Siirry pääsisältöön

WFPB - Viikkokokkailut elokuussa I - Retiisi, fenkoli, lehtikaali - Hävikkilaatikko - Viikon ruuat

Viime ostosviikolla ei tarvinnut ostaa perunaa tai bataattia, koska niitä oli tarpeeksi jäljellä.

Viikon kokkailut sujuivat vaihtelevasti. Ei kaikin puolin idyllistä. Riippuu katsantokannasta.

Toivottavasti saat ideoita itsellesi. Kasvit ovat aina mielestäni kauniita.

Ruokaostospostauksilla on suurempi pointti, jos näyttää mitä ruuista edes tuli. 

Suunnitelma viikolle oli syödä tähtiateriaksi nimeämääni yhdistelmää, bataatti+peruna+wokvihannes+srirachakastike. 

Tämä on tosi tasapainoinen annos, ja ravintoarvot nähtyäni finelin sivulla meinasin lentää taas selälleni. Laitan niistä vähän loppuun.

Ilman reseptiä kun kokkaa, niin hävikkikin on usein pientä ja elämä huoletonta.





Vokkivihannesten tilalla olisi kesäkurpitsaa, naurista ja porkkanaa. 

Kastikkeesta taas: ketsupissa on usein suolaa noin 2 g/100 grammaa, ja tässä jotain 9g/100g. 

Kaupat ovat täynnä öljyä sisältämättömiä maustekastikkeita, jossa joissain ei ole suolaa ollenkaan, tai liikutaan paljon alle viiden gramman. Ei minun kannattaisi jumittua tähän.



Suunnitelma hieman eli, ja käytin tähtiaterioissani kesäkurpitsaa ja retiisiä vihanneksena.

Hävikkilaatikon antimet:

Hävikkilaatikosta tuli kaksi 250 gramman pussia retiisiä.




Hyvää harjoitusta, kun kaksi uutta kasvia opin. Fenkolin ja retiisin.




Fenkoli yllätti. Siitä tehty tomaattikastike oli tosi hyvää. 

Useimmat vihannekset ihan pakasta vedettyjä, ei mitään vikaa. 

Hävikkilaatikko on sitoumus. Vähintään loppuillan tai seuraavana päivänä näiden kanssa on usein koppeiltava. Mansikkalaatikko ja marjojen keruu ovat saman tyylisiä. 

Harkitsen seuraavalla kerralla tarkkaan otanko. Vaikea on vastustaa. 


Toin lootan aamulla kotiin, ja ehdin paneutua sisältöön seuraavan kerran illalla.

Toinen ruukkumintuista oli jo litteänä.



Retiisivinkki:

Jos retiisit ovat liian kirpeitä syödä, kokeile viipaloida lautaselle ja laita hieman suolaa+ sokeria päälle.

Suolan käyttö on tässä kompromissi, hävikin estämiseksi, ja koska retiisi on varmasti terveellistä. Maku voi vaihdella, ja voihan se mennä joskus ilman suolaakin.

Pieni suolaripaus imaisee retiisin kirpeyden.

Silläkään tyylillä en saanut menemään puolta kiloa retiisiä parissa päivässä. Eivät nämä mitään vaahtokarkkeja kuitenkaan ole.



Keitin ne. Väri lähti, ja maku oikeastaan myös. Lähti myös pahin kirpeys.




Jatkojalostin retiiseistä kastikkeen. Tätä voin jo suositella.


Paseerattua tomaattia, kuivattuja yrttejä basilika, persilja, oregano. Vähän chilimaustetta, tilkka etikkaa ja sokeria, kuten usein tomaattiruuan viimeistelyyn. Tai ketsuppia. Mustapippuria.

Tomaattiin kun upotti, niin alkoi toimia. Tässä kohtaa alkoi jopa miettiä, ettei yhtään hullumpi saada puoli-ilmaiseksi vihanneksia, olivatpa sitten mitä tahansa lajiketta. 

Lehtikaalista kastike:


Lehtikaali, jonka ostin ihan lopuksi, oli jo menossa keltaiseksi. Kaupassa se näytti niin raikkaalta.

Mutta ei se haitannut yhtään. Otin heti käsittelyyn. Huuhdoin, otin lehtiruodot pois, ja revin kaalin silpuksi.



Höyrytin 6 ja puoli minuuttia vähässä vedessä kannen alla, kattilassa. 

Tärkeää, että juuri se 6, tai 6 ja puoli minuuttia, koska niin Dr. Esselstyn* muistaakseni useinkin sanoo. En ole selvittänyt miksi, varmaan että siinä ajassa ei lähde vitamiinit, mutta pehmenee silti.

(*Uusille lukijoille, tässä blogissa mainitsen välillä lääkäreitä ja heidän ohjeitansa. Mutta mitään yhtä gurua ei periaatteessa ainoastaan seurata, kunhan asiaan perehtyy. Ei ole ihmedieetti, vaikka itse pidänkin tätä niin ihmeenä, ettei riitä sanat. Tämä disclaimer siksi, etten ihmettelisi jos joku läppäisi selaimen kiinni näissä kohdissa.)

Mitä olen huomannut, niin se on myös sopiva aika. Siis täydellistä.

Kuusi ja puoli minuuttia siis, ja sitten lisäsin kiehumassa olevaan paseerattuun tomaattiin sen ja siitä kastike.

Pippuri, oregano ja muut yrtit, ei mitään ihmeellistä. Päiväksi kastiketta perunan tai minkä tahansa kanssa.

Kahvin/kuuman juoman kanssa:


Pakkasesta litteää, vaaleaa peltileipää/vaivaamattomia sämpylöitä. Kehitin tämän reseptin itse, koska sämpylänkohotus ei aina onnistu kuitenkaan. Äkkiä leipää.

0,5 l vettä
1,5 rkl kuivahiivaa 
suola+sokeriripaukset
1 dl kaurahiutale
1dl grahamjauho
hiivaleipävehnäjauhoa loput kunnes ok..lusikointi pellille, kohotusta vartti, paistoa noin vartti, 200C.

Pelkistä grahamjauhoista voi tehdä, jolloin hyvä laittaa 2dl kaurahiutaleita. Pehmenee ihanasti!

Hävikkiomenoista tein muffinsseja.




Tällä kertaa ei tullut hyviä. Pitää uittaa ne aina mansikkahillossa että saa syötyä.

Asia mikä meni pieleen, oli että käytin pakastemansikoita pakastemustikoiden sijaan. 

Jos olet tehnyt mansikoista ja tykkäsit, niin varmasti moni asia on mennyt oikein, ja makuasioita aina.



Mansikat sopivat mielestäni tähän eri reseptiin, missä on porkkanaa ja kauraa. 

Maapähkinävoita, tai mansikkahilloa päällä. Postauksessa letutkin. 

1 porkkana raastettuna
1 rkl pellavansiemenrouhetta
2 banaania muusattuna
ripaus suolaa
ripaukset kanelia ja vaniljasokeria (halutessa)
5  dl tai x-määrä kaurahiutaleita, tavallisia hiutaleita
alle 1 tl ruokasoodaa 
1tl leivinjauhetta
vettä tarpeen mukaan


Kylmän kahvin jatkojalostus:


Hävikistä kun on puhetta, niin kahvi jää usein aamulla juomatta loppuun. 

Korvat kun läpsähtävät se kuppihan jää, ei siinä auta.


Jäähtyneestä kahvista tulee ihana kohmeisen banaanismoothien, vaniljan tai vaikka soijamaidon kanssa. 

Menin tätä vaniljamaustetta lorauttamaan.




Vaniljamauste olikin jotain puhdasta pirtua suunnilleen, maun perusteella. Mitkähän lienevät pitoisuudet, mutta näin vaikuttaisi.

Se jääkahvista, ja mikroon koko kahvi, että alkoholi haihtuu. Ei siis kannata aamukahviin lorauttaa, jos on jonnekin lähdössä.

Muffinsseihin unohdin testata, niissä voi olla hyvä.


Salaattina:



Raakaa kukkakaalta olen syönyt salaatiksi pääasiassa. Helppoa ja hyvää. Säilynyt hyvin jääkaapissa, vaikka ei mene koko kukkakaali ihan hetkessä raakana.


Ravintoainejutut:




Lopuksi siihen, kun syön nyt usein tätä, ja joskus koko päivän samaa. Ei siis mitenkään tarkasti tai kirjaimellisesti nyt, mutta vähän sinne päin. 


Tässäkin kuvassa ateria sisältää kikherneitä ja lehtikaalta lisäksi.

Mutta katsotaan miten vertautuivat Finelin ruokapäiväkirjassa wokatut vihannekset, ja vain vedessä höyrytetyt tai keitetyt:


Wok-kasvikset, ilman wokkaamista 500 grammaa, lähes 300 kcal.

Wok-kasvikset, wokattuina. Ilmeisesti siis öljyssä? 696 kcal.

Fineli katsoo, että melkein 700 kcal, eli ..

700-300 = 400.

Eli jos wokkaisin puoli kiloa kasviksia, siten kuten ne ilmeisesti laskennalliselta kannalta wokataan öljyssä, niin saisin 400 kaloria enemmän. 

Nyt kun en laita öljyä, ei tarvitse vähentää lautas-annoskokoa, ja voi syödä kuinka paljon haluaa.

 Pitääkin syödä, ettei tule nälkä. Nestettäkin voi wokatessa vähentyä, joten siitä voi nousta kaloritiheys. Mutta 400? (40 g rypsiöljy, 354 kcal)

Siispä kun en laita öljyä varsinkaan neljää ruokalusikallista, mistä tulisi ilmeisesti jo se 100 kaloria per lusikka? Ellei 120. Ja muut rasvat, mitä voisi olla piilorasvana jäävät saamatta. Öljy. Helposti varastoituvaa, puhdasta rasvaa, jota elimistön ei tarvitse muuttaa enää rasvaksi.

Panee talteen sen. Maalaisjärjellä se menee näin.

On muitakin seikkoja, mutten halua pitkästyttää.

Alla olevassa on nyt kalorit mitä sattuu, laitoin vain kilot bataattia ja perunaa, enkä lisäillyt mitään kikherneitä.



Puoli kiloa vihanneksia, ja 400 grammaa kukkakaalia.




Melkoiset vitamiini- ja hivenainearvot.

Näitä tarkoitin alussa. Rautakin jo sadassa prosentissa, vaikka vasta kilot syöty bataattia ja perunaa.

Kalsiumiakin on jo noin paljon, ja sen tarvehan ei välttämättä ole kasviruokavaliolla enää sama kuin ennen, mutta se on toinen tarina.




Tässä lisää, mitä se Fineli antoi. Hieron vähän vieläkin taas silmiäni, että mitä satoja ja tuhansia prosentteja.

Eikä tässä tosiaan ole kaikki vaihtelu, mitä tulee.

Komeita on arvot. Vaikken näitä luekaan kovin orjallisesti. Se voisi olla ajan hukkaa.

Sriracha -kastiketta en lisännyt, huom. Vähän jännittää sen kohdalla, mitä suola sanoisi. 

Kuitua oli tässä yli 62 g, eli 250 % suosituksiin nähden.

Kiitos kun luit, jatkamme taas.

Elokuun viikkokokkailut II - Ruokaideoita

Ruokaostoksia ja mainittuja ruokaideoita:

Kommentit

  1. Katsoit noista finellin arvoista vain kalorit ja hivenaineet, mutta onko noissa tarpeeksi proteiinia? Se on todella tärkeä aine lihaksiston kannalta. Pelkällä perunalla ja bataatilla ei kyllä pärjää

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ja kysymyksestä. Hyvä pointti. Proteiinia en katsonut. Selvitän hieman, miltä proteiinin osalta näyttää ja palaan tähän.

      Poista
    2. 2000 kcal päivässä perunaa, tuottaa noin 50 g proteiinia finelin ruokapäiväkirjassa. Perunoiden määrä tällöin n.3100 g

      Kun laitoin 2028 kcal edestä perunaa (1350 g) ja bataattia (1250 g). Molemmista 1000 kalorin kieppeillä siis ja yhteensä n.2000kcal. Proteiini näytti 45 g. Prosentteina näytti 9%.

      Jos tarvitsisin 2500 kcal päivässä energiankulutukseen saisi syödä n.neljä kiloa perunaa päivässä. finelin mukaan. Se oli yli 60 g proteiinia

      Löytyy henkilöitä, jotka ovat jonkin kokeilun myötä testanneet perunalla elämistä.

      Esim. Chris Voigt,Executive Director at the Washington State Potato Commission

      Andre "Spudfit" Taylor

      Mikkel Hindhede suoritti jonkin tieteelliseen ihmiskokeen vuonna 1912 ja se johti ilmeisesti päätelmään, että ihminen voisi syödä pelkkää perunaa. Ongelmana, että urheilijatestattavat eivät saaneet riittävästi kaloreita ja niinpä heille lisättiin rasvaa, ainakin John McDougallin mukaan, jonka videoilta kuulin tuon nimen. Mutta esim, puhtaasta rasvastahan ei tule proteiinia. Voistakin vain tosi vähän. Jotain artikkelia löytyi netistä, en tiedä löytyykö tuolta linkkiä siihen tutkimukseen : https://www.researchgate.net/publication/307089569_Mikkel_Hindhede_1862-1945_A_pioneering_nutritionist

      Onneksi ei tarvitse yrittää elää perunalla ja bataatilla. Jää teoriatasolle onneksi.

      Jos ylipäätään kalorin saanti jäisi vähiin, jäisi myös proteiini sitä mukaa. Jos kalorinkulutus lisääntyy, vois olla parempi lisätä kalori/proteiinitiheämpiä kasvisruokia.

      Jos olisi pakko ottaa vain yksi ruoka, eikä olisi mitään muuta, niin valitsisin perunan silti kaiken perusteella mitä siitä sanotaan ja mitä olen lukenut, mutta toivottavasti ei tarvitse sellaista ykspuolista valintaa koskaan tehdä.

      Poista
    3. Noista postauksen ruuista, mitkä oli ensin, eli kilot bataattia ja perunaa, wokvihannekset ja kukkakaalta, sain n. 50 g proteiinia ja n.1840 kcal energiaa. Jos söisin yli 2000 kaloria niillä, eli lisään vaikka 500 grammaa perunaa lisää, nousee proteiinimäärä lähelle 60 grammaa, eli 58g.
      Sama tapahtui lisäämällä niitä wokkivihanneksia toiset 500 grammaa, lukema nousi kuuteenkymmeneen grammaan.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 63 € - Heinäkuu 1 ja 2

 Heinäkuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset. = 1,84 € Kotimaista luomu kaurahiutale 850 g 1,16 €/kg = 0,99 € Xtra pitkäjyväinen riisi 1 kg 0,85 €/kg = 5,13 € Banaani 1€/kg x 1,260 kg = 1,26 € Nektariini 0,89 €/kg Peruna 1 kg = 1,00 € Omena 1,59 €/kg x 0,874 kg = 1,39 € Kurkku 2,29 € x 0,256 kg = 0,59 € Edullinen reissu tämä ja rahoille hyvin vastinetta.  = 5 € Kartanon salaatti 1 € Varhaisperuna 1 € Yleisperuna 1,39 € Kurkku 1,99 €/kg x 0,367 kg = 0,73 € Omena Välillä oli hyviä euron tarjouksia.  = 2,38 Jääsalaatti 0,99 € Persilja 1,39 € Reissueväitä. Kotoa itse tehdyt leivät ja banaanikeksit mukaan. Ei tarvitse ostaa matkalla kuin tuorejutut. Vältän kuivattuja hedelmiä sen takia, että ne alkavat janottaa. Ja tekevät ähkyn olon. Ne olisivat kyllä mukavaa karkkia mutta käytäntö on osoittanut, että jos haluaa olla mahdollisimman skarppi ja jaksaa hyvin, ovat nämä vihannekset paras valinta. Persilja on sopivan pahaa ja hyvää yhtä aikaa, niin pysyy vireystila hyvänä. = 22,68 € Xtra

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 2 - Paistetut perunat

Jatkoa edelliselle aamiaisidealle, versio 2. Aamaistarvikkeet hain lähikaupasta, mutta ei sillä lopulta ole väliä mistä kaupasta. Samat tarvikkeet, mutta nyt paistetaan pannulla. Kurkku käsitellään samoin kuin viimeksikin , eli etikkainen marinadi. Nyt kurkkukin paistetaan. Paistamiseen ei käytetä rasvaa, vaan pinnoitetulla pannulla onnistuu ilman ruokaöljyä. Ruskistuvatkin hieman, jos niin halutaan. Mausteillakin saa väriä. Onnistuu paistaminen myös teräskattilassakin, jos ei pelkää että pohja ruskettuu. Lähtee tiskikoneessa/liottamalla. Juoma kannattaa tehdä jäisistä tai kohmeisista marjoista, ja juoda heti. Jos näitä marjamehuja laittaa vielä jääkaappiin, vitamiinit vain haihtuvat ja makukaan ei ole niin raikas. Marjojen happamuus tulee eniten läpi elleivät ne ole jäisiä. Makuasioita toki. Viime aamiaisesta jäi siis näin paljon perunaa ensin yli, ja osa meni kastikkeen kanssa pitkin päivää. Osan jätin tätä aamiaista varten. Kurkut viipaloin juustohöylällä, maustoin tillillä ja lora

WFPB - Ruokaostokset 55 € - Kesäkuu 3 ja 4 - Dr. John McDougall 1947 - 2024

Tervehdys lukijat! Vastikään tuli murheellinen uutinen, ilmoittivat Instagramissa  Dr. John McDougallin kuolleen 77 -vuotiaana. Hän oli kokokasvisruokavalion kannalta merkittävä, ellei sitten jopa kehittäjä. Ainakin pioneeri, joka on potilaiden hoitamisen lisäksi ollut mm. vaikuttamassa USA-ssa lainsäädäntöihin ja pitänyt tv-ohjelmia ja radio-ohjelmia, pitänyt kovaa ääntä kokokasvisruokavaliosta. Tai enemmänkin tärkkelyspohjaisesta ruokavaliosta.  70-luvusta asti. Instagramissa  Dr. Esselstynkin kirjoitti  lähteneensä seuraamaan Dr, John McDougallin kautta Whole Food Plant Based - ravitsemusta: "ᴀ ʙᴇᴀᴄᴏɴ ғᴏʀ ᴍʏ ᴛʀᴀɴsɪᴛɪᴏɴ ᴛᴏ ᴡʜᴏʟᴇ ғᴏᴏᴅ, ᴘʟᴀɴᴛ-ʙᴀsᴇᴅ ɴᴜᴛʀɪᴛɪᴏɴ." Dr. Esselstyn on lääkäri, jonka itse löysin ensin ja kuvittelin aluksi, että hän on se kehittäjä. Kaikkea sitä oppii aina, kerralla ei voi näin laajaa kokonaisuutta omaksuakaan. Katsotaan ostosten jälkeen miten Dr. John McDougall oli myös ruokaostosten kunkku, ja neuvoi miten niitä tuoteselosteita oikein luetaan. Ravint

WFPB - Ruokaostokset 10 € - Heinäkuu 3

 Heinäkuun kolmannet ruokaostokset, viikko 29. Yhteensä 9,89 € eli kymppi. Vähemmän kuin normaalisti, kotonahan oli kaikkea ja piti välttää ostamasta jääkaappiin mitään, kun koko ajan oli edessä kotoa lähtö jonnekin.  Hyvä vinkki ruoanlaittoon, jos ei halua sotkea: Keittää silloin pelkät perunat ja porkkanat. Ei tule roiskeita hellalle tai mitään siivottavaa. Tein kyllä kastikettakin, ja keittelin puuroa. Mutta jos olisi välttämätön että vaikka muuton takia ei sotke, niin peruna on tosi vähäsotkuinen. = 4,63 € Kurkku 0,313 kg x 1,79 € = 0,56 € Omena Ida Red 0,352 kg x 1,65 €/kg = 0,58 € Pirkka Varhaisperuna 2 kg x 1,00 €/kg = 2 € Pirkka kesäporkkana 1kg 1,49 €   Esimerkkikattaus mitä saa vitosella lähikaupasta. Kävin molemmissa, Salessa ja K:ssa, K-Marketista löytyi paremmat tarjoukset. Samat perunat maksavat toisena päivänä enemmän, ja Salessa joka päivä on maksanut yli euron kilo. Ainakin kaikki pussiperunat, en muista irtoperunoiden hintaa. Näistä vitosen lähikauppaostoksista ei tu

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

WFPB - Aamiainen ja päiväksi ruokaa - Kokkaukset helteellä

Päivän ruuat, kerralla ja tehokkaasti. Perunat kattilassa, riisi riisinkeittimessä. Katsotaan nyt vaikka yksi ideakooste, miten ainakin eräs aamiaisen laitto sujui kokokasvisruokavaliolla. Salaattiannos miniblenderissä, ja bataatti mikrossa. Otin näitä kuvia kun sattui olemaan muutaman päivän hellejakso, ja samalla vesiremontti ja kaikki. Kokkaamisesta ei meinannut tulla mitään, eikä mistään muustakaan. Otin kuitenkin nyt kuvia, ja laittelen ideoita ylös. Joka kerta pitää ihmetellä uudelleen ja uudelleen, mitä tänään söisi. Ja entiset hyvätkin ideat unohtuvat, ja taas pitää aloittaa alusta. Samalla tulee tarjouksia ja mainontaa ovista ja ikkunoista, ellei laita kieltoa toki, joissa kehutaan kaikkea valmista ja helppoa. Siihen houkutukseen sortumisen vaara on todellinen, silloin kun ei kerkiä miettiä mitään.  Kun oli siis hellettä, enkä viitsinyt yhtään ylimääräistä lämpöä höyryttää keittiössä. Riisinkeitin ja mikro ovat siitä käteviä, että eivät lämmitä mitään huoneiston aluetta enempä

WFPB - Peruna, makaroni ja vihreät pavut - Helppo startti kasvisruokiin

Reilusti ruokaa kolmesta pääraaka-aineesta. Lisäksi vesi ja mausteet.  Mittasin yhden kaikkia, tai jonkin tasamitan saadakseni reseptimäisen ohjeen. Jos sinulla sattuu vaikka olemaan eri vihannesta, tai jokin mauste puuttuu, niin eiköhän siitä ruoka tule. Vettäkin voi lisätä tarpeen mukaan. Ainesten määrät voi puolittaa, jos haluaa tehdä vähemmän. 1 kg perunaa 1,5 l vettä 400 g pussi makaronia 120-150 g vihreitä papuja 1-2 rkl tomaattisosetta 1 rkl suolatonta jauhelihamaustetta 1 tl kuivattua persiljaa 1 tl kuivattua oreganoa 1 tl kuivattua basilikaa 1/2 tl mustapippuria Mausteita tietysti myös maun mukaan. Omaan makuuni jauhelihamauste on melko pippurista jo valmiiksi.  Suolaa en lisännyt ruuanlaitossa. Tuli ihan toimiva ruoka ainakin vasta laitettuna. Kun lämmitin ruokaa myöhemmin, laitoin lurauksen ketsuppia ja ripottelin ravintohiivaa ja mustapippuria. Tästä tuli iso kattilallinen, tai ainakin itselleni riitti koko päiväksi ja ylikin. Riippuu varmaan monesta asiasta, kuten miten nä

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

  Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon. Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän. Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti. Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat. Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman.  Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäj

WFPB - Ruokaostokset 25 € - Kesäkuu 2 - Juhannus

Hyvää juhannusta! Joka juhannus olen perinteisesti laittanut nyt muutamana vuotena postauksen, eikä tämäkään vuosi ole poikkeus. (oho, viime vuonna en laittanutkaan, mutta sitä ennen...)Aatoksi vain ei ehtinyt. Aloitetaan siis ruokaostoksilla, ja siirrytään sen jälkeen kirjasuositukseen, sekä muihin kuulumisiin ja kuviin. Erityisesti ruokavalion sujuvuudesta tällä kertaa, osana juhannusmietteitä. = 5,60 € Pirkka perunat 1,39€/kg x 2 = 2,79 € Kurkku 2,79 €/kg x 0,358 kg x 2,79  €/kg = 1,00 €  Persilja 1,49 € Banaani n. 0,30 € Perunat ja kurkku K-Marketista, Persilja Salesta. Kipaisin viime lauantaina lähikaupat ja hain aamiaistarvikkeet. Näistä aamiaisidea blogipostauksena myöhemmin. = 2,72 € Erään toisen päivän aamiaistarvikkeet Lidlistä. Vilkaisin Finelistä että olisiko tässä jo koko päivän ruuat peräti, ja kyllähän näin oli. Makumieltymysten mukaan tarvitsee kaikkea lisää, mitä nyt puuroon ja perunoihin sitten laittaakin. Tässä on silti  jo hengissä selviämisen elementit, eli pääasi

Luukku 20 - Mysli - WFPB

Luukku 20, mysli. Mysli on luukussa kyllä, mutta ensin 1800-luvun tarjoilut kestikievarin tapaan. Yle Areenalta löytyi ohjelmasarja, Ruokamatka menneisyyteen.  Sarjan yhdessä jaksossa oli 1800-luvun kestikievari . Noin minuutin kohdalla Kallenaution kestikievarimuseon hoitaja Johanna Kallenautio listaa ruokalajit, joita kestikievarissa on ollut aikoinaan tarjolla.  Pöydällä oli: Perunaa possupaistia naurismuhennosta puolukkaa kokkelipiimää viiliä talkkunaa ruisleipää sekä jälkiruuaksi  lettuja ja vadelmahilloa Tein kattauksen jossa oli samat, mutta possunpaistin tilalle jakkihedelmää, joka ei ole eläinperäistä lihaa. Kokkelipiimän tilalle laitoin tofukokkelia, ks. resepti . Viilin tilalle soijajogurtti. Ainoa mikä ensin puuttui, oli talkkuna. Täysin vieras ruokaidea. Kävin siis ostamassa talkkunaa, ja selvitin mitä se on. Sen verran kuuluisa tietenkin Suomessa, että monelle lukijalle varmaan tuttu. Itse en ole muistaakseni ainakaan ikinä maistanut talkkunaa. Kiinnosti tietenkin, että o