Siirry pääsisältöön

WFPB - Viikon ruokaostokset 5 € - Helmikuu 4 - 100 €/kk

Perunoiden ja porkkanoiden avulla menee ensi viikkokin hyvin, ja voi vaikka jatkaa samaa menua. 

Ruokasuunnitelma oli sen verran tehokas, että olen vasta nyt kohdassa 5. Loikkasin kohdan 4 yli, ja sekin on siis vielä tekemättä. Haudutuspataan laitoin silti sekametelisopan ensin.

= 5,18 €

  • 5 kg perunoita 0,40 €/kg =  1,99 €
  • 2 kg porkkanoita, 0,95€/kg = 1,89 €
  • Banaania 0,99 €/kg = 1,30 €

Peruna ja porkkana sattuivat olemaan Prismassa halpoja, ja banaanitarjous löytyi K-Marketista.

Nyt voi tehdä porkkalaakin. Tuoreista jäljellä vieläkin punainen suippokaali, säilynyt tosi hyvin, ja kun se loppuu voi tehdä porkkanaraastetta. Pakkasessa on ennen joulua ostettua hävikkipaprikaa rieskan päälliseksi. 

Viimeksi 5 kg pussissa oli Afra-perunoita. Nyt ne olivat Fontana-lajiketta. 

Fontana-perunoista onnistui muusi hyvin. Sitä myöten toimii myös keitoissa ja padoissa. Muusissa keitinvesi nesteenä, jauhettua maustepippuria ja puolukoita koristeena.

Uunissakin tuli todella hyviä. Loraus ketsuppia, grillausmaustetta, uunissa 200 C:

Hieman mustiksi pääsi, kun tuli hyvää ohjelmaa Youtubesta. 

Helmikuuta jäljellä enää viisi päivää, ja jos viikkomenun noudattaminen etenee tätä vauhtia, ei kauppaan ole kiire. 100 € on nyt kasassa helmikuun ruokakuluiksi. 

Pääruoat etenevät hitaasti, kun väliin tulee puuroja ja muita. 

Koirakaveri auttaa joissakin ruuissa, mutta ei ihan kaikissa. Eilen kelpasi teeleipä jota oli varmaan puoli metriä alun perin olemassa, ja on pikku hiljaa huvennut. Ja nyt on muffinssejakin.


Tyttö tykkää näkkileivästä, jossa on maksamakkaraa päällä. Hieman herkuttelua päivään koiralle. Ei ole Whole Foodia tämä. Näkkileipä on sentään Wasa Sporttia, täysjyväruista. Pääasia on, että koira syö. Silmät ovat kekäleinä joka kerta, kun saa näkkäristä vainun.



Pirkka banaanit hain vasta torstaina tai perjantaina, ja eivätköhän alkaneet heti mustua niin, että on kiire syödä pois. Pakkaseen ei tarvita nyt banaania lisää. Tarkoitus oli, että tämä banaaninippu tarjoaisi joka päivälle välipalabanaanin.

Jos haluaa pitkään säilyviä banaaneita, niin kannattaa ostaa luomua. Niiden kanssa voi tietenkin joutua päin vastoin odottamaan kypsymistä. Ja kalliimpiahan ne ovat.

Prismassa tavallinen Coop banaani on nyt 1,55 €/kg, luomubanaani 1,95€/kg. Hintaero on 40 senttiä/kg. Silloin jos vaihtoehtona 1,89 €/kg maksavat tavalliset ja 1,95 €/kg maksavat luomubanaanit, voi olla sama ottaa luomua. Hintaero on silloin kuusi senttiä/kg. 




Omenalokero on seurantaikkuna milloin joutuu kauppaan. Nyt enää n. 5 omenaa ja kun ne loppuvat, on hedelmiä täydennettävä. Omenan tilalle voisi ostaa muutakin, mutta säilyvyys ja tietyt käyttöominaisuudet yhdistyvät sattumalta omenassa.

Perunalokero on toinen seurantaikkuna ja jos se on tyhjä, tulee hieman levoton olo. Vaikka ruokaresepteistä löytyykin myös niitä, mihin ei perunaa tarvita.

Kuten vitosen ruoka, uunibataatit ja spagetti. Raaka-aineet vitosen, koko päiväksi ruokaa. Jokin muu pasta kävisi tähän kyllä paremmin, mutta täysjyväpastoista Coop ja Combino ovat olleet kirkkaasti edullisimpia. Tällä hetkellä alle 2 €/kg jopa, mikä on täysjyväpastaksi mielestäni edullista. Kierretäysjyväpastat olivat Prismassa 2,58, ja jotkut jopa melkein 4 €/kg. Ja esimerkiksi Rummo täysjyvä Spaghetti no3, 5,18 €/kg





Kuivatuotteet kuten hiutaleet, linssit, jauhot sisältävät paljon kilokaloria. 

Laskin pikaisesti että varmaan jotain 40 000 kcal on varmuudella kaapeissa, enkä läheskään kaikkia tuotteita edes käynyt läpi. 


Ainekset purkkiin. 

Listasin Finelin ruokapäiväkirjassa kuivakaapin aineksia. Perunaa, viljatuotteita ym. kaikkia ruokia, joissa on 300-400 kilokaloreita per 100g kuivana, ja märkänä n. 100 kcal/100g. Marraskuun -23 kotivaran yhteydessä kävin enemmän läpi kaloreita eri ruokakategorioissa. Marjat tulivat vahingossa tähän listaan mukaan, mutta ne ovat vitamiinilisä.

Jos jakaa 40 000  2000kcal:n päiväkulutuksella, ruoka riittäisi 20 päivää. 3000 kcal arvioidulla kulutuksella 13 päivää, ja 1800 kcal:n kulutuksella 22 päivää. Annoskokojahan tai kaloreita ei rajoiteta, vaan päiväkulutus on vain tosi karkea arvio, joka auttaa näkemään ruokatilanteen suunnan.

Vihannesten loppuminen ajaa viimein kauppaan vaikka tärkkelyspitoiset riittäisivätkin, mutta kauppareissusta tulee silloin aika kevyt.

Varaston kertyminen ei haittaa, koska tietyt tuotteet eivät ole silti ikinä jääneet vielä syömättä, huolimatta siitä miten paljon niitä olen tänne kantanut. Niiden jatkuva loppuminen tietäisi ainoastaan ylimääräistä vaivaa.


Spagetit unohdin Fineliin listata, ja niitäkin on varmaan 1,5 kg vähintään vielä jäljellä.

Varasto kertyy helposti siten, että ostaa tarjouksesta vaikka 4 pakettia linssejä 1€/kpl, ja tietenkin sitä haluaa muutakin syödä kuin niitä samoja linssejä. Kaurapuuron lisäksi  ohraa, ja kohta on puurohiutaleitakin monta kiloa. 


Tästä tulee haudutuspataan yhden astian ruoka.  Inspiroivaa, kun on purkki! Purkin sisällön voi ravistaa sekaisin, ja kaataa sieltä vaikka 2,5 dl, ja lisätä vettä 5 dl. Yksi osa aineksia ja kaksi vettä.
Maustesekoituskin on kiva tehdä purkkiin valmiiksi. Niin kauan kun on se idea vielä, mitä on laittamassa. 

Perunoita ei kannata säilyttää pöydällä, eikä pilkkoa valmiiksi. Perunoihin voi kehittyä solaniinia, jos ei niitä säilytä oikein eli jääkaapissa pimeässä. Bataatti säilyy huoneenlämmössä.
Porkkanat jääkaapissa, mutta niille on jääkaappini hieman liian kylmä. Mutta ei voi mitään koska jos ne jättää lämpimään, ne alkavat heti nahistua.

Siellä ne ainekset nyt pötköttävät. Bataattia en laittanutkaan, vaan porkkanat ja perunat. Paseerattu tomaatti vasta kun ruoka on jo melkein valmista. Linssit kypsyvät minusta huonosti, jos tomaatin lisää heti. Vettä piti laittaa se kuiva-aineiden tarvitsema määrä ja vähän lisää, ja kansi päälle.

Ruokakeot tai ylisuuret kotivarat voivat olla huonokin sijoitus, jos vaikka yhtäkkiä tulisikin keittiöön jotain toukkia, jolloin menisi paljon ruokaa hukkaan. Tai puhkeaisi allergia, tai ei maistukaan se sama ruoka, mikä eilen vielä oli maailman parasta. Koirien kanssahan kävi niin, että eräänä päivänä kaurapuuro ei enää maistunut, ei vaikka mitä siihen sekoittaisi.

Reseptikokeilutkin kerryttävät joskus tuotteita kaappiin. Samojen ruokaideoiden kierrätys on siksi selvää säästöä. Saa nähdä, kannattaako tehdä vielä uutta ruokasuunnitelmaa, vai riittäisikö jos kierrättää edellisiä. 

Kiitos kun luit, hyvää sunnuntaita ja palataan pian. 

Edelliset helmikuun ruokaostokset: 

Helmikuu 4, 5 €


Kommentit

  1. Vautsi, sulla on kyllä ruokamenot hanskassa ja vieläpä monipuolisesti! Hienoa, että löytyy keinoja pitää sekä kustannukset alhaalla että sapuska mielenkiintoisena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Tosi on, että yllättävän paljon vaihteluakin tulee aina.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm

WFPB - Öljyttömät ranskalaiset ja paistetut perunat uunissa - Vinkit - Kuvitettu analyysi

Valmistetaan ranskalaiset tavallisessa uunissa ilman öljyä. Ei ole helppoa. Mutta vaikeaa ei ole öljyttömyys vaan se, että miten tähdätä uunin lämpötila ja paistoaika kohdilleen.  Voisi sitten rauhassa syödä ilman, että yhtäkkiä huomaa pureskelevansa raakaa pottua. Joutuu aprikoimaan, kaataisiko nämä takaisin pellille ja antaisi paistua vielä 10 minuuttia? Uunikin kerkesi jo jäähtyä ja leffakin kerkesi jo alkaa. Hienoa. Ei muuta kun hommiin. Tein ennen ranskalaisia paljon hillitymmin. Järjestellen ne sopuisasti riviin jotta kaikki paistuisivat samalla tavalla. Vaivaa näin myös pilkkomisessa, että jokaisesta ranskalaisesta tulisi saman kokoinen.  Sekään ei ole helppoa, sillä perunan ollessa pyöreä, se leikkaantuu eri kohdista eri tavalla.  Enää en ole välittänyt ovatko ranskalaiset järjestyksessä pellillä. Kyllä ne paistuvat, jos pitää tarpeeksi aikaa. Tässä kuvassa on aika ohuita. Teen usein paksumpia.   Ihan pienimmät voivat alkaa käryämään, jolloin voi joutua pelastamaan niitä. Siksi

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Muffinssit - Omena, kaura ja mustikka - Ilman leivinjauhettakin onnistuu

Tämän muffinssiohjeen avulla pääsevät myös kolhuiset, ylimenneet, tai liian happamat omenat hyötykäyttöön.  Jos omenoita ei ole tarpeeksi, voi käyttää lisänä ylikypsää banaania tai omenasosetta purkista. Muffinssit maistuvat eväänä, ja kahvin tai teen kanssa. Näitä voisi myös ajatella kaurapuurona pakattuna taskukokoon, ja helposti käsiteltävään kääreeseen. Tai: Voit myös jättää muffinssipaperit pois, ja tehdä litteitä keksin mallisia leivonnaisia. Makeuttamiseen voi käyttää taatelia, banaania, tai sokeria. Rasvaa ei tarvitse laittaa.  Kokeilin, tarvitseeko laittaa ruokasoodaa ja leivinjauhetta. Tein muffinssit ensin leivinjauheen ja ruokasoodan kanssa. Toisena ilman kumpaakin ainetta. Sattumiksi voi laittaa marjoja ja rusinoita. Laitoin mustikkaa ja rusinoita näihin.  Huom: Kokeilin kerran myös mansikoita, ja yllättäen ne eivät sopineet. Toisiin muffinsseihin sopivat,  joten ihmettelen suuresti. Suosittelen siis kuitenkin näihin mustikoita ensisijaisesti. Idean sain näiden tekoon  Fl