Perunoiden ja porkkanoiden avulla menee ensi viikkokin hyvin, ja voi vaikka jatkaa samaa menua.
Ruokasuunnitelma oli sen verran tehokas, että olen vasta nyt kohdassa 5. Loikkasin kohdan 4 yli, ja sekin on siis vielä tekemättä. Haudutuspataan laitoin silti sekametelisopan ensin.
= 5,18 €- 5 kg perunoita 0,40 €/kg = 1,99 €
- 2 kg porkkanoita, 0,95€/kg = 1,89 €
- Banaania 0,99 €/kg = 1,30 €
Peruna ja porkkana sattuivat olemaan Prismassa halpoja, ja banaanitarjous löytyi K-Marketista.
Nyt voi tehdä porkkalaakin. Tuoreista jäljellä vieläkin punainen suippokaali, säilynyt tosi hyvin, ja kun se loppuu voi tehdä porkkanaraastetta. Pakkasessa on ennen joulua ostettua hävikkipaprikaa rieskan päälliseksi.
Viimeksi 5 kg pussissa oli Afra-perunoita. Nyt ne olivat Fontana-lajiketta.
Fontana-perunoista onnistui muusi hyvin. Sitä myöten toimii myös keitoissa ja padoissa. Muusissa keitinvesi nesteenä, jauhettua maustepippuria ja puolukoita koristeena.
Uunissakin tuli todella hyviä. Loraus ketsuppia, grillausmaustetta, uunissa 200 C:
Hieman mustiksi pääsi, kun tuli hyvää ohjelmaa Youtubesta.
Helmikuuta jäljellä enää viisi päivää, ja jos viikkomenun noudattaminen etenee tätä vauhtia, ei kauppaan ole kiire. 100 € on nyt kasassa helmikuun ruokakuluiksi.
Pääruoat etenevät hitaasti, kun väliin tulee puuroja ja muita.
Koirakaveri auttaa joissakin ruuissa, mutta ei ihan kaikissa. Eilen kelpasi teeleipä jota oli varmaan puoli metriä alun perin olemassa, ja on pikku hiljaa huvennut. Ja nyt on muffinssejakin.
Pirkka banaanit hain vasta torstaina tai perjantaina, ja eivätköhän alkaneet heti mustua niin, että on kiire syödä pois. Pakkaseen ei tarvita nyt banaania lisää. Tarkoitus oli, että tämä banaaninippu tarjoaisi joka päivälle välipalabanaanin.
Jos haluaa pitkään säilyviä banaaneita, niin kannattaa ostaa luomua. Niiden kanssa voi tietenkin joutua päin vastoin odottamaan kypsymistä. Ja kalliimpiahan ne ovat.
Prismassa tavallinen Coop banaani on nyt 1,55 €/kg, luomubanaani 1,95€/kg. Hintaero on 40 senttiä/kg. Silloin jos vaihtoehtona 1,89 €/kg maksavat tavalliset ja 1,95 €/kg maksavat luomubanaanit, voi olla sama ottaa luomua. Hintaero on silloin kuusi senttiä/kg.
Kuivatuotteet kuten hiutaleet, linssit, jauhot sisältävät paljon kilokaloria.
Laskin pikaisesti että varmaan jotain 40 000 kcal on varmuudella kaapeissa, enkä läheskään kaikkia tuotteita edes käynyt läpi.
Ainekset purkkiin.
Listasin Finelin ruokapäiväkirjassa kuivakaapin aineksia. Perunaa, viljatuotteita ym. kaikkia ruokia, joissa on 300-400 kilokaloreita per 100g kuivana, ja märkänä n. 100 kcal/100g. Marraskuun -23 kotivaran yhteydessä kävin enemmän läpi kaloreita eri ruokakategorioissa. Marjat tulivat vahingossa tähän listaan mukaan, mutta ne ovat vitamiinilisä.
Jos jakaa 40 000 2000kcal:n päiväkulutuksella, ruoka riittäisi 20 päivää. 3000 kcal arvioidulla kulutuksella 13 päivää, ja 1800 kcal:n kulutuksella 22 päivää. Annoskokojahan tai kaloreita ei rajoiteta, vaan päiväkulutus on vain tosi karkea arvio, joka auttaa näkemään ruokatilanteen suunnan.
Vihannesten loppuminen ajaa viimein kauppaan vaikka tärkkelyspitoiset riittäisivätkin, mutta kauppareissusta tulee silloin aika kevyt.
Varaston kertyminen ei haittaa, koska tietyt tuotteet eivät ole silti ikinä jääneet vielä syömättä, huolimatta siitä miten paljon niitä olen tänne kantanut. Niiden jatkuva loppuminen tietäisi ainoastaan ylimääräistä vaivaa.
Spagetit unohdin Fineliin listata, ja niitäkin on varmaan 1,5 kg vähintään vielä jäljellä.
Varasto kertyy helposti siten, että ostaa tarjouksesta vaikka 4 pakettia linssejä 1€/kpl, ja tietenkin sitä haluaa muutakin syödä kuin niitä samoja linssejä. Kaurapuuron lisäksi ohraa, ja kohta on puurohiutaleitakin monta kiloa.
Reseptikokeilutkin kerryttävät joskus tuotteita kaappiin. Samojen ruokaideoiden kierrätys on siksi selvää säästöä. Saa nähdä, kannattaako tehdä vielä uutta ruokasuunnitelmaa, vai riittäisikö jos kierrättää edellisiä.
Kiitos kun luit, hyvää sunnuntaita ja palataan pian.
Edelliset helmikuun ruokaostokset:
Vautsi, sulla on kyllä ruokamenot hanskassa ja vieläpä monipuolisesti! Hienoa, että löytyy keinoja pitää sekä kustannukset alhaalla että sapuska mielenkiintoisena.
VastaaPoistaKiitos. Tosi on, että yllättävän paljon vaihteluakin tulee aina.
Poista