Perjantain helppo ja nopea kasvisinspiraatio, bataatti-lehtikaalikeitto. Rautaisannos vitamiinia ja kivennäisaineita. Tämä on kuppi kuumaa leivän kanssa. Makaronia voi keittää erikseen ja ripotella niitä sekaan, saa lisää energiaa ruokaan.
Tai voi kiehauttaa isot, keltaiset perunat, ja tämä on silloin niille hyvä kastike.
Tämähän sopii myös alkukeitoksi, jonka jälkeen voi tarjoilla paistetut perunat, tai minkä tahansa ruoan.
Bataatti-lehtikaalikastike/keitto
- 500g lehtikaalia
- n. 500 g bataattia
- n. 200 g muita vihanneksia, esim. kurkku, tomaatti - jos on
- n. 200 g kypsiä härkäpapuja
- vettä, niin että ainekset peittyvät
- 500 -1000g tomaattituotteita, paseerattu/murska lisätään lopuksi
- mustapippuria 1-2 tl
- orergano, basilika, persilja, kuivatut esim. 1 -2 tl /kpl
Ensin kuoritaan bataatti. Helpointa on laittaa kiekoiksi, ja kuoria hedelmäveitsellä aina yksi kiekko kerrallaan.
Otin aika suurpiirteisesti. Ei haittaa jos jää tuota vaaleaa, tai on jäämättä.
Bataatit pilkottuna kattilaan, mahdolliset muut vihannekset jos on, härkäpavut tai muut pavut. Myös linssejä voi käyttää.
Mausteet eli persiljaa, oreganoa, basilikaa. Vaikka 1 tl jokaista. 1-2 tl mustapippurirouhetta.
Vettä niin paljon että kaikki peittyy, ja kiehumaan levylle. Tämä on viiden litran kattila, ihan kiva että jää tilaa käännellä.
Kun vihannekset kiehuvat jo, bataatti alkaa aika nopeasti jo pehmetä ja jäiset lehtikaalit voi laittaa sekaan.
Lehtikaalin keitto-ohje oli 8-10 minuuttia, joten odotan että alkaa kiehua ja laitan sitten ajastuksen 10 min.
Viikon varrella jos jää jokin kurkunpätkä tai muu, sen voi myös pakastaa ja saa käytettyä tähän.
Tähän voisi kaataa vaikka viimeiset hernekeitot jos on jäänyt.
Pippurihan alkaa maistua vasta hetken päästä, joten voi helposti mennä liikaakin.
Toisaalta tässä ei nyt paljoa mitään muutakaan maustetta ole, ja mustapippurin tulisuus auttaa kivasti makua.
Makeus saadaan bataatista, joten ketsuppiakaan ei välttämättä tarvita. Eikä taatelia, jos sitä käyttää yleensä.
Nämä eivät ole kokokasvisruokaa, mutta isoon soppaan jossa on suurin osa muuta, voi mielestäni tällaisia lisäillä mausteeksi. Öljyttömiä maustekastikkeita.
Härkäpavut keitin itse, ja otin nyt pakkasesta. Niiden tilalle voi laittaa omia mieleisiä, esimerkiksi kikherneitä yms. Härkäpapu oli vähän puiseva vaihtoehto, mutta lämmittää mieltä että se on kotimainen papu.
Vain kolme perus raaka-ainetta tomaatin ja veden lisäksi. Ei hullumpaa helpoksi ruuaksi.
Alkukeittona tai leivän kanssa.
Tässä makoisat, uunituoreet ohrarieskat jotka on tehty perunamuusiin.
Melko myrkynvihreä ruoka, ja jos oma makuaistisi sanoo että tämä nyt ei ole tarpeeksi hyvää,
kannattaa kokeilla sekaan jotain hyvää maustekastiketta. Ja ketsuppihan se on veden jälkeen vanhin voitehista.
Nämä eivät ole kokokasvisruokaa, mutta isoon soppaan jossa on suurin osa muuta, voi mielestäni tällaisia lisäillä mausteeksi. Öljyttömiä maustekastikkeita.
Sitten jos ei vieläkään natsaa, niin takataskussa on vielä tällainen hieman erilainen tölkki:
Otin varalta kaapista tämän koska pelkäsin itsekin ettei tästä mitään tule. Ei tarvinnut avata tällä kertaa, vielä ainakaan. Mutta moni pitää tästä valkoiset pavut tomaattikastikkeessa-tuotteesta, tässähän on paahdetun sipulin makua ja kaikenlaiset sokerit ja suolat seassa.
Voi olla että menisi melko kauas kokokasvisruoasta, paljon sokeria ja muuta, mutta jälleen, ison sopan osana en näkisi liian pahana. Varsinkin jos ei muu auta, lehtikaali olisi saatava alas ja jos ei joku vaan tykkää liiasta vihanneksen mausta.
Itsehän en maistanut lehtikaalia liikaa nyt. Vaikka melkoisen tummanvihreä keitto tulikin, ei ainakaan ollut pahaa. Päin vastoin, oli ihan jännä, bataattien ansiosta makoisa ja täynnä sattumia.
Tällä kertaa en testannut sopisiko valkoiset pavut tomaattikastikkeessa, mutta Ks. esim keitto johon laitoin. Siinä reseptissä olivat aiheena erityisesti myös ruukkuyrtit ja lehtikaali.
Härkäpavut keitin itse, ja otin nyt pakkasesta. Niiden tilalle voi laittaa omia mieleisiä, esimerkiksi kikherneitä yms. Härkäpapu oli vähän puiseva vaihtoehto, mutta lämmittää mieltä että se on kotimainen papu.
Tuleekin tosi mehevää jos laittaa kaikkia eri papuja sekaisin, tai papusekoitustölkillisen.
Valutettuna tai nesteineen. Lidlin tölkkipavut olivat ilman lisättyä suolaa. Vihreät ja punaiset linssit ovat aina myös vaihtoehto, linssit vaan pitää laittaa ensin että kypsyvät kunnolla. Vihreille linsseille etumatkaa aina pelkässä vedessä.
![]() |
Lehtikaalia ja ruusukaalia Minimanin pakastevihannesosastolla. Löytyy aika monista marketeista, Prismat, S-market, Cittari, K-Super. Lidlissä en ole vielä nähnyt pakastettua lehtikaalia. |
Jos kiinnostaa tietää lisää ravintoaineista, niin Ks. lehtikaalin ravintoarvoista esim.
- Finelin sivulta lehtikaali tai
- blogista jotain kerättyä tietoa.
- Kuorittu bataatti Finelissä/100g
- Härkäpapu keitetty 100g, Finelissä
Tämä sama bataatti-lehtikaalikastike oli osana Toukokuun ruokasuunnitelmaa, jota olen nyt elänyt kesäkuussakin. Sieltäkin löytyy vinkit.
Laitoin siihen reseptiin mausteeksi alla olevat, kun oli kaikkia muuta paitsi mustapippuria. Nyt tänäänhän oli päin vastoin, eli laitoin pelkkää mustapippuria ja ne yrtit:
Mauste-ehdotukset:
- 2 tl oregano
- 2 tl persilja
- 2 tl basilika
- 1 tl paprika
- 1/2 tl kurkuma
- 1/2 tl inkivääri
- 1/2 tl hot curry
- 1/2 tl grillaus- tai jauhelihamauste
- Tulista jotain, chilikastike, 2 rkl ketsuppi jne
Löysin kuvan lehtikaalipussista omenan kanssa, ja samalla muistin että tähän kastikkeeseen voi laittaa omenaakin, mikäpä ettei. Ihan kaikki vihannekset mitä jää viikolla, voi laittaa talteen ja tähän uppoaa sitten perjantaina kaikki.
Kiva kun tulit katsomaan, toivottavasti maistuu kuppi kuumaa vaikka on kesä.
Nähdään taas.
Nähdään taas.
Hyvä muistutus hävikkivihannesten käytöstä, varsinkin kurkku on sellainen joka tuppaa meillä mennä vanhaksi. En ole hoksannut pakastaa sitä, kun se on niin suurelta osalta vettä ja rakenne muuttuu, mutta tuolla tavalla käytettynä se varmaankin toimii vallan mainiosti.
VastaaPoistaKiitos kommentista, juu näin se tuppaa olemaan, kurkusta jää vähintään se loppupää, ja joskus enemmänkin. Meni kauan itselläkin että keksin mitä niille voisi tehdä, monet kurkun pätkät on tullut heitettyä poiskin sen takia ettei vaan kiireessä hoksaa.
PoistaKurkku on hyvää paistettunakin ja joskus voi pikapikkelöidä sitä..ja helpointa laittaa pakkaseen niin saa miettiä myöhemmin mitä tehdä.