Siirry pääsisältöön

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Elokuu vko 3.

 Ruokaostoksien esittelyt alkaen vihanneksista. 

Sitten katsotaan mitä viime viikon jälkeen on tapahtunut.



Persilja, 1,35 €, 

selleri 2,19 € lähikaupoista.

Kiinankaali 2,89 € / kilo lidlistä. Kuuden euron setti tässä.

Pakastealtaasta vihreät pavut, maissit, pari hernepussia ja pinaattia. Noin 3 €.




Porkkanaa, bataattia, punajuuria ja palsternakkaa. Yhteensä n. 7-8 €




Hedelmänä omenat, Jonagold. 1,5 €




2 kg pussit olivat 0,89 € /kpl. 

Perunan kilohinnaksi jäi alle 45 senttiä.  

Edullista ruokaa jo. yhteensä 3.56 €


Lidlistä sai riisiä 1,39 € kahden kilon säkeissä. 

Riisin kilohinnaksi jäi 0,69 €.  Riisi oli italialaista alkuperää. 

Spagetit olivat halpoja, 0,69 € pussi, kilohinta siis 1,38 €. 

Yht. 4,55€



Erilaisia tölkkipapuja ja paketti kuivattuja, punaisia linssejä. Yhteensä n.6-7 euroa.



Maustamisiin n.5 euroa. 

Lidlistä löytyi edullinen appelsiinimarmeladi 1,05 €. 



Aamun n. 3€ ostokset lähikaupasta.

Yhteensä sain laskettua kuiteista summan 41,73 €. 

Tässä kuussa mennyt noin 140 €.

Sitten katsotaan "mitä heille kuuluu nyt" -tyylinen osuus. 



Viime viikolla ostin retikkaa tietämättä, mitä olen siitä tekemässä. 

Raakanahan se oli jo ihan syötävää, piti vain keksiä siitä jotain laittamistakin.


Kokeilin ensin paahtaa uunissa. Kukkakaalta, retikkaa ja kesäkurpitsaa. 

Tästä tuli sellainen sukkamehupelti, etten tee toista kertaa. 

Ei tuo retikka kypsynyt tai muuttunut uunissa miksikään meheväksi ja mahtavaksi. 

Kukkakaalikin toimii mielestäni paremmin lyhyesti höyrytettynä.

Kesäkurpitsat olivat jees, kuten ennenkin, ehkä lautasella Provencen mausteseoksella höystettynä.

Mutta tällaista kokoonpanoa en voi kyllä suositella ilman mausteita tai suunnitelmaa.

Tuo retikka pitäisi laittaa jotenkin, ja mausta tuli heti mieleen japanilaiset kulinaristiset kokonaisuudet. Siinä oli sellainen hienostunut sävy. 

Sitten kun aloin etsimään reseptiä netistä, niin silmissä vain vilkkui. 

Mietin, etten lähde ostamaan yhtään mitään kaupasta, enkä voi nyt ymmärtää tätä koko kasvia yhtään.


Tein pöydälle aina välillä lautasellisen paloiteltua retikkaa, ja siitä se on mennyt pikkuhiljaa. On välillä kitkerää, välillä mehukasta. Suolaripaus tai sokeriripaus. 

Nyt voin taputella käsiä ja todeta, että sinne meni, tervemenoa. 

Ei voi pahoillaan olla, kyllä retikan mausta ja suutuntumasta jo tietää, että tätä kasvia syömällä pysyy varmasti lääkäri hyvin pitkään loitolla. 

Pysyn nyt hetken loitolla minäkin, kunnes saan voimia lähestyä niitä erilaisia retikkareseptejä. Ja alan  muutenkin miettiä sitä japanilaisuutta lisää kokkaamiseen. Misoa ja kaikkea. 



Toinen mikä tuli viime viikolla esille oli marjaan lähtö.




Marjaan lähdettiin koirien kanssa, mutta ilman ämpäriä. Tämä se tykkää mustikoista, muttei osaa itse poimia. Siispä se tulee käsistä riistämään mustikat. Varvusta se ottaa, jos sille näyttää.

Vasen käsi oli koiralle, oikea käsi omaan suuhun. Ei toki mennyt kertaakaan sekaisin, kumpi käsi oli kumpi. En myönnä mitään.


Ajattelin että mieluummin, kuin kykin ämpärin kanssa päivän suorittaen jotain marjanpoimintaa, niin eiköhän nämä kaverit lähde metsään rellestämään, ainakin pikkureissun, ja unohdetaan poimimiset.

Sitä ei ikinä tiedä, paljonko on yhteistä aikaa muutenkaan, varsinkin kun iäkkäistä koirista on kysekin.


Koira voisi olla hyvä marjakaveri noin muuten, mutta tämä lähtee kyllä omille teille, jos narusta löysää. 



Tämä se ei lähde minnekään, mutta eipä siitä silmiä irroteta kuitenkaan. Pää marjaämpärissä olisi pilannut tämän reissun. Kivempi leikkiä kävyillä yhdessä. 


Marjareissu ei ollut syynä, mutta eläinlääkäriin meni rahaa parin- kolmenkin viikon ruokia vastaava summa. Ajattelinpa yrittää olla käymättä koko ensi viikolla kaupassa, kompensoidakseni. 

Saa nähdä, mikä persiljanippu se kuitenkin lopulta on, jota lähden kauppaan hakemaan, vai pysynkö viikon ruodussa syömällä pakastinta tyhjäksi.

Ruokien kuvia:


Yllätyin, että noissa yksissä luomu-valkoinen paputölkeissä olikin näin isoja papuja. Nämäpä ovat meheviä. Oli olo kuin pienellä simpanssilla, joka löytää ison toukan kannon raosta. 

Tein annoksen, jossa ei ollut muuta kuin pelkkää riisiä ja näitä papuja. Reunalla pala kukkakaalta sekä tuoretta persiljaa. Tästä taisi tulla uusi lempiruoka. 


Tässä samaa riisiä, mutta kiinankaalin kanssa. Kiinankaali revittynä, ei pilkottuna. Illalla James Bondia katsomaan tämän kanssa. Tai milloin se tulikaan taas telkkarista.


Tai sitten mieluummin ranskalaiset. Paistettuina - ei poltettuina. 

Annabelle -perunoista. Mahtavia pitkiä ranskalaistikkuja, kun sattui muutama oikein iso pottu.


Aamulla kokeilin poppamieskastikkeen ja kukkakaalin kanssa. 

Poppamieskastike on yllättävän tulista omaan makuun, ainakin tuo Caribbean, mutta hyvää. Kuudelta aamulla tosi maukasta.



Ei pitäisi mennä lupaamaan mitään, mutta alustavat kokeilut on tehty, eli koitan laatia reseptiä WFPB-kahvisarviin. 

Äiti kävi kylässä ja toi tuomisina kuivakakun makuista kakkua ilman rasvaa. Lisäksi oli tuomisina pussi lehtikaalta ja kukkakaali. Vai oliko kuivakakkuakaan, jos mehukasta? Sanotaanko noita kuivakakuiksi? Vuokakakku.



Kuivakakku oli kans loistosuoritus, ja tässähän oli jo pientä kilpailua, että kumman pullat ovat parempia.

Eipä ensin arvannutkaan, että mikä ylläri täällä odottaa. 

Nimenomaan äitini bravuuri ne kahvisarvet olivat entisellä ruokavaliolla. Siitä asti kun tämä nykyinen ruokavalio alkoi, ainahan sitä on mietitty, mitäs seuraavaksi söisi kahvin kanssa.

Nyt ei tarvitse siis näitäkään jäädä kyynelehtimään, vaan tekivät paluun ennen kuin arvasimmekaan.

Seuraavaksi voi tulla jotain kastikkeita ensin. Pelkkää riisiä ja papuja voi syödä myös, mutta kastikekin on joskus ihan kiva. Punajuuria voisi kokeilla myös keittää, tällä kertaa tuoreesta syksyn sadosta.

Kiitos kun luit, ja hyvää viikonloppua!

Kommentit

  1. Pidän kovasti blogistasi ja hauskasta tavastasi kirjoittaa! Hiilarivoittoinen vegaaniruokavalio on itsellänikin lähellä sydäntä.
    Mukavaa viikonloppua ja hyvää vointia sesseille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla! Kiitos kommentista. Kiva että löytyy ruokavaliosamiksia:) Mukavaa viikonloppua, ja sanon sesseille kans terkut!

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Maaliskuu 4 - 95 €/kk

 35 euron ruokaostokset, Lidlistä ja Prismasta. Molempiin kauppoihin meni yli 15 euroa ja risat. = 7,25 € Yleisperuna 0,40 €/kg x 5 = 1,99 € Yleisperuna 0,80 €/kg x 2 = 1,59 € Bataatti 1,420 kg x 2,59 €/kg = 3,68 € = 2,7 € Luomu tofu natural 1, 35 x 2 , 6,75 €/kg = 10,92 € Punajuuri 1 kg = 1,29 € Nauris = 0,297 kg x 2,19 €/kg = 0,65 € Persilja 1,19€ x 3 =  3,57 € Kurkku 0,294 kg  x 2,79 € = 0,82 € Suippokaali 1,283 € x 2,29 €/kg = 3,49  Palsternakka 0,582 kg x 1,89 €/kg = 1,10 € Palsternakkaa perunamuusiin. = 3,49 € Lehtikaali 0,5 kg x 6,98 €/kg  = 7,5 € Luomu banaani 0,908 kg x 1,95 €/kg = 1,77 € Banaani 0,266  €x 1,55 € = 0,41 € Omena 0,604 kg x 1,09 € = 0,66 e Verigreippi 0,600 kg x 1,39 € = 0,63 € Appelsiini 0,954 kg x 1,39 €/kg = 1,33 € Mandariinipussi 1 kg x 2,70 €  = 2,44 € Grillausmauste ei lisättyä suolaa 0,35 kg x 24,29 €/kg = 0,85 € Mustapippurirouhe  0,65 kg x 24,46 €/kg = 1,59 € Siinä olivat ostokset maaliskuun viimeistä viikkoa varten. Mandariinipussissa on nyt jäljell

WFPB - Ruokaostokset 15 € - Maaliskuu 3

15 euroa. Entisiäkin jäljellä niin hain vain vihanneksia ja hedelmiä. Olen viikkomenussakin vasta puolessa välissä.  Jätin pari euroa varaa perunoille, joita vielä ei mahtunut jääkaappiin. 2-3 eurolla siis perunaa. = 6,86 € Porkkanat 1,29 €/ kg Kartanon salaatti 2 kpl 2 € Persilja 1,19 € Basilika 1,39 € Kurkku 3,29 €/kg x 0,302 kg = 0,99 € Lisäksi jäljellä on vielä nauris, muutama porkkana ja kaalta. Punajuuret keitettynä. = 4,38 € Luomu banaani 1,226 € x 1,95 €/kg = 2,39 € Veriappelsiini 1,5kg 1,33€/kg = 1,99 € Siinäpä ostokset, muuta ei tarvittu. Enkä olisi tarvinnut näitäkään. Tulikin niin kiireinen viikko, että puolet päivästä aina jossain ulkona rieskan ja banaanin turvin, sitten kun ehtii taas syömään niin kuluu vain joku pari rasiaa. Puurokin lykkää aina viikkosuunnitelman seuraavaa ruokaa puolella päivällä. Eilen vasta sain paistettua punajuuripihvit, jotka olivat viikkomenussa . Savutofuakin vielä jäljellä. Viikkomenu tuli sävellettyä tällä kertaa vähän työlääksi. Ei millään

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Riisi ja pavut - Punainen suippokaali, vihannekset

Vanha hyvä "rice and beans" tai suomeksi riisi ja pavut, joka on helppo ja yksinkertainen ruoka. Riisin ja pavut voisi tehdä monellakin tavalla, ja eri kulttuureissa on sille omat historiansa ja perinteensä. Tämä on yksinkertaistettu ruokaidea siitä. Kun seisoin miettimässä mitä laitan ruoaksi, joku olisi voinut luulla että kehitteillä on erityisen mullistava ruokaresepti.  Saattaa olla että olikin. Tämän aikaansaaminen oli niinkin lujan aprikoinnin takana, ja halusin laittaa tämän siksi ylös ja kertoa eteenpäin. Koko ajan mietin, mitä laitan suippokaalin kantaosasta, ja mitä tulisi porkkanoista. Kun homma ei edennyt muistin viimein, että näinhän se kaali vaihtaa hiippakuntaa vartissa.  Vihannekset voi keittää, höyryttää tai vokata paistinpannulla. Tai paistaa uunissa. Nyt laitoin höyryttymään.  Puuroutuva riisi kuten jasmiiniriisi voi olla hyvä pestä ennen keittämistä, jolloin se ei vaahtoa niin paljon. Käytin riisinkeitintä, ja ne voi keittää kattilassakin. Riisit voi keitt