Siirry pääsisältöön

WFPB - Dieettipäiväkirja 4. - Mitä ei syödä, kertaus

 9. päivä Mary's Mini dieettiä koitti tänään. Huominen on viimeinen dieettipäivä.

Kastike kävi mielessä, mutta nämä 10 kg säkissä tulleet perunat toimivat parhaiten paistinperunoina. 

Vaihtelee, millaisia perunoita sattuu olemaan. Keittoon kävivät punaisen pussin jauhoiset perunat.

Keitin keiton currymausteisen keiton ohjeella, mutten käyttänyt linssejä tai maisseja. Ne olisivat dieetin ulkopuolinen ruoka.  

Dieetillähän ei syöty:
  • jauhoja, eli suurustettuja kastikkeita, leipää, pastaa
  • papuja
  • tofua ja kasveista jalostettuja tuotteita ym
  • kuivattuja hedelmiä
  • lisättyä rasvaa
  • rasvaisia kasviksia kuten pähkinät, avokado
  • eläinperäisiä tuotteita
  • muita tärkkelyksiä kuin se, minkä on valinnut. Esimerkiksi jos valitsee perunan, ei syödä riisiä, puuroa tai bataattia.
Mausteita ja vihanneksia sai käyttää, ja öljyttömiä maustekastikkeita. Pari hedelmää päivässä, kuten omena.

Tarkoituksenani oli dieetin aikana kehitellä monia tapoja laittaa perunaa. Piti tehdä Shepherd's Pie ja kastikkeita purkkeihin. 

Mutta eihän tässä kymmenessä päivässä ehtinyt läheskään kaikkea.

Otan koiriltakin muusia välistä, ja eipä päivässä oikein ole kuin se viisi ateriaa. Kaurapuuro oli koirille.


Vihannessörsselistä jätin kaikki kikherneet ja linssit pois, mitä normaalisti ehkä laittaisin.


Tein eilen illalla tavallisia öljyttömiä ranskalaisiani kuorituista, punaisen pussin perunoista. Kaipasin perunan aitoa makua, ilman grillimausteita. 

Huomattavissa on, että kun rutinoituu kaikenlaiseen perunanpyörittelyyn, se tuntuu olevan yhä vähemmän vaivalloista joka kerta.

Paljon vaikuttaa se, ettei muuta tehtävää ruuan kanssa ole jäljellä.


Tällainen work flow eli työjärjestys tms. minulla on keitettyihin perunoihin. Pesen multaperunat ja porkkanat ensin maljassa. En käytä koko ajan juoksevaa vettä, vaikka se olisi kyllä kaikista mukavinta.

Näistä perunoista ei tarvinnut kaikkia kuoria ottaa pois. Muusiperunat joutuu kuorimaan koirien takia.

Kun perunat on käyty läpi, kaadan ne vielä siivilään ja huuhtaisen. 


Hyvä olla aina pyyhkeitäkin pöydällä, että saa kattilanpohjan kuivata. Muuten se roplattaa vihaisesti hellalla.


Paistinperunat teen jääkaapissa olleista, keitetyistä perunoista.

Ketsupilla valelu, ja suolatonta grillimaustetta päälle. Grillausmaustetta tein oman sekoituksen isoon maustepurkkiin.

Ja sitten ne muut dieettimietteet:

Viimeksi taisin mainita, etten enää tee puntarin lukemasta nopeita päätelmiä. 

Kuitenkaan en nostanut puntaria pois näkyviltä (ympäristön hallinta ykkösenä, kuten Dr. Doug Lisle sanoo), joten tulihan siihen kuin automaationa astahdettua.

Nyt parina päivänä huomasin, ettei paino ainakaan enempää noussut.
Tänä aamuna se oli laskenut samaan, mitä se oli dieetin alkaessa.

Olin jouluna mielestäni lihonut, mutta vaikea sanoa taas puntarin perusteella mitään.
Pääasiassa se on vaihdellut koko WFPB -ruokavaliolla oloni ajan 56-58 kilon välillä. Lihomisen päättelin tunteesta ja siitä, että vaihteluväli alkoi olla 58-59, jopa 60kg. 

Eipä aikaakaan, kun jouduin jo hupparia riisumaan päältä saadakseni mieleiseni lukeman. 

Koen, että olin nyt ajoissa liikkeellä. Sain joulun herkuttelut ainakin nollaantumaan, tai tulen saamaan.

Peruna ei ainakaan lihota. Muuten tuo puntari ihan varmasti olisi kuitenkin jäänyt keikkumaan sen 60 kilon yläpuolelle, ainakin luulisi.

Tärkein mittari on tietysti se oma olo, eikä joka päivä ole tärkeää saada kalorinvajetta. 

Suurin dieetti on tapahtunut toistaiseksi pään sisällä. Keittiöni ei ole koskaan ollut näin siisti.

Vaikeuksia ei ole mielitekojen suhteen ollut yhtään. 

Toki, jos olisin dieetin aikana kylästellyt paljon jossain, missä paistetaan vegaanisia lättyjä ja tarjotaan vegaanista, rasvatonta puolukkapiirakkaa kauravaniljakastikkeen kanssa, tilanne voisi olla toinen. Olisin siinä harvinaisessa tapauksessa varmaan siirtänyt dieettiä ja laittanut sen tauolle.

Olisin joustanut etenkin sen takia, että mitään kiirettä ei kuitenkaan ole. Huomasin jo muutaman ensimmäisen dieettipäivän aikana, ettei tämä ole vaikeaa. 

Tällaisen dieetin pystyy pistämään alulle melko helposti, ja olemaan takuulla pitkiäkin aikoja perunan ja vihannesten varassa.Puutoksia tai heikkouksia ei tule. Etenkään, koska sen verran vararavintoakin on kehossa, kaikki luut eivät paista, tuolilla pystyy istumaan ja rasva ei koskaan pääse perunallakaan nollille. 

Nälkää ei tarvitse nähdä, eikä annoskokoja rajoiteta. Ne normaalit B12, Jodi ja D3 -lisäravinteet ovat käytössä, kuten vegaanisella ruokavaliolla muutenkin.

"Laihduttaessa" voi tulla kiusaus pienentää annoskokoja, ihan tavan ja tottumuksen takia, mutta se on ilmeisesti aivan turhaa. 

Turha varmaan myöskään tarkoituksella syödä ähkyyn joka aterialla, mutta asiaa ei siis tarvitse miettiä sen kummemmin.

Vielä viimeinen päivä, ja katsotaan se seuraavalla kerralla

Kiitos kun luit, ja hyvää päivää.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Viikon ruokaostokset - Toukokuu vko 2. 30 €

Toukokuun toisen viikon ruokaostokset. 29.96 € eli kolme kymppiä. Salesta n. 16 €.  N. 3,5 kg perunaa Etikka on samalla siivousaine, mutta laitetaan nyt. Kauramaitopurkki maksoi 2,15 €. Hieman hinta noussut. Ei ihan kokokasvisruokaakaan, joten voisi ottaa tilalle vaikkapa ruukkuyrtin. Tai salaattipussin. Mutta kyllä nyt oli kiva tehdä kaura-aterioita.  Kaali, kurkku ja kesäkurpitsa. Melkein kaksi ja puoli kiloa. Yhteensä vitosen. Kurkku on aina kiire syödä pois, ettei se ala mennä keltaiseksi ja mauttomaksi. Pätkin siitä aina loput keittoihin ja muihin ruokiin. Kesäkurpitsa säilyy melko hyvin jääkaapissa. Vaan enpä näitä säilytettäväksi nyt ostanut. Perunaostoksia. Tällä viikolla yhteensä 7,8 kg perunaa, 7,62 €. Vielä on vajaa pussi jäljellä. Multaperunat 0,85 €/kg, pussiperunat 1,10 €/kg Käväisin Prismassakin mutkan. Ostin nämä ensi viikkoa varten. 5.13 €. Lisäksi äiti toi pari kiloa riisiä, joka ei kuulemma mene.  Muuton takia yritän ostaa mahdollisimman vähän. Pakkasessa on kastikep

WFPB - Maustaminen osa 4. - Happamuus

Mausteista jatketaan.  Viimeksi oli osa 3. Yrttejä ja tulisuutta .  Nyt katsotaan happamia ja kirpeitä lisämakuja ruuassa. Riippuu ruuasta, mistä kasvista tai aineesta happamuus mieluiten haetaan. Sitruuna antaa happamuuden lisäksi C-vitamiinia, ellei sitä kuumenneta liikaa. Jos ruokalautasellinen tuntuu kaipaavan suolaa, niin joskus sen sijaan auttaakin sitruuna. Ihan kaikkeen sitruuna ei sovi.  Ei siitä kauaa ole, kun jonkin risoton tai keiton päälle pirskautin hieman liikaa sitruunaa, ja sitten se ei maistunut millekään muulle.  Toiset keitot sitruuna kruunaa ihan täydellisesti. Puhun nyt vain omasta kokemuksesta, mutta sitruunavettä juodessani alkaa melkein jo samana päivänä vihloa hampaita.  Kun lisään sitruunaa sinne tänne vähän, ei tuntuisi vaikuttavan niin paljoa hampaisiin. Sitruuna raikastaa salaatit ja höyrytetyt kasvikset.  Happamuuden takia myös marjat ovat usein kiva lisä lautasen reunalle tai salaatteihin. Happamuushan niissäkin on. Ruokaan harvemmin sekoitan marjoja, en

WFPB - Maustaminen, osa 3. - Yrttejä ja tulisuutta

Tämä on hieman pidempi juttu nyt, maustamisesta. Laadukkaan ruoan ystävät ja kulinaristisesti valveutuneet tietävät, että mausteethan jauhetaan mieluiten morttelissa kokonaisista pippureista ja siemenistä. Kasvatetaan yrttejä itse, ja jokainen päivä on tuore raikas salaatti pöydässä. Vinha perä tässä, koska avattu mauste ja kasvi väljähtyy nopeampaa, kuin omassa luontaisessa muodossaan oleva. Ruuanlaitossa käytetään ihanteellisesti paljon tuoreita yrttejä.  Mieluiten ostetaan aina kokonaisena ja tuoreena kaikki, mitä vain saa. Se asenne on hyvä  kun haluaa tehdä hyvää ruokaa. Varsinkin asioiden syömistä kokonaisena ja tuoreena tuetaan tässä kokokasvisruokavaliossa.  Tuoreus ja raaka-aineiden laatu on hyvä ajatus myös sen kannalta,kun haluaa vähentää suolan ja sokerin käyttöä omassa ruokavaliossa. Niitä ei ehkä tarvita niin paljon, kun ruoka on hyvää muutenkin. Samalla myös on tarkoitus totuttaa makuaisti vähempiin kemikaaleihin, ja maistamaan ruuan aidot maut. Tässä ruokavaliossa ei se

WFPB - Kaurakeksit luumusoseesta ja omenasoseesta

Kevyttä herkkua, ilman rasvaa. Vähäsokerisesti. Kokeilin luumusosetta rasvan tai kanamunan korvikkeena. puolikas ylikypsä banaani muusattuna 1 dl luumusosetta 1 dl kaurajauhoja 2 dl kaurahiutaleita 180 C uunissa toiseksi ylimmällä tasolla n. 20 minuuttia.  Ripottelin kaurahiutaleita lisää, kunnes sain kekseihin sopivan koostumuksen. Laitoin yhdet ruokalusikalliset puolukoita ja rusinoita, mutta ne olivatkin sitten valmiissa kekseissä melko kirpeitä. Yleensä toimivat banaanikekseissä hyvin. Ihan pieni ripaus suolaa, kaksi teelusikallista sokeria ja teelusikalliset kanelia ja vaniljasokeria. Rriippuu siitäkin, miten makeaan on tottunut, voi laittaa enemmän tai vähemmän sokeria. Näyttävät tosi pieniltä, mutta yritin tehdä reilun kokoisia keksejä. Ripottelin päälle vähän kanelia ja vaniljasokeria vielä ennen uuniin laittamista. 180 C ja 20 minuuttia. Olivat vähän ottaneet väriä, paistuneet siis kullanruskeiksi.  Alapuolelta katsottuna olivat hieman ruskistuneet. Käänsin ne ympäri, etteivät

WFPB - Piirakkapohja pula-ajan tapaan - Suolainen täyte

Piirakkapohjalle löytyi mainio sapluuna "Pula-ajan ruokaohjeita" - nimisestä kirjasta, Marttaliiton kirjasia N:o 22, 6.painos, vuodelta 1946, näköispainos vuodelta 1997, Marttaliitto ry, kirjoittaja Saimi Latonen. Ohjeen nimi oli "Omenapiirakka", ja se löytyi sivulta 10. Resepti vaikutti  käyvän sekä suolaisiin että makeisiin. Ohueksi kaulittuna taikina toimii myös pasteijoiksi leivottuna.  Vegaaninen tämä oli jo valmiiksi, ja vieläpä ilman taikinaan lisättyä rasvaa. Joulutortut saa kun tekee hiivaleipävehnäjauhoihin, kokonaisten keitettyjen perunoiden kera.  Uusin: Pasteijat +tortut Ainekset menivät näin: 200 g keitettyjä perunoita 4 tl. etikkaa 1/2 tl. suolaa 2 tl. leivinjauhetta tai 2 tl. soodaa jauhoja Vaikka ohjeessa puhuttiinkin keitetyistä perunoista, käytin silti veteen tehtyä perunamuusia. Sitä sattui olemaan valmiina.  Pohjasta voi tulla ominaisuuksiltaan erilainen, käyttäessä keitettyjä perunoita kuten neuvottiin.  Ei se varmaankaan kauas poikkea näinkä

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Ruokaostokset - Juhlapostaus - Mausteet osa 1., ruuanlaiton opettelu, koirat, blogi - Vappu -22

Nyt huhtikuun ruokaostokset.  Juhlaostokset, koska tässä kuussa tuli vuosi täyteen blogin pitämistä aktiivisesti. Laskin kuiteista, että meni 77 euroa ja hilut. Jos tuorekurkun ja pari omenaa haen, voi tulla 80 euroa täyteen. Pari kertaa olen käynyt marketissa kaupunkireissulla, mutta enimmäkseen nämä ostokset ovat lähikaupoista. Suunnittelen muuttoa, ja yritän syödä pakastimet tyhjäksi.  Katsotaan ensin ruokaostokset.  Sitten lopuksi muuta juttua koirista, blogin tekemisestä ja maustamisen opettelusta.  Kerron myös ehdotukseni vapun menyysta.  Ruokaostokset huhtikuussa 2022 Perunaostoksia Prismasta, huhtikuussa, 11 kg ja 800g. 8,39€ Kahdeksan perunanhakureissua lähikauppaan.  Noin 28 kiloa perunoita huhtikuussa. Onneksi en kaikkia syönyt yksin.  En ole erotellut tästä koirien perunoita. N. 26 euroa. 4 kiloa porkkanoita, kilo punajuuria. Punakaali, lanttu ja kaali. 9,13 €. Kurkkuja mukaan aina perunanhakureissulla. 2,5 € Hedelmät tekivät yhteensä huhtikuussa 10,88 € Veriappelsiineja my

WFPB - Ruokaostokset 32 € - Toukokuu vko 1 - Kokkailut - Äitienpäivä

Viikon ruokaostokset, ja viikon kokkailuita. Ideat myös äitienpäivään. Hedelmiä vappupöytään Salesta. Perunoita. Perunoita, punajuuria ja kurkku 4.50 € Porkkanat piti hakea K-marketista asti. Kelit olleet vähän huonoja, joten ei ole montaa hupikävelyä sinne hotsittanut tehdä. Kerran kävin, ja sattuikin olemaan omenatarjous, 0,50 €/kilo.  Kauramaitopurkin muistin ostaa, mutta se soijajogurttihan unohtui.  Olisin halunnut tehdä italiansalaattia, mutta en sitten kaupassa enää muistanutkaan. Loppuviikosta alkoi olla ongelma, että mitä vihannesta söisi. Pakastimessa on vielä jotain, mutta oli taas haettava kaali, että saa tuorettakin pöytään. Punajuurien, porkkanoiden ja omenoiden kanssa kaalista tulee monta asiaa halvalla. Kesäkurpitsakin olisi nyt ollut melko edullista. Yhteensä meni 32, 38 €. Kokkailut: Punajuuria ja kaalta keitin, ja maustoin. Tähän keitokseen käyvät myös porkkanat ja omenat. Säilykepaprikat toimivat myös tosi hyvin. rouhittu mustapippuri jauhettu inkivääri jauhettu kur