Siirry pääsisältöön

WFPB - Viikon ruokaostokset 5 € - Helmikuu 4 - 100 €/kk

Perunoiden ja porkkanoiden avulla menee ensi viikkokin hyvin, ja voi vaikka jatkaa samaa menua. 

Ruokasuunnitelma oli sen verran tehokas, että olen vasta nyt kohdassa 5. Loikkasin kohdan 4 yli, ja sekin on siis vielä tekemättä. Haudutuspataan laitoin silti sekametelisopan ensin.

= 5,18 €

  • 5 kg perunoita 0,40 €/kg =  1,99 €
  • 2 kg porkkanoita, 0,95€/kg = 1,89 €
  • Banaania 0,99 €/kg = 1,30 €

Peruna ja porkkana sattuivat olemaan Prismassa halpoja, ja banaanitarjous löytyi K-Marketista.

Nyt voi tehdä porkkalaakin. Tuoreista jäljellä vieläkin punainen suippokaali, säilynyt tosi hyvin, ja kun se loppuu voi tehdä porkkanaraastetta. Pakkasessa on ennen joulua ostettua hävikkipaprikaa rieskan päälliseksi. 

Viimeksi 5 kg pussissa oli Afra-perunoita. Nyt ne olivat Fontana-lajiketta. 

Fontana-perunoista onnistui muusi hyvin. Sitä myöten toimii myös keitoissa ja padoissa. Muusissa keitinvesi nesteenä, jauhettua maustepippuria ja puolukoita koristeena.

Uunissakin tuli todella hyviä. Loraus ketsuppia, grillausmaustetta, uunissa 200 C:

Hieman mustiksi pääsi, kun tuli hyvää ohjelmaa Youtubesta. 

Helmikuuta jäljellä enää viisi päivää, ja jos viikkomenun noudattaminen etenee tätä vauhtia, ei kauppaan ole kiire. 100 € on nyt kasassa helmikuun ruokakuluiksi. 

Pääruoat etenevät hitaasti, kun väliin tulee puuroja ja muita. 

Koirakaveri auttaa joissakin ruuissa, mutta ei ihan kaikissa. Eilen kelpasi teeleipä jota oli varmaan puoli metriä alun perin olemassa, ja on pikku hiljaa huvennut. Ja nyt on muffinssejakin.


Tyttö tykkää näkkileivästä, jossa on maksamakkaraa päällä. Hieman herkuttelua päivään koiralle. Ei ole Whole Foodia tämä. Näkkileipä on sentään Wasa Sporttia, täysjyväruista. Pääasia on, että koira syö. Silmät ovat kekäleinä joka kerta, kun saa näkkäristä vainun.



Pirkka banaanit hain vasta torstaina tai perjantaina, ja eivätköhän alkaneet heti mustua niin, että on kiire syödä pois. Pakkaseen ei tarvita nyt banaania lisää. Tarkoitus oli, että tämä banaaninippu tarjoaisi joka päivälle välipalabanaanin.

Jos haluaa pitkään säilyviä banaaneita, niin kannattaa ostaa luomua. Niiden kanssa voi tietenkin joutua päin vastoin odottamaan kypsymistä. Ja kalliimpiahan ne ovat.

Prismassa tavallinen Coop banaani on nyt 1,55 €/kg, luomubanaani 1,95€/kg. Hintaero on 40 senttiä/kg. Silloin jos vaihtoehtona 1,89 €/kg maksavat tavalliset ja 1,95 €/kg maksavat luomubanaanit, voi olla sama ottaa luomua. Hintaero on silloin kuusi senttiä/kg. 




Omenalokero on seurantaikkuna milloin joutuu kauppaan. Nyt enää n. 5 omenaa ja kun ne loppuvat, on hedelmiä täydennettävä. Omenan tilalle voisi ostaa muutakin, mutta säilyvyys ja tietyt käyttöominaisuudet yhdistyvät sattumalta omenassa.

Perunalokero on toinen seurantaikkuna ja jos se on tyhjä, tulee hieman levoton olo. Vaikka ruokaresepteistä löytyykin myös niitä, mihin ei perunaa tarvita.

Kuten vitosen ruoka, uunibataatit ja spagetti. Raaka-aineet vitosen, koko päiväksi ruokaa. Jokin muu pasta kävisi tähän kyllä paremmin, mutta täysjyväpastoista Coop ja Combino ovat olleet kirkkaasti edullisimpia. Tällä hetkellä alle 2 €/kg jopa, mikä on täysjyväpastaksi mielestäni edullista. Kierretäysjyväpastat olivat Prismassa 2,58, ja jotkut jopa melkein 4 €/kg. Ja esimerkiksi Rummo täysjyvä Spaghetti no3, 5,18 €/kg





Kuivatuotteet kuten hiutaleet, linssit, jauhot sisältävät paljon kilokaloria. 

Laskin pikaisesti että varmaan jotain 40 000 kcal on varmuudella kaapeissa, enkä läheskään kaikkia tuotteita edes käynyt läpi. 


Ainekset purkkiin. 

Listasin Finelin ruokapäiväkirjassa kuivakaapin aineksia. Perunaa, viljatuotteita ym. kaikkia ruokia, joissa on 300-400 kilokaloreita per 100g kuivana, ja märkänä n. 100 kcal/100g. Marraskuun -23 kotivaran yhteydessä kävin enemmän läpi kaloreita eri ruokakategorioissa. Marjat tulivat vahingossa tähän listaan mukaan, mutta ne ovat vitamiinilisä.

Jos jakaa 40 000  2000kcal:n päiväkulutuksella, ruoka riittäisi 20 päivää. 3000 kcal arvioidulla kulutuksella 13 päivää, ja 1800 kcal:n kulutuksella 22 päivää. Annoskokojahan tai kaloreita ei rajoiteta, vaan päiväkulutus on vain tosi karkea arvio, joka auttaa näkemään ruokatilanteen suunnan.

Vihannesten loppuminen ajaa viimein kauppaan vaikka tärkkelyspitoiset riittäisivätkin, mutta kauppareissusta tulee silloin aika kevyt.

Varaston kertyminen ei haittaa, koska tietyt tuotteet eivät ole silti ikinä jääneet vielä syömättä, huolimatta siitä miten paljon niitä olen tänne kantanut. Niiden jatkuva loppuminen tietäisi ainoastaan ylimääräistä vaivaa.


Spagetit unohdin Fineliin listata, ja niitäkin on varmaan 1,5 kg vähintään vielä jäljellä.

Varasto kertyy helposti siten, että ostaa tarjouksesta vaikka 4 pakettia linssejä 1€/kpl, ja tietenkin sitä haluaa muutakin syödä kuin niitä samoja linssejä. Kaurapuuron lisäksi  ohraa, ja kohta on puurohiutaleitakin monta kiloa. 


Tästä tulee haudutuspataan yhden astian ruoka.  Inspiroivaa, kun on purkki! Purkin sisällön voi ravistaa sekaisin, ja kaataa sieltä vaikka 2,5 dl, ja lisätä vettä 5 dl. Yksi osa aineksia ja kaksi vettä.
Maustesekoituskin on kiva tehdä purkkiin valmiiksi. Niin kauan kun on se idea vielä, mitä on laittamassa. 

Perunoita ei kannata säilyttää pöydällä, eikä pilkkoa valmiiksi. Perunoihin voi kehittyä solaniinia, jos ei niitä säilytä oikein eli jääkaapissa pimeässä. Bataatti säilyy huoneenlämmössä.
Porkkanat jääkaapissa, mutta niille on jääkaappini hieman liian kylmä. Mutta ei voi mitään koska jos ne jättää lämpimään, ne alkavat heti nahistua.

Siellä ne ainekset nyt pötköttävät. Bataattia en laittanutkaan, vaan porkkanat ja perunat. Paseerattu tomaatti vasta kun ruoka on jo melkein valmista. Linssit kypsyvät minusta huonosti, jos tomaatin lisää heti. Vettä piti laittaa se kuiva-aineiden tarvitsema määrä ja vähän lisää, ja kansi päälle.

Ruokakeot tai ylisuuret kotivarat voivat olla huonokin sijoitus, jos vaikka yhtäkkiä tulisikin keittiöön jotain toukkia, jolloin menisi paljon ruokaa hukkaan. Tai puhkeaisi allergia, tai ei maistukaan se sama ruoka, mikä eilen vielä oli maailman parasta. Koirien kanssahan kävi niin, että eräänä päivänä kaurapuuro ei enää maistunut, ei vaikka mitä siihen sekoittaisi.

Reseptikokeilutkin kerryttävät joskus tuotteita kaappiin. Samojen ruokaideoiden kierrätys on siksi selvää säästöä. Saa nähdä, kannattaako tehdä vielä uutta ruokasuunnitelmaa, vai riittäisikö jos kierrättää edellisiä. 

Kiitos kun luit, hyvää sunnuntaita ja palataan pian. 

Edelliset helmikuun ruokaostokset: 

Helmikuu 4, 5 €


Kommentit

  1. Vautsi, sulla on kyllä ruokamenot hanskassa ja vieläpä monipuolisesti! Hienoa, että löytyy keinoja pitää sekä kustannukset alhaalla että sapuska mielenkiintoisena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Tosi on, että yllättävän paljon vaihteluakin tulee aina.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 63 € - Heinäkuu 1 ja 2

 Heinäkuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset. = 1,84 € Kotimaista luomu kaurahiutale 850 g 1,16 €/kg = 0,99 € Xtra pitkäjyväinen riisi 1 kg 0,85 €/kg = 5,13 € Banaani 1€/kg x 1,260 kg = 1,26 € Nektariini 0,89 €/kg Peruna 1 kg = 1,00 € Omena 1,59 €/kg x 0,874 kg = 1,39 € Kurkku 2,29 € x 0,256 kg = 0,59 € Edullinen reissu tämä ja rahoille hyvin vastinetta.  = 5 € Kartanon salaatti 1 € Varhaisperuna 1 € Yleisperuna 1,39 € Kurkku 1,99 €/kg x 0,367 kg = 0,73 € Omena Välillä oli hyviä euron tarjouksia.  = 2,38 Jääsalaatti 0,99 € Persilja 1,39 € Reissueväitä. Kotoa itse tehdyt leivät ja banaanikeksit mukaan. Ei tarvitse ostaa matkalla kuin tuorejutut. Vältän kuivattuja hedelmiä sen takia, että ne alkavat janottaa. Ja tekevät ähkyn olon. Ne olisivat kyllä mukavaa karkkia mutta käytäntö on osoittanut, että jos haluaa olla mahdollisimman skarppi ja jaksaa hyvin, ovat nämä vihannekset paras valinta. Persilja on sopivan pahaa ja hyvää yhtä aikaa, niin pysyy vireystila hyvänä. = 22,68 € Xtra

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 2 - Paistetut perunat

Jatkoa edelliselle aamiaisidealle, versio 2. Aamaistarvikkeet hain lähikaupasta, mutta ei sillä lopulta ole väliä mistä kaupasta. Samat tarvikkeet, mutta nyt paistetaan pannulla. Kurkku käsitellään samoin kuin viimeksikin , eli etikkainen marinadi. Nyt kurkkukin paistetaan. Paistamiseen ei käytetä rasvaa, vaan pinnoitetulla pannulla onnistuu ilman ruokaöljyä. Ruskistuvatkin hieman, jos niin halutaan. Mausteillakin saa väriä. Onnistuu paistaminen myös teräskattilassakin, jos ei pelkää että pohja ruskettuu. Lähtee tiskikoneessa/liottamalla. Juoma kannattaa tehdä jäisistä tai kohmeisista marjoista, ja juoda heti. Jos näitä marjamehuja laittaa vielä jääkaappiin, vitamiinit vain haihtuvat ja makukaan ei ole niin raikas. Marjojen happamuus tulee eniten läpi elleivät ne ole jäisiä. Makuasioita toki. Viime aamiaisesta jäi siis näin paljon perunaa ensin yli, ja osa meni kastikkeen kanssa pitkin päivää. Osan jätin tätä aamiaista varten. Kurkut viipaloin juustohöylällä, maustoin tillillä ja lora

WFPB - Ruokaostokset 55 € - Kesäkuu 3 ja 4 - Dr. John McDougall 1947 - 2024

Tervehdys lukijat! Vastikään tuli murheellinen uutinen, ilmoittivat Instagramissa  Dr. John McDougallin kuolleen 77 -vuotiaana. Hän oli kokokasvisruokavalion kannalta merkittävä, ellei sitten jopa kehittäjä. Ainakin pioneeri, joka on potilaiden hoitamisen lisäksi ollut mm. vaikuttamassa USA-ssa lainsäädäntöihin ja pitänyt tv-ohjelmia ja radio-ohjelmia, pitänyt kovaa ääntä kokokasvisruokavaliosta. Tai enemmänkin tärkkelyspohjaisesta ruokavaliosta.  70-luvusta asti. Instagramissa  Dr. Esselstynkin kirjoitti  lähteneensä seuraamaan Dr, John McDougallin kautta Whole Food Plant Based - ravitsemusta: "ᴀ ʙᴇᴀᴄᴏɴ ғᴏʀ ᴍʏ ᴛʀᴀɴsɪᴛɪᴏɴ ᴛᴏ ᴡʜᴏʟᴇ ғᴏᴏᴅ, ᴘʟᴀɴᴛ-ʙᴀsᴇᴅ ɴᴜᴛʀɪᴛɪᴏɴ." Dr. Esselstyn on lääkäri, jonka itse löysin ensin ja kuvittelin aluksi, että hän on se kehittäjä. Kaikkea sitä oppii aina, kerralla ei voi näin laajaa kokonaisuutta omaksuakaan. Katsotaan ostosten jälkeen miten Dr. John McDougall oli myös ruokaostosten kunkku, ja neuvoi miten niitä tuoteselosteita oikein luetaan. Ravint

WFPB - Ruokaostokset 10 € - Heinäkuu 3

 Heinäkuun kolmannet ruokaostokset, viikko 29. Yhteensä 9,89 € eli kymppi. Vähemmän kuin normaalisti, kotonahan oli kaikkea ja piti välttää ostamasta jääkaappiin mitään, kun koko ajan oli edessä kotoa lähtö jonnekin.  Hyvä vinkki ruoanlaittoon, jos ei halua sotkea: Keittää silloin pelkät perunat ja porkkanat. Ei tule roiskeita hellalle tai mitään siivottavaa. Tein kyllä kastikettakin, ja keittelin puuroa. Mutta jos olisi välttämätön että vaikka muuton takia ei sotke, niin peruna on tosi vähäsotkuinen. = 4,63 € Kurkku 0,313 kg x 1,79 € = 0,56 € Omena Ida Red 0,352 kg x 1,65 €/kg = 0,58 € Pirkka Varhaisperuna 2 kg x 1,00 €/kg = 2 € Pirkka kesäporkkana 1kg 1,49 €   Esimerkkikattaus mitä saa vitosella lähikaupasta. Kävin molemmissa, Salessa ja K:ssa, K-Marketista löytyi paremmat tarjoukset. Samat perunat maksavat toisena päivänä enemmän, ja Salessa joka päivä on maksanut yli euron kilo. Ainakin kaikki pussiperunat, en muista irtoperunoiden hintaa. Näistä vitosen lähikauppaostoksista ei tu

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

WFPB - Aamiainen ja päiväksi ruokaa - Kokkaukset helteellä

Päivän ruuat, kerralla ja tehokkaasti. Perunat kattilassa, riisi riisinkeittimessä. Katsotaan nyt vaikka yksi ideakooste, miten ainakin eräs aamiaisen laitto sujui kokokasvisruokavaliolla. Salaattiannos miniblenderissä, ja bataatti mikrossa. Otin näitä kuvia kun sattui olemaan muutaman päivän hellejakso, ja samalla vesiremontti ja kaikki. Kokkaamisesta ei meinannut tulla mitään, eikä mistään muustakaan. Otin kuitenkin nyt kuvia, ja laittelen ideoita ylös. Joka kerta pitää ihmetellä uudelleen ja uudelleen, mitä tänään söisi. Ja entiset hyvätkin ideat unohtuvat, ja taas pitää aloittaa alusta. Samalla tulee tarjouksia ja mainontaa ovista ja ikkunoista, ellei laita kieltoa toki, joissa kehutaan kaikkea valmista ja helppoa. Siihen houkutukseen sortumisen vaara on todellinen, silloin kun ei kerkiä miettiä mitään.  Kun oli siis hellettä, enkä viitsinyt yhtään ylimääräistä lämpöä höyryttää keittiössä. Riisinkeitin ja mikro ovat siitä käteviä, että eivät lämmitä mitään huoneiston aluetta enempä

WFPB - Peruna, makaroni ja vihreät pavut - Helppo startti kasvisruokiin

Reilusti ruokaa kolmesta pääraaka-aineesta. Lisäksi vesi ja mausteet.  Mittasin yhden kaikkia, tai jonkin tasamitan saadakseni reseptimäisen ohjeen. Jos sinulla sattuu vaikka olemaan eri vihannesta, tai jokin mauste puuttuu, niin eiköhän siitä ruoka tule. Vettäkin voi lisätä tarpeen mukaan. Ainesten määrät voi puolittaa, jos haluaa tehdä vähemmän. 1 kg perunaa 1,5 l vettä 400 g pussi makaronia 120-150 g vihreitä papuja 1-2 rkl tomaattisosetta 1 rkl suolatonta jauhelihamaustetta 1 tl kuivattua persiljaa 1 tl kuivattua oreganoa 1 tl kuivattua basilikaa 1/2 tl mustapippuria Mausteita tietysti myös maun mukaan. Omaan makuuni jauhelihamauste on melko pippurista jo valmiiksi.  Suolaa en lisännyt ruuanlaitossa. Tuli ihan toimiva ruoka ainakin vasta laitettuna. Kun lämmitin ruokaa myöhemmin, laitoin lurauksen ketsuppia ja ripottelin ravintohiivaa ja mustapippuria. Tästä tuli iso kattilallinen, tai ainakin itselleni riitti koko päiväksi ja ylikin. Riippuu varmaan monesta asiasta, kuten miten nä

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

  Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon. Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän. Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti. Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat. Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman.  Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäj

WFPB - Ruokaostokset 25 € - Kesäkuu 2 - Juhannus

Hyvää juhannusta! Joka juhannus olen perinteisesti laittanut nyt muutamana vuotena postauksen, eikä tämäkään vuosi ole poikkeus. (oho, viime vuonna en laittanutkaan, mutta sitä ennen...)Aatoksi vain ei ehtinyt. Aloitetaan siis ruokaostoksilla, ja siirrytään sen jälkeen kirjasuositukseen, sekä muihin kuulumisiin ja kuviin. Erityisesti ruokavalion sujuvuudesta tällä kertaa, osana juhannusmietteitä. = 5,60 € Pirkka perunat 1,39€/kg x 2 = 2,79 € Kurkku 2,79 €/kg x 0,358 kg x 2,79  €/kg = 1,00 €  Persilja 1,49 € Banaani n. 0,30 € Perunat ja kurkku K-Marketista, Persilja Salesta. Kipaisin viime lauantaina lähikaupat ja hain aamiaistarvikkeet. Näistä aamiaisidea blogipostauksena myöhemmin. = 2,72 € Erään toisen päivän aamiaistarvikkeet Lidlistä. Vilkaisin Finelistä että olisiko tässä jo koko päivän ruuat peräti, ja kyllähän näin oli. Makumieltymysten mukaan tarvitsee kaikkea lisää, mitä nyt puuroon ja perunoihin sitten laittaakin. Tässä on silti  jo hengissä selviämisen elementit, eli pääasi

Luukku 20 - Mysli - WFPB

Luukku 20, mysli. Mysli on luukussa kyllä, mutta ensin 1800-luvun tarjoilut kestikievarin tapaan. Yle Areenalta löytyi ohjelmasarja, Ruokamatka menneisyyteen.  Sarjan yhdessä jaksossa oli 1800-luvun kestikievari . Noin minuutin kohdalla Kallenaution kestikievarimuseon hoitaja Johanna Kallenautio listaa ruokalajit, joita kestikievarissa on ollut aikoinaan tarjolla.  Pöydällä oli: Perunaa possupaistia naurismuhennosta puolukkaa kokkelipiimää viiliä talkkunaa ruisleipää sekä jälkiruuaksi  lettuja ja vadelmahilloa Tein kattauksen jossa oli samat, mutta possunpaistin tilalle jakkihedelmää, joka ei ole eläinperäistä lihaa. Kokkelipiimän tilalle laitoin tofukokkelia, ks. resepti . Viilin tilalle soijajogurtti. Ainoa mikä ensin puuttui, oli talkkuna. Täysin vieras ruokaidea. Kävin siis ostamassa talkkunaa, ja selvitin mitä se on. Sen verran kuuluisa tietenkin Suomessa, että monelle lukijalle varmaan tuttu. Itse en ole muistaakseni ainakaan ikinä maistanut talkkunaa. Kiinnosti tietenkin, että o