Siirry pääsisältöön

WFPB - Ruokaostokset 50 euroa - Viikon vegaaniset ostokset - Säästöpohdintoja

Tämän viikon ruokaostokset tekivät 47,3 € 

Prismasta 39,94 + K-marketista 3,45 (Poppamiestä ja kiinankaali )+ Salesta (kaali) 3,91 = 47,3 €Vihannekset   8,95 €      6,319 kg : 
  • kurkkua    942 g    1,78 €     (1,89 €/kg)
  • tomaattia    1651 g     2,13 €     (1,2 €/kg)
  • keräkaali    3031 €    3,91 €,    (1,29 €/kg)
  • kiinankaali, kotimainen,    395 g    1,13 €    (2,85 €/ kg) ,
  • paprikasuikaleet pakaste,   300 g     0,95€     (3.17  €/kg )
Marjat    23,65 e      2,8 kg:
  • 4 pss mustaherukkaa     800 g      5 €     (6,25 €/kg)
  • 1 kg mustikkaa      9,75 € 
  • 1 kg mansikkaa      8,90 €

Hedelmät   4,74 €     3,065 kg:
  • banaanit     1817 g    3,18 €      (1,75 €/kg), 
  • omenat Jonagold     1248 g     1,56 €      (1,25 €/kg)
Lisäksi ostin perunasäkin, 10 kg, 6,69 €. 

Poppamieskastikepullo, puoleen hintaan, päiväysvanha 2,33 €.

Rivit hyppivät silmissäni. Kirjoitin tarkat luvut, jotta pystyy seuraamaan tilannetta realistisena. Lyöntivirheitä toki voi tulla, mutta yritin.

Pyöreästi, jos en katso väärin, vihanneksia tuli 6, marjoja 3, hedelmiä 3 kiloa. 

Painoltaan tekivät hevi-ostokset yhteensä 12 kiloa ja 184 grammaa. 

Eniten tuli vähiten kaloritiheää ruokaa. 

Kolme kiloa marjoja parilla kympillä. Ei edes kallista jos vertaa, että karkkipussi saattaa maksaa 10 €/ kilo, ja olen sellaisiakin joskus elämässäni raaskinut ostaa. Kolme kiloa on hyvä määrä, ja voin syödä reilusti niitä joka päivä. Miettimättä, montako marjaa voi laittaa kaurapuuroon. 


Puolukoitakin olisin ostanut, jos ei olisi itse keräämiä pakkasessa. Mutta se ei paljoa vaikuta tähän ostossuunnitelmaan kuitenkaan.

Jos laittaa marjoihin tietyn summan, se on ihan sama mitä marjoja ne ovat milloinkin. Jos ostaa halpoja mustaherukoita, saa enemmän samalla rahalla. 

Varmasti tulee vitamiineja, vaikka söisi marjoja vähemmänkin, kuin kilokaupalla. Jotakin on varmasti parempi, kuin ei laisinkaan.Perunat olivat Lady Felicia - merkkisiä, ja erittäin hyviä. Harmi vain, että ne olivat jo alkaneet itämään. Siksipä niistä piti alkaa tehdä ruokia, eikä ole paljoa tarvinnut muuta ruokaa miettiä. 

Parit makaroonit olen keittänyt välillä vaihteluksi, sekä puuroa. Mutta sitä se on nyt, että perunaa aamiaiseksi, lounaaksi, päivälliseksi ja illalliseksi.

Hyvä säästökeino voi olla ostaa jääkaapin niin täyteen kaikkea huolellisesti valittua, ettei sinne oikeasti enää mahdu mitään. Silloin ei käy kaupassa käyminen mielessäkään.

Herkkupuoli on varmistettava myös, koska vaikka ensin olisi terveysintoilumielellä kaupassa, niin kyllä sekin päivä taas koittaa, että alkaa pussit rapisemaan. Mitä niissä pusseissa on, sen pystyy päättämään etukäteen. 
Suolaiset "roskaruoka"-hetketkin on huomioitava, ja tähän on pitsat, öljyttömät ranskalaiset ja pasta. Banaanit varsinkin pakastimessa varmistavat banaanikeksit, pannarit ja marjasmoothiet, ja jauhot takaavat tuoreen leivän saamisen, kun huvittaa. 


Toki on hyvä olla myös suunnitelma, mitä tekee ruuista nopeasti pakkaseen, jos niistä pitääkin päästä nopeasti eroon. Voihan sitä tulla vaikka jokin reissuunlähtö eteen. Ilman pakastinta, automarketteja ja kaappitilaa hamstraaminen ei olisi järkevää. Toimisin silloin hieman toisin.

Jauhoja ja hiutaleita ei tarvinnut tällä kertaa ostaa, eli auttaa se kuitenkin että teki kerran ne 125 euron ostokset kerralla, jossa oli jauhoja ja puuroja. Toisella kertaa meni yli 70 euroa, ja silloinkin tuli jauhoja.

70 euron ostoskeikkaan mahtui höpönassujakin, kuten rusinoita ja kalliita puuronkastikkeita. Mutta ne ovat niitä kivoja, millä saa sitten kotona leikkiä ja kurlata, eikä keksi lähteä hakemaan mitään heräteostoksia. 

Pitää välillä tehdä edes pari höpöostosta, ja sitten katsella niistä oikein valokuvasuurennosta kuitin kanssa. Jos ne höpöostokset vielä kaikesta huolimatta ovat terveellisiksi luettavia ruokia, niin kaikki on kuitenkin siltä osin kunnossa.

Vielä tänäänkin on jäljellä omenoita, tomaatteja, kaalta. Perunoitakin riittää vielä. 

Jos viimekuussa eli toukokuussa meni rahaa melkein 250 euroa, niin oletankin saaneeni sillä rahalla jotain olennaisia ruokia.

Jos lähtisin täysin tyhjästä liikkeelle, niin näiden tämänkertaisten ostosteni lisäksi voisin ostaa puurohiutalepaketin.

Siten nollasta, että olisi vaikkapa juuri muuttanut uuteen asuntoon, eikä olisi mitään valmiina. Tuo poppamieskastike olisi se viikon mauste, ja ehkä jokin currymauste lisäksi. 

Laittaisi jääkaapin töpselin seinään ja lähtisi käymään kaupassa. Hakisi nämä, eikä kävisi viikkoon kaupassa? Ja sen puuropaketin. Ehkä leipäjauhopussin, ja hiivapalan? 

Kympin voisi tällöin laittaa lisää, mutta toisaalta vähentää kympin, jos ei ostaisi noin paljoa kaikkea. 

Jos ei olisi autoa, voisi ajatella päiväkohtaisesti budjetoiden. Jos 60 € olisi viikkobudjetti, se tarkoittaisi 8,6 euroa päivässä ruokaan. Sillä saisi papuja, herneitä, hiutaleita, vihannesta, perunaa ja jopa marjoja ja hedelmiä. Joka päivä ei tarvitsisi ostaa kaikkea, ja näin ruokaa kumuloituisi pikkuhiljaa asuntoon. Jonain päivänä voisi jättää kauppareissun väliin taas.

50 euron budjetti tarkoittaisi, että ruokaan voisi laittaa 7 euroa päivässä. 35 euron viikkobudjetti tarkoittaisi 5 euron päiviä. Ilman pakastinta, autoa ja tietoa tulevasta, voisi siirtyä päiväbudjettimaisempaan ajatteluun.

Auton pito maksaa niin paljon, että sen kun laittaa pois, voi ostaa lähikaupasta mansikoita melko paljon, eikä lopputulos heilahtaisi paljoakaan miinukselle.


Jos yrittää säästää ruokamenoissa ilman, että hankkii tai saa jotain ilmaiseksi, tai sattumalta superhalvalla, niin kuvio pitää ehkä ajan kanssa rakentaa.

Yhden lautasellisen ajatteleminen kerrallaan johtaa helposti itselläni pulmatilanteisiin, jossa ruuan pitäisi olla jo valmiina, ja niitä ei näe. Kuivat linssit ja tylyt kylmät perunat pitäisi loihtia ruuaksi, ja jos ostokset eivät sovi yhteen, eikä tiedä mitä niistä olisi tulossa, jää tyhjän päälle. Ottaa lompakon ja avaimet, ja lähtee lähikauppaan saalistamaan kuin peto, epätoivoisena. Tulee sieltä valtavan pussin kanssa kotiin, ja joutuu syömään eteisessä seisaaltaan silti banaanin.

Itselläni toimii se, että jaan ostokset kategorioihin, kuten energianlähteisiin, vihanneksiin ja marjoihin.
Energiaa ovat makaronit, puurot ja perunat. 

Vihannekset ovat vihanneksia. Marjoihin sisältyvät hedelmätkin, jotka miellän samaksi kumpaa ostaa. Kustakin kategoriasta valitaan halvimmat ja järkevimmät omasta mielestä, ja lähdetään niillä rakentamaan ruokakaappia. 

Ajan kanssa kun seuraa menoja, voi näemmä oppia mikä on sopiva kilomäärä mitäkin lajia niin, ettei joudu usein kauppaan, mutta samoista ostoksista voi kyhätä monia eri ruokia. Myös energianlähteiden kalorimäärien riittävyyden laskeminen on hyvä apukeino. Eli paljonko kilossa hiutaleita on kaloreita, ja montako päivää sillä eläisi, jos pitäisi teoriassa säilyä hengissä pelkästään sillä. 

Joskus muinoin oli melkein päivärutiinini, että kauppaan pitää lähteä jokin yksi juttu hakemaan ja kuitenkin sieltä tuli haettua aina muutakin. Impulssiliikkeisiin ja -ostoksiin voi joskus auttaa, että laittaa pari kattilaa täyteen vettä, levyt kuutoselle ja kiehumaan kaikkea. Siitä ei pääse singahtamaan mihinkään. 

Kohta on se tilanne, että jääkaapissa on useita rasioita, hellalla jäähtyy ruokia, ja pelkkä ajatus hakea kaupasta lisää tavaraa kotiin alkaa jo naurattaa.

Kyse on vain siitä, ehtiikö muuttaa harmaat linssit ja multaiset perunat ajoissa punaiseksi ja keltaiseksi sateenkaareksi, ennenkuin on myöhäistä.

Ajankäytön ja energiankäytön kannalta lienee sama lopputulos, viiletänkö kaupassa ja sitten lämmittelen mikrossa jotain, vai laitanko jonkinlaisen 20-30-minuuttisen projektin keittiössä käyntiin mikäli pysyn hereillä sen aikaa, ja menen sitten ison tarjottimen kanssa kamariin katsomaan Simpsoneita. 

Se ostoksista tällä kertaa. Huomenna suolainen piirakka, ja sen jälkeen jotain ehkä yllättävääkin vuodenaikaan nähden. Hyvää viikonloppua!Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Maaliskuu 4 - 95 €/kk

 35 euron ruokaostokset, Lidlistä ja Prismasta. Molempiin kauppoihin meni yli 15 euroa ja risat. = 7,25 € Yleisperuna 0,40 €/kg x 5 = 1,99 € Yleisperuna 0,80 €/kg x 2 = 1,59 € Bataatti 1,420 kg x 2,59 €/kg = 3,68 € = 2,7 € Luomu tofu natural 1, 35 x 2 , 6,75 €/kg = 10,92 € Punajuuri 1 kg = 1,29 € Nauris = 0,297 kg x 2,19 €/kg = 0,65 € Persilja 1,19€ x 3 =  3,57 € Kurkku 0,294 kg  x 2,79 € = 0,82 € Suippokaali 1,283 € x 2,29 €/kg = 3,49  Palsternakka 0,582 kg x 1,89 €/kg = 1,10 € Palsternakkaa perunamuusiin. = 3,49 € Lehtikaali 0,5 kg x 6,98 €/kg  = 7,5 € Luomu banaani 0,908 kg x 1,95 €/kg = 1,77 € Banaani 0,266  €x 1,55 € = 0,41 € Omena 0,604 kg x 1,09 € = 0,66 e Verigreippi 0,600 kg x 1,39 € = 0,63 € Appelsiini 0,954 kg x 1,39 €/kg = 1,33 € Mandariinipussi 1 kg x 2,70 €  = 2,44 € Grillausmauste ei lisättyä suolaa 0,35 kg x 24,29 €/kg = 0,85 € Mustapippurirouhe  0,65 kg x 24,46 €/kg = 1,59 € Siinä olivat ostokset maaliskuun viimeistä viikkoa varten. Mandariinipussissa on nyt jäljell

WFPB - Ruokaostokset 15 € - Maaliskuu 3

15 euroa. Entisiäkin jäljellä niin hain vain vihanneksia ja hedelmiä. Olen viikkomenussakin vasta puolessa välissä.  Jätin pari euroa varaa perunoille, joita vielä ei mahtunut jääkaappiin. 2-3 eurolla siis perunaa. = 6,86 € Porkkanat 1,29 €/ kg Kartanon salaatti 2 kpl 2 € Persilja 1,19 € Basilika 1,39 € Kurkku 3,29 €/kg x 0,302 kg = 0,99 € Lisäksi jäljellä on vielä nauris, muutama porkkana ja kaalta. Punajuuret keitettynä. = 4,38 € Luomu banaani 1,226 € x 1,95 €/kg = 2,39 € Veriappelsiini 1,5kg 1,33€/kg = 1,99 € Siinäpä ostokset, muuta ei tarvittu. Enkä olisi tarvinnut näitäkään. Tulikin niin kiireinen viikko, että puolet päivästä aina jossain ulkona rieskan ja banaanin turvin, sitten kun ehtii taas syömään niin kuluu vain joku pari rasiaa. Puurokin lykkää aina viikkosuunnitelman seuraavaa ruokaa puolella päivällä. Eilen vasta sain paistettua punajuuripihvit, jotka olivat viikkomenussa . Savutofuakin vielä jäljellä. Viikkomenu tuli sävellettyä tällä kertaa vähän työlääksi. Ei millään

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Riisi ja pavut - Punainen suippokaali, vihannekset

Vanha hyvä "rice and beans" tai suomeksi riisi ja pavut, joka on helppo ja yksinkertainen ruoka. Riisin ja pavut voisi tehdä monellakin tavalla, ja eri kulttuureissa on sille omat historiansa ja perinteensä. Tämä on yksinkertaistettu ruokaidea siitä. Kun seisoin miettimässä mitä laitan ruoaksi, joku olisi voinut luulla että kehitteillä on erityisen mullistava ruokaresepti.  Saattaa olla että olikin. Tämän aikaansaaminen oli niinkin lujan aprikoinnin takana, ja halusin laittaa tämän siksi ylös ja kertoa eteenpäin. Koko ajan mietin, mitä laitan suippokaalin kantaosasta, ja mitä tulisi porkkanoista. Kun homma ei edennyt muistin viimein, että näinhän se kaali vaihtaa hiippakuntaa vartissa.  Vihannekset voi keittää, höyryttää tai vokata paistinpannulla. Tai paistaa uunissa. Nyt laitoin höyryttymään.  Puuroutuva riisi kuten jasmiiniriisi voi olla hyvä pestä ennen keittämistä, jolloin se ei vaahtoa niin paljon. Käytin riisinkeitintä, ja ne voi keittää kattilassakin. Riisit voi keitt