Siirry pääsisältöön

WFPB - Bataatti-lehtikaalikeitto - Kastike - Härkäpapu

Perjantain helppo ja nopea kasvisinspiraatio, bataatti-lehtikaalikeitto. Rautaisannos vitamiinia ja kivennäisaineita. Tämä on kuppi kuumaa leivän kanssa. Makaronia voi keittää erikseen ja ripotella niitä sekaan, saa lisää energiaa ruokaan. 

Tai voi kiehauttaa isot, keltaiset perunat, ja tämä on silloin niille hyvä kastike. 

Tämähän sopii myös alkukeitoksi, jonka jälkeen voi tarjoilla paistetut perunat, tai minkä tahansa ruoan.

Lisätty papuvinkki-uusi-tuote



Bataatti-lehtikaalikastike/keitto

  • 500g lehtikaalia
  • n. 500 g bataattia
  • n. 200 g muita vihanneksia, esim. kurkku, tomaatti - jos on
  • n. 200 g kypsiä härkäpapuja
  • vettä, niin että ainekset peittyvät
  • 500 -1000g tomaattituotteita, paseerattu/murska lisätään lopuksi
  • mustapippuria 1-2 tl
  • orergano, basilika, persilja, kuivatut esim. 1 -2 tl /kpl

Ensin kuoritaan bataatti. Helpointa on laittaa kiekoiksi, ja kuoria hedelmäveitsellä aina yksi kiekko kerrallaan. 

Otin aika suurpiirteisesti. Ei haittaa jos jää tuota vaaleaa, tai on jäämättä. 


Bataatit pilkottuna kattilaan, mahdolliset muut vihannekset jos on, härkäpavut tai muut pavut. Myös linssejä voi käyttää.
Mausteet eli persiljaa, oreganoa, basilikaa. Vaikka 1 tl jokaista. 1-2 tl mustapippurirouhetta.

Vettä niin paljon että kaikki peittyy, ja kiehumaan levylle. Tämä on viiden litran kattila, ihan kiva että jää tilaa käännellä. 


Kun vihannekset kiehuvat jo, bataatti alkaa aika nopeasti jo pehmetä ja jäiset lehtikaalit voi laittaa sekaan.
Lehtikaalin keitto-ohje oli 8-10 minuuttia, joten odotan että alkaa kiehua ja laitan sitten ajastuksen 10 min.




Yrttejä jos on pakkasessa, tai jotain yli jääneitä vihanneksia, ne voi kaataa myös sekaan. Löysin tämän persiljanyssäkän viime hetkellä, ja sain sen pois sieltä pyörimästä samalla.

Viikon varrella jos jää jokin kurkunpätkä tai muu, sen voi myös pakastaa ja saa käytettyä tähän.
Tähän voisi kaataa vaikka viimeiset hernekeitot jos on jäänyt.

Kun kymmenisen minuuttia on kulunut, voi kaataa paseeratut tomaatit tai tomaattimurskat sekaan, ja ruoka on valmista. Tähän voisi mennä kaksikin purkkia, mutta itselläni oli enää 1 prk paseerattua tomaattia. Nyt voi myös maistella onko pippuria tarpeeksi ja lisätä tarvittaessa.

Pippurihan alkaa maistua vasta hetken päästä, joten voi helposti mennä liikaakin.
Toisaalta tässä ei nyt paljoa mitään muutakaan maustetta ole, ja mustapippurin tulisuus auttaa kivasti makua.
Makeus saadaan bataatista, joten ketsuppiakaan ei välttämättä tarvita. Eikä taatelia, jos sitä käyttää yleensä.



Vain kolme perus raaka-ainetta tomaatin ja veden lisäksi. Ei hullumpaa helpoksi ruuaksi.


Alkukeittona tai leivän kanssa.
Tässä makoisat, uunituoreet ohrarieskat jotka on tehty perunamuusiin. 

Melko myrkynvihreä ruoka, ja jos oma makuaistisi sanoo että tämä nyt ei ole tarpeeksi hyvää,
kannattaa kokeilla sekaan jotain hyvää maustekastiketta. Ja ketsuppihan se on veden jälkeen vanhin voitehista.

Nämä eivät ole kokokasvisruokaa, mutta isoon soppaan jossa on suurin osa muuta, voi mielestäni tällaisia lisäillä mausteeksi. Öljyttömiä maustekastikkeita.

Sitten jos ei vieläkään natsaa, niin takataskussa on vielä tällainen hieman erilainen tölkki:


Otin varalta kaapista tämän koska pelkäsin itsekin ettei tästä mitään tule. Ei tarvinnut avata tällä kertaa, vielä ainakaan. Mutta moni pitää tästä valkoiset pavut tomaattikastikkeessa-tuotteesta, tässähän on paahdetun sipulin makua ja kaikenlaiset sokerit ja suolat seassa.



Voi olla että menisi melko kauas kokokasvisruoasta, paljon sokeria ja muuta, mutta jälleen, ison sopan osana en näkisi liian pahana. Varsinkin jos ei muu auta, lehtikaali olisi saatava alas ja jos ei joku vaan tykkää liiasta vihanneksen mausta.

Itsehän en maistanut lehtikaalia liikaa nyt. Vaikka melkoisen tummanvihreä keitto tulikin, ei ainakaan ollut pahaa. Päin vastoin, oli ihan jännä, bataattien ansiosta makoisa ja täynnä sattumia.



Tällä kertaa en testannut sopisiko valkoiset pavut tomaattikastikkeessa, mutta Ks. esim keitto johon laitoin. Siinä reseptissä olivat aiheena erityisesti myös ruukkuyrtit ja lehtikaali.

Huomasin uuden tuotteen Salessa 4.7.2025:
Oli ilmestynyt valkoisia papuja suolaliemessä 4,30 €/kg, euron purkki, ilman tomaattikastiketta. Lidlissä on myös.





Härkäpavut keitin itse, ja otin nyt pakkasesta. Niiden tilalle voi laittaa omia mieleisiä, esimerkiksi kikherneitä yms. Härkäpapu oli vähän puiseva vaihtoehto, mutta lämmittää mieltä että se on kotimainen papu.

Tuleekin tosi mehevää jos laittaa kaikkia eri papuja sekaisin, tai papusekoitustölkillisen.
Valutettuna tai nesteineen. Lidlin tölkkipavut olivat ilman lisättyä suolaa. Vihreät ja punaiset linssit ovat aina myös vaihtoehto, linssit vaan pitää laittaa ensin että kypsyvät kunnolla. Vihreille linsseille etumatkaa aina pelkässä vedessä.



Lehtikaalia ja ruusukaalia Minimanin pakastevihannesosastolla. Löytyy aika monista marketeista, Prismat, S-market, Cittari, K-Super. Lidlissä en ole vielä nähnyt pakastettua lehtikaalia.


Jos kiinnostaa tietää lisää ravintoaineista, niin Ks. lehtikaalin ravintoarvoista esim. 
Tämä sama bataatti-lehtikaalikastike oli osana Toukokuun ruokasuunnitelmaa, jota olen nyt elänyt kesäkuussakin. Sieltäkin löytyy vinkit.

Laitoin siihen reseptiin mausteeksi alla olevat, kun oli kaikkia muuta paitsi mustapippuria. Nyt tänäänhän oli päin vastoin, eli laitoin pelkkää mustapippuria ja ne yrtit: 
Mauste-ehdotukset:
  • 2 tl oregano
  • 2 tl persilja
  • 2 tl basilika
  • 1 tl paprika
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1/2 tl inkivääri
  • 1/2 tl hot curry
  • 1/2 tl grillaus- tai jauhelihamauste
  • Tulista jotain, chilikastike, 2 rkl ketsuppi jne


Löysin kuvan lehtikaalipussista omenan kanssa, ja samalla muistin että tähän kastikkeeseen voi laittaa omenaakin, mikäpä ettei. Ihan kaikki vihannekset mitä jää viikolla, voi laittaa talteen ja tähän uppoaa sitten perjantaina kaikki.

Kiva kun tulit katsomaan, toivottavasti maistuu kuppi kuumaa vaikka on kesä.

Nähdään taas.

    Kommentit

    1. Hyvä muistutus hävikkivihannesten käytöstä, varsinkin kurkku on sellainen joka tuppaa meillä mennä vanhaksi. En ole hoksannut pakastaa sitä, kun se on niin suurelta osalta vettä ja rakenne muuttuu, mutta tuolla tavalla käytettynä se varmaankin toimii vallan mainiosti.

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Kiitos kommentista, juu näin se tuppaa olemaan, kurkusta jää vähintään se loppupää, ja joskus enemmänkin. Meni kauan itselläkin että keksin mitä niille voisi tehdä, monet kurkun pätkät on tullut heitettyä poiskin sen takia ettei vaan kiireessä hoksaa.
        Kurkku on hyvää paistettunakin ja joskus voi pikapikkelöidä sitä..ja helpointa laittaa pakkaseen niin saa miettiä myöhemmin mitä tehdä.

        Poista

    Lähetä kommentti

    Tämän blogin suosituimmat tekstit

    WFPB - Ruokasuunnitelma - Syyskuu

    Ruokasuunnitelma syyskuun puolella.  Laitetaanpa nyt syyskuulle vielä jotain, mitä ei elokuussa tullut mainittua. Sekään ruokasuunnitelma ei ole vielä vanhentunut, kaikki kasvikset ja ainekset varmasti löytyvät kaupasta.  Nyt olen innoissani selleristä ja lantusta. Punajuuriakin olen alkanut miettiä. Syy miksi suunnitelmat etenevät niin hitaasti on, kun ei ehdi syömään kuin sen viisi kertaa päivässä. Yksi ruoka riittää kauan. Toisaalta suunnitelmaahan ei ole pakko noudattaa joka päivä. Ottaa idean sieltä, toisen täältä. Kaupasta voi hakea mitä sattuu edullisesti olemaan tarjolla. Mietin ensin tarvitaanko tässä mitään suunnitelmia, mutta voihan se olla silti kiva. Maanantaista lähtee,  Kurpitsapata Kaupassa on tarjolla erilaisia kurpitsoja, nyt oli kotimaisiakin ja alle 3 euroa kilo. Viimeksi kun ostin tällaisen hienon hokkaidokurpitsan, paistoin sen ensin kokonaisena uunissa koska en omistanut yhtään puukkoa, millä sen olisi saanut helposti halkaistua. Hokkaidokurpitsan ...

    WFPB - Ruokaostokset 80 € - Syyskuu 1 j a 2 - Tuoreostokset

     Tässä listalla on vain suurin osa, hedelmät, vihannekset, perunat.  Kuivakaappiin keräilin myös taas kaikenlaista, mutta niistä lisää toisessa postauksessa. = 8,97 € Paseerattu tomaatti 2 x 0,98 €/500g = 1,96 €/kg Maribel mansikkahillo 1,35 € Vemondo soijajogurtti 2 x 1,25 €/500g = 2,50 €/kg Omena punainen 0,198 gx 2,49 €/kg = 0,49 € Omena vihreä 0,134 g x2,59 €/kg = 0,48 € Alesto pähkinä-hedelmäsekoitus 2,19 € Elokuvaevääksi hain Lidlistä pussin pähkinäsekoitusta.  Ja omenaa. Tein pakasterasiaan omenalohkot, ja pähkinää laitoin pieneen pussiin. En sitten syönyt elokuvissa mitään, mutta hyvä olla mukana. Jos ei olisi, niin varmasti kaduttaisi. = 7,02 € Banaani 1,128 kg x 1,49 €/kg = 1,68 € Omena Juliet luomu 0,555 kg x 3,19 €/kg = 1,77 € Yleisperuna pesty 1,392 kg x 0,79 €/kg = 1,1 € Pakattu kiinankaali 0,417 kgx 3,79€/kg = 1,58 € Porkkana 0,89 €/kg  Jos ei keksi mitään erikoisempaa, niin näistä tulee jo ruoka. Peruna-porkkanakeitto, ja kiinankaali salaattina. Jälki...

    WFPB - Ruokaostokset - Elokuu 3 ja 4 - 100 €, n. 190 €/kk

    Lisätty  2.9. linkki, uusi kokaru-kirja, löysin tänään. Hups ja haa, Tässä heti kirjalinkki niin ei tarvitse selata alas asti:)   https://www.suomalainen.com/products/kokaru-kokokasvisruoka Uutuus voi löytyä pian kirjastostakin jo, ks. lähimmän kirjastosi saatavuustilanne  https://www.finna.fi/Search/Results?lookfor=kokaru&type=AllFields Tekijät Pauliina Tervo / Ville Miettinen Nyt elokuun loput ruokaostokset, vuosi 2025. Noin 100 € parin viikon ostokset, tässä postauksessa on sekä aloiteltuja talvivarautumisia, että joka päiväistä lanttua ja leipää. Aloin hyvän sään aikana hamstraamaan talvivarastoja, tai ainakin etukenoa että kaikki tarvikkeet eivät lopu yhtä aikaa, kun lumi sataa maahan. Homma vielä jatkuu hyvän matkaa, kunhan ei ala menemään ihan hirveitä summia rahaa. Kertasijoitus on aina mietittävä, koska ruokien kanssa voi sattuakin jotain. Tulee vaikka äkillinen matka, ja sitten olisi tuhansilla euroilla ruokaa tyhjässä talossa? Ei sitä koskaan tied...

    WFPB - Kesäkurpitsa-mustikkapiirakka - Muffinit

    Mustikkapiirakka tai muffinit kesäkurpitsalla. Tämän voi leipoa kakuksi, tai tehdä useita kakkusia muffinssivuokaan. Täyspainoinen ateria samalla makean leivonnaisen muodossa, eli sisältää tärkkelyspitoista, vihannesta, marjaa ja kuitua. Mitä kaikkea täysravinnolta nyt edellytetäänkin. Vielä jokin tuore hedelmä tai vihannes lisäksi, on paketti valmis. Ihanaa aina jos on mukaankin otettavaksi sellaista pullaa, mikä maistuu vaikkei ole kuorrutteita. Niin paljon taatelia, rusinoita, mustikkaa ja kesäkurpitsaa ettei tule kuivaa kakusta. Lisätty vaniljakastikevinkki. Tähän tulee useita kasviksia: Banaania pari kappaletta, mustikoita 1,5 dl, taatelia n. 70 g  Rusinoita 0,5 dl . Kesäkurpitsaa 2,5 dl. Sanon nämä tähän alkuun heti, jotta niihin voi varautua, tai miettiä jos haluaa korvata. Taatelit voi laittaa likoamaan aiemmin, niin on helppo aloittaa leipomaan. Tosi nopeaa ne likoavat silti jos laittaa tilkkaan kiehuvaa vettä. Pikku blenderillä voi silputa. Tai banaanien kanssa sauvaseko...

    WFPB - Ohrarieskat - Perunamuusista ja kaurahiutaleista

    Kesä on, kaikki on tuoretta. Leivänpäällisiä riittää, kurkku on halpaa, salaattia ja tilliä on tarjouksessa silloin tällöin. Jokin helppo leipä tarvitaan, jossa ei ole muita kuin itse valittuja lisäaineita. Näihin ei tarvita maitoa, munia, rasvaa, eikä edes omenasosetta. Muok. 11.7 lisätty vinkki keitettyjen perunoiden muusaamiseen Rieskat olen jo esitellyt monta kertaa, mutta nyt laitoin ihan paperille ylös minkä verran mitäkin tuli. Silti nämä ovat noin-arvioita, koska ei voi tietää millaisia jauhoja ja muuseja kenelläkin on käytössä. Sehän aina vaihtelee paljonko perunamuusissa on nestettäkin. Perunamuusi on nyt pelkkään perunoiden keitinveteen tehty, ja ollut yön jääkaapissa. Ohrarieskat  3 dl ohrajauhoja 1 - 2 dl pikakaurahiutaleita 2 dl perunamuusia 1-2 dl vettä suolaa jos käyttää esim. 1/4 - 1/2 tl Lisäksi jauhoja tai leseitä lautaselle niin, että voi pyörittää taikinanpalan siinä. Paistetaan n. 200-250 asteessa. Leivinpaperi kestää usein sen 220C max. Voit halutessasi lai...

    Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

    Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa ...

    WFPB - Ruokaostokset 37 € - Elokuu 1

    Lis ätty: kesäkurpitsa ostoksiin. Oikeampi summa pyöristettynä 39€ =10,85 Prismasta Kaurajuoma 1,69 €/l x 2 = 3,38 € Tomaattimurska 3 x 0,33 €/400g = 0,66 € Punaiset linssit 1,59 € Naurispussi 2,69 €/kg Peruna 3,373 kg x 0,75 €/kg= 2,53 € Nauriit olivat vanhentuneita. Eivät välttämättä heti täysin koska ekat 1 tai 2 olivat ok, mutta viimeistään loppuviikosta kun viimeiset laitoin tästä pussista. Toivottavasti seuraavalla kerralla on parempi onni. S-Marketista 11,35 € Soijavalmiste jogurtti 500 g 2,98 €/kg= 1,49 €  banaani 1,262 kg x 1,49 €/kg = 1,88 € Jalotofu kylmäsavu 300g, 11,63 €/kg = 3,49 € Gold&Green® Härkäpapu-Kaura Tofu Thai 280 g, 14,11 €/kg =  3,59 € Näiden tofujen tarina: Tein ison ruoan haudutuspadassa. Kaikki ainekset sekaisin kerralla.   Se ei ollutkaan oikein hyvää, ja mietin alanko maustamaan vai mitä teen. Pitkä viikko edessä se elokuun eka viikko, kun oli 5 litraa keskinkertaista mautonta pöperöä edessä. Päätin siis ostaa maustettuja tofuja, joita ri...

    WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

    Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myösk...

    WFPB - Kurpitsat - Kurpitsapata - Hokkaidokurpitsa

    Kurpitsateemalla lokakuista torstaita viettämään.  Ostin läjän kurpitsoita 1 €/ kilo tarjouksesta, joten nythän olikin hyvä testailla, mitä ruokia näistä voisikaan laitella.  Tänään on luvassa hokkaidokurpitsan pilkkominen sekä kurpitsapadan ja siihen sopivan maustesekoituksen valmistus.  Jos kurpitsa on niin iso että sitä on vaikea pilkkoa, suosittelen paistamaan sen kokonaisena uunissa ensin. Anna jäähtyä, ja pilko sitten, ohjeet:  Kurpitsan paahtaminen uunissa kokonaisena Seuraava ruokaidea sopii myskikurpitsoillekin yhtä hyvin. Hokkaidokurpitsa (vas.) oli itselleni uusi tuttavuus. Isompi hokkaidokurpitsa oli 3,460 kiloa painava. Pienempi oli 1,75 kiloa. Hokkaidokurpitsan pilkkominen: Terävä veitsi olisi oikein suositeltava väline.  Sain pienemmän kurpitsan halkaistua veitsellä. Hieman nyrhimiseksi se meni.  Piti käyttää sekä voimaa että tekniikkaa, jotta sen sai halkaistua.  Pilkoin ensin lohkoiksi kurpitsan ja lähdin leikkelemään niitä kuoria pois...

    WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

    Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo ...