Siirry pääsisältöön

WFPB - Ruokaostokset 50 euroa - Viikon vegaaniset ostokset - Säästöpohdintoja

Tämän viikon ruokaostokset tekivät 47,3 € 

Prismasta 39,94 + K-marketista 3,45 (Poppamiestä ja kiinankaali )+ Salesta (kaali) 3,91 = 47,3 €Vihannekset   8,95 €      6,319 kg : 
  • kurkkua    942 g    1,78 €     (1,89 €/kg)
  • tomaattia    1651 g     2,13 €     (1,2 €/kg)
  • keräkaali    3031 €    3,91 €,    (1,29 €/kg)
  • kiinankaali, kotimainen,    395 g    1,13 €    (2,85 €/ kg) ,
  • paprikasuikaleet pakaste,   300 g     0,95€     (3.17  €/kg )
Marjat    23,65 e      2,8 kg:
  • 4 pss mustaherukkaa     800 g      5 €     (6,25 €/kg)
  • 1 kg mustikkaa      9,75 € 
  • 1 kg mansikkaa      8,90 €

Hedelmät   4,74 €     3,065 kg:
  • banaanit     1817 g    3,18 €      (1,75 €/kg), 
  • omenat Jonagold     1248 g     1,56 €      (1,25 €/kg)
Lisäksi ostin perunasäkin, 10 kg, 6,69 €. 

Poppamieskastikepullo, puoleen hintaan, päiväysvanha 2,33 €.

Rivit hyppivät silmissäni. Kirjoitin tarkat luvut, jotta pystyy seuraamaan tilannetta realistisena. Lyöntivirheitä toki voi tulla, mutta yritin.

Pyöreästi, jos en katso väärin, vihanneksia tuli 6, marjoja 3, hedelmiä 3 kiloa. 

Painoltaan tekivät hevi-ostokset yhteensä 12 kiloa ja 184 grammaa. 

Eniten tuli vähiten kaloritiheää ruokaa. 

Kolme kiloa marjoja parilla kympillä. Ei edes kallista jos vertaa, että karkkipussi saattaa maksaa 10 €/ kilo, ja olen sellaisiakin joskus elämässäni raaskinut ostaa. Kolme kiloa on hyvä määrä, ja voin syödä reilusti niitä joka päivä. Miettimättä, montako marjaa voi laittaa kaurapuuroon. 


Puolukoitakin olisin ostanut, jos ei olisi itse keräämiä pakkasessa. Mutta se ei paljoa vaikuta tähän ostossuunnitelmaan kuitenkaan.

Jos laittaa marjoihin tietyn summan, se on ihan sama mitä marjoja ne ovat milloinkin. Jos ostaa halpoja mustaherukoita, saa enemmän samalla rahalla. 

Varmasti tulee vitamiineja, vaikka söisi marjoja vähemmänkin, kuin kilokaupalla. Jotakin on varmasti parempi, kuin ei laisinkaan.Perunat olivat Lady Felicia - merkkisiä, ja erittäin hyviä. Harmi vain, että ne olivat jo alkaneet itämään. Siksipä niistä piti alkaa tehdä ruokia, eikä ole paljoa tarvinnut muuta ruokaa miettiä. 

Parit makaroonit olen keittänyt välillä vaihteluksi, sekä puuroa. Mutta sitä se on nyt, että perunaa aamiaiseksi, lounaaksi, päivälliseksi ja illalliseksi.

Hyvä säästökeino voi olla ostaa jääkaapin niin täyteen kaikkea huolellisesti valittua, ettei sinne oikeasti enää mahdu mitään. Silloin ei käy kaupassa käyminen mielessäkään.

Herkkupuoli on varmistettava myös, koska vaikka ensin olisi terveysintoilumielellä kaupassa, niin kyllä sekin päivä taas koittaa, että alkaa pussit rapisemaan. Mitä niissä pusseissa on, sen pystyy päättämään etukäteen. 
Suolaiset "roskaruoka"-hetketkin on huomioitava, ja tähän on pitsat, öljyttömät ranskalaiset ja pasta. Banaanit varsinkin pakastimessa varmistavat banaanikeksit, pannarit ja marjasmoothiet, ja jauhot takaavat tuoreen leivän saamisen, kun huvittaa. 


Toki on hyvä olla myös suunnitelma, mitä tekee ruuista nopeasti pakkaseen, jos niistä pitääkin päästä nopeasti eroon. Voihan sitä tulla vaikka jokin reissuunlähtö eteen. Ilman pakastinta, automarketteja ja kaappitilaa hamstraaminen ei olisi järkevää. Toimisin silloin hieman toisin.

Jauhoja ja hiutaleita ei tarvinnut tällä kertaa ostaa, eli auttaa se kuitenkin että teki kerran ne 125 euron ostokset kerralla, jossa oli jauhoja ja puuroja. Toisella kertaa meni yli 70 euroa, ja silloinkin tuli jauhoja.

70 euron ostoskeikkaan mahtui höpönassujakin, kuten rusinoita ja kalliita puuronkastikkeita. Mutta ne ovat niitä kivoja, millä saa sitten kotona leikkiä ja kurlata, eikä keksi lähteä hakemaan mitään heräteostoksia. 

Pitää välillä tehdä edes pari höpöostosta, ja sitten katsella niistä oikein valokuvasuurennosta kuitin kanssa. Jos ne höpöostokset vielä kaikesta huolimatta ovat terveellisiksi luettavia ruokia, niin kaikki on kuitenkin siltä osin kunnossa.

Vielä tänäänkin on jäljellä omenoita, tomaatteja, kaalta. Perunoitakin riittää vielä. 

Jos viimekuussa eli toukokuussa meni rahaa melkein 250 euroa, niin oletankin saaneeni sillä rahalla jotain olennaisia ruokia.

Jos lähtisin täysin tyhjästä liikkeelle, niin näiden tämänkertaisten ostosteni lisäksi voisin ostaa puurohiutalepaketin.

Siten nollasta, että olisi vaikkapa juuri muuttanut uuteen asuntoon, eikä olisi mitään valmiina. Tuo poppamieskastike olisi se viikon mauste, ja ehkä jokin currymauste lisäksi. 

Laittaisi jääkaapin töpselin seinään ja lähtisi käymään kaupassa. Hakisi nämä, eikä kävisi viikkoon kaupassa? Ja sen puuropaketin. Ehkä leipäjauhopussin, ja hiivapalan? 

Kympin voisi tällöin laittaa lisää, mutta toisaalta vähentää kympin, jos ei ostaisi noin paljoa kaikkea. 

Jos ei olisi autoa, voisi ajatella päiväkohtaisesti budjetoiden. Jos 60 € olisi viikkobudjetti, se tarkoittaisi 8,6 euroa päivässä ruokaan. Sillä saisi papuja, herneitä, hiutaleita, vihannesta, perunaa ja jopa marjoja ja hedelmiä. Joka päivä ei tarvitsisi ostaa kaikkea, ja näin ruokaa kumuloituisi pikkuhiljaa asuntoon. Jonain päivänä voisi jättää kauppareissun väliin taas.

50 euron budjetti tarkoittaisi, että ruokaan voisi laittaa 7 euroa päivässä. 35 euron viikkobudjetti tarkoittaisi 5 euron päiviä. Ilman pakastinta, autoa ja tietoa tulevasta, voisi siirtyä päiväbudjettimaisempaan ajatteluun.

Auton pito maksaa niin paljon, että sen kun laittaa pois, voi ostaa lähikaupasta mansikoita melko paljon, eikä lopputulos heilahtaisi paljoakaan miinukselle.


Jos yrittää säästää ruokamenoissa ilman, että hankkii tai saa jotain ilmaiseksi, tai sattumalta superhalvalla, niin kuvio pitää ehkä ajan kanssa rakentaa.

Yhden lautasellisen ajatteleminen kerrallaan johtaa helposti itselläni pulmatilanteisiin, jossa ruuan pitäisi olla jo valmiina, ja niitä ei näe. Kuivat linssit ja tylyt kylmät perunat pitäisi loihtia ruuaksi, ja jos ostokset eivät sovi yhteen, eikä tiedä mitä niistä olisi tulossa, jää tyhjän päälle. Ottaa lompakon ja avaimet, ja lähtee lähikauppaan saalistamaan kuin peto, epätoivoisena. Tulee sieltä valtavan pussin kanssa kotiin, ja joutuu syömään eteisessä seisaaltaan silti banaanin.

Itselläni toimii se, että jaan ostokset kategorioihin, kuten energianlähteisiin, vihanneksiin ja marjoihin.
Energiaa ovat makaronit, puurot ja perunat. 

Vihannekset ovat vihanneksia. Marjoihin sisältyvät hedelmätkin, jotka miellän samaksi kumpaa ostaa. Kustakin kategoriasta valitaan halvimmat ja järkevimmät omasta mielestä, ja lähdetään niillä rakentamaan ruokakaappia. 

Ajan kanssa kun seuraa menoja, voi näemmä oppia mikä on sopiva kilomäärä mitäkin lajia niin, ettei joudu usein kauppaan, mutta samoista ostoksista voi kyhätä monia eri ruokia. Myös energianlähteiden kalorimäärien riittävyyden laskeminen on hyvä apukeino. Eli paljonko kilossa hiutaleita on kaloreita, ja montako päivää sillä eläisi, jos pitäisi teoriassa säilyä hengissä pelkästään sillä. 

Joskus muinoin oli melkein päivärutiinini, että kauppaan pitää lähteä jokin yksi juttu hakemaan ja kuitenkin sieltä tuli haettua aina muutakin. Impulssiliikkeisiin ja -ostoksiin voi joskus auttaa, että laittaa pari kattilaa täyteen vettä, levyt kuutoselle ja kiehumaan kaikkea. Siitä ei pääse singahtamaan mihinkään. 

Kohta on se tilanne, että jääkaapissa on useita rasioita, hellalla jäähtyy ruokia, ja pelkkä ajatus hakea kaupasta lisää tavaraa kotiin alkaa jo naurattaa.

Kyse on vain siitä, ehtiikö muuttaa harmaat linssit ja multaiset perunat ajoissa punaiseksi ja keltaiseksi sateenkaareksi, ennenkuin on myöhäistä.

Ajankäytön ja energiankäytön kannalta lienee sama lopputulos, viiletänkö kaupassa ja sitten lämmittelen mikrossa jotain, vai laitanko jonkinlaisen 20-30-minuuttisen projektin keittiössä käyntiin mikäli pysyn hereillä sen aikaa, ja menen sitten ison tarjottimen kanssa kamariin katsomaan Simpsoneita. 

Se ostoksista tällä kertaa. Huomenna suolainen piirakka, ja sen jälkeen jotain ehkä yllättävääkin vuodenaikaan nähden. Hyvää viikonloppua!Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Viikon ruokaostokset - Toukokuu vko 2. 30 €

Toukokuun toisen viikon ruokaostokset. 29.96 € eli kolme kymppiä. Salesta n. 16 €.  N. 3,5 kg perunaa Etikka on samalla siivousaine, mutta laitetaan nyt. Kauramaitopurkki maksoi 2,15 €. Hieman hinta noussut. Ei ihan kokokasvisruokaakaan, joten voisi ottaa tilalle vaikkapa ruukkuyrtin. Tai salaattipussin. Mutta kyllä nyt oli kiva tehdä kaura-aterioita.  Kaali, kurkku ja kesäkurpitsa. Melkein kaksi ja puoli kiloa. Yhteensä vitosen. Kurkku on aina kiire syödä pois, ettei se ala mennä keltaiseksi ja mauttomaksi. Pätkin siitä aina loput keittoihin ja muihin ruokiin. Kesäkurpitsa säilyy melko hyvin jääkaapissa. Vaan enpä näitä säilytettäväksi nyt ostanut. Perunaostoksia. Tällä viikolla yhteensä 7,8 kg perunaa, 7,62 €. Vielä on vajaa pussi jäljellä. Multaperunat 0,85 €/kg, pussiperunat 1,10 €/kg Käväisin Prismassakin mutkan. Ostin nämä ensi viikkoa varten. 5.13 €. Lisäksi äiti toi pari kiloa riisiä, joka ei kuulemma mene.  Muuton takia yritän ostaa mahdollisimman vähän. Pakkasessa on kastikep

WFPB - Maustaminen osa 4. - Happamuus

Mausteista jatketaan.  Viimeksi oli osa 3. Yrttejä ja tulisuutta .  Nyt katsotaan happamia ja kirpeitä lisämakuja ruuassa. Riippuu ruuasta, mistä kasvista tai aineesta happamuus mieluiten haetaan. Sitruuna antaa happamuuden lisäksi C-vitamiinia, ellei sitä kuumenneta liikaa. Jos ruokalautasellinen tuntuu kaipaavan suolaa, niin joskus sen sijaan auttaakin sitruuna. Ihan kaikkeen sitruuna ei sovi.  Ei siitä kauaa ole, kun jonkin risoton tai keiton päälle pirskautin hieman liikaa sitruunaa, ja sitten se ei maistunut millekään muulle.  Toiset keitot sitruuna kruunaa ihan täydellisesti. Puhun nyt vain omasta kokemuksesta, mutta sitruunavettä juodessani alkaa melkein jo samana päivänä vihloa hampaita.  Kun lisään sitruunaa sinne tänne vähän, ei tuntuisi vaikuttavan niin paljoa hampaisiin. Sitruuna raikastaa salaatit ja höyrytetyt kasvikset.  Happamuuden takia myös marjat ovat usein kiva lisä lautasen reunalle tai salaatteihin. Happamuushan niissäkin on. Ruokaan harvemmin sekoitan marjoja, en

WFPB - Maustaminen, osa 3. - Yrttejä ja tulisuutta

Tämä on hieman pidempi juttu nyt, maustamisesta. Laadukkaan ruoan ystävät ja kulinaristisesti valveutuneet tietävät, että mausteethan jauhetaan mieluiten morttelissa kokonaisista pippureista ja siemenistä. Kasvatetaan yrttejä itse, ja jokainen päivä on tuore raikas salaatti pöydässä. Vinha perä tässä, koska avattu mauste ja kasvi väljähtyy nopeampaa, kuin omassa luontaisessa muodossaan oleva. Ruuanlaitossa käytetään ihanteellisesti paljon tuoreita yrttejä.  Mieluiten ostetaan aina kokonaisena ja tuoreena kaikki, mitä vain saa. Se asenne on hyvä  kun haluaa tehdä hyvää ruokaa. Varsinkin asioiden syömistä kokonaisena ja tuoreena tuetaan tässä kokokasvisruokavaliossa.  Tuoreus ja raaka-aineiden laatu on hyvä ajatus myös sen kannalta,kun haluaa vähentää suolan ja sokerin käyttöä omassa ruokavaliossa. Niitä ei ehkä tarvita niin paljon, kun ruoka on hyvää muutenkin. Samalla myös on tarkoitus totuttaa makuaisti vähempiin kemikaaleihin, ja maistamaan ruuan aidot maut. Tässä ruokavaliossa ei se

WFPB - Kaurakeksit luumusoseesta ja omenasoseesta

Kevyttä herkkua, ilman rasvaa. Vähäsokerisesti. Kokeilin luumusosetta rasvan tai kanamunan korvikkeena. puolikas ylikypsä banaani muusattuna 1 dl luumusosetta 1 dl kaurajauhoja 2 dl kaurahiutaleita 180 C uunissa toiseksi ylimmällä tasolla n. 20 minuuttia.  Ripottelin kaurahiutaleita lisää, kunnes sain kekseihin sopivan koostumuksen. Laitoin yhdet ruokalusikalliset puolukoita ja rusinoita, mutta ne olivatkin sitten valmiissa kekseissä melko kirpeitä. Yleensä toimivat banaanikekseissä hyvin. Ihan pieni ripaus suolaa, kaksi teelusikallista sokeria ja teelusikalliset kanelia ja vaniljasokeria. Rriippuu siitäkin, miten makeaan on tottunut, voi laittaa enemmän tai vähemmän sokeria. Näyttävät tosi pieniltä, mutta yritin tehdä reilun kokoisia keksejä. Ripottelin päälle vähän kanelia ja vaniljasokeria vielä ennen uuniin laittamista. 180 C ja 20 minuuttia. Olivat vähän ottaneet väriä, paistuneet siis kullanruskeiksi.  Alapuolelta katsottuna olivat hieman ruskistuneet. Käänsin ne ympäri, etteivät

WFPB - Piirakkapohja pula-ajan tapaan - Suolainen täyte

Piirakkapohjalle löytyi mainio sapluuna "Pula-ajan ruokaohjeita" - nimisestä kirjasta, Marttaliiton kirjasia N:o 22, 6.painos, vuodelta 1946, näköispainos vuodelta 1997, Marttaliitto ry, kirjoittaja Saimi Latonen. Ohjeen nimi oli "Omenapiirakka", ja se löytyi sivulta 10. Resepti vaikutti  käyvän sekä suolaisiin että makeisiin. Ohueksi kaulittuna taikina toimii myös pasteijoiksi leivottuna.  Vegaaninen tämä oli jo valmiiksi, ja vieläpä ilman taikinaan lisättyä rasvaa. Joulutortut saa kun tekee hiivaleipävehnäjauhoihin, kokonaisten keitettyjen perunoiden kera.  Uusin: Pasteijat +tortut Ainekset menivät näin: 200 g keitettyjä perunoita 4 tl. etikkaa 1/2 tl. suolaa 2 tl. leivinjauhetta tai 2 tl. soodaa jauhoja Vaikka ohjeessa puhuttiinkin keitetyistä perunoista, käytin silti veteen tehtyä perunamuusia. Sitä sattui olemaan valmiina.  Pohjasta voi tulla ominaisuuksiltaan erilainen, käyttäessä keitettyjä perunoita kuten neuvottiin.  Ei se varmaankaan kauas poikkea näinkä

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Ruokaostokset - Juhlapostaus - Mausteet osa 1., ruuanlaiton opettelu, koirat, blogi - Vappu -22

Nyt huhtikuun ruokaostokset.  Juhlaostokset, koska tässä kuussa tuli vuosi täyteen blogin pitämistä aktiivisesti. Laskin kuiteista, että meni 77 euroa ja hilut. Jos tuorekurkun ja pari omenaa haen, voi tulla 80 euroa täyteen. Pari kertaa olen käynyt marketissa kaupunkireissulla, mutta enimmäkseen nämä ostokset ovat lähikaupoista. Suunnittelen muuttoa, ja yritän syödä pakastimet tyhjäksi.  Katsotaan ensin ruokaostokset.  Sitten lopuksi muuta juttua koirista, blogin tekemisestä ja maustamisen opettelusta.  Kerron myös ehdotukseni vapun menyysta.  Ruokaostokset huhtikuussa 2022 Perunaostoksia Prismasta, huhtikuussa, 11 kg ja 800g. 8,39€ Kahdeksan perunanhakureissua lähikauppaan.  Noin 28 kiloa perunoita huhtikuussa. Onneksi en kaikkia syönyt yksin.  En ole erotellut tästä koirien perunoita. N. 26 euroa. 4 kiloa porkkanoita, kilo punajuuria. Punakaali, lanttu ja kaali. 9,13 €. Kurkkuja mukaan aina perunanhakureissulla. 2,5 € Hedelmät tekivät yhteensä huhtikuussa 10,88 € Veriappelsiineja my

WFPB - Ruokaostokset 32 € - Toukokuu vko 1 - Kokkailut - Äitienpäivä

Viikon ruokaostokset, ja viikon kokkailuita. Ideat myös äitienpäivään. Hedelmiä vappupöytään Salesta. Perunoita. Perunoita, punajuuria ja kurkku 4.50 € Porkkanat piti hakea K-marketista asti. Kelit olleet vähän huonoja, joten ei ole montaa hupikävelyä sinne hotsittanut tehdä. Kerran kävin, ja sattuikin olemaan omenatarjous, 0,50 €/kilo.  Kauramaitopurkin muistin ostaa, mutta se soijajogurttihan unohtui.  Olisin halunnut tehdä italiansalaattia, mutta en sitten kaupassa enää muistanutkaan. Loppuviikosta alkoi olla ongelma, että mitä vihannesta söisi. Pakastimessa on vielä jotain, mutta oli taas haettava kaali, että saa tuorettakin pöytään. Punajuurien, porkkanoiden ja omenoiden kanssa kaalista tulee monta asiaa halvalla. Kesäkurpitsakin olisi nyt ollut melko edullista. Yhteensä meni 32, 38 €. Kokkailut: Punajuuria ja kaalta keitin, ja maustoin. Tähän keitokseen käyvät myös porkkanat ja omenat. Säilykepaprikat toimivat myös tosi hyvin. rouhittu mustapippuri jauhettu inkivääri jauhettu kur