Siirry pääsisältöön

WFPB - Dieettipäiväkirja 3.

Tein tämän dieetin huvikseni, kun tarvitsin blogiin ideoita. Samalla huomasin joulun jälkeen, että oli mahdollisesti paino jopa nousussa, mikä on harvinainen tapahtuma WFPB-n aloittamiseni jälkeen. Tosin vain kilon verran, näin aluksi.

Sain sitten idean lähteä toteuttamaan Mary's Mini - nimistä dieettiä kymmenen päivän ajan. Dieettiruuaksi sai valita eri vaihtoehtoja, ja minä valitsin pääruuaksi perunan. Vihanneksia lisäksi. Söin siis kymmenen päivää perunaa ruuaksi. 

Melkolailla sama, kuin WFPB, eli ei mikään mullistava dieetti sinänsä normaaliin ruokavaliooni verrattuna.

Dieettipäiväkirja 3:

Luottamus dieettiin palasi eilisen päivän aikana, eli päivänä 6.

Puntari sanoo mitä sanoo, mutta finelin ruokapäiväkirjan mukaan en saa edes kahta tuhatta kaloria päivässä kasaan näillä dieettiruuilla. 

Vaikka söisin kahden kilon pussin päivässä keitettyä perunaa, ja laittaisin desilitran ketsuppia, sillä ei laskelmien mukaan ole mitään väliä. Edes suolan saantisuositus ei ylity. 

Kaloreita en ala laskea, mutta katsoin sen verran, että tiedän mikä on yleisvaikutelma. 1500 kcal, 1800, 1400 jne


Isoimpikin määrä paistinpottuja, jotka otin äsken uunista, täysi pellillinen, eivät painaneet kuin alle puolitoista kiloa kypsinä, ennen uuniin laittoa. Siitäkin oli osa porkkanaa. 

Ei ihme, jos pitää hakea lisää, lisää ja vielä kerran lisää.

Paistetut perunat ovat kahteen kertaan kypsennettyjä, joten niiden hyödynnettävyys elimistössä voi olla suuri. Antipa olla, koska tuo on helppo ja maukas ratkaisu laittaa ne perunat. 

Hyödynnettävyydellä selittyy, miksi nälkä tulee keittoruokaa syödessä. Paljon nestettä, paljon vihannesta, ja perunat vain kerran kypsennettyjä.



Kulutus ja syöminen voivat olla balanssissa, kun paino ei liiku. Ei aina huono vaihtoehto sekään.

Löysin sellaisen tyypin taas kuin Dr. Doug Lisle.

Hänellä oli tosi mielenkiintoisia juttuja. Kuten, että ympäristön hallintaan pitäisi käyttää enemmän vaivaa, kuin itsensä. Sen mukaan siis riittäisi tämä omakin käytäntö, että tarjolla on sitä ruokaa mitä pitää syödä, ja hyllyjen reunoilla ei repsota koko ajan suklaapapereita. 


Ostaa ne perunat ja porkkanat, ja sitten vain syö kun on nälkä. Loput pitäisi hoitua itsestään. 

Jos on siinä vaiheessa vielä hoitumatta, voisin vaikka muokata lisää ympäristöä. Kuten tehdä raakojen vihannesten syömisestä helpompaa itselle, kasvattaakseni niiden osuutta.

Salaatin syömisestäkään ei tarvinne silti mitään näppylöitä ottaa, jos ei joka päivä jaksa väsätä. 


Eilen tuli syötyä raakaa vihannesta ihan kivasti samalla, kun tein tätä sörsseliä. 

Toinen oivallus Dr. Doug Lislen puheista oli, että puntari sotkee ajatukset. Eli saatat tehdä täysin oikein, elimistö oikein nesteytyy hienosti, ja rasva on jo alkanut palamaan. 

Kaikki on siis hienosti, mutta käväiset puntarilla ja näet painon nousseen. Heti paniikissa luulet, että nyt teet väärin.

Niinhän se oli nytkin. Kaikki merkit ja oma olo osoittaa, että on ihan ok. Mutta puntari on muka sitä mieltä, että söin liikaa perunaa eilen.


Minua hämäsi se, että olen joskus ennenkin tehnyt pieniä siivouksia ruokavaliossa, ja ne ovat näkyneet omasta mielestäni melko heti. 

Mutta jos paino muuttuu noin kilon suuntaan tai toiseen, siitä ei vain voi mitään johtopäätöksiä vielä alle viikossa vetää. 

Olen sen kyllä kuullut aikaisemminkin, mutta ei ne asiat vain mielessä pysy.


Piti pitkään penkoa ja yrittää rivien välistä tihrustaa googlessa, mutta löysin viimein jonkun toisenkin henkilön, jonka paino oli noussut Mary's Mini -dieetin aikana.

Nauroin kippurassa, koska tarina oli niin saman kuuloinen. Kaikki samat jutut että no, en ole tehnyt dieetistä tarpeeksi tylsää. 

Ihan kuten itsekin mietin, että mitäs paistelen pottuja, haen lisää ja lisää, lyön ketsuppeja ja mausteita päälle, enkä kärsi tarpeeksi apaattisesta ruuasta.


Toinen yhtäläisyys oli, että normaalipainossa liikutaan. 

Ja hän harrasti vielä liikuntaakin, toisin kuin minä. Ja silti oli saanut painoa lisää.

Tein vihreän keiton kauramaidon lopusta ja pakastevihanneksista. Tosi hyvää garam masalan kanssa.

Tulee laitettua ihan ihme mausteita perunoiden päälle välillä.

Eilen tein aivan ihanan perunamuusin. Sen piti olla ensin vain koirille, mutta olikin niin hyvää.



Sekaisin keitettyä lanttu- ja porkkanasosetta, ja perunamuusia.

Maustoin muusin ravintohiivalla ja reilulla määrällä suolatonta jauhelihamaustetta.

Tätä syödessä ripautin hyppysellisen suolaa päälle, koska halusin korostaa jauhelihamaustetta. 

Muusiin uppoaa kyllä kaikki mausteet hukuksiin. 

Oli muuten niitä ruokia, että vaikka miten paljon yritin syödä, tunnin päästä oli jo nälkä. Mutta hyvää.

Tämän päivän aamupala. Päivä numero seitsemän dieetillä.

Laitoin koko pellillisen näkymän kuvaan, koska otan tosiaan lisää, jos huvittaa.

Keksittyäni jonkin "uuden" ruuan tai uuden tavan tehdä jokin ruoka, innostun hetkeksi siitä ja saatan vetää kuin hyeena sitä ruokaa.

Kun ruoka tulee tutuksi, innostus laantuu ja syöminen palaa normaalitasolle.
Siksi en ole huolissani muutenkaan, jos tulee vaikkapa tekemisen puutteessa syötyä joskus vähän liikaa, samalla kun katselee tv-sarjoja. 

En käy puntarilla enää. Tai jos käyn, en tee siitä päätelmiä. Innoissani kerron tietysti, jos se laskee. 

Jatkan mahdollisesti dieettiä sen 10. päivän jälkeen siksikin, että ostin alkuviikosta 30 kiloa perunaa, ja jonkun ne on syötävä pois. 

Nostanut myös luovuuden tasoa, kun on rajattu materiaalien määrä kokkauksissa.

Tässä linkki siihen Dr. Doug Lislen juttuun: Kannattaa toki katsoa alusta, mutta tämä lähtee nyt siitä kohtaa, mistä aloin katsomaan.

Toisen miniä kokeilleen videonsa alkaen 6. päivästä. Kannattaa tietysti katsoa kaikki, mutta laitoin tuon mikä oli päivästä 6. ja samanlainen  painonnousukohta, minkä kohtasin itsekin. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Lokakuu 4 - 80 €/kk

Ruokaostospostauksen aika.  Katsotaan mitä tuli. Vältin ostelua ja kaupassakäyntiä, että saisin lokakuun ruokakulut alas.  Kaupassa kävelin vaikka minkä herkullisen ohitse. Haksahdin silti kalliiseen pikaruokaan, josta kuvat alempana. Tumma makaroni 1, 13€/ kg 400g,0,45  € X 2 = 0,90 € Omena Suomi 0,386 kg x 2,49  €/kg = 0,96 € Satsuma 0,99 €/kg x 0,564 kg = 0,56 € Ruukkupersilja 1,07 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Piti laittaa koti mahdollisimman edustavaan ja sievään kuntoon hetkellisesti, ja siksi laitoin näitä ruukkuihin pöydille. Ostin tulilatvankin. Se maksoi vain alle 3 euroa Lidlissä, näillä pystyi täydentämään sisustusta vielä sitäkin halvemmalla. Salaattipurkin viereen mandariini- ja omena-asetelma. Edullista sisustamista hyötykasveilla. = 1,69  € Kauramaito Prismasta. Varsinaiset ruokaostokset tekivät n. 7  € , huvituksiin 7,90 € eli Picnicissä nautittu patonkisämpylä. En laske ruokakuluihin, mutta pitää tilittää jotta en ensin kerro vain kokokasvisruokavaliolla olosta sädekeh

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Marraskuu 1 ja 2

 Marraskuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset.  Sen verran silppuisia kauppareissuja, että alkaa olla hinnat ja kuitit sekaisin. Selvittelin minkä pystyin, ja sain aikaan melko tarkat laskelmat. Jostain maustepussista ja omenasta nyt koira taisi syödä kuitit. Sovelluksien kanssa en pelaa, joten niistä ei ole apua tässä. Yhden jäätelön taas söin, ja siitä lensi paperi roskiin. Luulin ottaneeni kuvan, mutta ei sitä löytynytkään.  Ostokset ovat silppua koska jokainen kerta kun tein vaikkapa turhan reissun Lidlin ohi, tai mitä lie olin hakemassa milloinkin muutakin kuin ruokaa, niin otin aina pussillisen vaikkapa kaurahiutaletta ja makaronia, että saa kaapit sopivan täyteen. Pääsee kohta joulun viettoon niin, ettei tarvitse yhden kaurahiutalepaketin takia alkaa miettiä kauppareissuja. Kaikki mikä maksaa alle 1€/kg ovat taas olleet kuukauden suosikkituotteinani varsinkin energianlähteiden osalta.  Maustekaappiakin joudun jo alkaa täyttämään uudelleen, sentään siellä ei mitään kolme vuo

WFPB - Keitto -Rosmariini ja curry

Keltainen keitto syksyyn, talveen tai mihin vuodenaikaan hyvänsä. Helppo koota kuivakaapin aineksista ja perus perunoista ja porkkanoista.  Laitoin reseptiä ylös koska tähän keittoon tulikin riisiä, ja mausteeksi rosmariinia. Kumpaakaan ainesta en ole keitoissa useinkaan käyttänyt. Perus pohja on vanha tuttu, eli peruna, porkkana ja linssit.  Peruna-porkkana-rosmariini-currykeitto: 1-2 porkkanaa n. litra perunoita, jauhoisia esim Afra. 0,5 dl punaisia kuivattuja linssejä 0,5 dl riisiä n.1-1,5 l vettä 1/2 tl suolaton currymauste 1/4 - 1/2 tl rouhittu mustapippuri 1/2 tl kuivattu rosmariini Tarvittaessa: Maun mukaan loraukset suolaisia maustekastikkeita kuten ketsuppi, sinappi, soijakastike tai ripottelu suolaa. Tai esim. Herbamare suolaa pintaan tms. ja/tai loraus tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia. Kuori ja pilko ensin porkkanat. Laita kiehumaan. Mausta. Keitä porkkanoita reilusti vaikka 10-15 minuuttia, tai kunnes alkavat jo pehmetä hyvin. Kuori tarvittaessa, ja pilko perunat. 

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Lokakuu 3

 Lokakuun kolmannen viikon ruokaostokset. Tässä on täksi ja ensiviikoksi syömistä.  =6,85 € Combino täysjyväspagetti 2x 0,95 €/500g = 1,90 €/kg Punaiset linssit  500 g 1,99 €, 3,98 €/kg Luomu mustapavut Freshona 4 x 0,74 € = 2,96 € Lidlissä on ollut näitä tölkkipapuja jotenkin vähänlaisesti viimeaikoina, ja kysyin asiasta myyjältä. Kuulemma toimitusvaikeuksia ollut. Oli juuri mielessä että voisin ostaa koko laatikon kerralla kun alkavat loppua kotoakin muttei sieltä täyttä laatikkoa enää löytynyt. = 4,95 € Pirkka banaani 1,638 kg x 1,99 €/kg = 3,26 € K-Menu kivetön luumu 200 g  8,45 €/kg = 1,69 € Luumusoppaa, riisipuuron kanssa. Meira Kurkuma 24g 31,25 €/kg =  0,75 €  =1,37 € Kurkku 0,686 kg x 1,99 € = 1,37 € Kurkku oli Lidlissä tarjouksessa, sehän ei nyt aina ole näin halpaa. Baresa luomu tomaattimurska 12 X 0,99€/500g = 11,88 € Lauantai-illan puuhapussi Lidlistä 8,5 €: = 1,69 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kg = 5,32 € Persimoni 0,704 €/kg x 1,99 €/kg = 1,40 € Kotimaiset omenat 1 kg, 2,

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

Luukku 16 - Juuriselleri - WFPB

 Luukku 16 aukenee: Juuriselleri Selleriä en olekaan kokeillut paljoa ollenkaan. Aukko sivistyksessä. Taisin ostaa vuosia sitten tällaisen mukula- tai juurisellerin, ja paistella sitä. En muista mitä sain aikaiseksi, ja sen jälkeen unohtunut koko mukulaselleri.  Varsiselleriä on välillä ollut. Juuriselleri ja mukulaselleri on sama asia. Erikseen on vielä varsi-ja lehtiselleri, ne ovat keskenään sama asia, pitkä varsi. Nyt juurisellereitä oli Lidlissä esillä 2,99 €/kg, ja siitä innostuin kokeilemaan. Oli niitä Prismassakin taannoin, ja kävi jo melkein ostoskorissakin, silloin oli jotain muuta niin jätin toiseen kertaan. Etsin netistä mitä tälle kannattaisi oikein tehdä, ja alkoi sitten hahmottua. Tein uunissa, salaatiksi ja keittämällä. Selleri kannattaa pestä ja harjata juuresharjalla. Jos haluaa pestä oikein tarkasti, koko sellerimukula kannattaa laittaa veteen likoamaan joksikin aikaa, että multa alkaa irrota helpommin, ja rapsutella sitten tarkemmin. Ne rypyläisimmät juuriosat voi k

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm