Siirry pääsisältöön

Porkkanalohi, porkkala - WFPB

 Porkkala vähäsuolaisesti:Tämä on nyt vähän eri prosessi useimpiin ohjeisiin sen takia, että kokokasvisruokavaliolainen varsinkin voi usein haluta minimoida lisätyn suolan käytön. 

Porkkalaan tulisi ainakin valmistusvaiheessa normaalisti paljon suolaa. Ohjeeni onkin nyt tarkoitettu siihen, että etsitään keinot tehdä tätä siitä huolimatta.

Esimerkiksi kun googletin, löytyi K-Ruoka-resepti porkkalasta johon meni 600 g suolaa. Monista blogeista sai kyllä muuten vinkkiä ja käyttötapoja, joten kannattaa haeskella toki netistä, ja vertailla.

Tässä jätämme nyt suolan vähemmälle, öljyn pois kokonaan. Lisäksi lähdin tekemään helpoimman kautta eli keittämällä enkä uunissa. Pilkoin porkkanat vapaalla tyylillä, koska halusin pian valmista. Savuaromiakaan en käyttänyt, se voisi olla kyllä seuraavassa kokeilussa jo mukana.


Ensin ohjeet ja sitten selostukset kuvineen. 

 1. Siivuta porkkanat
 2. Keitä siivut 2-5 minuuttia, jopa 8 riippuen paksuudesta. Kunnes haarukka menee läpi.
 3. Siivilöi vesi pois, anna porkkanoiden olla siivilässä
 4. Tee marinadi: Laita eri astian pohjalle 1-2 rkl omenasiiderietikkaa ja 1 tl siirappia, pieni loraus. 
 5.  Sekoita porkkanat marinadiin.
 6. Ripottele hieman merisuolaakin ja sekoita, tai voit suolata tavallisella suolallakin.
 7. Laita kansi päällä astiassa porkkanat marinadissa jääkaappiin.
 8. Anna olla yön yli, kuitenkin vähintään pari tuntia. Käy silloin tällöin sekoittelemassa, että marinadi osuu kaikkiin porkkanoihin. Pitkään marinoiduttuaan aina paranee.

MarinadiParille porkkanalle laitoin pari ruokalusikallista marinadia. Pääasia, että marinadia riittää porkkanoille kastikkeeksi.

Mitään sokeria ei useissakaan resepteissä ole, ja nyt laitoin ihan tipan tuota siirappia. Ajattelin, että jospa eri makulajikkeet olisivat tarpeeksi edustettuna: Hapan, makea ja suolainen. Voit kokeilla ilmankin siirappia. Porkkanat ovat makeita jo.

Etikkana käytin omenasiiderietikkaa. Usein ohjeissa on valkoviinietikkaa tai omenaviinietikkaa.

Omenasiiderietikka on mielestäni aika mietoa, sitä uskaltaa roplatella hieman rennommin. Väkiviinaetikkaa en uskalla tähän kokeilla ennen laimentamista. Riisiviinietikka voisi toimia. 

SuolaaminenValitsin merisuolan, koska ajattelin sen vaikuttavan rakenteeseen. Merisuolahippuset imevät kosteutta.

Hiput eivät heti leviä tasaisesti, ja tuloksena voi myös olla eri kohtia: jossain siivussa runsaasti suolaa, ja toisissa kohdissa vähemmän. Voi olla hyväkin asia. Sekoittelu auttaa hälventämään liikaa vaihtelua.

Suolan sopiva määrä vaihtelee maun ja määrän mukaan.  

Mieluummin ensin liian vähän suolaa, kuin liikaa. Suolaahan saa purkista lisää milloin tahansa. 

Omat ensimmäiset porkkalat jouduin huuhtelemaan ja aloittamaan marinoinnin alusta laitettuani liikaa suolaa. 

Suolaa kuitenkin mielestäni joutuu laittamaan, koska muuten tämä ei eroa suolattomasta etikkapikkelöidystä porkkanasta paljoa mitenkään. Jotain tälle on tapahduttava, ja pieni shokkiefekti suolalla ei välttämättä haittaa.

Hyvin pian toleranssi kyllä nousee: Ensimmäisessä satsissa mitä kokeilin, lipsahti siis liikaa suolaa. Sain tilanteen vakautettua. Seuraavat eivät heti "maistuneet millekään". Suolaa pitäisi siis olevinaan laittaa joka kerta enemmän. Shokkiefekti ei riitä kovin kauas.

Tämän asian ratkaisemiseen voi auttaa ettei syö tätä joka päivä, vaan vaihtelee vähän leipiä ja päällisiä.

Siivuttaminen


Pesin ja kuorin porkkanat, ja leikkasin niistä päät pois.

Vuolin veitsellä lastuja. Osa lastuista jäi paksuiksi, osasta tuli seitinohuita.

Keittäminen


 
Keitin parista minuutista viiteen minuuttiin, ainakin kunnes isoimmatkin alkoivat hieman pehmetä.

Enimmäkseen menin keittoajassa niiden keskivahvojen ja ohuiden siivujen mukaan, etteivät mene liian mössöksi.


Siivilöi vesi pois ja jätä porkkanalastut valumaan.
Sillä välin marinadi.

Marinoiminen, suolaaminen ja tekeytyminenLaitoin porkkanalastut ja marinadin yhteen, sekoitin, ripottelin merisuolaa. Kansi päälle, ja jääkaappiin tekeytymään.

Suolaisuutta voi tässä vaiheessa maistella, mutta ei voi oikein vielä tietää mikä tulee olemaan lopputulos. Maistamalla huomaa kuitenkin, jos jotain ainesosaa on tosissaan liikaa tai liian vähän.

Astia oli ehkä liiankin iso muutamalle porkkanalle, mutta on hyvä mahtua kääntelemään ja sekoittelemaan porkkanoita reilusti.


Lopputulos:
Ensimmäisen satsin vein suoraan nyyttäreihin ruisleipäsiivujen päällä. Yhdistin cocktailtikuilla leivät ja päälliset.

Olin varautunut lähtemään sieltä vähin äänin kotiin, tunnustamatta kovin isosti olevani se, joka teki nämä leivät.

Yllätyin suuresti kun reseptiä alettiinkin kysellä, ja kehua näitä.

Nyt vähän harmittaa, etten ollut varautunut ja saatoin sanoa jotain väärinkin. Toivottavasti kokeilijat löytävät perille. Tähän ei ole mahdollista mielestäni tehdä tarkkaa reseptiä, koska nyt pelataan tämän suolankäytön minimoimiseksi.

Eikä ole järkeä sanoa, että tasan 167 grammaa porkkanaa ja 4 milliä siirappia. Ei siitä vain tule mitään. 

Jos kehitän tätä eteenpäin, palaan kertomaan. Jos sinä kokeilet, voit kertoa kommenteissa kokemukset. Siitä voi olla hyötyä monelle muullekin.


Vaalean litteän sämpyläni päällä toimi ihan hyvin. Vaihtelua ruisleivälle.

 • 5 dl vettä
 • 1,5 rkl kuivahiivaa
 • 2 dl kaurahiutale
 • 2 dl ruisjauho
 • loput grahamjauhoja, kunnes taikina löysä ja hyvä
 • loraukset siirappia+ripaus suolaa

Pellille, alle 30 min kohotus, 200 C n. 15 min. Jos taikina löysää, leviävät toisiinsa kiinni. Litteitä leipiä ei tarvitse sitten halkaista enää.


Hapankorpun päälläkin testasin.

Jos oikein paksu siivu tuli vastaan ja porkkana rouskahti hieman, kävi mielessä että eihän tämä kala vain ole huonosti valmistettua.

Silti, vaikka en hakenut edes kalan makua tällä, vaan enemmän sitä efektiä minkä lohisiivu teki. Että on suolaista leivän päällä.Tästä leivästä on sanottava, että söin puoli pussia pelkiltään ilman mitään porkkanoita heti. Söin vain, enkä voinut lopettaa. 

Tässä oli suolaa n. 0,7 g/100 g. Ei siis onneksi kaikista suolaisimmasta päästä kaupan leipiä.
Näemmä jos kunnon ruisleipää haluaa eikä osaa itse tehdä, niin kyllä tämä on ihan hyvä valinta. Valmistusaineluettelo oli näissä paljon yksinkertaisempi, kuin toisen merkkisissä vastaavissa.

Täysjyväruisjauho (60 %), vesi, hiivaleipävehnäjauho, ruislese, hiiva, jodioitu merisuola. Leivän viljasta 75 % täysjyväruista.

Varsinkin lisättyäni porkkanat ja tillin, en  pysty lopettamaan syömästä.

Porkkalaa kannattaakin maistaa haluamansa leivän kanssa ensin, ei niinkään suoraan astiasta. Vasta yhdistelmämaku kertoo, onnistuiko lopputulos mitenkään päin.Hyvä etten nytkin nouse penkistä, ja lähde rakentamaan leipää. 

Leipä toimi myös maustekurkun ja tillin kanssa. Maustekurkussa on toki suolaa.

Jos suolaa haluaa välttää,  niin kyllä leipä on se mikä johdattaa suolaan usein, itselläni ainakin. Siksi jos homma alkaa lähteä lapasesta, niin voi olla hyvä ensitöiksi pitää taukoa leivästä. Kaikesta sellaisesta  yleensäkin taukoa, mikä alkaa johdattaa takaisin kohti länsimaista ruokavaliotottumusta.

Hyvä puoli näissä kasvisleivänpäällisissä nyt on se, että näitä ei muutoin tarvitse säästellä.

Vaikka laittaisi puoli tillinippua per leipäsiivu, ei mitään erityisen pahaa pitäisi tapahtua. (omat yksilölliset lääkitykset toki huomioitava aina ruokavaliosiirtymissä.)


Jokin kermaviilikastiketyylinen porkkanalohimajoneesiviritelmä oli mielessä ensin, ja ostin soijajogurtinkin sitä varten.

Maistettuani kerran tätä leipää, tajusin etten tarvitse yhtään mitään. Yksikään leviteviritelmä ei olisi mielestäni tätä asiaa enää parantanut mihinkään suuntaan.

Makuasioita, ja vielä kerran makuasioita. Mutta tällaista tällä kertaa.

Mahdolliset ongelmakohdat porkkalassa ovat: Liikaa etikkaa, liikaa suolaa, liikaa sokeria. Liian vähän etikkaa, liian vähän suolaa, liian vähän sokeria. Liian pehmeäksi keittynyt, liian raaka. 

Toivotan onnea matkaan. Mikäli tämä kehittyy tästä vielä, niin tehdään lisää leipiä.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Lidlissä ostoksilla, 40 € - Viikon ruokaostokset

Lidlistä noin viikoksi ruokaa. Ostoskoria kerätessäni pidin teemana ruokia, jotka voi tehdä ilman pilkkomista. Siksi ostin tölkkipapuja ja pakastevihanneksia. Jos lisätyn suolan vähentäminen kiinnostaa ja et vielä tiennyt: Lidlistä löytyy hyvä valikoima tölkkipapuja ilman lisättyä suolaa.  Lidlissä oli vastikään vegaanituotteet paljon esillä, ainakin tammikuussa veganuaryn ja vegaanihaasteen aikaan. Hyvä on varmaan katsastaa myös tällainen WFPB-viikkokin, ihan omatoimisesti. Tämä voi mahdollisesti auttaa suunnittelemaan kauppareissuja jos aloittelet kokokasvisruokavaliota, tai etsit kasvistuotteista inspiraatiota noin muuten.  Tuli muuten aika luomuhenkiset ostokset tällä kertaa, Lidlissä se tuntui jotenkin helpolta aina valita. Ja mahtui budjettiinkin, jonka ajattelin olevan siinä 35-40 euroa. En ostanut mausteita tai mitään erikoisempia lisukkeita.  = 4,79 € Nämä kaikki pavut olivat ilman lisättyä suolaa, ja kaikki muut luomua paitsi kidneypavut. 380 g/prk nesteineen ja 230 g/prk val

WFPB - Ruokaostokset 40 € Lidlistä - Maaliskuu 3

Maaliskuun kolmannet ruokaostokset, n. 40 €  Kävin Lidlissä kahdesti. Ensin pari kassillista ja vähän reppuunkin. Toisella kerralla olin ohikulkumatkalla ja päätin ostella lisää. On vähempänä kantamisia sitten jonain toisena kertana, kun ei millään kerkiäisi tai jaksaisi. = 12,40 € Ohikulkumatkan ostokset: Riisiä kilo, 2 kg paseerattua tomaattia,  pikakaurahiutaleet 500 g,  4 kg perunaa,  pari sitruunaa. Ostoksia n.7,5 kg. Riisejä ja hiutaleita on kiva aina tuoda, kun on siihen sopiva hetki. Ei sitten käy ruokaa laittaessa niin että kaataa viimeiset riisit jotka loppuvat kesken, eikä ole uutta pussia valmiina. Tuo luomu paseerattu tomaatti mitä helmikuussakin Lidlistä innoissani ostin, olikin suolattua. En vain huomannut kerta kaikkiaan.  Hankala oli huomata ensin. Tomaattiin se lisätty suola uppoaa niin hienosti, ja sitten kun laittaa ison ruuan sinne se katoaa. Ihmeen maukasta vain ruoka, ja vähän erikoisen kitkerää. Saan nämä varmaan johonkin menemään, mutta hyvä tietää. Hyvä tilann

WFPB - Aamiainen - Kaurapaistos - Marjapiirakka

Sovelsin aamiaisideaa, joka kiertää nyt internetissä. Instagramissa oli video @smartgusto -tilillä . Jos kiire tulee, tämän yhdistelmän voi syödä paistamattakin. Täyttävää ruokaa. Hyvää kasvijogurtin kanssa. Isolle porukalle isompi määrä, mutta nyt yhden banaanin pannukakku oli pian syöty pois, ja pääsin testaamaan toisenkin version. Sen makeutin taatelilla.  Kaurapaistos banaani kuorittuna ja muusattuna 1,5 dl kaurahiutaleita 1,5 dl kauramaitoa  marjoja ja rusinoita taatelia, halutessa, liotettua 180 C 25 - 30 min.  Paistoin lasivuoan kannessa, uunin keskitasolla. Ilman rasvaa tai leivinpaperia. Ei jäänyt kiinni astiaan, muuta kuin vähän reunoista. Astia puhdistui helposti. Maitona oli Oatly luomu kauramaito. Jos sulatat banaania pakkasesta, siihen on helppo pilkkoa taatelia ja antaa sulaa. Pieneksi pilkkomalla se sulaa banaanin sekaan, eikä tarvitse välttämättä blenderiä. Listassa mainittujen lisäksi laitoin omenoita. Vinkki: Omenat olisi kannattanut joko laittaa pienemmiksi tai pai

WFPB - Viisi ruokaideaa - Ilman pilkkomista - Lidlin 40 € ostoksista

Viisi ruokaideaa  40 euron Lidlin ostoksista , helmikuussa.  Ideat viikkosuunnitelman muodossa, maanantaista perjantaihin. Kaikkia aineksia ei tullut käytettyä, mutta jostain on aloitettava. Katsotaan mitä ruokia tuli.  Teemana ilman pilkkomista valmistuvat ruuat. Tai niin, että pystyy ainakin halutessaan laittamaan ilman pilkkomista. Bataateissa, perunoissa ja muissakin on aina optio paistaa kokonaisenakin.  Maanantai Kastike punaisista linsseistä, vihreistä pavuista ja tomaatista. Paseeratussa Lidlin tomaatissa olikin suolaa, joten ehkä muun merkkinen parempi.  Mausteena tyypilliset pastakastikemausteet, esimerkiksi 1 tl mustapippuri 0,5 tl chilijauho oregano, basilika persilja ketsuppi Ainekset haudutuspataan, ja peitin kiehuvalla vedellä. Annoin olla kiehumassa, ja lisäsin jossain vaiheessa myös paseeratun tomaatin. Keitin kunnes valmista. Pippuria ja chiliä maun mukaan, ettei tule liian tulista. Kokeilin myös rakuunaa ja savupaprikaa. Jostain syystä ei ihan niin hyvin toiminut täs

WFPB - Ruokaostokset 37€ - Maaliskuu 1 ja 2

Maaliskuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset. 37,22 €. Noin 40 euroa siis. = 5,38 € Persilja 1,29€, jälkiuunileipä 2,29€ ja ruskeat pavut 0,95 €/prk. Helppo paketti noin vitosella välipalatarvikkeiksi. Näistä tuli paputahnaleipiä .   Papuja leivän päälle, kokonaisena tai muusattuna. Persiljaa salaatiksi.  = 5,80 € Mämmi ja "kerma" lähi-Salen valikoimista. Sopivan paksua tuo soijamaito 2,25€ mämmin kanssa. Ostin pakastetun mämmin 3.55€. Pakastetun huonona puolena voi olla, että on rasiassa kuivunut reunoista.  Täysin tuoreen veroista oli silti tällä kertaa. Pakastetun mämmin ostamalla säästää ehkä noin euron, joten riippuu varmaan tilanteesta ottaako riski. Tässä mämmissä on lisättyä sokeria, mutta eri vaihtoehtoja löytyy myös ilman sitä.  Sivuhuomiona, tässä on nyt kunnon kuitueväät: Ruisleipä, pavut, ja mämmi. Jos papuihin ja rukiiseen ei ole tottunut, voi olla rankkaa vatsalle alussa.  Pienillä annoksilla kun aloittaa, voi onnistua ongelmitta. Jos malttaa.  = 2,63 € Ba

WFPB - Helppo aamiaispiirakka - Suolainen piirakka

Viimeisimmästä makeasta kaurapaistosaamiaisesta suolainen versio. Piti vähän muokata ideaa, mutta sain onnistumaan. Hyvää, pian syötykin, ja mikä parasta: saa heti aamusta käyttää ylijääneet perunamuusit pois. Kaurapuurokin on samassa.  Haarukan heilautuksella taikina on valmis, ja sitten vain kahvi/tee kiehumaan. Vesi kielellä odottelemaan. Tuoksu on täysin huumaava, varsinkin jos käyttää ripauksen kuivattua oreganoa ja basilikaakin. Tämä piirakka pysyi aika mehevänä. Melkein yhtä helppo syödä, kuin moni muukin aamiaistofukokkeli tai puuro. Aamiaispiirakka 1 dl perunamuusia 1 dl kaurahiutaleita 1 dl jauhoja esim. ruis, graham tai ohra 1 dl vettä ripaus suolaa ripaus sokeria Sekoita ainekset, tasoittele piirakkapohjaksi, ja esipaista uunissa 200 C n. 10 minuuttia. Lisää täytteet kuten tomaattia, pinaattia, papuja, sieniä ym. Paista sen jälkeen vielä n. 20 - 25 minuuttia, tai kunnes valmista. Jauhoina voi käyttää mitä tahansa: Grahamvehnää, ohraa, ruista. Käytin ruisjauhoja viimeksi, j

WFPB - Mary's Mini- dieetti - Kertaus: Mitä ei syödä - Ideat dieettiin

Ideoita peruna-Mary's Minin toteuttamiseen. Seitsemän kohtaa, ja ideakuvia.  Ensin kuitenkin lista, mitä dieetillä ei syöty. Kirjoitan listan omin sanoin ja miten olen tulkinnut, ja kannattaa tehdä taustatyötä.   Dr. McDougall.com:ssa  on englanniksi selostus ja ohjeet mitä syödä. Printattava muistilista. Usein kysytyt kysymykset  Q & A Hieman mistä dieetissä on kyse: Dr. McDougallin vaimo Mary kehitti dieetin. Kokeilivat ensin yksinkertaistaa ruokavaliota hetkeksi, ja heillä se toimi. Ihmiset olivat kuulemma kyselleet dieetin perään, koska pelkkä WFPB -ruokavalio ei ollut kaikille tarpeeksi. Tähän sitten tämä dieetti, jonka tarkoitus on tehdä syömisestä tylsempää, mutta ei sen huonompaa. Itse koen ettei tämä ole tylsä. Saa vain hermolepoa ruuanlaitosta, kun ei ole kuin yksi pääraaka-aine. 10 päivää, ja voisin tehdä vaikka vain 5 päivää tai 7 päivää. Tämä dieetti on  itselleni ainakin sellainen, että jos tulee jokin pieni virhe niin ok, se on silti WFPB. Jos virhe lipsahtaa, ni

WFPB - Paputahna - Leivänpäällinen - Ruskeat pavut

Paputahna ruskeista pavuista sopi hyvin ruisleivän päälle. Ripaus mustaa- ja maustepippuria antoi kivan säväyksen. Paputahnaleivät toimivat tosi hyvin nälkäisenä ulkoa tullessa. Hieman miedon makuista sinänsä, joten toisena hetkenä riippui enemmän taas, mihin muuhun ruokaan tahna vertautui.  Jos etsit leivänpäällisiä, tämä voi olla hyvin varteen otettava vaihtoehto. Pavut muusataan, maustetaan, ja tahna on jo saman tien valmista. Jääkaapissakin voi toki antaa tekeytyä, että mausteet heräävät.  Käytin tölkkipapuja. Papujen suola 0,45 g/100g. Suolattomia saa keittämällä itse, tai kannattaa tutkia tuoteselosteet. Lidlissä esim.  löytyy  joitain suolattomia. Valutin pavut siivilässä.  Tölkissä oleva neste oli aika paksua ja sitä oli melko vähän, joten voi olla sama muusata pavut  nesteineenkin - tahnan koostumuksen puolesta. Valutin kuitenkin, koska tein kahdessa erässä. Oli helppo lisätä nestettä erikseen. Laitoin jauhettua maustepippuria noin 1/4 tl ainakin ensin. Vetäydyttyään voi maist

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Helmikuu 4, 160 €/kk

Helmikuun loput ruokaostokset. Yhteensä helmikuussa meni 160 euroa ruokaan. Ostosvinkkejä hiutaleisiin, perunoihin, sitruunoihin ja hilloihin, muiden ostosten lisäksi. = 11,93 € Perunaa 10 kg 6,99 €  Perunaa 5 kg,  4,39 € 0,88 €/kg Pikakaurahiutale 1,10 €/kg, 0,55 € / 500 g 10 kg Tyrnävän perunasäkissä oli Gala -perunoita. Näistä tulee myös hyvä perunamuusi. Jos ei lisää kaikkea keitinvettä, niin sana pottuvoi kuvaa sitä hyvin. Keltaista.  Toivoniemen tila-pussissa oli Aurum -perunoita. Aurum-perunoihin palataan vielä, koska näitä pystyi keitettynäkin säilyttämään jääkaapissa ja pakastamaan tosi hyvin tuloksin. Lounasrasioihin siis soveltuvia erityisesti. Xtra-pikahiutaleita ostin ajatellen, sopisivatko ne ehkä pannareihin ja muffinsseihin. Huomasin samalla, että nämähän ovat edullisiakin.  Xtra pikahiutaleet ovat tällä hetkellä, tänään, halvin puurohiutale Prismassa. Näillä pystyy palaamaan puuron kilohinnassa aikaan ennen inflaation etenemistä. 25 senttiä halvempia, kuin Kotimais

WFPB - Riisi ja herneet - Rakuuna-savupaprikakastike

Riisiä, herneitä ja kikherneitä. Kurkumalla riisistä sai keltaista, ja siinä on muitakin mausteita.  Raikkaat herneet ja kikherneet ovat itsessään jo maukkaita, ja niiden avulla ruoka on jo valmista.  Savupaprikasta ja rakuunasta syntyi nopea pieni kastike tomaattisoseeseen. Tarkkamakuinen voi erottaa riisistä paljon vivahteita, mutta mielestäni tuttuun tapaan se myös lopulta hotkaisi mausteet.  Kastike muuttui päätähdeksi. Edelleen herneet ja kikherneet loistivat. Värikäs annos. Tärkeää on myös rakenne.   Riisin mausteet  1/4 - 1/2 tl kurkumaa 1/4 tl sinappijauho 1/2 tl tilliä 1/4 tl mustapippurijauho 1/4 tl cayennepippuri 1-2 rkl sinappia Ohjeita: Mittaa riisi ja siihen vesi keitto-ohjeen mukaan, haluamasi määrä riisiä. Maustemitat ovat suuntaa antavia, voit laittaa rohkeammin tai hillitymmin. Vihreät pakasteherneet kannattaa keittää eri kattilassa, jotta voi noudattaa tarkasti niiden pussissa ohjeistettua keittoaikaa. Silloin ne pysyvät mahdollisimman vihreinä, eivätkä muutu harmaht