Onko kikherneiden keittäminen tuttua jo? Vai mietitkö vasta kannattaako siihen ruveta?
Pääset nyt seuraamaan, kuinka se täällä menikään.
Laitoin herneet siivilään, noukin huonot herneet pois ja huuhtelin vedessä.
Puhtaita ja melko virheettömiä nämä olivat.
Keittoaika on ilmeisesti tosi pitkä, jos niitä ei liota tarpeeksi kauan.
En ehtinytkään aamulla alkaa keittämään niitä. Vaihdoin kuitenkin yön yli lionneen veden raikkaaseen.
Ensin vaihdoin taas puhtaan veden niille varalta.
Laitoin vähemmän vettä ensin, levyn kuutoselle, ja lisäsin vedenkeittimestä lisää kiehuvaa vettä. Kiehumisen sai näin nopeampaa käyntiin.
Laitoin vähemmän vettä ensin, levyn kuutoselle, ja lisäsin vedenkeittimestä lisää kiehuvaa vettä. Kiehumisen sai näin nopeampaa käyntiin.
Annoin kiehua ensin täysillä, ja laiton levyn sitten neloselle. Vaikka monissa ohjeissa lukeekin, että "keitä miedolla lämmöllä", niin itse haluan niiden kiehuvan selkeästi.
Olen kuullut varoituksia raakojen papujen sisältämistä luontaisista myrkyistä, enkä halua syödä vahingossa puolikeittoisia raakileita.
Laitoin ajastukseksi tunnin. Välillä lisäsin kiehuvaa vettä kun sitä oli haihtunut kattilasta.
Tunnin kuluttua otin pistokokeina herneitä ensin kauhalla pois kattilasta, jäähdytin vesihanan alla ja maistelin joko ne ovat kypsiä.
Puristin herneitä rikki sormien välissä ja jos herne hajosi muusiksi, eikä koviksi liuskoiksi tai murusiksi, päättelin herneen olevan kypsä.
Jatkoin keittoaikaa jos löysin epäkypsiä herneitä.
Kun herneet olivat kypsiä, kaadoin veden pois ja huuhtelin kunnes huuhteluvesi lakkasi vaahtoamasta.
Mikäli herneiden kypsyys jäisi vielä epäilyttämään, voisin lisätä ne ruokiin aina kypsennyksen alkuvaiheessa.
Tölkkipavuissa on se säilykeneste mitä käytetään kokkaamisessa, mutta en ole kuullut että tätä keitinvettä käytettäisiin.
Kaadan huuhdellut ja valutetut kikherneet suoraan siivilästä yhteen isoon pussiin.
Litistän hernepussin mahdollisimman litteäksi ja yritän saada ilman pois. Suljen pussin klipsillä.
Tällä kertaa kikhernepussi mahtui hyvin pakastimeen. Arkkupakastimeen voin viedä muuta ruokaa pois tieltä.
Erotteluun voi käyttää apuna vasaraa tai pottunuijaa, mikäli eivät muuten irtoa.
Vaikka valutinkin herneet ennen pakastuspussiin laittamista, ne olivat sen verran kosteita että jäätyivät paakuksi.
Kommentit
Lähetä kommentti