Helpot sämpylät ilman vaivaamista ja pyörittelyä.
Nämä onnistuvat joka kerta jollakin tavalla.
Sama resepti, kuin peltileivässä, mutta aloinkin kerran tekemään taikinasta litteitä leipiä.
Kaksi versiota, 1. ja 2, iso ja pieni taikina.
Isosta, sämpylätaikina 1, tulee koko pellillinen ja sämpylät voivat kasvaa toisiinsa kiinnikin tilanpuutteessa, tavallisella uunipellillä. Ne voi sitten erotella toisistaan, tai tehdä kaksi eri pellillistä.
Sämpylätaikina 1
- 1,5 rkl kuivahiivaa
- 500 ml vettä
- 1-2 dl kaurahiutaleita
- jauhoja kunnes taikina on sopivaa.
- ripaukset suolaa ja sokeria, maun mukaan
Sämpylätaikina 2, pienempi versio
- 2 tl kuivahiivaa
- 300 ml vettä
- 1-2 dl kaurahiutaleita
- loput jauhoja
- ripaukset suolaa ja sokeria, maun mukaan
Sekoitetaan ensin hiiva lämpöiseen 42 C veteen, kuivahiivan ohjeen mukaan, ja sinne sokerit ja suolat mitä käyttää. Sitten kaurahiutaleet, ja aletaan jauhoja lisäämään.
Jauhoja lisätään pikku hiljaa, kunnes taikina pysyy lusikassa hetken, muttei ole liian tönkkiä.
Jauhot voivat olla grahamjauhoja, hiivaleipäjauhoja, ruisjauhoja, vaikkapa kaikkia sekaisin, että saa monipuolisuutta.
Kaurahiutaleiksi käy tavalliset ja pikahiutaleet.
Laitetaan mieleiseksi keoiksi pellille, annetaan kohota n. 15- 20 minuuttia.Paistetaan 200 C uunissa noin vartti.
Käännetään heti lastalla kun uunista tulevat, etteivät menetä pohjan rakennetta maatessaan leivinpaperia vasten.
Tässä kuvassa näkyy, miten taikina pysyy lusikassa. Hetken verran, ja sitten alkaa lötkähtää jos ei laita pellille.
Tässä 300 ml vettä sisältävästä taikinasta. Tulee muutama mukava leipä.
Tässä, kun tein isomman taikinan 500 ml vettä, eivätkä meinanneet mahtua.
Mutta muotohan ei vaikuta makuun. Kivoja, kun kasvavat toisiinsa kiinni. Jos haluaa halkaista, on avoin sivu valmiina.
Leivän vieressä naurista ja tomaattia. Tomaatti on varsinkin mehukas leivänpäällinen.
Vaaleita leipiä, koska käytin hiivaleipävehnäjauhoja. Siinä on vähemmän kuitua, joten suosin grahamia useimmiten.
Vaaleisiin käytän vain 1 dl kaurahiutaleita. Ovat muutenkin aika pehmeitä.
Ruisjauhoja ja ohrajauhoja käyttäessä laitan yleensä 2 dl kaurahiutaleita.
Tuoreena eivät tarvitse paljoa päällisiäkään. Tuorekurkkua tai salaattia.
Hieman vanhentuneeseen muutama sekunti mikroaaltouunissa, tippa ketsuppia tai ohut siivu maustekurkkua, loput vihannesta.
Elmukelmussa mehustuvat, kylmälaukussa pysyvät. Ei tarvitse huoltoaseman leipiä kadehtia, ja yrittää etsiä vegaanisia vaihtoehtoja. Voi ostaa pelkän kahvin.
Ihmettelen usein itsekin, että miten nämä voivat olla näin hyviä?
Melkeinpä sama mitä jauhoja ja kaurahiutaleita käyttää, mutta nämä Myllärin jauhot ovat olleet nyt tosi onnistuneita.
Kiinankaali on hyvä vaihtoehto salaatille leivän päällisenä.
Parastahan olisi tietysti huolella tehty hapanjuurileipä, tai mikä tahansa hyvä leipä. Onhan niitä yönylisämpylöitä, ja vaikka mitä. Tämä on siis vain yksi leipä muiden joukossa.
Mutta joskus elämä on kiireistä, tai ei oikeasti muuten vain satu olemaan leipuri. Syödä pitää silti.
Nämä leivät ovat pelastaneet minut usein, ja ehkä pelastavat sinutkin, tai jonkun toisenkin.
Kiitos kun luit, ja hyvää perjantaita tämän myötä!
Kommentit
Lähetä kommentti