Siirry pääsisältöön

Luukku 2 - WFPB - Kaurapuuro - Kuumaan vai kylmään veteen? - Pellavarouhe

Toisen päivän joulukalenteriluukustamme löytyy kaurapuuro.


Kaksi ruokaa kerralla valmiiksi. Samalla vauhdilla tulee perunatkin keitetyksi. 


Tässä Myllynkivi - puurohiutalepaketissa oli ohje, että kuumenna ensin neste kiehuvaksi.

Keitin kuitenkin puuron laittamalla hiutaleet ensin kylmään veteen.

Puurosta tuli limaista, enkä oikein mieltynyt siihen. 

Joskus limaisuus on nimeltään kenties samettisuutta (?) , ja toivottava asia.


Toisena aamuna kokeilin laittaa hiutaleet kiehuvaan veteen. Tuli ihan eri puuro. Todella hyvä.

Hiutaleet jäivät erottuviksi, eikä puuro ollut lainkaan limaista.

Siinäpä vinkki jollekin, joka arpoo näiden kahden tavan välillä. Itsekään en monesti muista tai tiedä, kumpi se nyt olikaan parempi tapa. 


Sokeria puuron päälle, vai ei? Jotkut ruokavaliolaiset eivät pidä edes valkoista sokeria kotona, ja minusta se on ihan ymmärrettävää. Siihen voi olla monia syitä, ja joskus on helpompi totutella eroon kokonaan. 

Kuitenkaan ellei sokeria tule monista lähteistä yhtä aikaa pitkin päivää, eikä asiaa koe ongelmaksi, niin voi joku ripotellakin sokeria puuroonsa päälle. Itse käytän hilloakin.

Marjaa ja hedelmää kun laittaa, saa vitamiineja ja antioksidantteja.


Puuroon voisi sekoittaa kattilassakin sekaisin mustikat ja kaikki hökkeet. Tekisinkin varmasti usein niin, ellei olisi koiria.

Pellavansiemenrouhetta kun laittaa ruokalusikallisen tai pari, saa omega3 rasvahappoja. 

Tärkeää on, että siemenet ovat rouhitussa muodossa. Muuten omegat jäävät helposti imeytymättä.

Tässä linkki NutritionFacts- sivustolle, jossa on tietoa englanniksi. Laitoin hakusanaksi "Flax Seed " ja löytyi monta artikkelia ja videot. 

Voi myös vaikkapa saksanpähkinät tai chia-siemenet.

Halutessa oikein tuoreet siemenrouheet, voi ostaa kokonaisia ja rouhia itse blenderissä pienempiä määriä.

Tässä koirien puuroateria:


Aamun jonotus puurokattilalle on ruuhkaisa. 

Koirankiposta nyt puuttuu vihannes- tai  juuressosekeitto seasta. Marjamuusia olen joskus lorauttanut, ja lohiöljyä, että koiratkin saavat antioksidanttinsa ja omegansa, närästystä samalla varoen. Perunamuusikin on hyvä.

Näiden ratkaisujeni tieteellisistä perusteista en yritä puhua. En voi kuin seurata, näkyykö vyötärö ja kimmeltävätkö silmät. Huurtuuko nenän alle laitettu peilinpala.

Tarjoiluehdotus on kiiltokuvaversio, ja ruuat pitää meillä sekoittaa. Voi jäädä puurot kipon pohjalle. 

Tulipa juttua puurosta. Hyvää tokapäivää ja kiitos kun luit!

Kommentit

  1. Tämä ei ehkä asiallinen kommentti aiheeseen, joten poista vapaasti, mutta mä en saa kaurapuuroa alas millään!

    Penskana mummo vannoi kaurapuuron nimeen, ja pakotti syömään, ja se oli pohjaan palanutta joka kerta. Sitä sitten broidin kanssa piilotettiin ties minne. (kesämökillä oli tilaa temmeltää, pensaiden alle, puiden juurelle, heti kun mummo jonnekin meni niin äkkiä vaan johonkin)

    Ja jos mummo ei mennyt minnekään, niin keittiön LATTIALAUTOJEN LÄPI jonnekin mökin uumeniin. Ilmankos koko mökki piti purkaa muutaman vuoden jälkeen...

    Mutta kaikki kunnia kaurapuurolle. Olen lukenut kauran hyvistä vaikutuksista, ja ystäväni kolesteroli ongelmineen on lisännyt sitä omaan ruokavalioonsa rutkasti.

    Mulla jäi tästä reseptistä puurot sikseen, ja vaan ne marjat tai hedelmät, pellavansiemenet syötäviksi :) Hyvin nekin toimii, tosin nälkää eivät kauaa poissa pidä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämähän on just ihana kommentti ! Ja osuu täsmälleen aiheeseen. Veikkaan nimittäin, ettet ole sentään ainoa ihminen jolle ei kaurapuuro maistu. Joku voi ihan hyvin samaistua tuohon, mitä kerrot.

      Ja kauran kolesterolivaikutuksia kehutaan, ja varmasti jos ei kauraa syö, niin sitten sanotaan että nyt paukkuu kolesteroli. Mutta eihän kauraa välttämättä tarvita, jos ei syö kolesterolia, ja sitähän ei ole kuin eläintuotteissa. Joten vaikka minäkään en söisi ikinä kaurahiutaleen hiutaletta, en silmääkään räpäyttäisi sen asian takia enää :D
      Voi tuo sun mummo..Tietysti yrittänyt lapsille terveellistä ruokaa, mutta eihän palanutta puuroa syö hullukaan.
      Monikin muu ruoka kestää pienen ruskistumisen pannulla tai uunissa, mutta kaurapuuro ei kyllä kestä pohjaan palaa, ja ainakin itsellä jää kyllä syömättä silloin.
      Mites muut puurot? Tykkäätkö riisipuurosta tai vaikka mannapuurosta? Mie ajattelen, ettei kyllä tarvi syödä mitään puuroa pakolla, jos se ei itselle maistu, mut samat hökkeet käy kyllä mihin puuroon vain.

      Poista
  2. Ja aivan totta, eivät ne marjat nälkää pidä. Kyllä jokin tärkkelys on monesti paras olla. Siihen muuten käy banaani, sehän on tärkkelys, jos olet makean ystävä. Soijajugurtti, banaanit ja marjat. Hyvä ateria, jos tykkää.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Vappu

Vapputerveiset ja muutama ruokaidea. Tein viimeksi vappuna ideakoosteen , ja huomasin tässä että minulla on täsmälleen samat ideat tänäkin vappuna. Kuten hampurilainen, ranskalaiset, bataattia. Taisi olla makea leivonnainenkin. Allaolevassa kuvassa bataattipitsa, johon löytyy helppo ohje bataattiluukusta.   Tein vasta, kastikkeineen päivineen ja olipa hyvää. Blogissa tapahtuu ja ei tapahdu. Kuvia ja ideoita on vaikka miten paljon, mutta aikaa istua alas ja laittaa ei ole. Talossa on nyt uusi kokkiapulainen, joka tekee kaiken ruuan laiton melkein mahdottomaksi. Eli hyvin tehokas apulainen.  Se on siis vitsi, oikeasti en velvoita koiraa auttamaan minua missään asiassa. Päinvastoin. Joitain koirat haluavat silti tehdä. Pentu sylkee mm. nappulat suustaan, ja ottaa mieluummin tehtävän ensin. Lenkit ovat nyt tosi monimutkaisia ja monivaiheisia. Sitten kun koirilla on nukkumatauko, minulla on se vähän aikaa jolloin pitää siivota kaikki sotkut, ja juosta kaikki asiat. Koirahan voi nukkua 16 tu

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Öljyttömät ranskalaiset ja paistetut perunat uunissa - Vinkit - Kuvitettu analyysi

Valmistetaan ranskalaiset tavallisessa uunissa ilman öljyä. Ei ole helppoa. Mutta vaikeaa ei ole öljyttömyys vaan se, että miten tähdätä uunin lämpötila ja paistoaika kohdilleen.  Voisi sitten rauhassa syödä ilman, että yhtäkkiä huomaa pureskelevansa raakaa pottua. Joutuu aprikoimaan, kaataisiko nämä takaisin pellille ja antaisi paistua vielä 10 minuuttia? Uunikin kerkesi jo jäähtyä ja leffakin kerkesi jo alkaa. Hienoa. Ei muuta kun hommiin. Tein ennen ranskalaisia paljon hillitymmin. Järjestellen ne sopuisasti riviin jotta kaikki paistuisivat samalla tavalla. Vaivaa näin myös pilkkomisessa, että jokaisesta ranskalaisesta tulisi saman kokoinen.  Sekään ei ole helppoa, sillä perunan ollessa pyöreä, se leikkaantuu eri kohdista eri tavalla.  Enää en ole välittänyt ovatko ranskalaiset järjestyksessä pellillä. Kyllä ne paistuvat, jos pitää tarpeeksi aikaa. Tässä kuvassa on aika ohuita. Teen usein paksumpia.   Ihan pienimmät voivat alkaa käryämään, jolloin voi joutua pelastamaan niitä. Siksi

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

Luukku 22 - Bataatti - WFPB

Luukku 22, bataatti. Tehdään bataatista piirakkapohja tai pitsapohja, ja täytetään se kuten pitsa. Tomaattisosekerros ja oreganoakin. Bataattipitsa tarvitsee raikkaan sitruunaisen vegaanisen juustokastikkeenkin, ja kastike puolestaan käy sitten moneen muuhunkin ruokaan. Kuten bataattipihvien kanssa, jotka laitetaan hampurilaisen väliin. Bataattipiirakka, bataattipitsa kypsää bataattia pikakaurahiutaleita Kypsennä bataatti, esim. mikrossa. Anna jäähtyä, irrota kuoret. Muusaa bataatti. Taikina: sekoita bataattia ja kaurahiutaleita, kunnes muodostuu taikina. Jauhota leivinpaperi. Laita taikinapallo leivinpaperille, ja muovaile siitä piirakkapohja. Laitoin nyt puolikkaan tai 1/3 isosta bataatista. Tomaattisose: tomaattisosetta, loraus esim. ketsuppia, ripaus oreganoa, mustapippuria. Täytteet: sulata jäiset, pienennä jne. Sieniä, pinaattia, jalopenoja, jne Esipaista pohjaa 180 C noin 10 min. Ota pois uunista ja levitä tomaattisose ja täytteet. Paista uunissa n. 20 minuuttia. Valmista. Noin

WFPB - Muffinssit - Omena, kaura ja mustikka - Ilman leivinjauhettakin onnistuu

Tämän muffinssiohjeen avulla pääsevät myös kolhuiset, ylimenneet, tai liian happamat omenat hyötykäyttöön.  Jos omenoita ei ole tarpeeksi, voi käyttää lisänä ylikypsää banaania tai omenasosetta purkista. Muffinssit maistuvat eväänä, ja kahvin tai teen kanssa. Näitä voisi myös ajatella kaurapuurona pakattuna taskukokoon, ja helposti käsiteltävään kääreeseen. Tai: Voit myös jättää muffinssipaperit pois, ja tehdä litteitä keksin mallisia leivonnaisia. Makeuttamiseen voi käyttää taatelia, banaania, tai sokeria. Rasvaa ei tarvitse laittaa.  Kokeilin, tarvitseeko laittaa ruokasoodaa ja leivinjauhetta. Tein muffinssit ensin leivinjauheen ja ruokasoodan kanssa. Toisena ilman kumpaakin ainetta. Sattumiksi voi laittaa marjoja ja rusinoita. Laitoin mustikkaa ja rusinoita näihin.  Huom: Kokeilin kerran myös mansikoita, ja yllättäen ne eivät sopineet. Toisiin muffinsseihin sopivat,  joten ihmettelen suuresti. Suosittelen siis kuitenkin näihin mustikoita ensisijaisesti. Idean sain näiden tekoon  Fl

WFPB - Ananaskakku - Tofukuorrute

Ananaskakku pääsiäispöytään. Tai vappu! Herkullinen ja helppo. Maku yllätti myönteisesti. Voin todellakin suositella, ja tästä tuli paras kakku pitkiin aikoihin.  Tofusta tein kuorrutteen.  Kuorrutteen voi myös hyvin jättää pois, ei haittaa mitään. Lisäys: Tofun maku voi tuntua kuorrutteessa. Toisissa merkeissä enemmän, toisissa vähemmän. Ks. myös erilaiset kasvikermat , esim cashew-kuorrute. Resepti tähän kakkuun löytyi Lindsay S. Nixonin kirjasta Helpot ja nopeat kasvisherkut. Olen pitkään halunnut kokeilla, mutta aina päätynyt siihen, ettei tämä kuitenkaan voi olla hyvää. Pelkästään reseptiä lukiessa tunsin aina grahamjauhojen leipäisen tuoksun. En voinut kuvitella, miten ananaksen leipominen sekaan muuttaisi niitä herkulliseksi kakuksi. Mutta kylläpä vain tuli syötyä. Herkullista. Sokerin määrästä: Lisättyä sokeria ei ole pakko laittaa. Ananas omassa mehussaan sopii tähän parhaiten. Laitoin kuitenkin teelusikallisen vaniljasokeria, että saan vaniljaa. Toisekseen, laitoin vielä koke

WFPB - Haudutuspata ja riisinkeitin

Olen lykännyt moninaisten keittiökoneiden hankintaa, muun muassa koska haluan pitää keittiön tasot tyhjinä. Nyt päätin että on tullut aika luovuttaa taistelu, ja hankkia ne tasot täyteen keittiökoneita. Tässä postauksessa kerron miten keittiökoneiden kanssa on lähtenyt sujumaan. Jos sinulla ei vielä ole näitä, niin tästä voit ehkä saada vinkkiä kannattaako hankkia ja mitä. En tee nyt laitteiden tuotearvostelua teknisten ominaisuuksien osalta, vaan enemmän kyseessä on arvostelu arjessa. Mitä näillä tekee ja miten nämä soveltuvat tarkoitukseen, joka voi myös muotoutua tässä.  Tarkoitukseni näille laitehankinnoille oli arjen helpottaminen ruuan laiton osalta, ja bonuksena toivon säästäväni myös sähköä. Postauksen sisältö: Hankinnat, mitä ostin ja valintaperusteet Tilan käyttö Riisinkeitin Haudutuspata Valmiiseen pöytään Raaka-aineiden keittoajoista Reseptien etsiminen Keittoastian koko ja puhdistus Kuuden litran padan riittävyys Kahden litran padan riittävyys Sähkön säästäminen Ruuan lait

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin