Siirry pääsisältöön

WFPB - Huhtikuun kokkailuita - Ruokavalio - Terveiset blogista 1 v.

Katsotaan mitä muita ruokia olen laitellut, kympin ostoskorikokkailuiden lisäksi. Niitähän jo esittelin kolmessa edellisessä postauksessa.

Lyhyt tarina alkuun:

Jos joku lukija hyppää tähän internetistä, eikä tiedä mistä on kyse, hän voi ihmetellä. Onko tämä niitä ihmedieettejä, joita jaksaa noudattaa kaksi viikkoa ja sitten paino palaa takaisin? 

Monia kysymyksiä voi herätä, kun näkee että kuvissa seikkailevat kaali, porkkana ja kaurapuuro.

Kyse on siis WFPB - ruokavaliosta. Kokonaisia kasviksia, ei lisättyä prosessoitua rasvaa. Mahdollisimman vähän prosessoitua ruokaa muutenkin. Eläinproteiinien nauttiminen minimissä, tai kuten itselläni, että en syö niitä mieluiten ollenkaan. 

Tärkein asia joka tästä tekee ruokavalion on se, että nämä mainitsemani periaatteet estävät ainakin itselläni oikeastaan einesten käytön. Vaikka ostaisi vegaanisia eineksiä, katsopa valmistusaineluettelo. Siellä lukee lähes aina, että rypsiöljy, kookosöljy, tai muu. Ja myös muita, kuten suola, sokeri.

Mitä sillä on sitten väliä? 

Se, mitä itselleni tapahtui jo alle kolmessa viikossa, jopa muutamassa päivässä osa, riitti todistamaan sen, että tästä ei nyt ole enää paluuta entiseen ruokavaliooni. 

Ensin aloin pelkästään vegaaniselle ruokavaliolle. Olo parani.

Sitten sain selville tästä WFPB- ruokavaliosta, tein elämäni vielä hankalammaksi kokkaamista ajatellen, mutta tulokset olivat sen arvoiset. Hankaluudeksi voisi mainita sen, että teen ruuat melkein alusta itse. Hyvänä puolena toisaalta se, että tiskaus ja siivous ovat helpottuneet. Lisäksi rajattu ostoslista helpottaa kauppareissuja, ei tarvitse kaikkea harkita.

Kaikkea olen joutunut toki opiskelemaan senkin jälkeen, kun tein päätöksen. 

En ollut mikään mestarikokki koskaan aiemminkaan. En osannut tehdä sämpylöitä. Vihannekset ja perunat itivät ja pilaantuivat jääkaapin vihanneslokerossa. 

Joskus ennen kotoa poismuuttoa teininä osasin vielä kokata. Äidin opetukset ja köksäntunnit olivat tuoreessa muistissa. Kaikki katosi vuosien varrella, ja piti opetella jokainen perusasiakin uusiksi. 

Lisäksi kaikki ruokalajit mitä osasin tehdä, perustuivat tarkemmin tarkasteltuna liemikuutioihin (sis.palmurasvaa, suolaa ym), voihin, kanamunaan, kermaan tai ruokakermaan ja suolaan. Eipä sitten muuta, kuin opettelemaan. Ja ennen kaikkea, että miten saada arki toimimaan.

Ilmasto, hävikkikysymykset, eläinten kohtalo, tuotanto ja kaikki. Ne olivat mielessäni usein ennenkin, mutta nyt ne ovat korostuneet entisestään ja ajattelen paljon niitäkin asioita, ja kyllä tämä ruokavalio varmasti on melko suotuisa niitäkin ajatellen.


Mitä huhtikuussa ruuaksi:





Hävikkiomenoista tein keitoksen. 

Muffinsseja ja banaanikeksejä on pakastimessa jo riittävästi vähäksi aikaa, joten en päässyt näistä muuten eroon.



Keitokseen sekaan leivontataatelia, rusinoita, kanelia ja vaniljasokeria.




Pellavansiemenrouhetta ja mustikoita. Omenakeitos kävi hyvin nyt puuroon, että sai tuota pellavarouhettakin syötyä. Se olisi muuten hieman kuivaa, eikä järin hyvän makuistakaan.

Omenakeitosta en voi kehua siten, että se olisi maailman paras ja maittavin puuronkastike.

Lähinnä vain keino saada hyöty irti kuivahtaneistakin omenoista. Tämän voisi muuttaa sekahedelmäsopaksi lisäämällä kuivattuja tai muita hedelmiä lisää.




Tässä kiehuvat aamupuuro ja punakaalista, porkkanasta ja punajuurista keitos. Laitoin siihen 

  • tulista kastiketta, 
  • oreganoa, 
  • punaviinietikkaa, 
  • inkivääriä, 
  • pippuria 
  • kurkumaa.





Näitä kaaliporkkanakeitoksia olen nyt tehnyt monta. 





Pakkasessa on paljon itse leivottua leipää ja sämpylää, mutta hapankorppu on kiva herkku joskus.

Tahini sopii tosi hyvin, mutta en ole nyt ostanut sitä.

Päällä juustonkaltainen vegaaninen kastike, jota teen usein yleiskastikkeksi purkkiin. Se käy perunoihin ja muihin, leivän päälle ja pitsaan.





Ei välttämättä mikään onnistunein pitsa, jonka olen tehnyt.

Mutta mitä opin. Tästä lähtien teen niitä pitsataikinapalleroita valmiiksi pakastimeen, ja nyt tein jo pari. Kun pitsaa alkaa mieli tekemään, niin ei aina haluaisi vaiherikasta urakkaa. Tehdä ensin taikina, antaa sen kohota,
tehdä kaikki kastikkeet ja täytteet, tomaattikastikkeet. Sitten vielä odottaa paistumiset.

Ihan hyvin voisin tehdä nämä useammassa erässä etukäteen.



Lättyjä olen paistellut, mutta sitten paistinpannun pinnoite alkoi hilseilemään. 

Se onkin palvellut hyvin jo vuodesta 2019 tai 2020, joten ilmeisesti ihan odotettavissa oleva asia näille pinnoitetuille pannuille.

Viimeiset lätyt vähään aikaan. Uusi pannu pitää hankkia. Harmittaa, koska eihän se mitään kovin järkevää ole. Että esineet eivät kestä loppuelämää. En ole koskaan pinnoittamattomassa pannussa yrittänyt lättyjä paistaa ilman rasvaa. En muutenkaan tiedä, auttaisiko rasva, kun enemmän se ennen ainakin paloi kiinni.




Innostuin keittämään riisihiutaleista puuroa.

Tuli tosi hyvää, kun keitin ensin veteen, mutta lisäsin loppuvaiheessa soijamaitoa.

Sain maitoisuutta ja kermaisuutta puuroon ilman, että se kuitenkaan palaa herkästi pohjaan.



Spagettia ja kastiketta, sekä pula-ajan juurikassalaatti.

Näitä juuresraasteita muistan aina välillä tehdä. Spagetti on Rainbow- täysjyväpastaa. 

Mielestäni se, ja Lidlin täysjyväpasta ovat parhaita ja edullisimpiakin vaihtoehtoja jos haluaa enemmän kokojyvää.



Ranskalaisia teen usein, ja niin tein huhtikuunkin aikana. 

Leivissäni tai sämpylöissäni eivät kurkut tahdo oikein pysyä, joten keksin liimata ne ketsupilla ja leikata leivän kurkkuviipaleen ympäriltä paloiksi. Cocktail-leipiä.

Cocktail-tikunkin voisi laittaa pystyyn keskelle, niin varmasti pysyisi hetken aikaa kurkku päällä. En ole muistanutkaan miten käteviä ne tikut ovat monessa. Eväsrasioissa varsinkin. Voi ottaa hedelmiä rasiasta.






Vaikka tämä tulikin jo esiteltyä viimeisimmässä kympin viikko - postauksessa, niin pakko laittaa vielä tähän kuva. 

Tämä oli koko huhtikuun lempiruokiani. Täytyy hakea lisää riisiäkin, että saan tehdä lisää.

Vihreitä linssejä ja porkkanaa, jotka esikeitetään. Sen jälkeen riisiä, johon imeytetään vesi ja lopuksi lisätään purkki paseerattua tomaattia, 1- 2rkl tomaattisosetta, ketsuppia tai pikku loraus etikkaa maun mukaan, ehkä ripaus sokeria.

Mausteeksi Garam masala - maustesekoitusta, suolatonta, ja lisäksi paprikajauhoa ja persiljaa.

Chilikin voisi sopia.


Starch Blastereita eli tärkkelyspannuja olen tehnyt vähän väliä.

On niin helppo ruoka, ja vaihtelua saa mausteista. Teen välillä currymausteella, ja välillä käytän yrttejä kuten basilika, oregano ja persilja. 

Tulista, pippurista ja tomaattista. Salaattina punakaalta.



Pakkasta syön tyhjäksi nyt, ja sieltä löytyivät komeat pula-ajan kahvisarvet, rasvattomiksi muutettuina.

Herkkuna on mennyt myös mämmiä tässä kuussa. Siitä ei ole nyt kuvaa, koska ei siitä tule mitään hyvää kuvaa, ainakaan minun kamerallani.

Lopuksi:

Olen suunnittelemassa muuttoa, joten alkaa operaatio nimeltä kaappien tyhjennys. Samalla yritän pitää ruokakulut pieninä. Tilaan hulppean muuttoauton.

Olin innoissani kympin testailuista, ja ajattelin että olisin voinut jatkaa eri suuruisilla budjettikokeiluilla.

Oikeasti en toki voi ostaa paljoa mitään, kun ruokaa on valmiiksi kaapit täynnä. Joten saa nähdä, mitä saan aikaiseksi. Nyt jo lyö vähän tyhjää, kun kymppitestailuiden jälkeen tuntuu kaikki niin kalliilta. Tuoreet vihannekset varmaan loppuvat, ja niitä osaan sentään ostaa.

Ruokaostospostaushan tässä kohta myös pitää laatia, kun olen seurannut tämän kuun ruokamenoja.

Huomasin, että blogillani tuli vuosi täyteen. Perustin tämän jo ajat sitten, mutta vasta viime vuoden huhtikuussa aloin säännöllisesti päivittää. Katson siis tämän olleen siitä asti käynnissä varsinaisesti.

Jokin juhlajulkaisukin voisi olla paikallaan, jossa esittelen blogin tekoa ja vaikka mitä..koiria, jotka ovat hyvinkin tässä hyödyksi olleet. Ainakin saaneet minut nousemaan penkistä.

Onko toiveita? Mitä voisi juhlajulkaisu käsitellä? Usein kysytyt kysymykset? Niitä tosin ei ole kysytty paljoa. Mitähän sitä keksisi?

Voisin kertoa blogin tekemisestä, mutta vain tietysti tämän blogin. Minulla ei ole harmainta aavistusta, miten tehdään blogi joka menestyy esimerkiksi taloudellisesti tai muuten. Bisnesidea tämä nyt ei ole, enkä ole ajatellut kaupallistaakaan. Olin tosin blogit.fi - sivulla 10 parhaan ruokablogin joukossa, mutta sieltähän tipahdin kymppiseikkailujeni jälkeen. Instatili on pääasiallisesti aika hiljainen. Ehkä kuvat vähän epäsointuvia.


Blogia pitäisi jatkuvasti parantaa. Esimerkiksi indeksisivu voisi olla hyvä tai jokin luettelo koska luulen, että joitakin reseptejä on vaikea hakusanoilla löytää.

Itse olen tämän blogin suuri käyttäjä, koska unohdan omat reseptini jokaisen kokeilukerran jälkeen, ja alan sitten niitä myöhemmin kaipaamaan. Lisäksi välillä en keksi ideoita, mitä tekisin ruuaksi.

Tänne heti selailemaan, niin kohta on jotain pöhisemässä hellalla. 

Otan B12, jodia ja D3- lisäravinteita muistin ja jaksamisen tueksi, ja ne tekevät varmaan voitavansa.



Hyvää torstaita, ja toivottavasti oli kiva pääsiäinenkin!

Kiitos kun tulit lukemaan, ja toivottavasti löydät hakemaasi inspiraatiota, reseptejä, kuvia tai muuta.

Tällä ruokavaliollahan ei tokikaan ole pakko pelkästään säästää ruokamenoissa, siis ruokavalion puolesta, vaan se on ihan omaa lisäystäni. 

Joka tapauksessa, toivottavasti menee hyvin.

Kommentit

  1. Kiva olisi lukea esim. maustamisesta/mausteista. Miten olet ottanut ne haltuun, miten tiedät käyttää juuri tiettyjä mausteita. Itselle mausteet ovat yksi ruoanlaiton vaikein asia, joten on kausia, jolloin lähes ainoa käyttämäni mauste on suolan lisäksi mustapippuri. Tai sitten mätän kattilaan vähän mitä sattuu.
    Terv. PS

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä idea! Kiitos kun esitit toiveen, teen kyllä mielelläni juttua mausteista. Voisin esitellä mausteita ja ajatuksia niiden takana, mihin käyttää ja mistä ideat peräisin. Eri ruokia ym. Kiva alkaa miettiä tätä asiaa, alan ensi tilassa ottaa kuvia jo lisää!

      Mausteet ovat moninaisia, kauppojen hyllyille ilmestyy jatkuvasti myös uusia sekoituksia, ja välillä ihmettelen itsekin niitä. Olen ostanut mausteita erilaisten reseptien innoittamana, ja osa uhkaa välillä jäädä käyttämättäkin. Hyvä idea käydä maustekaappia läpi nyt.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 60 € - Syyskuu 3 ja 4

Kuiva-aineita kaapin täytteeksi. Talveen varustautuminen. Ei ole niin paljoa, etteikö joutuisi kauppaan vielä monta kertaa. Olo on silti jo kotoisa ja mukava, pystyy kokkaamaan täyden aterian vaikka hakemalla tuoreraaka-aineiksi vain pari vihannesta ja perunaa lähikaupasta.  = 10,24 € Täysjyväspagetti 0,95 /500g x 2 = 1,90 €/kg Tumma makaroni1,88 €/kg, 400gx2 = 1,5 € Coop vihreät linssit 400 g 3,98 €/kg = 1,59 € Coop punaiset linssit 400 g, 3,98 €/kg =1,59 € Meira Curry ei lisättyä suolaa 25g 26,00 €/kg =0,65 € Meira Kurkuma 24g 37,08 €/kg = 0,89 € Coop paseerattu tomaatti 0,73€,500 gx2=1,46 €/kg  Xtra tomaattimurska 0,83 €/kg, 400 g x 2 0,33 € = 0,66 € Prismasta kympin pussillinen.  = 32,31 € Tyrnävän Hiivaleipävehnäjauho 1,6  €/kg , 2 kg =  3,19 € Ohraryyni kokonainen 2,39 €/kg Tyrvävän kauraryyni 2,39 €/kg Kaurahiutale x 2 0,98 €/kg =  1,96 € Pikakaurahiutale 2x0,37 €/500g = 0,74 €/kg Myllärin täysjyväohrajauho 1,99 €/kg  Meira ketsuppi 1,2 l...

WFPB - Ruokaostokset 74 € - Lokakuu 1 ja 2

Parin viikon ruokaostokset lokakuussa 2025.  Monta pientä kauppakäyntiä johtuen erinäköisistä menoista. Elin ennalta suunnittelematonta elämää. Pohjasuunnitelma kauppareissuille on aina, eli tärkkelyspitoisia, ja vihanneksia. Suunnilleen kaksi asiaa ostoslistalla.  Oli ilmestynyt uusi kynän kuva bloggeriin, sitä painamalla jotkut sanoista muuttuivat linkeiksi. Pitää tarkistaa vielä mitä linkkien takana on. Otan pois niitä jos eivät palvele, ja lisään parempia. Lisäys: Jep, poistin linkit, ei olleet hyviä. 10,03 € Prismasta: Basilika 1,49 € Peruna 1,304 kg x 0,79 €/kg =1,03 € Bataatti 1,422kg x 1,99€/kg =2,83 € Omena Royal Gala luomu 2,99 €/kg x 0,719 kg = 2,15 € Kurkku Suomi 0,276 kg x 2,79 €/kg = 0,77 € Banaani 1,181 kg x 1,49 €/kg = 1,76 € Mansikkahillo 5,29  Minimanista.  Olisi kannattanut ostaa Prismasta  Siellä se olisi maksanut :€3,99 € 4,16 €/kg Joskus pitää ostaa sieltä, missä sattuu muistamaan. Muuten jää ilman. Lisätyn sokerin käyttö pitää minimoida, ...

WFPB - Kurpitsat paistettuna - Hokkaidokurpitsa ja myskikurpitsa

Paistetut kurpitsat. 200 C noin 20 minuuttia. Paistoaikaa voi mennä jopa 40 minuuttia, jos jättää siivut paksuiksi. Tai miksei vaikka tunti.  Kun haarukka menee läpi kunnolla, ja kurpitsa näyttää muutenkin hyvältä, on aika ottaa jäähtymään. Tässä postauksessa käydään työvaiheita läpi kuvin ja kirjoituksin. Paistettuani sekä myskikurpitsaa että hokkaidokurpitsaa huomasin, että kuoriminen ei ollut välttämätöntä.  Tältä näytti paistettu hokkaidokurpitsa. Hokkaidokurpitsan kuori oli raakana niin kova, ettei veitsi meinannut mennä siitä läpi vaan luiskahteli. Uunissa kuori tiivistyi silti ohueksi, eikä siitä ollut mitään haittaa enää. Pilkoin siis vain kurpitsan, enkä kuorinut. Pilkkominenkaan ei aina ollut helppoa. Ellei ison kurpitsan pilkkominen onnistu, tai jos pilkkominen on liian riskialtista veitsen livetessä, silloin voi ottaa käyttöön pitemmän kaavan tie ajallisesti, eli  kurpitsan paistaminen kokonaisena uunissa  niin kypsäksi, että sen pystyy pilkkomaan.  ...

WFPB - Vegaaninen kedgeree

Kedgeree-niminen ruoka siis. Kalaruoka alun perin, ja kala tästä tulee vegaanisenakin versiona mieleen, vaikka laitoin tofua.  Kedgeree oli uusinta huutoa Victorian ajan Englannissa, ja nyt tehdään nykyversio.  Kedgeree-ohjeita löytyy yllättävän paljon, jos alkaa hakemaan. Oman versioni tein ennen, kuin hain tästä enempää tietoa. Täysin pelkästään yhden videon perusteella koitin nyt veganisoida, jonka löysin netistä vuosia sitten kun en ollut vielä kokokasvisruokavaliolla. Jos  haluat katsoa millainen ohje se oli, niin videolinkki on tässä: Laitan myös postauksen loppuun saman linkin, niin voit halutessasi lukea ensin.   Oikeastaan tämä ei ole monimutkainen, ja tätä voisi ihan hyvin sanoa riisipadaksi tai risotoksi. Mutta lähtökohta siis oli tämä kedgeree, ja siitä poiki sitten resepti. Voit tehdä riisillä, joko valkoisella tai täysjyvällä pelkästään, tai lisätä kauraa. Pelkkää kauraa en kokeillut, ja ohrakin on vielä testaamatta. Voit laittaa punaisia linssejä, tai ...

WFPB - Lehtiselleri-perunasosekeitto

Selleri-perunasosekeitto, tai peruna-sellerisosekeitto. Varsiselleri, eli lehtiselleri. Vain kaksi asiaa ostoslistalla: Varsiselleri ja peruna.  Tähän sosekeittoon saa käytettyä koko varsisellerin loppuun. Perunoita muutama, että on n. puoli kattilaa selleriä, puoli kattilaa perunaa.  Halutessasi voit lisätä punaisia linssejä, mutta ne eivät ole pakollisia. Niillä voi lisätä energian määrää ja ruokaisuutta. Mausteena on mustapippuri.  Selleri-perunasosekeitto: Selleriä Perunoita Vettä, niin että peittyy Keitetään kypsiksi. Maustetaan mustapippurirouheella. Annetaan jäähtyä, ja sitten soseutetaan sauvasekoittimella. Valmista! Lämmitetään tarjoiluun. Varmuuden vuoksi voi keittää sellereitä ensin vähän aikaa. Jos epäilee ettei selleri muuten pehmene tarpeeksi. Perunat kypsyvät n. 15-20 minuutissa, riippuu myös miten pieniksi pilkkoo. Linssit voi lisätä missä vaiheessa tahansa alussa, punaisten linssien keittoaika ei ole kuin alle vartti, joskus jopa sitäkin lyhyempi. Linssit...

WFPB - Ruokaostokset 63 € - Lokakuu 3

9,5 kiloa vihanneksia ja hedelmiä, 9,6 kg tärkkelyspitoisia ruokatarvikkeita. Loput sekalaisia, ketsuppia, kauramaitoa, tomaattisäilykettä ynnä muuta. Ennen kauppareissua suunnittelin, kun kokosin ajatuksiani, että ostan mahdollisimman vähän, ja alan vaikka toteuttamaan "tunnin kauppareissut" teemaa eli projekti, että en koko viikolla käyttäisi kauppareissuun aikaa tuntia enempää. Säästämään siis aikaa, sen lisäksi että säästäisin euroja. Suunnitelma meni siinä pieleen, kun piti sittenkin lähteä hakemaan jotain muutakin, ja kokosin painavan korin Lidlissä. En tiedä miten siinä niin kävi, taisi olla heräteostospäivä. Ei se haitannut, mutta turha siinä vaiheessa enää yrittää teemoja. Oli samalla hyvä hakea 6 kiloa paseerattua tomaattiakin Prismasta. Ostoksiin meni rahaa siis normaalia enemmän viikossa, aikaakin meni reilusti yli tunti, mutta seuraava kauppareissu oli edessä vasta tänään kun bataatit uhkasivat loppua.  Muok.lisätty ensilumikuva, 21,03 € Ruukkubasilika 2 purkkia ...

WFPB - Ruokaostokset 80 € - Syyskuu 1 j a 2 - Tuoreostokset

 Tässä listalla on vain suurin osa, hedelmät, vihannekset, perunat.  Kuivakaappiin keräilin myös taas kaikenlaista, mutta niistä lisää toisessa postauksessa. = 8,97 € Paseerattu tomaatti 2 x 0,98 €/500g = 1,96 €/kg Maribel mansikkahillo 1,35 € Vemondo soijajogurtti 2 x 1,25 €/500g = 2,50 €/kg Omena punainen 0,198 gx 2,49 €/kg = 0,49 € Omena vihreä 0,134 g x2,59 €/kg = 0,48 € Alesto pähkinä-hedelmäsekoitus 2,19 € Elokuvaevääksi hain Lidlistä pussin pähkinäsekoitusta.  Ja omenaa. Tein pakasterasiaan omenalohkot, ja pähkinää laitoin pieneen pussiin. En sitten syönyt elokuvissa mitään, mutta hyvä olla mukana. Jos ei olisi, niin varmasti kaduttaisi. = 7,02 € Banaani 1,128 kg x 1,49 €/kg = 1,68 € Omena Juliet luomu 0,555 kg x 3,19 €/kg = 1,77 € Yleisperuna pesty 1,392 kg x 0,79 €/kg = 1,1 € Pakattu kiinankaali 0,417 kgx 3,79€/kg = 1,58 € Porkkana 0,89 €/kg  Jos ei keksi mitään erikoisempaa, niin näistä tulee jo ruoka. Peruna-porkkanakeitto, ja kiinankaali salaattina. Jälki...

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo ...

WFPB - Ruokasuunnitelma - Syyskuu

Ruokasuunnitelma syyskuun puolella.  Laitetaanpa nyt syyskuulle vielä jotain, mitä ei elokuussa tullut mainittua. Sekään ruokasuunnitelma ei ole vielä vanhentunut, kaikki kasvikset ja ainekset varmasti löytyvät kaupasta.  Nyt olen innoissani selleristä ja lantusta. Punajuuriakin olen alkanut miettiä. Syy miksi suunnitelmat etenevät niin hitaasti on, kun ei ehdi syömään kuin sen viisi kertaa päivässä. Yksi ruoka riittää kauan. Toisaalta suunnitelmaahan ei ole pakko noudattaa joka päivä. Ottaa idean sieltä, toisen täältä. Kaupasta voi hakea mitä sattuu edullisesti olemaan tarjolla. Mietin ensin tarvitaanko tässä mitään suunnitelmia, mutta voihan se olla silti kiva. Maanantaista lähtee,  Kurpitsapata Kaupassa on tarjolla erilaisia kurpitsoja, nyt oli kotimaisiakin ja alle 3 euroa kilo. Viimeksi kun ostin tällaisen hienon hokkaidokurpitsan, paistoin sen ensin kokonaisena uunissa koska en omistanut yhtään puukkoa, millä sen olisi saanut helposti halkaistua. Hokkaidokurpitsan ...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaitoa.  Kattilassa tai haudutuspadassa ei varmaan ole niin tarkkaa, onko nestemää...