Siirry pääsisältöön

WFPB - Sämpylät - Litteät leivät - Peltileipäresepti

Helpot sämpylät ilman vaivaamista ja pyörittelyä.

Nämä onnistuvat joka kerta jollakin tavalla. 


Sama resepti, kuin peltileivässä, mutta aloinkin kerran tekemään taikinasta litteitä leipiä. 

Kaksi versiota, 1. ja 2, iso ja pieni taikina.

Isosta, sämpylätaikina 1, tulee koko pellillinen ja sämpylät voivat kasvaa toisiinsa kiinnikin tilanpuutteessa, tavallisella uunipellillä. Ne voi sitten erotella toisistaan, tai tehdä kaksi eri pellillistä.

Sämpylätaikina 1

  • 1,5 rkl kuivahiivaa
  • 500 ml vettä
  • 1-2 dl kaurahiutaleita
  • jauhoja kunnes taikina on sopivaa. 
  • ripaukset suolaa ja sokeria, maun mukaan
TAI

Sämpylätaikina 2, pienempi versio

  • 2 tl kuivahiivaa
  • 300 ml vettä
  • 1-2 dl kaurahiutaleita
  • loput jauhoja
  • ripaukset suolaa ja sokeria, maun mukaan

Sekoitetaan ensin hiiva lämpöiseen 42 C veteen, kuivahiivan ohjeen mukaan, ja sinne sokerit ja suolat mitä käyttää. Sitten kaurahiutaleet, ja aletaan jauhoja lisäämään. 

Jauhoja lisätään pikku hiljaa, kunnes taikina pysyy lusikassa hetken, muttei ole liian tönkkiä.

Jauhot voivat olla grahamjauhoja, hiivaleipäjauhoja, ruisjauhoja, vaikkapa kaikkia sekaisin, että saa monipuolisuutta.

Kaurahiutaleiksi käy tavalliset ja pikahiutaleet.

Laitetaan mieleiseksi keoiksi pellille, annetaan kohota n. 15- 20 minuuttia. 

Paistetaan 200 C uunissa noin vartti.

Käännetään heti lastalla kun uunista tulevat, etteivät menetä pohjan rakennetta maatessaan leivinpaperia vasten.

Tässä kuvassa näkyy, miten taikina pysyy lusikassa. Hetken verran, ja sitten alkaa lötkähtää jos ei laita pellille.

Tässä 300 ml vettä sisältävästä taikinasta. Tulee muutama mukava leipä.

Tässä, kun tein isomman taikinan 500 ml vettä, eivätkä meinanneet mahtua.

Mutta muotohan ei vaikuta makuun. Kivoja, kun kasvavat toisiinsa kiinni. Jos haluaa halkaista, on avoin sivu valmiina.

Leivän vieressä naurista ja tomaattia. Tomaatti on varsinkin mehukas leivänpäällinen.

Vaaleita leipiä, koska käytin hiivaleipävehnäjauhoja. Siinä on vähemmän kuitua, joten suosin grahamia useimmiten.

Vaaleisiin käytän vain 1 dl kaurahiutaleita. Ovat muutenkin aika pehmeitä.

Ruisjauhoja ja ohrajauhoja käyttäessä laitan yleensä 2 dl kaurahiutaleita. 


Tässä enemmän pieleen mennyt versio. 

Lätkin taikinakeot liian lähekkäin, ja muistaakseni täräytin vahingossa kunnolla sen pellin uuniluukkuun, kun laitoin paistumaan. Lässähtivät, maku oli silti hyvä.

Joskus ne unohtuvat paistumaan, ja tulee liian kuivia.


Kun laittaa vihannesta väliin, ei muodollakaan ole väliä.

Paistovaiheessahan voi miettiä miten paljon vaivaa haluaa nähdä.


Pidän siitä ettei leipää tarvitse halkaista, 

Tuoreena eivät tarvitse paljoa päällisiäkään. Tuorekurkkua tai salaattia. 

Hieman vanhentuneeseen muutama sekunti mikroaaltouunissa, tippa ketsuppia tai ohut siivu maustekurkkua, loput vihannesta. 


Kun on lähdössä reissuun, voi laittaa tipat ketsuppia tai sinappia jos tykkää.
Siihen päälle kurkkua ja maustekurkkua.

Elmukelmussa mehustuvat, kylmälaukussa pysyvät. Ei tarvitse huoltoaseman leipiä kadehtia, ja yrittää etsiä vegaanisia vaihtoehtoja. Voi ostaa pelkän kahvin.


Vaikka nämä ovatkin joskus varsinkin kuvissa hieman kivisen värisiä mielestäni,
niin kaurahiutale taikinassa pehmentää.

Todella kosteita, suussa sulavia ja hyviä. Mitä enemmän laittaa graham- ja ruisjauhoja, sitä karumman näköisiä. Mutta se ei vaikuta makuun.



Ihmettelen usein itsekin, että miten nämä voivat olla näin hyviä?

Melkeinpä sama mitä jauhoja ja kaurahiutaleita käyttää, mutta nämä Myllärin jauhot ovat olleet nyt tosi onnistuneita.

Aina leivistä tulee hieman erilaisia, kun vaihtelee jauhoja. Käytän välillä pikahiutaleita, välillä tavallisia.




Sämpyläni menevät mielestäni nopeaa pöydällä pilalle. Ja myös jääkaapissa. Tai ei oikeasti pilalle, mutta se maku ja kiinnostus leipään lopahtaa, ellei saa tuoretta.

Suosin pakastamista, tai teen tosiaan pienemmän määrän ellei se ole mahdollista. 

Kiinankaali on hyvä vaihtoehto salaatille leivän päällisenä.

Kasvisleivänpäällisiä en säästele, ellen sitten vanhasta tottumuksesta. Katsoin, että halvinkin lihaleikkele maksaa yli 3 €/kg kaupassa, ja siitä lähdetään kiipeämään kohti kymppiä jos ei halua Xtraa ostaa kokoajan.

Siksipä lähes mikä tahansa vihannes on tosi edullista, varsinkin alle 2 €/kilo maksavat. Salaatteja ja ruukkuyrttejä en tiedä, kannattaako aina kilohinnalla mitata liian tarkasti. Mutta leivän päälle voi laittaa paljonkin kasvistavaraa, eikä lompakko ole välttämättä millänsäkään.


Litteiden sämpylöiden kanssa ei tule mielestäni samaa ongelmaa, mitä usein pyöreiden ja paksujen kanssa.

Eli tulee tarve keksiä tuhansia täyte- ja päällisvaihtoehtoja, jotta leivänsyöntielämys täydellistyisi.

Kun leipä on tarpeeksi hyvä valmiiksi, ei tarvitse kuluttaa energiaa paputahnojen ja avokadomössöjen säveltämiseen. Niitäkin silti voi tehdä, koska ei niistä haittaakaan ole. Todellakaan!

Myöskään suolaa ei tarvita paljoa, tai ainakin sen määrää pystyy kontrolloimaan parhaiten tekemällä itse leivän. Uskon että vaikka laitan ehkä 1/4 tl suolaa, se on silti vähemmän kuin kaupan leivissä usein. Tästä ei ole faktatietoa, koska en ole laskenut tai mittonut mitenkään tarkasti.





Tippa ketsuppia muuttaa koko tilanteen, ellei leipä maita. Jos ei pidä ketsupista, yrteillä ja maustekurkulla saa tehostettua leivänsyöntikipinää.

Kuvan leivässä on päällä porkkalaa ja tilliä.

Parastahan olisi tietysti huolella tehty hapanjuurileipä, tai mikä tahansa hyvä leipä. Onhan niitä yönylisämpylöitä, ja vaikka mitä. Tämä on siis vain yksi leipä muiden joukossa. 


Mutta joskus elämä on kiireistä, tai ei oikeasti muuten vain satu olemaan leipuri. Syödä pitää silti.

Nämä leivät ovat pelastaneet minut usein, ja ehkä pelastavat sinutkin, tai jonkun toisenkin.

Kiitos kun luit, ja hyvää perjantaita tämän myötä!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Lokakuu 4 - 80 €/kk

Ruokaostospostauksen aika.  Katsotaan mitä tuli. Vältin ostelua ja kaupassakäyntiä, että saisin lokakuun ruokakulut alas.  Kaupassa kävelin vaikka minkä herkullisen ohitse. Haksahdin silti kalliiseen pikaruokaan, josta kuvat alempana. Tumma makaroni 1, 13€/ kg 400g,0,45  € X 2 = 0,90 € Omena Suomi 0,386 kg x 2,49  €/kg = 0,96 € Satsuma 0,99 €/kg x 0,564 kg = 0,56 € Ruukkupersilja 1,07 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Piti laittaa koti mahdollisimman edustavaan ja sievään kuntoon hetkellisesti, ja siksi laitoin näitä ruukkuihin pöydille. Ostin tulilatvankin. Se maksoi vain alle 3 euroa Lidlissä, näillä pystyi täydentämään sisustusta vielä sitäkin halvemmalla. Salaattipurkin viereen mandariini- ja omena-asetelma. Edullista sisustamista hyötykasveilla. = 1,69  € Kauramaito Prismasta. Varsinaiset ruokaostokset tekivät n. 7  € , huvituksiin 7,90 € eli Picnicissä nautittu patonkisämpylä. En laske ruokakuluihin, mutta pitää tilittää jotta en ensin kerro vain kokokasvisruokavaliolla olosta sädekeh

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Marraskuu 1 ja 2

 Marraskuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset.  Sen verran silppuisia kauppareissuja, että alkaa olla hinnat ja kuitit sekaisin. Selvittelin minkä pystyin, ja sain aikaan melko tarkat laskelmat. Jostain maustepussista ja omenasta nyt koira taisi syödä kuitit. Sovelluksien kanssa en pelaa, joten niistä ei ole apua tässä. Yhden jäätelön taas söin, ja siitä lensi paperi roskiin. Luulin ottaneeni kuvan, mutta ei sitä löytynytkään.  Ostokset ovat silppua koska jokainen kerta kun tein vaikkapa turhan reissun Lidlin ohi, tai mitä lie olin hakemassa milloinkin muutakin kuin ruokaa, niin otin aina pussillisen vaikkapa kaurahiutaletta ja makaronia, että saa kaapit sopivan täyteen. Pääsee kohta joulun viettoon niin, ettei tarvitse yhden kaurahiutalepaketin takia alkaa miettiä kauppareissuja. Kaikki mikä maksaa alle 1€/kg ovat taas olleet kuukauden suosikkituotteinani varsinkin energianlähteiden osalta.  Maustekaappiakin joudun jo alkaa täyttämään uudelleen, sentään siellä ei mitään kolme vuo

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Lokakuu 3

 Lokakuun kolmannen viikon ruokaostokset. Tässä on täksi ja ensiviikoksi syömistä.  =6,85 € Combino täysjyväspagetti 2x 0,95 €/500g = 1,90 €/kg Punaiset linssit  500 g 1,99 €, 3,98 €/kg Luomu mustapavut Freshona 4 x 0,74 € = 2,96 € Lidlissä on ollut näitä tölkkipapuja jotenkin vähänlaisesti viimeaikoina, ja kysyin asiasta myyjältä. Kuulemma toimitusvaikeuksia ollut. Oli juuri mielessä että voisin ostaa koko laatikon kerralla kun alkavat loppua kotoakin muttei sieltä täyttä laatikkoa enää löytynyt. = 4,95 € Pirkka banaani 1,638 kg x 1,99 €/kg = 3,26 € K-Menu kivetön luumu 200 g  8,45 €/kg = 1,69 € Luumusoppaa, riisipuuron kanssa. Meira Kurkuma 24g 31,25 €/kg =  0,75 €  =1,37 € Kurkku 0,686 kg x 1,99 € = 1,37 € Kurkku oli Lidlissä tarjouksessa, sehän ei nyt aina ole näin halpaa. Baresa luomu tomaattimurska 12 X 0,99€/500g = 11,88 € Lauantai-illan puuhapussi Lidlistä 8,5 €: = 1,69 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kg = 5,32 € Persimoni 0,704 €/kg x 1,99 €/kg = 1,40 € Kotimaiset omenat 1 kg, 2,

WFPB - Keitto -Rosmariini ja curry

Keltainen keitto syksyyn, talveen tai mihin vuodenaikaan hyvänsä. Helppo koota kuivakaapin aineksista ja perus perunoista ja porkkanoista.  Laitoin reseptiä ylös koska tähän keittoon tulikin riisiä, ja mausteeksi rosmariinia. Kumpaakaan ainesta en ole keitoissa useinkaan käyttänyt. Perus pohja on vanha tuttu, eli peruna, porkkana ja linssit.  Peruna-porkkana-rosmariini-currykeitto: 1-2 porkkanaa n. litra perunoita, jauhoisia esim Afra. 0,5 dl punaisia kuivattuja linssejä 0,5 dl riisiä n.1-1,5 l vettä 1/2 tl suolaton currymauste 1/4 - 1/2 tl rouhittu mustapippuri 1/2 tl kuivattu rosmariini Tarvittaessa: Maun mukaan loraukset suolaisia maustekastikkeita kuten ketsuppi, sinappi, soijakastike tai ripottelu suolaa. Tai esim. Herbamare suolaa pintaan tms. ja/tai loraus tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia. Kuori ja pilko ensin porkkanat. Laita kiehumaan. Mausta. Keitä porkkanoita reilusti vaikka 10-15 minuuttia, tai kunnes alkavat jo pehmetä hyvin. Kuori tarvittaessa, ja pilko perunat. 

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

Luukku 16 - Juuriselleri - WFPB

 Luukku 16 aukenee: Juuriselleri Selleriä en olekaan kokeillut paljoa ollenkaan. Aukko sivistyksessä. Taisin ostaa vuosia sitten tällaisen mukula- tai juurisellerin, ja paistella sitä. En muista mitä sain aikaiseksi, ja sen jälkeen unohtunut koko mukulaselleri.  Varsiselleriä on välillä ollut. Juuriselleri ja mukulaselleri on sama asia. Erikseen on vielä varsi-ja lehtiselleri, ne ovat keskenään sama asia, pitkä varsi. Nyt juurisellereitä oli Lidlissä esillä 2,99 €/kg, ja siitä innostuin kokeilemaan. Oli niitä Prismassakin taannoin, ja kävi jo melkein ostoskorissakin, silloin oli jotain muuta niin jätin toiseen kertaan. Etsin netistä mitä tälle kannattaisi oikein tehdä, ja alkoi sitten hahmottua. Tein uunissa, salaatiksi ja keittämällä. Selleri kannattaa pestä ja harjata juuresharjalla. Jos haluaa pestä oikein tarkasti, koko sellerimukula kannattaa laittaa veteen likoamaan joksikin aikaa, että multa alkaa irrota helpommin, ja rapsutella sitten tarkemmin. Ne rypyläisimmät juuriosat voi k

WFPB - Haudutuspata ja riisinkeitin

Olen lykännyt moninaisten keittiökoneiden hankintaa, muun muassa koska haluan pitää keittiön tasot tyhjinä. Nyt päätin että on tullut aika luovuttaa taistelu, ja hankkia ne tasot täyteen keittiökoneita. Tässä postauksessa kerron miten keittiökoneiden kanssa on lähtenyt sujumaan. Jos sinulla ei vielä ole näitä, niin tästä voit ehkä saada vinkkiä kannattaako hankkia ja mitä. En tee nyt laitteiden tuotearvostelua teknisten ominaisuuksien osalta, vaan enemmän kyseessä on arvostelu arjessa. Mitä näillä tekee ja miten nämä soveltuvat tarkoitukseen, joka voi myös muotoutua tässä.  Tarkoitukseni näille laitehankinnoille oli arjen helpottaminen ruuan laiton osalta, ja bonuksena toivon säästäväni myös sähköä. Postauksen sisältö: Hankinnat, mitä ostin ja valintaperusteet Tilan käyttö Riisinkeitin Haudutuspata Valmiiseen pöytään Raaka-aineiden keittoajoista Reseptien etsiminen Keittoastian koko ja puhdistus Kuuden litran padan riittävyys Kahden litran padan riittävyys Sähkön säästäminen Ruuan lait