Siirry pääsisältöön

WFPB - Lanttu-perunakeitto - Paljon lanttua ja herneet

Miten saa lanttua kulumaan, jos ei ole tekemässä lanttulaatikkoa? Mieluiten resepti johon menee kunnollinen määrä kerrankin, eikä vain pientä palasta. Entä mihin voisi käyttää Split Peas - nimistä hernetuotetta, eli halkaistuja, kuivattuja herneitä? Jos ei keitä hernekeittoa. Ostin kerran Lidlistä ja olen siitä asti ihmetellyt, mitä niillä tekee. Eivät ole silti pakollisia tässä keitossa.

Kiva keitto tai muhennos syntyy kun on tasapaino nesteen, vihannesten, perunoiden ja palkokasvien välillä. 

Keittoajaltaan tämä keitto ei ole kaikista nopein, mutta jonkin verran pystyy vaikuttamaan raaka-aineiden valinnalla: Halkaistujen herneiden keittoaika on jopa 40 minuuttia. Nopeuttaaksesi prosessia voit niiden sijasta käyttää vihreitä tai punaisia linssejä, tai laittaa vain tölkistä kypsiä papuja. Valmista hernekeittoa voi myös laittaa sekaan. 




Lantut saavat kiehua porkkanoiden kera ensin n. 10-15 minuuttia, jopa 20 minuuttia ennen, kuin lisätään perunat. Etteivät lantun palat jää raa-an tuntuisiksi. Siksi ajattelisikin, että tässä ehtisivät kiehua herneetkin. Eivät aivan.

Ainekset, Kattila 3 l. 

  • 0,5 - 1 dl halkaistuja herneitä eli Split Peas (jos sattuu olemaan)
  • 400 g lanttua (isohko lanttu, ehkä puoli kattilallista.
  • 200 g porkkanaa (1-2 kpl tai yksi iso porkkana)
  • n. 600 g perunaa
  • 1 dl punaisia linssejä
  • puoli purkkia paseerattua tomaattia
  • puoli purkkia kidneypapuja
  • Vettä, kaikki peitetään vedellä sitä mukaa kun tarvitaan

Mausteet: 

  • 1 -2 tl kuivattua persiljaa
  • 1 tl kuivattua oreganoa
  • 1 tl kuivattua basilikaa
  • 1 tl suolatonta jauhelihamaustetta
  • rouhittua mustapippuria maun mukaan, esim 1/2 tl
  • korianterin siemeniä muutama ( jos haluaa välillä keittoa syödessä maun mukaan joko yllättyä tai järkyttyä)
  • Cayenne-pippuria maun mukaan, puoli teelusikallista, tulista
  • Ripaus maustepippuria, jauhettua
Maustemitat ovat suuntaa antavia. Ei ole pakko laittaa täyttä teelusikkaa esimerkiksi kuivattua basiliaa. Maun mukaan. Lisäksi halutessa: loraus ketsuppia, 1 tl soijakastiketta, muuta maustekastiketta, lusikallinen kurkkusalaattia tms, mitä tykkää käyttää.


  1. Herneet likoamaan ja kiehumaan, jos käyttää
  2. Lanttu ja porkkana paloiksi ja kiehumaan herneiden tai vihreiden linssien sekaan
  3. Mausteet sekaan
  4. Perunat paloiksi, 1 dl punaisia linssejä, ja kiehumaan
  5. Lisäillään vettä aina tarpeen mukaan
  6. Kun perunat ovat kypsiä, lisätään paseerattua tomaattia ja kidneypapuja 
  7. Anna vetäytyä kannen alla
  8. Valmista syötäväksi.

Vain puoli purkkia papuja ja puoli purkkia paseerattua tomaattia. Tuntui ettei tarvitse liikaa tomaattia, ja palkokasvejakin oli jo tarpeeksi ilman papujakin. 
Kattilan pääasiallinen sisältö jakautui että puolillaan lantusta ja se yksi iso porkkana, ja loput perunaa  vettä. Herneet, linssit ja mausteet.

Pilkkomisjärjestys olisi varmaan kätevä, että ensin pilkotaan kaikki. Itse pilkon perunat sillä aikaa, kun lantut ja porkkanat kiehuvat. Näin saan ajan kulumaan, eikä keittoa tarvitse jättää yksin. Järjestelyjä voi säätää, ihan miten parhaiten sujuu.

Kuvia työvaiheista ja aineksista:





Mitä ovat split peas eli halkaistut herneet? Näitä myytiin kerran Lidlissä. 
Nämä ovat hyvän makuisia, mutta tietävät todennäköisesti pelkästään ongelmia keittoaikansa takia. 
Ihan samoja kuin tavalliset herneet minun nähdäkseni, halkaistuja vain. Ja näillä pitäisi olla lyhyempi keittoaika. On se 40 minuuttia silti aika pitkä jos vertaa, että pakastevihanneksista ja perunoista tulee keitto alle puolessa tunnissa. Eivätkä nämä edes siinä 40 minuutissa kypsyneet.



Jos ei ole halkaistuja herneitä, ei siis kannata mielestäni lähteä ostamaan, vaan käyttää muita linssejä ja papuja. Mikä estää laittamasta kokonaisia kuivattuja herneitäkin, ne vain pitää liottaa ja keittää. 

Tuli mieleen myös, että tähän keittoon voisi vain laittaa desin valmista hernekeittoa sekaan. Kiva maku, hyvä suurus, ja helpompi elämä. 
Tai jättää tämä keitto keittämättä, ja syödä hernekeitto? Ei, koska silloin jää ne lantut käyttämättä.

Lanttua voi keittää pelkästäänkin ja sotkea hernekeiton sekaan? Tehdään nyt tämä kuitenkin, pysyn siis alkuperäisessä suunnitelmassa.



Keittoaika siis yli 40 minuuttia. Ja vaikka jopa yön yli liotin ensin niitä jääkaapissa, suurin osa jäi silti keitossa koviksi. 

Söin keiton siitä huolimatta. Ei tapahtunut mitään, eli eivät ole ilmeisesti myrkyllisiä kuten kuivatut pavut.
Ikinä ei saa syödä kypsentämättömiä papuja tai linssejä, mutta näitä herneitä söin puolikovina keiton seassa, enkä joutunut lasarettiin. Kahden kattilallisen verran jo keittoa, ja molemmissa puolikovat herneet kun ei onnistunut toisellakaan yrittämällä. Jokainen toki omalla vastuulla. Keitin näistä pelkän hernekeiton kerran, ja se kuitenkin onnistui, ihme kyllä.



Lantut voi pilkkoa miten haluaa. Tähän keittoon jätin vähän isommaksi kuin kuvassa. 





Oreganoa, persiljaa, basilikaa. Maustepippuriripaus, cayennepippuria ja muutama korianterin siemen.
Mustapippuria ja suolatonta jauhelihamaustetta. 
Jos ei kotoa löydy kaikkia näitä samoja mausteita, se ei haittaa. Varsinkin korianterin siemenet heitin vain hetken mielijohteesta sekaan. Niiden määrässä pitää muutenkin olla varovainen, pilaavat herkästi koko ruuan jos menee liikaa.

Jauhelihamauste sopii lantun kanssa, tämä Meiran versio sisältää: Sipuli, paprika, valkosipuli, basilika, mustapippuri, maustepippuri ja valkopippuri.

Tässä noin puoli desiä halkaistuja herneitä, jotka ovat yön yli lionneet jääkaapissa. En kaatanut liotusvettä pois.


Annoin niiden jo kiehua sen aikaa, kun pilkoin lantut ja porkkanan. Siltikään nämä eivät muuttuneet täysin pehmeiksi. Varmaan liian vanhoja jo. Voisi olla eri asia, jos käyttäisi herneet heti, kun ne on mennyt ostamaan. Ks. Kommentit, lisää pohdintaa miksi eivät kypsyneet.



Keräsin mausteet tähän purkkiin ensin, ja huomasin että sehän oli melkein täynnä. Yllättävän paljon maustemateriaaliakin siis keitossa, jos laittaa kaikki. Tämä oli entinen Hot Curry purkki, joten sitäkin makua saattaa nyt olla seassa.




Herneiden kiehuttua vähän aikaa, paloitellut lantut ja porkkanat, peitetään vedellä. Sekä mausteet.
Annoin nyt kiehua suunnilleen vartin tai 20 minuuttia, kunnes lisätään perunat.



1 dl punaisia linssejä on ihan hyvä lisä. Perunat ja lisää vettä. Nyt oli Afra-perunoita, eli jauhoista laatua. 




Eipä siinä paljoa muuta. Kun perunat ovat kypsiä, on keitto valmista. Vielä voi laittaa paseerattua tomaattia ja papuja.


Tämä keitto oli niin hyvää, että voin oikeasti tätä suositella.
Olisi voinut laittaa koko purkilliset tomaattia ja papuja, mutta  liikaa tomaattia olisi peittänyt lantun maun.  Kidneypapuja menee myös toiseen ruokaan, joten ei haittaa vaikka jäi yli.

Harmi että herneiden piti olla niin hankalia keittää kypsiksi. Uskon että ihan hyvää tulee ilmankin, tai ehkä ensi kerralla tosiaan laitan valmista hernekeittoa niin saa saman maun.


Makua kannattaa arvioida vasta kun keitto on vetäytynyt kannen alla hetkisen. Noin 10 minuuttia ehkä.
Sitten voi lisätä vaikkapa ketsuppia, soijakastiketta tai muuta, jos ei maku ihan riitä. Tai Herbamare-suolaa ripaus pintaan.
Nesteen määrästä taas riippuu, meneekö muhennoksen puolelle vai pysyykö keittona. Herneet ja linssit tekevät liemestä tuhtin.

Rasiasta kun tätä ottaa jääkaapista, niin kannattaa varautua lanttumaiseen tuoksuun.

Näin vastakeitettynä kokonaisuus oli erittäin miellyttävä. Maustettahan tuli monenlaista ja nehän auttavat loiventamaan lantun keittiössä. Tai sopivasti korostavat sitä, miten vain. Joka tapauksessa hyvää oli.



Ostin Prismasta kahden kilon lanttupussin, ja siinä oli tosi isoja lanttuja. Ei oikein pystynyt valikoimaan, kaikki pussit aika lailla samanlaisia.

Puolikkaan tai paloitellun lantun säilyttäminen ei paranna sen makua, joten yritän käyttää aina parin päivän sisällä koko lantun. Siksi nämä isot lantut ovatkin joskus vähän vaikeita.



Isosta 800 g lantusta meni nyt noin puolet keittoon, jäi 400 grammaa josta voi tehdä raastetta, palasia, ja laittaa loput uuniin. Kun tekee lantusta tikkuja ja paistaa 200 C perunoiden kanssa, niin tulee aika hyviä. Ks. Ohje uuniperunoille, sinappi, ketsuppi ja kurkkusalaatti tekevät ranskanperunavaikutelmaa.



Finelin mukaan 100g lanttua sisältää  45.6 mg C-vitamiinia.

Lantturaaste pitää syödä heti, samoin pilkotut lanttupalaset. Valmiiksi pilkotuista lantuista tulee ihan järkyttäviä, jos joutuvat liian kauan aikaa odottelemaan. Aina lanttu ei ole lähtöjäänkään raakana hyvää, ja jokainen lanttu on yksilö. 

Lanttua ja omenaa naposteluun


Kun lanttu on hyvää, voisin melkein väittää että se voi olla parempaa, kuin moni omena. Riippuu myös omenasta.

Ok, nyt on enää illaksi tai huomiseksi noin 200 g lanttua jäljellä, aika hyvin. 

Sattui taas olemaan maaginen luku eli 800g kasviksia päivässä, kuten uusissa ravitsemussuosituksissa. Parin sadan gramman porkkana takaa A-vitamiinin esiastetta. Samoin tomaatissa on sitä. Lanttu ei ole kaikista helpoin valinta päivän vihannekseksi alun perin, mutta nythän tämä onnistui. Lanttu on ollut monessa kaupassa alle euron kilo.



Keitto oli niin hyvää, että jää ainakin omiin vakioresepteihin pysyvästi. Tällä pääsee ennen näkemättömän tehokkaasti eroon liian isoista lantuista, ja vihannesta tulee syötyä pikavauhtia ilman suuria lisäkustannuksia. 

Ks. lisää ruokaideoita lantusta

Toinen lanttukeitto

porkkanasta muutama idea : isoäidin porkkanakastike, porkkanakakku, porkkanasalaatti, porkkanalaatikko

Kommentit

  1. Jäin miettimään tuota herneiden kypsymistä, kun ne sinulla hernekeitossa keittyivät pehmeäksi mutta tässä eivät kaikki kunnolla. Muistelen että minulle on käynyt joskus niin että hernesopan herneet ovat jääneet raa’an tuntuisiksi jos olen liian aikaisessa vaiheessa lisännyt keittoon jotain muuta ainesta ja olen miettinyt että joku entzyymi tm pysäyttää kypsymisen. Tämä nyt on vaan spekulaatiota...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen melko varma, että puhut nyt täyttä asiaa.
      Olen joskus itsekin kirjoittanut vihreistä linsseistä, että ei pidä mennä lisäämään porkkanaa tai muuta heti. Varsinkaan tomaattia. Sitten muutaman kerran kuitenkin on onnistunut vihreät linssit keittää niin, että oli porkkanaa seassa, ja ajattelin että ehkä olen vaan kuvitellut.
      Mutta näyttää siltä, varsinkin kun olet todistanut samaa, että se on sittenkin niin. Ettei voi lisätä niitä muita aineita, jos haluaa varmistaa kypsymisen. Voi varmaan ajatella, että saattaa onnistua tai olla onnistumatta lanttujen ja porkkanoiden seassa, jos ne palkokasvit ovat jotenkin laadultaan sellaisia (tuoreempia?) että kypsyvät. Mutta varminta on siis keittää ensin pitkän aikaa herneitä sun muita, ja sitten vasta laittaa kaikki muut ainekset.
      Tokan erän tästä keitosta keitin niin, että liotin herneitä ja sitten vielä jonkun 10-15 minuuttia annoin niille etumatkaa, saattoi mennä jopa 20. Siltikään eivät kypsyneet. Mutta hernekeittoahan keitin vielä pitempään, ja lisäsin porkkanaa vasta sitten. Ja huomionarvoinen seikka on sekin, että hernekeiton keitin aikoja sitten, ja herneet saattoivat olla parempia ja vähemmän varastoituja siinä vaiheessa. Veikkaan että kyse on yhdistelmästä, että herneet olivat sekä vanhoja, että eivät tykänneet lantusta seuralaisena. Itse olen epäillyt happamuutta, mutta se voi tosiaan olla joku mikä vain enzyymikin
      Sekin vielä, että voiko ne olla kypsiä, vaikka ovatkin kovia. Eli onko se palkokasvin rakenne kuitenkin mennyt myrkyttömäksi. Itse en kovia papuja uskalla syödä, ne eivät nii paljoa maksa että kannattaa riski ottaa. Mutta herneiden suhteen uskaltauduin rouskuttelemaan ne kovina. Omalla riskillä.

      Poista
  2. No herneitähän popsitaan muutenkin raakana tuoreina, ja kun kuivaherneistä tehdyn sopan mukana tulee paljon nestettä niin eipä uskoisi että pikku al dente siinä mitään haittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan. Voisi korkeintaan kuvitella että jos huonon sulavuuden takia tms. tulisi ongelma mutta ei onneksi mitään tullut. Keittoon voisikin laittaa vaikka pakasteherneitä.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokasuunnitelma - Syyskuu

Ruokasuunnitelma syyskuun puolella.  Laitetaanpa nyt syyskuulle vielä jotain, mitä ei elokuussa tullut mainittua. Sekään ruokasuunnitelma ei ole vielä vanhentunut, kaikki kasvikset ja ainekset varmasti löytyvät kaupasta.  Nyt olen innoissani selleristä ja lantusta. Punajuuriakin olen alkanut miettiä. Syy miksi suunnitelmat etenevät niin hitaasti on, kun ei ehdi syömään kuin sen viisi kertaa päivässä. Yksi ruoka riittää kauan. Toisaalta suunnitelmaahan ei ole pakko noudattaa joka päivä. Ottaa idean sieltä, toisen täältä. Kaupasta voi hakea mitä sattuu edullisesti olemaan tarjolla. Mietin ensin tarvitaanko tässä mitään suunnitelmia, mutta voihan se olla silti kiva. Maanantaista lähtee,  Kurpitsapata Kaupassa on tarjolla erilaisia kurpitsoja, nyt oli kotimaisiakin ja alle 3 euroa kilo. Viimeksi kun ostin tällaisen hienon hokkaidokurpitsan, paistoin sen ensin kokonaisena uunissa koska en omistanut yhtään puukkoa, millä sen olisi saanut helposti halkaistua. Hokkaidokurpitsan ...

WFPB - Ruokaostokset 80 € - Syyskuu 1 j a 2 - Tuoreostokset

 Tässä listalla on vain suurin osa, hedelmät, vihannekset, perunat.  Kuivakaappiin keräilin myös taas kaikenlaista, mutta niistä lisää toisessa postauksessa. = 8,97 € Paseerattu tomaatti 2 x 0,98 €/500g = 1,96 €/kg Maribel mansikkahillo 1,35 € Vemondo soijajogurtti 2 x 1,25 €/500g = 2,50 €/kg Omena punainen 0,198 gx 2,49 €/kg = 0,49 € Omena vihreä 0,134 g x2,59 €/kg = 0,48 € Alesto pähkinä-hedelmäsekoitus 2,19 € Elokuvaevääksi hain Lidlistä pussin pähkinäsekoitusta.  Ja omenaa. Tein pakasterasiaan omenalohkot, ja pähkinää laitoin pieneen pussiin. En sitten syönyt elokuvissa mitään, mutta hyvä olla mukana. Jos ei olisi, niin varmasti kaduttaisi. = 7,02 € Banaani 1,128 kg x 1,49 €/kg = 1,68 € Omena Juliet luomu 0,555 kg x 3,19 €/kg = 1,77 € Yleisperuna pesty 1,392 kg x 0,79 €/kg = 1,1 € Pakattu kiinankaali 0,417 kgx 3,79€/kg = 1,58 € Porkkana 0,89 €/kg  Jos ei keksi mitään erikoisempaa, niin näistä tulee jo ruoka. Peruna-porkkanakeitto, ja kiinankaali salaattina. Jälki...

WFPB - Ruokaostokset - Elokuu 3 ja 4 - 100 €, n. 190 €/kk

Lisätty  2.9. linkki, uusi kokaru-kirja, löysin tänään. Hups ja haa, Tässä heti kirjalinkki niin ei tarvitse selata alas asti:)   https://www.suomalainen.com/products/kokaru-kokokasvisruoka Uutuus voi löytyä pian kirjastostakin jo, ks. lähimmän kirjastosi saatavuustilanne  https://www.finna.fi/Search/Results?lookfor=kokaru&type=AllFields Tekijät Pauliina Tervo / Ville Miettinen Nyt elokuun loput ruokaostokset, vuosi 2025. Noin 100 € parin viikon ostokset, tässä postauksessa on sekä aloiteltuja talvivarautumisia, että joka päiväistä lanttua ja leipää. Aloin hyvän sään aikana hamstraamaan talvivarastoja, tai ainakin etukenoa että kaikki tarvikkeet eivät lopu yhtä aikaa, kun lumi sataa maahan. Homma vielä jatkuu hyvän matkaa, kunhan ei ala menemään ihan hirveitä summia rahaa. Kertasijoitus on aina mietittävä, koska ruokien kanssa voi sattuakin jotain. Tulee vaikka äkillinen matka, ja sitten olisi tuhansilla euroilla ruokaa tyhjässä talossa? Ei sitä koskaan tied...

WFPB - Kesäkurpitsa-mustikkapiirakka - Muffinit

Mustikkapiirakka tai muffinit kesäkurpitsalla. Tämän voi leipoa kakuksi, tai tehdä useita kakkusia muffinssivuokaan. Täyspainoinen ateria samalla makean leivonnaisen muodossa, eli sisältää tärkkelyspitoista, vihannesta, marjaa ja kuitua. Mitä kaikkea täysravinnolta nyt edellytetäänkin. Vielä jokin tuore hedelmä tai vihannes lisäksi, on paketti valmis. Ihanaa aina jos on mukaankin otettavaksi sellaista pullaa, mikä maistuu vaikkei ole kuorrutteita. Niin paljon taatelia, rusinoita, mustikkaa ja kesäkurpitsaa ettei tule kuivaa kakusta. Lisätty vaniljakastikevinkki. Tähän tulee useita kasviksia: Banaania pari kappaletta, mustikoita 1,5 dl, taatelia n. 70 g  Rusinoita 0,5 dl . Kesäkurpitsaa 2,5 dl. Sanon nämä tähän alkuun heti, jotta niihin voi varautua, tai miettiä jos haluaa korvata. Taatelit voi laittaa likoamaan aiemmin, niin on helppo aloittaa leipomaan. Tosi nopeaa ne likoavat silti jos laittaa tilkkaan kiehuvaa vettä. Pikku blenderillä voi silputa. Tai banaanien kanssa sauvaseko...

WFPB - Ruokaostokset 60 € - Syyskuu 3 ja 4

Kuiva-aineita kaapin täytteeksi. Talveen varustautuminen. Ei ole niin paljoa, etteikö joutuisi kauppaan vielä monta kertaa. Olo on silti jo kotoisa ja mukava, pystyy kokkaamaan täyden aterian vaikka hakemalla tuoreraaka-aineiksi vain pari vihannesta ja perunaa lähikaupasta.  = 10,24 € Täysjyväspagetti 0,95 /500g x 2 = 1,90 €/kg Tumma makaroni1,88 €/kg, 400gx2 = 1,5 € Coop vihreät linssit 400 g 3,98 €/kg = 1,59 € Coop punaiset linssit 400 g, 3,98 €/kg =1,59 € Meira Curry ei lisättyä suolaa 25g 26,00 €/kg =0,65 € Meira Kurkuma 24g 37,08 €/kg = 0,89 € Coop paseerattu tomaatti 0,73€,500 gx2=1,46 €/kg  Xtra tomaattimurska 0,83 €/kg, 400 g x 2 0,33 € = 0,66 € Prismasta kympin pussillinen.  = 32,31 € Tyrnävän Hiivaleipävehnäjauho 1,6  €/kg , 2 kg =  3,19 € Ohraryyni kokonainen 2,39 €/kg Tyrvävän kauraryyni 2,39 €/kg Kaurahiutale x 2 0,98 €/kg =  1,96 € Pikakaurahiutale 2x0,37 €/500g = 0,74 €/kg Myllärin täysjyväohrajauho 1,99 €/kg  Meira ketsuppi 1,2 l...

WFPB - Ohrarieskat - Perunamuusista ja kaurahiutaleista

Kesä on, kaikki on tuoretta. Leivänpäällisiä riittää, kurkku on halpaa, salaattia ja tilliä on tarjouksessa silloin tällöin. Jokin helppo leipä tarvitaan, jossa ei ole muita kuin itse valittuja lisäaineita. Näihin ei tarvita maitoa, munia, rasvaa, eikä edes omenasosetta. Muok. 11.7 lisätty vinkki keitettyjen perunoiden muusaamiseen Rieskat olen jo esitellyt monta kertaa, mutta nyt laitoin ihan paperille ylös minkä verran mitäkin tuli. Silti nämä ovat noin-arvioita, koska ei voi tietää millaisia jauhoja ja muuseja kenelläkin on käytössä. Sehän aina vaihtelee paljonko perunamuusissa on nestettäkin. Perunamuusi on nyt pelkkään perunoiden keitinveteen tehty, ja ollut yön jääkaapissa. Ohrarieskat  3 dl ohrajauhoja 1 - 2 dl pikakaurahiutaleita 2 dl perunamuusia 1-2 dl vettä suolaa jos käyttää esim. 1/4 - 1/2 tl Lisäksi jauhoja tai leseitä lautaselle niin, että voi pyörittää taikinanpalan siinä. Paistetaan n. 200-250 asteessa. Leivinpaperi kestää usein sen 220C max. Voit halutessasi lai...

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa ...

WFPB - Ruokaostokset 37 € - Elokuu 1

Lis ätty: kesäkurpitsa ostoksiin. Oikeampi summa pyöristettynä 39€ =10,85 Prismasta Kaurajuoma 1,69 €/l x 2 = 3,38 € Tomaattimurska 3 x 0,33 €/400g = 0,66 € Punaiset linssit 1,59 € Naurispussi 2,69 €/kg Peruna 3,373 kg x 0,75 €/kg= 2,53 € Nauriit olivat vanhentuneita. Eivät välttämättä heti täysin koska ekat 1 tai 2 olivat ok, mutta viimeistään loppuviikosta kun viimeiset laitoin tästä pussista. Toivottavasti seuraavalla kerralla on parempi onni. S-Marketista 11,35 € Soijavalmiste jogurtti 500 g 2,98 €/kg= 1,49 €  banaani 1,262 kg x 1,49 €/kg = 1,88 € Jalotofu kylmäsavu 300g, 11,63 €/kg = 3,49 € Gold&Green® Härkäpapu-Kaura Tofu Thai 280 g, 14,11 €/kg =  3,59 € Näiden tofujen tarina: Tein ison ruoan haudutuspadassa. Kaikki ainekset sekaisin kerralla.   Se ei ollutkaan oikein hyvää, ja mietin alanko maustamaan vai mitä teen. Pitkä viikko edessä se elokuun eka viikko, kun oli 5 litraa keskinkertaista mautonta pöperöä edessä. Päätin siis ostaa maustettuja tofuja, joita ri...

WFPB - Kurpitsat - Kurpitsapata - Hokkaidokurpitsa

Kurpitsateemalla lokakuista torstaita viettämään.  Ostin läjän kurpitsoita 1 €/ kilo tarjouksesta, joten nythän olikin hyvä testailla, mitä ruokia näistä voisikaan laitella.  Tänään on luvassa hokkaidokurpitsan pilkkominen sekä kurpitsapadan ja siihen sopivan maustesekoituksen valmistus.  Jos kurpitsa on niin iso että sitä on vaikea pilkkoa, suosittelen paistamaan sen kokonaisena uunissa ensin. Anna jäähtyä, ja pilko sitten, ohjeet:  Kurpitsan paahtaminen uunissa kokonaisena Seuraava ruokaidea sopii myskikurpitsoillekin yhtä hyvin. Hokkaidokurpitsa (vas.) oli itselleni uusi tuttavuus. Isompi hokkaidokurpitsa oli 3,460 kiloa painava. Pienempi oli 1,75 kiloa. Hokkaidokurpitsan pilkkominen: Terävä veitsi olisi oikein suositeltava väline.  Sain pienemmän kurpitsan halkaistua veitsellä. Hieman nyrhimiseksi se meni.  Piti käyttää sekä voimaa että tekniikkaa, jotta sen sai halkaistua.  Pilkoin ensin lohkoiksi kurpitsan ja lähdin leikkelemään niitä kuoria pois...

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myösk...