Ruokasuunnitelma syyskuun puolella.
Laitetaanpa nyt syyskuulle vielä jotain, mitä ei elokuussa tullut mainittua. Sekään ruokasuunnitelma ei ole vielä vanhentunut, kaikki kasvikset ja ainekset varmasti löytyvät kaupasta.
Nyt olen innoissani selleristä ja lantusta. Punajuuriakin olen alkanut miettiä.
Syy miksi suunnitelmat etenevät niin hitaasti on, kun ei ehdi syömään kuin sen viisi kertaa päivässä. Yksi ruoka riittää kauan. Toisaalta suunnitelmaahan ei ole pakko noudattaa joka päivä. Ottaa idean sieltä, toisen täältä.
Kaupasta voi hakea mitä sattuu edullisesti olemaan tarjolla. Mietin ensin tarvitaanko tässä mitään suunnitelmia, mutta voihan se olla silti kiva.
Maanantaista lähtee,

Kaupassa on tarjolla erilaisia kurpitsoja, nyt oli kotimaisiakin ja alle 3 euroa kilo.
Viimeksi kun ostin tällaisen hienon hokkaidokurpitsan, paistoin sen ensin kokonaisena uunissa koska en omistanut yhtään puukkoa, millä sen olisi saanut helposti halkaistua.
Se on kypsempänä helppo leikata. Riittää että pehmenee sen verran.
Kun kurpitsan on saanut jäähdytettyä, leikattua ja eroteltua kuoret pois, voi laittaa ruuaksi normaaliin tapaan.
Projekti tosin pitkittyy, kun ensin paistaa, mutta etuna on leikkaamisen helppous sen jälkeen. Sen voi paistaa ja perkata yhtenä päivänä ja laittaa kastikkeen seuraavana päivänä. Kurpitsaa voi myös pakastaa, jolloin ei haittaa vaikka sitä olisi liikaakin.

Siihen laitetaan linssejä ja pinaattia, mitä sinne nyt menikään. Kurpitsan tilalle kävi tässä reseptissä lanttukin.
Kurpitsamausteseos on kiva, sen voi tehdä itse. Se käy moneen ruokaan, esimerkiksi punajuurien kanssa. Käytän sitä myös pöytämausteena silloin tällöin. Tulistakin tämä on.
Ei haittaa jos ei ole ihan tasan kaikkia mausteita. Seoksen ohjeesta saa kuitenkin suuntaa millaista sen pitää olla.
Kurpitsamausteseos:
- kardemumma 1 tl
- chili 1 tl (tai cayennepippurikin sopii)
- jauhettu korianterin siemen 1 tl
- kaneli 1/4 tl
- neilikka 1/8 tl
- kuminansiemeniä 1/2 tl
- paprikajauhe 1 tl
- inkivääri 1/4 tl
Netissä on varmasti muitakin hyviä kurpitsamausteohjeita, ja löytyy silloin tällöin valmiinakin kaupasta.
Ainiin, ja myskikurpitsa myös. Sielläkin mausteseosohje, kaksikin.
Makujen tuojana selleri ja lanttu. Kannattaa keittää ensin porkkanat, lantut, linssit ja sellerit ihan kypsiksi, lisätä sitten vasta perunat.
Ohjeessa lorautettiin tomaattisosetta. Tällä kertaa en laittanut. Tippa ketsuppia. En laittanut makaroniakaan.
Tuli paremman näköinen, kun en laittanut lehtikaalia tummentamaan lientä. Silti ruskea liemi, vaikka tässä ei ole paljoa mitään tummia aineksia. Paprika taitaa värjätä, ja ripautin jauhelihamaustettakin.
1dl vihreitä linssejä.
Mausteita maltilla, laitoin kaikkia vähäsen. Oregano, persilja, basilika. Mustapippuri, ripaus maustepippuria. Lisäksi uutena kokeiluna ripaus kurpitsamausteseosta. Kumina oli vähissä, joten seoksessani ei ollut sitä kuin muutama jyvä. Siksi se sopi varmasti hyvin keittoon.
Kurpitsamausteseos on muutenkin niin outo, ettei se joka paikkaan sovi. Ja halutessaan kuminat voi jättää pois tai vähemmäksi.
Leivät ja salaatit:
Litteät leivät voivat olla nyt kivat ja helpot. Jää aikaa syysretkille, ja pystyy vaikka aamulla tekemään ennen ruskaretkelle lähtöä tuoreet leivät. Tai illalla valmiiksi.
Toinen vaihtoehto on
naurisleivät, joihin ei ole pakko käyttää naurista, vaan voi laittaa mitä haluaa.

Kotimaiset lehti/varsisellerit ovat nyt olleet edullisia ja hyviä. Kilohinta on tavallaan kallis verrattuna euron kilo porkkanoihin, mutta sellerinippu maksaa pari euroa ja siinä riittää pureskeltavaa. Siksi mielestäni ihan hintansa väärti.
Tässä herkkukippo jossa on selleriä, omenaa, taatelia. Kurkkua tai mitä nyt haluaa.
Juuriselleri on eri asia, mutta sitäkin voi kokeilla. Löytyy siihen ruoka
ohjeet.
Jos keiton vihannekset keittää kypsiksi, niin kunnon raastekeko takaa sen, ettei vitamiininpuutos silti iske vaikka jotain häviääkin keittäessä.
Keskiviikko, spagetti ja kastike
Kastikkeeseen voi laittaa linssiä tai papuja, raastettua porkkanaa ja mausteet. Tähänkin käy selleri. Kiinankaalia voi keittää kastikkeeseen, jos on tullut ostettua ja haluaa käyttää salaattiin vain lehtevimmät osat. Kastikkeeseen katoaa kaikki, ja voi sitä syödä keittonakin. Voi laittaa perunaakin sekaan.
Kastikereseptejä löytyy, mutta tässä ainakin
yksi, johon tulee porkkanaa, kiinankaalia ja linssejä.
Perusruokana voi olla pasta, perunat tai seos, jossa on kauraa, riisiä ja linssejä. Tämä ei ravinnon puolesta tarvitse mitään muuta kuin mausteet lisäksi, esimerkiksi valmiiksi maustetut tofut ja pippurisekoitusta.
Kesäkurpitsaa. Tai jos on porkkanoita keitettynä, niitä voi laittaa sekaan keventämään. Tai papuja, pakastevihanneksia.
Mittaan vedet aina sopivaksi, kauralla on vähän eri vesiohje kuin riisillä. Ja jos vettä laittaa liikaa, kaura alkaa muuttua puuroksi sitten kun se jääkaapissa saa imeä ylimääräistä vettä. Ei se välttämättä haittaa, mutta näin teen:
2 dl kokonaisia kauranjyviä
+3,5 dl vettä
2.5 dl riisiä + 5 dl vettä
1 dl linssejä, 2 vettä.
Mausteita sekaan niin saa väriä. Paprikajauhoa, loraus ketsuppia, kurkumaa, yrttejä. Pippuria, tulista kastiketta.
Toisaalta riisin vaihtoehdoista löytyisi myös
hirssi joka on aika kiva. En ole sitä muistanut vähään aikaan ollenkaan. Mutta sekoitus on nyt ihan kiva, kun ostin sekä kauraa että riisiä kuitenkin kauppareissulla. Ja riisi maksoi alle 1 € kilo.
Torstai, puuro ja mustikkasoppa
Torstain kohdalle sama laittaa puuron kuva, koska ei joka päivä välttämättä tarvitse uusia reseptejä. Sama kastike voi riittää monta päivää.

Tällä kertaa ideoin mustikkasoppaa puuron kanssa. Tein noin litran tai puoli toista, ja laitoin puoli desiä sokeria. Riitti ihan hyvin. Valkoista sokeria voi välttää, ja korvata taatelisokerilla tai olla laittamatta ollenkaan, tai syödä mustikat raakana. Blenderissä vaan tuoremehuksi, ja sillä selvä. Mietin kuitenkin, että paljonko sitä sokeria tulee yhteen annokseen? Puoli desiä jaettuna kymmenellä? Ja jos se on ainut sokeri koko päivänä.
Voi olla hyvä diili, riippuu mistä lähtökohdista katselee.
Sopalla pääsee silti eroon myös vanhoista/sulamaan päässeistä marjoista, ja sitä voi käyttää ikään kuin mehunakin. Jatkaa vain vedellä.
Uunijuurekset, mahdollisesti vaikka
makaronilaatikko samalla kun uunia lämmittää, tai
paistetut perunat ja punajuuret. Tai miksei vaikka kaikki, nauriit, palsternakat, ja bataatti.
Perjantai on joskus hyvä päivä hankkiutua eroon kaikesta mikä jääkaappiin on jäänyt, ja alkaa suunnitella uutta viikkoa. Uunijuurekset ovat siihen hyvä keino. Riippuu miten se oma elämänrytmi menee parhaiten.
Punajuurista puheen ollen, tässä hieman laitetumman näköistä ruokaa viikonlopuksi. Kokeile siis punajuuripihvejä.
Pihvit ja lisää punajuuri-ideoita.
Tässäpä oli koko viikon täydeltä. Varmasti moni hyvä idea unohtui matkasta. Ja jäätiin ilman jälkiruokaa? Ellei sitten puolukkametsästä tule saalista, tai pakastealtaasta, ja voi tehdä
puolukka-ruisvaahdon.
Edellinen ruokasuunnittelma,
elokuu.
Pihlajanmarjoja voisi kerätä, mutta tuntuu että ne varmaan tarvitsisivat sokeria ja kaikkea tosi paljon. Omenasosetta ainakin.
Leipään nämä kuulemma sopivat sattumiksi. Voisiko näistä soppaa keittää?
Arktiset aromit- sivustolla oli mielenkiintoinen pihlajanmarjakiisseli, siihen tuli banaania.
Ok, palataan, kiitos ja näkemiin.
Kommentit
Lähetä kommentti