Siirry pääsisältöön

WFPB - Kesäkurpitsa - Mitä ruokaa kesäkurpitsasta?

Katsotaan mitä ideoita kesäkurpitsasta löytyy. Lopussa ravintoarvoistakin kolme kuvaa.

Nämä ideat ovat helpoimman kautta. Toivottavasti näistä on hyötyä. 

Varsinkin jos kesäkurpitsaa on paljon, voivat resepti-ideat alkaa loppua kesken. Itse siirryn helposti ainakin siihen, että laitan vain paloiksi ja kiehumaan.

Se on helppo ratkaisu.


Ostaminen ja valinta:

Kokeilen ostaessa, ettei ole pehmeä. Pilaantuneen tunnistaa useimmiten aika helposti.

Talvella oli silti kerran lähikaupassa  pehmeitä kesäkurpitsoja. Näyttivät hyvältä, mutta puristaessa aivan kuin pumpulilla täytetty muovinen sukka. Epäilyttävää. 

Ostin, ja laitoin ruokaa. Yllättäen niissä ei ollutkaan mitään vikaa, sitten lopulta. Pääasia tosiaan vaikuttaa olevan, ettei ole pilalla, eikä sisältä ruskea löllö.

Nyt kun nämä on hetki sitten maasta nostettu, ei pitäisi kuitenkaan olla mitään pehmeyttä.

Väristä ei varmaan tarvitse välittää, onko se nyt keltaisvihreää vai vihreäkeltaista. 

Ei tarvitse kuoria, eikä poistaa siemeniä.

Säästövinkki samalla: nyt (elo-syyskuu) oli jo jossain K-Supermarketissakin eurolla kilo kesäkurpitsaa. Prismassa oli halpaa, samoin Lidlissä.

Alle kaksi euroakin kilolta, jotain 1,70 € on mielestäni halpaa. 

Kuvassa muitakin alle 2 euroa, ja alle 3 euroa/kg maksavia. Palsternakkaa, lanttua, naurista, porkkanaa.

Talvella ulkomainen kesäkurpitsa oli usein edullisempaa, kuin kotimainen tuorekurkku, ja voi laittaa leivän päälle. 



Jossain päin nettiä oli ohje, että valitse tietyin mittainen kesäkurpitsa, koska ne ovat parhaimman makuisia.

En usko että on aina täysin totta, olen ostanut n. kilon painoisiakin, joista tuli ihan hyvää ruokaa. 

Jos ottaa suuren, ei tarvitse ottaa montaa. Puolensa ja puolensa.

Kesäkurpitsa uunissa: 



Tämä on helppo ratkaisu, jolla saa melko isonkin määrän laitettua. Paloiksi, ja uuniin. 

Herkkusieniäkin tuolla pilkistää. Ne sopivat kesäkurpitsan kanssa.

Paistoaika varmaan riippuu, millaisia haluaa ja minkälainen uuni. Ehkäpä 30-40 min. 200 C.

Vanhassa uunissani nämä posottivat tunninkin, mutta se uuni veteli viimeisiään.





Paistinperunoiden päälle ketsuppihuntu, johon mausteet tarttuvat. Suolaton grillimauste.



Kesäkurpitsoista lähtee pannulla paistaessa nestettä.  Siksi paistan perunat erikseen.


 

Ellei muuta keksi, niin viipaloi pellille ja paistaa.





Kesäkurpitsoita ja valmiiksi keitettyjä perunoita pellille 200C. Ei tarvitse aina odottaa, että kesäkurpitsat ruskistuisivat tai muuttuisivat näkyvästi. Kun perunoissa näkyi paistumisen merkit, otin uunista. Voi laittaa myös raakoja perunoita, ja kypsyttää uunissa kaikki.




Tässä ei ollut muuta maustetta, kuin ketsuppia.


Leivän päällä: 



Kesäkurpitsa on hyvä vaihtoehto leivänpäälliseksikin. Mikrossa se pehmenee, ja on makeampaa.

Hyviä lämpimiä voileipiä saa, kun rakentelee tomaattimurskasta ja oreganosta.





Kesäkurpitsaa keittoihin:


Kesäkurpitsaa on helppo raastaa.


Keittoihin saa nopeasti vihannesmassaa, ja kesäkurpitsa kypsyy siellä melko huomaamattomaksi elementiksi.

Isommat palaset ovat myös keitoissa kivoja.



Kastikkeessa:



Tässä kesäkurpitsa-sekametelikastike jasmiiniriisin kanssa. 

Mausteeksi vaikkapa suolatonta currymausteseosta. Tomaattimurskaa tai paseerattua tomaattia. 


Tässä on helppo kastike. Kesäkurpitsan palat isoina, ja purkki paseerattua tomaattia. Mausteena mustapippuri, oregano, basilika, persilja. Ripaus sokeria.

Kesäkurpitsan kanssa peruna-linssi-riisisekoitus.




Kastike tehdään näin: Ensin kesäkurpitsan höyrytys/keittäminen, maustaminen. Vain vähän vettä ensin pohjalle ja kansi päälle, antaa kiehua hetki. 

Kuivattuja punaisia linssejä voi laittaa. Kiehuvat alle vartissa. 

Lisään tomaatin vasta kun näen, että muut ainekset ovat alulla kypsymään.

Mausteeksi mustapippuria, yrttejä kuten persilja, basilika. Vähän oreganoa.

Loraus ketsuppia, ehkä 1/4 tl sokeria. Valmista hetkessä.


Kesäkurpitsa sopii pastan kanssa. Mustapapuja tai muita papuja sekaan.

Kesäkurpitsan maustaminen:


Kesäkurpitsa ei välttämättä tarvitse aina mausteita, mutta siihen voi sopia esimerkiksi Provencen mausteseos, jossa on kuivattuja yrttejä.



On se joskus kiva laittaa vähän jotakin myös paistettujen kesäkurpitsojen päälle.

Koska kyse on kasveista, niin nämähän eivät ole kuin pikaruokaravintolassa että ostat yhden, ja olet maistanut kaikki.

Kannattaa aina maistaa raakana, keitettynä, paistettuna. Heti jos ei maistu hyvältä, niin upottaa sen mausteisiin ja liemiin.







Kesäkurpitsa säilyy hyvin. En ole testannut säilyykö miten kauan huoneenlämmössä.

Asuessani kaukana marketeista, saatoin joskus ostaa yhden jääkaappihyllyn kattoon asti täyteen halpaa kesäkurpitsaa. Hyödynsin euron tarjoukset. Kolmesta kilosta kesäkurpitsaa tulee vihanneksia melkein viikoksi, jos tavoitteena on syödä vähintään puoli kiloa päivässä. Voi mennä nopeampaakin.

Ehdin kaikki näistä laittaa rauhassa ruuaksi, eivätkä pilaantuneet herkästi.

Isoimmat voivat osua takaosaan ja alkaa jäätyä, joten varmaan hyvä aloittaa isoimmista kokkaamaan.




Kesäkurpitsa on niin vähäkalorinen, kuten monet muutkin vihannekset, että sitä ei pääruoaksi ehkä voi ihan ajatella.

Hyvä olla kunnon ruoka vieressä, eli peruna, pasta tai vaikka riisi.

Kuvan annoksessakin on perunaa tosi vähän. Vähintään triplamäärä parempi, tai sitten useita lautasellisia tätä lajia.

Ravintopuoli:

Keräsin Finelin ruokapäiväkirjassa vähän sitä sun tätä pari tuhatta kaloria, ja kesäkurpitsaa kilon verran.

Jokin vitamiini jäi alemmas kuin toinen, mutta kourallinen jotain marjoja tai lehtivirheitä paikkaa ehkä  kulloisenkin tilanteen. B12, D3 ja jodi ovat aina matalalla, otetaan purkista.




Tässä kuvassa siis kahden tuhannen kalorin edestä kasvisraaka-aineita. Esimerkkipäivä, jolloin tekisi esimerkiksi kesäkurpitsakastikkeen, paistaisi uunissa vihannesta. Tekisi vaikkapa Riisi-peruna-linssisekoitelmaa pääruuaksi. 

Kuvassa näkyy, että eri asioissa on ihan hyvin proteiiniakin: n.74 g. 1 dl linssejä,sisälsi 19,5g prot. 
1 kg peruna, uusi,  sisälsi 16,9 g proteiinia.
Kilossa kesäkurpitsaa oli 6,7 g proteiinia. Siitäkin huomaa, miten kevyttä ruokaa, ja vähäkalorista se on.

Proteiinia saa muualtakin, ja sen kannalta näyttäisi olevan sama, jos syökö desin linssejä, tai toisenkin kilon perunaa.

Desissä kuivia linssejä on siis vain hieman enemmän proteiinia, kuin kilossa perunoita.

Rasva:



Kesäkurpitsa on kevyttä: vaikka sitä söisi kilon päivässä, ei siitä saa kuin alle 200 kilokaloria. Energiaa pitää siis saada muualtakin. Mutta ei välttämättä öljystä, vaan esimerkiksi pastasta.

Kokeilin mitä tapahtuu, kun lisää kaksi ruokalusikallista öljyä. 279 kcal

Miksi en laittaisi öljyä kun paistan kesäkurpitsoita? Yksi syy on, että öljystä ei mitään proteiiniakaan tule. Jos kesäkurpitsoita söisi paljon ja valelisi öljyllä joka kerta, öljyä voisi helposti päivän aikana olla neljäkin ruokalusikallista, tai miksei koko desilitra. Se  voisi tarkoittaa että tulee viidestäsadasta seitsemään tai kahdeksaansataan kaloriin päivässä lisää öljystä. Joutuisin jättämään ison osan ruuista syömättä sen edestä. Nyt saan syödä paljon enemmän, ilman että ylitän tarpeellisen energiansaantini joka päivä.

Kaloreitahan ei tarvitse laskea tällä ruokavaliolla, mutta tästä huomaa miksi öljyn pois jättäminen saattaa vaikuttaa siihen, että annoskokoja varsinkaan ei tarvitse enää miettiä.

Tässä esimerkkejä miten paljon voi öljystä kertyä:
4rkl öljyä: 558 kcal, 
1 dl 786 kcal.

Voi ottaa lisärasvaksi vaikka pähkinöitä tai pellavansiemenrouhetta (2 rkl), niin rasvat ovat kuituun sitoutuneena, ja tulee varmasti sekä proteiinia että muita aineita samalla.



Vihanneksissa on jonkin verran rasvaa luontaisesti: Ilman lisättyäkin rasvaa tuli vihanneksista rasvaa yli kymmenen grammaa, tämän 2000 kilokalorin esimerkkipäivän aikana. 

Yllättäen kilossa kesäkurpitsaa olikin neljä grammaa rasvaa, ja perunakilossa vain yksi.

Kaikessa on onneksi rasvaa ja proteiinia, nollille ei mene yksikään.

Kiitos kun luit. Ideoita sinkoilee nyt blogeissa ja uutisissa, ja monista niistä on kiva soveltaa.

Maustamismaailma on varmasti laaja mahdollisuuksiltaan. 

En ole vielä(kään) ehtinyt Provencen maustesekoitusta pidemmälle. Mustapippurimylly on käytössä myös, balsamiviinietikkaa unohtamatta. Se viimeistään pelastaa kaiken.
Hups, meinasin unohtaa, kesäkurpitsaa voi myös pakastaa:


Kuutioina pakastin, ja säilyivät jonkin aikaa ihan ok.

Pakkasesta laitan suoraan keittoihin, koska rakenne muuttuu sulatuksen jälkeen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 63 € - Heinäkuu 1 ja 2

 Heinäkuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset. = 1,84 € Kotimaista luomu kaurahiutale 850 g 1,16 €/kg = 0,99 € Xtra pitkäjyväinen riisi 1 kg 0,85 €/kg = 5,13 € Banaani 1€/kg x 1,260 kg = 1,26 € Nektariini 0,89 €/kg Peruna 1 kg = 1,00 € Omena 1,59 €/kg x 0,874 kg = 1,39 € Kurkku 2,29 € x 0,256 kg = 0,59 € Edullinen reissu tämä ja rahoille hyvin vastinetta.  = 5 € Kartanon salaatti 1 € Varhaisperuna 1 € Yleisperuna 1,39 € Kurkku 1,99 €/kg x 0,367 kg = 0,73 € Omena Välillä oli hyviä euron tarjouksia.  = 2,38 Jääsalaatti 0,99 € Persilja 1,39 € Reissueväitä. Kotoa itse tehdyt leivät ja banaanikeksit mukaan. Ei tarvitse ostaa matkalla kuin tuorejutut. Vältän kuivattuja hedelmiä sen takia, että ne alkavat janottaa. Ja tekevät ähkyn olon. Ne olisivat kyllä mukavaa karkkia mutta käytäntö on osoittanut, että jos haluaa olla mahdollisimman skarppi ja jaksaa hyvin, ovat nämä vihannekset paras valinta. Persilja on sopivan pahaa ja hyvää yhtä aikaa, niin pysyy vireystila hyvänä. = 22,68 € Xtra

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 2 - Paistetut perunat

Jatkoa edelliselle aamiaisidealle, versio 2. Aamaistarvikkeet hain lähikaupasta, mutta ei sillä lopulta ole väliä mistä kaupasta. Samat tarvikkeet, mutta nyt paistetaan pannulla. Kurkku käsitellään samoin kuin viimeksikin , eli etikkainen marinadi. Nyt kurkkukin paistetaan. Paistamiseen ei käytetä rasvaa, vaan pinnoitetulla pannulla onnistuu ilman ruokaöljyä. Ruskistuvatkin hieman, jos niin halutaan. Mausteillakin saa väriä. Onnistuu paistaminen myös teräskattilassakin, jos ei pelkää että pohja ruskettuu. Lähtee tiskikoneessa/liottamalla. Juoma kannattaa tehdä jäisistä tai kohmeisista marjoista, ja juoda heti. Jos näitä marjamehuja laittaa vielä jääkaappiin, vitamiinit vain haihtuvat ja makukaan ei ole niin raikas. Marjojen happamuus tulee eniten läpi elleivät ne ole jäisiä. Makuasioita toki. Viime aamiaisesta jäi siis näin paljon perunaa ensin yli, ja osa meni kastikkeen kanssa pitkin päivää. Osan jätin tätä aamiaista varten. Kurkut viipaloin juustohöylällä, maustoin tillillä ja lora

WFPB - Ruokaostokset 55 € - Kesäkuu 3 ja 4 - Dr. John McDougall 1947 - 2024

Tervehdys lukijat! Vastikään tuli murheellinen uutinen, ilmoittivat Instagramissa  Dr. John McDougallin kuolleen 77 -vuotiaana. Hän oli kokokasvisruokavalion kannalta merkittävä, ellei sitten jopa kehittäjä. Ainakin pioneeri, joka on potilaiden hoitamisen lisäksi ollut mm. vaikuttamassa USA-ssa lainsäädäntöihin ja pitänyt tv-ohjelmia ja radio-ohjelmia, pitänyt kovaa ääntä kokokasvisruokavaliosta. Tai enemmänkin tärkkelyspohjaisesta ruokavaliosta.  70-luvusta asti. Instagramissa  Dr. Esselstynkin kirjoitti  lähteneensä seuraamaan Dr, John McDougallin kautta Whole Food Plant Based - ravitsemusta: "ᴀ ʙᴇᴀᴄᴏɴ ғᴏʀ ᴍʏ ᴛʀᴀɴsɪᴛɪᴏɴ ᴛᴏ ᴡʜᴏʟᴇ ғᴏᴏᴅ, ᴘʟᴀɴᴛ-ʙᴀsᴇᴅ ɴᴜᴛʀɪᴛɪᴏɴ." Dr. Esselstyn on lääkäri, jonka itse löysin ensin ja kuvittelin aluksi, että hän on se kehittäjä. Kaikkea sitä oppii aina, kerralla ei voi näin laajaa kokonaisuutta omaksuakaan. Katsotaan ostosten jälkeen miten Dr. John McDougall oli myös ruokaostosten kunkku, ja neuvoi miten niitä tuoteselosteita oikein luetaan. Ravint

WFPB - Ruokaostokset 10 € - Heinäkuu 3

 Heinäkuun kolmannet ruokaostokset, viikko 29. Yhteensä 9,89 € eli kymppi. Vähemmän kuin normaalisti, kotonahan oli kaikkea ja piti välttää ostamasta jääkaappiin mitään, kun koko ajan oli edessä kotoa lähtö jonnekin.  Hyvä vinkki ruoanlaittoon, jos ei halua sotkea: Keittää silloin pelkät perunat ja porkkanat. Ei tule roiskeita hellalle tai mitään siivottavaa. Tein kyllä kastikettakin, ja keittelin puuroa. Mutta jos olisi välttämätön että vaikka muuton takia ei sotke, niin peruna on tosi vähäsotkuinen. = 4,63 € Kurkku 0,313 kg x 1,79 € = 0,56 € Omena Ida Red 0,352 kg x 1,65 €/kg = 0,58 € Pirkka Varhaisperuna 2 kg x 1,00 €/kg = 2 € Pirkka kesäporkkana 1kg 1,49 €   Esimerkkikattaus mitä saa vitosella lähikaupasta. Kävin molemmissa, Salessa ja K:ssa, K-Marketista löytyi paremmat tarjoukset. Samat perunat maksavat toisena päivänä enemmän, ja Salessa joka päivä on maksanut yli euron kilo. Ainakin kaikki pussiperunat, en muista irtoperunoiden hintaa. Näistä vitosen lähikauppaostoksista ei tu

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

WFPB - Aamiainen ja päiväksi ruokaa - Kokkaukset helteellä

Päivän ruuat, kerralla ja tehokkaasti. Perunat kattilassa, riisi riisinkeittimessä. Katsotaan nyt vaikka yksi ideakooste, miten ainakin eräs aamiaisen laitto sujui kokokasvisruokavaliolla. Salaattiannos miniblenderissä, ja bataatti mikrossa. Otin näitä kuvia kun sattui olemaan muutaman päivän hellejakso, ja samalla vesiremontti ja kaikki. Kokkaamisesta ei meinannut tulla mitään, eikä mistään muustakaan. Otin kuitenkin nyt kuvia, ja laittelen ideoita ylös. Joka kerta pitää ihmetellä uudelleen ja uudelleen, mitä tänään söisi. Ja entiset hyvätkin ideat unohtuvat, ja taas pitää aloittaa alusta. Samalla tulee tarjouksia ja mainontaa ovista ja ikkunoista, ellei laita kieltoa toki, joissa kehutaan kaikkea valmista ja helppoa. Siihen houkutukseen sortumisen vaara on todellinen, silloin kun ei kerkiä miettiä mitään.  Kun oli siis hellettä, enkä viitsinyt yhtään ylimääräistä lämpöä höyryttää keittiössä. Riisinkeitin ja mikro ovat siitä käteviä, että eivät lämmitä mitään huoneiston aluetta enempä

WFPB - Peruna, makaroni ja vihreät pavut - Helppo startti kasvisruokiin

Reilusti ruokaa kolmesta pääraaka-aineesta. Lisäksi vesi ja mausteet.  Mittasin yhden kaikkia, tai jonkin tasamitan saadakseni reseptimäisen ohjeen. Jos sinulla sattuu vaikka olemaan eri vihannesta, tai jokin mauste puuttuu, niin eiköhän siitä ruoka tule. Vettäkin voi lisätä tarpeen mukaan. Ainesten määrät voi puolittaa, jos haluaa tehdä vähemmän. 1 kg perunaa 1,5 l vettä 400 g pussi makaronia 120-150 g vihreitä papuja 1-2 rkl tomaattisosetta 1 rkl suolatonta jauhelihamaustetta 1 tl kuivattua persiljaa 1 tl kuivattua oreganoa 1 tl kuivattua basilikaa 1/2 tl mustapippuria Mausteita tietysti myös maun mukaan. Omaan makuuni jauhelihamauste on melko pippurista jo valmiiksi.  Suolaa en lisännyt ruuanlaitossa. Tuli ihan toimiva ruoka ainakin vasta laitettuna. Kun lämmitin ruokaa myöhemmin, laitoin lurauksen ketsuppia ja ripottelin ravintohiivaa ja mustapippuria. Tästä tuli iso kattilallinen, tai ainakin itselleni riitti koko päiväksi ja ylikin. Riippuu varmaan monesta asiasta, kuten miten nä

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

  Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon. Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän. Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti. Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat. Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman.  Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäj

WFPB - Ruokaostokset 25 € - Kesäkuu 2 - Juhannus

Hyvää juhannusta! Joka juhannus olen perinteisesti laittanut nyt muutamana vuotena postauksen, eikä tämäkään vuosi ole poikkeus. (oho, viime vuonna en laittanutkaan, mutta sitä ennen...)Aatoksi vain ei ehtinyt. Aloitetaan siis ruokaostoksilla, ja siirrytään sen jälkeen kirjasuositukseen, sekä muihin kuulumisiin ja kuviin. Erityisesti ruokavalion sujuvuudesta tällä kertaa, osana juhannusmietteitä. = 5,60 € Pirkka perunat 1,39€/kg x 2 = 2,79 € Kurkku 2,79 €/kg x 0,358 kg x 2,79  €/kg = 1,00 €  Persilja 1,49 € Banaani n. 0,30 € Perunat ja kurkku K-Marketista, Persilja Salesta. Kipaisin viime lauantaina lähikaupat ja hain aamiaistarvikkeet. Näistä aamiaisidea blogipostauksena myöhemmin. = 2,72 € Erään toisen päivän aamiaistarvikkeet Lidlistä. Vilkaisin Finelistä että olisiko tässä jo koko päivän ruuat peräti, ja kyllähän näin oli. Makumieltymysten mukaan tarvitsee kaikkea lisää, mitä nyt puuroon ja perunoihin sitten laittaakin. Tässä on silti  jo hengissä selviämisen elementit, eli pääasi

Luukku 20 - Mysli - WFPB

Luukku 20, mysli. Mysli on luukussa kyllä, mutta ensin 1800-luvun tarjoilut kestikievarin tapaan. Yle Areenalta löytyi ohjelmasarja, Ruokamatka menneisyyteen.  Sarjan yhdessä jaksossa oli 1800-luvun kestikievari . Noin minuutin kohdalla Kallenaution kestikievarimuseon hoitaja Johanna Kallenautio listaa ruokalajit, joita kestikievarissa on ollut aikoinaan tarjolla.  Pöydällä oli: Perunaa possupaistia naurismuhennosta puolukkaa kokkelipiimää viiliä talkkunaa ruisleipää sekä jälkiruuaksi  lettuja ja vadelmahilloa Tein kattauksen jossa oli samat, mutta possunpaistin tilalle jakkihedelmää, joka ei ole eläinperäistä lihaa. Kokkelipiimän tilalle laitoin tofukokkelia, ks. resepti . Viilin tilalle soijajogurtti. Ainoa mikä ensin puuttui, oli talkkuna. Täysin vieras ruokaidea. Kävin siis ostamassa talkkunaa, ja selvitin mitä se on. Sen verran kuuluisa tietenkin Suomessa, että monelle lukijalle varmaan tuttu. Itse en ole muistaakseni ainakaan ikinä maistanut talkkunaa. Kiinnosti tietenkin, että o