Siirry pääsisältöön

WFPB - Kesäkurpitsa - Mitä ruokaa kesäkurpitsasta?

Katsotaan mitä ideoita kesäkurpitsasta löytyy. Lopussa ravintoarvoistakin kolme kuvaa.

Nämä ideat ovat helpoimman kautta. Toivottavasti näistä on hyötyä. 

Varsinkin jos kesäkurpitsaa on paljon, voivat resepti-ideat alkaa loppua kesken. Itse siirryn helposti ainakin siihen, että laitan vain paloiksi ja kiehumaan.

Se on helppo ratkaisu.


Ostaminen ja valinta:

Kokeilen ostaessa, ettei ole pehmeä. Pilaantuneen tunnistaa useimmiten aika helposti.

Talvella oli silti kerran lähikaupassa  pehmeitä kesäkurpitsoja. Näyttivät hyvältä, mutta puristaessa aivan kuin pumpulilla täytetty muovinen sukka. Epäilyttävää. 

Ostin, ja laitoin ruokaa. Yllättäen niissä ei ollutkaan mitään vikaa, sitten lopulta. Pääasia tosiaan vaikuttaa olevan, ettei ole pilalla, eikä sisältä ruskea löllö.

Nyt kun nämä on hetki sitten maasta nostettu, ei pitäisi kuitenkaan olla mitään pehmeyttä.

Väristä ei varmaan tarvitse välittää, onko se nyt keltaisvihreää vai vihreäkeltaista. 

Ei tarvitse kuoria, eikä poistaa siemeniä.

Säästövinkki samalla: nyt (elo-syyskuu) oli jo jossain K-Supermarketissakin eurolla kilo kesäkurpitsaa. Prismassa oli halpaa, samoin Lidlissä.

Alle kaksi euroakin kilolta, jotain 1,70 € on mielestäni halpaa. 

Kuvassa muitakin alle 2 euroa, ja alle 3 euroa/kg maksavia. Palsternakkaa, lanttua, naurista, porkkanaa.

Talvella ulkomainen kesäkurpitsa oli usein edullisempaa, kuin kotimainen tuorekurkku, ja voi laittaa leivän päälle. 



Jossain päin nettiä oli ohje, että valitse tietyin mittainen kesäkurpitsa, koska ne ovat parhaimman makuisia.

En usko että on aina täysin totta, olen ostanut n. kilon painoisiakin, joista tuli ihan hyvää ruokaa. 

Jos ottaa suuren, ei tarvitse ottaa montaa. Puolensa ja puolensa.

Kesäkurpitsa uunissa: 



Tämä on helppo ratkaisu, jolla saa melko isonkin määrän laitettua. Paloiksi, ja uuniin. 

Herkkusieniäkin tuolla pilkistää. Ne sopivat kesäkurpitsan kanssa.

Paistoaika varmaan riippuu, millaisia haluaa ja minkälainen uuni. Ehkäpä 30-40 min. 200 C.

Vanhassa uunissani nämä posottivat tunninkin, mutta se uuni veteli viimeisiään.





Paistinperunoiden päälle ketsuppihuntu, johon mausteet tarttuvat. Suolaton grillimauste.



Kesäkurpitsoista lähtee pannulla paistaessa nestettä.  Siksi paistan perunat erikseen.


 

Ellei muuta keksi, niin viipaloi pellille ja paistaa.





Kesäkurpitsoita ja valmiiksi keitettyjä perunoita pellille 200C. Ei tarvitse aina odottaa, että kesäkurpitsat ruskistuisivat tai muuttuisivat näkyvästi. Kun perunoissa näkyi paistumisen merkit, otin uunista. Voi laittaa myös raakoja perunoita, ja kypsyttää uunissa kaikki.




Tässä ei ollut muuta maustetta, kuin ketsuppia.


Leivän päällä: 



Kesäkurpitsa on hyvä vaihtoehto leivänpäälliseksikin. Mikrossa se pehmenee, ja on makeampaa.

Hyviä lämpimiä voileipiä saa, kun rakentelee tomaattimurskasta ja oreganosta.





Kesäkurpitsaa keittoihin:


Kesäkurpitsaa on helppo raastaa.


Keittoihin saa nopeasti vihannesmassaa, ja kesäkurpitsa kypsyy siellä melko huomaamattomaksi elementiksi.

Isommat palaset ovat myös keitoissa kivoja.



Kastikkeessa:



Tässä kesäkurpitsa-sekametelikastike jasmiiniriisin kanssa. 

Mausteeksi vaikkapa suolatonta currymausteseosta. Tomaattimurskaa tai paseerattua tomaattia. 


Tässä on helppo kastike. Kesäkurpitsan palat isoina, ja purkki paseerattua tomaattia. Mausteena mustapippuri, oregano, basilika, persilja. Ripaus sokeria.

Kesäkurpitsan kanssa peruna-linssi-riisisekoitus.




Kastike tehdään näin: Ensin kesäkurpitsan höyrytys/keittäminen, maustaminen. Vain vähän vettä ensin pohjalle ja kansi päälle, antaa kiehua hetki. 

Kuivattuja punaisia linssejä voi laittaa. Kiehuvat alle vartissa. 

Lisään tomaatin vasta kun näen, että muut ainekset ovat alulla kypsymään.

Mausteeksi mustapippuria, yrttejä kuten persilja, basilika. Vähän oreganoa.

Loraus ketsuppia, ehkä 1/4 tl sokeria. Valmista hetkessä.


Kesäkurpitsa sopii pastan kanssa. Mustapapuja tai muita papuja sekaan.

Kesäkurpitsan maustaminen:


Kesäkurpitsa ei välttämättä tarvitse aina mausteita, mutta siihen voi sopia esimerkiksi Provencen mausteseos, jossa on kuivattuja yrttejä.



On se joskus kiva laittaa vähän jotakin myös paistettujen kesäkurpitsojen päälle.

Koska kyse on kasveista, niin nämähän eivät ole kuin pikaruokaravintolassa että ostat yhden, ja olet maistanut kaikki.

Kannattaa aina maistaa raakana, keitettynä, paistettuna. Heti jos ei maistu hyvältä, niin upottaa sen mausteisiin ja liemiin.







Kesäkurpitsa säilyy hyvin. En ole testannut säilyykö miten kauan huoneenlämmössä.

Asuessani kaukana marketeista, saatoin joskus ostaa yhden jääkaappihyllyn kattoon asti täyteen halpaa kesäkurpitsaa. Hyödynsin euron tarjoukset. Kolmesta kilosta kesäkurpitsaa tulee vihanneksia melkein viikoksi, jos tavoitteena on syödä vähintään puoli kiloa päivässä. Voi mennä nopeampaakin.

Ehdin kaikki näistä laittaa rauhassa ruuaksi, eivätkä pilaantuneet herkästi.

Isoimmat voivat osua takaosaan ja alkaa jäätyä, joten varmaan hyvä aloittaa isoimmista kokkaamaan.




Kesäkurpitsa on niin vähäkalorinen, kuten monet muutkin vihannekset, että sitä ei pääruoaksi ehkä voi ihan ajatella.

Hyvä olla kunnon ruoka vieressä, eli peruna, pasta tai vaikka riisi.

Kuvan annoksessakin on perunaa tosi vähän. Vähintään triplamäärä parempi, tai sitten useita lautasellisia tätä lajia.

Ravintopuoli:

Keräsin Finelin ruokapäiväkirjassa vähän sitä sun tätä pari tuhatta kaloria, ja kesäkurpitsaa kilon verran.

Jokin vitamiini jäi alemmas kuin toinen, mutta kourallinen jotain marjoja tai lehtivirheitä paikkaa ehkä  kulloisenkin tilanteen. B12, D3 ja jodi ovat aina matalalla, otetaan purkista.




Tässä kuvassa siis kahden tuhannen kalorin edestä kasvisraaka-aineita. Esimerkkipäivä, jolloin tekisi esimerkiksi kesäkurpitsakastikkeen, paistaisi uunissa vihannesta. Tekisi vaikkapa Riisi-peruna-linssisekoitelmaa pääruuaksi. 

Kuvassa näkyy, että eri asioissa on ihan hyvin proteiiniakin: n.74 g. 1 dl linssejä,sisälsi 19,5g prot. 
1 kg peruna, uusi,  sisälsi 16,9 g proteiinia.
Kilossa kesäkurpitsaa oli 6,7 g proteiinia. Siitäkin huomaa, miten kevyttä ruokaa, ja vähäkalorista se on.

Proteiinia saa muualtakin, ja sen kannalta näyttäisi olevan sama, jos syökö desin linssejä, tai toisenkin kilon perunaa.

Desissä kuivia linssejä on siis vain hieman enemmän proteiinia, kuin kilossa perunoita.

Rasva:



Kesäkurpitsa on kevyttä: vaikka sitä söisi kilon päivässä, ei siitä saa kuin alle 200 kilokaloria. Energiaa pitää siis saada muualtakin. Mutta ei välttämättä öljystä, vaan esimerkiksi pastasta.

Kokeilin mitä tapahtuu, kun lisää kaksi ruokalusikallista öljyä. 279 kcal

Miksi en laittaisi öljyä kun paistan kesäkurpitsoita? Yksi syy on, että öljystä ei mitään proteiiniakaan tule. Jos kesäkurpitsoita söisi paljon ja valelisi öljyllä joka kerta, öljyä voisi helposti päivän aikana olla neljäkin ruokalusikallista, tai miksei koko desilitra. Se  voisi tarkoittaa että tulee viidestäsadasta seitsemään tai kahdeksaansataan kaloriin päivässä lisää öljystä. Joutuisin jättämään ison osan ruuista syömättä sen edestä. Nyt saan syödä paljon enemmän, ilman että ylitän tarpeellisen energiansaantini joka päivä.

Kaloreitahan ei tarvitse laskea tällä ruokavaliolla, mutta tästä huomaa miksi öljyn pois jättäminen saattaa vaikuttaa siihen, että annoskokoja varsinkaan ei tarvitse enää miettiä.

Tässä esimerkkejä miten paljon voi öljystä kertyä:
4rkl öljyä: 558 kcal, 
1 dl 786 kcal.

Voi ottaa lisärasvaksi vaikka pähkinöitä tai pellavansiemenrouhetta (2 rkl), niin rasvat ovat kuituun sitoutuneena, ja tulee varmasti sekä proteiinia että muita aineita samalla.



Vihanneksissa on jonkin verran rasvaa luontaisesti: Ilman lisättyäkin rasvaa tuli vihanneksista rasvaa yli kymmenen grammaa, tämän 2000 kilokalorin esimerkkipäivän aikana. 

Yllättäen kilossa kesäkurpitsaa olikin neljä grammaa rasvaa, ja perunakilossa vain yksi.

Kaikessa on onneksi rasvaa ja proteiinia, nollille ei mene yksikään.

Kiitos kun luit. Ideoita sinkoilee nyt blogeissa ja uutisissa, ja monista niistä on kiva soveltaa.

Maustamismaailma on varmasti laaja mahdollisuuksiltaan. 

En ole vielä(kään) ehtinyt Provencen maustesekoitusta pidemmälle. Mustapippurimylly on käytössä myös, balsamiviinietikkaa unohtamatta. Se viimeistään pelastaa kaiken.
Hups, meinasin unohtaa, kesäkurpitsaa voi myös pakastaa:


Kuutioina pakastin, ja säilyivät jonkin aikaa ihan ok.

Pakkasesta laitan suoraan keittoihin, koska rakenne muuttuu sulatuksen jälkeen.

Katso myös uusin kesäkurpitsareseptini, elokuulta 2025, Kesäkurpitsa-mustikkapiirakka, taikinasta voi tehdä myös muffinit tms.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 74 € - Lokakuu 1 ja 2

Parin viikon ruokaostokset lokakuussa 2025.  Monta pientä kauppakäyntiä johtuen erinäköisistä menoista. Elin ennalta suunnittelematonta elämää. Pohjasuunnitelma kauppareissuille on aina, eli tärkkelyspitoisia, ja vihanneksia. Suunnilleen kaksi asiaa ostoslistalla.  Oli ilmestynyt uusi kynän kuva bloggeriin, sitä painamalla jotkut sanoista muuttuivat linkeiksi. Pitää tarkistaa vielä mitä linkkien takana on. Otan pois niitä jos eivät palvele, ja lisään parempia. Lisäys: Jep, poistin linkit, ei olleet hyviä. 10,03 € Prismasta: Basilika 1,49 € Peruna 1,304 kg x 0,79 €/kg =1,03 € Bataatti 1,422kg x 1,99€/kg =2,83 € Omena Royal Gala luomu 2,99 €/kg x 0,719 kg = 2,15 € Kurkku Suomi 0,276 kg x 2,79 €/kg = 0,77 € Banaani 1,181 kg x 1,49 €/kg = 1,76 € Mansikkahillo 5,29  Minimanista.  Olisi kannattanut ostaa Prismasta  Siellä se olisi maksanut :€3,99 € 4,16 €/kg Joskus pitää ostaa sieltä, missä sattuu muistamaan. Muuten jää ilman. Lisätyn sokerin käyttö pitää minimoida, ...

WFPB - Kurpitsat paistettuna - Hokkaidokurpitsa ja myskikurpitsa

Paistetut kurpitsat. 200 C noin 20 minuuttia. Paistoaikaa voi mennä jopa 40 minuuttia, jos jättää siivut paksuiksi. Tai miksei vaikka tunti.  Kun haarukka menee läpi kunnolla, ja kurpitsa näyttää muutenkin hyvältä, on aika ottaa jäähtymään. Tässä postauksessa käydään työvaiheita läpi kuvin ja kirjoituksin. Paistettuani sekä myskikurpitsaa että hokkaidokurpitsaa huomasin, että kuoriminen ei ollut välttämätöntä.  Tältä näytti paistettu hokkaidokurpitsa. Hokkaidokurpitsan kuori oli raakana niin kova, ettei veitsi meinannut mennä siitä läpi vaan luiskahteli. Uunissa kuori tiivistyi silti ohueksi, eikä siitä ollut mitään haittaa enää. Pilkoin siis vain kurpitsan, enkä kuorinut. Pilkkominenkaan ei aina ollut helppoa. Ellei ison kurpitsan pilkkominen onnistu, tai jos pilkkominen on liian riskialtista veitsen livetessä, silloin voi ottaa käyttöön pitemmän kaavan tie ajallisesti, eli  kurpitsan paistaminen kokonaisena uunissa  niin kypsäksi, että sen pystyy pilkkomaan.  ...

WFPB - Ruokaostokset 63 € - Lokakuu 3

9,5 kiloa vihanneksia ja hedelmiä, 9,6 kg tärkkelyspitoisia ruokatarvikkeita. Loput sekalaisia, ketsuppia, kauramaitoa, tomaattisäilykettä ynnä muuta. Ennen kauppareissua suunnittelin, kun kokosin ajatuksiani, että ostan mahdollisimman vähän, ja alan vaikka toteuttamaan "tunnin kauppareissut" teemaa eli projekti, että en koko viikolla käyttäisi kauppareissuun aikaa tuntia enempää. Säästämään siis aikaa, sen lisäksi että säästäisin euroja. Suunnitelma meni siinä pieleen, kun piti sittenkin lähteä hakemaan jotain muutakin, ja kokosin painavan korin Lidlissä. En tiedä miten siinä niin kävi, taisi olla heräteostospäivä. Ei se haitannut, mutta turha siinä vaiheessa enää yrittää teemoja. Oli samalla hyvä hakea 6 kiloa paseerattua tomaattiakin Prismasta. Ostoksiin meni rahaa siis normaalia enemmän viikossa, aikaakin meni reilusti yli tunti, mutta seuraava kauppareissu oli edessä vasta tänään kun bataatit uhkasivat loppua.  Muok.lisätty ensilumikuva, 21,03 € Ruukkubasilika 2 purkkia ...

WFPB - Vegaaninen kedgeree

Kedgeree-niminen ruoka siis. Kalaruoka alun perin, ja kala tästä tulee vegaanisenakin versiona mieleen, vaikka laitoin tofua.  Kedgeree oli uusinta huutoa Victorian ajan Englannissa, ja nyt tehdään nykyversio.  Kedgeree-ohjeita löytyy yllättävän paljon, jos alkaa hakemaan. Oman versioni tein ennen, kuin hain tästä enempää tietoa. Täysin pelkästään yhden videon perusteella koitin nyt veganisoida, jonka löysin netistä vuosia sitten kun en ollut vielä kokokasvisruokavaliolla. Jos  haluat katsoa millainen ohje se oli, niin videolinkki on tässä: Laitan myös postauksen loppuun saman linkin, niin voit halutessasi lukea ensin.   Oikeastaan tämä ei ole monimutkainen, ja tätä voisi ihan hyvin sanoa riisipadaksi tai risotoksi. Mutta lähtökohta siis oli tämä kedgeree, ja siitä poiki sitten resepti. Voit tehdä riisillä, joko valkoisella tai täysjyvällä pelkästään, tai lisätä kauraa. Pelkkää kauraa en kokeillut, ja ohrakin on vielä testaamatta. Voit laittaa punaisia linssejä, tai ...

WFPB - Lehtiselleri-perunasosekeitto

Selleri-perunasosekeitto, tai peruna-sellerisosekeitto. Varsiselleri, eli lehtiselleri. Vain kaksi asiaa ostoslistalla: Varsiselleri ja peruna.  Tähän sosekeittoon saa käytettyä koko varsisellerin loppuun. Perunoita muutama, että on n. puoli kattilaa selleriä, puoli kattilaa perunaa.  Halutessasi voit lisätä punaisia linssejä, mutta ne eivät ole pakollisia. Niillä voi lisätä energian määrää ja ruokaisuutta. Mausteena on mustapippuri.  Selleri-perunasosekeitto: Selleriä Perunoita Vettä, niin että peittyy Keitetään kypsiksi. Maustetaan mustapippurirouheella. Annetaan jäähtyä, ja sitten soseutetaan sauvasekoittimella. Valmista! Lämmitetään tarjoiluun. Varmuuden vuoksi voi keittää sellereitä ensin vähän aikaa. Jos epäilee ettei selleri muuten pehmene tarpeeksi. Perunat kypsyvät n. 15-20 minuutissa, riippuu myös miten pieniksi pilkkoo. Linssit voi lisätä missä vaiheessa tahansa alussa, punaisten linssien keittoaika ei ole kuin alle vartti, joskus jopa sitäkin lyhyempi. Linssit...

WFPB - Kurpitsakakku

  On paistettuna iso kurpitsa ja ruokaa on, mutta ei mitään kivaa kahvin kanssa.  Siinä on jo tilanne, milloin pikainen kurpitsakakun teko voisi olla paikallaan. Erikoisuutena tässä on että laitoin paljon rusinoita sekaan, ettei käy liian tylsäksi. Tähän sopisi älyttömän hyvin jokin kuorrute, joten sellaisen jos pystyy säveltämään on kakusta enemmän iloa. Itse kokeilin soijajogurtista ja agar-agarista tehdä, siitä ei tullut mitään mutta kertoi jo sen, että kuorrute sopisi. Mausteeksi laitoin ns. kurpitsamausteita jotka osoittautuivat vähän sellaisiksi, että muistuttivat piparkakun makua. Ainekset:  yht, n. 250 g banaania ja kurpitsaa.  25-50 g taatelia n. 1 tl vaniljasokeria, makeutusta maun mukaan n. 30-40 g rusinoita 2-3 dl kaurahiutaleita 1 dl täysjyvävehnäjauho 1-2 tl leivinjauhetta 1 rkl pellavarouhetta "kananmunaksi" 1-2 dl kauramaitoa tai vettä, tai jogurttia, jotain nestettä tarpeen mukaan. Rusinatkin voi turvottaa, mutta ei samassa nesteessä kuin taatelit. K...

WFPB - Ruokaostokset 60 € - Syyskuu 3 ja 4

Kuiva-aineita kaapin täytteeksi. Talveen varustautuminen. Ei ole niin paljoa, etteikö joutuisi kauppaan vielä monta kertaa. Olo on silti jo kotoisa ja mukava, pystyy kokkaamaan täyden aterian vaikka hakemalla tuoreraaka-aineiksi vain pari vihannesta ja perunaa lähikaupasta.  = 10,24 € Täysjyväspagetti 0,95 /500g x 2 = 1,90 €/kg Tumma makaroni1,88 €/kg, 400gx2 = 1,5 € Coop vihreät linssit 400 g 3,98 €/kg = 1,59 € Coop punaiset linssit 400 g, 3,98 €/kg =1,59 € Meira Curry ei lisättyä suolaa 25g 26,00 €/kg =0,65 € Meira Kurkuma 24g 37,08 €/kg = 0,89 € Coop paseerattu tomaatti 0,73€,500 gx2=1,46 €/kg  Xtra tomaattimurska 0,83 €/kg, 400 g x 2 0,33 € = 0,66 € Prismasta kympin pussillinen.  = 32,31 € Tyrnävän Hiivaleipävehnäjauho 1,6  €/kg , 2 kg =  3,19 € Ohraryyni kokonainen 2,39 €/kg Tyrvävän kauraryyni 2,39 €/kg Kaurahiutale x 2 0,98 €/kg =  1,96 € Pikakaurahiutale 2x0,37 €/500g = 0,74 €/kg Myllärin täysjyväohrajauho 1,99 €/kg  Meira ketsuppi 1,2 l...

WFPB - Ruokaostokset 80 € - Syyskuu 1 j a 2 - Tuoreostokset

 Tässä listalla on vain suurin osa, hedelmät, vihannekset, perunat.  Kuivakaappiin keräilin myös taas kaikenlaista, mutta niistä lisää toisessa postauksessa. = 8,97 € Paseerattu tomaatti 2 x 0,98 €/500g = 1,96 €/kg Maribel mansikkahillo 1,35 € Vemondo soijajogurtti 2 x 1,25 €/500g = 2,50 €/kg Omena punainen 0,198 gx 2,49 €/kg = 0,49 € Omena vihreä 0,134 g x2,59 €/kg = 0,48 € Alesto pähkinä-hedelmäsekoitus 2,19 € Elokuvaevääksi hain Lidlistä pussin pähkinäsekoitusta.  Ja omenaa. Tein pakasterasiaan omenalohkot, ja pähkinää laitoin pieneen pussiin. En sitten syönyt elokuvissa mitään, mutta hyvä olla mukana. Jos ei olisi, niin varmasti kaduttaisi. = 7,02 € Banaani 1,128 kg x 1,49 €/kg = 1,68 € Omena Juliet luomu 0,555 kg x 3,19 €/kg = 1,77 € Yleisperuna pesty 1,392 kg x 0,79 €/kg = 1,1 € Pakattu kiinankaali 0,417 kgx 3,79€/kg = 1,58 € Porkkana 0,89 €/kg  Jos ei keksi mitään erikoisempaa, niin näistä tulee jo ruoka. Peruna-porkkanakeitto, ja kiinankaali salaattina. Jälki...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaitoa.  Kattilassa tai haudutuspadassa ei varmaan ole niin tarkkaa, onko nestemää...

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo ...