Siirry pääsisältöön

WFPB - Sämpylät - Litteät leivät - Peltileipäresepti

Helpot sämpylät ilman vaivaamista ja pyörittelyä.

Nämä onnistuvat joka kerta jollakin tavalla. 


Sama resepti, kuin peltileivässä, mutta aloinkin kerran tekemään taikinasta litteitä leipiä. 

Kaksi versiota, 1. ja 2, iso ja pieni taikina.

Isosta, sämpylätaikina 1, tulee koko pellillinen ja sämpylät voivat kasvaa toisiinsa kiinnikin tilanpuutteessa, tavallisella uunipellillä. Ne voi sitten erotella toisistaan, tai tehdä kaksi eri pellillistä.

Sämpylätaikina 1

  • 1,5 rkl kuivahiivaa
  • 500 ml vettä
  • 1-2 dl kaurahiutaleita
  • jauhoja kunnes taikina on sopivaa. 
  • ripaukset suolaa ja sokeria, maun mukaan
TAI

Sämpylätaikina 2, pienempi versio

  • 2 tl kuivahiivaa
  • 300 ml vettä
  • 1-2 dl kaurahiutaleita
  • loput jauhoja
  • ripaukset suolaa ja sokeria, maun mukaan

Sekoitetaan ensin hiiva lämpöiseen 42 C veteen, kuivahiivan ohjeen mukaan, ja sinne sokerit ja suolat mitä käyttää. Sitten kaurahiutaleet, ja aletaan jauhoja lisäämään. 

Jauhoja lisätään pikku hiljaa, kunnes taikina pysyy lusikassa hetken, muttei ole liian tönkkiä.

Jauhot voivat olla grahamjauhoja, hiivaleipäjauhoja, ruisjauhoja, vaikkapa kaikkia sekaisin, että saa monipuolisuutta.

Kaurahiutaleiksi käy tavalliset ja pikahiutaleet.

Laitetaan mieleiseksi keoiksi pellille, annetaan kohota n. 15- 20 minuuttia. 

Paistetaan 200 C uunissa noin vartti.

Käännetään heti lastalla kun uunista tulevat, etteivät menetä pohjan rakennetta maatessaan leivinpaperia vasten.

Tässä kuvassa näkyy, miten taikina pysyy lusikassa. Hetken verran, ja sitten alkaa lötkähtää jos ei laita pellille.

Tässä 300 ml vettä sisältävästä taikinasta. Tulee muutama mukava leipä.

Tässä, kun tein isomman taikinan 500 ml vettä, eivätkä meinanneet mahtua.

Mutta muotohan ei vaikuta makuun. Kivoja, kun kasvavat toisiinsa kiinni. Jos haluaa halkaista, on avoin sivu valmiina.

Leivän vieressä naurista ja tomaattia. Tomaatti on varsinkin mehukas leivänpäällinen.

Vaaleita leipiä, koska käytin hiivaleipävehnäjauhoja. Siinä on vähemmän kuitua, joten suosin grahamia useimmiten.

Vaaleisiin käytän vain 1 dl kaurahiutaleita. Ovat muutenkin aika pehmeitä.

Ruisjauhoja ja ohrajauhoja käyttäessä laitan yleensä 2 dl kaurahiutaleita. 


Tässä enemmän pieleen mennyt versio. 

Lätkin taikinakeot liian lähekkäin, ja muistaakseni täräytin vahingossa kunnolla sen pellin uuniluukkuun, kun laitoin paistumaan. Lässähtivät, maku oli silti hyvä.

Joskus ne unohtuvat paistumaan, ja tulee liian kuivia.


Kun laittaa vihannesta väliin, ei muodollakaan ole väliä.

Paistovaiheessahan voi miettiä miten paljon vaivaa haluaa nähdä.


Pidän siitä ettei leipää tarvitse halkaista, 

Tuoreena eivät tarvitse paljoa päällisiäkään. Tuorekurkkua tai salaattia. 

Hieman vanhentuneeseen muutama sekunti mikroaaltouunissa, tippa ketsuppia tai ohut siivu maustekurkkua, loput vihannesta. 


Kun on lähdössä reissuun, voi laittaa tipat ketsuppia tai sinappia jos tykkää.
Siihen päälle kurkkua ja maustekurkkua.

Elmukelmussa mehustuvat, kylmälaukussa pysyvät. Ei tarvitse huoltoaseman leipiä kadehtia, ja yrittää etsiä vegaanisia vaihtoehtoja. Voi ostaa pelkän kahvin.


Vaikka nämä ovatkin joskus varsinkin kuvissa hieman kivisen värisiä mielestäni,
niin kaurahiutale taikinassa pehmentää.

Todella kosteita, suussa sulavia ja hyviä. Mitä enemmän laittaa graham- ja ruisjauhoja, sitä karumman näköisiä. Mutta se ei vaikuta makuun.



Ihmettelen usein itsekin, että miten nämä voivat olla näin hyviä?

Melkeinpä sama mitä jauhoja ja kaurahiutaleita käyttää, mutta nämä Myllärin jauhot ovat olleet nyt tosi onnistuneita.

Aina leivistä tulee hieman erilaisia, kun vaihtelee jauhoja. Käytän välillä pikahiutaleita, välillä tavallisia.




Sämpyläni menevät mielestäni nopeaa pöydällä pilalle. Ja myös jääkaapissa. Tai ei oikeasti pilalle, mutta se maku ja kiinnostus leipään lopahtaa, ellei saa tuoretta.

Suosin pakastamista, tai teen tosiaan pienemmän määrän ellei se ole mahdollista. 

Kiinankaali on hyvä vaihtoehto salaatille leivän päällisenä.

Kasvisleivänpäällisiä en säästele, ellen sitten vanhasta tottumuksesta. Katsoin, että halvinkin lihaleikkele maksaa yli 3 €/kg kaupassa, ja siitä lähdetään kiipeämään kohti kymppiä jos ei halua Xtraa ostaa kokoajan.

Siksipä lähes mikä tahansa vihannes on tosi edullista, varsinkin alle 2 €/kilo maksavat. Salaatteja ja ruukkuyrttejä en tiedä, kannattaako aina kilohinnalla mitata liian tarkasti. Mutta leivän päälle voi laittaa paljonkin kasvistavaraa, eikä lompakko ole välttämättä millänsäkään.


Litteiden sämpylöiden kanssa ei tule mielestäni samaa ongelmaa, mitä usein pyöreiden ja paksujen kanssa.

Eli tulee tarve keksiä tuhansia täyte- ja päällisvaihtoehtoja, jotta leivänsyöntielämys täydellistyisi.

Kun leipä on tarpeeksi hyvä valmiiksi, ei tarvitse kuluttaa energiaa paputahnojen ja avokadomössöjen säveltämiseen. Niitäkin silti voi tehdä, koska ei niistä haittaakaan ole. Todellakaan!

Myöskään suolaa ei tarvita paljoa, tai ainakin sen määrää pystyy kontrolloimaan parhaiten tekemällä itse leivän. Uskon että vaikka laitan ehkä 1/4 tl suolaa, se on silti vähemmän kuin kaupan leivissä usein. Tästä ei ole faktatietoa, koska en ole laskenut tai mittonut mitenkään tarkasti.





Tippa ketsuppia muuttaa koko tilanteen, ellei leipä maita. Jos ei pidä ketsupista, yrteillä ja maustekurkulla saa tehostettua leivänsyöntikipinää.

Kuvan leivässä on päällä porkkalaa ja tilliä.

Parastahan olisi tietysti huolella tehty hapanjuurileipä, tai mikä tahansa hyvä leipä. Onhan niitä yönylisämpylöitä, ja vaikka mitä. Tämä on siis vain yksi leipä muiden joukossa. 


Mutta joskus elämä on kiireistä, tai ei oikeasti muuten vain satu olemaan leipuri. Syödä pitää silti.

Nämä leivät ovat pelastaneet minut usein, ja ehkä pelastavat sinutkin, tai jonkun toisenkin.

Kiitos kun luit, ja hyvää perjantaita tämän myötä!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

WFPB - Öljyttömät ranskalaiset ja paistetut perunat uunissa - Vinkit - Kuvitettu analyysi

Valmistetaan ranskalaiset tavallisessa uunissa ilman öljyä. Ei ole helppoa. Mutta vaikeaa ei ole öljyttömyys vaan se, että miten tähdätä uunin lämpötila ja paistoaika kohdilleen.  Voisi sitten rauhassa syödä ilman, että yhtäkkiä huomaa pureskelevansa raakaa pottua. Joutuu aprikoimaan, kaataisiko nämä takaisin pellille ja antaisi paistua vielä 10 minuuttia? Uunikin kerkesi jo jäähtyä ja leffakin kerkesi jo alkaa. Hienoa. Ei muuta kun hommiin. Tein ennen ranskalaisia paljon hillitymmin. Järjestellen ne sopuisasti riviin jotta kaikki paistuisivat samalla tavalla. Vaivaa näin myös pilkkomisessa, että jokaisesta ranskalaisesta tulisi saman kokoinen.  Sekään ei ole helppoa, sillä perunan ollessa pyöreä, se leikkaantuu eri kohdista eri tavalla.  Enää en ole välittänyt ovatko ranskalaiset järjestyksessä pellillä. Kyllä ne paistuvat, jos pitää tarpeeksi aikaa. Tässä kuvassa on aika ohuita. Teen usein paksumpia.   Ihan pienimmät voivat alkaa käryämään, jolloin voi joutua pelastamaan niitä. Siksi

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Muffinssit - Omena, kaura ja mustikka - Ilman leivinjauhettakin onnistuu

Tämän muffinssiohjeen avulla pääsevät myös kolhuiset, ylimenneet, tai liian happamat omenat hyötykäyttöön.  Jos omenoita ei ole tarpeeksi, voi käyttää lisänä ylikypsää banaania tai omenasosetta purkista. Muffinssit maistuvat eväänä, ja kahvin tai teen kanssa. Näitä voisi myös ajatella kaurapuurona pakattuna taskukokoon, ja helposti käsiteltävään kääreeseen. Tai: Voit myös jättää muffinssipaperit pois, ja tehdä litteitä keksin mallisia leivonnaisia. Makeuttamiseen voi käyttää taatelia, banaania, tai sokeria. Rasvaa ei tarvitse laittaa.  Kokeilin, tarvitseeko laittaa ruokasoodaa ja leivinjauhetta. Tein muffinssit ensin leivinjauheen ja ruokasoodan kanssa. Toisena ilman kumpaakin ainetta. Sattumiksi voi laittaa marjoja ja rusinoita. Laitoin mustikkaa ja rusinoita näihin.  Huom: Kokeilin kerran myös mansikoita, ja yllättäen ne eivät sopineet. Toisiin muffinsseihin sopivat,  joten ihmettelen suuresti. Suosittelen siis kuitenkin näihin mustikoita ensisijaisesti. Idean sain näiden tekoon  Fl