Siirry pääsisältöön

WFPB - Viikkokokkailut elokuussa I - Retiisi, fenkoli, lehtikaali - Hävikkilaatikko - Viikon ruuat

Viime ostosviikolla ei tarvinnut ostaa perunaa tai bataattia, koska niitä oli tarpeeksi jäljellä.

Viikon kokkailut sujuivat vaihtelevasti. Ei kaikin puolin idyllistä. Riippuu katsantokannasta.

Toivottavasti saat ideoita itsellesi. Kasvit ovat aina mielestäni kauniita.

Ruokaostospostauksilla on suurempi pointti, jos näyttää mitä ruuista edes tuli. 

Suunnitelma viikolle oli syödä tähtiateriaksi nimeämääni yhdistelmää, bataatti+peruna+wokvihannes+srirachakastike. 

Tämä on tosi tasapainoinen annos, ja ravintoarvot nähtyäni finelin sivulla meinasin lentää taas selälleni. Laitan niistä vähän loppuun.

Ilman reseptiä kun kokkaa, niin hävikkikin on usein pientä ja elämä huoletonta.





Vokkivihannesten tilalla olisi kesäkurpitsaa, naurista ja porkkanaa. 

Kastikkeesta taas: ketsupissa on usein suolaa noin 2 g/100 grammaa, ja tässä jotain 9g/100g. 

Kaupat ovat täynnä öljyä sisältämättömiä maustekastikkeita, jossa joissain ei ole suolaa ollenkaan, tai liikutaan paljon alle viiden gramman. Ei minun kannattaisi jumittua tähän.



Suunnitelma hieman eli, ja käytin tähtiaterioissani kesäkurpitsaa ja retiisiä vihanneksena.

Hävikkilaatikon antimet:

Hävikkilaatikosta tuli kaksi 250 gramman pussia retiisiä.




Hyvää harjoitusta, kun kaksi uutta kasvia opin. Fenkolin ja retiisin.




Fenkoli yllätti. Siitä tehty tomaattikastike oli tosi hyvää. 

Useimmat vihannekset ihan pakasta vedettyjä, ei mitään vikaa. 

Hävikkilaatikko on sitoumus. Vähintään loppuillan tai seuraavana päivänä näiden kanssa on usein koppeiltava. Mansikkalaatikko ja marjojen keruu ovat saman tyylisiä. 

Harkitsen seuraavalla kerralla tarkkaan otanko. Vaikea on vastustaa. 


Toin lootan aamulla kotiin, ja ehdin paneutua sisältöön seuraavan kerran illalla.

Toinen ruukkumintuista oli jo litteänä.



Retiisivinkki:

Jos retiisit ovat liian kirpeitä syödä, kokeile viipaloida lautaselle ja laita hieman suolaa+ sokeria päälle.

Suolan käyttö on tässä kompromissi, hävikin estämiseksi, ja koska retiisi on varmasti terveellistä. Maku voi vaihdella, ja voihan se mennä joskus ilman suolaakin.

Pieni suolaripaus imaisee retiisin kirpeyden.

Silläkään tyylillä en saanut menemään puolta kiloa retiisiä parissa päivässä. Eivät nämä mitään vaahtokarkkeja kuitenkaan ole.



Keitin ne. Väri lähti, ja maku oikeastaan myös. Lähti myös pahin kirpeys.




Jatkojalostin retiiseistä kastikkeen. Tätä voin jo suositella.


Paseerattua tomaattia, kuivattuja yrttejä basilika, persilja, oregano. Vähän chilimaustetta, tilkka etikkaa ja sokeria, kuten usein tomaattiruuan viimeistelyyn. Tai ketsuppia. Mustapippuria.

Tomaattiin kun upotti, niin alkoi toimia. Tässä kohtaa alkoi jopa miettiä, ettei yhtään hullumpi saada puoli-ilmaiseksi vihanneksia, olivatpa sitten mitä tahansa lajiketta. 

Lehtikaalista kastike:


Lehtikaali, jonka ostin ihan lopuksi, oli jo menossa keltaiseksi. Kaupassa se näytti niin raikkaalta.

Mutta ei se haitannut yhtään. Otin heti käsittelyyn. Huuhdoin, otin lehtiruodot pois, ja revin kaalin silpuksi.



Höyrytin 6 ja puoli minuuttia vähässä vedessä kannen alla, kattilassa. 

Tärkeää, että juuri se 6, tai 6 ja puoli minuuttia, koska niin Dr. Esselstyn* muistaakseni useinkin sanoo. En ole selvittänyt miksi, varmaan että siinä ajassa ei lähde vitamiinit, mutta pehmenee silti.

(*Uusille lukijoille, tässä blogissa mainitsen välillä lääkäreitä ja heidän ohjeitansa. Mutta mitään yhtä gurua ei periaatteessa ainoastaan seurata, kunhan asiaan perehtyy. Ei ole ihmedieetti, vaikka itse pidänkin tätä niin ihmeenä, ettei riitä sanat. Tämä disclaimer siksi, etten ihmettelisi jos joku läppäisi selaimen kiinni näissä kohdissa.)

Mitä olen huomannut, niin se on myös sopiva aika. Siis täydellistä.

Kuusi ja puoli minuuttia siis, ja sitten lisäsin kiehumassa olevaan paseerattuun tomaattiin sen ja siitä kastike.

Pippuri, oregano ja muut yrtit, ei mitään ihmeellistä. Päiväksi kastiketta perunan tai minkä tahansa kanssa.

Kahvin/kuuman juoman kanssa:


Pakkasesta litteää, vaaleaa peltileipää/vaivaamattomia sämpylöitä. Kehitin tämän reseptin itse, koska sämpylänkohotus ei aina onnistu kuitenkaan. Äkkiä leipää.

0,5 l vettä
1,5 rkl kuivahiivaa 
suola+sokeriripaukset
1 dl kaurahiutale
1dl grahamjauho
hiivaleipävehnäjauhoa loput kunnes ok..lusikointi pellille, kohotusta vartti, paistoa noin vartti, 200C.

Pelkistä grahamjauhoista voi tehdä, jolloin hyvä laittaa 2dl kaurahiutaleita. Pehmenee ihanasti!

Hävikkiomenoista tein muffinsseja.




Tällä kertaa ei tullut hyviä. Pitää uittaa ne aina mansikkahillossa että saa syötyä.

Asia mikä meni pieleen, oli että käytin pakastemansikoita pakastemustikoiden sijaan. 

Jos olet tehnyt mansikoista ja tykkäsit, niin varmasti moni asia on mennyt oikein, ja makuasioita aina.



Mansikat sopivat mielestäni tähän eri reseptiin, missä on porkkanaa ja kauraa. 

Maapähkinävoita, tai mansikkahilloa päällä. Postauksessa letutkin. 

1 porkkana raastettuna
1 rkl pellavansiemenrouhetta
2 banaania muusattuna
ripaus suolaa
ripaukset kanelia ja vaniljasokeria (halutessa)
5  dl tai x-määrä kaurahiutaleita, tavallisia hiutaleita
alle 1 tl ruokasoodaa 
1tl leivinjauhetta
vettä tarpeen mukaan


Kylmän kahvin jatkojalostus:


Hävikistä kun on puhetta, niin kahvi jää usein aamulla juomatta loppuun. 

Korvat kun läpsähtävät se kuppihan jää, ei siinä auta.


Jäähtyneestä kahvista tulee ihana kohmeisen banaanismoothien, vaniljan tai vaikka soijamaidon kanssa. 

Menin tätä vaniljamaustetta lorauttamaan.




Vaniljamauste olikin jotain puhdasta pirtua suunnilleen, maun perusteella. Mitkähän lienevät pitoisuudet, mutta näin vaikuttaisi.

Se jääkahvista, ja mikroon koko kahvi, että alkoholi haihtuu. Ei siis kannata aamukahviin lorauttaa, jos on jonnekin lähdössä.

Muffinsseihin unohdin testata, niissä voi olla hyvä.


Salaattina:



Raakaa kukkakaalta olen syönyt salaatiksi pääasiassa. Helppoa ja hyvää. Säilynyt hyvin jääkaapissa, vaikka ei mene koko kukkakaali ihan hetkessä raakana.


Ravintoainejutut:




Lopuksi siihen, kun syön nyt usein tätä, ja joskus koko päivän samaa. Ei siis mitenkään tarkasti tai kirjaimellisesti nyt, mutta vähän sinne päin. 


Tässäkin kuvassa ateria sisältää kikherneitä ja lehtikaalta lisäksi.

Mutta katsotaan miten vertautuivat Finelin ruokapäiväkirjassa wokatut vihannekset, ja vain vedessä höyrytetyt tai keitetyt:


Wok-kasvikset, ilman wokkaamista 500 grammaa, lähes 300 kcal.

Wok-kasvikset, wokattuina. Ilmeisesti siis öljyssä? 696 kcal.

Fineli katsoo, että melkein 700 kcal, eli ..

700-300 = 400.

Eli jos wokkaisin puoli kiloa kasviksia, siten kuten ne ilmeisesti laskennalliselta kannalta wokataan öljyssä, niin saisin 400 kaloria enemmän. 

Nyt kun en laita öljyä, ei tarvitse vähentää lautas-annoskokoa, ja voi syödä kuinka paljon haluaa.

 Pitääkin syödä, ettei tule nälkä. Nestettäkin voi wokatessa vähentyä, joten siitä voi nousta kaloritiheys. Mutta 400? (40 g rypsiöljy, 354 kcal)

Siispä kun en laita öljyä varsinkaan neljää ruokalusikallista, mistä tulisi ilmeisesti jo se 100 kaloria per lusikka? Ellei 120. Ja muut rasvat, mitä voisi olla piilorasvana jäävät saamatta. Öljy. Helposti varastoituvaa, puhdasta rasvaa, jota elimistön ei tarvitse muuttaa enää rasvaksi.

Panee talteen sen. Maalaisjärjellä se menee näin.

On muitakin seikkoja, mutten halua pitkästyttää.

Alla olevassa on nyt kalorit mitä sattuu, laitoin vain kilot bataattia ja perunaa, enkä lisäillyt mitään kikherneitä.



Puoli kiloa vihanneksia, ja 400 grammaa kukkakaalia.




Melkoiset vitamiini- ja hivenainearvot.

Näitä tarkoitin alussa. Rautakin jo sadassa prosentissa, vaikka vasta kilot syöty bataattia ja perunaa.

Kalsiumiakin on jo noin paljon, ja sen tarvehan ei välttämättä ole kasviruokavaliolla enää sama kuin ennen, mutta se on toinen tarina.




Tässä lisää, mitä se Fineli antoi. Hieron vähän vieläkin taas silmiäni, että mitä satoja ja tuhansia prosentteja.

Eikä tässä tosiaan ole kaikki vaihtelu, mitä tulee.

Komeita on arvot. Vaikken näitä luekaan kovin orjallisesti. Se voisi olla ajan hukkaa.

Sriracha -kastiketta en lisännyt, huom. Vähän jännittää sen kohdalla, mitä suola sanoisi. 

Kuitua oli tässä yli 62 g, eli 250 % suosituksiin nähden.

Kiitos kun luit, jatkamme taas.

Elokuun viikkokokkailut II - Ruokaideoita

Ruokaostoksia ja mainittuja ruokaideoita:

Kommentit

  1. Katsoit noista finellin arvoista vain kalorit ja hivenaineet, mutta onko noissa tarpeeksi proteiinia? Se on todella tärkeä aine lihaksiston kannalta. Pelkällä perunalla ja bataatilla ei kyllä pärjää

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ja kysymyksestä. Hyvä pointti. Proteiinia en katsonut. Selvitän hieman, miltä proteiinin osalta näyttää ja palaan tähän.

      Poista
    2. 2000 kcal päivässä perunaa, tuottaa noin 50 g proteiinia finelin ruokapäiväkirjassa. Perunoiden määrä tällöin n.3100 g

      Kun laitoin 2028 kcal edestä perunaa (1350 g) ja bataattia (1250 g). Molemmista 1000 kalorin kieppeillä siis ja yhteensä n.2000kcal. Proteiini näytti 45 g. Prosentteina näytti 9%.

      Jos tarvitsisin 2500 kcal päivässä energiankulutukseen saisi syödä n.neljä kiloa perunaa päivässä. finelin mukaan. Se oli yli 60 g proteiinia

      Löytyy henkilöitä, jotka ovat jonkin kokeilun myötä testanneet perunalla elämistä.

      Esim. Chris Voigt,Executive Director at the Washington State Potato Commission

      Andre "Spudfit" Taylor

      Mikkel Hindhede suoritti jonkin tieteelliseen ihmiskokeen vuonna 1912 ja se johti ilmeisesti päätelmään, että ihminen voisi syödä pelkkää perunaa. Ongelmana, että urheilijatestattavat eivät saaneet riittävästi kaloreita ja niinpä heille lisättiin rasvaa, ainakin John McDougallin mukaan, jonka videoilta kuulin tuon nimen. Mutta esim, puhtaasta rasvastahan ei tule proteiinia. Voistakin vain tosi vähän. Jotain artikkelia löytyi netistä, en tiedä löytyykö tuolta linkkiä siihen tutkimukseen : https://www.researchgate.net/publication/307089569_Mikkel_Hindhede_1862-1945_A_pioneering_nutritionist

      Onneksi ei tarvitse yrittää elää perunalla ja bataatilla. Jää teoriatasolle onneksi.

      Jos ylipäätään kalorin saanti jäisi vähiin, jäisi myös proteiini sitä mukaa. Jos kalorinkulutus lisääntyy, vois olla parempi lisätä kalori/proteiinitiheämpiä kasvisruokia.

      Jos olisi pakko ottaa vain yksi ruoka, eikä olisi mitään muuta, niin valitsisin perunan silti kaiken perusteella mitä siitä sanotaan ja mitä olen lukenut, mutta toivottavasti ei tarvitse sellaista ykspuolista valintaa koskaan tehdä.

      Poista
    3. Noista postauksen ruuista, mitkä oli ensin, eli kilot bataattia ja perunaa, wokvihannekset ja kukkakaalta, sain n. 50 g proteiinia ja n.1840 kcal energiaa. Jos söisin yli 2000 kaloria niillä, eli lisään vaikka 500 grammaa perunaa lisää, nousee proteiinimäärä lähelle 60 grammaa, eli 58g.
      Sama tapahtui lisäämällä niitä wokkivihanneksia toiset 500 grammaa, lukema nousi kuuteenkymmeneen grammaan.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 30€ - Maaliskuu 2 - Astiat

Maaliskuun toisen viikon ruokaostokset, sen jälkeen astioiden pariin. Unelmieni astiat ovat löytyneet, ja haluan kertoa niistä. Lopussa on viikon ruokaideat. = 5,15 € Yleisperuna harjattu 4,347 kg x 0,75 €/kg = 3,26 € Porkkana 2kg, 0,95 €/kg  = 1,89 € 11.3. eli viisi päivää sitten hain nämä Prismasta. Porkkanat makeita ja hyvin säilyneitä. Perunat hyviä. Näistä on tullut ja tulee vieläkin aika hyvin jo monia ruokalajeja, kuivakaapin palkokasvien ja viljojen täydentäessä. vaikka muuta juuresta ei nyt ole. Pakkasessa on palsternakkapihvejä pussillinen, riittää kun aina keittää perunat. Näistä voi tulla esim. porkkana-perunakeittoa, porkkanakastiketta  ja porkkanakakkua, ja keitettyjä perunoita, porkkalaa uunissa. Porkkanoita riittää raasteeksi. Porkkanaraastetta tai muusia tomaattikastikkeeseen, makeutuksena taatelisiivut, ja yksi porkkana menee makaronilaatikkoon . Hernekeittoonkin tarvitaan pari porkkanaa. 3,59 € Persilja 1,19 x 2 = 2,38 € Kurkku 0,318 kg x 3,79 €/kg = ...

WFPB - Ruokaostokset 30 € - Maaliskuu 1

Maaliskuun ensimmäisen viikon ruokaostokset. Ostosten jälkeen kahvisarvien tekoa pitkästä aikaa. Paljon kuvia. Kirpputorilla kierros, ja Puuilossa hankkimassa uusia keittiövälineitä. Vihannesleikkuri. Etsiessäni ratkaisua persiljan höyryttämiseen, törmäsin tietoon astiaturvallisuudesta. Varmasti monelle tuttua asiaa, mutta tuli nyt uudelleen ajankohtaiseksi koska lehtivihreiden syömiseen liittyy balsamiviinietikka, joka happona tehostaa kaikkien myrkkyjen irtoamista astioista, mikäli ne sellaisia sisältävät.  Postauksen loppupuolella jogurttikastike vielä, kun yritin tehdä tofuskagenia. Ja mitä lehtivihreitä vihanneksia näin kaupassa. Yleisperuna harjattu 0,75 €/kg x 4,56  kg = 3,42 € Naurispussi 0,99 €/kg Ei makutakuuta. Nauriita ostaessa kevättalvella on edettävä suunnitelma B takataskussa. Jouduin jopa 1/3 pellillisestä laittamaan pois kun tästä pussista tein paistettuja nauriita . = 5,76 € Persilja 1,29 € x 2 = 2,58 € Ruustinnan salaatti Prismasta 1,89 € Ruustinnan salaat...

WFPB - Ruokaostokset 37 € - Maaliskuu 3

Ruokaostokset ja mitä ostoksista tuli. Löytyi komea hapanjuurilimppukin, ja testasin taas kotimaisia omenoita. Juuri kun ehdin saada postauksen melkein valmiiksi, löysin mielenkiintoisen dokumenttielokuvan siemenistä, ja olen ihan ihmeissäni. Uusi lättyresepti syntyi vahingossa. Kerron, miten lehtivihreiden vihannesten kanssa on edennyt. Kuunnellaan Dr. Esselstynin loru uudelleen, siitä on kokoajan puuttunut minulla yksi vihannes. Astioissakin riittää ihmeteltävää. Jokaiselle jotakin. Ai niin, ja kauramaitoakin kokeilin tehdä, siitä jotain infoa mutta ei reseptiä. Muok.24.3 lisäsin pari kuvaa, pieniä tarkennuksia, linkki. = 4,75 € Yleisperuna harjattu 2,613 kg x 0,75 €/kg =  1,96 € Kaurahiutale  0,79 €/kg Luomu kaurahiutale Lidlistä 1,35 €/kg = 1,15 €/ 850 g  Riisi Lidlistä 0,85 €/kg Viiden minuutin kaurahiutaleet sopivat ruokatermoksessa tehtävään puuroon.  Kumpaakin, luomua ja tavallista hetken mielijohteesta.  Riisi: Suunnittelen tortillaa, ja sen ...

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Maaliskuu 4 - 137 €/kk

Viikon ruokamenot 40 euroa, yhteensä maaliskuussa (v.2025) 137 euroa. Leipomisia paljon, leipää ja kakkua. Ruokalista tulee olemaan aika tavallinen. Hernekeittoa, perunoita, kaalista ensin salaatit, sitten kaalipata. Peruna 0,85 €/kg, 4 kg =  3,39 €  Perunat olivat Aurum - lajiketta. Lidlistä. Nämä olivat niitä mitkä tosi hyvin säilyvät jääkaapissa keitettynä, ja pakastinkin jonkin ruuan missä oli näitä ja rakenne tuntui pärjäävän. Hyvä peruna sikäli. Piti aika paljon kuoria, mutta se vaihtelee. On näitä samoja perunoita pystynyt syömään kuorimattakin. Kevät alkaa olla. Kymppi kuivattu herne 3,18 €/kg , 500 g=   1,59 € Lidlistä. = 7.32 € Porkkana 1,060 kg x 1,09 €/kg =  1,16 € Kurkku Suomi 0,280 kg x 2,49 € =  0,70 € Keräkaali luomu 1,494 kg x 2,79 €/kg =  4,17 € Punajuuri 1,29 €/kg Alle 2 ja  3 €/kg vihanneksia, yhteensä 3,834 kg jaettuna 800 grammalla eli päivän suositusmäärällä vihannesta, saadaan 4,7925 päivää. Pyöreästi siis 4-5 päivää. Lidli...

WFPB - Härkäpapujen keittäminen

Keitin härkäpapuja. Katsotaan kuvat pavuista ja työvaiheista. Keitto-ohje oli pussissa, liotettuna 30 minuuttia, ja suoraan pussista 50 min. Karviaisten tilan VOIMA - PAPU. 500 g.  https://karviaistentila.fi/tuotteet/voima-papu-harkapapu-kokonainen-gluteeniton/ Kaadoin siivilään ja tarkastelin, ja pavut vaikuttivat puhtailta. Härkäpavuista tulee mieleen vaikka kaulakoru. Oli pakko ihastella hetki näitä papuja. Jokainen papu oli yksilöllisen näköinen.  Laitoin pavut viiden litran kattilaan, se on isoin kattilani. Liotan ja keitän pavut aina mahdollisimman runsaassa vedessä. Täytinkin kattilan melkein kokonaan kylmällä vedellä. Lisätieto löytyi että pitäisikin liottaa lasi- tai muoviastiassa, koska metallissa kovettuvat puumaisiksi.  https://www.makelanluomutila.fi/shop/product/harkapapu-10-kg-luomu Vaikka olisi mahdollista keittää nämä hetikin, päätin liottaa pavut. Hyvä vinkki on että jos laittaa kellonajan ja päivämäärän milloin on laitettu likoamaan, ei tarvitse olla my...

WFPB - Nauris uunissa - Paistetut nauriit

Maaliskuu tosiaan pyörähti käyntiin, ja ihme kyllä nauriita on nyt ollut jopa kahdessa kaupassa 0,99€/kg.  Näin kauniita ne ovat paistettuna. Jos näitä olisi vielä pääsiäisenä, saisi keltaista väriä pöytään.  En tiedä saavatko kaupat ne säilymään vielä pääsiäiseen asti optimaalisissa oloissa, mutta ei enää ainakaan kotijääkaapissa tunnu onnistuvan. *Lisäys 5.3. 2025: Alkaa olla kevät niin pitkällä, että nauriit eivät tahdo säilyä. Joten makutakuuta ei voi antaa. Syksyllä ja kesällä sitten uusi yritys, jolloin nauriit ovat parhaimmillaan. Ks. myös kommentit . * Nauris ei säily talven yli ihan niin hyvin kuin lanttu. Raakana en itse enää yritä näitä pistellä. Siksi tein uunissa. Koska nauriit myydään usein kilon pusseissa, näytän samalla miten saan menemään koko kilon kerralla. Nauriita ei tarvitse enää idättää jääkaapissa turhaan. Pesin nauriit. En kovin tarkkaan jäänyt kuuraamaan tuota rypyläistä osaa, koska leikkaan sen pois joka tapauksessa. Muutaman pienen otin tästä erill...

WFPB - Ruokaostokset 31 € - Helmikuu 5 - 220 €/kk

Helmikuun 2025 loput ruokaostokset. Ostoksien jälkeen kuvia shoppailuretkiltä. Ruokana paistettua naurista ja perunaa, sekä jälkiruoaksi kahvia purkissa.  Appelsiini Navel 1,455 kg x 0,99 €/kg = 2,59 € Hävikkibanaanit K-marketista 2,09 kg x 1 € = 2,09 € Banaanit pakkaseen. Kuorin ja laitan n. kolmeen osaan, pakastepussiin. Eri hyllyille pakastimessa, kuin leivät ym. Banaanit saattavat pussin läpikin imeä makuja muista ruuista, ja myös banaanista tarttuu herkästi aromit.  Nice creamia  muutamalla mustikalla ja banaanikeksiä on tullut nyt tehtyä paljon.  = 7,47 € Appelsiini Navel Egypti 1,188 kg x 0,69 € = 0,82 € Yleisperuna harjattu 4,44 kg x 0,75 €/kg = 3,33€ Naurispussi 0,99/kg x 2 =  1,98 € Lanttu Lidlistä 1,122 kg x 1,19 € = 1,34 € Nauris oli sekä Lidlissä että Prismassa 0,99 kilo. Lidlissä olisi tarvittu äppi laskemaan hinta 1,49 eurosta, mutta Prismassa onnistui ilman korttia. = 6,62 € Kurkkusalaatti 5,53 €/kg, 360 g =  1,99 € Kaurajuoma luomu Oatly 1...

WFPB - Suomenpata - Nauris, omena, palsternakka, kaura

Yhden astian ruoka kokonaisista kauranjyvistä ja riisistä. Jompaa kumpaa tai molempia. Vihanneksena naurista, omenaa, ja palsternakkaa. Tein kaksi versiota, nauris-omena ja palsternakka-omena. Tämän voisi varmasti maustaa minkä vain pataruoan mukaan. Meksikonpata, italianpata tai vaikka chili sin carne. Siksi ajattelinkin että nimi voisi olla suomenpata, koska onnistuu kauralla ja kotimaisilla kasviksilla. Vaikka kotimaisuusaste ei täysin 100% olisikaan. Kotimaisuusaste lisääntyy vaihtamalla pavut härkäpapuihin. Ks.  härkäpavut, keittäminen. Ja tässä on osittain samoja ominaisuuksia kuin niillä pussihawaijinpadoilla ja -italianpadoilla, joita löytyi ennen vanhaan minunkin kaapistani. Ne olivat hyvä hätävara kun tarvitsi nopeasti ruokaa kattilallisen. Nyt voisi tehdä tästä hätävararuoan tekemällä tarvittavan maustesekoituksen valmiiksi.  Resepti-ideassa oli neljä lähtökohtaa: nopeus, alle puoli tuntia  kokonaisten kauranjyvien käyttäminen johonkin kasvisten keittoaika on ...

WFPB - Lidlissä ostoksilla, 40 € - Viikon ruokaostokset

Lidlistä noin viikoksi ruokaa. Ostoskoria kerätessäni pidin teemana ruokia, jotka voi tehdä ilman pilkkomista. Siksi ostin tölkkipapuja ja pakastevihanneksia. Jos lisätyn suolan vähentäminen kiinnostaa ja et vielä tiennyt: Lidlistä löytyy hyvä valikoima tölkkipapuja ilman lisättyä suolaa.  Lidlissä oli vastikään vegaanituotteet paljon esillä, ainakin tammikuussa veganuaryn ja vegaanihaasteen aikaan. Hyvä on varmaan katsastaa myös tällainen WFPB-viikkokin, ihan omatoimisesti. Tämä voi mahdollisesti auttaa suunnittelemaan kauppareissuja jos aloittelet kokokasvisruokavaliota, tai etsit kasvistuotteista inspiraatiota noin muuten.  Tuli muuten aika luomuhenkiset ostokset tällä kertaa, Lidlissä se tuntui jotenkin helpolta aina valita. Ja mahtui budjettiinkin, jonka ajattelin olevan siinä 35-40 euroa. En ostanut mausteita tai mitään erikoisempia lisukkeita.  = 4,79 € Nämä kaikki pavut olivat ilman lisättyä suolaa, ja kaikki muut luomua paitsi kidneypavut. 380 g/prk nesteineen ja...

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja an...