Siirry pääsisältöön

WFPB - Dieettipäiväkirja 3.

Luottamus dieettiin palasi eilisen päivän aikana, eli päivänä 6.

Puntari sanoo mitä sanoo, mutta finelin ruokapäiväkirjan mukaan en saa edes kahta tuhatta kaloria päivässä kasaan näillä dieettiruuilla. 

Vaikka söisin kahden kilon pussin päivässä keitettyä perunaa, ja laittaisin desilitran ketsuppia, sillä ei laskelmien mukaan ole mitään väliä. Edes suolan saantisuositus ei ylity. 

Kaloreita en ala laskea, mutta katsoin sen verran, että tiedän mikä on yleisvaikutelma. 1500 kcal, 1800, 1400 jne


Isoimpikin määrä paistinpottuja, jotka otin äsken uunista, täysi pellillinen, eivät painaneet kuin alle puolitoista kiloa kypsinä, ennen uuniin laittoa. Siitäkin oli osa porkkanaa. 

Ei ihme, jos pitää hakea lisää, lisää ja vielä kerran lisää.

Paistetut perunat ovat kahteen kertaan kypsennettyjä, joten niiden hyödynnettävyys elimistössä voi olla suuri. Antipa olla, koska tuo on helppo ja maukas ratkaisu laittaa ne perunat. 

Hyödynnettävyydellä selittyy, miksi nälkä tulee keittoruokaa syödessä. Paljon nestettä, paljon vihannesta, ja perunat vain kerran kypsennettyjä.Kulutus ja syöminen voivat olla balanssissa, kun paino ei liiku. Ei aina huono vaihtoehto sekään.

Löysin sellaisen tyypin taas kuin Dr. Doug Lisle, ja kuuntelin saarnaa. Oli helppo kuunnella, kun oli niin tästä samasta aiheesta, ja olin tosi kiinnostunut.

Hänellä oli tosi mielenkiintoisia juttuja. Kuten, että ympäristön hallintaan pitäisi käyttää enemmän vaivaa, kuin itsensä. Sen mukaan siis riittäisi tämä omakin käytäntö, että tarjolla on sitä ruokaa mitä pitää syödä, ja hyllyjen reunoilla ei repsota koko ajan suklaapapereita. 


Ostaa ne perunat ja porkkanat, ja sitten vain syö kun on nälkä. Loput pitäisi hoitua itsestään. 

Jos on siinä vaiheessa vielä hoitumatta, voisin vaikka muokata lisää ympäristöä. Kuten tehdä raakojen vihannesten syömisestä helpompaa itselle, kasvattaakseni niiden osuutta.

Salaatin syömisestäkään ei tarvinne silti mitään näppylöitä ottaa, jos ei joka päivä jaksa väsätä. 


Eilen tuli syötyä raakaa vihannesta ihan kivasti samalla, kun tein tätä sörsseliä. 

Toinen oivallus Dr. Doug Lislen puheista oli, että puntari sotkee ajatukset. Eli saatat tehdä täysin oikein, elimistö oikein nesteytyy hienosti, ja rasva on jo alkanut palamaan. 

Kaikki on siis hienosti, mutta käväiset puntarilla ja näet painon nousseen. Heti paniikissa luulet, että nyt teet väärin.

Niinhän se oli nytkin. Kaikki merkit ja oma olo osoittaa, että on ihan ok. Mutta puntari on muka sitä mieltä, että söin liikaa perunaa eilen.


Minua hämäsi se, että olen joskus ennenkin tehnyt pieniä siivouksia ruokavaliossa, ja ne ovat näkyneet omasta mielestäni melko heti. 

Mutta jos paino muuttuu noin kilon suuntaan tai toiseen, siitä ei vain voi mitään johtopäätöksiä vielä alle viikossa vetää. 

Olen sen kyllä kuullut aikaisemminkin, mutta ei ne asiat vain mielessä pysy.


Piti pitkään penkoa ja yrittää rivien välistä tihrustaa googlessa, mutta löysin viimein jonkun toisenkin henkilön, jonka paino oli noussut Mary's Mini -dieetin aikana.

Nauroin kippurassa, koska tarina oli niin saman kuuloinen. Kaikki samat jutut että no, en ole tehnyt dieetistä tarpeeksi tylsää. 

Ihan kuten itsekin mietin, että mitäs paistelen pottuja, haen lisää ja lisää, lyön ketsuppeja ja mausteita päälle, enkä kärsi tarpeeksi apaattisesta ruuasta.


Toinen yhtäläisyys oli, että normaalipainossa liikutaan. 

Ja hän harrasti vielä liikuntaakin, toisin kuin minä. Ja silti oli saanut painoa lisää.

Tein vihreän keiton kauramaidon lopusta ja pakastevihanneksista. Tosi hyvää garam masalan kanssa.

Tulee laitettua ihan ihme mausteita perunoiden päälle välillä.

Eilen tein aivan ihanan perunamuusin. Sen piti olla ensin vain koirille, mutta olikin niin hyvää.Sekaisin keitettyä lanttu- ja porkkanasosetta, ja perunamuusia.

Maustoin muusin ravintohiivalla ja reilulla määrällä suolatonta jauhelihamaustetta.

Tätä syödessä ripautin hyppysellisen suolaa päälle, koska halusin korostaa jauhelihamaustetta. 

Muusiin uppoaa kyllä kaikki mausteet hukuksiin. 

Oli muuten niitä ruokia, että vaikka miten paljon yritin syödä, tunnin päästä oli jo nälkä. Mutta hyvää.

Tämän päivän aamupala. Päivä numero seitsemän dieetillä.

Laitoin koko pellillisen näkymän kuvaan, koska otan tosiaan lisää, jos huvittaa.

Tyypillistä käytöstä itselleni tällä ruokavaliolla on aina ollut, että keksittyäni jonkin "uuden" ruuan tai uuden tavan tehdä jokin ruoka, innostun hetkeksi siitä ja saatan vetää kuin hyeena sitä ruokaa.

Mutta kun ruoka tulee tutuksi, ja sitä tekee monta kertaa, innostus laantuu ja syöminen palaa normaalitasolle.
Siksi en ole huolissani muutenkaan, jos tulee vaikkapa tekemisen puutteessa syötyä joskus vähän liikaa, samalla kun katselee tv-sarjoja. 

Dieetti jatkuu nyt siten, etten käy puntarilla enää. Tai jos käyn, en tee siitä päätelmiä. Innoissani kerron tietysti, jos se laskee. 

Jatkan mahdollisesti dieettiä sen 10. päivän jälkeen siksikin, että ostin alkuviikosta 30 kiloa perunaa, ja jonkun ne on syötävä pois. 

Eikä vättämättä huvita heti laittaa jalalla koreasti 10. päivän koittaessa, koska haluan ensin katsoa mitä tapahtuu. Nostanut myös luovuuden tasoa, kun on rajattu materiaalien määrä kokkauksissa.


Tässä linkki siihen Dr. Doug Lislen juttuun: Kannattaa toki katsoa alusta, mutta tämä lähtee nyt siitä kohtaa, mistä aloin katsomaan.

Tässä linkki blogiin, jossa dieettiläinen ei ollut laihtunutkaan dieetillä. 

Hänen videonsa alkaen 6. päivästä. Kannattaa tietysti katsoa kaikki, mutta laitoin tuon mikä oli päivästä 6. ja samanlainen  painonnousukohta, minkä kohtasin itsekin. Tässä part 1   

ja part 2. , formerfatforker.com

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Mary's Mini - dieetti

Mary's Mini dieetti alkakoon, tai ainakin sen suunnittelu. Puhdistan ruokavalioa ja pyrin resetoimaan tilannetta joulun odotuksen jäljiltä.  Mary's mini ( Mary’s Mini-McDougall Diet® )   dieetillä jätetään pois tiheäkaloriset ja prosessoidummat kasviruuat, sekä korkean rasvapitoisuuden omaavat kasviruuat. Öljyjä ja kasvikermaa en syö nytkään, enkä eläinkunnan tuotteita. Siltä osin ei muutosta. Annoskokoja ei ole rajoitettu, ja saa ottaa lisää ruokaa.  Mary's Mini dieetillä en siis syö pähkinöitä ja siemeniä tofua soijarouheita jne soijapapuja jauhoista tehtyjä ruokia, kuten leipä ja pasta, suurustetut kastikkeet kuivattuja hedelmiä avokadoa kookosta Kuvaan keräsin kaikkea, mitä en syö dieetillä. Mary's Minissä valitaan yksi tärkkelyspitoinen energianlähde. Kun valitsen perunan, tehden vaikkapa kymmenen päivän "peruna-Minin", otan ruuaksi ja energianlähteeksi perunan jokaisella aterialla. En keitä välillä puuroa ja riisiä. Jokin aterialuku oli mainittu, mutta

WFPB - Kuukauden ruokaostokset - Joulukuu 2021, 110 €

Joulukuun ruokaostoksien katselmus, ennen kuin vuosikin vaihtuu. Kuiteista sain laskettua 107,09 €, eli n. 110 €.  Noin 4,7 kiloa hedelmiä.  Hintahaarukka 1-3 €. Arviolta kympillä. Kalleimpia olivat sitruunat. Halvimpia omenat ja klementiinit.  Parhaiten kahvin kanssa maittoivat persimonit. Klementtiinit eivät.  Yhteensä 26 kiloa perunoita. Jäljellä on vielä yksi jääkaapin vihanneslokerollinen. Lantut, porkkanat ja punajuuret olivat aika ajoin hyvässä tarjouksessa K-marketissa.  Tällä viikolla hain lisää lanttua ja porkkanaa, joilla pärjää vuoden vaihteen yli hienosti. Punajuuretkin ovat vielä keittämättä. 4 kiloa porkkanaa, 6 kiloa lanttua ja kilo punajuuria. Yhteensä 11 kiloa. Alle 9 €. Jos en väärin laskenut. Bataatit olivat Salessa 2,35 €/kg ja noin kilon ostin. Viljatuoteostokset tekivät yhteensä 14,5 €, n. alle 10 kiloa. Mietin jälkeenpäin, oliko riisisäkki nyt kovinkaan ekologinen ostos. Marketin vilkkuvaloissa ei juolahtanut mieleen. Viiden kilon pakkaus ja alle kahden euron ki

WFPB - Dieettipäiväkirja 1.

Kirjaan tuoreeltaan ylös dieetin tunnelmia, ennen kuin kaikki unohtuu. Osa saattaa olla epäolennaista puuta heinää, mutta silti totta. Päivä 1. dieetillä. Osittainen dieettipäivä, koska aamulla vielä bataattia. Sitten alkoi perunateatteri. Olen helpottunut, että dieetti pääsi alkamaan. Johan sitä on suunniteltukin. Mietin, onko tavoitteita? Ehkä pari senttiä saisi jäädä vyötäröltä pois, mikäli jotain on jouluna kertynyt. Kaksi-neljäkin kiloa kestäisi pudottaa ilman, että se missään näkyisi. Kyllä tässä on vähän laiskistunut, kun ei uloskaan pääse. Rupsahtanut ja kutvonen olo välillä muutenkin. Pakkasta niin, että toinen koirista tarkenee hädin tuskin talon ympäri. Tein vähän mittauksia, jotta saisin ehkä jopa ennen ja jälkeen -tuloksia. Valokuvia en ottanut. Leikkasin vahingossa otsatukankin liian lyhyeksi, ja nyt se sojottaa neljään ilmansuuntaan. Tällaiset pienet muutostyöt kuuluvat usein inspiraatiossa elämiseen. Päivä 2. dieetillä. Näin unta yöllä, että söin jossain markkinoilla ka

WFPB - Viikon ruokaostokset 60 € -Tammikuu vko 1 - Dieettiostokset

Tammikuun ensimmäisen viikon, tai yhdeksän päivän, ruokaostokset, 1.1. - 9. 1. 2022, 56,96€  Ostoskuvien kanssa tuskin pärjään enää, jos jätän kuun vaihteeseen. Sen verran monta pientä kauppareissua. Mary's Mini - dieettiin kuuluvia ostoksia. Perunaa 22 kiloa, porkkanaa 4 kiloa ja kaali. Perunat 15,74 €, porkkanat 4 €, kaali 1,855 kg, 2,95€ (1,59€/kg) =22,69 € 4 € maitoihin. Piti saada yhdet ohrapuuro ja soppa alas ennen dieettiä. Loput kasviskeittoon.  Makumaailmaa dieetille 6,94 € eli 7 euroa.  Ketsupilla oli kilohinta alle 3€. Kivaa, että lähikaupastakin saa säästöpakkauksen.   Hedelmiä saa kohtuudella nauttia dieetillä.  Italialaisia punaisia sai alle eurolla/kilo. Nämä hienot hedelmät ovat kököttäneet kaupassa ties kuinka kauan, ja olen kävellyt aina ohi.  Alkoi sitten mietityttämään, että kalliita ovat, joten maistetaan. Eihän sitä muuten tiedä, mistä jää paitsi ostamalla aina halvimmat hedelmät. Omena Honey Crunch 3,68 €/kg, Päärynä Sweet Sensation, 3,89 €/kg. Yhteensä nämä

WFPB - Dieetti - Meal prep

Suunnitellessani Mary's Mini-dieetille alkamista, halusin kokeilla meal preppausta rasioihin. Jospa se helpottaisi dieetillä pysymistä.  Maltan tuskin odottaa, milloin pääsen aloittamaan kunnolla dieetin . Siihen asti voin harjoitella kaikkea, mikä auttaisi sitä edistämään. On meal preppausta monesti ennenkin minulle suositeltu, mutta olen pelännyt rasioiden valtaavan keittiöni.  Eväsratkaisunikin on ollut ruokatermari, tai kylmät eväät.  Mary's Mini Diet-  ohjeissa  myös mainittiin meal preppaus. "Cook up a large batch to get you through 3-5 days."  Varmaan sen takia, ettei olisi nälkäisenä niin herkästi tarvetta poiketa dieetistä.  Maininta ei koskenut sitä, millaisissa rasioissa se ruoka olisi, mutta testataan nyt tätä. Laitoin ketsuppia ja itse tekemääni grillimausteseosta, ja hölskytin rasiassa perunoiden kanssa.  Jaoin pienempiin 0,5 l rasioihin, ja viipaloin keitettyä porkkanaa päälle. Yritin numerointisysteemiä, jossa lukee samalla montako rasiaa on yhteensä.

WFPB - Dieettipäiväkirja 2. - Perunapelti

Nyt olisi taas dieettipäivityksen aika. Näytän millaisiin ruokaratkaisuihin olen päätynyt. Tämä on melkeinpä ollut se pääruokani. Uunissa paistetut perunat. Vihannekseksi olen tehnyt kaalista, porkkanasta ja lantusta keiton tai kastikkeen, tai miksi sitä nyt sanoisi. Vihannessörsseli. Siinä on mausteena currymaustetta, inkivääriä, mustapippuria ja persiljaa. Tomaattisosetta ja soijakastiketta, poppamieskastiketta tai ketsuppia lorautan usein sekaan. Melko tulista ja polttavaa yleensä.  Vihannessörsseli ei välttämättä sovi paistinperunoiden kanssa, ja syönkin eri lautaselta alkuruuaksi. Koirille kiehahtaa välillä muusi ja kaurapuuro. Syön muusia jos sitä on kuumana, kaurapuuroon en koske.  On muodostunut rutiini, että laitan aina sopivan sauman tullen kattilallisen perunoita kiehumaan. Porkkanaa sekaan. Sitten jäähdytän, kaadan ne isoon kannelliseen astiaan ja työnnän jääkaappiin. Syön perunoita vihannessörsselin kanssa niin kauan, kun ne ovat kuumia, mutta seuraavana päivänä pilkon ne

WFPB - Dieettiä kohti - Kaappien raivaus - Mary's Mini

Olen monta päivää valmistellut Mary's Mini dieetin alkamista. Vielä on yksi lautasellinen bataattikeittoa, ja dieetti voi alkaa. Tässä postauksessa ensin tarina siitä, miten siirryin aikoinani WFPB-ruokavaliolle. Sitten vilkaisu kaappien järjestykseen, ja ensimmäiset ruokaideat dieetille. Niitä tulee tarkemmin lisää myöhemminkin. Palataan hetkeksi alkuun.  WFPB-ruokavalion aloitin aikoinaan kerralla, ilman pikkuhiljaa hivotteluja ja suunnitteluja. Katsoin netistä sen mitä katsoin, kuuntelin mitä luentoja kuuntelin, luin ja pläräsin mitä luin.  Pian tiesin mitä en syö, ja lähdin kaapille etsimään ne ruuat. Kaikki missä luki rypsi-rapsi tai palmuöljy, tai mikä tahansa lisätty rasva, lähti. Kaikki, missä oli yli tietyn määrän verran suolaa, ilman että se oli maustekastike, lähti. Kaikki, missä oli eläimestä peräisin olevia ainesosia lähti. Kaikki yltiöprosessoitu ja fruktoosisiirappia sisältävä lähti. Lapoin ne laatikkoon ja muovikasseihin. Päiväysvanhat lähtivät biojätteeseen, ehjät

WFPB - Mary's Mini dieettipäivä 10.

Eilinen päivä oli viimeinen päivä dieettiä.  Höyryttelin parsakaalia vihannekseksi, että sain kivoja 50-50%-lautasellisia aikaan. Eli puolet vihannesta, puolet tärkkelystä. Suhdeluku voisi olla myös 10-90%, jos on energiantarve. Vihannessörsseli pääsi loppumaan, enkä joutanut uutta heti tekemään. Kaalia ja porkkanaa pidän etusijalla, koska ne ovat edullisimpia ja kotimaisia. Kiva silti, että olin kuitenkin ostanut myös pakastevihanneksia. . Kaali oli niin hyvä, että meni melkein jäävuorisalaatista rapeuden ja keveyden osalta. Niistä ei päältä päin näe ostaessa. Tai ainakaan en tiedä konstia. Eilen en liiemmin muistellut dieetin päättymistä, ettei viimeinen päivä muuttuisi juhlapäiväksi. Ei tässä mitään rääkkikuuria haettu, jonka jälkeen kirmattaisiin kedolle kertoimella. Ruokavalion puhdistus vain turhasta sokerista ja jauhoista, ja yksinkertaisiin ruokiin keskittyminen.  Eilen, kun viimein ehdin alkaa kokkaamista miettiä, ei vain enää tullut muuta ideaa mieleen, kuin se mikä on toistu