Siirry pääsisältöön

WFPB - Viikon ruokaostokset 5 € - Helmikuu 4 - 100 €/kk

Perunoiden ja porkkanoiden avulla menee ensi viikkokin hyvin, ja voi vaikka jatkaa samaa menua. 

Ruokasuunnitelma oli sen verran tehokas, että olen vasta nyt kohdassa 5. Loikkasin kohdan 4 yli, ja sekin on siis vielä tekemättä. Haudutuspataan laitoin silti sekametelisopan ensin.

= 5,18 €

  • 5 kg perunoita 0,40 €/kg =  1,99 €
  • 2 kg porkkanoita, 0,95€/kg = 1,89 €
  • Banaania 0,99 €/kg = 1,30 €

Peruna ja porkkana sattuivat olemaan Prismassa halpoja, ja banaanitarjous löytyi K-Marketista.

Nyt voi tehdä porkkalaakin. Tuoreista jäljellä vieläkin punainen suippokaali, säilynyt tosi hyvin, ja kun se loppuu voi tehdä porkkanaraastetta. Pakkasessa on ennen joulua ostettua hävikkipaprikaa rieskan päälliseksi. 

Viimeksi 5 kg pussissa oli Afra-perunoita. Nyt ne olivat Fontana-lajiketta. 

Fontana-perunoista onnistui muusi hyvin. Sitä myöten toimii myös keitoissa ja padoissa. Muusissa keitinvesi nesteenä, jauhettua maustepippuria ja puolukoita koristeena.

Uunissakin tuli todella hyviä. Loraus ketsuppia, grillausmaustetta, uunissa 200 C:

Hieman mustiksi pääsi, kun tuli hyvää ohjelmaa Youtubesta. 

Helmikuuta jäljellä enää viisi päivää, ja jos viikkomenun noudattaminen etenee tätä vauhtia, ei kauppaan ole kiire. 100 € on nyt kasassa helmikuun ruokakuluiksi. 

Pääruoat etenevät hitaasti, kun väliin tulee puuroja ja muita. 

Koirakaveri auttaa joissakin ruuissa, mutta ei ihan kaikissa. Eilen kelpasi teeleipä jota oli varmaan puoli metriä alun perin olemassa, ja on pikku hiljaa huvennut. Ja nyt on muffinssejakin.


Tyttö tykkää näkkileivästä, jossa on maksamakkaraa päällä. Hieman herkuttelua päivään koiralle. Ei ole Whole Foodia tämä. Näkkileipä on sentään Wasa Sporttia, täysjyväruista. Pääasia on, että koira syö. Silmät ovat kekäleinä joka kerta, kun saa näkkäristä vainun.



Pirkka banaanit hain vasta torstaina tai perjantaina, ja eivätköhän alkaneet heti mustua niin, että on kiire syödä pois. Pakkaseen ei tarvita nyt banaania lisää. Tarkoitus oli, että tämä banaaninippu tarjoaisi joka päivälle välipalabanaanin.

Jos haluaa pitkään säilyviä banaaneita, niin kannattaa ostaa luomua. Niiden kanssa voi tietenkin joutua päin vastoin odottamaan kypsymistä. Ja kalliimpiahan ne ovat.

Prismassa tavallinen Coop banaani on nyt 1,55 €/kg, luomubanaani 1,95€/kg. Hintaero on 40 senttiä/kg. Silloin jos vaihtoehtona 1,89 €/kg maksavat tavalliset ja 1,95 €/kg maksavat luomubanaanit, voi olla sama ottaa luomua. Hintaero on silloin kuusi senttiä/kg. 




Omenalokero on seurantaikkuna milloin joutuu kauppaan. Nyt enää n. 5 omenaa ja kun ne loppuvat, on hedelmiä täydennettävä. Omenan tilalle voisi ostaa muutakin, mutta säilyvyys ja tietyt käyttöominaisuudet yhdistyvät sattumalta omenassa.

Perunalokero on toinen seurantaikkuna ja jos se on tyhjä, tulee hieman levoton olo. Vaikka ruokaresepteistä löytyykin myös niitä, mihin ei perunaa tarvita.

Kuten vitosen ruoka, uunibataatit ja spagetti. Raaka-aineet vitosen, koko päiväksi ruokaa. Jokin muu pasta kävisi tähän kyllä paremmin, mutta täysjyväpastoista Coop ja Combino ovat olleet kirkkaasti edullisimpia. Tällä hetkellä alle 2 €/kg jopa, mikä on täysjyväpastaksi mielestäni edullista. Kierretäysjyväpastat olivat Prismassa 2,58, ja jotkut jopa melkein 4 €/kg. Ja esimerkiksi Rummo täysjyvä Spaghetti no3, 5,18 €/kg





Kuivatuotteet kuten hiutaleet, linssit, jauhot sisältävät paljon kilokaloria. 

Laskin pikaisesti että varmaan jotain 40 000 kcal on varmuudella kaapeissa, enkä läheskään kaikkia tuotteita edes käynyt läpi. 


Ainekset purkkiin. 

Listasin Finelin ruokapäiväkirjassa kuivakaapin aineksia. Perunaa, viljatuotteita ym. kaikkia ruokia, joissa on 300-400 kilokaloreita per 100g kuivana, ja märkänä n. 100 kcal/100g. Marraskuun -23 kotivaran yhteydessä kävin enemmän läpi kaloreita eri ruokakategorioissa. Marjat tulivat vahingossa tähän listaan mukaan, mutta ne ovat vitamiinilisä.

Jos jakaa 40 000  2000kcal:n päiväkulutuksella, ruoka riittäisi 20 päivää. 3000 kcal arvioidulla kulutuksella 13 päivää, ja 1800 kcal:n kulutuksella 22 päivää. Annoskokojahan tai kaloreita ei rajoiteta, vaan päiväkulutus on vain tosi karkea arvio, joka auttaa näkemään ruokatilanteen suunnan.

Vihannesten loppuminen ajaa viimein kauppaan vaikka tärkkelyspitoiset riittäisivätkin, mutta kauppareissusta tulee silloin aika kevyt.

Varaston kertyminen ei haittaa, koska tietyt tuotteet eivät ole silti ikinä jääneet vielä syömättä, huolimatta siitä miten paljon niitä olen tänne kantanut. Niiden jatkuva loppuminen tietäisi ainoastaan ylimääräistä vaivaa.


Spagetit unohdin Fineliin listata, ja niitäkin on varmaan 1,5 kg vähintään vielä jäljellä.

Varasto kertyy helposti siten, että ostaa tarjouksesta vaikka 4 pakettia linssejä 1€/kpl, ja tietenkin sitä haluaa muutakin syödä kuin niitä samoja linssejä. Kaurapuuron lisäksi  ohraa, ja kohta on puurohiutaleitakin monta kiloa. 


Tästä tulee haudutuspataan yhden astian ruoka.  Inspiroivaa, kun on purkki! Purkin sisällön voi ravistaa sekaisin, ja kaataa sieltä vaikka 2,5 dl, ja lisätä vettä 5 dl. Yksi osa aineksia ja kaksi vettä.
Maustesekoituskin on kiva tehdä purkkiin valmiiksi. Niin kauan kun on se idea vielä, mitä on laittamassa. 

Perunoita ei kannata säilyttää pöydällä, eikä pilkkoa valmiiksi. Perunoihin voi kehittyä solaniinia, jos ei niitä säilytä oikein eli jääkaapissa pimeässä. Bataatti säilyy huoneenlämmössä.
Porkkanat jääkaapissa, mutta niille on jääkaappini hieman liian kylmä. Mutta ei voi mitään koska jos ne jättää lämpimään, ne alkavat heti nahistua.

Siellä ne ainekset nyt pötköttävät. Bataattia en laittanutkaan, vaan porkkanat ja perunat. Paseerattu tomaatti vasta kun ruoka on jo melkein valmista. Linssit kypsyvät minusta huonosti, jos tomaatin lisää heti. Vettä piti laittaa se kuiva-aineiden tarvitsema määrä ja vähän lisää, ja kansi päälle.

Ruokakeot tai ylisuuret kotivarat voivat olla huonokin sijoitus, jos vaikka yhtäkkiä tulisikin keittiöön jotain toukkia, jolloin menisi paljon ruokaa hukkaan. Tai puhkeaisi allergia, tai ei maistukaan se sama ruoka, mikä eilen vielä oli maailman parasta. Koirien kanssahan kävi niin, että eräänä päivänä kaurapuuro ei enää maistunut, ei vaikka mitä siihen sekoittaisi.

Reseptikokeilutkin kerryttävät joskus tuotteita kaappiin. Samojen ruokaideoiden kierrätys on siksi selvää säästöä. Saa nähdä, kannattaako tehdä vielä uutta ruokasuunnitelmaa, vai riittäisikö jos kierrättää edellisiä. 

Kiitos kun luit, hyvää sunnuntaita ja palataan pian. 

Edelliset helmikuun ruokaostokset: 

Helmikuu 4, 5 €


Kommentit

  1. Vautsi, sulla on kyllä ruokamenot hanskassa ja vieläpä monipuolisesti! Hienoa, että löytyy keinoja pitää sekä kustannukset alhaalla että sapuska mielenkiintoisena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Tosi on, että yllättävän paljon vaihteluakin tulee aina.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Lokakuu 4 - 80 €/kk

Ruokaostospostauksen aika.  Katsotaan mitä tuli. Vältin ostelua ja kaupassakäyntiä, että saisin lokakuun ruokakulut alas.  Kaupassa kävelin vaikka minkä herkullisen ohitse. Haksahdin silti kalliiseen pikaruokaan, josta kuvat alempana. Tumma makaroni 1, 13€/ kg 400g,0,45  € X 2 = 0,90 € Omena Suomi 0,386 kg x 2,49  €/kg = 0,96 € Satsuma 0,99 €/kg x 0,564 kg = 0,56 € Ruukkupersilja 1,07 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Piti laittaa koti mahdollisimman edustavaan ja sievään kuntoon hetkellisesti, ja siksi laitoin näitä ruukkuihin pöydille. Ostin tulilatvankin. Se maksoi vain alle 3 euroa Lidlissä, näillä pystyi täydentämään sisustusta vielä sitäkin halvemmalla. Salaattipurkin viereen mandariini- ja omena-asetelma. Edullista sisustamista hyötykasveilla. = 1,69  € Kauramaito Prismasta. Varsinaiset ruokaostokset tekivät n. 7  € , huvituksiin 7,90 € eli Picnicissä nautittu patonkisämpylä. En laske ruokakuluihin, mutta pitää tilittää jotta en ensin kerro vain kokokasvisruokavaliolla olosta sädekeh

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Marraskuu 1 ja 2

 Marraskuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset.  Sen verran silppuisia kauppareissuja, että alkaa olla hinnat ja kuitit sekaisin. Selvittelin minkä pystyin, ja sain aikaan melko tarkat laskelmat. Jostain maustepussista ja omenasta nyt koira taisi syödä kuitit. Sovelluksien kanssa en pelaa, joten niistä ei ole apua tässä. Yhden jäätelön taas söin, ja siitä lensi paperi roskiin. Luulin ottaneeni kuvan, mutta ei sitä löytynytkään.  Ostokset ovat silppua koska jokainen kerta kun tein vaikkapa turhan reissun Lidlin ohi, tai mitä lie olin hakemassa milloinkin muutakin kuin ruokaa, niin otin aina pussillisen vaikkapa kaurahiutaletta ja makaronia, että saa kaapit sopivan täyteen. Pääsee kohta joulun viettoon niin, ettei tarvitse yhden kaurahiutalepaketin takia alkaa miettiä kauppareissuja. Kaikki mikä maksaa alle 1€/kg ovat taas olleet kuukauden suosikkituotteinani varsinkin energianlähteiden osalta.  Maustekaappiakin joudun jo alkaa täyttämään uudelleen, sentään siellä ei mitään kolme vuo

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Lokakuu 3

 Lokakuun kolmannen viikon ruokaostokset. Tässä on täksi ja ensiviikoksi syömistä.  =6,85 € Combino täysjyväspagetti 2x 0,95 €/500g = 1,90 €/kg Punaiset linssit  500 g 1,99 €, 3,98 €/kg Luomu mustapavut Freshona 4 x 0,74 € = 2,96 € Lidlissä on ollut näitä tölkkipapuja jotenkin vähänlaisesti viimeaikoina, ja kysyin asiasta myyjältä. Kuulemma toimitusvaikeuksia ollut. Oli juuri mielessä että voisin ostaa koko laatikon kerralla kun alkavat loppua kotoakin muttei sieltä täyttä laatikkoa enää löytynyt. = 4,95 € Pirkka banaani 1,638 kg x 1,99 €/kg = 3,26 € K-Menu kivetön luumu 200 g  8,45 €/kg = 1,69 € Luumusoppaa, riisipuuron kanssa. Meira Kurkuma 24g 31,25 €/kg =  0,75 €  =1,37 € Kurkku 0,686 kg x 1,99 € = 1,37 € Kurkku oli Lidlissä tarjouksessa, sehän ei nyt aina ole näin halpaa. Baresa luomu tomaattimurska 12 X 0,99€/500g = 11,88 € Lauantai-illan puuhapussi Lidlistä 8,5 €: = 1,69 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kg = 5,32 € Persimoni 0,704 €/kg x 1,99 €/kg = 1,40 € Kotimaiset omenat 1 kg, 2,

WFPB - Keitto -Rosmariini ja curry

Keltainen keitto syksyyn, talveen tai mihin vuodenaikaan hyvänsä. Helppo koota kuivakaapin aineksista ja perus perunoista ja porkkanoista.  Laitoin reseptiä ylös koska tähän keittoon tulikin riisiä, ja mausteeksi rosmariinia. Kumpaakaan ainesta en ole keitoissa useinkaan käyttänyt. Perus pohja on vanha tuttu, eli peruna, porkkana ja linssit.  Peruna-porkkana-rosmariini-currykeitto: 1-2 porkkanaa n. litra perunoita, jauhoisia esim Afra. 0,5 dl punaisia kuivattuja linssejä 0,5 dl riisiä n.1-1,5 l vettä 1/2 tl suolaton currymauste 1/4 - 1/2 tl rouhittu mustapippuri 1/2 tl kuivattu rosmariini Tarvittaessa: Maun mukaan loraukset suolaisia maustekastikkeita kuten ketsuppi, sinappi, soijakastike tai ripottelu suolaa. Tai esim. Herbamare suolaa pintaan tms. ja/tai loraus tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia. Kuori ja pilko ensin porkkanat. Laita kiehumaan. Mausta. Keitä porkkanoita reilusti vaikka 10-15 minuuttia, tai kunnes alkavat jo pehmetä hyvin. Kuori tarvittaessa, ja pilko perunat. 

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

Luukku 16 - Juuriselleri - WFPB

 Luukku 16 aukenee: Juuriselleri Selleriä en olekaan kokeillut paljoa ollenkaan. Aukko sivistyksessä. Taisin ostaa vuosia sitten tällaisen mukula- tai juurisellerin, ja paistella sitä. En muista mitä sain aikaiseksi, ja sen jälkeen unohtunut koko mukulaselleri.  Varsiselleriä on välillä ollut. Juuriselleri ja mukulaselleri on sama asia. Erikseen on vielä varsi-ja lehtiselleri, ne ovat keskenään sama asia, pitkä varsi. Nyt juurisellereitä oli Lidlissä esillä 2,99 €/kg, ja siitä innostuin kokeilemaan. Oli niitä Prismassakin taannoin, ja kävi jo melkein ostoskorissakin, silloin oli jotain muuta niin jätin toiseen kertaan. Etsin netistä mitä tälle kannattaisi oikein tehdä, ja alkoi sitten hahmottua. Tein uunissa, salaatiksi ja keittämällä. Selleri kannattaa pestä ja harjata juuresharjalla. Jos haluaa pestä oikein tarkasti, koko sellerimukula kannattaa laittaa veteen likoamaan joksikin aikaa, että multa alkaa irrota helpommin, ja rapsutella sitten tarkemmin. Ne rypyläisimmät juuriosat voi k

WFPB - Haudutuspata ja riisinkeitin

Olen lykännyt moninaisten keittiökoneiden hankintaa, muun muassa koska haluan pitää keittiön tasot tyhjinä. Nyt päätin että on tullut aika luovuttaa taistelu, ja hankkia ne tasot täyteen keittiökoneita. Tässä postauksessa kerron miten keittiökoneiden kanssa on lähtenyt sujumaan. Jos sinulla ei vielä ole näitä, niin tästä voit ehkä saada vinkkiä kannattaako hankkia ja mitä. En tee nyt laitteiden tuotearvostelua teknisten ominaisuuksien osalta, vaan enemmän kyseessä on arvostelu arjessa. Mitä näillä tekee ja miten nämä soveltuvat tarkoitukseen, joka voi myös muotoutua tässä.  Tarkoitukseni näille laitehankinnoille oli arjen helpottaminen ruuan laiton osalta, ja bonuksena toivon säästäväni myös sähköä. Postauksen sisältö: Hankinnat, mitä ostin ja valintaperusteet Tilan käyttö Riisinkeitin Haudutuspata Valmiiseen pöytään Raaka-aineiden keittoajoista Reseptien etsiminen Keittoastian koko ja puhdistus Kuuden litran padan riittävyys Kahden litran padan riittävyys Sähkön säästäminen Ruuan lait