Siirry pääsisältöön

WFPB - Kesäkurpitsa - Mitä ruokaa kesäkurpitsasta?

Katsotaan mitä ideoita kesäkurpitsasta löytyy. Lopussa ravintoarvoistakin kolme kuvaa.

Nämä ideat ovat helpoimman kautta. Toivottavasti näistä on hyötyä. 

Varsinkin jos kesäkurpitsaa on paljon, voivat resepti-ideat alkaa loppua kesken. Itse siirryn helposti ainakin siihen, että laitan vain paloiksi ja kiehumaan.

Se on helppo ratkaisu.


Ostaminen ja valinta:

Kokeilen ostaessa, ettei ole pehmeä. Pilaantuneen tunnistaa useimmiten aika helposti.

Talvella oli silti kerran lähikaupassa  pehmeitä kesäkurpitsoja. Näyttivät hyvältä, mutta puristaessa aivan kuin pumpulilla täytetty muovinen sukka. Epäilyttävää. 

Ostin, ja laitoin ruokaa. Yllättäen niissä ei ollutkaan mitään vikaa, sitten lopulta. Pääasia tosiaan vaikuttaa olevan, ettei ole pilalla, eikä sisältä ruskea löllö.

Nyt kun nämä on hetki sitten maasta nostettu, ei pitäisi kuitenkaan olla mitään pehmeyttä.

Väristä ei varmaan tarvitse välittää, onko se nyt keltaisvihreää vai vihreäkeltaista. 

Ei tarvitse kuoria, eikä poistaa siemeniä.

Säästövinkki samalla: nyt (elo-syyskuu) oli jo jossain K-Supermarketissakin eurolla kilo kesäkurpitsaa. Prismassa oli halpaa, samoin Lidlissä.

Alle kaksi euroakin kilolta, jotain 1,70 € on mielestäni halpaa. 

Kuvassa muitakin alle 2 euroa, ja alle 3 euroa/kg maksavia. Palsternakkaa, lanttua, naurista, porkkanaa.

Talvella ulkomainen kesäkurpitsa oli usein edullisempaa, kuin kotimainen tuorekurkku, ja voi laittaa leivän päälle. 



Jossain päin nettiä oli ohje, että valitse tietyin mittainen kesäkurpitsa, koska ne ovat parhaimman makuisia.

En usko että on aina täysin totta, olen ostanut n. kilon painoisiakin, joista tuli ihan hyvää ruokaa. 

Jos ottaa suuren, ei tarvitse ottaa montaa. Puolensa ja puolensa.

Kesäkurpitsa uunissa: 



Tämä on helppo ratkaisu, jolla saa melko isonkin määrän laitettua. Paloiksi, ja uuniin. 

Herkkusieniäkin tuolla pilkistää. Ne sopivat kesäkurpitsan kanssa.

Paistoaika varmaan riippuu, millaisia haluaa ja minkälainen uuni. Ehkäpä 30-40 min. 200 C.

Vanhassa uunissani nämä posottivat tunninkin, mutta se uuni veteli viimeisiään.





Paistinperunoiden päälle ketsuppihuntu, johon mausteet tarttuvat. Suolaton grillimauste.



Kesäkurpitsoista lähtee pannulla paistaessa nestettä.  Siksi paistan perunat erikseen.


 

Ellei muuta keksi, niin viipaloi pellille ja paistaa.





Kesäkurpitsoita ja valmiiksi keitettyjä perunoita pellille 200C. Ei tarvitse aina odottaa, että kesäkurpitsat ruskistuisivat tai muuttuisivat näkyvästi. Kun perunoissa näkyi paistumisen merkit, otin uunista. Voi laittaa myös raakoja perunoita, ja kypsyttää uunissa kaikki.




Tässä ei ollut muuta maustetta, kuin ketsuppia.


Leivän päällä: 



Kesäkurpitsa on hyvä vaihtoehto leivänpäälliseksikin. Mikrossa se pehmenee, ja on makeampaa.

Hyviä lämpimiä voileipiä saa, kun rakentelee tomaattimurskasta ja oreganosta.





Kesäkurpitsaa keittoihin:


Kesäkurpitsaa on helppo raastaa.


Keittoihin saa nopeasti vihannesmassaa, ja kesäkurpitsa kypsyy siellä melko huomaamattomaksi elementiksi.

Isommat palaset ovat myös keitoissa kivoja.



Kastikkeessa:



Tässä kesäkurpitsa-sekametelikastike jasmiiniriisin kanssa. 

Mausteeksi vaikkapa suolatonta currymausteseosta. Tomaattimurskaa tai paseerattua tomaattia. 


Tässä on helppo kastike. Kesäkurpitsan palat isoina, ja purkki paseerattua tomaattia. Mausteena mustapippuri, oregano, basilika, persilja. Ripaus sokeria.

Kesäkurpitsan kanssa peruna-linssi-riisisekoitus.




Kastike tehdään näin: Ensin kesäkurpitsan höyrytys/keittäminen, maustaminen. Vain vähän vettä ensin pohjalle ja kansi päälle, antaa kiehua hetki. 

Kuivattuja punaisia linssejä voi laittaa. Kiehuvat alle vartissa. 

Lisään tomaatin vasta kun näen, että muut ainekset ovat alulla kypsymään.

Mausteeksi mustapippuria, yrttejä kuten persilja, basilika. Vähän oreganoa.

Loraus ketsuppia, ehkä 1/4 tl sokeria. Valmista hetkessä.


Kesäkurpitsa sopii pastan kanssa. Mustapapuja tai muita papuja sekaan.

Kesäkurpitsan maustaminen:


Kesäkurpitsa ei välttämättä tarvitse aina mausteita, mutta siihen voi sopia esimerkiksi Provencen mausteseos, jossa on kuivattuja yrttejä.



On se joskus kiva laittaa vähän jotakin myös paistettujen kesäkurpitsojen päälle.

Koska kyse on kasveista, niin nämähän eivät ole kuin pikaruokaravintolassa että ostat yhden, ja olet maistanut kaikki.

Kannattaa aina maistaa raakana, keitettynä, paistettuna. Heti jos ei maistu hyvältä, niin upottaa sen mausteisiin ja liemiin.







Kesäkurpitsa säilyy hyvin. En ole testannut säilyykö miten kauan huoneenlämmössä.

Asuessani kaukana marketeista, saatoin joskus ostaa yhden jääkaappihyllyn kattoon asti täyteen halpaa kesäkurpitsaa. Hyödynsin euron tarjoukset. Kolmesta kilosta kesäkurpitsaa tulee vihanneksia melkein viikoksi, jos tavoitteena on syödä vähintään puoli kiloa päivässä. Voi mennä nopeampaakin.

Ehdin kaikki näistä laittaa rauhassa ruuaksi, eivätkä pilaantuneet herkästi.

Isoimmat voivat osua takaosaan ja alkaa jäätyä, joten varmaan hyvä aloittaa isoimmista kokkaamaan.




Kesäkurpitsa on niin vähäkalorinen, kuten monet muutkin vihannekset, että sitä ei pääruoaksi ehkä voi ihan ajatella.

Hyvä olla kunnon ruoka vieressä, eli peruna, pasta tai vaikka riisi.

Kuvan annoksessakin on perunaa tosi vähän. Vähintään triplamäärä parempi, tai sitten useita lautasellisia tätä lajia.

Ravintopuoli:

Keräsin Finelin ruokapäiväkirjassa vähän sitä sun tätä pari tuhatta kaloria, ja kesäkurpitsaa kilon verran.

Jokin vitamiini jäi alemmas kuin toinen, mutta kourallinen jotain marjoja tai lehtivirheitä paikkaa ehkä  kulloisenkin tilanteen. B12, D3 ja jodi ovat aina matalalla, otetaan purkista.




Tässä kuvassa siis kahden tuhannen kalorin edestä kasvisraaka-aineita. Esimerkkipäivä, jolloin tekisi esimerkiksi kesäkurpitsakastikkeen, paistaisi uunissa vihannesta. Tekisi vaikkapa Riisi-peruna-linssisekoitelmaa pääruuaksi. 

Kuvassa näkyy, että eri asioissa on ihan hyvin proteiiniakin: n.74 g. 1 dl linssejä,sisälsi 19,5g prot. 
1 kg peruna, uusi,  sisälsi 16,9 g proteiinia.
Kilossa kesäkurpitsaa oli 6,7 g proteiinia. Siitäkin huomaa, miten kevyttä ruokaa, ja vähäkalorista se on.

Proteiinia saa muualtakin, ja sen kannalta näyttäisi olevan sama, jos syökö desin linssejä, tai toisenkin kilon perunaa.

Desissä kuivia linssejä on siis vain hieman enemmän proteiinia, kuin kilossa perunoita.

Rasva:



Kesäkurpitsa on kevyttä: vaikka sitä söisi kilon päivässä, ei siitä saa kuin alle 200 kilokaloria. Energiaa pitää siis saada muualtakin. Mutta ei välttämättä öljystä, vaan esimerkiksi pastasta.

Kokeilin mitä tapahtuu, kun lisää kaksi ruokalusikallista öljyä. 279 kcal

Miksi en laittaisi öljyä kun paistan kesäkurpitsoita? Yksi syy on, että öljystä ei mitään proteiiniakaan tule. Jos kesäkurpitsoita söisi paljon ja valelisi öljyllä joka kerta, öljyä voisi helposti päivän aikana olla neljäkin ruokalusikallista, tai miksei koko desilitra. Se  voisi tarkoittaa että tulee viidestäsadasta seitsemään tai kahdeksaansataan kaloriin päivässä lisää öljystä. Joutuisin jättämään ison osan ruuista syömättä sen edestä. Nyt saan syödä paljon enemmän, ilman että ylitän tarpeellisen energiansaantini joka päivä.

Kaloreitahan ei tarvitse laskea tällä ruokavaliolla, mutta tästä huomaa miksi öljyn pois jättäminen saattaa vaikuttaa siihen, että annoskokoja varsinkaan ei tarvitse enää miettiä.

Tässä esimerkkejä miten paljon voi öljystä kertyä:
4rkl öljyä: 558 kcal, 
1 dl 786 kcal.

Voi ottaa lisärasvaksi vaikka pähkinöitä tai pellavansiemenrouhetta (2 rkl), niin rasvat ovat kuituun sitoutuneena, ja tulee varmasti sekä proteiinia että muita aineita samalla.



Vihanneksissa on jonkin verran rasvaa luontaisesti: Ilman lisättyäkin rasvaa tuli vihanneksista rasvaa yli kymmenen grammaa, tämän 2000 kilokalorin esimerkkipäivän aikana. 

Yllättäen kilossa kesäkurpitsaa olikin neljä grammaa rasvaa, ja perunakilossa vain yksi.

Kaikessa on onneksi rasvaa ja proteiinia, nollille ei mene yksikään.

Kiitos kun luit. Ideoita sinkoilee nyt blogeissa ja uutisissa, ja monista niistä on kiva soveltaa.

Maustamismaailma on varmasti laaja mahdollisuuksiltaan. 

En ole vielä(kään) ehtinyt Provencen maustesekoitusta pidemmälle. Mustapippurimylly on käytössä myös, balsamiviinietikkaa unohtamatta. Se viimeistään pelastaa kaiken.
Hups, meinasin unohtaa, kesäkurpitsaa voi myös pakastaa:


Kuutioina pakastin, ja säilyivät jonkin aikaa ihan ok.

Pakkasesta laitan suoraan keittoihin, koska rakenne muuttuu sulatuksen jälkeen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 5 € - Syyskuu 1 - Syyskuun ruokia

Kaupassa ei nyt ehtinyt kuljeksimaan, ja pian huomasinkin että ruokaan on mennyt vain 5-6 euroa. Pyöristin otsikossa vitoseksi, vaikka kutonen olisi oikeampi summa. Mutta onhan se nyt mehukasta, että vitosella viikon ruuat. Todellisuudessa tämä toki perustuu siihen, että ostin elokuussa kuivatuotteita ja viime viikolla perunaakin. Kun huomasin miten mehevä summa on vitonen, en sitten käynyt kaupassa enää, ettei tarvitse kuvata ostoksia ja miettiä mitään muutenkaan. Lomaviikko ruokablogista, paitsi ei muuten tietenkään lomaviikko. Sellaista lentoa ettei aivot pysy kyydissä. Sadonkorjuumarkkinatkin olisivat olleet tänään, en valitettavasti päässyt nyt nauris- ja lanttuostoksille. Täytyy hakea kaupasta niitä pian. = 5,82 € 3,5 kg banaania 1 €/kg = 3,5 € Pirkka kesäporkkana 1 €/kg  Omena Gala 1,32g x 1 €/kg = 1,32 € Siinä olivat tämän viikon ruokaostokset. Koska ostoksia ei ollut paljoa yhtään esiteltävänä niin laitetaan kuvia ruuista, mitä tuli viikon aikana tehtyä. Osa varmaan viime viik

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Elokuu 4, 189 €/kk

Loput elokuun ruokaostokset n. 35 €. Tässä kuussa ostin melkein 190 €:lla ruokaa. Ostin viimeksikin niin paljon kaikkea valmiiksi mikä säilyy, ettei haittaa. Ensi kuussa ei sitten tarvitse ostaa samoja. Tai sitten tietenkin tarvitsee, koska nythän on helppo olla päästämättä tyhjäksi hyllyjä. Sitten ei ole pakko käydä marketissa silloin, kun se ei itselle sovi.  Pidän mahdollisena että syyskuussa on paljon juurestarjouksia lähikaupoissakin. Tällä kertaa ostosten perässä esitellään metvurstimakkara. Se ei ole kokokasvisruokaa mutta sain sen haltuuni sattumalta.  =3,89 € Banaani Luomu 0,689 kg x 2,09 €/kg =  1,44 € Yleisperunapussi 0,95 €/kg 2 kg =  1,89 € Kurkku 0,256 kg x 2,19 € =  0,56 € =6 € Varhaiskaali 1,905 kg x 1,79 €/kg = 3,41 € Kesäperuna 2kg 1,30 €/kg =    2,59 € Näistä tuli   lähikaupan aamiainen numero 3   sekä joukko muita ruokia. Kuivatut sekahedelmät , 9,56 €/kg 3,39 € Minimanista heräteostos. En syönyt kaikkia tuollaisena, vaan tein soppaa näistä. = 4,04 € Omena 0,4 kg

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 4 - Fenkoli

  Viiden euron aamiainen on katettu. Nyt on kaupoissa kotimaista fenkolia tarjolla. Fenkoli ei ole kaikkein edullisin kasvis kilohinnaltaan, mutta joskus ihan kiva. Fenkolista saa paljon makua, ja se tuo myös vaihtelua. Kesäperuna, pesty 0,558 kg x 1,29 €/kg = 0,72 € Xtra pitkäjyväinen riisi 0,95 €/kg Paseerattu tomaatti 0,99 € /500 g Banaani 0,327 kg x 1,99 €/kg = 0,65 € Fenkoli 0,257  kg x 5,79 €/kg = 1,49 € = 4,8 € Nämä tuotteet löytyivät nyt Salesta.  Kidneypapupurkki olisi maksanut 0,95 €, se olisi tähän vitosen aamiaisbudjettiin suunnilleen mahtunut jättämällä banaanit pois. Mutta kerkesin jo ne banaanit ottaa ostoskoriin. Mausteita en lukenut vitosen aamiaissettiin, niitä on ehkä kotona valmiina tai joutuu lisäämään budjettiin. Mausteita laitetaan aina muutenkin maun mukaan, ja ajatus on tärkein. Mausteeksi ja lisäksi tämän päivän reseptiin tuli mustapippurirouhetta 1 rkl omenasiiderietikkaa, muukin maustekastike käy pala taatelia, tai vaihtoehtoisesti ripaus sokeria tai ketsupp

WFPB - Ruokaostokset 65 € - Elokuu 3 - Elokuun ruokia 2

 Elokuun kolmannen viikon ruokaostokset, n. 65 euroa.  Enemmän ruokakuluja kuin yleensä. Ostinkin kerralla 10 kiloa riisiä, joista vain puolet alle euron kilo ja jasmiiniriisi 1,80 €. siitä n. 15 euroa, joka on normaalisti jo puolet viikon ruokakuluista. Siihen päälle vielä laatikollinen paseerattua tomaattia, joka maksoi yli 10 euroa. Vihannekset eivät tulleet tällä viikolla kalliiksi sinänsä, mutta ostin yli 4 kiloa kesäkurpitsaa. Toivon mukaan säästyn elokuun loppuun sen isommilta kauppareissuilta. Perunaa voi tulla haettua, koska en kuitenkaan halua syödä pelkkää riisiä ja makaroniakaan. Maustekastikkeita ja mausteita on joitakin, pakasteestakin löytyy sitä sun tätä kastiketta valmiina. 27,32  € K-Menu riisi pitkäjyväinen 1 kg /0,95 € 5kpl = 4,75 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 0,89 €/500g 12 kpl = 10,68 € Jasmiiniriisi 8,99 € /5 kg Coop banaani 0,940 €x 1,49 €/kg = 1,40€ Banaani luomu 0,718 kg x 2,09 €/kg = 1,50 € K-Menu pitkäjyväinen oli halvinta K-kaupoissa. Prismasta ja Lid

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 3 - Paistetut perunat ja kaali

Vähän niin kuin yritin hakea vitosella aamiaistarvikkeet lähikaupasta, ja olisihan se onnistunut erilaisilla valinnoilla.  Päädyin kuitenkin ostamaan ison kaalin, koska sillä ratkesi samalla koko viikonlopun vihannesasiat, ja  on vielä kesäkurpitsaa ja porkkanaakin pari jäljellä. Sekä salaatit että monet muut ruuat onnistuvat samasta kaalista. Lisäksi kaksi kiloa perunoita. Niistä ei tule ihan koko päiväksi ruokaa, tai ei jaksa välttämättä syödäkään päivällä perunaa, mutta aika pitkällä ollaan siinä, ettei ostoksista tule vain pelkkä aamupala. Tuo oli kaikista pienin kaali, lähemmäs 2 kiloa silti. Jos olisi löytynyt pienempi kaali, olisi vitosen aamiainen onnistunut. Lukuun ottamatta mausteita. Oikein pieni kaali, niin vitoseen olisi saanut purkin paseerattua tomaattiakin. Varhaiskaali 1,905 kg x 1,79 €/kg =  3,41 € Kesäperuna 2kg 1,30 €/kg  =    2,59 €   =6 € Kaali oli kirkkaasti halvempi K-Marketissa, kuin olisi ollut Salessa. Molemmissa oli valtavia kaalinpäitä myytävänä.  Salessa p

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 5 - Juurekset

Aamiainen lähikaupasta noin viidellä eurolla. Tänään oli helppo valita juureksia, koska ne olivat tarjouksessa. Paseerattu tomaattipurkki siihen lisäksi, niin saa saman tien tehtyä loppupäiväksikin maistuvaa ruokaa. Perunoita ei mahtunut vitoseen kuin n. kilo, mutta kotoahan voi löytyä riisiä ja muuta, mitä laittaa sitten lisäksi kohti iltapäivää.  Juurestarjouksia oli K-Marketissa. 0,99 €/kg. Multaiset harjatut perunat Salesta. Lanttu 0,99 €/kg Punajuuri 0,99 €/kg Porkkana 0,99 €/kg Peruna 1,09 €/kg x n. 800g-1 kg = n. 1 € Paseerattu tomaatti 0,99 € = n. 5 € Näistä lähikauppojen antimista valmistuvat uunijuurekset ja perunamuusi, sekä punainen kastike ja porkkalaa. Tuoreet vitamiinit saadaan porkkana- ja lantturaasteista. Punajuuri kuuluu lehtivihreiden vihannesten listalle, jonka Dr. Esselstyn luettelee. Siksi nyt ei tarvittu persiljaa eikä muuta. Listan hain Food As Prevention- nimiseltä sivustolta https://foodasprevention.com/dr-esselstyns-latest-basic-recommendations/ , siinä oli

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

  Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon. Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän. Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti. Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat. Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman.  Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäj