Siirry pääsisältöön

WFPB - Helppo aamiaispiirakka - Suolainen piirakka



Viimeisimmästä makeasta kaurapaistosaamiaisesta suolainen versio. Piti vähän muokata ideaa, mutta sain onnistumaan.

Hyvää, pian syötykin, ja mikä parasta: saa heti aamusta käyttää ylijääneet perunamuusit pois. Kaurapuurokin on samassa. 

Haarukan heilautuksella taikina on valmis, ja sitten vain kahvi/tee kiehumaan. Vesi kielellä odottelemaan.



Tuoksu on täysin huumaava, varsinkin jos käyttää ripauksen kuivattua oreganoa ja basilikaakin.

Tämä piirakka pysyi aika mehevänä. Melkein yhtä helppo syödä, kuin moni muukin aamiaistofukokkeli tai puuro.


Aamiaispiirakka

  • 1 dl perunamuusia
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 1 dl jauhoja esim. ruis, graham tai ohra
  • 1 dl vettä
  • ripaus suolaa
  • ripaus sokeria
Sekoita ainekset, tasoittele piirakkapohjaksi, ja esipaista uunissa 200 C n. 10 minuuttia.

Lisää täytteet kuten tomaattia, pinaattia, papuja, sieniä ym. Paista sen jälkeen vielä n. 20 - 25 minuuttia, tai kunnes valmista.

Jauhoina voi käyttää mitä tahansa: Grahamvehnää, ohraa, ruista. Käytin ruisjauhoja viimeksi, ja tuli tosi onnistunut. Ei tullut yhtään ruisleipäkään mieleen. Kaurahiutaleina käytin tavallisia 5 min. hiutaleita.

Suola ja sokeri piirakkapohjassa simuloivat sitä, miksi yleensä ennen laitettiin voita. Niitä en laittanut edes mitään puolikasta teelusikallista, vaan vähemmän jopa. Sen verran, että vähän muuttuu maku. Maun mukaan, tai voi jättää pois.

Vinkki: Laita leivinpaperi vuokaan suojaksi, niin astia ei sotkeennu. 



Paistoin lasivuoan kannessa. Sekoitin ainekset suoraan siihen. Voi sekoittaa kulhossakin.

Sain helppoutta korostettua käyttämällä vain yhden astian.



Pelkkä piirakkapohja kannattaa esipaistaa, ennen täytteiden lisäämistä.

Kokeilin ilman esipaistamista, ja aiheutti sen että märät täytteet sekoittuivat pohjan kanssa, eikä saanut helposti selvää, milloin se on valmista. Monta kertaa otin uunista, reunat ruskeina ja keskellä oli vieläkin lammikko raakaa taikinaa. Piti laittaa se takaisin, ja koko aamiainen viivästyi.

Heti onnistui paremmin, kun esipaistoin pohjaa. Ja tulee valmiiksi varmasti.


Täytteeksi laitoin tomaattimurskaa ja pinaattia. 



Otin haarukalla isoimpia palasia - jos löytyi-  tomaattimurskasta, ja vähemmän sitä nestettä.

Pinaatit olivat isoja kuutioita, ja sulatin ne mikrossa sillä aikaa, kun pohja oli esipaistumassa. Löysin pakkasesta myös isoja valkoisia papuja, nekin sopivat.



Toimiva versio tuli myös pelkillä tomaateilla ja pinaatilla. 
Tässä kuvassa on esipaistettu pohja, johon täytteet lisätty. 

Ripottelin tomaattikerroksen päälle oreganoa ja basilikaa, ja mustapippuria.


Pitkä paistoaika mielestäni, varmaan yhteensä esipaistoineen 30-40 minuuttia. Keskitasolla, 200 C.


Uunista ottamisen jälkeen kannattaa heti peittää piirakka lautasella, foliolla tai muulla. 

Tämä nimittäin takertui reunoihin, tai ne reunat kovettuivat enemmän kuin keskusta. Irtosi ensin reunoista huonosti, mutta oltuaan edes n. 10 -15 minuuttia peitettynä, alkoi irrota paljon helpommin.


Tai: Laita piirakkavuokaan leivinpaperi suojaksi.



Näinkin sovinnolla se lähti sitten, kunhan sai hetken höyrystyä peitettynä. Vuoka tuli taas aika helposti puhtaaksi.

Ehjänä tätä ei välttämättä saa lautaselle, koska märät täytteet alkavat heti sekoittua pohjan kanssa. 


Ei ollut temppu eikä mikään syödä kaksi tällaista jo aamupäivällä.
Kasassa pysyy sen verran, että pystyy jopa pitämään eväänä rasiassa. Silti niin kostea, ettei tarvitse jäystää. Siinä tai perunamuusissa on ehkä hyvä syy tehdä tämä joskus, eikä pitsa.

Ei välttämättä ihan joka aamu tule alettua tähän, vaikka tosi helppo onkin laittaa alulle. 


Kokeilin myös jättää jauhot pois, jolloin tuli enemmän pinaatti-tomaatti-kaurapuuro, höystettynä perunalla. 

Tosi hyvän makuista, mutta jos suu odottaa piirakkaa, voi joutua pettymään. Mutta puuronkaan ei näemmä tarvitse aina olla makea, marjainen ja hedelmäinen. Sen voi maustaa kuten pitsan, tomaatilla ja pinaatilla, oreganolla ja basilikalla. Jauhoton kaurahiutaleversio oli tosi hyvä, mutta vaati totuttelua.


Jauho-peruna-kaurahiutale-vesiversiossa rakenne oli edelleen aika kostea, mutta ei enää puuroa. Muistutti jo enemmän piirakkaa. Lautasella kokoonpano hajosi, mutta ei haittaa. Toast-aamiainen.



Pohjan osuus pysyi pienehkönä, mutta riittävänä tukevoittamaan ateriaa.

Maun puolesta voisi samalla vauhdilla tehdä pitsankin, mutta siinä taas olisi omat puolensa.
 

Näyttää märältä, mutta varmasti lienee syötävää jos on puoli tuntia uunissa ollut. 

Isoja meheviä papuja täyteen, ja miksei vaikkapa sieniä.

Tomaattimurska ja pinaatti toimivat myös ihan täysin, ja oli aivan mahtavan makuinen jo niillä.

Tuoretta pinaattia kun vielä laittaisi annokseen, olisi melko juhlava aamiainen. Tai ruukkubasilikaa. Lisää tomaattimurskaa kastikkeeksi.


Tämä tulee varmaan olemaan jatkossa se mitä mietin, jos perunamuusia on jäämässä yli.

Perunarieskat olisivat sitten toisena vaihtoehtona, jos on paljon salaattia ja leivänpäällisiä valmiina.

Keitetyistä perunoista tulee myös pula-ajan ohjeella piirakkapohja. Siihen laitettiin nostatusaineita ja etikkaa, eikä ollut huono sekään.

Tämä uusi nyt pohjautuu eniten helppouteen, ja että on maukkaat täytteet. Yhden astian ruoka, johon ei tarvittu mitään ylimääräistä.

Kiitos kun luit. Jos kokeilet, niin toivottavasti onnistut! 



Ohjeita perunasta:

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 5 € - Syyskuu 1 - Syyskuun ruokia

Kaupassa ei nyt ehtinyt kuljeksimaan, ja pian huomasinkin että ruokaan on mennyt vain 5-6 euroa. Pyöristin otsikossa vitoseksi, vaikka kutonen olisi oikeampi summa. Mutta onhan se nyt mehukasta, että vitosella viikon ruuat. Todellisuudessa tämä toki perustuu siihen, että ostin elokuussa kuivatuotteita ja viime viikolla perunaakin. Kun huomasin miten mehevä summa on vitonen, en sitten käynyt kaupassa enää, ettei tarvitse kuvata ostoksia ja miettiä mitään muutenkaan. Lomaviikko ruokablogista, paitsi ei muuten tietenkään lomaviikko. Sellaista lentoa ettei aivot pysy kyydissä. Sadonkorjuumarkkinatkin olisivat olleet tänään, en valitettavasti päässyt nyt nauris- ja lanttuostoksille. Täytyy hakea kaupasta niitä pian. = 5,82 € 3,5 kg banaania 1 €/kg = 3,5 € Pirkka kesäporkkana 1 €/kg  Omena Gala 1,32g x 1 €/kg = 1,32 € Siinä olivat tämän viikon ruokaostokset. Koska ostoksia ei ollut paljoa yhtään esiteltävänä niin laitetaan kuvia ruuista, mitä tuli viikon aikana tehtyä. Osa varmaan viime viik

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Elokuu 4, 189 €/kk

Loput elokuun ruokaostokset n. 35 €. Tässä kuussa ostin melkein 190 €:lla ruokaa. Ostin viimeksikin niin paljon kaikkea valmiiksi mikä säilyy, ettei haittaa. Ensi kuussa ei sitten tarvitse ostaa samoja. Tai sitten tietenkin tarvitsee, koska nythän on helppo olla päästämättä tyhjäksi hyllyjä. Sitten ei ole pakko käydä marketissa silloin, kun se ei itselle sovi.  Pidän mahdollisena että syyskuussa on paljon juurestarjouksia lähikaupoissakin. Tällä kertaa ostosten perässä esitellään metvurstimakkara. Se ei ole kokokasvisruokaa mutta sain sen haltuuni sattumalta.  =3,89 € Banaani Luomu 0,689 kg x 2,09 €/kg =  1,44 € Yleisperunapussi 0,95 €/kg 2 kg =  1,89 € Kurkku 0,256 kg x 2,19 € =  0,56 € =6 € Varhaiskaali 1,905 kg x 1,79 €/kg = 3,41 € Kesäperuna 2kg 1,30 €/kg =    2,59 € Näistä tuli   lähikaupan aamiainen numero 3   sekä joukko muita ruokia. Kuivatut sekahedelmät , 9,56 €/kg 3,39 € Minimanista heräteostos. En syönyt kaikkia tuollaisena, vaan tein soppaa näistä. = 4,04 € Omena 0,4 kg

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 4 - Fenkoli

  Viiden euron aamiainen on katettu. Nyt on kaupoissa kotimaista fenkolia tarjolla. Fenkoli ei ole kaikkein edullisin kasvis kilohinnaltaan, mutta joskus ihan kiva. Fenkolista saa paljon makua, ja se tuo myös vaihtelua. Kesäperuna, pesty 0,558 kg x 1,29 €/kg = 0,72 € Xtra pitkäjyväinen riisi 0,95 €/kg Paseerattu tomaatti 0,99 € /500 g Banaani 0,327 kg x 1,99 €/kg = 0,65 € Fenkoli 0,257  kg x 5,79 €/kg = 1,49 € = 4,8 € Nämä tuotteet löytyivät nyt Salesta.  Kidneypapupurkki olisi maksanut 0,95 €, se olisi tähän vitosen aamiaisbudjettiin suunnilleen mahtunut jättämällä banaanit pois. Mutta kerkesin jo ne banaanit ottaa ostoskoriin. Mausteita en lukenut vitosen aamiaissettiin, niitä on ehkä kotona valmiina tai joutuu lisäämään budjettiin. Mausteita laitetaan aina muutenkin maun mukaan, ja ajatus on tärkein. Mausteeksi ja lisäksi tämän päivän reseptiin tuli mustapippurirouhetta 1 rkl omenasiiderietikkaa, muukin maustekastike käy pala taatelia, tai vaihtoehtoisesti ripaus sokeria tai ketsupp

WFPB - Ruokaostokset 65 € - Elokuu 3 - Elokuun ruokia 2

 Elokuun kolmannen viikon ruokaostokset, n. 65 euroa.  Enemmän ruokakuluja kuin yleensä. Ostinkin kerralla 10 kiloa riisiä, joista vain puolet alle euron kilo ja jasmiiniriisi 1,80 €. siitä n. 15 euroa, joka on normaalisti jo puolet viikon ruokakuluista. Siihen päälle vielä laatikollinen paseerattua tomaattia, joka maksoi yli 10 euroa. Vihannekset eivät tulleet tällä viikolla kalliiksi sinänsä, mutta ostin yli 4 kiloa kesäkurpitsaa. Toivon mukaan säästyn elokuun loppuun sen isommilta kauppareissuilta. Perunaa voi tulla haettua, koska en kuitenkaan halua syödä pelkkää riisiä ja makaroniakaan. Maustekastikkeita ja mausteita on joitakin, pakasteestakin löytyy sitä sun tätä kastiketta valmiina. 27,32  € K-Menu riisi pitkäjyväinen 1 kg /0,95 € 5kpl = 4,75 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 0,89 €/500g 12 kpl = 10,68 € Jasmiiniriisi 8,99 € /5 kg Coop banaani 0,940 €x 1,49 €/kg = 1,40€ Banaani luomu 0,718 kg x 2,09 €/kg = 1,50 € K-Menu pitkäjyväinen oli halvinta K-kaupoissa. Prismasta ja Lid

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 3 - Paistetut perunat ja kaali

Vähän niin kuin yritin hakea vitosella aamiaistarvikkeet lähikaupasta, ja olisihan se onnistunut erilaisilla valinnoilla.  Päädyin kuitenkin ostamaan ison kaalin, koska sillä ratkesi samalla koko viikonlopun vihannesasiat, ja  on vielä kesäkurpitsaa ja porkkanaakin pari jäljellä. Sekä salaatit että monet muut ruuat onnistuvat samasta kaalista. Lisäksi kaksi kiloa perunoita. Niistä ei tule ihan koko päiväksi ruokaa, tai ei jaksa välttämättä syödäkään päivällä perunaa, mutta aika pitkällä ollaan siinä, ettei ostoksista tule vain pelkkä aamupala. Tuo oli kaikista pienin kaali, lähemmäs 2 kiloa silti. Jos olisi löytynyt pienempi kaali, olisi vitosen aamiainen onnistunut. Lukuun ottamatta mausteita. Oikein pieni kaali, niin vitoseen olisi saanut purkin paseerattua tomaattiakin. Varhaiskaali 1,905 kg x 1,79 €/kg =  3,41 € Kesäperuna 2kg 1,30 €/kg  =    2,59 €   =6 € Kaali oli kirkkaasti halvempi K-Marketissa, kuin olisi ollut Salessa. Molemmissa oli valtavia kaalinpäitä myytävänä.  Salessa p

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 5 - Juurekset

Aamiainen lähikaupasta noin viidellä eurolla. Tänään oli helppo valita juureksia, koska ne olivat tarjouksessa. Paseerattu tomaattipurkki siihen lisäksi, niin saa saman tien tehtyä loppupäiväksikin maistuvaa ruokaa. Perunoita ei mahtunut vitoseen kuin n. kilo, mutta kotoahan voi löytyä riisiä ja muuta, mitä laittaa sitten lisäksi kohti iltapäivää.  Juurestarjouksia oli K-Marketissa. 0,99 €/kg. Multaiset harjatut perunat Salesta. Lanttu 0,99 €/kg Punajuuri 0,99 €/kg Porkkana 0,99 €/kg Peruna 1,09 €/kg x n. 800g-1 kg = n. 1 € Paseerattu tomaatti 0,99 € = n. 5 € Näistä lähikauppojen antimista valmistuvat uunijuurekset ja perunamuusi, sekä punainen kastike ja porkkalaa. Tuoreet vitamiinit saadaan porkkana- ja lantturaasteista. Punajuuri kuuluu lehtivihreiden vihannesten listalle, jonka Dr. Esselstyn luettelee. Siksi nyt ei tarvittu persiljaa eikä muuta. Listan hain Food As Prevention- nimiseltä sivustolta https://foodasprevention.com/dr-esselstyns-latest-basic-recommendations/ , siinä oli

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

  Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon. Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän. Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti. Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat. Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman.  Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäj