Viime ostosviikolla ei tarvinnut ostaa perunaa tai bataattia, koska niitä oli tarpeeksi jäljellä.
Viikon kokkailut sujuivat vaihtelevasti. Ei kaikin puolin idyllistä. Riippuu katsantokannasta.
Toivottavasti saat ideoita itsellesi. Kasvit ovat aina mielestäni kauniita.
Ruokaostospostauksilla on suurempi pointti, jos näyttää mitä ruuista edes tuli.
Suunnitelma viikolle oli syödä tähtiateriaksi nimeämääni yhdistelmää, bataatti+peruna+wokvihannes+srirachakastike.
Tämä on tosi tasapainoinen annos, ja ravintoarvot nähtyäni finelin sivulla meinasin lentää taas selälleni. Laitan niistä vähän loppuun.
Ilman reseptiä kun kokkaa, niin hävikkikin on usein pientä ja elämä huoletonta.
Vokkivihannesten tilalla olisi kesäkurpitsaa, naurista ja porkkanaa.
Kastikkeesta taas: ketsupissa on usein suolaa noin 2 g/100 grammaa, ja tässä jotain 9g/100g.
Kaupat ovat täynnä öljyä sisältämättömiä maustekastikkeita, jossa joissain ei ole suolaa ollenkaan, tai liikutaan paljon alle viiden gramman. Ei minun kannattaisi jumittua tähän.
Suunnitelma hieman eli, ja käytin tähtiaterioissani kesäkurpitsaa ja retiisiä vihanneksena.
Hävikkilaatikon antimet:
Hävikkilaatikosta tuli kaksi 250 gramman pussia retiisiä.
Useimmat vihannekset ihan pakasta vedettyjä, ei mitään vikaa.
Hävikkilaatikko on sitoumus. Vähintään loppuillan tai seuraavana päivänä näiden kanssa on usein koppeiltava. Mansikkalaatikko ja marjojen keruu ovat saman tyylisiä.
Harkitsen seuraavalla kerralla tarkkaan otanko. Vaikea on vastustaa.
Toin lootan aamulla kotiin, ja ehdin paneutua sisältöön seuraavan kerran illalla.
Toinen ruukkumintuista oli jo litteänä.
Retiisivinkki:
Jos retiisit ovat liian kirpeitä syödä, kokeile viipaloida lautaselle ja laita hieman suolaa+ sokeria päälle.
Suolan käyttö on tässä kompromissi, hävikin estämiseksi, ja koska retiisi on varmasti terveellistä. Maku voi vaihdella, ja voihan se mennä joskus ilman suolaakin.
Pieni suolaripaus imaisee retiisin kirpeyden.
Silläkään tyylillä en saanut menemään puolta kiloa retiisiä parissa päivässä. Eivät nämä mitään vaahtokarkkeja kuitenkaan ole.
Keitin ne. Väri lähti, ja maku oikeastaan myös. Lähti myös pahin kirpeys.
- Kastikkeen kanssa: Riisi-linssi-peruna-porkkanaruoka
Paseerattua tomaattia, kuivattuja yrttejä basilika, persilja, oregano. Vähän chilimaustetta, tilkka etikkaa ja sokeria, kuten usein tomaattiruuan viimeistelyyn. Tai ketsuppia. Mustapippuria.
Tomaattiin kun upotti, niin alkoi toimia. Tässä kohtaa alkoi jopa miettiä, ettei yhtään hullumpi saada puoli-ilmaiseksi vihanneksia, olivatpa sitten mitä tahansa lajiketta.
Mutta ei se haitannut yhtään. Otin heti käsittelyyn. Huuhdoin, otin lehtiruodot pois, ja revin kaalin silpuksi.
Tärkeää, että juuri se 6, tai 6 ja puoli minuuttia, koska niin Dr. Esselstyn* muistaakseni useinkin sanoo. En ole selvittänyt miksi, varmaan että siinä ajassa ei lähde vitamiinit, mutta pehmenee silti.
Pippuri, oregano ja muut yrtit, ei mitään ihmeellistä. Päiväksi kastiketta perunan tai minkä tahansa kanssa.
Pelkistä grahamjauhoista voi tehdä, jolloin hyvä laittaa 2dl kaurahiutaleita. Pehmenee ihanasti!
Jos olet tehnyt mansikoista ja tykkäsit, niin varmasti moni asia on mennyt oikein, ja makuasioita aina.
Hävikistä kun on puhetta, niin kahvi jää usein aamulla juomatta loppuun.
Korvat kun läpsähtävät se kuppihan jää, ei siinä auta.
Jäähtyneestä kahvista tulee ihana kohmeisen banaanismoothien, vaniljan tai vaikka soijamaidon kanssa.
Menin tätä vaniljamaustetta lorauttamaan.
Vaniljamauste olikin jotain puhdasta pirtua suunnilleen, maun perusteella. Mitkähän lienevät pitoisuudet, mutta näin vaikuttaisi.
Se jääkahvista, ja mikroon koko kahvi, että alkoholi haihtuu. Ei siis kannata aamukahviin lorauttaa, jos on jonnekin lähdössä.
Muffinsseihin unohdin testata, niissä voi olla hyvä.
Salaattina:
Raakaa kukkakaalta olen syönyt salaatiksi pääasiassa. Helppoa ja hyvää. Säilynyt hyvin jääkaapissa, vaikka ei mene koko kukkakaali ihan hetkessä raakana.
Ravintoainejutut:
Lopuksi siihen, kun syön nyt usein tätä, ja joskus koko päivän samaa. Ei siis mitenkään tarkasti tai kirjaimellisesti nyt, mutta vähän sinne päin.
Tässäkin kuvassa ateria sisältää kikherneitä ja lehtikaalta lisäksi.
Mutta katsotaan miten vertautuivat Finelin ruokapäiväkirjassa wokatut vihannekset, ja vain vedessä höyrytetyt tai keitetyt:
Wok-kasvikset, ilman wokkaamista 500 grammaa, lähes 300 kcal.
Wok-kasvikset, wokattuina. Ilmeisesti siis öljyssä? 696 kcal.
Fineli katsoo, että melkein 700 kcal, eli ..
700-300 = 400.
Eli jos wokkaisin puoli kiloa kasviksia, siten kuten ne ilmeisesti laskennalliselta kannalta wokataan öljyssä, niin saisin 400 kaloria enemmän.
Nyt kun en laita öljyä, ei tarvitse vähentää lautas-annoskokoa, ja voi syödä kuinka paljon haluaa.
Pitääkin syödä, ettei tule nälkä. Nestettäkin voi wokatessa vähentyä, joten siitä voi nousta kaloritiheys. Mutta 400? (40 g rypsiöljy, 354 kcal)
Siispä kun en laita öljyä varsinkaan neljää ruokalusikallista, mistä tulisi ilmeisesti jo se 100 kaloria per lusikka? Ellei 120. Ja muut rasvat, mitä voisi olla piilorasvana jäävät saamatta. Öljy. Helposti varastoituvaa, puhdasta rasvaa, jota elimistön ei tarvitse muuttaa enää rasvaksi.
Panee talteen sen. Maalaisjärjellä se menee näin.
On muitakin seikkoja, mutten halua pitkästyttää.
Alla olevassa on nyt kalorit mitä sattuu, laitoin vain kilot bataattia ja perunaa, enkä lisäillyt mitään kikherneitä.
Puoli kiloa vihanneksia, ja 400 grammaa kukkakaalia.
Melkoiset vitamiini- ja hivenainearvot.
Näitä tarkoitin alussa. Rautakin jo sadassa prosentissa, vaikka vasta kilot syöty bataattia ja perunaa.
Kalsiumiakin on jo noin paljon, ja sen tarvehan ei välttämättä ole kasviruokavaliolla enää sama kuin ennen, mutta se on toinen tarina.
Tässä lisää, mitä se Fineli antoi. Hieron vähän vieläkin taas silmiäni, että mitä satoja ja tuhansia prosentteja.
Eikä tässä tosiaan ole kaikki vaihtelu, mitä tulee.
Komeita on arvot. Vaikken näitä luekaan kovin orjallisesti. Se voisi olla ajan hukkaa.
Sriracha -kastiketta en lisännyt, huom. Vähän jännittää sen kohdalla, mitä suola sanoisi.
Kuitua oli tässä yli 62 g, eli 250 % suosituksiin nähden.
Kiitos kun luit, jatkamme taas.
Elokuun viikkokokkailut II - Ruokaideoita
Ruokaostoksia ja mainittuja ruokaideoita:
- Kastikkeen kanssa: Riisi-linssi-peruna-porkkanaruoka
- Fenkoli tomaattikastikkeessa + vedellä paisto-ohje, riisi
- muffinssiresepti, hävikkiomenoista MUSTIKOILLA..
- Kahvista ja jäisistä banaaneista nice cream
- Porkkana - letut ja aamiaispelti
- Ruukkuyrteistä ja lehtikaalista papukeittoa, hävikki-idea
- Papusoppa ja helpot leivät, kuvia sämpyänteosta
- Nauriista tuli keitto
- Viimeisimmät ruokaostokset, elokuu 1.
- Sitä edelliset, heinäkuu 4.
Katsoit noista finellin arvoista vain kalorit ja hivenaineet, mutta onko noissa tarpeeksi proteiinia? Se on todella tärkeä aine lihaksiston kannalta. Pelkällä perunalla ja bataatilla ei kyllä pärjää
VastaaPoistaKiitos kommentista ja kysymyksestä. Hyvä pointti. Proteiinia en katsonut. Selvitän hieman, miltä proteiinin osalta näyttää ja palaan tähän.
Poista2000 kcal päivässä perunaa, tuottaa noin 50 g proteiinia finelin ruokapäiväkirjassa. Perunoiden määrä tällöin n.3100 g
PoistaKun laitoin 2028 kcal edestä perunaa (1350 g) ja bataattia (1250 g). Molemmista 1000 kalorin kieppeillä siis ja yhteensä n.2000kcal. Proteiini näytti 45 g. Prosentteina näytti 9%.
Jos tarvitsisin 2500 kcal päivässä energiankulutukseen saisi syödä n.neljä kiloa perunaa päivässä. finelin mukaan. Se oli yli 60 g proteiinia
Löytyy henkilöitä, jotka ovat jonkin kokeilun myötä testanneet perunalla elämistä.
Esim. Chris Voigt,Executive Director at the Washington State Potato Commission
Andre "Spudfit" Taylor
Mikkel Hindhede suoritti jonkin tieteelliseen ihmiskokeen vuonna 1912 ja se johti ilmeisesti päätelmään, että ihminen voisi syödä pelkkää perunaa. Ongelmana, että urheilijatestattavat eivät saaneet riittävästi kaloreita ja niinpä heille lisättiin rasvaa, ainakin John McDougallin mukaan, jonka videoilta kuulin tuon nimen. Mutta esim, puhtaasta rasvastahan ei tule proteiinia. Voistakin vain tosi vähän. Jotain artikkelia löytyi netistä, en tiedä löytyykö tuolta linkkiä siihen tutkimukseen : https://www.researchgate.net/publication/307089569_Mikkel_Hindhede_1862-1945_A_pioneering_nutritionist
Onneksi ei tarvitse yrittää elää perunalla ja bataatilla. Jää teoriatasolle onneksi.
Jos ylipäätään kalorin saanti jäisi vähiin, jäisi myös proteiini sitä mukaa. Jos kalorinkulutus lisääntyy, vois olla parempi lisätä kalori/proteiinitiheämpiä kasvisruokia.
Jos olisi pakko ottaa vain yksi ruoka, eikä olisi mitään muuta, niin valitsisin perunan silti kaiken perusteella mitä siitä sanotaan ja mitä olen lukenut, mutta toivottavasti ei tarvitse sellaista ykspuolista valintaa koskaan tehdä.
Noista postauksen ruuista, mitkä oli ensin, eli kilot bataattia ja perunaa, wokvihannekset ja kukkakaalta, sain n. 50 g proteiinia ja n.1840 kcal energiaa. Jos söisin yli 2000 kaloria niillä, eli lisään vaikka 500 grammaa perunaa lisää, nousee proteiinimäärä lähelle 60 grammaa, eli 58g.
PoistaSama tapahtui lisäämällä niitä wokkivihanneksia toiset 500 grammaa, lukema nousi kuuteenkymmeneen grammaan.