Siirry pääsisältöön

WFPB - Täysjyväleipä - Helppo peltileipä - Karua ruista ja grahamia

Viimeksi tehtiin yksinkertainen keitto, joka vei Suomen historiaan sisältämällä lanttua. Mielestäni keitto jäi vähän kaipaamaan leipää kylkeensä. 


Koska leivän tarkoitus oli olla vain keiton kaverina, en asettanut leivälle kovin suuria makuvaatimuksia. Se tulisi kastetuksi keittoon ja sillä pyyhittäisiin lautaselta yrtit ja jäljellä oleva liemi.

Uunituoretta ja terveellistä keiton kyytipojaksi. Illalla loput jääkaappiin tai pakkaseen.

Pelkäsin silti leivästä tulevan kauhea korppu, joka ei nouse kunnolla. Katsotaan:
  • 0,5 litraa vettä
  • 1,5 ruokalusikallista kuivahiivaa (tai 1pss kuivahiivaa)
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 2 dl ruisjauhoja
  • loraus siirappia, ripaus suolaa
  • täysjyvävehnäjauhoja, kunnes taikina sopivan paksua kaadettavaksi ja levitettäväksi vuokaan.


1,5 ruokalusikallista hiivaa lämpöiseen veteen. 

Laitoin lorauksen siirappia, jotta se ehkä jotenkin ruokkisi hiivaa heräämään, ja vähän makeuttaisi leipää, riippuen lorauksesta. 

Lisäksi laitoin suolaa vähän.




Seuraavaksi 2 dl kaurahiutaleita. 

Peitin vuoan pohjan leivinpaperilla.



Ruisjauhoja mittasin 2 dl, sekoittelin, ja lisäsin grahamjauhoja kunnes taikinasta tuli tönkimpää. 

Edelleen pysyen sen verran löysänä, että sen pystyi kaatamaan pellille helposti lastan avulla. Levittelin kohti reunoja.

Vuokani oli pienempi, kuin normi uunipelti. 

Jos saman määrän haluaa tehdä tavallisen uunipellin päällä, voi olla hyvä olla levittämättä taikinaa ihan reunoille asti, ja jättää keskelle sopivan paksuiseksi.


Taputtelin leipätaikinan vuokaan tasaiseksi, ripotellen ruisjauhoja päälle. 

Jauhotaputtamalla se pysyy irti liinasta tai leivinpaperista, jolla se peitetään nousemisen ajaksi. 

Ruudutin vähän taikinapyörällä, että olisi mahdollisesti helpompi leikata. 




Annoin nousta 15 - 30 minuttia lämpöisessä paikassa, eli siinä uunin lähellä, kun uuni oli kuumumassa.



Uuni oli ensin 200C-asteella, mutta laskin sitä sitten 180 asteeseen. 

Ajattelin, että jos lämpötilaa vähän laskemalla se leipä olisi siellä hieman pidempään, muttei tekisi kovin kovaa kuorta. 

Kyseessähän ei kuitenkaan ollut mikään iloinen pumpernikkeli, vaan erittäin karu graham- ja ruisjauholeipä. 

Annoin kohota kunnes se alkoi täyttää vuokaa ja uuni oli kuumunut. 

Laitoin sitten paistumaan.




Paistoaika oli noin vartin. Jopa vähemmän jos on 200 C kuuma uuni, ja enemmän, jos 180 C eli kylmempi.

15 minuutin kohdalla tarkistelin ja kokeilin päältä, joko kuori kypsyy. Myös reunoista voi nähdä, alkaako olla valmista. 




Sieltä se viimein tulla tupsahti, ja ylitti kaikki odotukset. 

Monesti kauraleivistä on vaikea erottaa kypsyysaste, koska sisus saattaa pysyä kosteahkona.

Leipä kannattaakin jättää liinan tai leivinpaperin alle vetäytymään joksikin aikaa.





Ei ollut läheskään niin karua, kuin olin olettanut. 





Ruisjauhotus leivän pinnalla antoi kivan säväyksen.





Hyviä puolia maun lisäksi ovat hyvä kuitupitoisuus, terveellisyys ja ruokaisuus.





Iltateellä maistui sinappia ja kurkkua päällisinä. 

Eväsleipänä toimiva, ainakin tuoreena.




Surautin vielä puolukkamehut Lidlistä ostetulla surauttimella ruokajuomaksi.

Voisiko tämän perinteisempää ja historiallisempaa ruokaa tähän hätään olla? Rukiista leipää, kauraa, keitto jossa on lanttua, sekä puolukoista survottu mehu, jonka mukana kulauttaa kurkkuunsa vitamiinit ja antioksidantit.





Lehtivihreä saadaan kuivatuista yrteistä keitossa, koska ei talvella kasva tuoreita yrttejä kasvimaalla.

Kaikki tärkeät aterian ainesosat saatiin kasaan helposti. Budjettikaan ei välttämättä kaadu.



Kommentit

  1. Tämä ihan parasta leipää. Tein nyt vahvasti rukiiseen ja grahamiin. Loppuun hiivaleipäjauhoja ei tarvinnut lisätä kovin paljon, kun leipä aines oli paisto kunnossa. Pellille 4 leipästä, saa kohota ja uuniin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtava kuulla, että leipä on tehnyt kauppansa. Hyvä idea tehdä pellille neljäksi leipäseksi! Pitääpä kokeilla seuraavalla kerralla.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB- Ruokaostokset 35 € - Joulukuu 4 - 143 €/kk

Tässä ovat viimeiset ruokaostokset ennen vuoden vaihtumista. Ostosten jälkeen uudenvuoden selostus ruokakuluissa säästämistavoista, ruokavalion koostamisesta, pähkinäräntti ja muutama kuva. Myös ruokasuunnitelma. Kaksi kauppareissua: Jouluaattona kävin Lidlissä. Ilman kauppalappua. Hedelmiä ja perunaa lähinnä. Valtava lanttu.  Toinen kauppareissu oli 29.12. Olin jonnekin lähdössä mutta auto ei lähtenyt käyntiin, akku laturiin ja lähdin jalkaisin lähikauppoihin. K ja S. Kestokassi ja muovipussi. Lidlistä ekan kauppareissun perunat 2 kg, 0,59 €/kg = 1,18 € Lanttu 0,990 kg x 0,49 €/kg = 0,49 € Lidlissä olivat lanttu ja porkkana alennuksessa.  2 kg porkkanoita 0,4 €/kg =  0,79 € 10,21 € Banaani reilun kaupan 0,824 kg x 1,79 €/kg = 1,47 € Persimon 1,374 kg x 2,16 €/kg = 2,97 € Kartanon salaatti 1,69  Luomu klementiini 2,98 €/kg 500g = 1,49 € Luomu appelsiini 1kg 2,59 € Kartanon salaatti ei ollut yhtä sievää joulukukkana purkissa, kuin Ruustinnan salaatti.  Ihan hyvä ...

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Tammikuu 2

Tässä tammikuun ruokaostoksia. Ostoskorit sekä Lidlistä että Prismasta. Laitoin selostuksia mitä näistä voi nyt tehdä, ja linkin reseptipostaukseen. Reseptit ilman lisättyä rasvaa, ja vähäsuolaisesti ja -sokerisesti, sekä ilman eläinkunnantuotteita, vegaanisia. Lidlistä ensin 32,78 eurolla, Prismaan lähdin koska sieltä saa kaskinauriita. Prismaan meni 11,67 €. Ostoskorivertailu ei nyt kerro kumpi kauppa on halvempi, kävin muuten vain molemmissa. Lidlissä mietin otanko kärryn vai korin, ja päädyin koriin koska se toimii ostosrajoittimena. Jos en jaksa kantaa ostoskoria kassalle, niin sittenhän ruokaa on enemmän, kuin yksi ihminen tarvitsee viikossa? Ajatellen mitä on jo kotona valmiina. Kori tuli niin täyteen, että jouduin pakastevihannekset kantamaan toisessa kädessä. Se on heräteostosten varma merkki. Tärkkelyspitoisia siis on, hiutaletta, spagettia, papua, jyviä ym. Siksi ostin vain 6 kiloa perunaa ja pari pussia pastaa. Niistä ei tule viikon tai kahden viikon kalorit, vaan ne riittä...

WFPB - Basilika-tomaattikastike

Basilikaa, tomaattimurskaa ja lisämausteeksi pippuria. Makeutukseksi voi käyttää ripauksen sokeria, miksei vaikka leivontataateliakin, jolloin kastike pysyy täytenä kokokasvisruokana. Kiinankaalia ja punaisia linssejä lisäämään rakennetta. Mehevät pavut ja kikherneet tekevät ruoasta vielä mielenkiintoisemman. Basilika-tomaattikastike 2 porkkanaa pätkä kiinankaalia 1-2 ruukkua basilikaa, lehdet cayennepippuria, mustapippuria maun mukaan makeutusta: taatelia, sokeria tai maustekastiketta  2 purkkia tomaattimurskaa, tai paseerattua linssejä, papuja, kikherneitä, valinnan mukaan muita pois käytettäviä vihanneksia, esim. salaatti, omena Kastikkeen kanssa perunat, spagetti, makaroni, riisi, tai kauraryyni/muu jyvä. Tai vaikka kaikki. Porkkanat raastetaan joko hienolla tai karkealla terällä. Voi pilkkoakin. Porkkana toimii myös makeuden lisääjänä. Kiinankaali pestään ja silputaan. Jos päättää käyttää taatelia makeutukseen, tomaattiruuat usein tarvitsevat lisämakeutusta, niin ne voi lisätä...

WFPB - Lanttu-perunavuoka - Härkäpapurouhe

Tämän nimi saa nyt olla lanttu-perunavuoka, vaikka sisältääkin myös porkkanaa ja härkäpapua, vettä ja mausteita. Porkkanat, lantut ja härkäpapurouhe esikeitetään kattilassa, maustetaan, laitetaan vuokaan perunoiden kanssa ja vettä tarpeen mukaan. Härkäpapurouheelle on käsittely ja sekin kerrotaan tässä postauksessa. Eli ne huuhdotaan pari kertaa ensin. Tilalle käy myös muut, tölkkipavut tai soijarouhe, linssit, en juuri nyt testannut mutta eiköhän. Pari lanttua, joista kunnon viipale lähti myös raasteeksi tai salaatiksi. Ei tarvitse sitten ruuan kanssa stressata erikseen salaattia. Porkkanaraastekin on kiva, ja perunaakin voi jonkin verran popsia raakana, jos ei mitään vatsaoireita ole siitä tullut. Ruokajuomaksi sopi puolukkatuoremehu, eli blenderiin puolukoita ja vettä. Sokeria ripaus, jos käyttää. Lanttu-perunavuoka Lanttua Porkkanaa Perunaa n. 2-3 dl härkäpapurouhetta Vettä Mausteet: 1-2 tl persiljaa, tai rkl 1/2 tl oreganoa 1/2-1 tl mustapippuria, maun mukaan 1/4 tl maustepippurij...

WFPB - Ruokasuunnitelma - Tammikuu 2025

Ruokasuunnitelman paikka, että näkee mitä voi tehdä.  Vihannekset jotka ovat suunnitelman pohjana, eli mitä on tallella aiempien ja viime kauppareissun jälkeen: 4 porkkanaa 1 lanttu + lantun palasia 1 iso nauris 2 bataattia, isoa 2 kiinankaalia 2 juuriselleriä 2 ylimennyttä omenaa 1 soijajogurtti puoli purkkia vaniljasoijajogurttia  Raakasalaatiksi ja tuoreeksi vitamiiniksi on kiinankaalia, 2 omenaa, 3 tomaattia ja lanttu, ja pakastemarjoja.  Perunat ja tärkkelyspitoiset ovat tavallaan kuin juokseva vesi, niiden loppuminen ei tule ruokasuunnitelman esteeksi ja siksi luetteloin vain vihannespuolen. N. 20 perunaa, haen lisää jos loppuvat K-Marketin digitarjouslehdessä oli kaali euron kilo. Oli myös 1 €/kg tarjous perunoista, en tiedä oliko perunatarjous kaikissa K-Kaupoissa vai vain täällä. Siitä saisi salaatti- ja perunamäärää lisättyä jos noutaisi ne talteen. 1. Maanantai Palsternakkapihvit .  Raastettua palsternakkaa sekoitetaan muusattuihin palkokasveihin kuten mu...

WFPB - Ruokaostokset 62 €- Tammikuu 1

Tammikuun ensimmäisen viikon ruokaostokset.  Kaksi reissua samana päivänä viikko sitten, ensin kauppareissu, ja sitten piti jossain muualla käydä ja kävin ohi kulkiessa vielä jotain haalimassa Lidlistä mukaan. Siksi on taas kahdet kaupat käytynä. Ostelin vähän ulkomuistista mitä sattuu, vaikka kotona olisi jo valmiina. Varauduin siihen, ettei kiinnosta käydä kaupassa välttämättä ollenkaan pariin viikkoon. Toisekseen halusin ottaa realistisen kattauksen vuoden vaihteen aloitukseksi, ja nähdä paljonko sellainen maksaa, eli markettihintainen ostoskori vakiotuotteita. Tärkkelyspitoisia pariksi viikoksi, palkokasviosastoa, marjoja kilo, ja mausteita ym. ketsupit ja sinapit.  = 6,23 € Perunapussi Prismasta jauhoinen 2kg, 0,9 e/kg   = 1,79 € Perunapussi Lidlistä yleisperuna 2kg 0,85 €/kg=  1,69 € Bataatit Lidlistä tarjouksessa 1,536 €/kg x 1,79 €/kg = 2,75 € 5,536 kg tärkkelyspitoisia juurikasveja. = 10,67 € Kotimaista kaurahiutale 1 kg 0,98 €/kg Xtra Pikakaurahiutale...

WFPB - Ruokaostokset 12 € - Tammikuu 3, 126 €/kk

Tässä loput tammikuun 2025 ruokaostokset. Hintapohdintaa ja laskelmia perunasta ja kauramaidosta, mitä ne tulisivat maksamaan vuodessa ja paljonko niitä voisi mennä. Pakolliset vitamiinit ja lisäravinteet piti hankkia, niistäkin kuva. Ruokasuunnitelmaluonnos mitä lopuista voisi tulla, mitä on jäljellä tammikuussa. = 5,27 € Yleisperuna 2 kg, 0,90 €/kg = 1,79 € Jauhoinen peruna 2 kg 0,90 €/kg = 1,79 € = perunat yhteensä 3,58 € Porkkana 2 kg 0,85 €/kg = 1,69 € Perunat olisivat Salessa maksaneet reilusti yli 2 euroa säkki, kilohinta varmaan jopa 1,25 euroa. En muista, enkä ottanut kuvaa kun kävin, mutta jossain Salessa maksoi verkkokaupan mukaan jopa 1,23 €/kg. Eli kaksi kahden kilon säkkiä olisi tullut lähikaupassa maksamaan 4,90 €.  Säästin 4,90 - 3,58 €  = 1,32 € ostamalla Prismasta perunat. Jos käyttäisi vaikka 6 kiloa perunaa viikossa, se olisi vuodessa 312 kiloa. 0,9 kilohinnalla 280,8 € Jos peruna maksaa 1,25 euroa kilo, 6 kg perunaa viikossa vuoden on 390 ...

WFPB - Lanttuperunasose - Keitto

Tämän lanttuperunasosekeiton tein valmiista lanttusoseesta. Itse keittämällä pitää kuoria ja paloitella lantut, ja keittää niitä kunnes ne ovat aivan kypsiä. Sitten soseuttaa. Muusata ehkä ilman vettä ensin, ja lisätä vettä takaisin. Kaupan valmiit soseet ovat se valmistuote mihin turvaudun, vaikka yleensä teenkin mielelläni alusta asti monet ruuat.  Maksavat noin 4 euroa kilo yleensä, ja joulun mentyä tarjouksesta usein puoleen hintaan tai jopa eurolla. Tänään 2.12.2023 S-kaupassa oli 3,49 €/kg. Ks. myös  rieskat , jotka voi tehdä ylijääneestä lanttusoseesta tai lanttulaatikosta. Lanttulaatikko uunissa löytyy täältä . Lanttuperunasose: Kaadoin lanttusoseet kattilaan. Lisäsin vettä sen verran, että sose notkistui helpoksi sekoittaa. Ellei vettä lisää, sose alkaa kiehuessaan räiskyä ja pulputtaa. On hyvä olla haihtumisvaraakin. Loraus siirappia ja ripaus mustapippuria. Annoin lanttusoseen kiehua miedolla lämmöllä. Sekoitin välillä. En ottanut mitään tarkkaa kellonaikaa ylös. V...

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myösk...

WFPB - Riisi ja pavut - Punainen suippokaali, vihannekset

Vanha hyvä "rice and beans" tai suomeksi riisi ja pavut, joka on helppo ja yksinkertainen ruoka. Riisin ja pavut voisi tehdä monellakin tavalla, ja eri kulttuureissa on sille omat historiansa ja perinteensä. Tämä on yksinkertaistettu ruokaidea siitä. Kun seisoin miettimässä mitä laitan ruoaksi, joku olisi voinut luulla että kehitteillä on erityisen mullistava ruokaresepti.  Saattaa olla että olikin. Tämän aikaansaaminen oli niinkin lujan aprikoinnin takana, ja halusin laittaa tämän siksi ylös ja kertoa eteenpäin. Koko ajan mietin, mitä laitan suippokaalin kantaosasta, ja mitä tulisi porkkanoista. Kun homma ei edennyt muistin viimein, että näinhän se kaali vaihtaa hiippakuntaa vartissa.  Vihannekset voi keittää, höyryttää tai vokata paistinpannulla. Tai paistaa uunissa. Nyt laitoin höyryttymään.  Puuroutuva riisi kuten jasmiiniriisi voi olla hyvä pestä ennen keittämistä, jolloin se ei vaahtoa niin paljon. Käytin riisinkeitintä, ja ne voi keittää kattilassakin. Riisit voi k...