Lidlistä noin viikoksi ruokaa. Ostoskoria kerätessäni pidin teemana ruokia, jotka voi tehdä ilman pilkkomista. Siksi ostin tölkkipapuja ja pakastevihanneksia.
Jos lisätyn suolan vähentäminen kiinnostaa ja et vielä tiennyt: Lidlistä löytyy hyvä valikoima tölkkipapuja ilman lisättyä suolaa.
Lidlissä oli vastikään vegaanituotteet paljon esillä, ainakin tammikuussa veganuaryn ja vegaanihaasteen aikaan. Hyvä on varmaan katsastaa myös tällainen WFPB-viikkokin, ihan omatoimisesti. Tämä voi mahdollisesti auttaa suunnittelemaan kauppareissuja jos aloittelet kokokasvisruokavaliota, tai etsit kasvistuotteista inspiraatiota noin muuten.
Tuli muuten aika luomuhenkiset ostokset tällä kertaa, Lidlissä se tuntui jotenkin helpolta aina valita. Ja mahtui budjettiinkin, jonka ajattelin olevan siinä 35-40 euroa. En ostanut mausteita tai mitään erikoisempia lisukkeita.
Kuusi purkkia, varmaan riittävä määrä viikoksi yhdelle ainakin. Melkein purkillinen päivässä. Varmasti jää ylikin.
2,28 kg nesteineen, valutettu paino 1,38 kg. Keskikilohinta nesteineen alle pari euroa, 1,70.
Pavut kuivattuna vai tölkissä? Tällä hetkellä ostan usein kuivattuja, ja oma motivaationi siihen on lähinnä pitää ostokset kevyenä. Olen tottunut keittelemään noin kerran viikossa tai parissa.
Olen silti ihan tölkkiversioidenkin kannalla, ja on hyvä kotivarassakin näitä pitää. Dr. Greger kertoo videolla pavuista, ja mainitsee käyttävänsä myös tölkkipapuja.
Mutta jos joutuu huuhtelemaan papuja suolan vähentämiseksi, menetetään kuulemma nesteessä olevia ravinteita samalla.
Rahan säästämisen kannalta, onko lie papujen keittäminen parhaita keinoja, vaikka se ensi näkemältä tuntuisikin ihan selviöltä? Ei välttämättä. Aika, vaiva, säilytys ja sähkökin on joskus huomioitava.
Vaihtelee jokaisella, mikä omaan arkeen sopii.
- Luomuspagetti, täysjyvää, 1,45 €/500 g, 2,9 €/kg.
- Riisi, 1,70 €/kg.
- Makaroni tumma, 0,45 €/400g, 1,13 €/kg.
- Luomu kaurahiutale 1,19 €/850 g. 1,4 €/kg
3,462 kg bataattia, tarjouksessa 1,89 €/kg. Näistäkin saa lähemmäs 3000-4000 kcal.
Bataatti on yksi lempiruokiani, ja yleensä se maksaa pitkälle yli kaksi euroa kilolta, tai jopa kolme.
Eivät "ilman pilkkomista" - teemaan täysin käteviä, mutta kyllä nämäkin pystyy keittämään tai paistamaan kokonaisena, ja kypsentämään myös mikrossa.
= 11,5 €
"Ilman pilkkomista" - teemaa paremmin tukevat pakastevihannekset, 4,75 kiloa. Pussillinen melkein viikon jokaiselle päivälle. Helppo annostella. Näillä on helppo seurata tilannetta, jos vaikka yrittää pysyä tietyssä tavoitteessa vihannesten päiväsaannin suhteen.
Pakastealtaassa oli muitakin, kuin näitä perus vihannespusseja. Wok-sekoituksissa ja erilaisissa gratiineissa voi olla öljyä ja suolaa, kannattaa siis katsoa tuoteseloste.
Näiden ostamieni kilohinta liikkui parin-kolmen euron välillä, keskikilohinta n. 2,4 €. Mixed Vegetables oli kilon pussi, ja maksoi 2,29 €.
Marjat olin jo hankkinut, mutta ainakin Lidlin puolukat olivat edullisia, alle eurolla 200g, ja muutkin marjat ihan normaalihinnoissa. Kotimaisia marjoja hyvin valikoimissa.
Tomaattisäilykkeet, luomua, 1,5 kg. Valikoimaa oli sekä luomua ja ei luomua.
Näissä oli hyvä vilkaista tuoteseloste. Maustetuissa ainakin taisi olla suolaa. Lisäys 18.3. Tosiaan näissä paseeratuissa oli lisättyä suolaa, huomasin vasta nyt. Vaivalla etsin suolattomia papuja, ja sitten otettiin suola taas takaisin.
Tomaattimurska 1,15 €/prk
Paseerattu tomaatti 1,09 €/prk X2 = 2,18
Omenat 1,99 €/kg
Laskin että nämä ostokset painoivat yhteensä yli 20 kiloa. Riippuu henkilöstä ja välimatkasta, liikkumistavasta millainen setti on käytännön kannalta. Kolmeen kauppareissuun jakamalla pääsisi noin seitsemän kilon kantoreissuilla.
Jos nimittäin ei mitään reseptiä ole, voi laittaa riisit tai spagetit kiehumaan, ja yhdistää vain tomaattisäilykkeiden saattelemana vihanneksien ja papujen kanssa.
Olipa kiva postaus. Kiinnostaa juurikin nuo luomu-tuotteet. Haluaisin tietää, minkälaisia aamupaloja syöt? Kiinnitätkö huomiota omega3 rasvahappoihin?
VastaaPoistaKiitos, mukava kuulla, kiva kun tykkäsit. Kiitos kysymyksestä.
PoistaAamupalaksi puuroa tai paistan muutaman pannarin, mutta saatan lämmittää pääruokiakin, joita olen rasioihin tehnyt valmiiksi. Otan päällimmäisen rasian jääkaapista, ja se voi olla vaikka perunat ja vihanneskastike. Jotain tuoretta myös heti aamusta, hedelmä tai naurista. Perinteinen aamupuuro vaihtaa siis joskus paikkaa aamupalalta. Siihen kun saa laitettua kaikkia marjoja ja hedelmiä, se toimii herkkuna jolle voi olla tilausta päivällä.
Omega3 rasvahappoja saan pellavansiemenrouheesta. Voi sitä olla varmaan kaikessa kasvien rasvassa seassa, kuten lehtivihreissä, mutta selkeä lähde on se pellava. Ripottelen puuroon, ja myös salaatteihin 1-2 rkl päivässä. Kiva kun kysyit. Olisipa aika hyvä idea postaukseenkin: aamupalaideoita.
Kiinnostaa myös nuo omegarasvahapot, että mitenkä niitä saa vegaanina? Kiitos hyvästä blogisi inspiraatiosta!
VastaaPoista
PoistaKiitos kommentista, ihana jos olet inspiroitunut! Tosi mukavaa. Yllä olevaan kommenttiini kerkesinkin jo laittaa pellavarouheesta, ja niitä omega3 rasvahappojen lähteitä on toki muitakin. Hampunsiemen, chiansiemen olisivat hyviä omega3 lähteitä, ja saksanpähkinöistäkin taitaa saada hyvin. Lehtivihreitä vihanneksia jos syö paljon, varmasti saa osansa niidenkin kautta ja omega-3:a kertyy useasta lähteestä. Lehtikaali, parsakaali, pinaatti esimerkiksi.