Siirry pääsisältöön

Blogin päivitykset ja mitä söin päivässä, WFPB

Toivottavasti ei mennyt vain pahemmaksi, kun päivitin tänään blogin ulkoasua. Yritin laittaa sitä selkeämmäksi selata. Toivottavasti onnistuin. 

Tarkoitukseni on monesti ollut tehdä "Mitä syön päivässä!"- postaus, jossa siis kuvaisin aamupalasta alkaen ateriani.

Päivitysideat päätyvät siihen, kun mussutan aterian tyytyväisenä, unohtaen kuvata sen. 

"Mitä syön päivässä" -kuvauksista on silti tullut tulokseksi kuvia.

Pitää vain yhdistellä niistä noin viisi ateriaa. 

Olisin joskus aloittaessani ruokavalion kaivannutkin, että näkyisi sitä arkea. Sellaisia blogisivuja ei paljoa ollut suomeksi, mutta ulkomaisia videoita oli paljon, joilla oli sitten heidän paikalliset tottumuksensa. Eivät huonoja nekään, päin vastoin. 

Toinen mitä olisin kaivannut, oli että olisin tiennyt tästä WFPB-stä, ja mieluiten paljon aikaisemmin. Vähintäänkin, että voi itse päättää alkaako tälle, vai ei. Se että ei tiedä koko asiasta, ei ole päättämistä. Mutta se on toinen tarina se.

Mutta yritetään. Kuvat eivät ole mitään "aina syön näin"-kuvia, vaan tämähän elää koko ajan. Välillä syön kilon vihanneksia jo ennen puolta päivää, joskus on vähän yksivärisempi aamupäivä. Etsin aina lisää ideoita ja vuodenajatkin vaihtuvat, kasvisesongit sitä mukaa.



Tässä siis kohtuullisen realistinen kokonaisuus viime ajoilta, ikään kuin päivän ateriat. Kuitenkin aika lyhyellä aikajänteellä nämä on otettu, etteivät epärealistista kuvaa anna.

Aamulla herään 6-7 aikaan, ja monesti ei ole heti nälkä. Jos on, niin laitan kahvin kiehumaan ja katson mitä löytyy. Minulla on muutama minuutti aikaa lämmittää se ruoka, koska kun kamarista kuuluu se luppakorvien ravistus..



Ne marssivat sieltä kohta ja on heti laitettava koiranruoka, ja vietävä ne ulos. Toinen herättää toisen, ja vaikka kuinka hiivin, ne huomaavat että kahvi kiehuu. 

Kahvi jäi..monot jalkaan.



Miksi edes yritän syödä ennen koiranläpsytystä? Etenkin siksi, että eivät ne aina herää heti. Joskus kuuluu kuorsaus ihan viimeiseen kahvipisaraan asti.

Tässä kuvassa siis aamupala. Öljyttömät ranskalaiset uunissa. Ei se aina ihan iske, että ketsuppia ja sinappia tällaiset määrät heti aamusta. Mutta kun ketsuppipullo oli siinä vaiheessa, jossa se piti jo kääntää nurin. Ei pystynyt ennustamaan sen käyttäytymistä.



Aamulla laitan heti perunat yleensä kiehumaan jos on aikaa, ja jos niitä ei ole valmiina. Osan teen muusiksi, ja osan paiskaan kokonaisina eri kattilaan.
Erinäisistä syistä koirat saavat lisäruokana perunaa, ja herkkävatsaisuuden takia pitää muusata.

Joudun siksi kuorimaan ja muusaamaan monesti perunat, mutta se ei haittaa koska pidän siitä itsekin.

Kattiloista voi sitten ottaa, kunnes ne on aika laittaa jääkaappiin. 



Uutena villityksenä minulla on tehdä valmis marjasekoitus rasiaan, ja kaataa perunoiden ja puurojen  kastikkeeksi sieltä. Mansikat menee monesti tästä puuroihin.

Puolukkahillo oli joskus kiva, mutta nyt kelpaa jostain syystä tällainen sekoitus missä on herukkaa, mustikkaa ja puolukkaa. 

Tiedostan, ettei tämä ole ehkä se kaikkein tyypillisin kastikevalinta, mutta tällä hetkellä kokkaamiseni  on välillä sitä, että keitän ne perunat edes. Jos on kuumakin päivä. Tai niitä on rasiassa.



Jossain vaiheessa päivää teen pannulla ehkä jonkin kaaliwokin. Tästä oli pakko ottaa kuva, koska tämä oli silmiähivelevän keltainen annos. Keltaisuus johtuu currysta, ja vokissa olevat vihannekset ovat  valkokaalta, maissia ja kukkakaalta. 

Vähän paprikaa, herneitä ja kurkkuakin. Tuorekurkku ei kauaa menesty jääkaapissa, joten se loppu  silpuksi ja vokkiin.

Monesti tulee laitettua vihreiksi persiljaa, lehtikaalta tai pinaattiakin. Tai voi olla punaista kastiketta, kun laitan tomaattia. Mausteina cayennepippuri, poppamieskastike, mustapippuri ja curry. Kaikkea vähän fiiliksen mukaan.

Päällä on vielä juustonkaltainen kastike, joka on tehty kikherneistä ja ravintohiivasta.




Viime aikoina olen välillä sulattanut pakastimesta itse tekemääni hernekeittoa, ja käyttänyt sitä perunoiden kastikkeena. 

Hyvää! Ripaus oreganoa ja ehkä sinappia.



Kahvin kanssa tulee monesti otettua tällainen kaura-ateria, jonka päälle kaadan kasvimaitoa. 

Ehkä sokeria tai marjahilloa. Jompaa kumpaa. Makeanhimoa välillä on.



Jos keittelen koiria varten isomman puuron, sitähän tulee syötyä sitten itsekin. Tässä jokin välipalapuuro.




Jos olen tehnyt muusia, se iltapala voi näyttää tältäkin. Tai kaikki loppuillan ateriat. En keksi kovin montaa eri ruokaa aina samalle päivälle, vaan syödään rasiasta tai kattilasta sitä mitä on. 

Yksi kokkaushetki riittää per päivä, ellei satu olemaan ylimääräistä kiinnostusta. Sitäkin voi joskus olla.




Joskus tulee vain heitettyä kuoripäällisinä perunat kiehumaan ja sitten on niitä. Uunissa voi lämmittää, jos ei iske sellaisenaan. Pieni rapeus piristää.


Kahvikuva viimeiseksi, vaikka kovin myöhään en kahvia enää ota. Mutta tältä voi näyttää jokin kahvihetki.  Tai se voi olla teetäkin. 

Joskus pelkkää kuumaa vettä, jossa on mausteita. Inkivääriä ja minttua. Riittää iltajuomaksi, jos ei halua kofeiinia enää.

Tämä on pari kuukautta vanha kuva greipeistä ja banaanikekseistä. Ei epärealistinen, sillä tänäänkin söin pari banaanikaurakeksiä. 

Siinäpä ruuat. Joka päivä, tai ainakin melkein joka päivä yritän muistaa ottaa Jodi-, D3 ja B12 lisäravinteita..

Ehkä ei nyt ravintoasioita sen enempää, mutta mainintana vain, ettei sitä niin vaan lopeteta syömästä jodioitua suolaa ja muuta, missä noita nyt on. Pitää se tehdä kuten neuvotaan, ettei mene jokin sitten pieleen.


Ainahan se muistetaan kasviruokavalioista puhuttaessa mainita vakavissaan, että ne sitten pitää olla oikein koostettuja. Kyllä kyllä. Ei ne eläimetkään jodia ja b12 vitamiinia tuota, ja se lisäravinnepakkaus näyttää tässä ruokavaliossa tältä.

Omasta puolestani voin sanoa, ettei se entinen tavallinenkaan ruokavalio itselleni mikään helppo ollut koostaa oikein. Tai itse asiassa se oli mahdoton koostaa oikein, jos katson omaa painokehitystä ja yleisvointiani silloin, varsinkin loppuaikoina sitä.


Kahvista ollaan tämän ruokavalion asiantuntijoiden keskuudessa vähän sitä sun tätä mieltä, ja koitan välttää ajattelemasta koko asiaa monesti. Mutta ilmeisesti se ainakin on hyvä keittää suodatinpussin läpi, niin kahvin rasvat eivät sieltä livu verisuoniin. Päivittäisessä käytössä ainakaan.

Tässä tuli nyt enemmän varmasti, kuin viisi kuvaa. Mutta eipä sitä niitä ruokiakaan monesti oikeastikaan laske. Syön noin 3-4 tunnin välein. Voin ottaa lisää ruokaa, jos tarvitsen. 

Paremminkin voisi ehkä syödä, mutta tosiaan en yritä joka suupalalla saada täydellistä nutrienttia sisuksiin. Vahingossa niinkin voi käydä välillä. En silti ole niin tarkka siitäkään, minkä väristä riisiä syön.

Jos olen liikkeellä, minulla on eväät. Ehkä toisena päivänä niistä lisää.  
Kiitos, ja toivottavasti oli kiva katsoa.



Kommentit

  1. Hei. Törmäsin blogiisi ihan äskettäin. Siinä on asennetta, josta pidän. Olen vegaani, mutta siihen usein liittyvä hienostelu ärsyttää ja myös tyhjentää turhan hanakasti eläkeläisen kukkaron. Kiitos sulle, seuraan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, ja lämmin kiitos itsellesi. Olipa kiva ja erityisen mukava lukea, että pidit. Tervetuloa seuraamaan.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 74 € - Lokakuu 1 ja 2

Parin viikon ruokaostokset lokakuussa 2025.  Monta pientä kauppakäyntiä johtuen erinäköisistä menoista. Elin ennalta suunnittelematonta elämää. Pohjasuunnitelma kauppareissuille on aina, eli tärkkelyspitoisia, ja vihanneksia. Suunnilleen kaksi asiaa ostoslistalla.  Oli ilmestynyt uusi kynän kuva bloggeriin, sitä painamalla jotkut sanoista muuttuivat linkeiksi. Pitää tarkistaa vielä mitä linkkien takana on. Otan pois niitä jos eivät palvele, ja lisään parempia. Lisäys: Jep, poistin linkit, ei olleet hyviä. 10,03 € Prismasta: Basilika 1,49 € Peruna 1,304 kg x 0,79 €/kg =1,03 € Bataatti 1,422kg x 1,99€/kg =2,83 € Omena Royal Gala luomu 2,99 €/kg x 0,719 kg = 2,15 € Kurkku Suomi 0,276 kg x 2,79 €/kg = 0,77 € Banaani 1,181 kg x 1,49 €/kg = 1,76 € Mansikkahillo 5,29  Minimanista.  Olisi kannattanut ostaa Prismasta  Siellä se olisi maksanut :€3,99 € 4,16 €/kg Joskus pitää ostaa sieltä, missä sattuu muistamaan. Muuten jää ilman. Lisätyn sokerin käyttö pitää minimoida, ...

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Lokakuu 4 - 178 €/kk

Lokakuun loput ruokaostokset, ja viisi ruokaideaa lokakuussa. Mitkä ruuat olivat lokakuun parhaat? =16,89 € Kukkakaali 2,99 €/kg x0,699kg= 2,09 € Basilika 1,49 € Banaani 1,49 € x1,617kg  = 2,41 € Verigreippi luomu 2,69 €/kg x0,599 kg= 1,61 € Kurkku Suomi 1,69 €x 0,32kg= 0,54 € Lanttu Luomu 2,79 €/kg x0,584kg =1,63 € Punajuuri 1,09 €/kg x 0,248kg= 0,27 € Peruna 0,79 € x 2,696kg  =2,13 € Bataatti 1,99€/kg x 2,372kg = 4,72 € = 13,89 Myllykivi kaurahiutale 850 g, 1,24 €/kg= 1,05 € Tumma siirappi 2,92 €/kg, 750g = 2,19 € Myskikurpitsa kg 1,817 kg x 2,59 €/kg = 4,7 € Hokkaidokurpitsa 1,661 kg kg x2,39 €/kg = 3,96 € Luomu omena 1,99 €/kg Oatly Kauramaito Luomu 4x1,79 €/l = 7,16 € Nämä K-Marketista. Prismassa olisi ollut 10 senttiä halvempi litrahinta, mutta lähikaupaksi tämä oli jo aika hyvä diili ettei tarvitse kauempaa hakea. =2-3€ Irtoporkkana 1,09 €/kg  = 0,20 € Irtonauris 2,25 €/kg = 0,5 € Varsiselleri 7,56 €/kg=  1,89 € Näistä kuitti hukassa mutta suunnillee...

WFPB - Kurpitsat paistettuna - Hokkaidokurpitsa ja myskikurpitsa

Paistetut kurpitsat. 200 C noin 20 minuuttia. Paistoaikaa voi mennä jopa 40 minuuttia, jos jättää siivut paksuiksi. Tai miksei vaikka tunti.  Kun haarukka menee läpi kunnolla, ja kurpitsa näyttää muutenkin hyvältä, on aika ottaa jäähtymään. Tässä postauksessa käydään työvaiheita läpi kuvin ja kirjoituksin. Paistettuani sekä myskikurpitsaa että hokkaidokurpitsaa huomasin, että kuoriminen ei ollut välttämätöntä.  Tältä näytti paistettu hokkaidokurpitsa. Hokkaidokurpitsan kuori oli raakana niin kova, ettei veitsi meinannut mennä siitä läpi vaan luiskahteli. Uunissa kuori tiivistyi silti ohueksi, eikä siitä ollut mitään haittaa enää. Pilkoin siis vain kurpitsan, enkä kuorinut. Pilkkominenkaan ei aina ollut helppoa. Ellei ison kurpitsan pilkkominen onnistu, tai jos pilkkominen on liian riskialtista veitsen livetessä, silloin voi ottaa käyttöön pitemmän kaavan tie ajallisesti, eli  kurpitsan paistaminen kokonaisena uunissa  niin kypsäksi, että sen pystyy pilkkomaan.  ...

WFPB - Ruokaostokset 63 € - Lokakuu 3

9,5 kiloa vihanneksia ja hedelmiä, 9,6 kg tärkkelyspitoisia ruokatarvikkeita. Loput sekalaisia, ketsuppia, kauramaitoa, tomaattisäilykettä ynnä muuta. Ennen kauppareissua suunnittelin, kun kokosin ajatuksiani, että ostan mahdollisimman vähän, ja alan vaikka toteuttamaan "tunnin kauppareissut" teemaa eli projekti, että en koko viikolla käyttäisi kauppareissuun aikaa tuntia enempää. Säästämään siis aikaa, sen lisäksi että säästäisin euroja. Suunnitelma meni siinä pieleen, kun piti sittenkin lähteä hakemaan jotain muutakin, ja kokosin painavan korin Lidlissä. En tiedä miten siinä niin kävi, taisi olla heräteostospäivä. Ei se haitannut, mutta turha siinä vaiheessa enää yrittää teemoja. Oli samalla hyvä hakea 6 kiloa paseerattua tomaattiakin Prismasta. Ostoksiin meni rahaa siis normaalia enemmän viikossa, aikaakin meni reilusti yli tunti, mutta seuraava kauppareissu oli edessä vasta tänään kun bataatit uhkasivat loppua.  Muok.lisätty ensilumikuva, 21,03 € Ruukkubasilika 2 purkkia ...

WFPB - Lehtiselleri-perunasosekeitto

Selleri-perunasosekeitto, tai peruna-sellerisosekeitto. Varsiselleri, eli lehtiselleri. Vain kaksi asiaa ostoslistalla: Varsiselleri ja peruna.  Tähän sosekeittoon saa käytettyä koko varsisellerin loppuun. Perunoita muutama, että on n. puoli kattilaa selleriä, puoli kattilaa perunaa.  Halutessasi voit lisätä punaisia linssejä, mutta ne eivät ole pakollisia. Niillä voi lisätä energian määrää ja ruokaisuutta. Mausteena on mustapippuri.  Selleri-perunasosekeitto: Selleriä Perunoita Vettä, niin että peittyy Keitetään kypsiksi. Maustetaan mustapippurirouheella. Annetaan jäähtyä, ja sitten soseutetaan sauvasekoittimella. Valmista! Lämmitetään tarjoiluun. Varmuuden vuoksi voi keittää sellereitä ensin vähän aikaa. Jos epäilee ettei selleri muuten pehmene tarpeeksi. Perunat kypsyvät n. 15-20 minuutissa, riippuu myös miten pieniksi pilkkoo. Linssit voi lisätä missä vaiheessa tahansa alussa, punaisten linssien keittoaika ei ole kuin alle vartti, joskus jopa sitäkin lyhyempi. Linssit...

WFPB - Kurpitsakakku

  On paistettuna iso kurpitsa ja ruokaa on, mutta ei mitään kivaa kahvin kanssa.  Siinä on jo tilanne, milloin pikainen kurpitsakakun teko voisi olla paikallaan. Erikoisuutena tässä on että laitoin paljon rusinoita sekaan, ettei käy liian tylsäksi. Tähän sopisi älyttömän hyvin jokin kuorrute, joten sellaisen jos pystyy säveltämään on kakusta enemmän iloa. Itse kokeilin soijajogurtista ja agar-agarista tehdä, siitä ei tullut mitään mutta kertoi jo sen, että kuorrute sopisi. Mausteeksi laitoin ns. kurpitsamausteita jotka osoittautuivat vähän sellaisiksi, että muistuttivat piparkakun makua. Ainekset:  yht, n. 250 g banaania ja kurpitsaa.  25-50 g taatelia n. 1 tl vaniljasokeria, makeutusta maun mukaan n. 30-40 g rusinoita 2-3 dl kaurahiutaleita 1 dl täysjyvävehnäjauho 1-2 tl leivinjauhetta 1 rkl pellavarouhetta "kananmunaksi" 1-2 dl kauramaitoa tai vettä, tai jogurttia, jotain nestettä tarpeen mukaan. Rusinatkin voi turvottaa, mutta ei samassa nesteessä kuin taatelit. K...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaitoa.  Kattilassa tai haudutuspadassa ei varmaan ole niin tarkkaa, onko nestemää...

WFPB - Vegaaninen kedgeree

Kedgeree-niminen ruoka siis. Kalaruoka alun perin, ja kala tästä tulee vegaanisenakin versiona mieleen, vaikka laitoin tofua.  Kedgeree oli uusinta huutoa Victorian ajan Englannissa, ja nyt tehdään nykyversio.  Kedgeree-ohjeita löytyy yllättävän paljon, jos alkaa hakemaan. Oman versioni tein ennen, kuin hain tästä enempää tietoa. Täysin pelkästään yhden videon perusteella koitin nyt veganisoida, jonka löysin netistä vuosia sitten kun en ollut vielä kokokasvisruokavaliolla. Jos  haluat katsoa millainen ohje se oli, niin videolinkki on tässä: Laitan myös postauksen loppuun saman linkin, niin voit halutessasi lukea ensin.   Oikeastaan tämä ei ole monimutkainen, ja tätä voisi ihan hyvin sanoa riisipadaksi tai risotoksi. Mutta lähtökohta siis oli tämä kedgeree, ja siitä poiki sitten resepti. Voit tehdä riisillä, joko valkoisella tai täysjyvällä pelkästään, tai lisätä kauraa. Pelkkää kauraa en kokeillut, ja ohrakin on vielä testaamatta. Voit laittaa punaisia linssejä, tai ...

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo ...

WFPB - Ruokaostokset 80 € - Syyskuu 1 j a 2 - Tuoreostokset

 Tässä listalla on vain suurin osa, hedelmät, vihannekset, perunat.  Kuivakaappiin keräilin myös taas kaikenlaista, mutta niistä lisää toisessa postauksessa. = 8,97 € Paseerattu tomaatti 2 x 0,98 €/500g = 1,96 €/kg Maribel mansikkahillo 1,35 € Vemondo soijajogurtti 2 x 1,25 €/500g = 2,50 €/kg Omena punainen 0,198 gx 2,49 €/kg = 0,49 € Omena vihreä 0,134 g x2,59 €/kg = 0,48 € Alesto pähkinä-hedelmäsekoitus 2,19 € Elokuvaevääksi hain Lidlistä pussin pähkinäsekoitusta.  Ja omenaa. Tein pakasterasiaan omenalohkot, ja pähkinää laitoin pieneen pussiin. En sitten syönyt elokuvissa mitään, mutta hyvä olla mukana. Jos ei olisi, niin varmasti kaduttaisi. = 7,02 € Banaani 1,128 kg x 1,49 €/kg = 1,68 € Omena Juliet luomu 0,555 kg x 3,19 €/kg = 1,77 € Yleisperuna pesty 1,392 kg x 0,79 €/kg = 1,1 € Pakattu kiinankaali 0,417 kgx 3,79€/kg = 1,58 € Porkkana 0,89 €/kg  Jos ei keksi mitään erikoisempaa, niin näistä tulee jo ruoka. Peruna-porkkanakeitto, ja kiinankaali salaattina. Jälki...