Runsas keitto kolmesta pääraaka-aineesta. Mausteita ja papuja vaihtamalla saat tehtyä erilaisia versioita. Reseptin jälkeen kuvat ja vinkit keiton tekoon, jotta se onnistuisi aina.
Miten saa aikaan paksun liemen ilman lisäapukeinoja, joita olisivat yleensä esimerkiksi jauhosuurustus tai kermat? Tärkein apu ovat nyt jauhoiset perunat.
Kirkas, keltainen liemi, kun ei ole vielä lisätty mitään tomaattia. Kuutioin porkkanat ja perunat aika pieniksi tähän. Kikherneissä hyvänä puolena on kiva rakenne.
Kikherneet, vihreät linssit, punaiset linssit tai muut pavut sopivat. Mausteeksi käyvät currymauste, garam masala tai kurkuma.
Keitto:
- 1 porkkana
- n. 500 - 800 g jauhoisia perunoita
- 1,5 dl kypsiä kikherneitä
- vettä niin että peittyy
Mausteet:
- 1 tl suolatonta currymaustetta
- 1/4 tai 1/2 tl jauhettua kurkumaa
- n. 1 rkl kuivattua persiljaa
- tulista maustekastiketta, chiliä tai mustapippuria, maun mukaan
- loraus paseerattua tomaattia, ketsuppia ym, halutessa
- tuoreita yrttejä, jos on
Pieni keitto syntyy näillä raaka-ainemäärillä. Jos tarvitset enemmän keittoa, laita vaikka kaksi porkkanaa, ja kilo perunoita. Tai pari isompaa porkkanaa, ja esim. n. 1,2 kg perunoita. Ja niin edelleen.
Kikherneiden tilalle voit vaihtaa linssit tai muut pavut.
Pilko porkkanat pieniksi kuutioiksi ja laita kiehumaan (linssit myös, jos laitat). Lisää mausteet. Kuutioi perunat pieniksi, ja lisää ne kun porkkanat ovat kiehuneet pehmeämmiksi.
Tölkkikikherneitä käyttäessä voi pikku keittoon riittää puoli tölkkiä, ja isoon keittoon enemmän.
Laita vettä sen verran, että ainekset peittyvät. Voit keittää vedenkeittimessä tai toisessa kattilassa valmiiksi vettä, jota voi nopeasti lisätä tarvittaessa.
Kuvat ja vinkit:
Porkkanat kiehumaan. Noin 10-15 min.
Jos käytät kikherneiden tilalla kuivia vihreitä linssejä, niiden kannattaa antaa myös kypsyä ennen perunoiden laittamista.
Mausteetkin voi jo laittaa.
Lisää perunat sitten porkkanoiden (ja linssien) joukkoon ja peitä vedellä. Anna kiehua vielä n. 15-20 minuuttia.
Porkkanoiden kiehuessa käytin aikaa pilkkomalla perunat pieniksi.
Kun perunatkin alkavat olla valmiit, lisää tarvittaessa loraus paseerattua tomaattia, ketsuppia tai maustekastikkeitta maun mukaan. Valmista! Pitäisi olla aika paksua, koska perunoista irtoaa suurusta.
Jos laittaa linssejä, nekin hajoavat liemeen.
Mausteita:
Sen tilalle voi laittaa currymausteseosta, tai vaikkapa garam masalaa. Saa vähän eri keiton, kun vaihtaa tuon yhden kasan eri mausteeksi.
Curryssa on jo kurkumaa valmiiksi, mutta pieni lisäys tekee ruoan iloisen keltaiseksi.
Persiljaa oli vain teelusikallinen, mutta sitä voi laittaa enemmän.
Tulisen kastikkeen tilalle käy mustapippurirouhe, tai mikä tahansa chili tai muu.
Vaikka käyttäisi suolaakin ruoanlaitossa, suosittelen suolattomia maustesekoituksia. Saa enemmän makuaineita per teelusikallinen.
Valmiiseen keittoon jos löytyy vielä tuoretta persiljaa tai muuta yrttiä, saa taas parempaa makua.
Jos maku jää joskus vajaaksi, sen korvaa hyvin myös runsaampi tulisuus.
Lorauksella paseerattua tomaattia sai vähän punertavaa.
Ruokatermarissakin voi ottaa mukaan.
Jos tomaatti parantaa makua, sitä kannattaa laittaa. Toivo ei ole silti menetetty, vaikka se sattuisikin olemaan lopussa. Sen verran syötävää tästä tuli jo ilmankin.
Tomaattisäilykkeillä on niin helppo parantaa ruokien makua, että ne ovat lähes aina ostoslistallani, mutta kiva testata aina miten vähällä pääsisi.
Sama keitto, mutta kikherneiden tilalla vihreät linssit. Liemi on keitetty vähiin, joten se on joko keittoa tai pataa.
Linssit ja tomaattia, niin tuli melkein tumman ruskea liemi, vaikka on muuten samat mausteet. Tästä tulee mieleen lihakeitto, ja että jauhelihamausteseoskin voisi toimia.
Samanlaisia keittoideoita on blogissa jo valmiiksi, mutta tämä on niistä yksinkertaisempi versio.
Keitto ruokatermariin 1 sisältää saman perunasuurustamisidean. Siihen tuli pakastevihanneksia, joten se on vielä nopeampi valmistaa kuin tämä.
Sitten on myös Currymausteinen keitto joulukalenterissa, johon tuli punaisia linssejä ja pinaattia.
Vaikka porkkanakin sattuisi olemaan loppu, niin perunoista ja kikherneistä tulee jo hyvä yhdistelmä. Erikoinen yllätys tähän voisi olla muutama kuminansiemen.
Varmimmin keiton suurustus ja pehmeät kasvispadat onnistuvat nimenomaan näillä jauhoisilla perunalajikkeilla, joita myydään punaisissa pusseissa. Takana lukee yleensä lajike Afra.
Kiitos kun luit, ja hyvää perjantaita.
Kommentit
Lähetä kommentti