Siirry pääsisältöön

WFPB - Viikkokokkailut elokuussa I - Retiisi, fenkoli, lehtikaali - Hävikkilaatikko - Viikon ruuat

Viime ostosviikolla ei tarvinnut ostaa perunaa tai bataattia, koska niitä oli tarpeeksi jäljellä.

Viikon kokkailut sujuivat vaihtelevasti. Ei kaikin puolin idyllistä. Riippuu katsantokannasta.

Toivottavasti saat ideoita itsellesi. Kasvit ovat aina mielestäni kauniita.

Ruokaostospostauksilla on suurempi pointti, jos näyttää mitä ruuista edes tuli. 

Suunnitelma viikolle oli syödä tähtiateriaksi nimeämääni yhdistelmää, bataatti+peruna+wokvihannes+srirachakastike. 

Tämä on tosi tasapainoinen annos, ja ravintoarvot nähtyäni finelin sivulla meinasin lentää taas selälleni. Laitan niistä vähän loppuun.

Ilman reseptiä kun kokkaa, niin hävikkikin on usein pientä ja elämä huoletonta.





Vokkivihannesten tilalla olisi kesäkurpitsaa, naurista ja porkkanaa. 

Kastikkeesta taas: ketsupissa on usein suolaa noin 2 g/100 grammaa, ja tässä jotain 9g/100g. 

Kaupat ovat täynnä öljyä sisältämättömiä maustekastikkeita, jossa joissain ei ole suolaa ollenkaan, tai liikutaan paljon alle viiden gramman. Ei minun kannattaisi jumittua tähän.



Suunnitelma hieman eli, ja käytin tähtiaterioissani kesäkurpitsaa ja retiisiä vihanneksena.

Hävikkilaatikon antimet:

Hävikkilaatikosta tuli kaksi 250 gramman pussia retiisiä.




Hyvää harjoitusta, kun kaksi uutta kasvia opin. Fenkolin ja retiisin.




Fenkoli yllätti. Siitä tehty tomaattikastike oli tosi hyvää. 

Useimmat vihannekset ihan pakasta vedettyjä, ei mitään vikaa. 

Hävikkilaatikko on sitoumus. Vähintään loppuillan tai seuraavana päivänä näiden kanssa on usein koppeiltava. Mansikkalaatikko ja marjojen keruu ovat saman tyylisiä. 

Harkitsen seuraavalla kerralla tarkkaan otanko. Vaikea on vastustaa. 


Toin lootan aamulla kotiin, ja ehdin paneutua sisältöön seuraavan kerran illalla.

Toinen ruukkumintuista oli jo litteänä.



Retiisivinkki:

Jos retiisit ovat liian kirpeitä syödä, kokeile viipaloida lautaselle ja laita hieman suolaa+ sokeria päälle.

Suolan käyttö on tässä kompromissi, hävikin estämiseksi, ja koska retiisi on varmasti terveellistä. Maku voi vaihdella, ja voihan se mennä joskus ilman suolaakin.

Pieni suolaripaus imaisee retiisin kirpeyden.

Silläkään tyylillä en saanut menemään puolta kiloa retiisiä parissa päivässä. Eivät nämä mitään vaahtokarkkeja kuitenkaan ole.



Keitin ne. Väri lähti, ja maku oikeastaan myös. Lähti myös pahin kirpeys.




Jatkojalostin retiiseistä kastikkeen. Tätä voin jo suositella.


Paseerattua tomaattia, kuivattuja yrttejä basilika, persilja, oregano. Vähän chilimaustetta, tilkka etikkaa ja sokeria, kuten usein tomaattiruuan viimeistelyyn. Tai ketsuppia. Mustapippuria.

Tomaattiin kun upotti, niin alkoi toimia. Tässä kohtaa alkoi jopa miettiä, ettei yhtään hullumpi saada puoli-ilmaiseksi vihanneksia, olivatpa sitten mitä tahansa lajiketta. 

Lehtikaalista kastike:


Lehtikaali, jonka ostin ihan lopuksi, oli jo menossa keltaiseksi. Kaupassa se näytti niin raikkaalta.

Mutta ei se haitannut yhtään. Otin heti käsittelyyn. Huuhdoin, otin lehtiruodot pois, ja revin kaalin silpuksi.



Höyrytin 6 ja puoli minuuttia vähässä vedessä kannen alla, kattilassa. 

Tärkeää, että juuri se 6, tai 6 ja puoli minuuttia, koska niin Dr. Esselstyn* muistaakseni useinkin sanoo. En ole selvittänyt miksi, varmaan että siinä ajassa ei lähde vitamiinit, mutta pehmenee silti.

(*Uusille lukijoille, tässä blogissa mainitsen välillä lääkäreitä ja heidän ohjeitansa. Mutta mitään yhtä gurua ei periaatteessa ainoastaan seurata, kunhan asiaan perehtyy. Ei ole ihmedieetti, vaikka itse pidänkin tätä niin ihmeenä, ettei riitä sanat. Tämä disclaimer siksi, etten ihmettelisi jos joku läppäisi selaimen kiinni näissä kohdissa.)

Mitä olen huomannut, niin se on myös sopiva aika. Siis täydellistä.

Kuusi ja puoli minuuttia siis, ja sitten lisäsin kiehumassa olevaan paseerattuun tomaattiin sen ja siitä kastike.

Pippuri, oregano ja muut yrtit, ei mitään ihmeellistä. Päiväksi kastiketta perunan tai minkä tahansa kanssa.

Kahvin/kuuman juoman kanssa:


Pakkasesta litteää, vaaleaa peltileipää/vaivaamattomia sämpylöitä. Kehitin tämän reseptin itse, koska sämpylänkohotus ei aina onnistu kuitenkaan. Äkkiä leipää.

0,5 l vettä
1,5 rkl kuivahiivaa 
suola+sokeriripaukset
1 dl kaurahiutale
1dl grahamjauho
hiivaleipävehnäjauhoa loput kunnes ok..lusikointi pellille, kohotusta vartti, paistoa noin vartti, 200C.

Pelkistä grahamjauhoista voi tehdä, jolloin hyvä laittaa 2dl kaurahiutaleita. Pehmenee ihanasti!

Hävikkiomenoista tein muffinsseja.




Tällä kertaa ei tullut hyviä. Pitää uittaa ne aina mansikkahillossa että saa syötyä.

Asia mikä meni pieleen, oli että käytin pakastemansikoita pakastemustikoiden sijaan. 

Jos olet tehnyt mansikoista ja tykkäsit, niin varmasti moni asia on mennyt oikein, ja makuasioita aina.



Mansikat sopivat mielestäni tähän eri reseptiin, missä on porkkanaa ja kauraa. 

Maapähkinävoita, tai mansikkahilloa päällä. Postauksessa letutkin. 

1 porkkana raastettuna
1 rkl pellavansiemenrouhetta
2 banaania muusattuna
ripaus suolaa
ripaukset kanelia ja vaniljasokeria (halutessa)
5  dl tai x-määrä kaurahiutaleita, tavallisia hiutaleita
alle 1 tl ruokasoodaa 
1tl leivinjauhetta
vettä tarpeen mukaan


Kylmän kahvin jatkojalostus:


Hävikistä kun on puhetta, niin kahvi jää usein aamulla juomatta loppuun. 

Korvat kun läpsähtävät se kuppihan jää, ei siinä auta.


Jäähtyneestä kahvista tulee ihana kohmeisen banaanismoothien, vaniljan tai vaikka soijamaidon kanssa. 

Menin tätä vaniljamaustetta lorauttamaan.




Vaniljamauste olikin jotain puhdasta pirtua suunnilleen, maun perusteella. Mitkähän lienevät pitoisuudet, mutta näin vaikuttaisi.

Se jääkahvista, ja mikroon koko kahvi, että alkoholi haihtuu. Ei siis kannata aamukahviin lorauttaa, jos on jonnekin lähdössä.

Muffinsseihin unohdin testata, niissä voi olla hyvä.


Salaattina:



Raakaa kukkakaalta olen syönyt salaatiksi pääasiassa. Helppoa ja hyvää. Säilynyt hyvin jääkaapissa, vaikka ei mene koko kukkakaali ihan hetkessä raakana.


Ravintoainejutut:




Lopuksi siihen, kun syön nyt usein tätä, ja joskus koko päivän samaa. Ei siis mitenkään tarkasti tai kirjaimellisesti nyt, mutta vähän sinne päin. 


Tässäkin kuvassa ateria sisältää kikherneitä ja lehtikaalta lisäksi.

Mutta katsotaan miten vertautuivat Finelin ruokapäiväkirjassa wokatut vihannekset, ja vain vedessä höyrytetyt tai keitetyt:


Wok-kasvikset, ilman wokkaamista 500 grammaa, lähes 300 kcal.

Wok-kasvikset, wokattuina. Ilmeisesti siis öljyssä? 696 kcal.

Fineli katsoo, että melkein 700 kcal, eli ..

700-300 = 400.

Eli jos wokkaisin puoli kiloa kasviksia, siten kuten ne ilmeisesti laskennalliselta kannalta wokataan öljyssä, niin saisin 400 kaloria enemmän. 

Nyt kun en laita öljyä, ei tarvitse vähentää lautas-annoskokoa, ja voi syödä kuinka paljon haluaa.

 Pitääkin syödä, ettei tule nälkä. Nestettäkin voi wokatessa vähentyä, joten siitä voi nousta kaloritiheys. Mutta 400? (40 g rypsiöljy, 354 kcal)

Siispä kun en laita öljyä varsinkaan neljää ruokalusikallista, mistä tulisi ilmeisesti jo se 100 kaloria per lusikka? Ellei 120. Ja muut rasvat, mitä voisi olla piilorasvana jäävät saamatta. Öljy. Helposti varastoituvaa, puhdasta rasvaa, jota elimistön ei tarvitse muuttaa enää rasvaksi.

Panee talteen sen. Maalaisjärjellä se menee näin.

On muitakin seikkoja, mutten halua pitkästyttää.

Alla olevassa on nyt kalorit mitä sattuu, laitoin vain kilot bataattia ja perunaa, enkä lisäillyt mitään kikherneitä.



Puoli kiloa vihanneksia, ja 400 grammaa kukkakaalia.




Melkoiset vitamiini- ja hivenainearvot.

Näitä tarkoitin alussa. Rautakin jo sadassa prosentissa, vaikka vasta kilot syöty bataattia ja perunaa.

Kalsiumiakin on jo noin paljon, ja sen tarvehan ei välttämättä ole kasviruokavaliolla enää sama kuin ennen, mutta se on toinen tarina.




Tässä lisää, mitä se Fineli antoi. Hieron vähän vieläkin taas silmiäni, että mitä satoja ja tuhansia prosentteja.

Eikä tässä tosiaan ole kaikki vaihtelu, mitä tulee.

Komeita on arvot. Vaikken näitä luekaan kovin orjallisesti. Se voisi olla ajan hukkaa.

Sriracha -kastiketta en lisännyt, huom. Vähän jännittää sen kohdalla, mitä suola sanoisi. 

Kuitua oli tässä yli 62 g, eli 250 % suosituksiin nähden.

Kiitos kun luit, jatkamme taas.

Elokuun viikkokokkailut II - Ruokaideoita

Ruokaostoksia ja mainittuja ruokaideoita:

Kommentit

  1. Katsoit noista finellin arvoista vain kalorit ja hivenaineet, mutta onko noissa tarpeeksi proteiinia? Se on todella tärkeä aine lihaksiston kannalta. Pelkällä perunalla ja bataatilla ei kyllä pärjää

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ja kysymyksestä. Hyvä pointti. Proteiinia en katsonut. Selvitän hieman, miltä proteiinin osalta näyttää ja palaan tähän.

      Poista
    2. 2000 kcal päivässä perunaa, tuottaa noin 50 g proteiinia finelin ruokapäiväkirjassa. Perunoiden määrä tällöin n.3100 g

      Kun laitoin 2028 kcal edestä perunaa (1350 g) ja bataattia (1250 g). Molemmista 1000 kalorin kieppeillä siis ja yhteensä n.2000kcal. Proteiini näytti 45 g. Prosentteina näytti 9%.

      Jos tarvitsisin 2500 kcal päivässä energiankulutukseen saisi syödä n.neljä kiloa perunaa päivässä. finelin mukaan. Se oli yli 60 g proteiinia

      Löytyy henkilöitä, jotka ovat jonkin kokeilun myötä testanneet perunalla elämistä.

      Esim. Chris Voigt,Executive Director at the Washington State Potato Commission

      Andre "Spudfit" Taylor

      Mikkel Hindhede suoritti jonkin tieteelliseen ihmiskokeen vuonna 1912 ja se johti ilmeisesti päätelmään, että ihminen voisi syödä pelkkää perunaa. Ongelmana, että urheilijatestattavat eivät saaneet riittävästi kaloreita ja niinpä heille lisättiin rasvaa, ainakin John McDougallin mukaan, jonka videoilta kuulin tuon nimen. Mutta esim, puhtaasta rasvastahan ei tule proteiinia. Voistakin vain tosi vähän. Jotain artikkelia löytyi netistä, en tiedä löytyykö tuolta linkkiä siihen tutkimukseen : https://www.researchgate.net/publication/307089569_Mikkel_Hindhede_1862-1945_A_pioneering_nutritionist

      Onneksi ei tarvitse yrittää elää perunalla ja bataatilla. Jää teoriatasolle onneksi.

      Jos ylipäätään kalorin saanti jäisi vähiin, jäisi myös proteiini sitä mukaa. Jos kalorinkulutus lisääntyy, vois olla parempi lisätä kalori/proteiinitiheämpiä kasvisruokia.

      Jos olisi pakko ottaa vain yksi ruoka, eikä olisi mitään muuta, niin valitsisin perunan silti kaiken perusteella mitä siitä sanotaan ja mitä olen lukenut, mutta toivottavasti ei tarvitse sellaista ykspuolista valintaa koskaan tehdä.

      Poista
    3. Noista postauksen ruuista, mitkä oli ensin, eli kilot bataattia ja perunaa, wokvihannekset ja kukkakaalta, sain n. 50 g proteiinia ja n.1840 kcal energiaa. Jos söisin yli 2000 kaloria niillä, eli lisään vaikka 500 grammaa perunaa lisää, nousee proteiinimäärä lähelle 60 grammaa, eli 58g.
      Sama tapahtui lisäämällä niitä wokkivihanneksia toiset 500 grammaa, lukema nousi kuuteenkymmeneen grammaan.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Vappu

Vapputerveiset ja muutama ruokaidea. Tein viimeksi vappuna ideakoosteen , ja huomasin tässä että minulla on täsmälleen samat ideat tänäkin vappuna. Kuten hampurilainen, ranskalaiset, bataattia. Taisi olla makea leivonnainenkin. Allaolevassa kuvassa bataattipitsa, johon löytyy helppo ohje bataattiluukusta.   Tein vasta, kastikkeineen päivineen ja olipa hyvää. Blogissa tapahtuu ja ei tapahdu. Kuvia ja ideoita on vaikka miten paljon, mutta aikaa istua alas ja laittaa ei ole. Talossa on nyt uusi kokkiapulainen, joka tekee kaiken ruuan laiton melkein mahdottomaksi. Eli hyvin tehokas apulainen.  Se on siis vitsi, oikeasti en velvoita koiraa auttamaan minua missään asiassa. Päinvastoin. Joitain koirat haluavat silti tehdä. Pentu sylkee mm. nappulat suustaan, ja ottaa mieluummin tehtävän ensin. Lenkit ovat nyt tosi monimutkaisia ja monivaiheisia. Sitten kun koirilla on nukkumatauko, minulla on se vähän aikaa jolloin pitää siivota kaikki sotkut, ja juosta kaikki asiat. Koirahan voi nukkua 16 tu

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Öljyttömät ranskalaiset ja paistetut perunat uunissa - Vinkit - Kuvitettu analyysi

Valmistetaan ranskalaiset tavallisessa uunissa ilman öljyä. Ei ole helppoa. Mutta vaikeaa ei ole öljyttömyys vaan se, että miten tähdätä uunin lämpötila ja paistoaika kohdilleen.  Voisi sitten rauhassa syödä ilman, että yhtäkkiä huomaa pureskelevansa raakaa pottua. Joutuu aprikoimaan, kaataisiko nämä takaisin pellille ja antaisi paistua vielä 10 minuuttia? Uunikin kerkesi jo jäähtyä ja leffakin kerkesi jo alkaa. Hienoa. Ei muuta kun hommiin. Tein ennen ranskalaisia paljon hillitymmin. Järjestellen ne sopuisasti riviin jotta kaikki paistuisivat samalla tavalla. Vaivaa näin myös pilkkomisessa, että jokaisesta ranskalaisesta tulisi saman kokoinen.  Sekään ei ole helppoa, sillä perunan ollessa pyöreä, se leikkaantuu eri kohdista eri tavalla.  Enää en ole välittänyt ovatko ranskalaiset järjestyksessä pellillä. Kyllä ne paistuvat, jos pitää tarpeeksi aikaa. Tässä kuvassa on aika ohuita. Teen usein paksumpia.   Ihan pienimmät voivat alkaa käryämään, jolloin voi joutua pelastamaan niitä. Siksi

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

Luukku 22 - Bataatti - WFPB

Luukku 22, bataatti. Tehdään bataatista piirakkapohja tai pitsapohja, ja täytetään se kuten pitsa. Tomaattisosekerros ja oreganoakin. Bataattipitsa tarvitsee raikkaan sitruunaisen vegaanisen juustokastikkeenkin, ja kastike puolestaan käy sitten moneen muuhunkin ruokaan. Kuten bataattipihvien kanssa, jotka laitetaan hampurilaisen väliin. Bataattipiirakka, bataattipitsa kypsää bataattia pikakaurahiutaleita Kypsennä bataatti, esim. mikrossa. Anna jäähtyä, irrota kuoret. Muusaa bataatti. Taikina: sekoita bataattia ja kaurahiutaleita, kunnes muodostuu taikina. Jauhota leivinpaperi. Laita taikinapallo leivinpaperille, ja muovaile siitä piirakkapohja. Laitoin nyt puolikkaan tai 1/3 isosta bataatista. Tomaattisose: tomaattisosetta, loraus esim. ketsuppia, ripaus oreganoa, mustapippuria. Täytteet: sulata jäiset, pienennä jne. Sieniä, pinaattia, jalopenoja, jne Esipaista pohjaa 180 C noin 10 min. Ota pois uunista ja levitä tomaattisose ja täytteet. Paista uunissa n. 20 minuuttia. Valmista. Noin

WFPB - Ananaskakku - Tofukuorrute

Ananaskakku pääsiäispöytään. Tai vappu! Herkullinen ja helppo. Maku yllätti myönteisesti. Voin todellakin suositella, ja tästä tuli paras kakku pitkiin aikoihin.  Tofusta tein kuorrutteen.  Kuorrutteen voi myös hyvin jättää pois, ei haittaa mitään. Lisäys: Tofun maku voi tuntua kuorrutteessa. Toisissa merkeissä enemmän, toisissa vähemmän. Ks. myös erilaiset kasvikermat , esim cashew-kuorrute. Resepti tähän kakkuun löytyi Lindsay S. Nixonin kirjasta Helpot ja nopeat kasvisherkut. Olen pitkään halunnut kokeilla, mutta aina päätynyt siihen, ettei tämä kuitenkaan voi olla hyvää. Pelkästään reseptiä lukiessa tunsin aina grahamjauhojen leipäisen tuoksun. En voinut kuvitella, miten ananaksen leipominen sekaan muuttaisi niitä herkulliseksi kakuksi. Mutta kylläpä vain tuli syötyä. Herkullista. Sokerin määrästä: Lisättyä sokeria ei ole pakko laittaa. Ananas omassa mehussaan sopii tähän parhaiten. Laitoin kuitenkin teelusikallisen vaniljasokeria, että saan vaniljaa. Toisekseen, laitoin vielä koke

WFPB - Haudutuspata ja riisinkeitin

Olen lykännyt moninaisten keittiökoneiden hankintaa, muun muassa koska haluan pitää keittiön tasot tyhjinä. Nyt päätin että on tullut aika luovuttaa taistelu, ja hankkia ne tasot täyteen keittiökoneita. Tässä postauksessa kerron miten keittiökoneiden kanssa on lähtenyt sujumaan. Jos sinulla ei vielä ole näitä, niin tästä voit ehkä saada vinkkiä kannattaako hankkia ja mitä. En tee nyt laitteiden tuotearvostelua teknisten ominaisuuksien osalta, vaan enemmän kyseessä on arvostelu arjessa. Mitä näillä tekee ja miten nämä soveltuvat tarkoitukseen, joka voi myös muotoutua tässä.  Tarkoitukseni näille laitehankinnoille oli arjen helpottaminen ruuan laiton osalta, ja bonuksena toivon säästäväni myös sähköä. Postauksen sisältö: Hankinnat, mitä ostin ja valintaperusteet Tilan käyttö Riisinkeitin Haudutuspata Valmiiseen pöytään Raaka-aineiden keittoajoista Reseptien etsiminen Keittoastian koko ja puhdistus Kuuden litran padan riittävyys Kahden litran padan riittävyys Sähkön säästäminen Ruuan lait

WFPB - Muffinssit - Omena, kaura ja mustikka - Ilman leivinjauhettakin onnistuu

Tämän muffinssiohjeen avulla pääsevät myös kolhuiset, ylimenneet, tai liian happamat omenat hyötykäyttöön.  Jos omenoita ei ole tarpeeksi, voi käyttää lisänä ylikypsää banaania tai omenasosetta purkista. Muffinssit maistuvat eväänä, ja kahvin tai teen kanssa. Näitä voisi myös ajatella kaurapuurona pakattuna taskukokoon, ja helposti käsiteltävään kääreeseen. Tai: Voit myös jättää muffinssipaperit pois, ja tehdä litteitä keksin mallisia leivonnaisia. Makeuttamiseen voi käyttää taatelia, banaania, tai sokeria. Rasvaa ei tarvitse laittaa.  Kokeilin, tarvitseeko laittaa ruokasoodaa ja leivinjauhetta. Tein muffinssit ensin leivinjauheen ja ruokasoodan kanssa. Toisena ilman kumpaakin ainetta. Sattumiksi voi laittaa marjoja ja rusinoita. Laitoin mustikkaa ja rusinoita näihin.  Huom: Kokeilin kerran myös mansikoita, ja yllättäen ne eivät sopineet. Toisiin muffinsseihin sopivat,  joten ihmettelen suuresti. Suosittelen siis kuitenkin näihin mustikoita ensisijaisesti. Idean sain näiden tekoon  Fl

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

  Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon. Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän. Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti. Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat. Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman.  Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäj