Kasvikset: peruna, lanttu, porkkana ja kukkakaali.
Perunat pestään ja kuoritaan. Teen aina ison määrän kerralla. Välillä on vihreitä joukossa, tai mustia kohtia, joten ostan mieluummin liikaa, kuin liian vähän. Hinta oli nytkin 0,85 euroa / kilo, joten annettakoon anteeksi, jos on joskus muutama huonokin joukossa. Eipä se kauppias varmaan niitä tahallaan ole sinne kylvänyt.
Kukkakaalta pakastettuna, ulkolaista. Lanttu ja porkkanat kuoritaan, pilkotaan ja laitetaan eri kattilassa kiehumaan, perunat omassaan. Kukkakaalipussin hinta oli 1,09 euroa/ 450gramman pussi. Lanttu ja porkkana, arviolta 1-1,50 e/kilo. Aineksien määrä sen mukaan, millaisessa kattilassa tekee ja millaista määrää ajattelee syövänsä.
Perunoista tehdään suunnilleen keskenään saman kokoisia palasia. Laitan kylmään veteen, ja annan kiehua kiehumisen alkamishetkestä noin 20 minuuttia. Vettä vain sen verran, että perunat peittyvät ja on hieman haihtumisen varaa siltä varalta, että levy unohtuu kuutoselle koko ajaksi, jolloin ne kiehuvat apinan raivolla koko sen ajan. Hyvä tietysti vähän vahtiakin, mitä siellä keittiössä tapahtuu.
Jos se jää kuin jääkin liian velliksi, se ei haittaa, koska sitten se on vaan perunakeittoa, eikä muusia. Mitään vahinkoa siinä ei tapahdu mielestäni.
Kun porkkana-lanttu-kukkakaali- keitos on jäähtynyt, sen voi muusata tai soseuttaa. Jos maku ei miellytä, on hyvä sitten laittaa lisää maustetta, ettei jää syömättä.
Jos arvioi että perunat kuorii alle vartissa, samalla muut, ja keittoajat ovat puolisen tuntia, muu säätäminen alle vartin, niin pidän tätä sellaisena tehtävissä olevana siksi, että suurin osa ajasta on sitä keittoaikaa, jolloin voi tehdä muuta.
Mausteet: pippurit, chilijauhe, korianteri, kurkuma, suolaton currymauste, persilja. Kaikkea maun mukaan.
Perunoista tehdään suunnilleen keskenään saman kokoisia palasia. Laitan kylmään veteen, ja annan kiehua kiehumisen alkamishetkestä noin 20 minuuttia. Vettä vain sen verran, että perunat peittyvät ja on hieman haihtumisen varaa siltä varalta, että levy unohtuu kuutoselle koko ajaksi, jolloin ne kiehuvat apinan raivolla koko sen ajan. Hyvä tietysti vähän vahtiakin, mitä siellä keittiössä tapahtuu.
Porkkanoista ja lantuista tein pieniä kuutioita, koska niiden kypsymisessä kestää nykyään ikä ja terveys. Ehkä se johtuu siitä, kun ne ovat viime syksyn satoa. Ovat kyllästyneet odottelemaan varastossa, ja päättävät kostaa. Perunathan ehtivät nytkin valmiiksi, ennen kuin porkkanat olivat edes inahtaneet.
Laitan yrtit ja mausteet heti kattilaan. Lorahti "vähän" persiljaa. Kurkumaa taas maltillisesti, se voi olla vähän ärjyä maustetta. Jauhettu korianteri samoin. Sitä jos menee liikaa, niin tämäkin velli maistuu sitten ihan saippualta. Pippuria voi joskus lipsahtaa hieman liikaa, mutta se oikeastaan vain parantaa makukokemusta. Käytän rouhittua mustapippuria. Persiljan lisäksi en muita yrttejä nyt laittanut, vaikka olisihan niitä olemassa vaikka mitä. Rosmariineja, oreganoja, basilikoita ja muita. Pidän niitä kuitenkin melko isona riskinä näin heti aamusta.
Kun porkkanat ovat jossain puolessa välissä pehmentymistään, lisään lanttujen ja porkkanoiden päälle kattilaan kukkakaalia. Tarvittaessa lisään vettä. Koko pussillisen kukkakaalia tai sitten vain osa, riippuu miten tällä kertaa kattilaan mahtuu. Kukkakaalin ei tarvitse kiehua liian kauan, että siinä olisi jotain kivoja vitamiinejakin lopuksi jäljellä. Makuasia vähän tietysti sekin.
Kaadan perunoiden veden siivilän läpi eri astiaan. Muusaan perunat kattilassa. Kaadan sitten veden takaisin.
Veteenhän on liuennut maku- ja ravintoaineita, ja täten palautan ne takaisin muusiin.
En laita tähän nyt mitään muuta. Ei suolaa, ei kauramaitoja, ei rasvoja eikä yrttejä. Jos koen suolan myöhemmin tarpeelliseksi, lisään sitä vasta lautasella ruuan päälle.
Jos vettä on hirmuisesti liikaa, käytän lopun niihin porkkana-lanttu-keitoksiin. Mutta yleensä kaadan koko veden muusiin. Tällöin jos sitä vettä on liikaa, se muusi menee ihan velliksi. Tämä ei haittaa, koska kun sen sekoittaa tosi hyvin ja se kattilassa odottelee aikansa, se muuttuu melko normaaliksi muusiksi taas jäähtyessään. Vesi imeytyy ja tilanne tasaantuu.
Jos se jää kuin jääkin liian velliksi, se ei haittaa, koska sitten se on vaan perunakeittoa, eikä muusia. Mitään vahinkoa siinä ei tapahdu mielestäni.
Kun porkkana-lanttu-kukkakaali- keitos on jäähtynyt, sen voi muusata tai soseuttaa. Jos maku ei miellytä, on hyvä sitten laittaa lisää maustetta, ettei jää syömättä.
Koristeeksi taas pakastepuolukoita.
Teen näitä monesti heti aamusta ison määrän, jos olen kotona päivän. Ruuilla kestää aikaa jäähtyä, ja voi hakea lisää ruokaa jos nälkä palaa takaisin.
Teen näitä monesti heti aamusta ison määrän, jos olen kotona päivän. Ruuilla kestää aikaa jäähtyä, ja voi hakea lisää ruokaa jos nälkä palaa takaisin.
Jos arvioi että perunat kuorii alle vartissa, samalla muut, ja keittoajat ovat puolisen tuntia, muu säätäminen alle vartin, niin pidän tätä sellaisena tehtävissä olevana siksi, että suurin osa ajasta on sitä keittoaikaa, jolloin voi tehdä muuta.
Jos on kiire aamu, niin se voi olla sitten se mikropuuro mieluummin.
Kommentit
Lähetä kommentti