Innostuin kokeilemaan makaronilaatikkoa ilman kasvimaitoa, papuja, soijarouheita tai vegaanisia proteiinivalmisteita.
Tämä resepti liittyi alun perin budjettihaasteeseen, kun en ollut ostanut papuja.
Ketsuppia oli. Pinnalle sopii myös jauhelihamauste.
Kun tekovaiheessa ei tule paljoa lisättyä suolaa, määrä pysyy helpommin kurissa vaikka jauhelihamauste olisi suolaistakin versiota.
Makaronilaatikon ohje:
Ainekset:
- 400g makaroni, tumma.
- n. 1 l vettä,
- 1 porkkana raasteena.
Mausteet:
- 1/2 tl mustapippuri, rouhittu
- 1/4 tl maustepippuri, jauhettu
- 1/8 tl tai alle, valkopippuri, jauhettu
- 1-2 tl soijakastike,
- 1 rkl ketsuppi.
Maustemäärät ovat suuntaa-antavia, ja niitä voi myös laittaa oman maun mukaan.
Laitoin 1 tl soijakastiketta.
Raasta porkkana, ja laita makaronien kanssa vuokaan.
Mittaa noin litra vettä, ja sekoita sinne mausteet. Kaada vesi makaronin sekaan ja sekoita.
Paista ilman kantta uunin alatasolla, keskilämmöllä n. 1 h, 200 C.
Muut vinkit ja huomiot:
Tuli niin hyvää, että piti tehdä seuraavana päivänä uusi samanlainen.
Tässä kuvassa on naurissiivuja salaattina. Nauris on pehmeä, eikä siis useimmiten haittaa onko se pilkottu kunnolla. Kannattaa testata.
Makaronilaatikosta kokeilin myös version ilman soijakastiketta, kun sekin pääsi loppumaan.
Makaronilaatikko lipsahti hieman makean puolelle. Varmaan johtuen porkkanaraasteesta. Vähäinenkin soijakastike taittoi maun umamin suuntaan. Kun sen jätti pois, makeus alkoi hallita. Mutta hyvää ruoka oli silti.
Porkkanaraaste on hyvä lisä terveellisyyden kannalta, kun tulee vihannekset samalla. Senkin voi varmaan halutessaan jättää pois.
Pidän maustepippuria tosi tärkeänä mausteena tässä. Jauhettua käytän yleensä.
Suosittelen nimenomaan tummaa tai täysjyvämakaronia, koska ne ovat itsessään jonkin verran maukkaita.
Vuoan voi suojata leivinpaperilla.
Rasvaamaton astiakin lähti puhtaaksi aika helposti. Hetken liotin, sitten harjalla pyöräytin, se oli siinä.
Jos pesukoneen tai tiskaamisen jälkeen jää haaleita makaronin kuvia astian pohjaan, ne lähtevät etikalla pois.
Makaroni on raaka-aine, joka tuntuu joskus imaisevan maut. Laatikon tekemisestä voikin tulla yhä kiihtyvä kilpajuoksu maun lisäämiseksi. Ja joskus on kivakin testata eri tavoilla.
Näemmä pystyy tekemään suht vähäeleisestikin. Makaroni uunissa on eri asia, kuin makaroni kattilassa. Kylkeen voi tekaista vegaanisen italiansalaatin.
Halutessasi helpottaa arkea, voit raastaa ja pakastaa porkkanaraastetta valmiiksi. Makaronilaatikkoakin voi pakastaa.
Hinnat ja ravinto:
Ylellä oli uutinen jossa verrattiin eri aineksista tehtyjen makaronilaatikoiden hintaa, liha- ja vegeversiot. Vegaaniseen versioon tuli kasvimaitoa, soijarouhetta ja vegaanista juustoraastetta. Vegaaniversion hinnaksi oli laskettu 4,66 €.
Kun tein näin yksinkertaisen, hinta jäikin melko alas:
- Makaronipussi, tumma 0,45 tai 0,79 €
- irtoporkkana n. 0,15 tai 0,20 €
Koko vuoallinen alle eurolla, jos hyvin sattuu. Mausteet toki siihen päälle.
Makaronilaatikkoon tuli nyt 1453 kcal. Se ei ihan päiväksi riitä, jos tarvitsee vähintään 2000 kcal. Mutta esimerkiksi kilosta perunoita saisi jo 753 kcal lisää, sis. 18,8 g proteiinia.
Proteiininlähteestähän puhutaan usein makaronilaatikon yhteydessä, ja korostin nyt punaisella myös proteiinin.
54 grammaa proteiinia tummasta makaronista, ja rasvaa oli 10 g/400g.
Kokokasvisruokavaliollahan ei rajoiteta annoskokoja mitenkään, joten nälkäisenä voi syödä lisää ruokaa. Saa aina proteiiniakin lisää sitä mukaa.
Kiitos, ja hyvää ruokahalua. Toivottavasti kokeilet ja ihastut!
Ei tuo vaikuta oikein terveelliseltä, siinähän on vain paketillinen keitettyä makaronia mausteiden kanssa.
VastaaPoistaKiitos mielipiteestä. Se miltä vaikuttaa on eri asia aina eri ihmisille, riippuu miten asiaa tarkastelee, esim miten määrittelet terveellisyyden.
Poista