Siirry pääsisältöön

Luukku 9 - Lätyt - WFPB

Luukussa 9 ovat lätyt.


Lätyt tässä tehdään ensin hiivaleipävehnäjauhoista. Katso kommentit postauksen alla: Hiivaleipäjauhojen kuitupitoisuus ei ole yhtä hyvä, kuin täysjyväjauhojen.

Lättytaikina, n. 6 kpl pienehköllä pannulla

3 dl kauramaitoa
2 dl hiivaleipävehnäjauhoja

Suolaa maun mukaan, esim 1/4 tl.

Sekoita taikina kauramaidosta ja hiivaleipävehnäjauhoista. Anna turvota n. 15 min. 

Laita pinnoitetulle pannulle tilkka vettä, ja kuumenna pannu levyllä. 

Kun vesi on haihtunut ja pannu kuuma, voit paistaa ensimmäisen lätyn.  Levy voi olla maksimilämmöllä. 

Kaada n. 0,75 dl taikinaa kuivalle pannulle. Taikinaa ei kannata levittää liian ohueksi. 

Käännä vasta kun lätty alkaa päältäkin hyytyä, ja muodostuu ehkä muutama reikäkin. Jos alkaa paistumaan liian tummaksi, voi hieman pienentää lämpötilaa jossain kohtaa.

Jos lätty on liian ohut, tai muusta syystä paistuu liian kuivaksi, laita pinon alimmaiseksi, että se pehmenee.



3 dl kauramaitoa ja 2 dl jauhoja. Jos kauramaito loppuu kesken, jatkan vedellä. 
Kokeilin myös tehdä kauramaidon niin, että laitoin kannun pohjalle pikakaurahiutaleita ja vispasin veteen. Lisäsin jauhot. Ihan ok lopputulos. Helpoin on tuo valmis kauramaito silti.


Noin kuusi kappaletta siis. Pienellä paistinpannulla ja en levittänyt taikinaa täysin kohti reunoja. Paistorasvaa en käyttänyt, vaan kuiva pannu.
Lätyistä saa ehkä hieman pehmeämpiä, rullallekin taittuvia, jos taikinakerros ei ole ihan paperin ohut.
Liian paksu kuitenkin voi jäädä sisältä märäksi tai on muuten vähän epäonnistuneempi.




Tässä jäi hivenen vaaleaksi, mutta aika kiva lätty jo, ja mansikkahilloa päälle.
Eka lätty jää usein vaaleaksi, varsinkin jos pannu ei olekaan tarpeeksi kuuma vielä.

Ensimmäinen paistopuoli on usein nätimpi, toisesta tulee vaaleampi.


Tässä vähän isommalla pannulla paistettu, mutta edelleen aika pieniä. 






Isommalla pannullakaan ei kannata mielestäni levittää kokonaan kohti reunoja. Pienempi lätty on helppo kääntää.

Jos taikinakerroksesta tulee liian ohut, lätty voi kuivua liikaa ja pinnasta tai reunoista tulee nahkamainen.

Pinon alimmaisena se todennäköisesti pehmenee kuntoon.



Kun pannu sotkeentuu, jos tulee vaikkapa käännettyä lätty liian aikaisin: Paista epäonnistunut lätty loppuun. Puhdista pannu ennen seuraavan lätyn lisäämistä, ettei pannussa ole tarttunutta taikinaa. Puhdista myös paistinlasta.

Yritä puhdistaa pannu ilman, että jäähtyy kokonaan. Paistinlastalla, liinalla, talouspaperilla, tilkalla vettä. Muuten joutuu kuumentamisen aloittamaan alusta uudelleen.




Aavistuksen liian jämäkkä, mutta alkaa jo muistuttaa. Varsinkin viimeisestä lätystä tulee usein muita koristeellisempi versio, kun kaapii loput taikinat pannulle.

Eri lättyjä ja lättyideoita:


Täysjyväjauhoja voi käyttää kokonaan tai osittain, ja kokeilla miten saa parhaiten onnistumaan.
Hiivaleipävehnäjauho on siltä väliltä, ei ihan kokojyvää. 

Teen usein esimerkiksi pannukakkureseptillä, johon tulee banaania ja leivinjauhetta. 

Melko paljon vaihtoehtoja on olemassa, mistä kaikesta jauhoista ja aineksista lättyjä voi tehdä. Linsseistä, kikherneistä ja vaikka mistä. Olen kokeillut mm. ohrajauhoistakin. Ne olivat ihan ok, mutta mieluummin valitsen vehnää maun puolesta.

Amerikkalaistyyliset pannukakut tai lätyt, tai pan cakes, ovat olleet mielestäni helpompia paistaa, kuin  hiivaleipä+kauramaito-taikinasta.


Helppo lättytaikina, Pan Cakes - tyylinen:

2,5 dl yhteensä (pika)kaurahiutaleita ja jauhoja
2,5 dl vettä/nestettä
pala banaania muusattuna
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
tilkka etikkaa, esim. 1/4 teelusikallista, TAI omenasiiderietikkaa 1 rkl

Kuumalle pannulle tilkka taikinaa, annetaan paistua n. 1 min. 30-45 sek. per puoli. Levyn ei tarvitse olla aivan täydellä lämpötilalla, kannattaa kokeilla miten onnistuvat parhaiten.



Päällisiksi mansikoita ja hilloa. Jos pakastemansikoita kuumentaa, ne muuttuvat usein vähemmän kirpeiksi. 

Vitamiineja menetetään kuumennuksessa, mutta pidän hyvänä lisänä tai vaihtoehtona hilloille. Ei tarvitse keittää pitkään. Sokeria maun mukaan.

Joskus laitan sekä että, itse tehtyä ja kaupan valmishilloa.

Vaahterasiirappikin sopii hyvin lättyjen kanssa.



Lättylautaselle on kiva koota muutakin. Esimerkiksi paistettuja perunoita, hedelmiä, vihreitä vihanneksia.

Pakastemarjat usein sulaessaan vetistävät lätyt, joten niitä laitan lättylautaselle harvemmin. 

Marjoja edustaa kuitenkin miniblenderissä tehty, suodattamaton tuoremehu vaikkapa jäisistä pakastepuolukoista. Maistuu parhaalta jäisenä. 

Siinäpä lättyideoita! Toivottavasti onnistuu. Itse harjoittelin ohuiden lättyjen paistoa monta kertaa, ja opetteluvaihe jatkuu edelleen. Moni nahkalätty ja kaksin kerroin hajonnut lätty on nähnyt päivänvalon. Syömäkelpoisia silti onneksi suurin osa.

Nähdään huomenna luukussa 10.

Luukku 1  Suippokaali
Luukku 2 Kaurapuurorieskat
Luukku 3 Vihreät pavut
Luukku 4 Kiinankaali
Luukku 5 Pähkinät
Luukku 6 Nauris
Luukku 7 Punajuuri
Luukku 9 Lätyt
Luukku 10 Mausteseos
Luukku 11 Jouluruokia
Luukku 12 Ohra
Luukku 13 Jälkiruoat
Luukku 14 Kaali
Luukku 15 Punakaali
Luukku 16 Juuriselleri
Luukku 17 Palsternakka
Luukku 18 Kyssäkaali
Luukku 19 Porkkana
Luukku 21 15 minuutin ateriat
Luukku 22 Bataatti
Luukku 23 Peruna

Kommentit

  1. Whole food? Hiivaleipäjauhossa on köyhästo kuitua verrattuna täysjyväjauhoon, ei ole whole foodia nähnytkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet oikeassa. Hiivaleipäjauho on vähän parempaa kuin täysin valkoinen, muttei yhtä hyvä kuin täysjyvä. En ole kyllä mikään lääkäri etten tiedä mitä sisäelimissä tapahtuu näitä tämän kertaisia lättyjä syödessä, mutta ainakin käsittääkseni olisi aina parempi valita täysjyvää. Kuitupitoisuus kannattaa tarkistaa pussin kyljestä, olen huomannut vaihtelua hiivaleipävehnäjauhoissakin. Moni kokokasvisruokavaliolla haluaa noudattaa 100% whole food-valintoja, ja joskus juhlapäivinä voi toisille riittää kompromissit, joissa kuitenkin on jätetty eläintuotteet ja lisätty rasva ruuista, joihin niitä yleisemmin ehkä käytetään. Suolassa sama, joku ei käytä yhtään, toisilla ei haittaa ripotella joihinkin ruokiin. Lätyt ovat monelle perinteikäs ruoka, ja ajattelin että hyvä kokeilla miten ne kuitenkin onnistuvat mahdollisimman vaaleista jauhoista ilman, että käyttää rasvaa paistamisessa. Jospa vaikka jouluna tekee perheelle, ja kaikki eivät tykkää grahamlätyistä. Lisään tuonne alkuun maininnan, että ks. kommentit..Hyvä seikka huomioida.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Vappu

Vapputerveiset ja muutama ruokaidea. Tein viimeksi vappuna ideakoosteen , ja huomasin tässä että minulla on täsmälleen samat ideat tänäkin vappuna. Kuten hampurilainen, ranskalaiset, bataattia. Taisi olla makea leivonnainenkin. Allaolevassa kuvassa bataattipitsa, johon löytyy helppo ohje bataattiluukusta.   Tein vasta, kastikkeineen päivineen ja olipa hyvää. Blogissa tapahtuu ja ei tapahdu. Kuvia ja ideoita on vaikka miten paljon, mutta aikaa istua alas ja laittaa ei ole. Talossa on nyt uusi kokkiapulainen, joka tekee kaiken ruuan laiton melkein mahdottomaksi. Eli hyvin tehokas apulainen.  Se on siis vitsi, oikeasti en velvoita koiraa auttamaan minua missään asiassa. Päinvastoin. Joitain koirat haluavat silti tehdä. Pentu sylkee mm. nappulat suustaan, ja ottaa mieluummin tehtävän ensin. Lenkit ovat nyt tosi monimutkaisia ja monivaiheisia. Sitten kun koirilla on nukkumatauko, minulla on se vähän aikaa jolloin pitää siivota kaikki sotkut, ja juosta kaikki asiat. Koirahan voi nukkua 16 tu

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Öljyttömät ranskalaiset ja paistetut perunat uunissa - Vinkit - Kuvitettu analyysi

Valmistetaan ranskalaiset tavallisessa uunissa ilman öljyä. Ei ole helppoa. Mutta vaikeaa ei ole öljyttömyys vaan se, että miten tähdätä uunin lämpötila ja paistoaika kohdilleen.  Voisi sitten rauhassa syödä ilman, että yhtäkkiä huomaa pureskelevansa raakaa pottua. Joutuu aprikoimaan, kaataisiko nämä takaisin pellille ja antaisi paistua vielä 10 minuuttia? Uunikin kerkesi jo jäähtyä ja leffakin kerkesi jo alkaa. Hienoa. Ei muuta kun hommiin. Tein ennen ranskalaisia paljon hillitymmin. Järjestellen ne sopuisasti riviin jotta kaikki paistuisivat samalla tavalla. Vaivaa näin myös pilkkomisessa, että jokaisesta ranskalaisesta tulisi saman kokoinen.  Sekään ei ole helppoa, sillä perunan ollessa pyöreä, se leikkaantuu eri kohdista eri tavalla.  Enää en ole välittänyt ovatko ranskalaiset järjestyksessä pellillä. Kyllä ne paistuvat, jos pitää tarpeeksi aikaa. Tässä kuvassa on aika ohuita. Teen usein paksumpia.   Ihan pienimmät voivat alkaa käryämään, jolloin voi joutua pelastamaan niitä. Siksi

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

Luukku 22 - Bataatti - WFPB

Luukku 22, bataatti. Tehdään bataatista piirakkapohja tai pitsapohja, ja täytetään se kuten pitsa. Tomaattisosekerros ja oreganoakin. Bataattipitsa tarvitsee raikkaan sitruunaisen vegaanisen juustokastikkeenkin, ja kastike puolestaan käy sitten moneen muuhunkin ruokaan. Kuten bataattipihvien kanssa, jotka laitetaan hampurilaisen väliin. Bataattipiirakka, bataattipitsa kypsää bataattia pikakaurahiutaleita Kypsennä bataatti, esim. mikrossa. Anna jäähtyä, irrota kuoret. Muusaa bataatti. Taikina: sekoita bataattia ja kaurahiutaleita, kunnes muodostuu taikina. Jauhota leivinpaperi. Laita taikinapallo leivinpaperille, ja muovaile siitä piirakkapohja. Laitoin nyt puolikkaan tai 1/3 isosta bataatista. Tomaattisose: tomaattisosetta, loraus esim. ketsuppia, ripaus oreganoa, mustapippuria. Täytteet: sulata jäiset, pienennä jne. Sieniä, pinaattia, jalopenoja, jne Esipaista pohjaa 180 C noin 10 min. Ota pois uunista ja levitä tomaattisose ja täytteet. Paista uunissa n. 20 minuuttia. Valmista. Noin

WFPB - Ananaskakku - Tofukuorrute

Ananaskakku pääsiäispöytään. Tai vappu! Herkullinen ja helppo. Maku yllätti myönteisesti. Voin todellakin suositella, ja tästä tuli paras kakku pitkiin aikoihin.  Tofusta tein kuorrutteen.  Kuorrutteen voi myös hyvin jättää pois, ei haittaa mitään. Lisäys: Tofun maku voi tuntua kuorrutteessa. Toisissa merkeissä enemmän, toisissa vähemmän. Ks. myös erilaiset kasvikermat , esim cashew-kuorrute. Resepti tähän kakkuun löytyi Lindsay S. Nixonin kirjasta Helpot ja nopeat kasvisherkut. Olen pitkään halunnut kokeilla, mutta aina päätynyt siihen, ettei tämä kuitenkaan voi olla hyvää. Pelkästään reseptiä lukiessa tunsin aina grahamjauhojen leipäisen tuoksun. En voinut kuvitella, miten ananaksen leipominen sekaan muuttaisi niitä herkulliseksi kakuksi. Mutta kylläpä vain tuli syötyä. Herkullista. Sokerin määrästä: Lisättyä sokeria ei ole pakko laittaa. Ananas omassa mehussaan sopii tähän parhaiten. Laitoin kuitenkin teelusikallisen vaniljasokeria, että saan vaniljaa. Toisekseen, laitoin vielä koke

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

  Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon. Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän. Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti. Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat. Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman.  Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäj

WFPB - Haudutuspata ja riisinkeitin

Olen lykännyt moninaisten keittiökoneiden hankintaa, muun muassa koska haluan pitää keittiön tasot tyhjinä. Nyt päätin että on tullut aika luovuttaa taistelu, ja hankkia ne tasot täyteen keittiökoneita. Tässä postauksessa kerron miten keittiökoneiden kanssa on lähtenyt sujumaan. Jos sinulla ei vielä ole näitä, niin tästä voit ehkä saada vinkkiä kannattaako hankkia ja mitä. En tee nyt laitteiden tuotearvostelua teknisten ominaisuuksien osalta, vaan enemmän kyseessä on arvostelu arjessa. Mitä näillä tekee ja miten nämä soveltuvat tarkoitukseen, joka voi myös muotoutua tässä.  Tarkoitukseni näille laitehankinnoille oli arjen helpottaminen ruuan laiton osalta, ja bonuksena toivon säästäväni myös sähköä. Postauksen sisältö: Hankinnat, mitä ostin ja valintaperusteet Tilan käyttö Riisinkeitin Haudutuspata Valmiiseen pöytään Raaka-aineiden keittoajoista Reseptien etsiminen Keittoastian koko ja puhdistus Kuuden litran padan riittävyys Kahden litran padan riittävyys Sähkön säästäminen Ruuan lait

Luukku 17 - Palsternakka - WFPB

 Luukku 17: Palsternakka. Tehdään palsternakkaperunamuusi, palsternakkapihvit, paistettu palsternakka uunissa, palsternakkaraaste, ja palsternakka-perunakeitto. Palsternakka-perunamuusi Palsternakkaa Jauhoisia perunoita, kuten Afra Vettä niin, että peittyy Kuori ja pilko perunat ja palsternakka. Laita palat kattilaan ja peitä vedellä. Keitä noin 15-20 minuuttia, tai kunnes valmiita muusattavaksi. Kaada siivilän läpi vesi toiseen astiaan. Muusaa perunasurvimella palsternakat ja perunat. Kaada vettä takaisin vähän kerrallaan. Sekoita välillä vispilällä vesi sekaisin muusiin. Kun koostumus on mielestäsi hyvä, jätä loput vedet laittamatta. Valmista! Kannattaa säästää ylimääräinen keitinvesi, jos teet pihvit, keittoa, kastiketta tai muuta vielä. Palsternakkapihvit Pieni palsternakka, esikypsytettynä, raasteena tai silppuna Mustapapuja, nesteineen, n. puoli purkkia, muusataan. Pikakaurahiutaleita 1 rkl tomaattisosetta 1-3 rkl omenasosetta, jos on 1-3 rkl grahamjauhoja, jos tarvitsee ja/tai 1