Siirry pääsisältöön

WFPB - Ruokasuunnitelma - Syyskuu

Ruokasuunnitelma syyskuun puolella. 

Laitetaanpa nyt syyskuulle vielä jotain, mitä ei elokuussa tullut mainittua. Sekään ruokasuunnitelma ei ole vielä vanhentunut, kaikki kasvikset ja ainekset varmasti löytyvät kaupasta. 

Nyt olen innoissani selleristä ja lantusta. Punajuuriakin olen alkanut miettiä.

Syy miksi suunnitelmat etenevät niin hitaasti on, kun ei ehdi syömään kuin sen viisi kertaa päivässä. Yksi ruoka riittää kauan. Toisaalta suunnitelmaahan ei ole pakko noudattaa joka päivä. Ottaa idean sieltä, toisen täältä.

Kaupasta voi hakea mitä sattuu edullisesti olemaan tarjolla. Mietin ensin tarvitaanko tässä mitään suunnitelmia, mutta voihan se olla silti kiva.

Maanantaista lähtee, 

Kurpitsapata

Kaupassa on tarjolla erilaisia kurpitsoja, nyt oli kotimaisiakin ja alle 3 euroa kilo.

Viimeksi kun ostin tällaisen hienon hokkaidokurpitsan, paistoin sen ensin kokonaisena uunissa koska en omistanut yhtään puukkoa, millä sen olisi saanut helposti halkaistua.


Se on kypsempänä helppo leikata. Riittää että pehmenee sen verran.

Kun kurpitsan on saanut jäähdytettyä, leikattua ja eroteltua kuoret pois, voi laittaa ruuaksi normaaliin tapaan. 

Projekti tosin pitkittyy, kun ensin paistaa, mutta etuna on leikkaamisen helppous sen jälkeen. Sen voi paistaa ja perkata yhtenä päivänä ja laittaa kastikkeen seuraavana päivänä. Kurpitsaa voi myös pakastaa, jolloin ei haittaa vaikka sitä olisi liikaakin.


Siihen laitetaan linssejä ja pinaattia, mitä sinne nyt menikään. Kurpitsan tilalle kävi tässä reseptissä lanttukin. 

Kurpitsamausteseos on kiva, sen voi tehdä itse. Se käy moneen ruokaan, esimerkiksi punajuurien kanssa. Käytän sitä myös pöytämausteena silloin tällöin. Tulistakin tämä on.

Ei haittaa jos ei ole ihan tasan kaikkia mausteita. Seoksen ohjeesta saa kuitenkin suuntaa millaista sen pitää olla. 

Kurpitsamausteseos:

  • kardemumma 1 tl
  • chili 1 tl (tai cayennepippurikin sopii)
  • jauhettu korianterin siemen 1 tl
  • kaneli 1/4 tl
  • neilikka 1/8 tl
  • kuminansiemeniä 1/2 tl
  • paprikajauhe 1 tl
  • inkivääri 1/4 tl

Netissä on varmasti muitakin hyviä kurpitsamausteohjeita, ja löytyy silloin tällöin valmiinakin kaupasta.

Ainiin, ja myskikurpitsa myös. Sielläkin mausteseosohje, kaksikin.

Tiistai, maukas keitto  

Makujen tuojana selleri ja lanttu. Kannattaa keittää ensin porkkanat, lantut, linssit ja sellerit ihan kypsiksi, lisätä sitten vasta perunat.

Ohjeessa lorautettiin tomaattisosetta. Tällä kertaa en laittanut. Tippa ketsuppia. En laittanut makaroniakaan.
Tuli paremman näköinen, kun en laittanut lehtikaalia tummentamaan lientä. Silti ruskea liemi, vaikka tässä ei ole paljoa mitään tummia aineksia. Paprika taitaa värjätä, ja ripautin jauhelihamaustettakin. 

1dl vihreitä linssejä.

Mausteita maltilla, laitoin kaikkia vähäsen. Oregano, persilja, basilika. Mustapippuri, ripaus maustepippuria. Lisäksi uutena kokeiluna ripaus kurpitsamausteseosta. Kumina oli vähissä, joten seoksessani ei ollut sitä kuin muutama jyvä. Siksi se sopi varmasti hyvin keittoon.

Kurpitsamausteseos on muutenkin niin outo, ettei se joka paikkaan sovi. Ja halutessaan kuminat voi jättää pois tai vähemmäksi.

Lantusta lisää ideoita.

Leivät ja salaatit:

Litteät leivät voivat olla nyt kivat ja helpot. Jää aikaa syysretkille, ja pystyy vaikka aamulla tekemään ennen ruskaretkelle lähtöä tuoreet leivät. Tai illalla valmiiksi.

Toinen vaihtoehto on naurisleivät, joihin ei ole pakko käyttää naurista, vaan voi laittaa mitä haluaa.



Kotimaiset lehti/varsisellerit ovat nyt olleet edullisia ja hyviä. Kilohinta on tavallaan kallis verrattuna euron kilo porkkanoihin, mutta sellerinippu maksaa pari euroa ja siinä riittää pureskeltavaa. Siksi mielestäni ihan hintansa väärti. 



Tässä herkkukippo jossa on selleriä, omenaa, taatelia. Kurkkua tai mitä nyt haluaa.
Juuriselleri on eri asia, mutta sitäkin voi kokeilla. Löytyy siihen ruokaohjeet.


Jos keiton vihannekset keittää kypsiksi, niin kunnon raastekeko takaa sen, ettei vitamiininpuutos silti iske vaikka jotain häviääkin keittäessä.

Keskiviikko, spagetti ja kastike



Kastikkeeseen voi laittaa linssiä tai papuja, raastettua porkkanaa ja mausteet. Tähänkin käy selleri. Kiinankaalia voi keittää kastikkeeseen, jos on tullut ostettua ja haluaa käyttää salaattiin vain lehtevimmät osat. Kastikkeeseen katoaa kaikki, ja voi sitä syödä keittonakin. Voi laittaa perunaakin sekaan.

Kastikereseptejä löytyy, mutta tässä ainakin yksi, johon tulee porkkanaa, kiinankaalia ja linssejä. 


Perusruokana voi olla pasta, perunat tai seos, jossa on kauraa, riisiä ja linssejä. Tämä ei ravinnon puolesta tarvitse mitään muuta kuin mausteet lisäksi, esimerkiksi valmiiksi maustetut tofut ja pippurisekoitusta.
Kesäkurpitsaa. Tai jos on porkkanoita keitettynä, niitä voi laittaa sekaan keventämään. Tai papuja, pakastevihanneksia.

Mittaan vedet aina sopivaksi, kauralla on vähän eri vesiohje kuin riisillä. Ja jos vettä laittaa liikaa, kaura alkaa muuttua puuroksi sitten kun se jääkaapissa saa imeä ylimääräistä vettä. Ei se välttämättä haittaa, mutta näin teen:

2 dl kokonaisia kauranjyviä
+3,5 dl vettä

2.5 dl riisiä + 5 dl vettä

1 dl linssejä, 2 vettä.

Mausteita sekaan niin saa väriä. Paprikajauhoa, loraus ketsuppia, kurkumaa, yrttejä. Pippuria, tulista kastiketta.

Toisaalta riisin vaihtoehdoista löytyisi myös hirssi joka on aika kiva. En ole sitä muistanut vähään aikaan ollenkaan. Mutta sekoitus on nyt ihan kiva, kun ostin sekä kauraa että riisiä kuitenkin kauppareissulla. Ja riisi maksoi alle 1 € kilo.

Torstai, puuro ja mustikkasoppa



Torstain kohdalle sama laittaa puuron kuva, koska ei joka päivä välttämättä tarvitse uusia reseptejä. Sama kastike voi riittää monta päivää.



Tällä kertaa ideoin mustikkasoppaa puuron kanssa. Tein noin litran tai puoli toista, ja laitoin puoli desiä sokeria. Riitti ihan hyvin. Valkoista sokeria voi välttää, ja korvata taatelisokerilla tai olla laittamatta ollenkaan, tai syödä mustikat raakana. Blenderissä vaan tuoremehuksi, ja sillä selvä. Mietin kuitenkin, että paljonko sitä sokeria tulee yhteen annokseen?  Puoli desiä jaettuna kymmenellä? Ja jos se on ainut sokeri koko päivänä. 

Voi olla hyvä diili, riippuu mistä lähtökohdista katselee. 

Sopalla pääsee silti eroon myös vanhoista/sulamaan päässeistä marjoista, ja sitä voi käyttää ikään kuin mehunakin. Jatkaa vain vedellä. 

Perjantai, uunijuurekset ja perunaa



Uunijuurekset, mahdollisesti vaikka makaronilaatikko samalla kun uunia lämmittää, tai paistetut perunat ja punajuuret. Tai miksei vaikka kaikki, nauriit, palsternakat, ja bataatti.

Perjantai on joskus hyvä päivä hankkiutua eroon kaikesta mikä jääkaappiin on jäänyt, ja alkaa suunnitella uutta viikkoa. Uunijuurekset ovat siihen hyvä keino. Riippuu miten se oma elämänrytmi menee parhaiten.

Punajuurista puheen ollen, tässä hieman laitetumman näköistä ruokaa viikonlopuksi. Kokeile siis punajuuripihvejä. Pihvit ja lisää punajuuri-ideoita

Tässäpä oli koko viikon täydeltä. Varmasti moni hyvä idea unohtui matkasta. Ja jäätiin ilman jälkiruokaa? Ellei sitten puolukkametsästä tule saalista, tai pakastealtaasta, ja voi tehdä puolukka-ruisvaahdon.
Tai paistaa lättyjä

Edellinen ruokasuunnittelma, elokuu.

Pihlajanmarjoja voisi kerätä, mutta tuntuu että ne varmaan tarvitsisivat sokeria ja kaikkea tosi paljon. Omenasosetta ainakin.
Leipään nämä kuulemma sopivat sattumiksi. Voisiko näistä soppaa keittää? 

Olen viime aikoina laittanut leipään rusinoita ja puolukoita. Paljon hauskempi syödä, kun ei tule aina päällisiäkään mukaan. Seuraavaksi voisi kokeilla pihlajanmarjoja. Martoilta löytyy pihlajanmarja-porkkanasose ainakin https://www.martat.fi/reseptit/pihlajanmarja-porkkanasose/
Arktiset aromit- sivustolla oli mielenkiintoinen pihlajanmarjakiisseli, siihen tuli banaania.

Ok, palataan, kiitos ja näkemiin.



Kommentit

  1. Pihlajanmarjoja olisi kiva oppia käyttämään, kun osaisi irtautua siitä vanhasta mielikuvasta jossa ns anoppi tarjoilee pihlajanmarjahyytelöä jonkun liharuoan kanssa 😬 Arktiset aromit -linkistä voisi olla apua, ilmoittele jos teet kokeiluja,

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä mielikuva anopista ja liharuoista, eipä tullut heti mieleen. Itselläni väsyttää jonkin verran hyytelöajatus siksikin, että siihen tulisi ehkä 3 marjaa ja loput sokeria, koska pihlajanmarja on niin karvas marja. Tämä on vain toki se ensimmäinen mielikuva, näkemättä vielä reseptejä. Toisaalta jotkut sanovat, että sen kirpeys vähenisi pakastuksessa, ja jos pihlajanmarjakeitoksia keventää muilla vihanneksilla ja hedelmillä. Hyvä olisikin testata jokin sose vain muutaman päivän tarpeisiin, ei niinkään monia purkkeja. Nykyäänhän pihlajanmarjasose voisi olla helppo osa ihmisten arkea, tehokkaiden blendereiden ja sauvasekoittimien aikakautena. Ennen vanhaan hyytelöt ja jopa soseet olivat varmasti hyvästä syystä ylimmän vaivannäkövalmiuden kunniamerkki tekijänsä puseroon. Itse mietin että ovat ne vieläkin, koska tien raivaaminen sille yritteliäisyyden tasolle tässä valmiissa maailmassa, on kuin mennä täyteen häkkivarastoon etsimään talvikenkiä silmät sidottuna. Kun ne pihlajanmarjat pitää monen kaupunkiasujan varmasti lähteä poimimaan jostain erämaasta, ellei niitä satu pihalla kasvamaan. Istutuksista ei kehtaa. Ilmoittelen heti jos saan aikaiseksi jotakin.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 60 € - Syyskuu 3 ja 4

Kuiva-aineita kaapin täytteeksi. Talveen varustautuminen. Ei ole niin paljoa, etteikö joutuisi kauppaan vielä monta kertaa. Olo on silti jo kotoisa ja mukava, pystyy kokkaamaan täyden aterian vaikka hakemalla tuoreraaka-aineiksi vain pari vihannesta ja perunaa lähikaupasta.  = 10,24 € Täysjyväspagetti 0,95 /500g x 2 = 1,90 €/kg Tumma makaroni1,88 €/kg, 400gx2 = 1,5 € Coop vihreät linssit 400 g 3,98 €/kg = 1,59 € Coop punaiset linssit 400 g, 3,98 €/kg =1,59 € Meira Curry ei lisättyä suolaa 25g 26,00 €/kg =0,65 € Meira Kurkuma 24g 37,08 €/kg = 0,89 € Coop paseerattu tomaatti 0,73€,500 gx2=1,46 €/kg  Xtra tomaattimurska 0,83 €/kg, 400 g x 2 0,33 € = 0,66 € Prismasta kympin pussillinen.  = 32,31 € Tyrnävän Hiivaleipävehnäjauho 1,6  €/kg , 2 kg =  3,19 € Ohraryyni kokonainen 2,39 €/kg Tyrvävän kauraryyni 2,39 €/kg Kaurahiutale x 2 0,98 €/kg =  1,96 € Pikakaurahiutale 2x0,37 €/500g = 0,74 €/kg Myllärin täysjyväohrajauho 1,99 €/kg  Meira ketsuppi 1,2 l...

WFPB - Ruokaostokset 74 € - Lokakuu 1 ja 2

Parin viikon ruokaostokset lokakuussa 2025.  Monta pientä kauppakäyntiä johtuen erinäköisistä menoista. Elin ennalta suunnittelematonta elämää. Pohjasuunnitelma kauppareissuille on aina, eli tärkkelyspitoisia, ja vihanneksia. Suunnilleen kaksi asiaa ostoslistalla.  Oli ilmestynyt uusi kynän kuva bloggeriin, sitä painamalla jotkut sanoista muuttuivat linkeiksi. Pitää tarkistaa vielä mitä linkkien takana on. Otan pois niitä jos eivät palvele, ja lisään parempia. Lisäys: Jep, poistin linkit, ei olleet hyviä. 10,03 € Prismasta: Basilika 1,49 € Peruna 1,304 kg x 0,79 €/kg =1,03 € Bataatti 1,422kg x 1,99€/kg =2,83 € Omena Royal Gala luomu 2,99 €/kg x 0,719 kg = 2,15 € Kurkku Suomi 0,276 kg x 2,79 €/kg = 0,77 € Banaani 1,181 kg x 1,49 €/kg = 1,76 € Mansikkahillo 5,29  Minimanista.  Olisi kannattanut ostaa Prismasta  Siellä se olisi maksanut :€3,99 € 4,16 €/kg Joskus pitää ostaa sieltä, missä sattuu muistamaan. Muuten jää ilman. Lisätyn sokerin käyttö pitää minimoida, ...

WFPB - Kurpitsat paistettuna - Hokkaidokurpitsa ja myskikurpitsa

Paistetut kurpitsat. 200 C noin 20 minuuttia. Paistoaikaa voi mennä jopa 40 minuuttia, jos jättää siivut paksuiksi. Tai miksei vaikka tunti.  Kun haarukka menee läpi kunnolla, ja kurpitsa näyttää muutenkin hyvältä, on aika ottaa jäähtymään. Tässä postauksessa käydään työvaiheita läpi kuvin ja kirjoituksin. Paistettuani sekä myskikurpitsaa että hokkaidokurpitsaa huomasin, että kuoriminen ei ollut välttämätöntä.  Tältä näytti paistettu hokkaidokurpitsa. Hokkaidokurpitsan kuori oli raakana niin kova, ettei veitsi meinannut mennä siitä läpi vaan luiskahteli. Uunissa kuori tiivistyi silti ohueksi, eikä siitä ollut mitään haittaa enää. Pilkoin siis vain kurpitsan, enkä kuorinut. Pilkkominenkaan ei aina ollut helppoa. Ellei ison kurpitsan pilkkominen onnistu, tai jos pilkkominen on liian riskialtista veitsen livetessä, silloin voi ottaa käyttöön pitemmän kaavan tie ajallisesti, eli  kurpitsan paistaminen kokonaisena uunissa  niin kypsäksi, että sen pystyy pilkkomaan.  ...

WFPB - Vegaaninen kedgeree

Kedgeree-niminen ruoka siis. Kalaruoka alun perin, ja kala tästä tulee vegaanisenakin versiona mieleen, vaikka laitoin tofua.  Kedgeree oli uusinta huutoa Victorian ajan Englannissa, ja nyt tehdään nykyversio.  Kedgeree-ohjeita löytyy yllättävän paljon, jos alkaa hakemaan. Oman versioni tein ennen, kuin hain tästä enempää tietoa. Täysin pelkästään yhden videon perusteella koitin nyt veganisoida, jonka löysin netistä vuosia sitten kun en ollut vielä kokokasvisruokavaliolla. Jos  haluat katsoa millainen ohje se oli, niin videolinkki on tässä: Laitan myös postauksen loppuun saman linkin, niin voit halutessasi lukea ensin.   Oikeastaan tämä ei ole monimutkainen, ja tätä voisi ihan hyvin sanoa riisipadaksi tai risotoksi. Mutta lähtökohta siis oli tämä kedgeree, ja siitä poiki sitten resepti. Voit tehdä riisillä, joko valkoisella tai täysjyvällä pelkästään, tai lisätä kauraa. Pelkkää kauraa en kokeillut, ja ohrakin on vielä testaamatta. Voit laittaa punaisia linssejä, tai ...

WFPB - Lehtiselleri-perunasosekeitto

Selleri-perunasosekeitto, tai peruna-sellerisosekeitto. Varsiselleri, eli lehtiselleri. Vain kaksi asiaa ostoslistalla: Varsiselleri ja peruna.  Tähän sosekeittoon saa käytettyä koko varsisellerin loppuun. Perunoita muutama, että on n. puoli kattilaa selleriä, puoli kattilaa perunaa.  Halutessasi voit lisätä punaisia linssejä, mutta ne eivät ole pakollisia. Niillä voi lisätä energian määrää ja ruokaisuutta. Mausteena on mustapippuri.  Selleri-perunasosekeitto: Selleriä Perunoita Vettä, niin että peittyy Keitetään kypsiksi. Maustetaan mustapippurirouheella. Annetaan jäähtyä, ja sitten soseutetaan sauvasekoittimella. Valmista! Lämmitetään tarjoiluun. Varmuuden vuoksi voi keittää sellereitä ensin vähän aikaa. Jos epäilee ettei selleri muuten pehmene tarpeeksi. Perunat kypsyvät n. 15-20 minuutissa, riippuu myös miten pieniksi pilkkoo. Linssit voi lisätä missä vaiheessa tahansa alussa, punaisten linssien keittoaika ei ole kuin alle vartti, joskus jopa sitäkin lyhyempi. Linssit...

WFPB - Ruokaostokset 63 € - Lokakuu 3

9,5 kiloa vihanneksia ja hedelmiä, 9,6 kg tärkkelyspitoisia ruokatarvikkeita. Loput sekalaisia, ketsuppia, kauramaitoa, tomaattisäilykettä ynnä muuta. Ennen kauppareissua suunnittelin, kun kokosin ajatuksiani, että ostan mahdollisimman vähän, ja alan vaikka toteuttamaan "tunnin kauppareissut" teemaa eli projekti, että en koko viikolla käyttäisi kauppareissuun aikaa tuntia enempää. Säästämään siis aikaa, sen lisäksi että säästäisin euroja. Suunnitelma meni siinä pieleen, kun piti sittenkin lähteä hakemaan jotain muutakin, ja kokosin painavan korin Lidlissä. En tiedä miten siinä niin kävi, taisi olla heräteostospäivä. Ei se haitannut, mutta turha siinä vaiheessa enää yrittää teemoja. Oli samalla hyvä hakea 6 kiloa paseerattua tomaattiakin Prismasta. Ostoksiin meni rahaa siis normaalia enemmän viikossa, aikaakin meni reilusti yli tunti, mutta seuraava kauppareissu oli edessä vasta tänään kun bataatit uhkasivat loppua.  Muok.lisätty ensilumikuva, 21,03 € Ruukkubasilika 2 purkkia ...

WFPB - Ruokaostokset 80 € - Syyskuu 1 j a 2 - Tuoreostokset

 Tässä listalla on vain suurin osa, hedelmät, vihannekset, perunat.  Kuivakaappiin keräilin myös taas kaikenlaista, mutta niistä lisää toisessa postauksessa. = 8,97 € Paseerattu tomaatti 2 x 0,98 €/500g = 1,96 €/kg Maribel mansikkahillo 1,35 € Vemondo soijajogurtti 2 x 1,25 €/500g = 2,50 €/kg Omena punainen 0,198 gx 2,49 €/kg = 0,49 € Omena vihreä 0,134 g x2,59 €/kg = 0,48 € Alesto pähkinä-hedelmäsekoitus 2,19 € Elokuvaevääksi hain Lidlistä pussin pähkinäsekoitusta.  Ja omenaa. Tein pakasterasiaan omenalohkot, ja pähkinää laitoin pieneen pussiin. En sitten syönyt elokuvissa mitään, mutta hyvä olla mukana. Jos ei olisi, niin varmasti kaduttaisi. = 7,02 € Banaani 1,128 kg x 1,49 €/kg = 1,68 € Omena Juliet luomu 0,555 kg x 3,19 €/kg = 1,77 € Yleisperuna pesty 1,392 kg x 0,79 €/kg = 1,1 € Pakattu kiinankaali 0,417 kgx 3,79€/kg = 1,58 € Porkkana 0,89 €/kg  Jos ei keksi mitään erikoisempaa, niin näistä tulee jo ruoka. Peruna-porkkanakeitto, ja kiinankaali salaattina. Jälki...

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo ...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaitoa.  Kattilassa tai haudutuspadassa ei varmaan ole niin tarkkaa, onko nestemää...