Siirry pääsisältöön

WFPB - Lanttu-perunakeitto - Paljon lanttua ja herneet

Miten saa lanttua kulumaan, jos ei ole tekemässä lanttulaatikkoa? Mieluiten resepti johon menee kunnollinen määrä kerrankin, eikä vain pientä palasta. Entä mihin voisi käyttää Split Peas - nimistä hernetuotetta, eli halkaistuja, kuivattuja herneitä? Jos ei keitä hernekeittoa. Ostin kerran Lidlistä ja olen siitä asti ihmetellyt, mitä niillä tekee. Eivät ole silti pakollisia tässä keitossa.

Kiva keitto tai muhennos syntyy kun on tasapaino nesteen, vihannesten, perunoiden ja palkokasvien välillä. 

Keittoajaltaan tämä keitto ei ole kaikista nopein, mutta jonkin verran pystyy vaikuttamaan raaka-aineiden valinnalla: Halkaistujen herneiden keittoaika on jopa 40 minuuttia. Nopeuttaaksesi prosessia voit niiden sijasta käyttää vihreitä tai punaisia linssejä, tai laittaa vain tölkistä kypsiä papuja. Valmista hernekeittoa voi myös laittaa sekaan. 




Lantut saavat kiehua porkkanoiden kera ensin n. 10-15 minuuttia, jopa 20 minuuttia ennen, kuin lisätään perunat. Etteivät lantun palat jää raa-an tuntuisiksi. Siksi ajattelisikin, että tässä ehtisivät kiehua herneetkin. Eivät aivan.

Ainekset, Kattila 3 l. 

  • 0,5 - 1 dl halkaistuja herneitä eli Split Peas (jos sattuu olemaan)
  • 400 g lanttua (isohko lanttu, ehkä puoli kattilallista.
  • 200 g porkkanaa (1-2 kpl tai yksi iso porkkana)
  • n. 600 g perunaa
  • 1 dl punaisia linssejä
  • puoli purkkia paseerattua tomaattia
  • puoli purkkia kidneypapuja
  • Vettä, kaikki peitetään vedellä sitä mukaa kun tarvitaan

Mausteet: 

  • 1 -2 tl kuivattua persiljaa
  • 1 tl kuivattua oreganoa
  • 1 tl kuivattua basilikaa
  • 1 tl suolatonta jauhelihamaustetta
  • rouhittua mustapippuria maun mukaan, esim 1/2 tl
  • korianterin siemeniä muutama ( jos haluaa välillä keittoa syödessä maun mukaan joko yllättyä tai järkyttyä)
  • Cayenne-pippuria maun mukaan, puoli teelusikallista, tulista
  • Ripaus maustepippuria, jauhettua
Maustemitat ovat suuntaa antavia. Ei ole pakko laittaa täyttä teelusikkaa esimerkiksi kuivattua basiliaa. Maun mukaan. Lisäksi halutessa: loraus ketsuppia, 1 tl soijakastiketta, muuta maustekastiketta, lusikallinen kurkkusalaattia tms, mitä tykkää käyttää.


  1. Herneet likoamaan ja kiehumaan, jos käyttää
  2. Lanttu ja porkkana paloiksi ja kiehumaan herneiden tai vihreiden linssien sekaan
  3. Mausteet sekaan
  4. Perunat paloiksi, 1 dl punaisia linssejä, ja kiehumaan
  5. Lisäillään vettä aina tarpeen mukaan
  6. Kun perunat ovat kypsiä, lisätään paseerattua tomaattia ja kidneypapuja 
  7. Anna vetäytyä kannen alla
  8. Valmista syötäväksi.

Vain puoli purkkia papuja ja puoli purkkia paseerattua tomaattia. Tuntui ettei tarvitse liikaa tomaattia, ja palkokasvejakin oli jo tarpeeksi ilman papujakin. 
Kattilan pääasiallinen sisältö jakautui että puolillaan lantusta ja se yksi iso porkkana, ja loput perunaa  vettä. Herneet, linssit ja mausteet.

Pilkkomisjärjestys olisi varmaan kätevä, että ensin pilkotaan kaikki. Itse pilkon perunat sillä aikaa, kun lantut ja porkkanat kiehuvat. Näin saan ajan kulumaan, eikä keittoa tarvitse jättää yksin. Järjestelyjä voi säätää, ihan miten parhaiten sujuu.

Kuvia työvaiheista ja aineksista:





Mitä ovat split peas eli halkaistut herneet? Näitä myytiin kerran Lidlissä. 
Nämä ovat hyvän makuisia, mutta tietävät todennäköisesti pelkästään ongelmia keittoaikansa takia. 
Ihan samoja kuin tavalliset herneet minun nähdäkseni, halkaistuja vain. Ja näillä pitäisi olla lyhyempi keittoaika. On se 40 minuuttia silti aika pitkä jos vertaa, että pakastevihanneksista ja perunoista tulee keitto alle puolessa tunnissa. Eivätkä nämä edes siinä 40 minuutissa kypsyneet.



Jos ei ole halkaistuja herneitä, ei siis kannata mielestäni lähteä ostamaan, vaan käyttää muita linssejä ja papuja. Mikä estää laittamasta kokonaisia kuivattuja herneitäkin, ne vain pitää liottaa ja keittää. 

Tuli mieleen myös, että tähän keittoon voisi vain laittaa desin valmista hernekeittoa sekaan. Kiva maku, hyvä suurus, ja helpompi elämä. 
Tai jättää tämä keitto keittämättä, ja syödä hernekeitto? Ei, koska silloin jää ne lantut käyttämättä.

Lanttua voi keittää pelkästäänkin ja sotkea hernekeiton sekaan? Tehdään nyt tämä kuitenkin, pysyn siis alkuperäisessä suunnitelmassa.



Keittoaika siis yli 40 minuuttia. Ja vaikka jopa yön yli liotin ensin niitä jääkaapissa, suurin osa jäi silti keitossa koviksi. 

Söin keiton siitä huolimatta. Ei tapahtunut mitään, eli eivät ole ilmeisesti myrkyllisiä kuten kuivatut pavut.
Ikinä ei saa syödä kypsentämättömiä papuja tai linssejä, mutta näitä herneitä söin puolikovina keiton seassa, enkä joutunut lasarettiin. Kahden kattilallisen verran jo keittoa, ja molemmissa puolikovat herneet kun ei onnistunut toisellakaan yrittämällä. Jokainen toki omalla vastuulla. Keitin näistä pelkän hernekeiton kerran, ja se kuitenkin onnistui, ihme kyllä.



Lantut voi pilkkoa miten haluaa. Tähän keittoon jätin vähän isommaksi kuin kuvassa. 





Oreganoa, persiljaa, basilikaa. Maustepippuriripaus, cayennepippuria ja muutama korianterin siemen.
Mustapippuria ja suolatonta jauhelihamaustetta. 
Jos ei kotoa löydy kaikkia näitä samoja mausteita, se ei haittaa. Varsinkin korianterin siemenet heitin vain hetken mielijohteesta sekaan. Niiden määrässä pitää muutenkin olla varovainen, pilaavat herkästi koko ruuan jos menee liikaa.

Jauhelihamauste sopii lantun kanssa, tämä Meiran versio sisältää: Sipuli, paprika, valkosipuli, basilika, mustapippuri, maustepippuri ja valkopippuri.

Tässä noin puoli desiä halkaistuja herneitä, jotka ovat yön yli lionneet jääkaapissa. En kaatanut liotusvettä pois.


Annoin niiden jo kiehua sen aikaa, kun pilkoin lantut ja porkkanan. Siltikään nämä eivät muuttuneet täysin pehmeiksi. Varmaan liian vanhoja jo. Voisi olla eri asia, jos käyttäisi herneet heti, kun ne on mennyt ostamaan. Ks. Kommentit, lisää pohdintaa miksi eivät kypsyneet.



Keräsin mausteet tähän purkkiin ensin, ja huomasin että sehän oli melkein täynnä. Yllättävän paljon maustemateriaaliakin siis keitossa, jos laittaa kaikki. Tämä oli entinen Hot Curry purkki, joten sitäkin makua saattaa nyt olla seassa.




Herneiden kiehuttua vähän aikaa, paloitellut lantut ja porkkanat, peitetään vedellä. Sekä mausteet.
Annoin nyt kiehua suunnilleen vartin tai 20 minuuttia, kunnes lisätään perunat.



1 dl punaisia linssejä on ihan hyvä lisä. Perunat ja lisää vettä. Nyt oli Afra-perunoita, eli jauhoista laatua. 




Eipä siinä paljoa muuta. Kun perunat ovat kypsiä, on keitto valmista. Vielä voi laittaa paseerattua tomaattia ja papuja.


Tämä keitto oli niin hyvää, että voin oikeasti tätä suositella.
Olisi voinut laittaa koko purkilliset tomaattia ja papuja, mutta  liikaa tomaattia olisi peittänyt lantun maun.  Kidneypapuja menee myös toiseen ruokaan, joten ei haittaa vaikka jäi yli.

Harmi että herneiden piti olla niin hankalia keittää kypsiksi. Uskon että ihan hyvää tulee ilmankin, tai ehkä ensi kerralla tosiaan laitan valmista hernekeittoa niin saa saman maun.


Makua kannattaa arvioida vasta kun keitto on vetäytynyt kannen alla hetkisen. Noin 10 minuuttia ehkä.
Sitten voi lisätä vaikkapa ketsuppia, soijakastiketta tai muuta, jos ei maku ihan riitä. Tai Herbamare-suolaa ripaus pintaan.
Nesteen määrästä taas riippuu, meneekö muhennoksen puolelle vai pysyykö keittona. Herneet ja linssit tekevät liemestä tuhtin.

Rasiasta kun tätä ottaa jääkaapista, niin kannattaa varautua lanttumaiseen tuoksuun.

Näin vastakeitettynä kokonaisuus oli erittäin miellyttävä. Maustettahan tuli monenlaista ja nehän auttavat loiventamaan lantun keittiössä. Tai sopivasti korostavat sitä, miten vain. Joka tapauksessa hyvää oli.



Ostin Prismasta kahden kilon lanttupussin, ja siinä oli tosi isoja lanttuja. Ei oikein pystynyt valikoimaan, kaikki pussit aika lailla samanlaisia.

Puolikkaan tai paloitellun lantun säilyttäminen ei paranna sen makua, joten yritän käyttää aina parin päivän sisällä koko lantun. Siksi nämä isot lantut ovatkin joskus vähän vaikeita.



Isosta 800 g lantusta meni nyt noin puolet keittoon, jäi 400 grammaa josta voi tehdä raastetta, palasia, ja laittaa loput uuniin. Kun tekee lantusta tikkuja ja paistaa 200 C perunoiden kanssa, niin tulee aika hyviä. Ks. Ohje uuniperunoille, sinappi, ketsuppi ja kurkkusalaatti tekevät ranskanperunavaikutelmaa.



Finelin mukaan 100g lanttua sisältää  45.6 mg C-vitamiinia.

Lantturaaste pitää syödä heti, samoin pilkotut lanttupalaset. Valmiiksi pilkotuista lantuista tulee ihan järkyttäviä, jos joutuvat liian kauan aikaa odottelemaan. Aina lanttu ei ole lähtöjäänkään raakana hyvää, ja jokainen lanttu on yksilö. 

Lanttua ja omenaa naposteluun


Kun lanttu on hyvää, voisin melkein väittää että se voi olla parempaa, kuin moni omena. Riippuu myös omenasta.

Ok, nyt on enää illaksi tai huomiseksi noin 200 g lanttua jäljellä, aika hyvin. 

Sattui taas olemaan maaginen luku eli 800g kasviksia päivässä, kuten uusissa ravitsemussuosituksissa. Parin sadan gramman porkkana takaa A-vitamiinin esiastetta. Samoin tomaatissa on sitä. Lanttu ei ole kaikista helpoin valinta päivän vihannekseksi alun perin, mutta nythän tämä onnistui. Lanttu on ollut monessa kaupassa alle euron kilo.



Keitto oli niin hyvää, että jää ainakin omiin vakioresepteihin pysyvästi. Tällä pääsee ennen näkemättömän tehokkaasti eroon liian isoista lantuista, ja vihannesta tulee syötyä pikavauhtia ilman suuria lisäkustannuksia. 

Ks. lisää ruokaideoita lantusta

Toinen lanttukeitto

porkkanasta muutama idea : isoäidin porkkanakastike, porkkanakakku, porkkanasalaatti, porkkanalaatikko

Kommentit

  1. Jäin miettimään tuota herneiden kypsymistä, kun ne sinulla hernekeitossa keittyivät pehmeäksi mutta tässä eivät kaikki kunnolla. Muistelen että minulle on käynyt joskus niin että hernesopan herneet ovat jääneet raa’an tuntuisiksi jos olen liian aikaisessa vaiheessa lisännyt keittoon jotain muuta ainesta ja olen miettinyt että joku entzyymi tm pysäyttää kypsymisen. Tämä nyt on vaan spekulaatiota...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen melko varma, että puhut nyt täyttä asiaa.
      Olen joskus itsekin kirjoittanut vihreistä linsseistä, että ei pidä mennä lisäämään porkkanaa tai muuta heti. Varsinkaan tomaattia. Sitten muutaman kerran kuitenkin on onnistunut vihreät linssit keittää niin, että oli porkkanaa seassa, ja ajattelin että ehkä olen vaan kuvitellut.
      Mutta näyttää siltä, varsinkin kun olet todistanut samaa, että se on sittenkin niin. Ettei voi lisätä niitä muita aineita, jos haluaa varmistaa kypsymisen. Voi varmaan ajatella, että saattaa onnistua tai olla onnistumatta lanttujen ja porkkanoiden seassa, jos ne palkokasvit ovat jotenkin laadultaan sellaisia (tuoreempia?) että kypsyvät. Mutta varminta on siis keittää ensin pitkän aikaa herneitä sun muita, ja sitten vasta laittaa kaikki muut ainekset.
      Tokan erän tästä keitosta keitin niin, että liotin herneitä ja sitten vielä jonkun 10-15 minuuttia annoin niille etumatkaa, saattoi mennä jopa 20. Siltikään eivät kypsyneet. Mutta hernekeittoahan keitin vielä pitempään, ja lisäsin porkkanaa vasta sitten. Ja huomionarvoinen seikka on sekin, että hernekeiton keitin aikoja sitten, ja herneet saattoivat olla parempia ja vähemmän varastoituja siinä vaiheessa. Veikkaan että kyse on yhdistelmästä, että herneet olivat sekä vanhoja, että eivät tykänneet lantusta seuralaisena. Itse olen epäillyt happamuutta, mutta se voi tosiaan olla joku mikä vain enzyymikin
      Sekin vielä, että voiko ne olla kypsiä, vaikka ovatkin kovia. Eli onko se palkokasvin rakenne kuitenkin mennyt myrkyttömäksi. Itse en kovia papuja uskalla syödä, ne eivät nii paljoa maksa että kannattaa riski ottaa. Mutta herneiden suhteen uskaltauduin rouskuttelemaan ne kovina. Omalla riskillä.

      Poista
  2. No herneitähän popsitaan muutenkin raakana tuoreina, ja kun kuivaherneistä tehdyn sopan mukana tulee paljon nestettä niin eipä uskoisi että pikku al dente siinä mitään haittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan. Voisi korkeintaan kuvitella että jos huonon sulavuuden takia tms. tulisi ongelma mutta ei onneksi mitään tullut. Keittoon voisikin laittaa vaikka pakasteherneitä.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokasuunnitelma elokuu

Tehdäänpä ruokasuunnitelma, että saa vähän ideoita kasaan. Kaupoissa on nyt niin paljon kotimaisia tuoreita vihanneksia ja juureksia, että on mistä valita. Voi iskeä jopa valinnanvaikeus, koska vaihtoehtoja on niin paljon. Itselleni keksin viime kauppareissulla rajoittimen jota olen käyttänyt monesti ennenkin, eli hinta. Päätin että ostan alle 2 € maksavia kasviksia. Jos olisin laittanut alle 3 € hintarajaksi, olisin varmaan kaupassa vieläkin koska en osaisi päättää mitä ostan. Tai alle 4 €. Tässä ruokasuunnitelmassa esiintyy nyt niitä, muttei kannata ihmetellä jos menet kauppaan ja se suosittelemani kasvis onkin yli 3 €/kg. Koska hinta vaihtelee nyt joka päivä. Parsakaali oli eräänä päivänä alle 2 €/kg. Menin parin päivän päästä ja suunnittelin ostavani sitä jääkaapin täyteen, mutta hinta olikin noussut siinä välissä. Nyt kun on syksy ja kaikki kotimainen on tuoretta ja edullista, päätin jättää vähemmälle kaikki ulkomaiset hedelmät yms. En ostanut edes tomaattimurskaa, koska se on use...

WFPB - Ruokaostokset 30 € - Heinäkuu 5, 185 €/kk

Heinäkuun viimeisen viikon ruokaostokset, 30 euroa. 20 siitä on marjoja, elokuuta varten.  Nauriit jäivät ostamatta, koska kävin alkuviikosta Lidlissä, eikä siellä ollut nauriita. Minimanissa olisi voinut ollakin, mutten siellä muistanut . Hain vain marjat ja lähdin saman tien kassan kautta ulos. Tässä postauksessa on ostokset, muutama ruokavinkki, sekä ajatus arjen riittämisestä kaikkeen kokkaamiseen, ja sitten muinaisen rooman kautta säästöpohdintoihin. Assistentin seikkailuja. Lisää kuvia myöhemmin, jos löytyy. Lisätty viktoriaaninen videolinkki = 10,1 € Banaani RFA 1,694 kg x 1,30 € = 2,20 € Kesäperuna 0,85 €/kg 2kg = 1,89 € Chilikastike jalapeno 19,90 €/kg 100 ml = 1,99 € Kurkku suomi 0,332 kg x 1,99 €/kg = 0,66 € Kukkakaali 0,568 kg x 1,99 €/kg = 1,13 € Papusekoitus luomu 0,88 € Maribel mansikkahillo 3,18 €/kg, 245 g = 1,35 € Mansikkahillo ja jalapenokastike ovat nyt ei-ruokaa, muuten ihan kivat kokokasvisostokset. Haaveilin että helteet loppuisivat ja saisin paistaa lättyjä...

WFPB - Ruokaostokset 22 € - Heinäkuu 4

 Nyt oli ensin teemana löytää euron tai alle kilohinnalla kasviksia, ja se oli hieman vaikeaa. Ellei osta vain yhtä tai kahta laatua. Teemasta huolimatta päädyin lopulta Prismaan, ja ostin parsakaalia vaikka se oli 3,59 €/kg. Luomusitruuna unohtui, se pitää vielä hakea jos tulee menoa. Sitä ei saa kovin edullisesti nyt.  Monet vihannekset olivat nyt 1,99 €/kg. Jos se kelpaa hintatavoitteeksi niin alkaa löytyä jotain valikoimaa. 1,49 €/kg on myös helpompi raja kuin euro, löytyy kasviksia. K orjattu hintoja ja lisätty kuva pilkkojista = 7,34 6,92 € Peruna 1,19 €/kg   0,98 € /kg x 2 = 2,38 € 1,96 € Cayennepippuri, 27,80 €/kg, 50g = 1,39 € Porkkana 1,19 €/kg x 3 = 3,57 € Cayennepippurissa säästi Prismaan verrattuna, siellä Meira Cayennepippuri jauhettu 22g, 0,89 € 44,50 €/kg Golden Star merkkinen olisi halvempi muttei ilmeisesti saatavissa kaikissa Prismoissa, 26,80 €/kg. Prismassa siis olisivat olleet porkkanat alle euron, mutta olin jo Lidlissä.  Peruno...

WFPB - Ruokaostokset 36 € - Heinäkuu 3

 Lisätty mielipide videoista.  Lisätty loppuun vielä yksi videolinkki. = 21,37 € Minimanista Paprikajauhe 380 g, 16,03 €/kg = 6,09 €  Juustokumina 0,59 € Curry, suolaton 0,69 e Jauhelihamauste suolaton 0,85 € Grillausmauste suolaton 0,79 € Grillausmauste suolaton 0,79 € Ruisreikäleipä -30 % 1,75 - 0,53 = 1,22 €  normaalihinnalla leivän kilohinta 5,30 €/kg Lehtikaali pakastettu 5,58 €/kg = 2,79 €/ 500g  K-Marketista:  K-Menu riisi 0,99 €/kg x 2 = 1,98 € Pirkka tumma leivontasuklaa  17,45/kg, 200g =3,49/kpl  S uklaan hinta noussut sitten viime kerran. Riisiä keitän kauran kanssa, tulee pehmeämpiä ruokia mutta ei täysin pelkkää valkoista. Salesta:  Banaani 1,106 g x 1,89 €/kg = 2,09 € Paprikajauhe oli tarjouksessa Minimanissa. Nyt äsken katsoin että Prismassa maksaa Golden Star 350g Paprika 5,75 € 16,43 €/kg. Tässä valossa ajattelen, että kunhan paprikajauhetta löytyy alle 20 euroa kilo niin ollaan hyvällä tiellä, ja jos sen saa alle 17 eur...

WFPB - Ohrarieskat - Perunamuusista ja kaurahiutaleista

Kesä on, kaikki on tuoretta. Leivänpäällisiä riittää, kurkku on halpaa, salaattia ja tilliä on tarjouksessa silloin tällöin. Jokin helppo leipä tarvitaan, jossa ei ole muita kuin itse valittuja lisäaineita. Näihin ei tarvita maitoa, munia, rasvaa, eikä edes omenasosetta. Muok. 11.7 lisätty vinkki keitettyjen perunoiden muusaamiseen Rieskat olen jo esitellyt monta kertaa, mutta nyt laitoin ihan paperille ylös minkä verran mitäkin tuli. Silti nämä ovat noin-arvioita, koska ei voi tietää millaisia jauhoja ja muuseja kenelläkin on käytössä. Sehän aina vaihtelee paljonko perunamuusissa on nestettäkin. Perunamuusi on nyt pelkkään perunoiden keitinveteen tehty, ja ollut yön jääkaapissa. Ohrarieskat  3 dl ohrajauhoja 1 - 2 dl pikakaurahiutaleita 2 dl perunamuusia 1-2 dl vettä suolaa jos käyttää esim. 1/4 - 1/2 tl Lisäksi jauhoja tai leseitä lautaselle niin, että voi pyörittää taikinanpalan siinä. Paistetaan n. 200-250 asteessa. Leivinpaperi kestää usein sen 220C max. Voit halutessasi lai...

WFPB - Ruokaostokset 37 € - Elokuu 1

Lis ätty: kesäkurpitsa ostoksiin. Oikeampi summa pyöristettynä 39€ =10,85 Prismasta Kaurajuoma 1,69 €/l x 2 = 3,38 € Tomaattimurska 3 x 0,33 €/400g = 0,66 € Punaiset linssit 1,59 € Naurispussi 2,69 €/kg Peruna 3,373 kg x 0,75 €/kg= 2,53 € Nauriit olivat vanhentuneita. Eivät välttämättä heti täysin koska ekat 1 tai 2 olivat ok, mutta viimeistään loppuviikosta kun viimeiset laitoin tästä pussista. Toivottavasti seuraavalla kerralla on parempi onni. S-Marketista 11,35 € Soijavalmiste jogurtti 500 g 2,98 €/kg= 1,49 €  banaani 1,262 kg x 1,49 €/kg = 1,88 € Jalotofu kylmäsavu 300g, 11,63 €/kg = 3,49 € Gold&Green® Härkäpapu-Kaura Tofu Thai 280 g, 14,11 €/kg =  3,59 € Näiden tofujen tarina: Tein ison ruoan haudutuspadassa. Kaikki ainekset sekaisin kerralla.   Se ei ollutkaan oikein hyvää, ja mietin alanko maustamaan vai mitä teen. Pitkä viikko edessä se elokuun eka viikko, kun oli 5 litraa keskinkertaista mautonta pöperöä edessä. Päätin siis ostaa maustettuja tofuja, joita ri...

WFPB - Ruokaostokset 67 € - Heinäkuu 2

Lisätty pari kuvaa. Lisätty, fytaateista Viikon ruokaostokset. Kävin kaupoissa eilen perjantaina ja tänään. Ostosten jälkeen katsaus, mitä ruokia pystyi tekemään viime lähikauppareissun ruuista. Viimeksihän kaavailin sitäkin, että mitä kaloreita viikossa tarvitaan.  Oli mielenkiintoista. Jokainen vihannes meni viimeistä tomaattia myöten, perunat söin, mutta kaurahiutaleita on toinen paketti avaamatta, ruis- ja vehnäjauhoja on molempia 600 g jäljellä. Riisit ja linssit menivät kaikki. Kalorin tarve on siis reilusti yliammuttu niissä ostoksissa, koska niin paljon jäi. Kuitenkin hedelmistä ja vihanneksistakin saa jotain. En vaan koskaan huomioi niitä kauppareissuissa, vaan ajattelen vihannekset kiloittain. yli 6 kg ainakin pitää olla viikoksi, ja varmasti enemmän. Ensin intoilin lähikaupan 30 euron budjetista, mutta kalpenin sitten iltaa kohti. Koska ostin vain käytännöllisimmät ostokset niin piti ihan miettiä, mitä näistä alan tekemään. Ruis- ja täysjyvävehnäjauhoja ja 2 kg kaurahiut...

WFPB - Ruokaostokset 30 € - Lähikaupasta viikoksi ruokaa - Heinäkuu 1

Onnistui ostaa alle 30 eurolla viikon ruuat lähikaupasta. Kävin sekä Salessa että K-Marketissa, ja ihan pikkuinen poikkeama tuli kurkkujen kohdalla kun tapahtui K-Kaupassa asioidessa virhe. Mutta hinnan kannalta ei väliä, molemmista kaupoista olisi saanut kurkutkin alle 2  €/kg jos en olisi sekoillut. Tule katsomaan mitä ostin. Kannattaa ottaa kuppi kahvia tai teetä, ja nauttia lähikauppakierroksesta värikuvina. Sekä numeroina. muok. lisätty rusinakuva. + makaronin rasvatieto  Lisätty kaurahiutalekuva ja kaurajauhokuva, tarjoukset. lisätty leseitä. Puolukkaa 28,96 € K-Marketista: Pirkka grahamjauho luomu = 1,69 €/kg Pirkka ruisjauho = 1,39 €/kg Oatly kaurajuoma luomu 1,79 €/l x 3 =  5,37 € Pirkka tomaatti Suomi 3,04 kg x 1€/kg = 3,04 € K-Menu pitkäjyväinen riisi 0,99 €/kg Kesäporkkana 1,99 €/kg Banaani Pirkka 1,063 kg x 1,89 €/kg = 2,01 € K-Menu peruna 2kg,  1,05 €/kg = 2,09 € Pirkka kurkku 3 kpl 1,19 €/kpl,3,97 €/kg = 3,57  € Palautin Pirkka kurkut, kun hu...

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa ...

WFPB - Varhaiskaalikeitto - Miso, sinappi, ravintohiiva, curry, (+ pippuri)

 Varhaiskaali on nyt kesän parhainta satoa, ja on aika laittaa sille resepti.  Jos sinulla on misoa ja ravintohiivaa, tähän keittoon voi nyt laittaa molempia.  Mikäli on mahdollisuus noudattaa reseptiä, saat melko varmasti parhaan tuloksenkin. Toisaalta jos jokin aineksista puuttuu, runkoa voi myös hyödyntää ja tehdä oma keitto. Varhaiskaali-curry-misokeitto Perunoita n. puoli kattilaa Varhaiskaalia sopiva palanen, esim. 1-2 nyrkin kokoista,  1/2 dl kauran jyviä n. 200 g tai sinnepäin papuja tai 1 dl kuivia punaisia linssejä Tomaattia Kurkkua Omenaa, jos on. Mausteet: Suolaton currymaustesekoitus 1 tl rouhittu mustapippuri, tai maun mukaan sinappi 1-2 rkl, n.  ripaus kurkumaa värin vuoksi lähinnä, jos on 1 dl ravintohiivaa. Tai 3 ruokalusikallista riittää pieneen keittoon. 1-2 rkl misoa jos on Perunat ja vihannekset pilkotaan kattilaan, jyvät ja pavut kaadetaan sekaan. Kaikki peitetään vedellä ja laitetaan kiehumaan. Keitetään kunnes kypsää. Lopuksi n. 5 minuuti...