Siirry pääsisältöön

WFPB - Kurpitsat - Kattilassa ja uunissa - Hokkaidokurpitsa

Kurpitsateemalla lokakuista torstaita viettämään. 

Ostin läjän kurpitsoita. Ne olivat 1 €/ kilo tarjouksessa, joten nythän olikin hyvä testailla, mitä ruokia näistä voisikaan laitella. 

Tänään on luvassa hokkaidokurpitsan pilkkominen, uunissa paahtaminen ja kurpitsapadan valmistus kahdella tavalla. 

Ensin kypsentämättömästä, ja sitten uunissa paahdetusta kurpitsasta.

Myskikurpitsasta (oik.) olen tehnyt kurpitsakeittoa ja paistanut uunissakin.

Tämä seuraava resepti tai ruokaidea sopii myskikurpitsoillekin yhtä hyvin.

Hokkaidokurpitsa (vas.) oli itselleni uusi tuttavuus. Isompi hokkaidokurpitsa oli 3,460 kiloa painava. Pienempi oli 1,75 kiloa.


Sain pienemmän kurpitsan halkaistua veitsellä. Hieman nyrhimiseksi se meni. 

Piti käyttää sekä voimaa että tekniikkaa, jotta sen sai halkaistua. 

Terävä veitsi olisi oikein suositeltava väline. 

Isomman kurpitsan halkaisua olisi siis tällä veitsellä turha yrittää. 

Pilkoin ensin lohkoiksi kurpitsan ja lähdin leikkelemään niitä kuoria pois, ikäänkuin fileeraten ja pilkkoen. 

Poistin siemenet ja riekaleiset osat, joissa siemenet olivat kiinni.



Halloweenin kauhuelokuvista tutussa hengessä tapahtui tietysti pieni verenvuodatuskin, ja siksi esillä ovat myös laastarit ja Betadine.

Haava tuli sormeen, kun yritin pienellä hedelmäveitsellä kuoria niitä palasia. Täysin väärä lähestymistapa.


Kurpitsapataan laitoin vihreitä linssejä pari desiä, pakastettua lehtikaalta, tomaattisosetta ja ne kurpitsanpalaset. Pinaattia ja pakastemaissia lisäsin myös, loppuvaiheessa.

Keittoaika oli noin puoli tuntia.

Maustesekoitus, jonka tein purkkiin tätä varten:

-kardemumma 1 tl
-chili 1 tl
-korianteri 1 tl
-kaneli 1/4 tl
-neilikka 1/8 tl
-kumina 1/2 tl
-paprikajauhe 1 tl
-inkivääri 1/4 tl

Toivottavasti muistin mainita kaikki. Mausteideoita sain Well Your World- kanavan kurpitsa-aiheisesta videosta. Kannattaa tsekata, siellä näkyi millaista pilkkominen on terävällä veitsellä. Hän puhui myös berberimausteesta, joka voisi tähän käydä.

Jos et halua videoa heti klikata, niin linkki löytyy postauksen lopustakin. 

Jos tekee usein kurpitsoista ruokaa, voi tehdä valmiiksi mausteseoksen purkkiin. 


Tästä tuli niin hyvää, että en voi käsittää. 


Isomman kurpitsan päätin paahtaa uunissa ennen ruuaksi laittamista. 

Pehmenneestä kurpitsasta saa  kuoret ja siemenet poistettua todennäköisemmin ilman henkilövahinkoja.


Puhkoin kurpitsaan reikiä, jotta sisältä pääsisi höyryt ulos kypsymisen aikana. 


Poistin myös kantaosan.


Laitoin uunissa pellin alatasolle, koska kurpitsa oli niin korkea.

Kun se oli ollut tunnin noin 180C-asteisessa uunissa, avasin uuninluukun ja jätin sen jäähtymään sinne rauhassa. 


Vasta kun se oli jäähtynyt kokonaan ilman patalappua käsiteltäväksi, otin sen ulos ja pilkoin. Poistin siemenet. Laitoin palat kattilaan, jossa kiehuivat jo linssit ja mausteet. 

Se ei ollut täysin kypsynyt vielä tunnissa, vaikka olikin rypistynyt ja ottanut väriäkin.


Sitä kuitenkin pystyi jo pilkkomaan ja kuorimaan paremmin kuin hyvin.



Samat mausteet sinne menivät, sekä linssit, pinaatti ja tomaattisose. Erona edelliseen silti, että raastoin myös yhden porkkanan sinne, ja laitoin enemmän lehtikaalta. 

En tiedä olivatko ne porkkanat syynä, kun onnistunut yhtä hyvin.

Lisäsin sitten rasiassakin vielä reilun lorauksen ketsuppia, jolla soppa sitten tokeni. 


Tämä kurpitsapatahan olisi ruoka jo itsessään, ilman riisiä tai perunaakin. Keitin sille niitä kaveriksi ihan muuten vain.

Riittääpähän vaivalla laitettu ruoka aina pitempään.

Ensi kerralla kun teen hokkaidokurpitsasta pataa, jätän porkkanat ja lehtikaalin lisäilemättä, ja lopuksi vain laitan ne pinaatit.



Isommasta kurpitsasta jäi osa käyttämättä, ja pakastin loput.

Internetin mukaan näitä olisi voinut raakanakin pakastaa. 


Hyviä kurpitsakokeiluita muillekin toivottelen täältä lumen, sekä kolkkojen puiden ja risujen keskeltä. 

Synkän rauhalliset olivat maisemat, ja loivat mukavasti tunnelmaa.

Tässä vielä se Well Your World- kanavan kurpitsa-aiheinen video, josta sain ideoita maustamiseen ja pilkkomiseen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Viikon ruokaostokset - Toukokuu vko 2. 30 €

Toukokuun toisen viikon ruokaostokset. 29.96 € eli kolme kymppiä. Salesta n. 16 €.  N. 3,5 kg perunaa Etikka on samalla siivousaine, mutta laitetaan nyt. Kauramaitopurkki maksoi 2,15 €. Hieman hinta noussut. Ei ihan kokokasvisruokaakaan, joten voisi ottaa tilalle vaikkapa ruukkuyrtin. Tai salaattipussin. Mutta kyllä nyt oli kiva tehdä kaura-aterioita.  Kaali, kurkku ja kesäkurpitsa. Melkein kaksi ja puoli kiloa. Yhteensä vitosen. Kurkku on aina kiire syödä pois, ettei se ala mennä keltaiseksi ja mauttomaksi. Pätkin siitä aina loput keittoihin ja muihin ruokiin. Kesäkurpitsa säilyy melko hyvin jääkaapissa. Vaan enpä näitä säilytettäväksi nyt ostanut. Perunaostoksia. Tällä viikolla yhteensä 7,8 kg perunaa, 7,62 €. Vielä on vajaa pussi jäljellä. Multaperunat 0,85 €/kg, pussiperunat 1,10 €/kg Käväisin Prismassakin mutkan. Ostin nämä ensi viikkoa varten. 5.13 €. Lisäksi äiti toi pari kiloa riisiä, joka ei kuulemma mene.  Muuton takia yritän ostaa mahdollisimman vähän. Pakkasessa on kastikep

WFPB - Maustaminen osa 4. - Happamuus

Mausteista jatketaan.  Viimeksi oli osa 3. Yrttejä ja tulisuutta .  Nyt katsotaan happamia ja kirpeitä lisämakuja ruuassa. Riippuu ruuasta, mistä kasvista tai aineesta happamuus mieluiten haetaan. Sitruuna antaa happamuuden lisäksi C-vitamiinia, ellei sitä kuumenneta liikaa. Jos ruokalautasellinen tuntuu kaipaavan suolaa, niin joskus sen sijaan auttaakin sitruuna. Ihan kaikkeen sitruuna ei sovi.  Ei siitä kauaa ole, kun jonkin risoton tai keiton päälle pirskautin hieman liikaa sitruunaa, ja sitten se ei maistunut millekään muulle.  Toiset keitot sitruuna kruunaa ihan täydellisesti. Puhun nyt vain omasta kokemuksesta, mutta sitruunavettä juodessani alkaa melkein jo samana päivänä vihloa hampaita.  Kun lisään sitruunaa sinne tänne vähän, ei tuntuisi vaikuttavan niin paljoa hampaisiin. Sitruuna raikastaa salaatit ja höyrytetyt kasvikset.  Happamuuden takia myös marjat ovat usein kiva lisä lautasen reunalle tai salaatteihin. Happamuushan niissäkin on. Ruokaan harvemmin sekoitan marjoja, en

WFPB - Maustaminen, osa 3. - Yrttejä ja tulisuutta

Tämä on hieman pidempi juttu nyt, maustamisesta. Laadukkaan ruoan ystävät ja kulinaristisesti valveutuneet tietävät, että mausteethan jauhetaan mieluiten morttelissa kokonaisista pippureista ja siemenistä. Kasvatetaan yrttejä itse, ja jokainen päivä on tuore raikas salaatti pöydässä. Vinha perä tässä, koska avattu mauste ja kasvi väljähtyy nopeampaa, kuin omassa luontaisessa muodossaan oleva. Ruuanlaitossa käytetään ihanteellisesti paljon tuoreita yrttejä.  Mieluiten ostetaan aina kokonaisena ja tuoreena kaikki, mitä vain saa. Se asenne on hyvä  kun haluaa tehdä hyvää ruokaa. Varsinkin asioiden syömistä kokonaisena ja tuoreena tuetaan tässä kokokasvisruokavaliossa.  Tuoreus ja raaka-aineiden laatu on hyvä ajatus myös sen kannalta,kun haluaa vähentää suolan ja sokerin käyttöä omassa ruokavaliossa. Niitä ei ehkä tarvita niin paljon, kun ruoka on hyvää muutenkin. Samalla myös on tarkoitus totuttaa makuaisti vähempiin kemikaaleihin, ja maistamaan ruuan aidot maut. Tässä ruokavaliossa ei se

WFPB - Kaurakeksit luumusoseesta ja omenasoseesta

Kevyttä herkkua, ilman rasvaa. Vähäsokerisesti. Kokeilin luumusosetta rasvan tai kanamunan korvikkeena. puolikas ylikypsä banaani muusattuna 1 dl luumusosetta 1 dl kaurajauhoja 2 dl kaurahiutaleita 180 C uunissa toiseksi ylimmällä tasolla n. 20 minuuttia.  Ripottelin kaurahiutaleita lisää, kunnes sain kekseihin sopivan koostumuksen. Laitoin yhdet ruokalusikalliset puolukoita ja rusinoita, mutta ne olivatkin sitten valmiissa kekseissä melko kirpeitä. Yleensä toimivat banaanikekseissä hyvin. Ihan pieni ripaus suolaa, kaksi teelusikallista sokeria ja teelusikalliset kanelia ja vaniljasokeria. Rriippuu siitäkin, miten makeaan on tottunut, voi laittaa enemmän tai vähemmän sokeria. Näyttävät tosi pieniltä, mutta yritin tehdä reilun kokoisia keksejä. Ripottelin päälle vähän kanelia ja vaniljasokeria vielä ennen uuniin laittamista. 180 C ja 20 minuuttia. Olivat vähän ottaneet väriä, paistuneet siis kullanruskeiksi.  Alapuolelta katsottuna olivat hieman ruskistuneet. Käänsin ne ympäri, etteivät

WFPB - Piirakkapohja pula-ajan tapaan - Suolainen täyte

Piirakkapohjalle löytyi mainio sapluuna "Pula-ajan ruokaohjeita" - nimisestä kirjasta, Marttaliiton kirjasia N:o 22, 6.painos, vuodelta 1946, näköispainos vuodelta 1997, Marttaliitto ry, kirjoittaja Saimi Latonen. Ohjeen nimi oli "Omenapiirakka", ja se löytyi sivulta 10. Resepti vaikutti  käyvän sekä suolaisiin että makeisiin. Ohueksi kaulittuna taikina toimii myös pasteijoiksi leivottuna.  Vegaaninen tämä oli jo valmiiksi, ja vieläpä ilman taikinaan lisättyä rasvaa. Joulutortut saa kun tekee hiivaleipävehnäjauhoihin, kokonaisten keitettyjen perunoiden kera.  Uusin: Pasteijat +tortut Ainekset menivät näin: 200 g keitettyjä perunoita 4 tl. etikkaa 1/2 tl. suolaa 2 tl. leivinjauhetta tai 2 tl. soodaa jauhoja Vaikka ohjeessa puhuttiinkin keitetyistä perunoista, käytin silti veteen tehtyä perunamuusia. Sitä sattui olemaan valmiina.  Pohjasta voi tulla ominaisuuksiltaan erilainen, käyttäessä keitettyjä perunoita kuten neuvottiin.  Ei se varmaankaan kauas poikkea näinkä

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Ruokaostokset - Juhlapostaus - Mausteet osa 1., ruuanlaiton opettelu, koirat, blogi - Vappu -22

Nyt huhtikuun ruokaostokset.  Juhlaostokset, koska tässä kuussa tuli vuosi täyteen blogin pitämistä aktiivisesti. Laskin kuiteista, että meni 77 euroa ja hilut. Jos tuorekurkun ja pari omenaa haen, voi tulla 80 euroa täyteen. Pari kertaa olen käynyt marketissa kaupunkireissulla, mutta enimmäkseen nämä ostokset ovat lähikaupoista. Suunnittelen muuttoa, ja yritän syödä pakastimet tyhjäksi.  Katsotaan ensin ruokaostokset.  Sitten lopuksi muuta juttua koirista, blogin tekemisestä ja maustamisen opettelusta.  Kerron myös ehdotukseni vapun menyysta.  Ruokaostokset huhtikuussa 2022 Perunaostoksia Prismasta, huhtikuussa, 11 kg ja 800g. 8,39€ Kahdeksan perunanhakureissua lähikauppaan.  Noin 28 kiloa perunoita huhtikuussa. Onneksi en kaikkia syönyt yksin.  En ole erotellut tästä koirien perunoita. N. 26 euroa. 4 kiloa porkkanoita, kilo punajuuria. Punakaali, lanttu ja kaali. 9,13 €. Kurkkuja mukaan aina perunanhakureissulla. 2,5 € Hedelmät tekivät yhteensä huhtikuussa 10,88 € Veriappelsiineja my

WFPB - Ruokaostokset 32 € - Toukokuu vko 1 - Kokkailut - Äitienpäivä

Viikon ruokaostokset, ja viikon kokkailuita. Ideat myös äitienpäivään. Hedelmiä vappupöytään Salesta. Perunoita. Perunoita, punajuuria ja kurkku 4.50 € Porkkanat piti hakea K-marketista asti. Kelit olleet vähän huonoja, joten ei ole montaa hupikävelyä sinne hotsittanut tehdä. Kerran kävin, ja sattuikin olemaan omenatarjous, 0,50 €/kilo.  Kauramaitopurkin muistin ostaa, mutta se soijajogurttihan unohtui.  Olisin halunnut tehdä italiansalaattia, mutta en sitten kaupassa enää muistanutkaan. Loppuviikosta alkoi olla ongelma, että mitä vihannesta söisi. Pakastimessa on vielä jotain, mutta oli taas haettava kaali, että saa tuorettakin pöytään. Punajuurien, porkkanoiden ja omenoiden kanssa kaalista tulee monta asiaa halvalla. Kesäkurpitsakin olisi nyt ollut melko edullista. Yhteensä meni 32, 38 €. Kokkailut: Punajuuria ja kaalta keitin, ja maustoin. Tähän keitokseen käyvät myös porkkanat ja omenat. Säilykepaprikat toimivat myös tosi hyvin. rouhittu mustapippuri jauhettu inkivääri jauhettu kur