Siirry pääsisältöön

WFPB - Dieettipäiväkirja 1.

Kirjaan tuoreeltaan ylös Mary's Mini- dieetin tunnelmia, ennen kuin kaikki unohtuu. Osa saattaa olla epäolennaista puuta heinää, mutta silti totta.

Aloitin tämän dieetin huvikseni, kun tarvitsin blogiin ideoita. Samalla huomasin joulun jälkeen, että oli mahdollisesti paino jopa nousussa, mikä on harvinainen tapahtuma WFPB-n aloittamiseni jälkeen. Tosin vain kilon verran, näin aluksi.

Sain sitten idean lähteä toteuttamaan Mary's Mini - nimistä dieettiä kymmenen päivän ajan. Dieettiruuaksi sai valita eri vaihtoehtoja, ja minä valitsin pääruuaksi perunan. Vihanneksia lisäksi. Söin siis kymmenen päivää perunaa ruuaksi.

Päivä 1. dieetillä.

Osittainen dieettipäivä, koska aamulla vielä bataattia. Sitten alkoi perunateatteri. Olen helpottunut, että dieetti pääsi alkamaan. Johan sitä on suunniteltukin.

Mietin, onko tavoitteita? Ehkä pari senttiä saisi jäädä vyötäröltä pois, mikäli jotain on jouluna kertynyt. Kaksi-neljäkin kiloa kestäisi pudottaa ilman, että se missään näkyisi. Kyllä tässä on vähän laiskistunut, kun ei uloskaan pääse. Rupsahtanut ja kutvonen olo välillä muutenkin. Pakkasta niin, että toinen koirista tarkenee hädin tuskin talon ympäri.

Tein vähän mittauksia, jotta saisin ehkä jopa ennen ja jälkeen -tuloksia. Valokuvia en ottanut.

Leikkasin vahingossa otsatukankin liian lyhyeksi, ja nyt se sojottaa neljään ilmansuuntaan. Tällaiset pienet muutostyöt kuuluvat usein inspiraatiossa elämiseen.

Päivä 2. dieetillä.

Näin unta yöllä, että söin jossain markkinoilla karkkia. Söin yhden, ja muistin olevani dieetillä. Söin koko pussin, koska mitä enää väliä. Maistelin erilaisia irtokarkkeja. Ufo, lakritsi, suklaakonvehti, vaahtokarkki. Ne mustat, jotka syön viimeisenä. Oikein tarkka oli uni. 

Unessa tiesin joutuvani tulemaan blogiin kirjoittamaan, että kuulkaa semmoinen dieetti tällä kertaa. Mässäsin niitä karkkeja yksi toisensa jälkeen. Kun heräsin, olin helpottunut että se olikin vain unta.

Inspiraatio on katossa. Teen ruokaostospostausta samalla, kun perunat paistuvat. Viimeiset perunat isosta säkistä menevät kattilaan. Koirillekin perunamuusia ja sosekeittoa. Valokuvia ruuasta, tietämättä mihin postaukseen ne ovat tulossa.

Päivä sujuu miettien, että tämä taitaa olla ihan hyvä ja helppo dieetti. Illalla tulee mieleen, että mitä sitä ottaisi kahvin kanssa. No hedelmää toki, päärynää ja omenaa. Mutta hyvä, että nostin kaikki "kielletyt" ruuat ylähyllylle, koska voisin täysin ajattelemattakin napsaista jotain rusinaa kaapista.

Havainnot: 

 • Nälkä ei ole sietämätön, vaan ehtii rauhassa lämmittää ruuan aina. Peruna pitää verensokerin tasaisena, vaikka olisi jo nälkäkin.
 • Ateriaväli pidentyy, ja koen tarvetta syödä harvemmin, kuin viisi kertaa päivässä.
 • kun syön, syön sitten kunnolla perunaa. haen lisää, lisää ja lisää niin monta kertaa, että ei vain jaksa enää. Sen jälkeen menee viisi minuuttia, ja olen valmis ottamaan omenaa jälkiruuaksi. Kun se syöminen viimein loppuu, saa olla pitkään rauhassa.
 • Yritän välttää kahvin juomista ruuan yhteydessä. Ei sitä tiedä, jos kahvi vaikkapa jotenkin häiritsee ravinnon imeytymistä.
 • Yritän kuvata annoksia "mitä söin dieetillä" -tyylisesti, mutta ei siitä tulekaan mitään: haen aina lisää, ja unohdan ottaa kuvan. Lopulta en tiedä montako lautasellista olen syönyt. Tajuan, etteivät ne kuvat kertoisi kenellekään mitään kuitenkaan. Pääasia, että on muutama kuva.
 • Mietin, että pakko miettiä tuota ateriaväliä uusiksi. Vaivalla olen opetellut, että syön kolmen-neljän tunnin välein. Peruja ihan jo niitä ajoilta, jolloin yritin hallita lautasmallia ja kontrolloida jatkuvaa, tasaista ja vääjäämätöntä lihomistani 40. ikävuoden lähestyessä. Olisi sitä muutakin tekemistä aina välillä. Tai voisi tulla.
Epätoivoista, kun tyhjenee iso perunasäkki. Muusiperunatkin ovat vähissä. Onneksi pääsen kaupungille huomenna. Viimeiset perunat ovat jo vähän itäneet, mutta huomaan niiden säilyneen ihmeen hyvin päiväykseen nähden. Päätän, että jos pääsen huomenna markettiin, ostan kaksi 10 kg säkkiä perunaa. 

Jos nyt olisi kesä, perunat pukkaisivat jo kotimatkalla varmaan ensimmäiset idut.
Talvella perunat tuntuvat nukkuvan.

Päätän hetkellisesti, että tämä on minun loppuelämän ruokavalio. En tarvitse muuta. 

Sitten hetken mietittyäni välähtää kaurapuuro mieleen. Sekö on nyt se suurin riskiruoka dieetillä. Puuroko oikein välähtelee mielikuvina? Ihmettelen aivojani.


Ostoslista: 
 • 30 kiloa perunaa
 • pakastevihannes
 • kiinankaali
 • lanttua
 • porkkanaa
 • porkkana-ja lanttusose
 • veriappelsiinit
 • sitruuna
 • omenaa
 • paseerattu tomaattia
 • tomaattisoseet
 • mauste-, musta- ja valkopippuri, paprikajauho
 • ruokarasioita
 • kaurahiutaleet (koirille)
 • näkkileipä(koiralle)

Päivä 3. Suuri päivä, pääsen käymään kaupungilla, ja äiti lupasi tuoda kotiin markettireissulta, että saan tuotua perunasäkit. Ei näitä minun omituisia markettireissuja ymmärrä kukaan muu kuin se, joka on samalla ruokavaliolla. Voi hyvää päivää sitä roudaamista. 

Jos ei saisi autokyytiä koskaan, mitä tekisin: Hakisin joka päivä perunaa lähikaupasta. Hetken mietin, kannattiko tällä asialla nyt ketään oikeastaan vaivata. Kun tekisi tällaiselle laiskalle vätykselle hyvääkin hakea oma ruokansa jalkaisin, niin oppii. Oppii mitä? No pitäähän se oppia.

Olen kyllä jo oppinut, että lähikaupassa on joskus vihreitä perunoita. Se on varmaan pattitilanne. Jos ne peitetään, eivät ihmiset huomaa niitä. Jos niitä ei peitä, ne vihertyvät. Mitä siis tehdä. En tiedä. 

Ihmettelen, mihin joutuisin jos täällä asuisi vaikka joku toinenkin, joka syö perunaa.
Okei kahdelle koiralle menee ruokiensa lisänä muusia hyvinkin. Mutta kun ei täysi viiden litran kattila tahdo riittää itsellekään päiväksi, millaisia kaukaloita kokkaa pariskunnat tai perheet? Olisiko otettava jokin pihanuotio- ja pataratkaisu käyttöön, vaiko kylpyamme? Toisaalta, eipä sitä koko ajan söisi pelkkää perunaa, eikä dieetti kestä ikuisesti. Eivätkä kaikki perunat ole puoleksi itäneitä, joita siksi joutuu kuorimaan huolellisemmin.
Olisi tarvittaessa kuorittava porukalla. Jokainen kuorii tai pilkkoo omansa, tai on syömättä. Vain jos ei itse kykene, niin minä teen. Muuten on raaka peli Lapualla. Hyvin äkkiä tulisi siihen tulokseen, että sama jättää kuorimatta vaikka perunassa olisi mikä rupi ja sarvet.

Toisaalta
 • Muuta tekemistä ei oikeastaan ole ruuan suhteen, kuin käsitellä ne perunat. Kuoria, paloitella, maustaa tai muuta.
 • Vuosia sitten jäi jo puolet tiskauksista ja vaivoista pois sen öljyn pois jäännin mukana, joten keittiö ei ole enää pelottava paikka. Onhan se eri tiskata eväsrasia, kuin rasvainen eväsrasia joka on kellunut päivän tiskialtaassa. Mutta nyt tuntuu oikeastaan vielä helpommalta. Mikä siellä keittiössä on vielä maksanut, jos se vieläkin pystyy helpottumaan? Uskomatonta.
 • Perunan pyörittely on meditatiivista, ja pystyy samalla kuuntelemaan jotain podcasteja tai Youtubevideoita. Ei ole minun elämässä mistään pois, jos ajoittaa oikein. Samalla tulee vihanneksetkin kattilassa, jos ei yritä tehdä niistä mitään elämää suurempaa.
 • On niin kuin vasta näkemässäni mainoksessa, jossa joku teki itselleen lisää työtä. Sanoisin, että tuokaa lisää perunoita, koska haluan kuunnella tämän podcastin loppuun.

Päivä 3 jatkuu seuraavassa postauksessa. Kiitos kun luit, korjailen pilkkuvirheitä loppupäivän.
Päätin vain kirjoittaa täysin mitä mieleen tulee, koska jos analysoin kaiken puhki, tämä päiväkirja alkaa muokkautua sellaiseksi vähän mieleisemmäksi ja silotellummaksi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Viikon ruokaostokset - Toukokuu vko 2. 30 €

Toukokuun toisen viikon ruokaostokset. 29.96 € eli kolme kymppiä. Salesta n. 16 €.  N. 3,5 kg perunaa Etikka on samalla siivousaine, mutta laitetaan nyt. Kauramaitopurkki maksoi 2,15 €. Hieman hinta noussut. Ei ihan kokokasvisruokaakaan, joten voisi ottaa tilalle vaikkapa ruukkuyrtin. Tai salaattipussin. Mutta kyllä nyt oli kiva tehdä kaura-aterioita.  Kaali, kurkku ja kesäkurpitsa. Melkein kaksi ja puoli kiloa. Yhteensä vitosen. Kurkku on aina kiire syödä pois, ettei se ala mennä keltaiseksi ja mauttomaksi. Pätkin siitä aina loput keittoihin ja muihin ruokiin. Kesäkurpitsa säilyy melko hyvin jääkaapissa. Vaan enpä näitä säilytettäväksi nyt ostanut. Perunaostoksia. Tällä viikolla yhteensä 7,8 kg perunaa, 7,62 €. Vielä on vajaa pussi jäljellä. Multaperunat 0,85 €/kg, pussiperunat 1,10 €/kg Käväisin Prismassakin mutkan. Ostin nämä ensi viikkoa varten. 5.13 €. Lisäksi äiti toi pari kiloa riisiä, joka ei kuulemma mene.  Muuton takia yritän ostaa mahdollisimman vähän. Pakkasessa on kastikep

WFPB - Maustaminen osa 4. - Happamuus

Mausteista jatketaan.  Viimeksi oli osa 3. Yrttejä ja tulisuutta .  Nyt katsotaan happamia ja kirpeitä lisämakuja ruuassa. Riippuu ruuasta, mistä kasvista tai aineesta happamuus mieluiten haetaan. Sitruuna antaa happamuuden lisäksi C-vitamiinia, ellei sitä kuumenneta liikaa. Jos ruokalautasellinen tuntuu kaipaavan suolaa, niin joskus sen sijaan auttaakin sitruuna. Ihan kaikkeen sitruuna ei sovi.  Ei siitä kauaa ole, kun jonkin risoton tai keiton päälle pirskautin hieman liikaa sitruunaa, ja sitten se ei maistunut millekään muulle.  Toiset keitot sitruuna kruunaa ihan täydellisesti. Puhun nyt vain omasta kokemuksesta, mutta sitruunavettä juodessani alkaa melkein jo samana päivänä vihloa hampaita.  Kun lisään sitruunaa sinne tänne vähän, ei tuntuisi vaikuttavan niin paljoa hampaisiin. Sitruuna raikastaa salaatit ja höyrytetyt kasvikset.  Happamuuden takia myös marjat ovat usein kiva lisä lautasen reunalle tai salaatteihin. Happamuushan niissäkin on. Ruokaan harvemmin sekoitan marjoja, en

WFPB - Maustaminen, osa 3. - Yrttejä ja tulisuutta

Tämä on hieman pidempi juttu nyt, maustamisesta. Laadukkaan ruoan ystävät ja kulinaristisesti valveutuneet tietävät, että mausteethan jauhetaan mieluiten morttelissa kokonaisista pippureista ja siemenistä. Kasvatetaan yrttejä itse, ja jokainen päivä on tuore raikas salaatti pöydässä. Vinha perä tässä, koska avattu mauste ja kasvi väljähtyy nopeampaa, kuin omassa luontaisessa muodossaan oleva. Ruuanlaitossa käytetään ihanteellisesti paljon tuoreita yrttejä.  Mieluiten ostetaan aina kokonaisena ja tuoreena kaikki, mitä vain saa. Se asenne on hyvä  kun haluaa tehdä hyvää ruokaa. Varsinkin asioiden syömistä kokonaisena ja tuoreena tuetaan tässä kokokasvisruokavaliossa.  Tuoreus ja raaka-aineiden laatu on hyvä ajatus myös sen kannalta,kun haluaa vähentää suolan ja sokerin käyttöä omassa ruokavaliossa. Niitä ei ehkä tarvita niin paljon, kun ruoka on hyvää muutenkin. Samalla myös on tarkoitus totuttaa makuaisti vähempiin kemikaaleihin, ja maistamaan ruuan aidot maut. Tässä ruokavaliossa ei se

WFPB - Kaurakeksit luumusoseesta ja omenasoseesta

Kevyttä herkkua, ilman rasvaa. Vähäsokerisesti. Kokeilin luumusosetta rasvan tai kanamunan korvikkeena. puolikas ylikypsä banaani muusattuna 1 dl luumusosetta 1 dl kaurajauhoja 2 dl kaurahiutaleita 180 C uunissa toiseksi ylimmällä tasolla n. 20 minuuttia.  Ripottelin kaurahiutaleita lisää, kunnes sain kekseihin sopivan koostumuksen. Laitoin yhdet ruokalusikalliset puolukoita ja rusinoita, mutta ne olivatkin sitten valmiissa kekseissä melko kirpeitä. Yleensä toimivat banaanikekseissä hyvin. Ihan pieni ripaus suolaa, kaksi teelusikallista sokeria ja teelusikalliset kanelia ja vaniljasokeria. Rriippuu siitäkin, miten makeaan on tottunut, voi laittaa enemmän tai vähemmän sokeria. Näyttävät tosi pieniltä, mutta yritin tehdä reilun kokoisia keksejä. Ripottelin päälle vähän kanelia ja vaniljasokeria vielä ennen uuniin laittamista. 180 C ja 20 minuuttia. Olivat vähän ottaneet väriä, paistuneet siis kullanruskeiksi.  Alapuolelta katsottuna olivat hieman ruskistuneet. Käänsin ne ympäri, etteivät

WFPB - Piirakkapohja pula-ajan tapaan - Suolainen täyte

Piirakkapohjalle löytyi mainio sapluuna "Pula-ajan ruokaohjeita" - nimisestä kirjasta, Marttaliiton kirjasia N:o 22, 6.painos, vuodelta 1946, näköispainos vuodelta 1997, Marttaliitto ry, kirjoittaja Saimi Latonen. Ohjeen nimi oli "Omenapiirakka", ja se löytyi sivulta 10. Resepti vaikutti  käyvän sekä suolaisiin että makeisiin. Ohueksi kaulittuna taikina toimii myös pasteijoiksi leivottuna.  Vegaaninen tämä oli jo valmiiksi, ja vieläpä ilman taikinaan lisättyä rasvaa. Joulutortut saa kun tekee hiivaleipävehnäjauhoihin, kokonaisten keitettyjen perunoiden kera.  Uusin: Pasteijat +tortut Ainekset menivät näin: 200 g keitettyjä perunoita 4 tl. etikkaa 1/2 tl. suolaa 2 tl. leivinjauhetta tai 2 tl. soodaa jauhoja Vaikka ohjeessa puhuttiinkin keitetyistä perunoista, käytin silti veteen tehtyä perunamuusia. Sitä sattui olemaan valmiina.  Pohjasta voi tulla ominaisuuksiltaan erilainen, käyttäessä keitettyjä perunoita kuten neuvottiin.  Ei se varmaankaan kauas poikkea näinkä

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Ruokaostokset - Juhlapostaus - Mausteet osa 1., ruuanlaiton opettelu, koirat, blogi - Vappu -22

Nyt huhtikuun ruokaostokset.  Juhlaostokset, koska tässä kuussa tuli vuosi täyteen blogin pitämistä aktiivisesti. Laskin kuiteista, että meni 77 euroa ja hilut. Jos tuorekurkun ja pari omenaa haen, voi tulla 80 euroa täyteen. Pari kertaa olen käynyt marketissa kaupunkireissulla, mutta enimmäkseen nämä ostokset ovat lähikaupoista. Suunnittelen muuttoa, ja yritän syödä pakastimet tyhjäksi.  Katsotaan ensin ruokaostokset.  Sitten lopuksi muuta juttua koirista, blogin tekemisestä ja maustamisen opettelusta.  Kerron myös ehdotukseni vapun menyysta.  Ruokaostokset huhtikuussa 2022 Perunaostoksia Prismasta, huhtikuussa, 11 kg ja 800g. 8,39€ Kahdeksan perunanhakureissua lähikauppaan.  Noin 28 kiloa perunoita huhtikuussa. Onneksi en kaikkia syönyt yksin.  En ole erotellut tästä koirien perunoita. N. 26 euroa. 4 kiloa porkkanoita, kilo punajuuria. Punakaali, lanttu ja kaali. 9,13 €. Kurkkuja mukaan aina perunanhakureissulla. 2,5 € Hedelmät tekivät yhteensä huhtikuussa 10,88 € Veriappelsiineja my

WFPB - Ruokaostokset 32 € - Toukokuu vko 1 - Kokkailut - Äitienpäivä

Viikon ruokaostokset, ja viikon kokkailuita. Ideat myös äitienpäivään. Hedelmiä vappupöytään Salesta. Perunoita. Perunoita, punajuuria ja kurkku 4.50 € Porkkanat piti hakea K-marketista asti. Kelit olleet vähän huonoja, joten ei ole montaa hupikävelyä sinne hotsittanut tehdä. Kerran kävin, ja sattuikin olemaan omenatarjous, 0,50 €/kilo.  Kauramaitopurkin muistin ostaa, mutta se soijajogurttihan unohtui.  Olisin halunnut tehdä italiansalaattia, mutta en sitten kaupassa enää muistanutkaan. Loppuviikosta alkoi olla ongelma, että mitä vihannesta söisi. Pakastimessa on vielä jotain, mutta oli taas haettava kaali, että saa tuorettakin pöytään. Punajuurien, porkkanoiden ja omenoiden kanssa kaalista tulee monta asiaa halvalla. Kesäkurpitsakin olisi nyt ollut melko edullista. Yhteensä meni 32, 38 €. Kokkailut: Punajuuria ja kaalta keitin, ja maustoin. Tähän keitokseen käyvät myös porkkanat ja omenat. Säilykepaprikat toimivat myös tosi hyvin. rouhittu mustapippuri jauhettu inkivääri jauhettu kur