Viime postauksessa esittelin reseptikirjaa ruokaostoksien lopuksi.
Olihan se mukava kirjasta katsoa mitä Blue Zoneilla syödään, mutta monet oudot ainesosat resepteissä laittoivat viimein laskemaan kädet takaisin kylkien myötäisesti, ja ottamaan aikalisän.
Perutaan reseptikokkaussuunnitelmat, ja tehdään helpommat ruuat.
Uunissa paistetut perunat, punajuuret ja porkkanat. Pannulla paistettua tuorekurkkua, joka on maustettu riisiviinietikalla.
Etikan ja mausteet voi korvata halutessaan omilla mieleisillä.
Pari punajuurta, pari porkkanaa, noin kilo perunaa. Määrät aina sen hetkisen tarpeen mukaan.
Punaisen pussin perunat hieman tuppasivat kuivumaan tai jauhoistumaan uunissa paloina. Hyviä silti. Keltaisen pussin perunat toimivat myös, ja varmaan vihreänkin pussin.
Perunoiden paloittelu, suolatonta grillausmaustetta ja loraus ketsuppia. Ketsupin tilalla käy myös paseerattu tomaatti.
Perunat ja kuoritut, paloitellut vihannekset pellille. Uunissa 200 C noin 20-30 minuuttia, tai kunnes ovat valmiita.
Kuvassa sattui olemaan lanttua, nyt oli tilalla porkkanaa. Voi heittää omenoita mukaan, niin saa makeaakin.
Ylimmälle tai keskitasolle. Uuni päälle samalla.
Ei tarvitse muistaa esilämmittää, ellei ole erityisen kiire.
Kurkkua siivutin juustohöylällä.
Mausteeksi riisiviinietikkaa, pippuria ja tilliä.
Nyt oli tilli lopussa, mutta yleensä laitan.
Pippurisekoitusta tällä kertaa, kuvassa mustapippuri joka on myös hyvä. Näiden voi antaa maustuakin hetken, tai vaikka jonkin aikaa.
Kurkut pannulle paistumaan.
Hyvä keino saada käytettyä loput kurkut, jos alkavat mennä vanhaksi eikä tule syötyä.
Usein siinä ajassa, missä uuniperunat tulevat kypsiksi, jäävät porkkanat, punajuuret ja muut hieman kovemmiksi. Sehän ei välttämättä haittaa.
Porkkana oli nyt suikaleina, ja kypsyi melko hyvin.
Punajuuret eivät menneet ihan pehmeiksi, mutta riittävän kypsiä olivat.
Sinappi oli Pimeä Pullo - merkkistä. Oikein sopiva maku.
Tulee sinappiketsupeista hetkeksi ihan ns. roskaruokaa syönyt olo, joka on joskus ihan mukava olo teoriassa, koska se on niin tuttu mielleyhtymä.
Hyvä että jäi ruokaa ylikin, muttei liikaa. Loraus balsamietikkaa on punajuurien kanssa kiva.
Vaihtelee perunalajikkeittain, miten hyvin säilyvät jääkaapissa enää. Eli muuttuvatko mureneviksi tai kuiviksi.
Mikroon, ja ketsupit päälle.
Tässä mitä ravintoarvoja Finelin ruokapäiväkirja näytti näistä:
Jos söisi samana päivänä kaikki, näyttäisi olevan hyvät ruuat.
Mutta harvoin tulee syötyä koko pussillista punajuuria kerralla. Perunoita meni puolisen pussia.
Perunoista, 2kg, saa yksistään n.1500 kcal, ja yllättävän paljon rautaa vaikka laitoin kuoritut perunat. Rautaa oli n. 13 mg pelkissä perunoissa ensin (2kg). Rauta-arvo nousi kun lisäsi nämä muut.
Ei tässä varmaan tarvitse muuttaa Blue Zoneille asumaan, koska näyttää mielestäni ihan ravitsevalta. Tarina ei edes kerro välttämättä kaikkea, mitä pikkuaineksia kasveista löytyy.
Ja samoja aineksia löytynee Blue Zoneiltakin, reseptit eivät vain nyt yhdistäneet sopivasti.
Jee, mausteet maun mukaan, mutta tällaisia ehdotuksia tällä kertaa. Kiva kun tulit katsastamaan kesäisen ruuan. Ihme kyllä, melko hyviä syksyn punajuuria ja porkkanoita löytyi vielä kesäkuun alussakin kaupoista. Eivät olleet menneet sanottavammin miksikään.
Nähdään taas.
Kommentit
Lähetä kommentti