Katsotaan mitä ideoita kesäkurpitsasta löytyy. Lopussa ravintoarvoistakin kolme kuvaa.
Nämä ideat ovat helpoimman kautta. Toivottavasti näistä on hyötyä.
Varsinkin jos kesäkurpitsaa on paljon, voivat resepti-ideat alkaa loppua kesken. Itse siirryn helposti ainakin siihen, että laitan vain paloiksi ja kiehumaan.
Se on helppo ratkaisu.
Ostaminen ja valinta:Kokeilen ostaessa, ettei ole pehmeä. Pilaantuneen tunnistaa useimmiten aika helposti.
Talvella oli silti kerran lähikaupassa pehmeitä kesäkurpitsoja. Näyttivät hyvältä, mutta puristaessa aivan kuin pumpulilla täytetty muovinen sukka. Epäilyttävää.
Ostin, ja laitoin ruokaa. Yllättäen niissä ei ollutkaan mitään vikaa, sitten lopulta. Pääasia tosiaan vaikuttaa olevan, ettei ole pilalla, eikä sisältä ruskea löllö.
Nyt kun nämä on hetki sitten maasta nostettu, ei pitäisi kuitenkaan olla mitään pehmeyttä.
Väristä ei varmaan tarvitse välittää, onko se nyt keltaisvihreää vai vihreäkeltaista.
Ei tarvitse kuoria, eikä poistaa siemeniä.
Säästövinkki samalla: nyt (elo-syyskuu) oli jo jossain K-Supermarketissakin eurolla kilo kesäkurpitsaa. Prismassa oli halpaa, samoin Lidlissä.
Alle kaksi euroakin kilolta, jotain 1,70 € on mielestäni halpaa.
Kuvassa muitakin alle 2 euroa, ja alle 3 euroa/kg maksavia. Palsternakkaa, lanttua, naurista, porkkanaa.
Talvella ulkomainen kesäkurpitsa oli usein edullisempaa, kuin kotimainen tuorekurkku, ja voi laittaa leivän päälle.
Jossain päin nettiä oli ohje, että valitse tietyin mittainen kesäkurpitsa, koska ne ovat parhaimman makuisia.
En usko että on aina täysin totta, olen ostanut n. kilon painoisiakin, joista tuli ihan hyvää ruokaa.
Jos ottaa suuren, ei tarvitse ottaa montaa. Puolensa ja puolensa.
Kesäkurpitsa uunissa:
Tämä on helppo ratkaisu, jolla saa melko isonkin määrän laitettua. Paloiksi, ja uuniin.
Herkkusieniäkin tuolla pilkistää. Ne sopivat kesäkurpitsan kanssa.
Paistoaika varmaan riippuu, millaisia haluaa ja minkälainen uuni. Ehkäpä 30-40 min. 200 C.
Vanhassa uunissani nämä posottivat tunninkin, mutta se uuni veteli viimeisiään.
Paistinperunoiden päälle ketsuppihuntu, johon mausteet tarttuvat. Suolaton grillimauste.
Kesäkurpitsoista lähtee pannulla paistaessa nestettä. Siksi paistan perunat erikseen.
Ellei muuta keksi, niin viipaloi pellille ja paistaa.
Kesäkurpitsoita ja valmiiksi keitettyjä perunoita pellille 200C. Ei tarvitse aina odottaa, että kesäkurpitsat ruskistuisivat tai muuttuisivat näkyvästi. Kun perunoissa näkyi paistumisen merkit, otin uunista. Voi laittaa myös raakoja perunoita, ja kypsyttää uunissa kaikki.
Tässä ei ollut muuta maustetta, kuin ketsuppia.
Leivän päällä:
Kesäkurpitsa on hyvä vaihtoehto leivänpäälliseksikin. Mikrossa se pehmenee, ja on makeampaa.
Hyviä lämpimiä voileipiä saa, kun rakentelee tomaattimurskasta ja oreganosta.
Kesäkurpitsaa keittoihin:
Kesäkurpitsaa on helppo raastaa.
Keittoihin saa nopeasti vihannesmassaa, ja kesäkurpitsa kypsyy siellä melko huomaamattomaksi elementiksi.
Isommat palaset ovat myös keitoissa kivoja.
Kastikkeessa:
Tässä kesäkurpitsa-sekametelikastike jasmiiniriisin kanssa.
Mausteeksi vaikkapa suolatonta currymausteseosta. Tomaattimurskaa tai paseerattua tomaattia.
Tässä on helppo kastike. Kesäkurpitsan palat isoina, ja purkki paseerattua tomaattia. Mausteena mustapippuri, oregano, basilika, persilja. Ripaus sokeria.
Kastike tehdään näin: Ensin kesäkurpitsan höyrytys/keittäminen, maustaminen. Vain vähän vettä ensin pohjalle ja kansi päälle, antaa kiehua hetki.
Kuivattuja punaisia linssejä voi laittaa. Kiehuvat alle vartissa.
Lisään tomaatin vasta kun näen, että muut ainekset ovat alulla kypsymään.
Mausteeksi mustapippuria, yrttejä kuten persilja, basilika. Vähän oreganoa.
Loraus ketsuppia, ehkä 1/4 tl sokeria. Valmista hetkessä.
Kesäkurpitsa sopii pastan kanssa. Mustapapuja tai muita papuja sekaan.
Kesäkurpitsan maustaminen:
Kesäkurpitsa ei välttämättä tarvitse aina mausteita, mutta siihen voi sopia esimerkiksi Provencen mausteseos, jossa on kuivattuja yrttejä.
On se joskus kiva laittaa vähän jotakin myös paistettujen kesäkurpitsojen päälle.
Koska kyse on kasveista, niin nämähän eivät ole kuin pikaruokaravintolassa että ostat yhden, ja olet maistanut kaikki.
Kannattaa aina maistaa raakana, keitettynä, paistettuna. Heti jos ei maistu hyvältä, niin upottaa sen mausteisiin ja liemiin.
Kesäkurpitsa säilyy hyvin. En ole testannut säilyykö miten kauan huoneenlämmössä.
Asuessani kaukana marketeista, saatoin joskus ostaa yhden jääkaappihyllyn kattoon asti täyteen halpaa kesäkurpitsaa. Hyödynsin euron tarjoukset. Kolmesta kilosta kesäkurpitsaa tulee vihanneksia melkein viikoksi, jos tavoitteena on syödä vähintään puoli kiloa päivässä. Voi mennä nopeampaakin.
Ehdin kaikki näistä laittaa rauhassa ruuaksi, eivätkä pilaantuneet herkästi.
Isoimmat voivat osua takaosaan ja alkaa jäätyä, joten varmaan hyvä aloittaa isoimmista kokkaamaan.
Kesäkurpitsa on niin vähäkalorinen, kuten monet muutkin vihannekset, että sitä ei pääruoaksi ehkä voi ihan ajatella.
Hyvä olla kunnon ruoka vieressä, eli peruna, pasta tai vaikka riisi.
Kuvan annoksessakin on perunaa tosi vähän. Vähintään triplamäärä parempi, tai sitten useita lautasellisia tätä lajia.
Ravintopuoli:
Jokin vitamiini jäi alemmas kuin toinen, mutta kourallinen jotain marjoja tai lehtivirheitä paikkaa ehkä kulloisenkin tilanteen. B12, D3 ja jodi ovat aina matalalla, otetaan purkista.
Tässä kuvassa siis kahden tuhannen kalorin edestä kasvisraaka-aineita. Esimerkkipäivä, jolloin tekisi esimerkiksi kesäkurpitsakastikkeen, paistaisi uunissa vihannesta. Tekisi vaikkapa
Riisi-peruna-linssisekoitelmaa pääruuaksi.
Kuvassa näkyy, että eri asioissa on ihan hyvin proteiiniakin: n.74 g. 1 dl linssejä,sisälsi 19,5g prot.
1 kg peruna, uusi, sisälsi 16,9 g proteiinia.
Kilossa kesäkurpitsaa oli 6,7 g proteiinia. Siitäkin huomaa, miten kevyttä ruokaa, ja vähäkalorista se on.
Proteiinia saa muualtakin, ja sen kannalta näyttäisi olevan sama, jos syökö desin linssejä, tai toisenkin kilon perunaa.
Desissä kuivia linssejä on siis vain hieman enemmän proteiinia, kuin kilossa perunoita.
Rasva:
Kesäkurpitsa on kevyttä: vaikka sitä söisi kilon päivässä, ei siitä saa kuin alle 200 kilokaloria. Energiaa pitää siis saada muualtakin. Mutta ei välttämättä öljystä, vaan esimerkiksi pastasta.
Kokeilin mitä tapahtuu, kun lisää kaksi ruokalusikallista öljyä. 279 kcal
Miksi en laittaisi öljyä kun paistan kesäkurpitsoita? Yksi syy on, että öljystä ei mitään proteiiniakaan tule. Jos kesäkurpitsoita söisi paljon ja valelisi öljyllä joka kerta, öljyä voisi helposti päivän aikana olla neljäkin ruokalusikallista, tai miksei koko desilitra. Se voisi tarkoittaa että tulee viidestäsadasta seitsemään tai kahdeksaansataan kaloriin päivässä lisää öljystä. Joutuisin jättämään ison osan ruuista syömättä sen edestä. Nyt saan syödä paljon enemmän, ilman että ylitän tarpeellisen energiansaantini joka päivä.
Kaloreitahan ei tarvitse laskea tällä ruokavaliolla, mutta tästä huomaa miksi öljyn pois jättäminen saattaa vaikuttaa siihen, että annoskokoja varsinkaan ei tarvitse enää miettiä.
Tässä esimerkkejä miten paljon voi öljystä kertyä:
4rkl öljyä: 558 kcal,
1 dl 786 kcal.
Voi ottaa lisärasvaksi vaikka pähkinöitä tai pellavansiemenrouhetta (2 rkl), niin rasvat ovat kuituun sitoutuneena, ja tulee varmasti sekä proteiinia että muita aineita samalla.
Vihanneksissa on jonkin verran rasvaa luontaisesti: Ilman lisättyäkin rasvaa tuli vihanneksista rasvaa yli kymmenen grammaa, tämän 2000 kilokalorin esimerkkipäivän aikana.
Yllättäen kilossa kesäkurpitsaa olikin neljä grammaa rasvaa, ja perunakilossa vain yksi.
Kaikessa on onneksi rasvaa ja proteiinia, nollille ei mene yksikään.
Kiitos kun luit. Ideoita sinkoilee nyt blogeissa ja uutisissa, ja monista niistä on kiva soveltaa.
Maustamismaailma on varmasti laaja mahdollisuuksiltaan.
En ole vielä(kään) ehtinyt Provencen maustesekoitusta pidemmälle. Mustapippurimylly on käytössä myös, balsamiviinietikkaa unohtamatta. Se viimeistään pelastaa kaiken.
Hups, meinasin unohtaa, kesäkurpitsaa voi myös pakastaa:
Kuutioina pakastin, ja säilyivät jonkin aikaa ihan ok.
Pakkasesta laitan suoraan keittoihin, koska rakenne muuttuu sulatuksen jälkeen.
Kommentit
Lähetä kommentti