Siirry pääsisältöön

WFPB - Dieettipäiväkirja 3.

Tein tämän dieetin huvikseni, kun tarvitsin blogiin ideoita. Samalla huomasin joulun jälkeen, että oli mahdollisesti paino jopa nousussa, mikä on harvinainen tapahtuma WFPB-n aloittamiseni jälkeen. Tosin vain kilon verran, näin aluksi.

Sain sitten idean lähteä toteuttamaan Mary's Mini - nimistä dieettiä kymmenen päivän ajan. Dieettiruuaksi sai valita eri vaihtoehtoja, ja minä valitsin pääruuaksi perunan. Vihanneksia lisäksi. Söin siis kymmenen päivää perunaa ruuaksi. 

Melkolailla sama, kuin WFPB, eli ei mikään mullistava dieetti sinänsä normaaliin ruokavaliooni verrattuna.

Dieettipäiväkirja 3:

Luottamus dieettiin palasi eilisen päivän aikana, eli päivänä 6.

Puntari sanoo mitä sanoo, mutta finelin ruokapäiväkirjan mukaan en saa edes kahta tuhatta kaloria päivässä kasaan näillä dieettiruuilla. 

Vaikka söisin kahden kilon pussin päivässä keitettyä perunaa, ja laittaisin desilitran ketsuppia, sillä ei laskelmien mukaan ole mitään väliä. Edes suolan saantisuositus ei ylity. 

Kaloreita en ala laskea, mutta katsoin sen verran, että tiedän mikä on yleisvaikutelma. 1500 kcal, 1800, 1400 jne


Isoimpikin määrä paistinpottuja, jotka otin äsken uunista, täysi pellillinen, eivät painaneet kuin alle puolitoista kiloa kypsinä, ennen uuniin laittoa. Siitäkin oli osa porkkanaa. 

Ei ihme, jos pitää hakea lisää, lisää ja vielä kerran lisää.

Paistetut perunat ovat kahteen kertaan kypsennettyjä, joten niiden hyödynnettävyys elimistössä voi olla suuri. Antipa olla, koska tuo on helppo ja maukas ratkaisu laittaa ne perunat. 

Hyödynnettävyydellä selittyy, miksi nälkä tulee keittoruokaa syödessä. Paljon nestettä, paljon vihannesta, ja perunat vain kerran kypsennettyjä.Kulutus ja syöminen voivat olla balanssissa, kun paino ei liiku. Ei aina huono vaihtoehto sekään.

Löysin sellaisen tyypin taas kuin Dr. Doug Lisle, ja kuuntelin saarnaa. Oli helppo kuunnella, kun oli niin tästä samasta aiheesta, ja olin tosi kiinnostunut.

Hänellä oli tosi mielenkiintoisia juttuja. Kuten, että ympäristön hallintaan pitäisi käyttää enemmän vaivaa, kuin itsensä. Sen mukaan siis riittäisi tämä omakin käytäntö, että tarjolla on sitä ruokaa mitä pitää syödä, ja hyllyjen reunoilla ei repsota koko ajan suklaapapereita. 


Ostaa ne perunat ja porkkanat, ja sitten vain syö kun on nälkä. Loput pitäisi hoitua itsestään. 

Jos on siinä vaiheessa vielä hoitumatta, voisin vaikka muokata lisää ympäristöä. Kuten tehdä raakojen vihannesten syömisestä helpompaa itselle, kasvattaakseni niiden osuutta.

Salaatin syömisestäkään ei tarvinne silti mitään näppylöitä ottaa, jos ei joka päivä jaksa väsätä. 


Eilen tuli syötyä raakaa vihannesta ihan kivasti samalla, kun tein tätä sörsseliä. 

Toinen oivallus Dr. Doug Lislen puheista oli, että puntari sotkee ajatukset. Eli saatat tehdä täysin oikein, elimistö oikein nesteytyy hienosti, ja rasva on jo alkanut palamaan. 

Kaikki on siis hienosti, mutta käväiset puntarilla ja näet painon nousseen. Heti paniikissa luulet, että nyt teet väärin.

Niinhän se oli nytkin. Kaikki merkit ja oma olo osoittaa, että on ihan ok. Mutta puntari on muka sitä mieltä, että söin liikaa perunaa eilen.


Minua hämäsi se, että olen joskus ennenkin tehnyt pieniä siivouksia ruokavaliossa, ja ne ovat näkyneet omasta mielestäni melko heti. 

Mutta jos paino muuttuu noin kilon suuntaan tai toiseen, siitä ei vain voi mitään johtopäätöksiä vielä alle viikossa vetää. 

Olen sen kyllä kuullut aikaisemminkin, mutta ei ne asiat vain mielessä pysy.


Piti pitkään penkoa ja yrittää rivien välistä tihrustaa googlessa, mutta löysin viimein jonkun toisenkin henkilön, jonka paino oli noussut Mary's Mini -dieetin aikana.

Nauroin kippurassa, koska tarina oli niin saman kuuloinen. Kaikki samat jutut että no, en ole tehnyt dieetistä tarpeeksi tylsää. 

Ihan kuten itsekin mietin, että mitäs paistelen pottuja, haen lisää ja lisää, lyön ketsuppeja ja mausteita päälle, enkä kärsi tarpeeksi apaattisesta ruuasta.


Toinen yhtäläisyys oli, että normaalipainossa liikutaan. 

Ja hän harrasti vielä liikuntaakin, toisin kuin minä. Ja silti oli saanut painoa lisää.

Tein vihreän keiton kauramaidon lopusta ja pakastevihanneksista. Tosi hyvää garam masalan kanssa.

Tulee laitettua ihan ihme mausteita perunoiden päälle välillä.

Eilen tein aivan ihanan perunamuusin. Sen piti olla ensin vain koirille, mutta olikin niin hyvää.Sekaisin keitettyä lanttu- ja porkkanasosetta, ja perunamuusia.

Maustoin muusin ravintohiivalla ja reilulla määrällä suolatonta jauhelihamaustetta.

Tätä syödessä ripautin hyppysellisen suolaa päälle, koska halusin korostaa jauhelihamaustetta. 

Muusiin uppoaa kyllä kaikki mausteet hukuksiin. 

Oli muuten niitä ruokia, että vaikka miten paljon yritin syödä, tunnin päästä oli jo nälkä. Mutta hyvää.

Tämän päivän aamupala. Päivä numero seitsemän dieetillä.

Laitoin koko pellillisen näkymän kuvaan, koska otan tosiaan lisää, jos huvittaa.

Tyypillistä käytöstä itselleni tällä ruokavaliolla on aina ollut, että keksittyäni jonkin "uuden" ruuan tai uuden tavan tehdä jokin ruoka, innostun hetkeksi siitä ja saatan vetää kuin hyeena sitä ruokaa.

Mutta kun ruoka tulee tutuksi, ja sitä tekee monta kertaa, innostus laantuu ja syöminen palaa normaalitasolle.
Siksi en ole huolissani muutenkaan, jos tulee vaikkapa tekemisen puutteessa syötyä joskus vähän liikaa, samalla kun katselee tv-sarjoja. 

Dieetti jatkuu nyt siten, etten käy puntarilla enää. Tai jos käyn, en tee siitä päätelmiä. Innoissani kerron tietysti, jos se laskee. 

Jatkan mahdollisesti dieettiä sen 10. päivän jälkeen siksikin, että ostin alkuviikosta 30 kiloa perunaa, ja jonkun ne on syötävä pois. 

Eikä vättämättä huvita heti laittaa jalalla koreasti 10. päivän koittaessa, koska haluan ensin katsoa mitä tapahtuu. Nostanut myös luovuuden tasoa, kun on rajattu materiaalien määrä kokkauksissa.

Tässä linkki siihen Dr. Doug Lislen juttuun: Kannattaa toki katsoa alusta, mutta tämä lähtee nyt siitä kohtaa, mistä aloin katsomaan.

Tässä linkki blogiin, jossa dieettiläinen ei ollut laihtunutkaan dieetillä. 

Hänen videonsa alkaen 6. päivästä. Kannattaa tietysti katsoa kaikki, mutta laitoin tuon mikä oli päivästä 6. ja samanlainen  painonnousukohta, minkä kohtasin itsekin. Tässä part 1   

ja part 2. , formerfatforker.com

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Syyskuun ruokia - Viisi ruokaideaa

Syyskuisia hyviä ruokaideoita ja porkkanan poseerauksia on, mutta ne pölyttyvät arkistossa.  Vähänpä niistä siellä on hyötyä kenellekään. Päätin siis katsoa syyskuun 2021 kuvakansiot läpi ja laittaa ideat esille. Ruokakuluissa säästin jo silloin, joten ruokakulujen seuranta ja ostosvinkit on teemana vähän tänäänkin.  Ja kasvissesonki, varsinkin juurekset. Nyt kun syyskuu on vasta viikon vanha, näistä voi nähdä mitä loppukuussa mahdollisesti on luvassa. Menneisyyshän toimii joskus tulevaisuutta ennustavana kristallipallona. Kasvi joka oli silloin sesongissa, on todennäköisesti sesongissa nytkin. Tässä viisi vinkkiä syksyyn: 1. Keitto Keitto lantusta, porkkanasta ja perunasta. Ihana syksyinen keitto, johon tulee kaikki tutut mauste- ja mustapippurit.  2. Leipä Peltileipä - Karua ruista ja grahamia Keiton kanssa käy hyvin peltileipä. Täysjyvää, joten on kuitupitoinen ja terveellinen.   Teen usein tällä samalla taikinalla mutta niin, että lusikoin pellille keoiksi. Keot saattavat levitä yh

WFPB - Viikon ruokaostokset - Syyskuu 1. 30 €

Ostosten jälkeen tutkittua tietoa terveydestä ja ravinnosta. Lääkäri Soili Kasanen on laatinut luentodiat aiheesta: Miksi Suomi lihoo?  Syyskuun ensimmäisen viikon ruokaostokset, jotka tekivät 29.36 €: = 9,56 € 10 kg juureksia n. kympillä.  Kaupoissa oli euron tarjouksia.  Kahden kilon porkkanasäkit olivat Prismassa 1,79 €. n.90 snt/kilo.  Nyt on jääkaapin ylähylly porkkanoita täynnä. Riittää vielä ensi viikollekin. = 4,53 € K-Supermarketissa oli halvin peruna K-Menu. 1,79 €/2kg, n. 0,90 €/kg. Colomba-lajikkeisia.  Olipa helppo laittaa ruokaa valmiiksi pestyistä. Ovat voineet saada enemmän valoa kaupassa mutta jos heti laittaa, uskaltaa ostaa. Kiireettä valmistettaviin valitsen multaisia. Pois pussista, niin pysyvät kuivina. Prismasta sai multaista Annabelleä hintaan 0,65 €/kg. = 3,58 € K-Supermarketissa oli tarjous, punainen lehtikaali 1,99 €. Parsakaali oli halvinta nyt Prismassa 3,39 €, ja siellä ne olivat myös komeimmat.  Punainen lehtikaali oli jännä. Se tuoksui kukkaiselle. Värin

WFPB - Ruokaostokset - Syyskuu 2. 45 € - Lidlin keittiökoneet - Kotiseutupäivät

Ensin viikon ruokaostokset 45 €, ja lopussa yllätysostoksia. Lidlin keittiökoneita ja kotiseutupäivät. = 16,96 € Parsakaali 2,47 €, kilohinta 3,39 € Minimanissa Kaksi kiloa pakastettua lehtikaalia Prismasta 12,20 €,  3,05 €/500g, 6,10 €/kg. Luomu lehtikaali Prismassa 150 g/2,29 €. Kurkku oli paikoin hintavampaa, Minimanissa vielä alle 3 €/kg. = 3,8  €   K-Superissa tarjouksessa euron kilo bataatit. Tosi isoja, jokainen näistä oli yli 1,2 kg. 3,8 kg. = 2,14 € 1,280 kg. 1 €/kg. = 3,57 € Omenoita ostin kolmea erilaista. Luomuja alle 3 €/kg ja euron/kg Jonagoldeja. = 2,69 € 3,84 € kg. Paketissa oli 700 g. Heräteostos. Muita hiutaleita vaihteeksi, kuin kaura. Pitäisi löytää nyt halvalla jostain iso ruma säkki näitä. Oli ihan kiva vaihtelu aamupuuroksi.  Nallen kuva on kiva, mutta tulee mieleen nostaako se hintaa. Brändi. = 2, 97 € 1,32 €/kg, 0,99 €/pkt Edullisin tapa nyt saada erilaisia hiutaleita.  Kotimaista - kaurahiutale oli melkein saman hintaista, 1,35  €/kg.  = 2,39 € Minimanissa jos

WFPB - Sadonkorjuuämpäri - Juuresämpäri 5 euroa

Tänään alkoi sadonkorjuuämpäritarjous K-Supermarketissa.  Sanoin sitä ennen juuresämpäriksi vahingossa. Olikohan se joskus sen niminen, vai mistä tuli juuresämpäri? Mainoksessa oli nyt siis sadonkorjuuämpäri-nimellä. Viidellä eurolla sai täyttää ämpärin. Ämpäri kaupan päälle. Kaali, porkkana, punajuuri, lanttu. Lisäksi olisi saanut ottaa sipulia ja perunaa. Kuvassa ämpäri on uudelleentäytetty, koska sisältö levisi kertaalleen auton peräkonttiin. Sain mahtumaan: 1495 g punajuuria 1559 g lanttua 1490 g kaalin 3236 g porkkanaa Yhteensä 7780 g eli n. 7,8 kg Mainoksessa luvattiin että ämpäriin mahtuu noin 6,5 kg. Viime vuoden ämpäristä syyskuussa 2021 sain 6,1 kg.  Alkaa siis täyttötekniikka hioutua.  Porkkanoilla ja pienillä punajuurilla kun tilkitsee, saa joka reunan täyteen. Kaali piti asetella keskelle päällimmäiseksi ettei se vie kaikkea tilaa. Sitten aidata se paikoilleen pystyporkkanoilla.  Lantut ovat hankalan mallisia.  Ne kaalin alle, ja taas lisää porkkanaa. Siinä tulee kaikenla

WFPB - Peruna-porkkanakeitto - Tutkittu tieto ruuasta - Marion Nestle, T. Colin Campbell, PhD

Varsinkin jos inspiroidut minimalismista, tämä keitto voi olla sinulle.  Reseptin jälkeen terveystietolinkkejä, tällä kertaa ruokateollisuuden ja tutkimustiedon välisistä yhteyksistä. Englanniksi. Marion Nestle n työstä voi saada ajattelemisen aihetta, miten monenlaisiin ruoka-ainetutkimuksiin voi ehkä suhtautua. Peruna-porkkanakeitto: perunaa  porkkanaa vettä maustepippuria mustapippuria n. 1 tl kuivattua tilliä 1-2 rkl kuivattua persiljaa 1 rkl ketsuppia tomaattisosetta, paseerattua tomaattia tai tomaattimurskaa Voit käyttää kokonaisia, rouhittuja tai jauhettuja mausteita. Itse lisään yrttivalikoimaan välillä myös 1 tl basilikaa ja oreganoa. Paprikajauhoa, chiliä. Kaikki käy. Laakerinlehti voi olla hyvä, jos sattuu olemaan. Tähän käy myös pakastelehtikaali, pakastevihannekset ja tietysti pavut. Itse heittelin kaikki pikku nyssäkät pakkasesta, ja muut vihannesjämät. Tällä viikolla keitin tätä keittoa melkein joka päivä.  Kannattaa mitoittaa kattilan koon, ja tarpeen mukaan. Haluaako p

WFPB - Syyskuun kokkailut - Välikatsaus - Mitä ruokia ostoksista tuli?

Ideat jakoon, eli mitä ruokaostoksista tuli. Syyskuun ensimmäisellä viikolla ostin porkkanoita kahdeksan kiloa.  Mietin niitä porkkanoita ostaessa, että mitähän tästäkin taas tulee. Jääkaappi rönsyili porkkanapusseista. Juurespusseja tursotti jokaisella hyllyllä, ja omenat piti järjestellä oviin. Alalokeron täytin perunalla. Olipa helppoa miettiä, mitä ruuaksi.  Syyskuun ruokaostosten välikatsaus: Porkkanat ja muut juurekset, perunat ja bataatit sain ostettua noin eurolla kilo. Kauppasummia viimeisen parin viikon ostoksissa nostivat kaikki heräte- tai höpönassuostokset, kuten siemenet, kuivahedelmät, kauramaidot ja niistä hieman tärkeämmät, eli mausteet. Taaskaan en elä kädestä suuhun, vaan ostin vähän kaikkea etukäteen. Neljää pussia pakastelehtikaalta ei esimerkiksi ole vielä mennyt, eikä kaikkia hiutalepaketteja ole avattu. Tässä kuussa on mennyt ruokaan  30 € + 45 € = 75 €. Bataatit, perunat ja juurekset 24,32  €. lehtivihreät vihannekset ja kurkut 20.54 €. hedelmät 10,56 € viljat

WFPB - Haudutuspata ja riisinkeitin

Olen lykännyt moninaisten keittiökoneiden hankintaa, muun muassa koska haluan pitää keittiön tasot tyhjinä. Nyt päätin että on tullut aika luovuttaa taistelu, ja hankkia ne tasot täyteen keittiökoneita. Tässä postauksessa kerron miten keittiökoneiden kanssa on lähtenyt sujumaan. Jos sinulla ei vielä ole näitä, niin tästä voit ehkä saada vinkkiä kannattaako hankkia ja mitä. En tee nyt laitteiden tuotearvostelua teknisten ominaisuuksien osalta, vaan enemmän kyseessä on arvostelu arjessa. Mitä näillä tekee ja miten nämä soveltuvat tarkoitukseen, joka voi myös muotoutua tässä.  Tarkoitukseni näille laitehankinnoille oli arjen helpottaminen ruuan laiton osalta, ja bonuksena toivon säästäväni myös sähköä. Postauksen sisältö: Hankinnat, mitä ostin ja valintaperusteet Tilan käyttö Riisinkeitin Haudutuspata Valmiiseen pöytään Raaka-aineiden keittoajoista Reseptien etsiminen Keittoastian koko ja puhdistus Kuuden litran padan riittävyys Kahden litran padan riittävyys Sähkön säästäminen Ruuan lait

WFPB - Ruokaostokset - Syyskuu 4. 30 € - Vinkki säilytykseen: Kylmälaukku vihanneksille - Ananas

Ostokset tekivät 30,14 €.  Ananaspohdinta ostoskuvien lomassa. Kuoret ovat isot, joten käykö ananas säästöbudjettiin? Lopussa myös vinkit vihannesten säilytykseen. Pusseissa vai ilman? Sekä viileäsäilytys parvekkeella. Mitä tehdä jos on hyvä vihannestarjous kaupassa, mutta jääkaappiin ei sillä hetkellä mahtuisi? Ruokaostokset: Syyskuuta on vielä melkein viikko jäljellä, ja tästä meinaa nyt siis tulla viiden viikon ruokaostosjakso. Katsotaan mikä on lopullinen kuukauden ruokamenosaldo sitten, kun kuu on vaihtunut. Tähän mennessä: Syyskuu 1. 30 € + linkit , pdf Syyskuu 2. 45 €, keittiökoneostot ja kotiseutupäivät Syyskuu 3, 30 € - ruokahävikki Syyskuu 4, 30 €, allaolevat ostokset 30+45+30+30 = 135 € syyskuussa ruokaostoksiin. Viime viikon ostokset: = 14,15 € Nauriit olivat lähituottajan myyjäisistä 3 €/kg, Lapin kaskinauriita. 2 kg = 6 € Näistä on paljon iloa. Ovat mielestäni niin makeita ja pehmeitä, että voi syödä kuten hedelmiä. Lehtikaali 2,19 €, 200 g Paprika 1,49 €/kg, 1,523 kg 2,2

WFPB - Elokuun ruokamenot yht. 260 € - Kotivara 75 €

Tähän postaukseen keräsin taas ostoksia, joita en olisi heti tarvinnut. Siksi näitä voi sanoa kotivaroiksi. Tomaattisäilykkeissä yksi tai kaksi olisi riittänyt viikon kokkailuihin. Voi niitä kotivaraostoksia aina olla pitkin matkaa. Varmaan järkevää ylläpitää kotivaraa hakemalla asioita ennen, kuin ne loppuvat.  Ettei tarvitse tehdä mitään urakkaakaan siitä.  Nytkään en sentään yhdellä ja samalla kauppareissulla kaikkia tuonut.  Elokuun muut ostokset: Elokuu 1. 30 € - Virheostos ja hävikkilaatikko Elokuu 2. 65 € - Kotivara  Elokuu 2. 30 € - Leffaeväät Elokuu 3. 40 € Elokuu 4. 20 € Niistä yhteensä 185 € + nämä haalimiset 75 € = 260 €/elokuu. Pidän onnistuneena tätä kuukautta, vaikka summa heilahtikin noin paljon yli 200 €.  Katsotaan, jääkö nyt syyskuussa sitten alemmas.  Tässä on 12 kohtaa. Laitoin numerot, että selatessa tietää missä mennään. Pohditaan tuotteiden kohdalla kilohintoja taas, ja mietitään myös siirtyäkö luomuun. Jauhoja on nyt, ja hiutaleita. Ja onko pähkinöitä pakko oll

WFPB - Ruokaostokset - Syyskuu 3. 30 € - Ruokahävikki

 Syyskuun kolmannet viikon ruokaostokset, 27,81 €. Lisäksi juttua ruokahävikistä. = 7 € Kotiseutupäiviltä viime viikonloppuna. Äidin kanssa siellä höyryttiin menemään, juteltiin myyjien kanssa ja ostettiin. Kymppi, kaks, vastarahat, kolme euroa kilo, paljonko porkkana maksaa?  Täällä sitten huomattiin, että äidillä ei ole silti mitään. "Eksie ostanu mittään?" Jaettiin sitten puoleksi nämä.  Punajuuret 3 €/kg Porkkanat 3 €/kg Nauriit 3 €/kg Yrtit 3 €/nippu X 2 =6 =  15 € jaettuna noin kahtia. Kuka osti mitä, kenelle jäi kympistä vastaraha, en tiedä. Mutta sen verran söin kasvia. Nuo yrttiniput olivat thaibasilika ja sitruunabasilika. Ne kuivataan, ja voi sekoittaa kuumaan veteen, ja juoda. Eli yrttijuomaa. Tuoreena voisi käyttää. Pitäisi etsiä resepti jostain, että mihin wokkiin tai ruokaan noita kannattaisi laittaa.  = 1,72 € Luomulanttu, Prismasta 0,616 kg ´ 2,79 €/kg Kun kaikki muutkin juurekset kerran olivat jotain hienoja, niin kyllä lanttukin sai sitten olla luomu. =2,29