Siirry pääsisältöön

Porkkanalohi, porkkala - WFPB

 Porkkala vähäsuolaisesti:



Tämä on nyt vähän eri prosessi useimpiin ohjeisiin sen takia, että kokokasvisruokavaliolainen varsinkin voi usein haluta minimoida lisätyn suolan käytön. 

Porkkalaan tulisi ainakin valmistusvaiheessa normaalisti paljon suolaa. Ohjeeni onkin nyt tarkoitettu siihen, että etsitään keinot tehdä tätä siitä huolimatta.

Esimerkiksi kun googletin, löytyi K-Ruoka-resepti porkkalasta johon meni 600 g suolaa. Monista blogeista sai kyllä muuten vinkkiä ja käyttötapoja, joten kannattaa haeskella toki netistä, ja vertailla.

Tässä jätämme nyt suolan vähemmälle, öljyn pois kokonaan. Lisäksi lähdin tekemään helpoimman kautta eli keittämällä enkä uunissa. Pilkoin porkkanat vapaalla tyylillä, koska halusin pian valmista. Savuaromiakaan en käyttänyt, se voisi olla kyllä seuraavassa kokeilussa jo mukana.


Ensin ohjeet ja sitten selostukset kuvineen. 

  1. Siivuta porkkanat
  2. Keitä siivut 2-5 minuuttia, jopa 8 riippuen paksuudesta. Kunnes haarukka menee läpi. TAI voit myös keittää kokonaisia porkkanoita, ja vuolla ne lastuiksi kypsinä, jäähdytä ensin.
  3. Siivilöi vesi pois, anna porkkanoiden olla siivilässä
  4. Tee marinadi: Laita eri astian pohjalle 1-2 rkl omenasiiderietikkaa ja 1 tl siirappia, pieni loraus. 
  5.  Sekoita porkkanat marinadiin.
  6. Ripottele hieman merisuolaakin ja sekoita, tai voit suolata tavallisella suolallakin.
  7. Laita kansi päällä astiassa porkkanat marinadissa jääkaappiin.
  8. Anna olla yön yli, kuitenkin vähintään pari tuntia. Käy silloin tällöin sekoittelemassa, että marinadi osuu kaikkiin porkkanoihin. Pitkään marinoiduttuaan aina paranee.

Marinadi



Parille porkkanalle laitoin pari ruokalusikallista marinadia. Pääasia, että marinadia riittää porkkanoille kastikkeeksi.

Mitään sokeria ei useissakaan resepteissä ole, ja nyt laitoin ihan tipan tuota siirappia. Ajattelin, että jospa eri makulajikkeet olisivat tarpeeksi edustettuna: Hapan, makea ja suolainen. Voit kokeilla ilmankin siirappia. Porkkanat ovat makeita jo.

Etikkana käytin omenasiiderietikkaa. Usein ohjeissa on valkoviinietikkaa tai omenaviinietikkaa.

Omenasiiderietikka on mielestäni aika mietoa, sitä uskaltaa roplatella hieman rennommin. Väkiviinaetikkaa en uskalla tähän kokeilla ennen laimentamista. Riisiviinietikka voisi toimia. 

Suolaaminen



Valitsin merisuolan, koska ajattelin sen vaikuttavan rakenteeseen. Merisuolahippuset imevät kosteutta.

Hiput eivät heti leviä tasaisesti, ja tuloksena voi myös olla eri kohtia: jossain siivussa runsaasti suolaa, ja toisissa kohdissa vähemmän. Voi olla hyväkin asia. Sekoittelu auttaa hälventämään liikaa vaihtelua.

Suolan sopiva määrä vaihtelee maun ja määrän mukaan.  

Mieluummin ensin liian vähän suolaa, kuin liikaa. Suolaahan saa purkista lisää milloin tahansa. 

Omat ensimmäiset porkkalat jouduin huuhtelemaan ja aloittamaan marinoinnin alusta laitettuani liikaa suolaa. 

Suolaa kuitenkin mielestäni joutuu laittamaan, koska muuten tämä ei eroa suolattomasta etikkapikkelöidystä porkkanasta paljoa mitenkään. Jotain tälle on tapahduttava, ja pieni shokkiefekti suolalla ei välttämättä haittaa.

Hyvin pian toleranssi kyllä nousee: Ensimmäisessä satsissa mitä kokeilin, lipsahti siis liikaa suolaa. Sain tilanteen vakautettua. Seuraavat eivät heti "maistuneet millekään". Suolaa pitäisi siis olevinaan laittaa joka kerta enemmän. Shokkiefekti ei riitä kovin kauas.

Tämän asian ratkaisemiseen voi auttaa ettei syö tätä joka päivä, vaan vaihtelee vähän leipiä ja päällisiä.

Siivuttaminen


Pesin ja kuorin porkkanat, ja leikkasin niistä päät pois.

Vuolin veitsellä lastuja. Osa lastuista jäi paksuiksi, osasta tuli seitinohuita.

Keittäminen


 
Keitin parista minuutista viiteen minuuttiin, ainakin kunnes isoimmatkin alkoivat hieman pehmetä.

Enimmäkseen menin keittoajassa niiden keskivahvojen ja ohuiden siivujen mukaan, etteivät mene liian mössöksi.

Päivitys 8.12.2023:   Voit keittää kokonaisetkin porkkanat. Kokeilin keittää perunoiden kanssa, 20 min, ja porkkala onnistui. Tuli hyvä leivänpäällinen. Ehkä hajoilevat helpommin, mutta kypsänä kun käsittelee, niin ainakin on pehmeää ja helppo vuolla lastuja esim. isosta porkkanasta.

Päivitys 3.1.2025 
Voit paistaa porkkanat kuorittuina kokonaisina uunissa, kansi päällä 200 C.
Anna jäähtyä, veistele juustohöylällä ja mausta. Laita vetäytymään.
Ne palat joita ei onnistu höylätä siististi, voi laittaa johonkin toiseen ruokaan.





Siivilöi vesi pois ja jätä porkkanalastut valumaan.
Sillä välin marinadi.

Marinoiminen, suolaaminen ja tekeytyminen



Laitoin porkkanalastut ja marinadin yhteen, sekoitin, ripottelin merisuolaa. Kansi päälle, ja jääkaappiin tekeytymään.

Suolaisuutta voi tässä vaiheessa maistella, mutta ei voi oikein vielä tietää mikä tulee olemaan lopputulos. Maistamalla huomaa kuitenkin, jos jotain ainesosaa on tosissaan liikaa tai liian vähän.

Astia oli ehkä liiankin iso muutamalle porkkanalle, mutta on hyvä mahtua kääntelemään ja sekoittelemaan porkkanoita reilusti.


Lopputulos:




Ensimmäisen satsin vein suoraan nyyttäreihin ruisleipäsiivujen päällä. Yhdistin cocktailtikuilla leivät ja päälliset.

Olin varautunut lähtemään sieltä vähin äänin kotiin, tunnustamatta kovin isosti olevani se, joka teki nämä leivät.

Yllätyin suuresti kun reseptiä alettiinkin kysellä, ja kehua näitä.

Nyt vähän harmittaa, etten ollut varautunut ja saatoin sanoa jotain väärinkin. Toivottavasti kokeilijat löytävät perille. Tähän ei ole mahdollista mielestäni tehdä tarkkaa reseptiä, koska nyt pelataan tämän suolankäytön minimoimiseksi.

Eikä ole järkeä sanoa, että tasan 167 grammaa porkkanaa ja 4 milliä siirappia. Ei siitä vain tule mitään. 

Jos kehitän tätä eteenpäin, palaan kertomaan. Jos sinä kokeilet, voit kertoa kommenteissa kokemukset. Siitä voi olla hyötyä monelle muullekin.


Vaalean litteän sämpyläni päällä toimi ihan hyvin. Vaihtelua ruisleivälle.

  • 5 dl vettä
  • 1,5 rkl kuivahiivaa
  • 2 dl kaurahiutale
  • 2 dl ruisjauho
  • loput grahamjauhoja, kunnes taikina löysä ja hyvä
  • loraukset siirappia+ripaus suolaa

Pellille, alle 30 min kohotus, 200 C n. 15 min. Jos taikina löysää, leviävät toisiinsa kiinni. Litteitä leipiä ei tarvitse sitten halkaista enää.


Hapankorpun päälläkin testasin.

Jos oikein paksu siivu tuli vastaan ja porkkana rouskahti hieman, kävi mielessä että eihän tämä kala vain ole huonosti valmistettua.

Silti, vaikka en hakenut edes kalan makua tällä, vaan enemmän sitä efektiä minkä lohisiivu teki. Että on suolaista leivän päällä.



Tästä leivästä on sanottava, että söin puoli pussia pelkiltään ilman mitään porkkanoita heti. Söin vain, enkä voinut lopettaa. 

Tässä oli suolaa n. 0,7 g/100 g. Ei siis onneksi kaikista suolaisimmasta päästä kaupan leipiä.




Näemmä jos kunnon ruisleipää haluaa eikä osaa itse tehdä, niin kyllä tämä on ihan hyvä valinta. Valmistusaineluettelo oli näissä paljon yksinkertaisempi, kuin toisen merkkisissä vastaavissa.

Täysjyväruisjauho (60 %), vesi, hiivaleipävehnäjauho, ruislese, hiiva, jodioitu merisuola. Leivän viljasta 75 % täysjyväruista.

Varsinkin lisättyäni porkkanat ja tillin, en  pysty lopettamaan syömästä.

Porkkalaa kannattaakin maistaa haluamansa leivän kanssa ensin, ei niinkään suoraan astiasta. Vasta yhdistelmämaku kertoo, onnistuiko lopputulos mitenkään päin.



Hyvä etten nytkin nouse penkistä, ja lähde rakentamaan leipää. 

Leipä toimi myös maustekurkun ja tillin kanssa. Maustekurkussa on toki suolaa.

Jos suolaa haluaa välttää,  niin kyllä leipä on se mikä johdattaa suolaan usein, itselläni ainakin. Siksi jos homma alkaa lähteä lapasesta, niin voi olla hyvä ensitöiksi pitää taukoa leivästä. Kaikesta sellaisesta  yleensäkin taukoa, mikä alkaa johdattaa takaisin kohti länsimaista ruokavaliotottumusta.

Hyvä puoli näissä kasvisleivänpäällisissä nyt on se, että näitä ei muutoin tarvitse säästellä.

Vaikka laittaisi puoli tillinippua per leipäsiivu, ei mitään erityisen pahaa pitäisi tapahtua. (omat yksilölliset lääkitykset toki huomioitava aina ruokavaliosiirtymissä.)


Jokin kermaviilikastiketyylinen porkkanalohimajoneesiviritelmä oli mielessä ensin, ja ostin soijajogurtinkin sitä varten.

Maistettuani kerran tätä leipää, tajusin etten tarvitse yhtään mitään. Yksikään leviteviritelmä ei olisi mielestäni tätä asiaa enää parantanut mihinkään suuntaan.

Makuasioita, ja vielä kerran makuasioita. Mutta tällaista tällä kertaa.

Mahdolliset ongelmakohdat porkkalassa ovat: Liikaa etikkaa, liikaa suolaa, liikaa sokeria. Liian vähän etikkaa, liian vähän suolaa, liian vähän sokeria. Liian pehmeäksi keittynyt, liian raaka. 

Toivotan onnea matkaan. Mikäli tämä kehittyy tästä vielä, niin tehdään lisää leipiä.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Lokakuu 4 - 178 €/kk

Lokakuun loput ruokaostokset, ja viisi ruokaideaa lokakuussa. Mitkä ruuat olivat lokakuun parhaat? =16,89 € Kukkakaali 2,99 €/kg x0,699kg= 2,09 € Basilika 1,49 € Banaani 1,49 € x1,617kg  = 2,41 € Verigreippi luomu 2,69 €/kg x0,599 kg= 1,61 € Kurkku Suomi 1,69 €x 0,32kg= 0,54 € Lanttu Luomu 2,79 €/kg x0,584kg =1,63 € Punajuuri 1,09 €/kg x 0,248kg= 0,27 € Peruna 0,79 € x 2,696kg  =2,13 € Bataatti 1,99€/kg x 2,372kg = 4,72 € = 13,89 Myllykivi kaurahiutale 850 g, 1,24 €/kg= 1,05 € Tumma siirappi 2,92 €/kg, 750g = 2,19 € Myskikurpitsa kg 1,817 kg x 2,59 €/kg = 4,7 € Hokkaidokurpitsa 1,661 kg kg x2,39 €/kg = 3,96 € Luomu omena 1,99 €/kg Oatly Kauramaito Luomu 4x1,79 €/l = 7,16 € Nämä K-Marketista. Prismassa olisi ollut 10 senttiä halvempi litrahinta, mutta lähikaupaksi tämä oli jo aika hyvä diili ettei tarvitse kauempaa hakea. =2-3€ Irtoporkkana 1,09 €/kg  = 0,20 € Irtonauris 2,25 €/kg = 0,5 € Varsiselleri 7,56 €/kg=  1,89 € Näistä kuitti hukassa mutta suunnillee...

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Marraskuu 1 - Tunnin kauppareissu

Kauppareissu. Kokeilin tunnin sääntöä, eli olisin vaan tunnin poissa kotoa kauppareissun takia. Kokeiluni monetkaan puolet eivät ole vertailukelpoisia, koska jokaisellahan on oman pituisensa kotimatka kauppaan ja kaupasta. Siksi mittasin aikaa vain siitä alkaen kun lähdin kaupan pihasta sisälle kauppaan. Osoittautui että kotimatkakaan kestänyt kuin minuutteja, joten sama laittaa nekin siihen syssyyn. Eli noin tunti. Kävin ensin Lidlissä, mutta koska aikaa jäi niin poikkesin myös Prismassa. Lidlissä olin ihan pata jumissa, että mitä olen edes ostamassa. Yllättäen kun laitoin aikarajan, huolimatta siitä että ainahan elämässä on aikarajoja, meni heti pasmat sekaisin kaupassa. Aikaraja teki omituiseksi menon. Sama tapahtui joskus kun tein hintarajan tai viikkobudjetin, ja opettelin noudattamaan, niin yhtäkkiä hetkellisesti en osannut melkeinpä mitään. Huomasin silti, ettei siellä kaupassa ehkä ikinä mene tämän kauempaa. Kyse on vain siitä ettei tule tarkasti koskaan mitattua itse kaupparei...

WFPB - Kurpitsat paistettuna - Hokkaidokurpitsa ja myskikurpitsa

Paistetut kurpitsat. 200 C noin 20 minuuttia. Paistoaikaa voi mennä jopa 40 minuuttia, jos jättää siivut paksuiksi. Tai miksei vaikka tunti.  Kun haarukka menee läpi kunnolla, ja kurpitsa näyttää muutenkin hyvältä, on aika ottaa jäähtymään. Tässä postauksessa käydään työvaiheita läpi kuvin ja kirjoituksin. Paistettuani sekä myskikurpitsaa että hokkaidokurpitsaa huomasin, että kuoriminen ei ollut välttämätöntä.  Tältä näytti paistettu hokkaidokurpitsa. Hokkaidokurpitsan kuori oli raakana niin kova, ettei veitsi meinannut mennä siitä läpi vaan luiskahteli. Uunissa kuori tiivistyi silti ohueksi, eikä siitä ollut mitään haittaa enää. Pilkoin siis vain kurpitsan, enkä kuorinut. Pilkkominenkaan ei aina ollut helppoa. Ellei ison kurpitsan pilkkominen onnistu, tai jos pilkkominen on liian riskialtista veitsen livetessä, silloin voi ottaa käyttöön pitemmän kaavan tie ajallisesti, eli  kurpitsan paistaminen kokonaisena uunissa  niin kypsäksi, että sen pystyy pilkkomaan.  ...

WFPB - Ruokaostokset 63 € - Lokakuu 3

9,5 kiloa vihanneksia ja hedelmiä, 9,6 kg tärkkelyspitoisia ruokatarvikkeita. Loput sekalaisia, ketsuppia, kauramaitoa, tomaattisäilykettä ynnä muuta. Ennen kauppareissua suunnittelin, kun kokosin ajatuksiani, että ostan mahdollisimman vähän, ja alan vaikka toteuttamaan "tunnin kauppareissut" teemaa eli projekti, että en koko viikolla käyttäisi kauppareissuun aikaa tuntia enempää. Säästämään siis aikaa, sen lisäksi että säästäisin euroja. Suunnitelma meni siinä pieleen, kun piti sittenkin lähteä hakemaan jotain muutakin, ja kokosin painavan korin Lidlissä. En tiedä miten siinä niin kävi, taisi olla heräteostospäivä. Ei se haitannut, mutta turha siinä vaiheessa enää yrittää teemoja. Oli samalla hyvä hakea 6 kiloa paseerattua tomaattiakin Prismasta. Ostoksiin meni rahaa siis normaalia enemmän viikossa, aikaakin meni reilusti yli tunti, mutta seuraava kauppareissu oli edessä vasta tänään kun bataatit uhkasivat loppua.  Muok.lisätty ensilumikuva, 21,03 € Ruukkubasilika 2 purkkia ...

WFPB - Kurpitsakakku

  On paistettuna iso kurpitsa ja ruokaa on, mutta ei mitään kivaa kahvin kanssa.  Siinä on jo tilanne, milloin pikainen kurpitsakakun teko voisi olla paikallaan. Erikoisuutena tässä on että laitoin paljon rusinoita sekaan, ettei käy liian tylsäksi. Tähän sopisi älyttömän hyvin jokin kuorrute, joten sellaisen jos pystyy säveltämään on kakusta enemmän iloa. Itse kokeilin soijajogurtista ja agar-agarista tehdä, siitä ei tullut mitään mutta kertoi jo sen, että kuorrute sopisi. Mausteeksi laitoin ns. kurpitsamausteita jotka osoittautuivat vähän sellaisiksi, että muistuttivat piparkakun makua. Ainekset:  yht, n. 250 g banaania ja kurpitsaa.  25-50 g taatelia n. 1 tl vaniljasokeria, makeutusta maun mukaan n. 30-40 g rusinoita 2-3 dl kaurahiutaleita 1 dl täysjyvävehnäjauho 1-2 tl leivinjauhetta 1 rkl pellavarouhetta "kananmunaksi" 1-2 dl kauramaitoa tai vettä, tai jogurttia, jotain nestettä tarpeen mukaan. Rusinatkin voi turvottaa, mutta ei samassa nesteessä kuin taatelit. K...

WFPB - Marraskuun ruokia

Marraskuun teemaruuat. Viime ostoksissa teemana oli tunnin kauppareissu viikoksi. Oli marraskuun 1. Mitä ruokia?  Kolmella pääruokalajilla voi pärjätä, ideoitahan riittää muttei kaikkia ehdi viikossa tekemään.  Väliruokiakin tarvitaan välillä kuten pikku keittoja, koska pitää ajoittain päästä puolikkaista vihanneksista eroon.  Ruokaideat, osittain samoja kuin lokakuussa , myös sellerikeittoa lisää jos sattuu löytymään kotimaista varsiselleriä vielä. 1. Lanttu ja porkkana, ja peruna Jos ostosten joukossa on edullista lanttua, porkkanaa ja perunaa, on kiva tehdä lanttu-perunavuokaa . Lantut ja porkkanat siinä esikeitetään vähän aikaa, mutta sen jälkeen tämä valmistuu itsestään uunivuoassa. Syvällisen maukas vanhanaikaisen tyylinen suomalainen kotiruoka.  Reseptissä käytin härkäpapurouhetta mutta ellei sitä satu olemaan, voi laittaa linssejä ja soijarouhetta.  Toinen idea lantusta: Tänä iltana teen tämän lantusta ja perunasta. Paitsi  italiansalaatti aineksi...

WFPB - Ruokaostokset 42 € - Marraskuu 2

Tunnin kauppareissu vol 2.  ( Lisätty loppuun: Mitä hain Salesta tänään 16.11.2025) 9.11. Olin tulossa sunnuntaina kotiin päin kun kello oli jo melkein 19. Olisin kolmekin päivää vielä pärjännyt kunnes vihannekset loppuvat, mutta jos heti käy niin ei tarvitse viikolla miettiä. Isänpäiviltä tullessa koukkasin siis S-markettiin, ja laitoin kellon tunnin päästä hälyttämään. Ei ollut mitään tarkkaa tietoa, mitä olen ostamassa. Päätin siis käyttää edellisen viikon ostoskuvaa kauppalistana.  Muokkaus, ensin unohtui sellerin hinta, sitten tomaatit.  12,99 € Porkkana2kg, 0,95 €/kg =1,89 € Ruukkubasilika 2x 1,59 €= 3,12 € Kiinankaali 0,99 kg x 3,99 €/kg = 3,95 € Kurkku 0,340 kg x2,59 €/kg = 0,88 € Lanttu 2 kg x 1 €/kg = 1,05 € Kyssäkaali 0,811 kg x 2,59 €/kg = 2,10 € Selleri 8,76 €/kg, 2,19 € /250 g Tomaatit olivat menneet vahingossa kurkkuina, eli ne olivatkin 0,768 kg ..1,99 € kilohinta oli melko sama kurkun kanssa, eli tuskinpa isoa vahinkoa koitui. Tässä oli 6,25  eikä...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaitoa.  Kattilassa tai haudutuspadassa ei varmaan ole niin tarkkaa, onko nestemää...

WFPB - Lehtiselleri-perunasosekeitto

Selleri-perunasosekeitto, tai peruna-sellerisosekeitto. Varsiselleri, eli lehtiselleri. Vain kaksi asiaa ostoslistalla: Varsiselleri ja peruna.  Tähän sosekeittoon saa käytettyä koko varsisellerin loppuun. Perunoita muutama, että on n. puoli kattilaa selleriä, puoli kattilaa perunaa.  Halutessasi voit lisätä punaisia linssejä, mutta ne eivät ole pakollisia. Niillä voi lisätä energian määrää ja ruokaisuutta. Mausteena on mustapippuri.  Selleri-perunasosekeitto: Selleriä Perunoita Vettä, niin että peittyy Keitetään kypsiksi. Maustetaan mustapippurirouheella. Annetaan jäähtyä, ja sitten soseutetaan sauvasekoittimella. Valmista! Lämmitetään tarjoiluun. Varmuuden vuoksi voi keittää sellereitä ensin vähän aikaa. Jos epäilee ettei selleri muuten pehmene tarpeeksi. Perunat kypsyvät n. 15-20 minuutissa, riippuu myös miten pieniksi pilkkoo. Linssit voi lisätä missä vaiheessa tahansa alussa, punaisten linssien keittoaika ei ole kuin alle vartti, joskus jopa sitäkin lyhyempi. Linssit...

WFPB - Ohrarieskat - Perunamuusista ja kaurahiutaleista

Kesä on, kaikki on tuoretta. Leivänpäällisiä riittää, kurkku on halpaa, salaattia ja tilliä on tarjouksessa silloin tällöin. Jokin helppo leipä tarvitaan, jossa ei ole muita kuin itse valittuja lisäaineita. Näihin ei tarvita maitoa, munia, rasvaa, eikä edes omenasosetta. Muok. 11.7 lisätty vinkki keitettyjen perunoiden muusaamiseen Rieskat olen jo esitellyt monta kertaa, mutta nyt laitoin ihan paperille ylös minkä verran mitäkin tuli. Silti nämä ovat noin-arvioita, koska ei voi tietää millaisia jauhoja ja muuseja kenelläkin on käytössä. Sehän aina vaihtelee paljonko perunamuusissa on nestettäkin. Perunamuusi on nyt pelkkään perunoiden keitinveteen tehty, ja ollut yön jääkaapissa. Ohrarieskat  3 dl ohrajauhoja 1 - 2 dl pikakaurahiutaleita 2 dl perunamuusia 1-2 dl vettä suolaa jos käyttää esim. 1/4 - 1/2 tl Lisäksi jauhoja tai leseitä lautaselle niin, että voi pyörittää taikinanpalan siinä. Paistetaan n. 200-250 asteessa. Leivinpaperi kestää usein sen 220C max. Voit halutessasi lai...