Mitä tehdä ylijääneestä lanttulaatikosta? Rieskat.
Lanttulaatikkorieskat:
- 1-2 dl lanttulaatikkoa
- 1- 3 dl pikakaurahiutaleita
- ruisjauhoja
- 1/8 tl suolaa
- 1-3 rkl omenasosetta (jos on)
- tilkka vettä, tarvittaessa
- pinnalle ruisjauhoja ja kauraleseitä
Sekoita ainekset yhteen. Lisää tilkka vettä jos ainekset eivät sekoitu
kunnolla. Taikina saa olla löysähköä, koossapysyvääkin, mutta ei tarvitse olla
ihan muovailuvahan kaltaista.
Ota pieni pala taikinaa ja pyörittele se jauhoissa, esim. ruisjauhoissa ja
kauraleseissä. Laita taikinapallo pellille ja litistä. Pistele
haarukalla reikiä. Toista, kunnes kaikki taikina on käytetty.
Vinkki: Jos käytät pelkkää keitettyä lanttua lanttulaatikon sijasta, lisää siihen tippa sokeria/siirappia. Lanttu voi tarvita sen pienen makeuden.
Paista 200 C uunissa n. 20 minuuttia.
Määrät sen mukaan, että saa tehtyä soveltuvan taikinan. Pikakaurahiutaleita
käytin, mutta varmasti toimivat viiden minuutin hiutaleetkin. Hiutaleet laitoin siksi, että ne mahdollisesti pehmentäisivät ja keventäisivät rieskoja. Voi olla että jauhotkin riittäisivät.
Suolaripaus on hyvä muistaa, jos käyttää. Suolaa en laittanut paljon, alle 1/8 tl mutta maistuivat silti.
Pienestäkin määrästä, kuten 1-2 dl lanttulaatikkoa voi tehdä pellillisen
rieskaa, lisäämällä sopivasti kaurahiutaleita ja ruisjauhoja. Jos
lanttulaatikkoa on vaikkapa puoli litraa, voi tulla parikin pellillistä.
Nesteenä vettä tai vaikka kauramaitoa, mutta vain sen verran että saa taikinan
sujumaan.
Ellei omenasosetta satu olemaan, niin varmaan onnistuvat ilmankin, pelkistä jauhoista ja hiutaleista. Tai voi lisätä vaikka vähän ylijäänyttä kaurapuuroa. Eiköhän siitä leipää tule.
Taikinasta tein sen verran pehmeää, että takertui käsiin ja hädin tuskin pysyi kasassa.
Taikinalautasella pyöräytyksen jälkeen pystyi helpommin käsittelemään. Sai asetella aika hennosti etteivät hajoa.
Pellin olisi voinut täyteenkin tehdä, mutta testasin ensin puolella
lanttulaatikkomäärästä, jota oli alle n. 0,5 l.
Vartti uunissa ei ihan riittänyt, mutta 20 minuuttia oli sopiva. Rieskat eivät
jääneet liian märäksi vaan kypsyivät siinä ajassa. Piti kuitenkin varoa,
etteivät pääse myöskään liikaa kuivahtamaan.
Tein sitten loputkin laatikot rieskoiksi, ja iso nippu leipää tuli vähästä. Noin 800-900 grammaa.
Maku oli jännä, makean suolainen. Ei tullut silti ensimmäisenä mieleen lanttu.
Aivan tavallista leipää, mutta myös hieman tavallista parempaa.
Varmasti lanttuna voisi käyttää muuten vain keitettyä lanttuakin, eikä sitä ole pakko lanttulaatikoksi asti ensin paistaa.
Paprikaa ja maustekurkkua rieskan kanssa.
Olin ensin laittamassa muita jauhoja rieskoihin. Onneksi ei ollut kaapissa nyt muita kuin ruisjauhoja, niin tuli kokeiltua.
Perunamuusi- ja kaurapuurorieskoihin olen mielelläni käyttänyt ohrajauhoja, mutta näihin lanttuversioihin sopivat nyt ruisjauhot tosi hyvin.
Kauralese ja ruisjauho leivän pinnalla teki näihin luksusvivahteen. Murskatut kaurahiutaleetkin voisivat toimia.
Kevättä kohti mennään, joten lanttulaatikkosesonki on takana päin.
Lanttusosepötköjä myytiinkin kaupassa alennuksella ja tammikuussa ostin pari kiloa.
Ennen koin, että lanttulaatikon teko kuulostaa vaikealta, enkä uskaltanut melkein aloittaakaan tekemään. Nyt kun olen muutaman kerran tehnyt valmissoseista, pidänkin jo helppona. Valmistelujen määrä on olematon, ja voi käyttää yhtä vuokaa useiden foliovuokien sijaan.
- Kaksi ohjetta lanttulaatikkoon, ensimmäisestä jätin raaka-aineita pois, toiseen lisäsin korppujauhotkin.
Mietin ensin että lanttulaatikkoon jos kyllästyy, soseet jäävät käyttämättä. Nyt kun on tämä rieskaresepti, uskaltaa tehdä keskellä kevättäkin.
Kiitos kun luit, palaamme pian.
Rieskareseptejä:
Kommentit
Lähetä kommentti