Siirry pääsisältöön

WFPB - Dieettipäiväkirja 4. - Mitä ei syödä, kertaus

 9. päivä Mary's Mini dieettiä koitti tänään. Huominen on viimeinen dieettipäivä.

Kastike kävi mielessä, mutta nämä 10 kg säkissä tulleet perunat toimivat parhaiten paistinperunoina. 

Vaihtelee, millaisia perunoita sattuu olemaan. 



Keittoon kävivät punaisen pussin jauhoiset perunat.

Keitin keiton currymausteisen keiton ohjeella, mutten käyttänyt linssejä tai maisseja. Ne olisivat dieetin ulkopuolinen ruoka.  

Dieetillähän ei syöty:
  • jauhoja, eli suurustettuja kastikkeita, leipää, pastaa
  • papuja
  • tofua ja kasveista jalostettuja tuotteita ym
  • kuivattuja hedelmiä
  • lisättyä rasvaa
  • rasvaisia kasviksia kuten pähkinät, avokado
  • eläinperäisiä tuotteita
  • muita tärkkelyksiä kuin se, minkä on valinnut. Esimerkiksi jos valitsee perunan, ei syödä riisiä, puuroa tai bataattia.
Mausteita ja vihanneksia sai käyttää, ja öljyttömiä maustekastikkeita. Pari hedelmää päivässä, kuten omena.

Tarkoituksenani oli dieetin aikana kehitellä monia tapoja laittaa perunaa. Piti tehdä Shepherd's Pie ja kastikkeita purkkeihin. 

Mutta eihän tässä kymmenessä päivässä ehtinyt läheskään kaikkea.

Otan koiriltakin muusia välistä, ja eipä päivässä oikein ole kuin se viisi ateriaa. Kaurapuuro oli koirille.


Vihannessörsselistä jätin kaikki kikherneet ja linssit pois, mitä normaalisti ehkä laittaisin.


Tein eilen illalla tavallisia öljyttömiä ranskalaisiani kuorituista, punaisen pussin perunoista. Kaipasin perunan aitoa makua, ilman grillimausteita. 

Huomattavissa on, että kun rutinoituu kaikenlaiseen perunanpyörittelyyn, se tuntuu olevan yhä vähemmän vaivalloista joka kerta.

Paljon vaikuttaa se, ettei muuta tehtävää ruuan kanssa ole jäljellä.


Tällainen work flow eli työjärjestys tms. minulla on keitettyihin perunoihin. Pesen multaperunat ja porkkanat ensin maljassa. En käytä koko ajan juoksevaa vettä, vaikka se olisi kyllä kaikista mukavinta.

Näistä perunoista ei tarvinnut kaikkia kuoria ottaa pois. Muusiperunat joutuu kuorimaan koirien takia.

Kun perunat on käyty läpi, kaadan ne vielä siivilään ja huuhtaisen. 


Hyvä olla aina pyyhkeitäkin pöydällä, että saa kattilanpohjan kuivata. Muuten se roplattaa vihaisesti hellalla.


Paistinperunat teen jääkaapissa olleista, keitetyistä perunoista.

Ketsupilla valelu, ja suolatonta grillimaustetta päälle. Grillausmaustetta tein oman sekoituksen isoon maustepurkkiin.

Ja sitten ne muut dieettimietteet:

Viimeksi taisin mainita, etten enää tee puntarin lukemasta nopeita päätelmiä. 

Kuitenkaan en nostanut puntaria pois näkyviltä (ympäristön hallinta ykkösenä, kuten Dr. Doug Lisle sanoo), joten tulihan siihen kuin automaationa astahdettua.

Nyt parina päivänä huomasin, ettei paino ainakaan enempää noussut.
Tänä aamuna se oli laskenut samaan, mitä se oli dieetin alkaessa.

Olin jouluna mielestäni lihonut, mutta vaikea sanoa taas puntarin perusteella mitään.




Pääasiassa se on vaihdellut koko WFPB -ruokavaliolla oloni ajan 56-58 kilon välillä. Lihomisen päättelin tunteesta ja siitä, että vaihteluväli alkoi olla 58-59, jopa 60kg. 

Eipä aikaakaan, kun jouduin jo hupparia riisumaan päältä saadakseni mieleiseni lukeman. 

Koen, että olin nyt ajoissa liikkeellä. Sain joulun herkuttelut ainakin nollaantumaan, tai tulen saamaan.

Peruna ei ainakaan lihota. Muuten tuo puntari ihan varmasti olisi kuitenkin jäänyt keikkumaan sen 60 kilon yläpuolelle, ainakin luulisi.

Tärkein mittari on tietysti se oma olo, eikä joka päivä ole tärkeää saada kalorinvajetta. 

Suurin dieetti on tapahtunut toistaiseksi pään sisällä. Keittiöni ei ole koskaan ollut näin siisti.

Vaikeuksia ei ole mielitekojen suhteen ollut yhtään. 

Toki, jos olisin dieetin aikana kylästellyt paljon jossain, missä paistetaan vegaanisia lättyjä ja tarjotaan vegaanista, rasvatonta puolukkapiirakkaa kauravaniljakastikkeen kanssa, tilanne voisi olla toinen. Olisin siinä harvinaisessa tapauksessa varmaan siirtänyt dieettiä ja laittanut sen tauolle.

Olisin joustanut etenkin sen takia, että mitään kiirettä ei kuitenkaan ole. Huomasin jo muutaman ensimmäisen dieettipäivän aikana, ettei tämä ole vaikeaa. 

Tällaisen dieetin pystyy pistämään alulle melko helposti, ja olemaan takuulla pitkiäkin aikoja perunan ja vihannesten varassa.



Puutoksia tai heikkouksia ei tule. Etenkään, koska sen verran vararavintoakin on kehossa, kaikki luut eivät paista, tuolilla pystyy istumaan ja rasva ei koskaan pääse perunallakaan nollille. 

Nälkää ei tarvitse nähdä, eikä annoskokoja rajoiteta. Ne normaalit B12, Jodi ja D3 -lisäravinteet ovat käytössä, kuten vegaanisella ruokavaliolla muutenkin.

"Laihduttaessa" voi tulla kiusaus pienentää annoskokoja, ihan tavan ja tottumuksen takia, mutta se on ilmeisesti aivan turhaa. 

Turha varmaan myöskään tarkoituksella syödä ähkyyn joka aterialla, mutta asiaa ei siis tarvitse miettiä sen kummemmin.

Vielä viimeinen päivä, ja katsotaan se seuraavalla kerralla

Kiitos kun luit, ja hyvää päivää.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Lokakuu 4 - 80 €/kk

Ruokaostospostauksen aika.  Katsotaan mitä tuli. Vältin ostelua ja kaupassakäyntiä, että saisin lokakuun ruokakulut alas.  Kaupassa kävelin vaikka minkä herkullisen ohitse. Haksahdin silti kalliiseen pikaruokaan, josta kuvat alempana. Tumma makaroni 1, 13€/ kg 400g,0,45  € X 2 = 0,90 € Omena Suomi 0,386 kg x 2,49  €/kg = 0,96 € Satsuma 0,99 €/kg x 0,564 kg = 0,56 € Ruukkupersilja 1,07 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Piti laittaa koti mahdollisimman edustavaan ja sievään kuntoon hetkellisesti, ja siksi laitoin näitä ruukkuihin pöydille. Ostin tulilatvankin. Se maksoi vain alle 3 euroa Lidlissä, näillä pystyi täydentämään sisustusta vielä sitäkin halvemmalla. Salaattipurkin viereen mandariini- ja omena-asetelma. Edullista sisustamista hyötykasveilla. = 1,69  € Kauramaito Prismasta. Varsinaiset ruokaostokset tekivät n. 7  € , huvituksiin 7,90 € eli Picnicissä nautittu patonkisämpylä. En laske ruokakuluihin, mutta pitää tilittää jotta en ensin kerro vain kokokasvisruokavaliolla olosta sädekeh

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Marraskuu 1 ja 2

 Marraskuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset.  Sen verran silppuisia kauppareissuja, että alkaa olla hinnat ja kuitit sekaisin. Selvittelin minkä pystyin, ja sain aikaan melko tarkat laskelmat. Jostain maustepussista ja omenasta nyt koira taisi syödä kuitit. Sovelluksien kanssa en pelaa, joten niistä ei ole apua tässä. Yhden jäätelön taas söin, ja siitä lensi paperi roskiin. Luulin ottaneeni kuvan, mutta ei sitä löytynytkään.  Ostokset ovat silppua koska jokainen kerta kun tein vaikkapa turhan reissun Lidlin ohi, tai mitä lie olin hakemassa milloinkin muutakin kuin ruokaa, niin otin aina pussillisen vaikkapa kaurahiutaletta ja makaronia, että saa kaapit sopivan täyteen. Pääsee kohta joulun viettoon niin, ettei tarvitse yhden kaurahiutalepaketin takia alkaa miettiä kauppareissuja. Kaikki mikä maksaa alle 1€/kg ovat taas olleet kuukauden suosikkituotteinani varsinkin energianlähteiden osalta.  Maustekaappiakin joudun jo alkaa täyttämään uudelleen, sentään siellä ei mitään kolme vuo

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Lokakuu 3

 Lokakuun kolmannen viikon ruokaostokset. Tässä on täksi ja ensiviikoksi syömistä.  =6,85 € Combino täysjyväspagetti 2x 0,95 €/500g = 1,90 €/kg Punaiset linssit  500 g 1,99 €, 3,98 €/kg Luomu mustapavut Freshona 4 x 0,74 € = 2,96 € Lidlissä on ollut näitä tölkkipapuja jotenkin vähänlaisesti viimeaikoina, ja kysyin asiasta myyjältä. Kuulemma toimitusvaikeuksia ollut. Oli juuri mielessä että voisin ostaa koko laatikon kerralla kun alkavat loppua kotoakin muttei sieltä täyttä laatikkoa enää löytynyt. = 4,95 € Pirkka banaani 1,638 kg x 1,99 €/kg = 3,26 € K-Menu kivetön luumu 200 g  8,45 €/kg = 1,69 € Luumusoppaa, riisipuuron kanssa. Meira Kurkuma 24g 31,25 €/kg =  0,75 €  =1,37 € Kurkku 0,686 kg x 1,99 € = 1,37 € Kurkku oli Lidlissä tarjouksessa, sehän ei nyt aina ole näin halpaa. Baresa luomu tomaattimurska 12 X 0,99€/500g = 11,88 € Lauantai-illan puuhapussi Lidlistä 8,5 €: = 1,69 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kg = 5,32 € Persimoni 0,704 €/kg x 1,99 €/kg = 1,40 € Kotimaiset omenat 1 kg, 2,

WFPB - Keitto -Rosmariini ja curry

Keltainen keitto syksyyn, talveen tai mihin vuodenaikaan hyvänsä. Helppo koota kuivakaapin aineksista ja perus perunoista ja porkkanoista.  Laitoin reseptiä ylös koska tähän keittoon tulikin riisiä, ja mausteeksi rosmariinia. Kumpaakaan ainesta en ole keitoissa useinkaan käyttänyt. Perus pohja on vanha tuttu, eli peruna, porkkana ja linssit.  Peruna-porkkana-rosmariini-currykeitto: 1-2 porkkanaa n. litra perunoita, jauhoisia esim Afra. 0,5 dl punaisia kuivattuja linssejä 0,5 dl riisiä n.1-1,5 l vettä 1/2 tl suolaton currymauste 1/4 - 1/2 tl rouhittu mustapippuri 1/2 tl kuivattu rosmariini Tarvittaessa: Maun mukaan loraukset suolaisia maustekastikkeita kuten ketsuppi, sinappi, soijakastike tai ripottelu suolaa. Tai esim. Herbamare suolaa pintaan tms. ja/tai loraus tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia. Kuori ja pilko ensin porkkanat. Laita kiehumaan. Mausta. Keitä porkkanoita reilusti vaikka 10-15 minuuttia, tai kunnes alkavat jo pehmetä hyvin. Kuori tarvittaessa, ja pilko perunat. 

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

Luukku 16 - Juuriselleri - WFPB

 Luukku 16 aukenee: Juuriselleri Selleriä en olekaan kokeillut paljoa ollenkaan. Aukko sivistyksessä. Taisin ostaa vuosia sitten tällaisen mukula- tai juurisellerin, ja paistella sitä. En muista mitä sain aikaiseksi, ja sen jälkeen unohtunut koko mukulaselleri.  Varsiselleriä on välillä ollut. Juuriselleri ja mukulaselleri on sama asia. Erikseen on vielä varsi-ja lehtiselleri, ne ovat keskenään sama asia, pitkä varsi. Nyt juurisellereitä oli Lidlissä esillä 2,99 €/kg, ja siitä innostuin kokeilemaan. Oli niitä Prismassakin taannoin, ja kävi jo melkein ostoskorissakin, silloin oli jotain muuta niin jätin toiseen kertaan. Etsin netistä mitä tälle kannattaisi oikein tehdä, ja alkoi sitten hahmottua. Tein uunissa, salaatiksi ja keittämällä. Selleri kannattaa pestä ja harjata juuresharjalla. Jos haluaa pestä oikein tarkasti, koko sellerimukula kannattaa laittaa veteen likoamaan joksikin aikaa, että multa alkaa irrota helpommin, ja rapsutella sitten tarkemmin. Ne rypyläisimmät juuriosat voi k

WFPB - Haudutuspata ja riisinkeitin

Olen lykännyt moninaisten keittiökoneiden hankintaa, muun muassa koska haluan pitää keittiön tasot tyhjinä. Nyt päätin että on tullut aika luovuttaa taistelu, ja hankkia ne tasot täyteen keittiökoneita. Tässä postauksessa kerron miten keittiökoneiden kanssa on lähtenyt sujumaan. Jos sinulla ei vielä ole näitä, niin tästä voit ehkä saada vinkkiä kannattaako hankkia ja mitä. En tee nyt laitteiden tuotearvostelua teknisten ominaisuuksien osalta, vaan enemmän kyseessä on arvostelu arjessa. Mitä näillä tekee ja miten nämä soveltuvat tarkoitukseen, joka voi myös muotoutua tässä.  Tarkoitukseni näille laitehankinnoille oli arjen helpottaminen ruuan laiton osalta, ja bonuksena toivon säästäväni myös sähköä. Postauksen sisältö: Hankinnat, mitä ostin ja valintaperusteet Tilan käyttö Riisinkeitin Haudutuspata Valmiiseen pöytään Raaka-aineiden keittoajoista Reseptien etsiminen Keittoastian koko ja puhdistus Kuuden litran padan riittävyys Kahden litran padan riittävyys Sähkön säästäminen Ruuan lait