Siirry pääsisältöön

WFPB - Helppo aamiaispiirakka - Suolainen piirakka



Viimeisimmästä makeasta kaurapaistosaamiaisesta suolainen versio. Piti vähän muokata ideaa, mutta sain onnistumaan.

Hyvää, pian syötykin, ja mikä parasta: saa heti aamusta käyttää ylijääneet perunamuusit pois. Kaurapuurokin on samassa. 

Haarukan heilautuksella taikina on valmis, ja sitten vain kahvi/tee kiehumaan. Vesi kielellä odottelemaan.



Tuoksu on täysin huumaava, varsinkin jos käyttää ripauksen kuivattua oreganoa ja basilikaakin.

Tämä piirakka pysyi aika mehevänä. Melkein yhtä helppo syödä, kuin moni muukin aamiaistofukokkeli tai puuro.


Aamiaispiirakka

  • 1 dl perunamuusia
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 1 dl jauhoja esim. ruis, graham tai ohra
  • 1 dl vettä
  • ripaus suolaa
  • ripaus sokeria
Sekoita ainekset, tasoittele piirakkapohjaksi, ja esipaista uunissa 200 C n. 10 minuuttia.

Lisää täytteet kuten tomaattia, pinaattia, papuja, sieniä ym. Paista sen jälkeen vielä n. 20 - 25 minuuttia, tai kunnes valmista.

Jauhoina voi käyttää mitä tahansa: Grahamvehnää, ohraa, ruista. Käytin ruisjauhoja viimeksi, ja tuli tosi onnistunut. Ei tullut yhtään ruisleipäkään mieleen. Kaurahiutaleina käytin tavallisia 5 min. hiutaleita.

Suola ja sokeri piirakkapohjassa simuloivat sitä, miksi yleensä ennen laitettiin voita. Niitä en laittanut edes mitään puolikasta teelusikallista, vaan vähemmän jopa. Sen verran, että vähän muuttuu maku. Maun mukaan, tai voi jättää pois.

Vinkki: Laita leivinpaperi vuokaan suojaksi, niin astia ei sotkeennu. 



Paistoin lasivuoan kannessa. Sekoitin ainekset suoraan siihen. Voi sekoittaa kulhossakin.

Sain helppoutta korostettua käyttämällä vain yhden astian.



Pelkkä piirakkapohja kannattaa esipaistaa, ennen täytteiden lisäämistä.

Kokeilin ilman esipaistamista, ja aiheutti sen että märät täytteet sekoittuivat pohjan kanssa, eikä saanut helposti selvää, milloin se on valmista. Monta kertaa otin uunista, reunat ruskeina ja keskellä oli vieläkin lammikko raakaa taikinaa. Piti laittaa se takaisin, ja koko aamiainen viivästyi.

Heti onnistui paremmin, kun esipaistoin pohjaa. Ja tulee valmiiksi varmasti.


Täytteeksi laitoin tomaattimurskaa ja pinaattia. 



Otin haarukalla isoimpia palasia - jos löytyi-  tomaattimurskasta, ja vähemmän sitä nestettä.

Pinaatit olivat isoja kuutioita, ja sulatin ne mikrossa sillä aikaa, kun pohja oli esipaistumassa. Löysin pakkasesta myös isoja valkoisia papuja, nekin sopivat.



Toimiva versio tuli myös pelkillä tomaateilla ja pinaatilla. 
Tässä kuvassa on esipaistettu pohja, johon täytteet lisätty. 

Ripottelin tomaattikerroksen päälle oreganoa ja basilikaa, ja mustapippuria.


Pitkä paistoaika mielestäni, varmaan yhteensä esipaistoineen 30-40 minuuttia. Keskitasolla, 200 C.


Uunista ottamisen jälkeen kannattaa heti peittää piirakka lautasella, foliolla tai muulla. 

Tämä nimittäin takertui reunoihin, tai ne reunat kovettuivat enemmän kuin keskusta. Irtosi ensin reunoista huonosti, mutta oltuaan edes n. 10 -15 minuuttia peitettynä, alkoi irrota paljon helpommin.


Tai: Laita piirakkavuokaan leivinpaperi suojaksi.



Näinkin sovinnolla se lähti sitten, kunhan sai hetken höyrystyä peitettynä. Vuoka tuli taas aika helposti puhtaaksi.

Ehjänä tätä ei välttämättä saa lautaselle, koska märät täytteet alkavat heti sekoittua pohjan kanssa. 


Ei ollut temppu eikä mikään syödä kaksi tällaista jo aamupäivällä.
Kasassa pysyy sen verran, että pystyy jopa pitämään eväänä rasiassa. Silti niin kostea, ettei tarvitse jäystää. Siinä tai perunamuusissa on ehkä hyvä syy tehdä tämä joskus, eikä pitsa.

Ei välttämättä ihan joka aamu tule alettua tähän, vaikka tosi helppo onkin laittaa alulle. 


Kokeilin myös jättää jauhot pois, jolloin tuli enemmän pinaatti-tomaatti-kaurapuuro, höystettynä perunalla. 

Tosi hyvän makuista, mutta jos suu odottaa piirakkaa, voi joutua pettymään. Mutta puuronkaan ei näemmä tarvitse aina olla makea, marjainen ja hedelmäinen. Sen voi maustaa kuten pitsan, tomaatilla ja pinaatilla, oreganolla ja basilikalla. Jauhoton kaurahiutaleversio oli tosi hyvä, mutta vaati totuttelua.


Jauho-peruna-kaurahiutale-vesiversiossa rakenne oli edelleen aika kostea, mutta ei enää puuroa. Muistutti jo enemmän piirakkaa. Lautasella kokoonpano hajosi, mutta ei haittaa. Toast-aamiainen.



Pohjan osuus pysyi pienehkönä, mutta riittävänä tukevoittamaan ateriaa.

Maun puolesta voisi samalla vauhdilla tehdä pitsankin, mutta siinä taas olisi omat puolensa.
 

Näyttää märältä, mutta varmasti lienee syötävää jos on puoli tuntia uunissa ollut. 

Isoja meheviä papuja täyteen, ja miksei vaikkapa sieniä.

Tomaattimurska ja pinaatti toimivat myös ihan täysin, ja oli aivan mahtavan makuinen jo niillä.

Tuoretta pinaattia kun vielä laittaisi annokseen, olisi melko juhlava aamiainen. Tai ruukkubasilikaa. Lisää tomaattimurskaa kastikkeeksi.


Tämä tulee varmaan olemaan jatkossa se mitä mietin, jos perunamuusia on jäämässä yli.

Perunarieskat olisivat sitten toisena vaihtoehtona, jos on paljon salaattia ja leivänpäällisiä valmiina.

Keitetyistä perunoista tulee myös pula-ajan ohjeella piirakkapohja. Siihen laitettiin nostatusaineita ja etikkaa, eikä ollut huono sekään.

Tämä uusi nyt pohjautuu eniten helppouteen, ja että on maukkaat täytteet. Yhden astian ruoka, johon ei tarvittu mitään ylimääräistä.

Kiitos kun luit. Jos kokeilet, niin toivottavasti onnistut! 



Ohjeita perunasta:

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB- Ruokaostokset 35 € - Joulukuu 4 - 143 €/kk

Tässä ovat viimeiset ruokaostokset ennen vuoden vaihtumista. Ostosten jälkeen uudenvuoden selostus ruokakuluissa säästämistavoista, ruokavalion koostamisesta, pähkinäräntti ja muutama kuva. Myös ruokasuunnitelma. Kaksi kauppareissua: Jouluaattona kävin Lidlissä. Ilman kauppalappua. Hedelmiä ja perunaa lähinnä. Valtava lanttu.  Toinen kauppareissu oli 29.12. Olin jonnekin lähdössä mutta auto ei lähtenyt käyntiin, akku laturiin ja lähdin jalkaisin lähikauppoihin. K ja S. Kestokassi ja muovipussi. Lidlistä ekan kauppareissun perunat 2 kg, 0,59 €/kg = 1,18 € Lanttu 0,990 kg x 0,49 €/kg = 0,49 € Lidlissä olivat lanttu ja porkkana alennuksessa.  2 kg porkkanoita 0,4 €/kg =  0,79 € 10,21 € Banaani reilun kaupan 0,824 kg x 1,79 €/kg = 1,47 € Persimon 1,374 kg x 2,16 €/kg = 2,97 € Kartanon salaatti 1,69  Luomu klementiini 2,98 €/kg 500g = 1,49 € Luomu appelsiini 1kg 2,59 € Kartanon salaatti ei ollut yhtä sievää joulukukkana purkissa, kuin Ruustinnan salaatti.  Ihan hyvä ...

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Tammikuu 2

Tässä tammikuun ruokaostoksia. Ostoskorit sekä Lidlistä että Prismasta. Laitoin selostuksia mitä näistä voi nyt tehdä, ja linkin reseptipostaukseen. Reseptit ilman lisättyä rasvaa, ja vähäsuolaisesti ja -sokerisesti, sekä ilman eläinkunnantuotteita, vegaanisia. Lidlistä ensin 32,78 eurolla, Prismaan lähdin koska sieltä saa kaskinauriita. Prismaan meni 11,67 €. Ostoskorivertailu ei nyt kerro kumpi kauppa on halvempi, kävin muuten vain molemmissa. Lidlissä mietin otanko kärryn vai korin, ja päädyin koriin koska se toimii ostosrajoittimena. Jos en jaksa kantaa ostoskoria kassalle, niin sittenhän ruokaa on enemmän, kuin yksi ihminen tarvitsee viikossa? Ajatellen mitä on jo kotona valmiina. Kori tuli niin täyteen, että jouduin pakastevihannekset kantamaan toisessa kädessä. Se on heräteostosten varma merkki. Tärkkelyspitoisia siis on, hiutaletta, spagettia, papua, jyviä ym. Siksi ostin vain 6 kiloa perunaa ja pari pussia pastaa. Niistä ei tule viikon tai kahden viikon kalorit, vaan ne riittä...

WFPB - Basilika-tomaattikastike

Basilikaa, tomaattimurskaa ja lisämausteeksi pippuria. Makeutukseksi voi käyttää ripauksen sokeria, miksei vaikka leivontataateliakin, jolloin kastike pysyy täytenä kokokasvisruokana. Kiinankaalia ja punaisia linssejä lisäämään rakennetta. Mehevät pavut ja kikherneet tekevät ruoasta vielä mielenkiintoisemman. Basilika-tomaattikastike 2 porkkanaa pätkä kiinankaalia 1-2 ruukkua basilikaa, lehdet cayennepippuria, mustapippuria maun mukaan makeutusta: taatelia, sokeria tai maustekastiketta  2 purkkia tomaattimurskaa, tai paseerattua linssejä, papuja, kikherneitä, valinnan mukaan muita pois käytettäviä vihanneksia, esim. salaatti, omena Kastikkeen kanssa perunat, spagetti, makaroni, riisi, tai kauraryyni/muu jyvä. Tai vaikka kaikki. Porkkanat raastetaan joko hienolla tai karkealla terällä. Voi pilkkoakin. Porkkana toimii myös makeuden lisääjänä. Kiinankaali pestään ja silputaan. Jos päättää käyttää taatelia makeutukseen, tomaattiruuat usein tarvitsevat lisämakeutusta, niin ne voi lisätä...

WFPB - Lanttu-perunavuoka - Härkäpapurouhe

Tämän nimi saa nyt olla lanttu-perunavuoka, vaikka sisältääkin myös porkkanaa ja härkäpapua, vettä ja mausteita. Porkkanat, lantut ja härkäpapurouhe esikeitetään kattilassa, maustetaan, laitetaan vuokaan perunoiden kanssa ja vettä tarpeen mukaan. Härkäpapurouheelle on käsittely ja sekin kerrotaan tässä postauksessa. Eli ne huuhdotaan pari kertaa ensin. Tilalle käy myös muut, tölkkipavut tai soijarouhe, linssit, en juuri nyt testannut mutta eiköhän. Pari lanttua, joista kunnon viipale lähti myös raasteeksi tai salaatiksi. Ei tarvitse sitten ruuan kanssa stressata erikseen salaattia. Porkkanaraastekin on kiva, ja perunaakin voi jonkin verran popsia raakana, jos ei mitään vatsaoireita ole siitä tullut. Ruokajuomaksi sopi puolukkatuoremehu, eli blenderiin puolukoita ja vettä. Sokeria ripaus, jos käyttää. Lanttu-perunavuoka Lanttua Porkkanaa Perunaa n. 2-3 dl härkäpapurouhetta Vettä Mausteet: 1-2 tl persiljaa, tai rkl 1/2 tl oreganoa 1/2-1 tl mustapippuria, maun mukaan 1/4 tl maustepippurij...

WFPB - Ruokasuunnitelma - Tammikuu 2025

Ruokasuunnitelman paikka, että näkee mitä voi tehdä.  Vihannekset jotka ovat suunnitelman pohjana, eli mitä on tallella aiempien ja viime kauppareissun jälkeen: 4 porkkanaa 1 lanttu + lantun palasia 1 iso nauris 2 bataattia, isoa 2 kiinankaalia 2 juuriselleriä 2 ylimennyttä omenaa 1 soijajogurtti puoli purkkia vaniljasoijajogurttia  Raakasalaatiksi ja tuoreeksi vitamiiniksi on kiinankaalia, 2 omenaa, 3 tomaattia ja lanttu, ja pakastemarjoja.  Perunat ja tärkkelyspitoiset ovat tavallaan kuin juokseva vesi, niiden loppuminen ei tule ruokasuunnitelman esteeksi ja siksi luetteloin vain vihannespuolen. N. 20 perunaa, haen lisää jos loppuvat K-Marketin digitarjouslehdessä oli kaali euron kilo. Oli myös 1 €/kg tarjous perunoista, en tiedä oliko perunatarjous kaikissa K-Kaupoissa vai vain täällä. Siitä saisi salaatti- ja perunamäärää lisättyä jos noutaisi ne talteen. 1. Maanantai Palsternakkapihvit .  Raastettua palsternakkaa sekoitetaan muusattuihin palkokasveihin kuten mu...

WFPB - Ruokaostokset 62 €- Tammikuu 1

Tammikuun ensimmäisen viikon ruokaostokset.  Kaksi reissua samana päivänä viikko sitten, ensin kauppareissu, ja sitten piti jossain muualla käydä ja kävin ohi kulkiessa vielä jotain haalimassa Lidlistä mukaan. Siksi on taas kahdet kaupat käytynä. Ostelin vähän ulkomuistista mitä sattuu, vaikka kotona olisi jo valmiina. Varauduin siihen, ettei kiinnosta käydä kaupassa välttämättä ollenkaan pariin viikkoon. Toisekseen halusin ottaa realistisen kattauksen vuoden vaihteen aloitukseksi, ja nähdä paljonko sellainen maksaa, eli markettihintainen ostoskori vakiotuotteita. Tärkkelyspitoisia pariksi viikoksi, palkokasviosastoa, marjoja kilo, ja mausteita ym. ketsupit ja sinapit.  = 6,23 € Perunapussi Prismasta jauhoinen 2kg, 0,9 e/kg   = 1,79 € Perunapussi Lidlistä yleisperuna 2kg 0,85 €/kg=  1,69 € Bataatit Lidlistä tarjouksessa 1,536 €/kg x 1,79 €/kg = 2,75 € 5,536 kg tärkkelyspitoisia juurikasveja. = 10,67 € Kotimaista kaurahiutale 1 kg 0,98 €/kg Xtra Pikakaurahiutale...

WFPB - Ruokaostokset 12 € - Tammikuu 3, 126 €/kk

Tässä loput tammikuun 2025 ruokaostokset. Hintapohdintaa ja laskelmia perunasta ja kauramaidosta, mitä ne tulisivat maksamaan vuodessa ja paljonko niitä voisi mennä. Pakolliset vitamiinit ja lisäravinteet piti hankkia, niistäkin kuva. Ruokasuunnitelmaluonnos mitä lopuista voisi tulla, mitä on jäljellä tammikuussa. = 5,27 € Yleisperuna 2 kg, 0,90 €/kg = 1,79 € Jauhoinen peruna 2 kg 0,90 €/kg = 1,79 € = perunat yhteensä 3,58 € Porkkana 2 kg 0,85 €/kg = 1,69 € Perunat olisivat Salessa maksaneet reilusti yli 2 euroa säkki, kilohinta varmaan jopa 1,25 euroa. En muista, enkä ottanut kuvaa kun kävin, mutta jossain Salessa maksoi verkkokaupan mukaan jopa 1,23 €/kg. Eli kaksi kahden kilon säkkiä olisi tullut lähikaupassa maksamaan 4,90 €.  Säästin 4,90 - 3,58 €  = 1,32 € ostamalla Prismasta perunat. Jos käyttäisi vaikka 6 kiloa perunaa viikossa, se olisi vuodessa 312 kiloa. 0,9 kilohinnalla 280,8 € Jos peruna maksaa 1,25 euroa kilo, 6 kg perunaa viikossa vuoden on 390 ...

WFPB - Lanttuperunasose - Keitto

Tämän lanttuperunasosekeiton tein valmiista lanttusoseesta. Itse keittämällä pitää kuoria ja paloitella lantut, ja keittää niitä kunnes ne ovat aivan kypsiä. Sitten soseuttaa. Muusata ehkä ilman vettä ensin, ja lisätä vettä takaisin. Kaupan valmiit soseet ovat se valmistuote mihin turvaudun, vaikka yleensä teenkin mielelläni alusta asti monet ruuat.  Maksavat noin 4 euroa kilo yleensä, ja joulun mentyä tarjouksesta usein puoleen hintaan tai jopa eurolla. Tänään 2.12.2023 S-kaupassa oli 3,49 €/kg. Ks. myös  rieskat , jotka voi tehdä ylijääneestä lanttusoseesta tai lanttulaatikosta. Lanttulaatikko uunissa löytyy täältä . Lanttuperunasose: Kaadoin lanttusoseet kattilaan. Lisäsin vettä sen verran, että sose notkistui helpoksi sekoittaa. Ellei vettä lisää, sose alkaa kiehuessaan räiskyä ja pulputtaa. On hyvä olla haihtumisvaraakin. Loraus siirappia ja ripaus mustapippuria. Annoin lanttusoseen kiehua miedolla lämmöllä. Sekoitin välillä. En ottanut mitään tarkkaa kellonaikaa ylös. V...

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myösk...

WFPB - Riisi ja pavut - Punainen suippokaali, vihannekset

Vanha hyvä "rice and beans" tai suomeksi riisi ja pavut, joka on helppo ja yksinkertainen ruoka. Riisin ja pavut voisi tehdä monellakin tavalla, ja eri kulttuureissa on sille omat historiansa ja perinteensä. Tämä on yksinkertaistettu ruokaidea siitä. Kun seisoin miettimässä mitä laitan ruoaksi, joku olisi voinut luulla että kehitteillä on erityisen mullistava ruokaresepti.  Saattaa olla että olikin. Tämän aikaansaaminen oli niinkin lujan aprikoinnin takana, ja halusin laittaa tämän siksi ylös ja kertoa eteenpäin. Koko ajan mietin, mitä laitan suippokaalin kantaosasta, ja mitä tulisi porkkanoista. Kun homma ei edennyt muistin viimein, että näinhän se kaali vaihtaa hiippakuntaa vartissa.  Vihannekset voi keittää, höyryttää tai vokata paistinpannulla. Tai paistaa uunissa. Nyt laitoin höyryttymään.  Puuroutuva riisi kuten jasmiiniriisi voi olla hyvä pestä ennen keittämistä, jolloin se ei vaahtoa niin paljon. Käytin riisinkeitintä, ja ne voi keittää kattilassakin. Riisit voi k...