Siirry pääsisältöön

WFPB - Lanttu-perunakeitto - Paljon lanttua ja herneet

Miten saa lanttua kulumaan, jos ei ole tekemässä lanttulaatikkoa? Mieluiten resepti johon menee kunnollinen määrä kerrankin, eikä vain pientä palasta. Entä mihin voisi käyttää Split Peas - nimistä hernetuotetta, eli halkaistuja, kuivattuja herneitä? Jos ei keitä hernekeittoa. Ostin kerran Lidlistä ja olen siitä asti ihmetellyt, mitä niillä tekee. Eivät ole silti pakollisia tässä keitossa.

Kiva keitto tai muhennos syntyy kun on tasapaino nesteen, vihannesten, perunoiden ja palkokasvien välillä. 

Keittoajaltaan tämä keitto ei ole kaikista nopein, mutta jonkin verran pystyy vaikuttamaan raaka-aineiden valinnalla: Halkaistujen herneiden keittoaika on jopa 40 minuuttia. Nopeuttaaksesi prosessia voit niiden sijasta käyttää vihreitä tai punaisia linssejä, tai laittaa vain tölkistä kypsiä papuja. Valmista hernekeittoa voi myös laittaa sekaan. 




Lantut saavat kiehua porkkanoiden kera ensin n. 10-15 minuuttia, jopa 20 minuuttia ennen, kuin lisätään perunat. Etteivät lantun palat jää raa-an tuntuisiksi. Siksi ajattelisikin, että tässä ehtisivät kiehua herneetkin. Eivät aivan.

Ainekset, Kattila 3 l. 

  • 0,5 - 1 dl halkaistuja herneitä eli Split Peas (jos sattuu olemaan)
  • 400 g lanttua (isohko lanttu, ehkä puoli kattilallista.
  • 200 g porkkanaa (1-2 kpl tai yksi iso porkkana)
  • n. 600 g perunaa
  • 1 dl punaisia linssejä
  • puoli purkkia paseerattua tomaattia
  • puoli purkkia kidneypapuja
  • Vettä, kaikki peitetään vedellä sitä mukaa kun tarvitaan

Mausteet: 

  • 1 -2 tl kuivattua persiljaa
  • 1 tl kuivattua oreganoa
  • 1 tl kuivattua basilikaa
  • 1 tl suolatonta jauhelihamaustetta
  • rouhittua mustapippuria maun mukaan, esim 1/2 tl
  • korianterin siemeniä muutama ( jos haluaa välillä keittoa syödessä maun mukaan joko yllättyä tai järkyttyä)
  • Cayenne-pippuria maun mukaan, puoli teelusikallista, tulista
  • Ripaus maustepippuria, jauhettua
Maustemitat ovat suuntaa antavia. Ei ole pakko laittaa täyttä teelusikkaa esimerkiksi kuivattua basiliaa. Maun mukaan. Lisäksi halutessa: loraus ketsuppia, 1 tl soijakastiketta, muuta maustekastiketta, lusikallinen kurkkusalaattia tms, mitä tykkää käyttää.


  1. Herneet likoamaan ja kiehumaan, jos käyttää
  2. Lanttu ja porkkana paloiksi ja kiehumaan herneiden tai vihreiden linssien sekaan
  3. Mausteet sekaan
  4. Perunat paloiksi, 1 dl punaisia linssejä, ja kiehumaan
  5. Lisäillään vettä aina tarpeen mukaan
  6. Kun perunat ovat kypsiä, lisätään paseerattua tomaattia ja kidneypapuja 
  7. Anna vetäytyä kannen alla
  8. Valmista syötäväksi.

Vain puoli purkkia papuja ja puoli purkkia paseerattua tomaattia. Tuntui ettei tarvitse liikaa tomaattia, ja palkokasvejakin oli jo tarpeeksi ilman papujakin. 
Kattilan pääasiallinen sisältö jakautui että puolillaan lantusta ja se yksi iso porkkana, ja loput perunaa  vettä. Herneet, linssit ja mausteet.

Pilkkomisjärjestys olisi varmaan kätevä, että ensin pilkotaan kaikki. Itse pilkon perunat sillä aikaa, kun lantut ja porkkanat kiehuvat. Näin saan ajan kulumaan, eikä keittoa tarvitse jättää yksin. Järjestelyjä voi säätää, ihan miten parhaiten sujuu.

Kuvia työvaiheista ja aineksista:





Mitä ovat split peas eli halkaistut herneet? Näitä myytiin kerran Lidlissä. 
Nämä ovat hyvän makuisia, mutta tietävät todennäköisesti pelkästään ongelmia keittoaikansa takia. 
Ihan samoja kuin tavalliset herneet minun nähdäkseni, halkaistuja vain. Ja näillä pitäisi olla lyhyempi keittoaika. On se 40 minuuttia silti aika pitkä jos vertaa, että pakastevihanneksista ja perunoista tulee keitto alle puolessa tunnissa. Eivätkä nämä edes siinä 40 minuutissa kypsyneet.



Jos ei ole halkaistuja herneitä, ei siis kannata mielestäni lähteä ostamaan, vaan käyttää muita linssejä ja papuja. Mikä estää laittamasta kokonaisia kuivattuja herneitäkin, ne vain pitää liottaa ja keittää. 

Tuli mieleen myös, että tähän keittoon voisi vain laittaa desin valmista hernekeittoa sekaan. Kiva maku, hyvä suurus, ja helpompi elämä. 
Tai jättää tämä keitto keittämättä, ja syödä hernekeitto? Ei, koska silloin jää ne lantut käyttämättä.

Lanttua voi keittää pelkästäänkin ja sotkea hernekeiton sekaan? Tehdään nyt tämä kuitenkin, pysyn siis alkuperäisessä suunnitelmassa.



Keittoaika siis yli 40 minuuttia. Ja vaikka jopa yön yli liotin ensin niitä jääkaapissa, suurin osa jäi silti keitossa koviksi. 

Söin keiton siitä huolimatta. Ei tapahtunut mitään, eli eivät ole ilmeisesti myrkyllisiä kuten kuivatut pavut.
Ikinä ei saa syödä kypsentämättömiä papuja tai linssejä, mutta näitä herneitä söin puolikovina keiton seassa, enkä joutunut lasarettiin. Kahden kattilallisen verran jo keittoa, ja molemmissa puolikovat herneet kun ei onnistunut toisellakaan yrittämällä. Jokainen toki omalla vastuulla. Keitin näistä pelkän hernekeiton kerran, ja se kuitenkin onnistui, ihme kyllä.



Lantut voi pilkkoa miten haluaa. Tähän keittoon jätin vähän isommaksi kuin kuvassa. 





Oreganoa, persiljaa, basilikaa. Maustepippuriripaus, cayennepippuria ja muutama korianterin siemen.
Mustapippuria ja suolatonta jauhelihamaustetta. 
Jos ei kotoa löydy kaikkia näitä samoja mausteita, se ei haittaa. Varsinkin korianterin siemenet heitin vain hetken mielijohteesta sekaan. Niiden määrässä pitää muutenkin olla varovainen, pilaavat herkästi koko ruuan jos menee liikaa.

Jauhelihamauste sopii lantun kanssa, tämä Meiran versio sisältää: Sipuli, paprika, valkosipuli, basilika, mustapippuri, maustepippuri ja valkopippuri.

Tässä noin puoli desiä halkaistuja herneitä, jotka ovat yön yli lionneet jääkaapissa. En kaatanut liotusvettä pois.


Annoin niiden jo kiehua sen aikaa, kun pilkoin lantut ja porkkanan. Siltikään nämä eivät muuttuneet täysin pehmeiksi. Varmaan liian vanhoja jo. Voisi olla eri asia, jos käyttäisi herneet heti, kun ne on mennyt ostamaan. Ks. Kommentit, lisää pohdintaa miksi eivät kypsyneet.



Keräsin mausteet tähän purkkiin ensin, ja huomasin että sehän oli melkein täynnä. Yllättävän paljon maustemateriaaliakin siis keitossa, jos laittaa kaikki. Tämä oli entinen Hot Curry purkki, joten sitäkin makua saattaa nyt olla seassa.




Herneiden kiehuttua vähän aikaa, paloitellut lantut ja porkkanat, peitetään vedellä. Sekä mausteet.
Annoin nyt kiehua suunnilleen vartin tai 20 minuuttia, kunnes lisätään perunat.



1 dl punaisia linssejä on ihan hyvä lisä. Perunat ja lisää vettä. Nyt oli Afra-perunoita, eli jauhoista laatua. 




Eipä siinä paljoa muuta. Kun perunat ovat kypsiä, on keitto valmista. Vielä voi laittaa paseerattua tomaattia ja papuja.


Tämä keitto oli niin hyvää, että voin oikeasti tätä suositella.
Olisi voinut laittaa koko purkilliset tomaattia ja papuja, mutta  liikaa tomaattia olisi peittänyt lantun maun.  Kidneypapuja menee myös toiseen ruokaan, joten ei haittaa vaikka jäi yli.

Harmi että herneiden piti olla niin hankalia keittää kypsiksi. Uskon että ihan hyvää tulee ilmankin, tai ehkä ensi kerralla tosiaan laitan valmista hernekeittoa niin saa saman maun.


Makua kannattaa arvioida vasta kun keitto on vetäytynyt kannen alla hetkisen. Noin 10 minuuttia ehkä.
Sitten voi lisätä vaikkapa ketsuppia, soijakastiketta tai muuta, jos ei maku ihan riitä. Tai Herbamare-suolaa ripaus pintaan.
Nesteen määrästä taas riippuu, meneekö muhennoksen puolelle vai pysyykö keittona. Herneet ja linssit tekevät liemestä tuhtin.

Rasiasta kun tätä ottaa jääkaapista, niin kannattaa varautua lanttumaiseen tuoksuun.

Näin vastakeitettynä kokonaisuus oli erittäin miellyttävä. Maustettahan tuli monenlaista ja nehän auttavat loiventamaan lantun keittiössä. Tai sopivasti korostavat sitä, miten vain. Joka tapauksessa hyvää oli.



Ostin Prismasta kahden kilon lanttupussin, ja siinä oli tosi isoja lanttuja. Ei oikein pystynyt valikoimaan, kaikki pussit aika lailla samanlaisia.

Puolikkaan tai paloitellun lantun säilyttäminen ei paranna sen makua, joten yritän käyttää aina parin päivän sisällä koko lantun. Siksi nämä isot lantut ovatkin joskus vähän vaikeita.



Isosta 800 g lantusta meni nyt noin puolet keittoon, jäi 400 grammaa josta voi tehdä raastetta, palasia, ja laittaa loput uuniin. Kun tekee lantusta tikkuja ja paistaa 200 C perunoiden kanssa, niin tulee aika hyviä. Ks. Ohje uuniperunoille, sinappi, ketsuppi ja kurkkusalaatti tekevät ranskanperunavaikutelmaa.



Finelin mukaan 100g lanttua sisältää  45.6 mg C-vitamiinia.

Lantturaaste pitää syödä heti, samoin pilkotut lanttupalaset. Valmiiksi pilkotuista lantuista tulee ihan järkyttäviä, jos joutuvat liian kauan aikaa odottelemaan. Aina lanttu ei ole lähtöjäänkään raakana hyvää, ja jokainen lanttu on yksilö. 

Lanttua ja omenaa naposteluun


Kun lanttu on hyvää, voisin melkein väittää että se voi olla parempaa, kuin moni omena. Riippuu myös omenasta.

Ok, nyt on enää illaksi tai huomiseksi noin 200 g lanttua jäljellä, aika hyvin. 

Sattui taas olemaan maaginen luku eli 800g kasviksia päivässä, kuten uusissa ravitsemussuosituksissa. Parin sadan gramman porkkana takaa A-vitamiinin esiastetta. Samoin tomaatissa on sitä. Lanttu ei ole kaikista helpoin valinta päivän vihannekseksi alun perin, mutta nythän tämä onnistui. Lanttu on ollut monessa kaupassa alle euron kilo.



Keitto oli niin hyvää, että jää ainakin omiin vakioresepteihin pysyvästi. Tällä pääsee ennen näkemättömän tehokkaasti eroon liian isoista lantuista, ja vihannesta tulee syötyä pikavauhtia ilman suuria lisäkustannuksia. 

Ks. lisää ruokaideoita lantusta

Toinen lanttukeitto

porkkanasta muutama idea : isoäidin porkkanakastike, porkkanakakku, porkkanasalaatti, porkkanalaatikko

Kommentit

  1. Jäin miettimään tuota herneiden kypsymistä, kun ne sinulla hernekeitossa keittyivät pehmeäksi mutta tässä eivät kaikki kunnolla. Muistelen että minulle on käynyt joskus niin että hernesopan herneet ovat jääneet raa’an tuntuisiksi jos olen liian aikaisessa vaiheessa lisännyt keittoon jotain muuta ainesta ja olen miettinyt että joku entzyymi tm pysäyttää kypsymisen. Tämä nyt on vaan spekulaatiota...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen melko varma, että puhut nyt täyttä asiaa.
      Olen joskus itsekin kirjoittanut vihreistä linsseistä, että ei pidä mennä lisäämään porkkanaa tai muuta heti. Varsinkaan tomaattia. Sitten muutaman kerran kuitenkin on onnistunut vihreät linssit keittää niin, että oli porkkanaa seassa, ja ajattelin että ehkä olen vaan kuvitellut.
      Mutta näyttää siltä, varsinkin kun olet todistanut samaa, että se on sittenkin niin. Ettei voi lisätä niitä muita aineita, jos haluaa varmistaa kypsymisen. Voi varmaan ajatella, että saattaa onnistua tai olla onnistumatta lanttujen ja porkkanoiden seassa, jos ne palkokasvit ovat jotenkin laadultaan sellaisia (tuoreempia?) että kypsyvät. Mutta varminta on siis keittää ensin pitkän aikaa herneitä sun muita, ja sitten vasta laittaa kaikki muut ainekset.
      Tokan erän tästä keitosta keitin niin, että liotin herneitä ja sitten vielä jonkun 10-15 minuuttia annoin niille etumatkaa, saattoi mennä jopa 20. Siltikään eivät kypsyneet. Mutta hernekeittoahan keitin vielä pitempään, ja lisäsin porkkanaa vasta sitten. Ja huomionarvoinen seikka on sekin, että hernekeiton keitin aikoja sitten, ja herneet saattoivat olla parempia ja vähemmän varastoituja siinä vaiheessa. Veikkaan että kyse on yhdistelmästä, että herneet olivat sekä vanhoja, että eivät tykänneet lantusta seuralaisena. Itse olen epäillyt happamuutta, mutta se voi tosiaan olla joku mikä vain enzyymikin
      Sekin vielä, että voiko ne olla kypsiä, vaikka ovatkin kovia. Eli onko se palkokasvin rakenne kuitenkin mennyt myrkyttömäksi. Itse en kovia papuja uskalla syödä, ne eivät nii paljoa maksa että kannattaa riski ottaa. Mutta herneiden suhteen uskaltauduin rouskuttelemaan ne kovina. Omalla riskillä.

      Poista
  2. No herneitähän popsitaan muutenkin raakana tuoreina, ja kun kuivaherneistä tehdyn sopan mukana tulee paljon nestettä niin eipä uskoisi että pikku al dente siinä mitään haittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan. Voisi korkeintaan kuvitella että jos huonon sulavuuden takia tms. tulisi ongelma mutta ei onneksi mitään tullut. Keittoon voisikin laittaa vaikka pakasteherneitä.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - 800 grammaa kasviksia päivässä

Nyt on mediassa puitu uutta ravitsemussuositusta. Puoli kiloa kasviksia ei enää riitä päivässä, vaan on syötävä 800 g. Testasin, miltä se voisi näyttää. Suunnittelin että tämähän on helppoa. Kun on kokokasvisruokavaliolla, niin eihän sitä muuta syödäkään, ja näin ollen suositus saavutetaan leikiten. Kokosin astiaan hevi-tuotteita jääkaapista. Laitoin ihan puntarille, taarasin ja katsoin että tuleeko 800 g. Sitten tietysti piti syödäkin. No, ei se ihan niin helppoa ollutkaan saada syötyä säntillisesti saman päivän aikana kaikki, mitä sain 800grammaan mahtumaan. Keksin aloittaa tämän testin vasta, kun olin jo aamupalat syönyt.  En siis testannut mitenkään kellon mukaan syödä näitä aamusta alkaen. Tein kuitenkin ruuaksi niin, että noin 24 h sisällä tuli syötyä tämä koko kasa, sitten lopulta. Se suositus oli 500-800g päivässä? Mennään nyt sen isomman numeron mukaan. Otin ensin ison lantun, ja luulin että tässä on suurin osa siitä kahdeksastasadasta grammasta. Ei ollutkaan, kuin vasta p...

WFPB - Ruokaostokset 100 € - Marraskuu 3 ja 4, 190 €/kk

Nyt kävin joulushoppailemassa ruokaa. Tuli ostettua papuja 38 tölkkiä, jos laskin oikein, eli riittävästi papuja. Tuli myös linssejä ja tavallisia herneitä. Ostin myös kympillä uutta vähän ehkä ei-kokarua herkkua. Katsotaan se viimeisenä, koska siitä pitää ravintoarvotkin vilkaista. 10 kg perunaa, olikohan 10 kg hedelmää ja vihannesta, juureksia. Tämä on niin pitkä lista, että äkkiäkös lasken hutikin. 100-105 euroa sain laskettua ostosten hinnaksi. 13 siitä meni marjoihin. Oli aika täydentää mustikkavarantoja, kun jäi syksyllä poimimatta marjat. Nyt on vähän kotivaraakin taas, sitähän suositellaan ylläpidettävän aina. =5,08 € Pirkka perunat 0,5 €/kg x4 kg = 2 € Kurkkusalaatti 0,360g x 5,97 €/kg= 2,15 € Kotimaiset omenat hävikkipussissa 1 €/kg = 0,93 € = 5,2 € Kaurahiutale 0,98 €/kg Crownfield pikakaurahiutale 0,39 €/500g x 2 = 0,78 €/kg Mustapapu 2 x 0,74 € = 1,48 € Tomaattimurska 500g/ 0,98 € = 1,96 €/kg 2,29 € Meinasi unohtua välistä. Luomu täysjyvävehnäjauhoa 1 kg. Ylistalon herne...

WFPB - Ruokaostokset 68 € - Joulukuu 1 ja 2

Kahden viikon ruokaostokset still-kuvina. Lisäksi joutuu taas ilmoittamaan murheuutisen, menetin ystävän ja koirista sitten lopussa kuva. Ei ole kivaa, mutta pysyn tolpillani koska koira eli pitkän, hyvän elämän. Saa taas olla enemmän kiitollinen, kuin mitään muuta. = 6,47 € 2kg Tyrnävän Yleisperuna 0,90 €/kg = 1,79 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna 0,90 €/kg = 1,79 € Puikulaperuna 1 kg = 0,99 € Xtra Parboiled pitkäjyväinen riisi 2 kg = 1,90 € Lisää perunaa Pirkka 0,99 € /2kg, eli n.50 senttiä kilo. 9 kiloa tärkkelyspitoisia ruokia, jotka tekevät Finelin mukaan 12596 kcal. Jos nämä olisivat pelkästään mitä kaapista löytyy, eivät riittäisi kahdeksi viikoksi, mutta koska on puurohiutaleita ja jauhoja niin tietenkin riittää ruoka hyvin.  Riisiä ei nyt ilmastosyistä suositella, mutta sitähän en kaupassa oikeastaan muistanut ajatella.  Ainiin, eikä edes kokokasvisruokavaliolla suosita valkoista riisiä, meinasin kokonaan senkin unohtaa taas. Tässä vielä mitä Fineli sanoi näistä. On k...

WFPB - Lanttu, porkkana, kaali - Hyvä currymaustettu ruoka

Pieni resepti-idea lauantai-iltana. Muistuttaa tosin enemmän arkipöperöä. Yritin parhaani, ja yleensä tämä on onnistunut paremminkin. Tähän saa menemään lanttua, porkkanaa ja kaalia. Inkivääri sopii tähän, yllätys kyllä. Tänään tämä ei ollut niin hyvää kuin muistin. Voi tätä silti syödä, ja vaihtamalla jauhetun inkiväärin tuoreeseen saa lisää luksusta. Tummat sarvimakaronit voi vaihtaa putkipastaan tai muuhun. Mielellään täysjyväisiin, jotta ne eivät pehmene liikaa.  Vettä tarpeen mukaan, niin että peittyy N. kilo yhteensä kasviksia: Lanttua, porkkanaa kaalia 1 tölkki kikherneitä (valkoiset isot pavutkin sopivat) n. 6 dl tummaa makaronia, tai täysjyväpastaa 2 purkkia tomaattimurskaa, tai paseerattua tomaattia 1 rkl taatelia. Taatelia voi laittaa, että makeuttaa hieman lisää. Ensin laitetaan lanttua ja porkkanaa kiehumaan mausteiden kera. Kun ne ovat vähän pehmenneet, lisätään pilkottu kaali. Peitetään sen verran vedellä, että eivät kiehu kuiviin. Kansi voi olla kiinni tai auki....

WFPB - Lanttuperunasose - Keitto

Tämän lanttuperunasosekeiton tein valmiista lanttusoseesta. Itse keittämällä olisi pitänyt kuoria ja paloitella lantut, ja keittää niitä kunnes ne ovat aivan kypsiä. Sitten soseuttaa. Muusata ehkä ilman vettä ensin, ja lisätä vettä takaisin. Kaupan valmiit soseet ovat se valmistuote mihin turvaudun, vaikka yleensä teenkin mielelläni alusta asti monet ruuat. Maksavat noin 4 euroa kilo yleensä, ja joulun mentyä tarjouksesta usein puoleen hintaan tai jopa eurolla. Tänään 2.12.2023 S-kaupassa oli 3,49 €/kg. Lanttulaatikko uunissa löytyy täältä . Lanttuperunasose: Kaadoin lanttusoseet kattilaan. Lisäsin vettä sen verran, että sose notkistui helpoksi sekoittaa. Ellei vettä lisää, sose alkaa kiehuessaan räiskyä ja pulputtaa. On hyvä olla haihtumisvaraakin. Loraus siirappia ja ripaus mustapippuria. Annoin lanttusoseen kiehua miedolla lämmöllä. Sekoitin välillä. En ottanut mitään tarkkaa kellonaikaa ylös. Vähintään 30-50 minuuttia.  Laitoin lanttusosekeitosta ja perunamuusia kattilaan, seko...

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Marraskuu 1 ja 2

 Marraskuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset.  Sen verran silppuisia kauppareissuja, että alkaa olla hinnat ja kuitit sekaisin. Selvittelin minkä pystyin, ja sain aikaan melko tarkat laskelmat. Jostain maustepussista ja omenasta nyt koira taisi syödä kuitit. Sovelluksien kanssa en pelaa, joten niistä ei ole apua tässä. Yhden jäätelön taas söin, ja siitä lensi paperi roskiin. Luulin ottaneeni kuvan, mutta ei sitä löytynytkään.  Ostokset ovat silppua koska jokainen kerta kun tein vaikkapa turhan reissun Lidlin ohi, tai mitä lie olin hakemassa milloinkin muutakin kuin ruokaa, niin otin aina pussillisen vaikkapa kaurahiutaletta ja makaronia, että saa kaapit sopivan täyteen. Pääsee kohta joulun viettoon niin, ettei tarvitse yhden kaurahiutalepaketin takia alkaa miettiä kauppareissuja. Kaikki mikä maksaa alle 1€/kg ovat taas olleet kuukauden suosikkituotteinani varsinkin energianlähteiden osalta.  Maustekaappiakin joudun jo alkaa täyttämään uudelleen, sentään siellä ...

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myösk...

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Lokakuu 4 - 80 €/kk

Ruokaostospostauksen aika.  Katsotaan mitä tuli. Vältin ostelua ja kaupassakäyntiä, että saisin lokakuun ruokakulut alas.  Kaupassa kävelin vaikka minkä herkullisen ohitse. Haksahdin silti kalliiseen pikaruokaan, josta kuvat alempana. Tumma makaroni 1, 13€/ kg 400g,0,45  € X 2 = 0,90 € Omena Suomi 0,386 kg x 2,49  €/kg = 0,96 € Satsuma 0,99 €/kg x 0,564 kg = 0,56 € Ruukkupersilja 1,07 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Piti laittaa koti mahdollisimman edustavaan ja sievään kuntoon hetkellisesti, ja siksi laitoin näitä ruukkuihin pöydille. Ostin tulilatvankin. Se maksoi vain alle 3 euroa Lidlissä, näillä pystyi täydentämään sisustusta vielä sitäkin halvemmalla. Salaattipurkin viereen mandariini- ja omena-asetelma. Edullista sisustamista hyötykasveilla. = 1,69  € Kauramaito Prismasta. Varsinaiset ruokaostokset tekivät n. 7  € , huvituksiin 7,90 € eli Picnicissä nautittu patonkisämpylä. En laske ruokakuluihin, mutta pitää tilittää jotta en ensin kerro vain koko...

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo ...