Siirry pääsisältöön

WFPB - Sämpylät - Litteät leivät - Peltileipäresepti

Helpot sämpylät ilman vaivaamista ja pyörittelyä.

Nämä onnistuvat joka kerta jollakin tavalla. 


Sama resepti, kuin peltileivässä, mutta aloinkin kerran tekemään taikinasta litteitä leipiä. 

Kaksi versiota, 1. ja 2, iso ja pieni taikina.

Isosta, sämpylätaikina 1, tulee koko pellillinen ja sämpylät voivat kasvaa toisiinsa kiinnikin tilanpuutteessa, tavallisella uunipellillä. Ne voi sitten erotella toisistaan, tai tehdä kaksi eri pellillistä.

Sämpylätaikina 1

  • 1,5 rkl kuivahiivaa
  • 500 ml vettä
  • 1-2 dl kaurahiutaleita
  • jauhoja kunnes taikina on sopivaa. 
  • ripaukset suolaa ja sokeria, maun mukaan
TAI

Sämpylätaikina 2, pienempi versio

  • 2 tl kuivahiivaa
  • 300 ml vettä
  • 1-2 dl kaurahiutaleita
  • loput jauhoja
  • ripaukset suolaa ja sokeria, maun mukaan

Sekoitetaan ensin hiiva lämpöiseen 42 C veteen, kuivahiivan ohjeen mukaan, ja sinne sokerit ja suolat mitä käyttää. Sitten kaurahiutaleet, ja aletaan jauhoja lisäämään. 

Jauhoja lisätään pikku hiljaa, kunnes taikina pysyy lusikassa hetken, muttei ole liian tönkkiä.

Jauhot voivat olla grahamjauhoja, hiivaleipäjauhoja, ruisjauhoja, vaikkapa kaikkia sekaisin, että saa monipuolisuutta.

Kaurahiutaleiksi käy tavalliset ja pikahiutaleet.

Laitetaan mieleiseksi keoiksi pellille, annetaan kohota n. 15- 20 minuuttia. 

Paistetaan 200 C uunissa noin vartti.

Käännetään heti lastalla kun uunista tulevat, etteivät menetä pohjan rakennetta maatessaan leivinpaperia vasten.

Tässä kuvassa näkyy, miten taikina pysyy lusikassa. Hetken verran, ja sitten alkaa lötkähtää jos ei laita pellille.

Tässä 300 ml vettä sisältävästä taikinasta. Tulee muutama mukava leipä.

Tässä, kun tein isomman taikinan 500 ml vettä, eivätkä meinanneet mahtua.

Mutta muotohan ei vaikuta makuun. Kivoja, kun kasvavat toisiinsa kiinni. Jos haluaa halkaista, on avoin sivu valmiina.

Leivän vieressä naurista ja tomaattia. Tomaatti on varsinkin mehukas leivänpäällinen.

Vaaleita leipiä, koska käytin hiivaleipävehnäjauhoja. Siinä on vähemmän kuitua, joten suosin grahamia useimmiten.

Vaaleisiin käytän vain 1 dl kaurahiutaleita. Ovat muutenkin aika pehmeitä.

Ruisjauhoja ja ohrajauhoja käyttäessä laitan yleensä 2 dl kaurahiutaleita. 


Tässä enemmän pieleen mennyt versio. 

Lätkin taikinakeot liian lähekkäin, ja muistaakseni täräytin vahingossa kunnolla sen pellin uuniluukkuun, kun laitoin paistumaan. Lässähtivät, maku oli silti hyvä.

Joskus ne unohtuvat paistumaan, ja tulee liian kuivia.


Kun laittaa vihannesta väliin, ei muodollakaan ole väliä.

Paistovaiheessahan voi miettiä miten paljon vaivaa haluaa nähdä.


Pidän siitä ettei leipää tarvitse halkaista, 

Tuoreena eivät tarvitse paljoa päällisiäkään. Tuorekurkkua tai salaattia. 

Hieman vanhentuneeseen muutama sekunti mikroaaltouunissa, tippa ketsuppia tai ohut siivu maustekurkkua, loput vihannesta. 


Kun on lähdössä reissuun, voi laittaa tipat ketsuppia tai sinappia jos tykkää.
Siihen päälle kurkkua ja maustekurkkua.

Elmukelmussa mehustuvat, kylmälaukussa pysyvät. Ei tarvitse huoltoaseman leipiä kadehtia, ja yrittää etsiä vegaanisia vaihtoehtoja. Voi ostaa pelkän kahvin.


Vaikka nämä ovatkin joskus varsinkin kuvissa hieman kivisen värisiä mielestäni,
niin kaurahiutale taikinassa pehmentää.

Todella kosteita, suussa sulavia ja hyviä. Mitä enemmän laittaa graham- ja ruisjauhoja, sitä karumman näköisiä. Mutta se ei vaikuta makuun.



Ihmettelen usein itsekin, että miten nämä voivat olla näin hyviä?

Melkeinpä sama mitä jauhoja ja kaurahiutaleita käyttää, mutta nämä Myllärin jauhot ovat olleet nyt tosi onnistuneita.

Aina leivistä tulee hieman erilaisia, kun vaihtelee jauhoja. Käytän välillä pikahiutaleita, välillä tavallisia.




Sämpyläni menevät mielestäni nopeaa pöydällä pilalle. Ja myös jääkaapissa. Tai ei oikeasti pilalle, mutta se maku ja kiinnostus leipään lopahtaa, ellei saa tuoretta.

Suosin pakastamista, tai teen tosiaan pienemmän määrän ellei se ole mahdollista. 

Kiinankaali on hyvä vaihtoehto salaatille leivän päällisenä.

Kasvisleivänpäällisiä en säästele, ellen sitten vanhasta tottumuksesta. Katsoin, että halvinkin lihaleikkele maksaa yli 3 €/kg kaupassa, ja siitä lähdetään kiipeämään kohti kymppiä jos ei halua Xtraa ostaa kokoajan.

Siksipä lähes mikä tahansa vihannes on tosi edullista, varsinkin alle 2 €/kilo maksavat. Salaatteja ja ruukkuyrttejä en tiedä, kannattaako aina kilohinnalla mitata liian tarkasti. Mutta leivän päälle voi laittaa paljonkin kasvistavaraa, eikä lompakko ole välttämättä millänsäkään.


Litteiden sämpylöiden kanssa ei tule mielestäni samaa ongelmaa, mitä usein pyöreiden ja paksujen kanssa.

Eli tulee tarve keksiä tuhansia täyte- ja päällisvaihtoehtoja, jotta leivänsyöntielämys täydellistyisi.

Kun leipä on tarpeeksi hyvä valmiiksi, ei tarvitse kuluttaa energiaa paputahnojen ja avokadomössöjen säveltämiseen. Niitäkin silti voi tehdä, koska ei niistä haittaakaan ole. Todellakaan!

Myöskään suolaa ei tarvita paljoa, tai ainakin sen määrää pystyy kontrolloimaan parhaiten tekemällä itse leivän. Uskon että vaikka laitan ehkä 1/4 tl suolaa, se on silti vähemmän kuin kaupan leivissä usein. Tästä ei ole faktatietoa, koska en ole laskenut tai mittonut mitenkään tarkasti.





Tippa ketsuppia muuttaa koko tilanteen, ellei leipä maita. Jos ei pidä ketsupista, yrteillä ja maustekurkulla saa tehostettua leivänsyöntikipinää.

Kuvan leivässä on päällä porkkalaa ja tilliä.

Parastahan olisi tietysti huolella tehty hapanjuurileipä, tai mikä tahansa hyvä leipä. Onhan niitä yönylisämpylöitä, ja vaikka mitä. Tämä on siis vain yksi leipä muiden joukossa. 


Mutta joskus elämä on kiireistä, tai ei oikeasti muuten vain satu olemaan leipuri. Syödä pitää silti.

Nämä leivät ovat pelastaneet minut usein, ja ehkä pelastavat sinutkin, tai jonkun toisenkin.

Kiitos kun luit, ja hyvää perjantaita tämän myötä!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Lokakuu 4 - 178 €/kk

Lokakuun loput ruokaostokset, ja viisi ruokaideaa lokakuussa. Mitkä ruuat olivat lokakuun parhaat? =16,89 € Kukkakaali 2,99 €/kg x0,699kg= 2,09 € Basilika 1,49 € Banaani 1,49 € x1,617kg  = 2,41 € Verigreippi luomu 2,69 €/kg x0,599 kg= 1,61 € Kurkku Suomi 1,69 €x 0,32kg= 0,54 € Lanttu Luomu 2,79 €/kg x0,584kg =1,63 € Punajuuri 1,09 €/kg x 0,248kg= 0,27 € Peruna 0,79 € x 2,696kg  =2,13 € Bataatti 1,99€/kg x 2,372kg = 4,72 € = 13,89 Myllykivi kaurahiutale 850 g, 1,24 €/kg= 1,05 € Tumma siirappi 2,92 €/kg, 750g = 2,19 € Myskikurpitsa kg 1,817 kg x 2,59 €/kg = 4,7 € Hokkaidokurpitsa 1,661 kg kg x2,39 €/kg = 3,96 € Luomu omena 1,99 €/kg Oatly Kauramaito Luomu 4x1,79 €/l = 7,16 € Nämä K-Marketista. Prismassa olisi ollut 10 senttiä halvempi litrahinta, mutta lähikaupaksi tämä oli jo aika hyvä diili ettei tarvitse kauempaa hakea. =2-3€ Irtoporkkana 1,09 €/kg  = 0,20 € Irtonauris 2,25 €/kg = 0,5 € Varsiselleri 7,56 €/kg=  1,89 € Näistä kuitti hukassa mutta suunnillee...

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Marraskuu 1 - Tunnin kauppareissu

Kauppareissu. Kokeilin tunnin sääntöä, eli olisin vaan tunnin poissa kotoa kauppareissun takia. Kokeiluni monetkaan puolet eivät ole vertailukelpoisia, koska jokaisellahan on oman pituisensa kotimatka kauppaan ja kaupasta. Siksi mittasin aikaa vain siitä alkaen kun lähdin kaupan pihasta sisälle kauppaan. Osoittautui että kotimatkakaan kestänyt kuin minuutteja, joten sama laittaa nekin siihen syssyyn. Eli noin tunti. Kävin ensin Lidlissä, mutta koska aikaa jäi niin poikkesin myös Prismassa. Lidlissä olin ihan pata jumissa, että mitä olen edes ostamassa. Yllättäen kun laitoin aikarajan, huolimatta siitä että ainahan elämässä on aikarajoja, meni heti pasmat sekaisin kaupassa. Aikaraja teki omituiseksi menon. Sama tapahtui joskus kun tein hintarajan tai viikkobudjetin, ja opettelin noudattamaan, niin yhtäkkiä hetkellisesti en osannut melkeinpä mitään. Huomasin silti, ettei siellä kaupassa ehkä ikinä mene tämän kauempaa. Kyse on vain siitä ettei tule tarkasti koskaan mitattua itse kaupparei...

WFPB - Marraskuun ruokia

Marraskuun teemaruuat. Viime ostoksissa teemana oli tunnin kauppareissu viikoksi. Oli marraskuun 1. Mitä ruokia?  Kolmella pääruokalajilla voi pärjätä, ideoitahan riittää muttei kaikkia ehdi viikossa tekemään.  Väliruokiakin tarvitaan välillä kuten pikku keittoja, koska pitää ajoittain päästä puolikkaista vihanneksista eroon.  Ruokaideat, osittain samoja kuin lokakuussa , myös sellerikeittoa lisää jos sattuu löytymään kotimaista varsiselleriä vielä. 1. Lanttu ja porkkana, ja peruna Jos ostosten joukossa on edullista lanttua, porkkanaa ja perunaa, on kiva tehdä lanttu-perunavuokaa . Lantut ja porkkanat siinä esikeitetään vähän aikaa, mutta sen jälkeen tämä valmistuu itsestään uunivuoassa. Syvällisen maukas vanhanaikaisen tyylinen suomalainen kotiruoka.  Reseptissä käytin härkäpapurouhetta mutta ellei sitä satu olemaan, voi laittaa linssejä ja soijarouhetta.  Toinen idea lantusta: Tänä iltana teen tämän lantusta ja perunasta. Paitsi  italiansalaatti aineksi...

WFPB - Ruokaostokset 42 € - Marraskuu 2

Tunnin kauppareissu vol 2.  ( Lisätty loppuun: Mitä hain Salesta tänään 16.11.2025) 9.11. Olin tulossa sunnuntaina kotiin päin kun kello oli jo melkein 19. Olisin kolmekin päivää vielä pärjännyt kunnes vihannekset loppuvat, mutta jos heti käy niin ei tarvitse viikolla miettiä. Isänpäiviltä tullessa koukkasin siis S-markettiin, ja laitoin kellon tunnin päästä hälyttämään. Ei ollut mitään tarkkaa tietoa, mitä olen ostamassa. Päätin siis käyttää edellisen viikon ostoskuvaa kauppalistana.  Muokkaus, ensin unohtui sellerin hinta, sitten tomaatit.  12,99 € Porkkana2kg, 0,95 €/kg =1,89 € Ruukkubasilika 2x 1,59 €= 3,12 € Kiinankaali 0,99 kg x 3,99 €/kg = 3,95 € Kurkku 0,340 kg x2,59 €/kg = 0,88 € Lanttu 2 kg x 1 €/kg = 1,05 € Kyssäkaali 0,811 kg x 2,59 €/kg = 2,10 € Selleri 8,76 €/kg, 2,19 € /250 g Tomaatit olivat menneet vahingossa kurkkuina, eli ne olivatkin 0,768 kg ..1,99 € kilohinta oli melko sama kurkun kanssa, eli tuskinpa isoa vahinkoa koitui. Tässä oli 6,25  eikä...

WFPB - Ruokaostokset 46 € - Marraskuu 3

Kolmas viikko marraskuuta takana, nyt on ostosten aika. Viikon ruokaostokset hain enimmäkseen lähikaupasta. Lehtikaalia pari pussia Minimanista.  = 10, 83 € Keräkaali 1,49 €/kg x2,121 kg= 3,16 € Kikherne norm.2,55-50% = 1,27 € Appelsiini 1,89 €x0,556 kg = 1,05 € Omena Ida Red 0,727 kg x 1,65 €=1,20 € Banaani 1,79 €/kg x 1,207 kg = 1,99 € Kaurajuoma luomu 1,99 € Kaali oli paras vihannes, koska se oli alle 1,5 euroa kilo. Porkkanoita ei muistaakseni ollut. Olisin voinut ostaa molempia. Hedelmiä myös, valitsin alle 2 €/kilo maksavia. Olisihan siellä ollut monenlaista. Perunat olivat vähissä, tai oli jotain erilaisia pusseja ja hinta melkein puolitoista euroa kilolta. Irtoperunat olivat vihertäviä ainakin päällimmäiset, toisella kertaa perunaa. Suomalainen omena 1 kg 3,49 €/kg - 30% = 2,44 €/kg Banaani 1,49 €/kg x1,081 kg = 1,61 € Lehtiselleri 250 g = 2,49 € Porkkana 1,29 €/kg Peruna 1,09 €/kg x 2 = 2,18 € = 10 € Kävin K-Marketissa asti hakemassa assistentille tankoparsaa varalta, näyt...

WFPB - Kurpitsakakku

  On paistettuna iso kurpitsa ja ruokaa on, mutta ei mitään kivaa kahvin kanssa.  Siinä on jo tilanne, milloin pikainen kurpitsakakun teko voisi olla paikallaan. Erikoisuutena tässä on että laitoin paljon rusinoita sekaan, ettei käy liian tylsäksi. Tähän sopisi älyttömän hyvin jokin kuorrute, joten sellaisen jos pystyy säveltämään on kakusta enemmän iloa. Itse kokeilin soijajogurtista ja agar-agarista tehdä, siitä ei tullut mitään mutta kertoi jo sen, että kuorrute sopisi. Mausteeksi laitoin ns. kurpitsamausteita jotka osoittautuivat vähän sellaisiksi, että muistuttivat piparkakun makua. Ainekset:  yht, n. 250 g banaania ja kurpitsaa.  25-50 g taatelia n. 1 tl vaniljasokeria, makeutusta maun mukaan n. 30-40 g rusinoita 2-3 dl kaurahiutaleita 1 dl täysjyvävehnäjauho 1-2 tl leivinjauhetta 1 rkl pellavarouhetta "kananmunaksi" 1-2 dl kauramaitoa tai vettä, tai jogurttia, jotain nestettä tarpeen mukaan. Rusinatkin voi turvottaa, mutta ei samassa nesteessä kuin taatelit. K...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Lisätty 24.11.2025 ruokaohrana käyttäminen eli voit käyttää ohraa riisin tapaan. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaito...

WFPB - Ohrarieskat - Perunamuusista ja kaurahiutaleista

Kesä on, kaikki on tuoretta. Leivänpäällisiä riittää, kurkku on halpaa, salaattia ja tilliä on tarjouksessa silloin tällöin. Jokin helppo leipä tarvitaan, jossa ei ole muita kuin itse valittuja lisäaineita. Näihin ei tarvita maitoa, munia, rasvaa, eikä edes omenasosetta. Muok. 11.7 lisätty vinkki keitettyjen perunoiden muusaamiseen Rieskat olen jo esitellyt monta kertaa, mutta nyt laitoin ihan paperille ylös minkä verran mitäkin tuli. Silti nämä ovat noin-arvioita, koska ei voi tietää millaisia jauhoja ja muuseja kenelläkin on käytössä. Sehän aina vaihtelee paljonko perunamuusissa on nestettäkin. Perunamuusi on nyt pelkkään perunoiden keitinveteen tehty, ja ollut yön jääkaapissa. Ohrarieskat  3 dl ohrajauhoja 1 - 2 dl pikakaurahiutaleita 2 dl perunamuusia 1-2 dl vettä suolaa jos käyttää esim. 1/4 - 1/2 tl Lisäksi jauhoja tai leseitä lautaselle niin, että voi pyörittää taikinanpalan siinä. Paistetaan n. 200-250 asteessa. Leivinpaperi kestää usein sen 220C max. Voit halutessasi lai...

WFPB - Lanttu-perunavuoka - Härkäpapurouhe

Tämän nimi saa nyt olla lanttu-perunavuoka, vaikka sisältääkin myös porkkanaa ja härkäpapua, vettä ja mausteita. Porkkanat, lantut ja härkäpapurouhe esikeitetään kattilassa, maustetaan, laitetaan vuokaan perunoiden kanssa ja vettä tarpeen mukaan. Härkäpapurouheelle on käsittely ja sekin kerrotaan tässä postauksessa. Eli ne huuhdotaan pari kertaa ensin. Tilalle käy myös muut, tölkkipavut tai soijarouhe, linssit, en juuri nyt testannut mutta eiköhän. Pari lanttua, joista kunnon viipale lähti myös raasteeksi tai salaatiksi. Ei tarvitse sitten ruuan kanssa stressata erikseen salaattia. Porkkanaraastekin on kiva, ja perunaakin voi jonkin verran popsia raakana, jos ei mitään vatsaoireita ole siitä tullut. Ruokajuomaksi sopi puolukkatuoremehu, eli blenderiin puolukoita ja vettä. Sokeria ripaus, jos käyttää. Lanttu-perunavuoka Lanttua Porkkanaa Perunaa n. 2-3 dl härkäpapurouhetta Vettä Mausteet: 1-2 tl persiljaa, tai rkl 1/2 tl oreganoa 1/2-1 tl mustapippuria, maun mukaan 1/4 tl maustepippurij...

WFPB - Lehtiselleri-perunasosekeitto

Selleri-perunasosekeitto, tai peruna-sellerisosekeitto. Varsiselleri, eli lehtiselleri. Vain kaksi asiaa ostoslistalla: Varsiselleri ja peruna.  Tähän sosekeittoon saa käytettyä koko varsisellerin loppuun. Perunoita muutama, että on n. puoli kattilaa selleriä, puoli kattilaa perunaa.  Halutessasi voit lisätä punaisia linssejä, mutta ne eivät ole pakollisia. Niillä voi lisätä energian määrää ja ruokaisuutta. Mausteena on mustapippuri.  Selleri-perunasosekeitto: Selleriä Perunoita Vettä, niin että peittyy Keitetään kypsiksi. Maustetaan mustapippurirouheella. Annetaan jäähtyä, ja sitten soseutetaan sauvasekoittimella. Valmista! Lämmitetään tarjoiluun. Varmuuden vuoksi voi keittää sellereitä ensin vähän aikaa. Jos epäilee ettei selleri muuten pehmene tarpeeksi. Perunat kypsyvät n. 15-20 minuutissa, riippuu myös miten pieniksi pilkkoo. Linssit voi lisätä missä vaiheessa tahansa alussa, punaisten linssien keittoaika ei ole kuin alle vartti, joskus jopa sitäkin lyhyempi. Linssit...