Siirry pääsisältöön

WFPB - Viikkokokkailut elokuussa I - Retiisi, fenkoli, lehtikaali - Hävikkilaatikko - Viikon ruuat

Viime ostosviikolla ei tarvinnut ostaa perunaa tai bataattia, koska niitä oli tarpeeksi jäljellä.

Viikon kokkailut sujuivat vaihtelevasti. Ei kaikin puolin idyllistä. Riippuu katsantokannasta.

Toivottavasti saat ideoita itsellesi. Kasvit ovat aina mielestäni kauniita.

Ruokaostospostauksilla on suurempi pointti, jos näyttää mitä ruuista edes tuli. 

Suunnitelma viikolle oli syödä tähtiateriaksi nimeämääni yhdistelmää, bataatti+peruna+wokvihannes+srirachakastike. 

Tämä on tosi tasapainoinen annos, ja ravintoarvot nähtyäni finelin sivulla meinasin lentää taas selälleni. Laitan niistä vähän loppuun.

Ilman reseptiä kun kokkaa, niin hävikkikin on usein pientä ja elämä huoletonta.





Vokkivihannesten tilalla olisi kesäkurpitsaa, naurista ja porkkanaa. 

Kastikkeesta taas: ketsupissa on usein suolaa noin 2 g/100 grammaa, ja tässä jotain 9g/100g. 

Kaupat ovat täynnä öljyä sisältämättömiä maustekastikkeita, jossa joissain ei ole suolaa ollenkaan, tai liikutaan paljon alle viiden gramman. Ei minun kannattaisi jumittua tähän.



Suunnitelma hieman eli, ja käytin tähtiaterioissani kesäkurpitsaa ja retiisiä vihanneksena.

Hävikkilaatikon antimet:

Hävikkilaatikosta tuli kaksi 250 gramman pussia retiisiä.




Hyvää harjoitusta, kun kaksi uutta kasvia opin. Fenkolin ja retiisin.




Fenkoli yllätti. Siitä tehty tomaattikastike oli tosi hyvää. 

Useimmat vihannekset ihan pakasta vedettyjä, ei mitään vikaa. 

Hävikkilaatikko on sitoumus. Vähintään loppuillan tai seuraavana päivänä näiden kanssa on usein koppeiltava. Mansikkalaatikko ja marjojen keruu ovat saman tyylisiä. 

Harkitsen seuraavalla kerralla tarkkaan otanko. Vaikea on vastustaa. 


Toin lootan aamulla kotiin, ja ehdin paneutua sisältöön seuraavan kerran illalla.

Toinen ruukkumintuista oli jo litteänä.



Retiisivinkki:

Jos retiisit ovat liian kirpeitä syödä, kokeile viipaloida lautaselle ja laita hieman suolaa+ sokeria päälle.

Suolan käyttö on tässä kompromissi, hävikin estämiseksi, ja koska retiisi on varmasti terveellistä. Maku voi vaihdella, ja voihan se mennä joskus ilman suolaakin.

Pieni suolaripaus imaisee retiisin kirpeyden.

Silläkään tyylillä en saanut menemään puolta kiloa retiisiä parissa päivässä. Eivät nämä mitään vaahtokarkkeja kuitenkaan ole.



Keitin ne. Väri lähti, ja maku oikeastaan myös. Lähti myös pahin kirpeys.




Jatkojalostin retiiseistä kastikkeen. Tätä voin jo suositella.


Paseerattua tomaattia, kuivattuja yrttejä basilika, persilja, oregano. Vähän chilimaustetta, tilkka etikkaa ja sokeria, kuten usein tomaattiruuan viimeistelyyn. Tai ketsuppia. Mustapippuria.

Tomaattiin kun upotti, niin alkoi toimia. Tässä kohtaa alkoi jopa miettiä, ettei yhtään hullumpi saada puoli-ilmaiseksi vihanneksia, olivatpa sitten mitä tahansa lajiketta. 

Lehtikaalista kastike:


Lehtikaali, jonka ostin ihan lopuksi, oli jo menossa keltaiseksi. Kaupassa se näytti niin raikkaalta.

Mutta ei se haitannut yhtään. Otin heti käsittelyyn. Huuhdoin, otin lehtiruodot pois, ja revin kaalin silpuksi.



Höyrytin 6 ja puoli minuuttia vähässä vedessä kannen alla, kattilassa. 

Tärkeää, että juuri se 6, tai 6 ja puoli minuuttia, koska niin Dr. Esselstyn* muistaakseni useinkin sanoo. En ole selvittänyt miksi, varmaan että siinä ajassa ei lähde vitamiinit, mutta pehmenee silti.

(*Uusille lukijoille, tässä blogissa mainitsen välillä lääkäreitä ja heidän ohjeitansa. Mutta mitään yhtä gurua ei periaatteessa ainoastaan seurata, kunhan asiaan perehtyy. Ei ole ihmedieetti, vaikka itse pidänkin tätä niin ihmeenä, ettei riitä sanat. Tämä disclaimer siksi, etten ihmettelisi jos joku läppäisi selaimen kiinni näissä kohdissa.)

Mitä olen huomannut, niin se on myös sopiva aika. Siis täydellistä.

Kuusi ja puoli minuuttia siis, ja sitten lisäsin kiehumassa olevaan paseerattuun tomaattiin sen ja siitä kastike.

Pippuri, oregano ja muut yrtit, ei mitään ihmeellistä. Päiväksi kastiketta perunan tai minkä tahansa kanssa.

Kahvin/kuuman juoman kanssa:


Pakkasesta litteää, vaaleaa peltileipää/vaivaamattomia sämpylöitä. Kehitin tämän reseptin itse, koska sämpylänkohotus ei aina onnistu kuitenkaan. Äkkiä leipää.

0,5 l vettä
1,5 rkl kuivahiivaa 
suola+sokeriripaukset
1 dl kaurahiutale
1dl grahamjauho
hiivaleipävehnäjauhoa loput kunnes ok..lusikointi pellille, kohotusta vartti, paistoa noin vartti, 200C.

Pelkistä grahamjauhoista voi tehdä, jolloin hyvä laittaa 2dl kaurahiutaleita. Pehmenee ihanasti!

Hävikkiomenoista tein muffinsseja.




Tällä kertaa ei tullut hyviä. Pitää uittaa ne aina mansikkahillossa että saa syötyä.

Asia mikä meni pieleen, oli että käytin pakastemansikoita pakastemustikoiden sijaan. 

Jos olet tehnyt mansikoista ja tykkäsit, niin varmasti moni asia on mennyt oikein, ja makuasioita aina.



Mansikat sopivat mielestäni tähän eri reseptiin, missä on porkkanaa ja kauraa. 

Maapähkinävoita, tai mansikkahilloa päällä. Postauksessa letutkin. 

1 porkkana raastettuna
1 rkl pellavansiemenrouhetta
2 banaania muusattuna
ripaus suolaa
ripaukset kanelia ja vaniljasokeria (halutessa)
5  dl tai x-määrä kaurahiutaleita, tavallisia hiutaleita
alle 1 tl ruokasoodaa 
1tl leivinjauhetta
vettä tarpeen mukaan


Kylmän kahvin jatkojalostus:


Hävikistä kun on puhetta, niin kahvi jää usein aamulla juomatta loppuun. 

Korvat kun läpsähtävät se kuppihan jää, ei siinä auta.


Jäähtyneestä kahvista tulee ihana kohmeisen banaanismoothien, vaniljan tai vaikka soijamaidon kanssa. 

Menin tätä vaniljamaustetta lorauttamaan.




Vaniljamauste olikin jotain puhdasta pirtua suunnilleen, maun perusteella. Mitkähän lienevät pitoisuudet, mutta näin vaikuttaisi.

Se jääkahvista, ja mikroon koko kahvi, että alkoholi haihtuu. Ei siis kannata aamukahviin lorauttaa, jos on jonnekin lähdössä.

Muffinsseihin unohdin testata, niissä voi olla hyvä.


Salaattina:



Raakaa kukkakaalta olen syönyt salaatiksi pääasiassa. Helppoa ja hyvää. Säilynyt hyvin jääkaapissa, vaikka ei mene koko kukkakaali ihan hetkessä raakana.


Ravintoainejutut:




Lopuksi siihen, kun syön nyt usein tätä, ja joskus koko päivän samaa. Ei siis mitenkään tarkasti tai kirjaimellisesti nyt, mutta vähän sinne päin. 


Tässäkin kuvassa ateria sisältää kikherneitä ja lehtikaalta lisäksi.

Mutta katsotaan miten vertautuivat Finelin ruokapäiväkirjassa wokatut vihannekset, ja vain vedessä höyrytetyt tai keitetyt:


Wok-kasvikset, ilman wokkaamista 500 grammaa, lähes 300 kcal.

Wok-kasvikset, wokattuina. Ilmeisesti siis öljyssä? 696 kcal.

Fineli katsoo, että melkein 700 kcal, eli ..

700-300 = 400.

Eli jos wokkaisin puoli kiloa kasviksia, siten kuten ne ilmeisesti laskennalliselta kannalta wokataan öljyssä, niin saisin 400 kaloria enemmän. 

Nyt kun en laita öljyä, ei tarvitse vähentää lautas-annoskokoa, ja voi syödä kuinka paljon haluaa.

 Pitääkin syödä, ettei tule nälkä. Nestettäkin voi wokatessa vähentyä, joten siitä voi nousta kaloritiheys. Mutta 400? (40 g rypsiöljy, 354 kcal)

Siispä kun en laita öljyä varsinkaan neljää ruokalusikallista, mistä tulisi ilmeisesti jo se 100 kaloria per lusikka? Ellei 120. Ja muut rasvat, mitä voisi olla piilorasvana jäävät saamatta. Öljy. Helposti varastoituvaa, puhdasta rasvaa, jota elimistön ei tarvitse muuttaa enää rasvaksi.

Panee talteen sen. Maalaisjärjellä se menee näin.

On muitakin seikkoja, mutten halua pitkästyttää.

Alla olevassa on nyt kalorit mitä sattuu, laitoin vain kilot bataattia ja perunaa, enkä lisäillyt mitään kikherneitä.



Puoli kiloa vihanneksia, ja 400 grammaa kukkakaalia.




Melkoiset vitamiini- ja hivenainearvot.

Näitä tarkoitin alussa. Rautakin jo sadassa prosentissa, vaikka vasta kilot syöty bataattia ja perunaa.

Kalsiumiakin on jo noin paljon, ja sen tarvehan ei välttämättä ole kasviruokavaliolla enää sama kuin ennen, mutta se on toinen tarina.




Tässä lisää, mitä se Fineli antoi. Hieron vähän vieläkin taas silmiäni, että mitä satoja ja tuhansia prosentteja.

Eikä tässä tosiaan ole kaikki vaihtelu, mitä tulee.

Komeita on arvot. Vaikken näitä luekaan kovin orjallisesti. Se voisi olla ajan hukkaa.

Sriracha -kastiketta en lisännyt, huom. Vähän jännittää sen kohdalla, mitä suola sanoisi. 

Kuitua oli tässä yli 62 g, eli 250 % suosituksiin nähden.

Kiitos kun luit, jatkamme taas.

Elokuun viikkokokkailut II - Ruokaideoita

Ruokaostoksia ja mainittuja ruokaideoita:

Kommentit

  1. Katsoit noista finellin arvoista vain kalorit ja hivenaineet, mutta onko noissa tarpeeksi proteiinia? Se on todella tärkeä aine lihaksiston kannalta. Pelkällä perunalla ja bataatilla ei kyllä pärjää

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ja kysymyksestä. Hyvä pointti. Proteiinia en katsonut. Selvitän hieman, miltä proteiinin osalta näyttää ja palaan tähän.

      Poista
    2. 2000 kcal päivässä perunaa, tuottaa noin 50 g proteiinia finelin ruokapäiväkirjassa. Perunoiden määrä tällöin n.3100 g

      Kun laitoin 2028 kcal edestä perunaa (1350 g) ja bataattia (1250 g). Molemmista 1000 kalorin kieppeillä siis ja yhteensä n.2000kcal. Proteiini näytti 45 g. Prosentteina näytti 9%.

      Jos tarvitsisin 2500 kcal päivässä energiankulutukseen saisi syödä n.neljä kiloa perunaa päivässä. finelin mukaan. Se oli yli 60 g proteiinia

      Löytyy henkilöitä, jotka ovat jonkin kokeilun myötä testanneet perunalla elämistä.

      Esim. Chris Voigt,Executive Director at the Washington State Potato Commission

      Andre "Spudfit" Taylor

      Mikkel Hindhede suoritti jonkin tieteelliseen ihmiskokeen vuonna 1912 ja se johti ilmeisesti päätelmään, että ihminen voisi syödä pelkkää perunaa. Ongelmana, että urheilijatestattavat eivät saaneet riittävästi kaloreita ja niinpä heille lisättiin rasvaa, ainakin John McDougallin mukaan, jonka videoilta kuulin tuon nimen. Mutta esim, puhtaasta rasvastahan ei tule proteiinia. Voistakin vain tosi vähän. Jotain artikkelia löytyi netistä, en tiedä löytyykö tuolta linkkiä siihen tutkimukseen : https://www.researchgate.net/publication/307089569_Mikkel_Hindhede_1862-1945_A_pioneering_nutritionist

      Onneksi ei tarvitse yrittää elää perunalla ja bataatilla. Jää teoriatasolle onneksi.

      Jos ylipäätään kalorin saanti jäisi vähiin, jäisi myös proteiini sitä mukaa. Jos kalorinkulutus lisääntyy, vois olla parempi lisätä kalori/proteiinitiheämpiä kasvisruokia.

      Jos olisi pakko ottaa vain yksi ruoka, eikä olisi mitään muuta, niin valitsisin perunan silti kaiken perusteella mitä siitä sanotaan ja mitä olen lukenut, mutta toivottavasti ei tarvitse sellaista ykspuolista valintaa koskaan tehdä.

      Poista
    3. Noista postauksen ruuista, mitkä oli ensin, eli kilot bataattia ja perunaa, wokvihannekset ja kukkakaalta, sain n. 50 g proteiinia ja n.1840 kcal energiaa. Jos söisin yli 2000 kaloria niillä, eli lisään vaikka 500 grammaa perunaa lisää, nousee proteiinimäärä lähelle 60 grammaa, eli 58g.
      Sama tapahtui lisäämällä niitä wokkivihanneksia toiset 500 grammaa, lukema nousi kuuteenkymmeneen grammaan.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Helmikuu 3

Viikon ruokaostokset helmikuussa, 35 €. Ensi viikkoa varten ruokaa, ja kasvisraaka-aineiden hintoja. Ravintoon liittyen kaurajuomien rasvasisältöä, ja hieman sivutaan jäätelöitäkin. Sinkkiä ja seleeniä pohdin, kun huomasin että niitäkin tulee yli suositusten omassa ruokavaliossa. Verenpaineenkin mittasin. Blogit-sivulle ehti tulla väärä ostoskuva, mutta korjasin tähän. = 7,67 € Peruna 2 kg = 1,69 € Tumma makaroni 1,13 €/kg, 400 g = 0,45 € Riisi 0,85 €/kg Ohrahiutaleet 0,700kg X 3,13  €/kg  2,19  € Rikottu ohraryyni 2,49 €/kg Tärkkelyspitoiset ruuat, eli ne tärkeimmät.  Rikottu ohraryyni tulee 20 minuutissa puuroksi, ja laitan sen yleensä haudutuspataan valmistumaan. Eri ohraryyneissä on eroja, ks. lisää ohrasta . Ohrat eniten koiraa varten, mutta tulee niitä itsekin syötyä samalla. Ohrahiutale on kätevä, jos on unohtunut laittaa koiralle valmiiksi ruokaa ja tarvitsee kuituosuutta kuppiin muutamassa minuutissa. Meillä kaura ei käy. Riisipaketti, koska olen kokenut 1€/kg ruoat hyödyll

WFPB - Viikon ruokasuunnitelma - Helmikuun kokkailut

Viisi ruokaideaa helmikuussa + bonusruoka. Maanantaista perjantaihin, eli 1-5. 1. Lanttulaatikko + muusi, linssikastike Lanttulaatikko valmiista lanttusoseesta. Sattui olemaan lanttusose tarjouksessa vain 0,49 €/kg. Ks. Tammikuu 4. ostokset . Jouluna kun en tehnyt lanttulaatikkoa ollenkaan, enkä ole siihen mitenkään ehtinyt kyllästyä. Tämä valmissose on helppo:  1 kg lanttusosetta 2 dl kauramaitoa 1 dl korppujauhoja 2-3 rkl omenasosetta loraus siirappia, n. 1-2 rkl Paisto uunissa 180 C noin 1 h. Tosi helpolta tuntui tehdä, ja lanttulaatikko oli todella hyvää. Paljon helpompi oikeastaan kuin sosekeitto kattilassa. Perunasosekeitto , jossa on jauhelihamaustetta olisi kyllä myös tosi hyvää. Curry kastike , linsseistä, tomaatista ja bataatista. Muusi nesteenä perunan keitinvesi. Vaikuttaisi siltä, että jakamalla lanttulaatikko annoksiin, se tulee syötyä tosi huomaamatta pois. 2. Riisi ja höyrytetyt nauriit Nauris siivuiksi ja riisinkeittimen höyryritilään, saa kivat vihannekset riisin kans

WFPB - Viikon ruokaostokset 5 € - Helmikuu 4

Perunoiden ja porkkanoiden avulla menee ensi viikkokin hyvin, ja voi vaikka jatkaa samaa menua.  Ruokasuunnitelma oli sen verran tehokas, että olen vasta nyt kohdassa 5. Loikkasin kohdan 4 yli, ja sekin on siis vielä tekemättä. Haudutuspataan laitoin silti sekametelisopan ensin. = 5,18 € 5 kg perunoita 0,40 €/kg =   1,99 € 2 kg porkkanoita, 0,95€/kg =  1,89 € Banaania 0,99 €/kg =  1,30 € Peruna ja porkkana sattuivat olemaan Prismassa halpoja, ja banaanitarjous löytyi K-Marketista. Nyt voi tehdä  porkkalaakin . Tuoreista jäljellä vieläkin punainen suippokaali, säilynyt tosi hyvin, ja kun se loppuu voi tehdä porkkanaraastetta. Pakkasessa on ennen joulua ostettua hävikkipaprikaa rieskan päälliseksi.  Viimeksi 5 kg pussissa oli Afra-perunoita. Nyt ne olivat Fontana-lajiketta.  Fontana-perunoista onnistui muusi hyvin. Sitä myöten toimii myös keitoissa ja padoissa. Muusissa keitinvesi nesteenä, jauhettua maustepippuria ja puolukoita koristeena. Uunissakin tuli todella hyviä. Loraus ketsupp

WFPB - Ruokasuunnitelma ma-pe - Helmikuu 3

Ruokasuunnitelma helmikuussa viikoksi.  1.-5. ruokaideat,  6.-7. leivät, puurot ja jälkkärit.  Nyt jos koskaan oli hyvä tehdä ruokasuunnitelma. Kurkkasin aamulla jääkaappiin, ja se näytti jotenkin vajaalta. Melko vähän perunoita, eikä mitään jänniä vihanneksiakaan. Vain punainensuippokaali, ja muutama porkkana. Ellen olisi alkanut suunnittelemaan ja yhdistelemään aineksia mitä jo on, olisin varmaan nyt parhaillani kaupassa. Sen verran väljältä näytti.  Keräsin aineksia kekoihin, nähdäkseni mitä niistä voisi tulla. Tuloksena oli enemmän ruokaideoita, kuin ehtii tekemään viikossa.  1. Riisin kanssa chilipata Papukastike ja riisi - Kidneypavut  Tarvittavat ainekset löytyivät. Lehtikaalia ei tarvita koko pussia, tai sen voi jättää poiskin. Riisi  Paseerattu tomaatti  Kidneypapu  Paprika Herkkusienet  Porkkana Lehtikaalipakaste + mausteet. Kilossa riisiä oli Finelin mukaan 3662 kcal, eli teoriassa tämä voisi olla päiväksi ruokaa, josta riittää hieman seuraavallekin päivälle riisiä. Eri asia

WFPB - Ruokaostokset 30 € - Tammikuu 4

 Viikon ruokaostokset tekivät 30 €.  = 9,18 € Perunat 2 kg   0,9 €/kg =  1,79 €  kg Perunat 2x2 kg, 0,8 €/kg = 2,5 € Bataatit2,335 kg X 2,99 € = 4,89 € Perunat ja bataatit pelkästään olisivat riittäneet noin 3 päivää 2000kcal kulutuksella. Kaapissa on vieläkin hiutaleita, riisiä, spagettia. Ei olisi nälkä päässyt yllättämään. Papuja, kuivattuja linssejä ja soijarouhettakin on. Jos haluaisin syödä pelkkää perunaa ja bataattia viikon energiatarpeeseen, tai arvioituun energiatarpeeseen, olisi sopiva määrä viikoksi ollut noin 12 kiloa perunaa, ja 6-7 kiloa bataattia. Niistä tulisi n. 14 000 kcal, joka jaettuna seitsemällä päivällä on se päivän kulutus, eli 2000 kcal päivässä.  9-10 % kaloreista proteiinista, rasvasta 1 % ja hiilihydraateista 84 %. Noin 2,7 kiloa ruokaa päivässä syömistä. Jos 2700g ruokaa jakaa viidellä aterialla, se tekee 540 g per ateria. Yritin etsiä vastausta, paljonko ihmisen maha vetää ja montako kiloa ruokaa ihminen syö päivässä, mutten heti nyt löytänyt vielä kunnon

WFPB - Jälkiruoat - Sitrus, marja ja banaani

Kolme jäistä jälkiruokaa. Appelsiini, marja ja sitruuna.  Näihin tarvitaan blenderiä, mutta pieni minipilkkojakin riittää yhtä annosta tehdessä.  Tällaisella Lidlin SilverCrest Minipilkkojalla tein. Näitä tai vastaavia on usein myynnissä alle parin kympin hintaan Lidlissä, ja muuallakin varmaan löytyy eri mallisia ja merkkisiä.  Jälkiruokiin tulee perusraaka-aineeksi soijajogurtti, sekä banaanit jotka ovat pakastettuina. 1. Jälkiruoka appelsiinista.  Jäistä banaania appelsiinin paloja appelsiinin kuorta (sekaan, ja koristeeksi) soijajogurttia tilkka vettä Laita ainekset blenderiin, odota että banaani on hieman sulanut. Muhenna blenderissä kunnes koostumus on tasainen. Ripottele päälle appelsiinin raastettua kuorta, aromiksi. Nautitaan heti, tämä alkaa heti sulaa. Pilkoin ensin banaanit kiekoiksi, kunhan vähän pehmenivät. Ne voisi pakastaakin pienempinä paloina.  Aineksien mitta ei ole tarkkaa. Noin yksi banaani, iso lusikallinen soijajogurttia, ja muutama appelsiininpala, esimerkiksi.

WFPB - Ruokaostokset 25 € - Helmikuu 2

  Helmikuun 2024 toinen kauppalista.  Laitan ostokset yleensä ostosviikon lopussa, mutta kun kaupassa kerran kävin ja kuvatkin jo on, niin laitetaan sitten heti. Pääsee laatimaan viikon menua . = 2,29 € Minimanista sai tällaista luomu ruisjauhoa, vaikken olisi tarvinnutkaan heti paikalla. Ei mielestäni hurjasti kalliimpaa kuin tavallinenkaan. Nyt tosin oli Prismassa näemmä edullisin kahden kilon pussissa 1,06 €, ja seuraavaksi edullisin Kotimaista-merkkinen 1,29 €/kg.  Hintaeroja siis on, ja valinnan varaa. Sunnuntai-merkkinen eiluomu oli 2,25 €/kg, joten luomuksi ok tämä Myllärin hinta. = 3,69 € Suippokaali 2,19 €/kg x 1,142 kg = 2,5 € Persilja Lidlistä 1,19 € Puolukka 200 g, 4,25 €/kg = 0,85€ = 7,86 € Mandariini 1,99 €/kg , 1,49 € /750g Luomu appelsiini 1 kg = 2,79 € Luomu banaani 1,338 kg x 1,95 €/kg = 2,61 € Navel - appelsiini Salesta 0,980 €x 0,99 €/kg = 0,97 € Lidlistä ja Prismasta, ja Salesta. Nyt olisi se K-Supermarketin vitamiiniämpäri ollut halvempi. Siinä ei vain olisi oll

WFPB - Yhden astian ruoka - Haudutuspata tai kattila

Tämä ruokaidea tuli siitä, että halusin reseptin jossa raaka-aineita laitetaan selkeästi 1 kappale tai 1 mitta, vettä tarpeeksi, ja kaikki kerralla samaan haudutuspataan. Kattilassa tai uunissakin voi tehdä. Pataruoka 1 riisiä + 2 vettä 1 linssejä + 2 vettä 1 bulguria, JA/TAI soijarouhetta tai couscousia + 2 vettä 1 mittaa kohti 1 peruna 1 bataatti  lisää vettä niin, että peittyy 1-2 tl currymauste 1 rkl kuivattu persilja mausteita maun mukaan lopuksi : 1 purkki paseerattua tomaattia Lisäksi vihanneksia, kuten paprikaa, kesäkurpitsaa, tai mitä sattuu olemaan sesongissa tai pakasteessa. Laitoin nyt pakastepaprikaa. Vihanneksia voi myös syödä erikseen, ja tehdä tästä vain tärkkelyspannu. Pilko bataatti ja peruna, huuhtele bulgur. Huuhtele riisi ja linssit tarvittaessa. Lisää ainekset haudutuspataan, uunivuokaan tai kattilaan, ja keitä tai hauduta kypsäksi. Yleensä kiinnitän huomiota aineksien keittoaikoihin, esimerkiksi vihreillä linsseillä on 30 minuutin keittoaika, mutta punaisilla vai

WFPB - Viikon ruokasuunnitelma - Helmikuu 2

Ruokasuunnitelma helmikuussa viikoksi. Viisi kohtaa, joista viides on leivät ja muut. 1. Suippokaali Punakaalista ja porkkanasta kastike. Suippokaalia menee, mutta joutuu loput usein keittämään tai paistamaan. Vettä ja paseerattua tomaattia. Säilykekasvisten liemet pois jääkaapista tähän. Muita mausteita: inkivääri, pippuri ja oregano. Suippokaaliin soveltuvat monet ideat, mitä punakaalinkin  ja tavallisenkin kaalin kanssa.  Raakana,  kastikkeena,  paistettuna  uunissa, tai  pannulla vokeissa. Lanttulaatikkoakin on vielä 50 sentin tarjoussoseista. Minusta on kiva jokin makea kuten lanttu muusin vieressä, eikä tarvitse niin suolaista maustekastikkeitakaan. Ks. lanttulaatikon  ohje edellisessä viikkosuunnitelmassa.  2. Pataruoka Pataruokaa haudutuspadassa. Yhden astian ruoka. 3. Uuniruoka Uunissa tehty perunalaatikko , jossa on papuja seassa. Nyt käytin mustapapuja ja siksi tuli vähän harmaamman värinen, muttei se haittaa. 4. Keitot Kolmen kasviksen keitto. Kikherneitä, perunaa, porkka

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Helmikuu 1

Helmikuun ensimmäisen viikon ruokaostokset 35 €.  =1,99 € 0,40 €/kg. Afra-lajiketta perunoita, 5kg. = 4,36 € Nauris 1 kg 2,39 €/kg Suippokaali 0,900g x 2,19 €/kg = 1,97 € = 4,54 € Luomu appelsiini 1 kg = 2,79 € Omena 0,594kg x 0,98 €/kg = 0,58 € Luomu sitruuna 0,406kgx2,89 €/kg = 1,17 € = 21 € Rainbow luomu paseerattu tomaatti 12x 0,94 €/500g 1,88 €/kg = 11,28 € Baresa luomu tomaattimurska 12x500g, 0,81 €/500g= 9,72 Coop kuivatut sekahedelmät 250g, 9,96€/kg = 2,49€  Siinä ostokset, uusia pukkaa. Tänään voisi suunnistaa hedelmäostoksille. Huomasin, että K-Supermarketissa on hedelmätarjous, jossa saa ämpäriin ottaa vitosella hedelmiä. Vitamiiniämpäri, 11.2. asti. Samanlainen kuin satokausiämpäri syksyisin. Nähtäväksi jää haenko, mutta kyllä se varmasti hyvä tarjous on. K-Supermarketin tarjoussivulta katsoin mitä se sisältääkään: Idared omena Puola,  appelsiini Egypti,  verigreippi Espanja,  sitruuna Espanja Näistä verigreippiä olen ostanut harvemmin, mutta nuo muuthan ovat näitä samoj