Perunamuusista ja kaurahiutaleista

Kesä on, kaikki on tuoretta. Leivänpäällisiä riittää, kurkku on halpaa, salaattia ja tilliä on tarjouksessa silloin tällöin. Jokin helppo leipä tarvitaan, jossa ei ole muita kuin itse valittuja lisäaineita. Näihin ei tarvita maitoa, munia, rasvaa, eikä edes omenasosetta. Muok. 11.7 lisätty vinkki keitettyjen perunoiden muusaamiseen Rieskat olen jo esitellyt monta kertaa, mutta nyt laitoin ihan paperille ylös minkä verran mitäkin tuli. Silti nämä ovat noin-arvioita, koska ei voi tietää millaisia jauhoja ja muuseja kenelläkin on käytössä. Sehän aina vaihtelee paljonko perunamuusissa on nestettäkin. Perunamuusi on nyt pelkkään perunoiden keitinveteen tehty, ja ollut yön jääkaapissa. Ohrarieskat  3 dl ohrajauhoja 1 - 2 dl pikakaurahiutaleita 2 dl perunamuusia 1-2 dl vettä suolaa jos käyttää esim. 1/4 - 1/2 tl Lisäksi jauhoja tai leseitä lautaselle niin, että voi pyörittää taikinanpalan siinä. Paistetaan n. 200-250 asteessa. Leivinpaperi kestää usein sen 220C max. Voit halutessasi lai...