Viimeisimmästä makeasta kaurapaistosaamiaisesta suolainen versio. Piti vähän muokata ideaa, mutta sain onnistumaan.
Hyvää, pian syötykin, ja mikä parasta: saa heti aamusta käyttää ylijääneet perunamuusit pois. Kaurapuurokin on samassa.
Haarukan heilautuksella taikina on valmis, ja sitten vain kahvi/tee kiehumaan. Vesi kielellä odottelemaan.
Tuoksu on täysin huumaava, varsinkin jos käyttää ripauksen kuivattua oreganoa ja basilikaakin.
Tämä piirakka pysyi aika mehevänä. Melkein yhtä helppo syödä, kuin moni muukin aamiaistofukokkeli tai puuro.
Aamiaispiirakka
- 1 dl perunamuusia
- 1 dl kaurahiutaleita
- 1 dl jauhoja esim. ruis, graham tai ohra
- 1 dl vettä
- ripaus suolaa
- ripaus sokeria
Sekoita ainekset, tasoittele piirakkapohjaksi, ja esipaista uunissa 200 C n. 10 minuuttia.
Lisää täytteet kuten tomaattia, pinaattia, papuja, sieniä ym. Paista sen jälkeen vielä n. 20 - 25 minuuttia, tai kunnes valmista.
Jauhoina voi käyttää mitä tahansa: Grahamvehnää, ohraa, ruista. Käytin ruisjauhoja viimeksi, ja tuli tosi onnistunut. Ei tullut yhtään ruisleipäkään mieleen. Kaurahiutaleina käytin tavallisia 5 min. hiutaleita.
Suola ja sokeri piirakkapohjassa simuloivat sitä, miksi yleensä ennen laitettiin voita. Niitä en laittanut edes mitään puolikasta teelusikallista, vaan vähemmän jopa. Sen verran, että vähän muuttuu maku. Maun mukaan, tai voi jättää pois.
Vinkki: Laita leivinpaperi vuokaan suojaksi, niin astia ei sotkeennu.
Paistoin lasivuoan kannessa. Sekoitin ainekset suoraan siihen. Voi sekoittaa kulhossakin.
Sain helppoutta korostettua käyttämällä vain yhden astian.
Pelkkä piirakkapohja kannattaa esipaistaa, ennen täytteiden lisäämistä.
Kokeilin ilman esipaistamista, ja aiheutti sen että märät täytteet sekoittuivat pohjan kanssa, eikä saanut helposti selvää, milloin se on valmista. Monta kertaa otin uunista, reunat ruskeina ja keskellä oli vieläkin lammikko raakaa taikinaa. Piti laittaa se takaisin, ja koko aamiainen viivästyi.
Heti onnistui paremmin, kun esipaistoin pohjaa. Ja tulee valmiiksi varmasti.
Täytteeksi laitoin tomaattimurskaa ja pinaattia.
Otin haarukalla isoimpia palasia - jos löytyi- tomaattimurskasta, ja vähemmän sitä nestettä.
Pinaatit olivat isoja kuutioita, ja sulatin ne mikrossa sillä aikaa, kun pohja oli esipaistumassa. Löysin pakkasesta myös isoja valkoisia papuja, nekin sopivat.
Toimiva versio tuli myös pelkillä tomaateilla ja pinaatilla.
Tässä kuvassa on esipaistettu pohja, johon täytteet lisätty.
Ripottelin tomaattikerroksen päälle oreganoa ja basilikaa, ja mustapippuria.
Pitkä paistoaika mielestäni, varmaan yhteensä esipaistoineen 30-40 minuuttia. Keskitasolla, 200 C.
Uunista ottamisen jälkeen kannattaa heti peittää piirakka lautasella, foliolla tai muulla.
Tämä nimittäin takertui reunoihin, tai ne reunat kovettuivat enemmän kuin keskusta. Irtosi ensin reunoista huonosti, mutta oltuaan edes n. 10 -15 minuuttia peitettynä, alkoi irrota paljon helpommin.
Näinkin sovinnolla se lähti sitten, kunhan sai hetken höyrystyä peitettynä. Vuoka tuli taas aika helposti puhtaaksi.
Ehjänä tätä ei välttämättä saa lautaselle, koska märät täytteet alkavat heti sekoittua pohjan kanssa.
Ei ollut temppu eikä mikään syödä kaksi tällaista jo aamupäivällä.
Kasassa pysyy sen verran, että pystyy jopa pitämään eväänä rasiassa. Silti niin kostea, ettei tarvitse jäystää. Siinä tai perunamuusissa on ehkä hyvä syy tehdä tämä joskus, eikä pitsa.
Ei välttämättä ihan joka aamu tule alettua tähän, vaikka tosi helppo onkin laittaa alulle.
Kokeilin myös jättää jauhot pois, jolloin tuli enemmän pinaatti-tomaatti-kaurapuuro, höystettynä perunalla.
Tosi hyvän makuista, mutta jos suu odottaa piirakkaa, voi joutua pettymään. Mutta puuronkaan ei näemmä tarvitse aina olla makea, marjainen ja hedelmäinen. Sen voi maustaa kuten pitsan, tomaatilla ja pinaatilla, oreganolla ja basilikalla. Jauhoton kaurahiutaleversio oli tosi hyvä, mutta vaati totuttelua.
Tosi hyvän makuista, mutta jos suu odottaa piirakkaa, voi joutua pettymään. Mutta puuronkaan ei näemmä tarvitse aina olla makea, marjainen ja hedelmäinen. Sen voi maustaa kuten pitsan, tomaatilla ja pinaatilla, oreganolla ja basilikalla. Jauhoton kaurahiutaleversio oli tosi hyvä, mutta vaati totuttelua.
Jauho-peruna-kaurahiutale-vesiversiossa rakenne oli edelleen aika kostea, mutta ei enää puuroa. Muistutti jo enemmän piirakkaa. Lautasella kokoonpano hajosi, mutta ei haittaa. Toast-aamiainen.
Pohjan osuus pysyi pienehkönä, mutta riittävänä tukevoittamaan ateriaa.
Maun puolesta voisi samalla vauhdilla tehdä pitsankin, mutta siinä taas olisi omat puolensa.
Näyttää märältä, mutta varmasti lienee syötävää jos on puoli tuntia uunissa ollut.
Isoja meheviä papuja täyteen, ja miksei vaikkapa sieniä.
Tomaattimurska ja pinaatti toimivat myös ihan täysin, ja oli aivan mahtavan makuinen jo niillä.
Tuoretta pinaattia kun vielä laittaisi annokseen, olisi melko juhlava aamiainen. Tai ruukkubasilikaa. Lisää tomaattimurskaa kastikkeeksi.
Tämä tulee varmaan olemaan jatkossa se mitä mietin, jos perunamuusia on jäämässä yli.
Perunarieskat olisivat sitten toisena vaihtoehtona, jos on paljon salaattia ja leivänpäällisiä valmiina.
Keitetyistä perunoista tulee myös pula-ajan ohjeella piirakkapohja. Siihen laitettiin nostatusaineita ja etikkaa, eikä ollut huono sekään.
Tämä uusi nyt pohjautuu eniten helppouteen, ja että on maukkaat täytteet. Yhden astian ruoka, johon ei tarvittu mitään ylimääräistä.
Kiitos kun luit. Jos kokeilet, niin toivottavasti onnistut!
Ohjeita perunasta:
Kommentit
Lähetä kommentti