Siirry pääsisältöön

WFPB - Huhtikuun kokkailuita - Ruokavalio - Terveiset blogista 1 v.

Katsotaan mitä muita ruokia olen laitellut, kympin ostoskorikokkailuiden lisäksi. Niitähän jo esittelin kolmessa edellisessä postauksessa.

Lyhyt tarina alkuun:

Jos joku lukija hyppää tähän internetistä, eikä tiedä mistä on kyse, hän voi ihmetellä. Onko tämä niitä ihmedieettejä, joita jaksaa noudattaa kaksi viikkoa ja sitten paino palaa takaisin? 

Monia kysymyksiä voi herätä, kun näkee että kuvissa seikkailevat kaali, porkkana ja kaurapuuro.

Kyse on siis WFPB - ruokavaliosta. Kokonaisia kasviksia, ei lisättyä prosessoitua rasvaa. Mahdollisimman vähän prosessoitua ruokaa muutenkin. Eläinproteiinien nauttiminen minimissä, tai kuten itselläni, että en syö niitä mieluiten ollenkaan. 

Tärkein asia joka tästä tekee ruokavalion on se, että nämä mainitsemani periaatteet estävät ainakin itselläni oikeastaan einesten käytön. Vaikka ostaisi vegaanisia eineksiä, katsopa valmistusaineluettelo. Siellä lukee lähes aina, että rypsiöljy, kookosöljy, tai muu. Ja myös muita, kuten suola, sokeri.

Mitä sillä on sitten väliä? 

Se, mitä itselleni tapahtui jo alle kolmessa viikossa, jopa muutamassa päivässä osa, riitti todistamaan sen, että tästä ei nyt ole enää paluuta entiseen ruokavaliooni. 

Ensin aloin pelkästään vegaaniselle ruokavaliolle. Olo parani.

Sitten sain selville tästä WFPB- ruokavaliosta, tein elämäni vielä hankalammaksi kokkaamista ajatellen, mutta tulokset olivat sen arvoiset. Hankaluudeksi voisi mainita sen, että teen ruuat melkein alusta itse. Hyvänä puolena toisaalta se, että tiskaus ja siivous ovat helpottuneet. Lisäksi rajattu ostoslista helpottaa kauppareissuja, ei tarvitse kaikkea harkita.

Kaikkea olen joutunut toki opiskelemaan senkin jälkeen, kun tein päätöksen. 

En ollut mikään mestarikokki koskaan aiemminkaan. En osannut tehdä sämpylöitä. Vihannekset ja perunat itivät ja pilaantuivat jääkaapin vihanneslokerossa. 

Joskus ennen kotoa poismuuttoa teininä osasin vielä kokata. Äidin opetukset ja köksäntunnit olivat tuoreessa muistissa. Kaikki katosi vuosien varrella, ja piti opetella jokainen perusasiakin uusiksi. 

Lisäksi kaikki ruokalajit mitä osasin tehdä, perustuivat tarkemmin tarkasteltuna liemikuutioihin (sis.palmurasvaa, suolaa ym), voihin, kanamunaan, kermaan tai ruokakermaan ja suolaan. Eipä sitten muuta, kuin opettelemaan. Ja ennen kaikkea, että miten saada arki toimimaan.

Ilmasto, hävikkikysymykset, eläinten kohtalo, tuotanto ja kaikki. Ne olivat mielessäni usein ennenkin, mutta nyt ne ovat korostuneet entisestään ja ajattelen paljon niitäkin asioita, ja kyllä tämä ruokavalio varmasti on melko suotuisa niitäkin ajatellen.


Mitä huhtikuussa ruuaksi:





Hävikkiomenoista tein keitoksen. 

Muffinsseja ja banaanikeksejä on pakastimessa jo riittävästi vähäksi aikaa, joten en päässyt näistä muuten eroon.



Keitokseen sekaan leivontataatelia, rusinoita, kanelia ja vaniljasokeria.




Pellavansiemenrouhetta ja mustikoita. Omenakeitos kävi hyvin nyt puuroon, että sai tuota pellavarouhettakin syötyä. Se olisi muuten hieman kuivaa, eikä järin hyvän makuistakaan.

Omenakeitosta en voi kehua siten, että se olisi maailman paras ja maittavin puuronkastike.

Lähinnä vain keino saada hyöty irti kuivahtaneistakin omenoista. Tämän voisi muuttaa sekahedelmäsopaksi lisäämällä kuivattuja tai muita hedelmiä lisää.




Tässä kiehuvat aamupuuro ja punakaalista, porkkanasta ja punajuurista keitos. Laitoin siihen 

  • tulista kastiketta, 
  • oreganoa, 
  • punaviinietikkaa, 
  • inkivääriä, 
  • pippuria 
  • kurkumaa.





Näitä kaaliporkkanakeitoksia olen nyt tehnyt monta. 





Pakkasessa on paljon itse leivottua leipää ja sämpylää, mutta hapankorppu on kiva herkku joskus.

Tahini sopii tosi hyvin, mutta en ole nyt ostanut sitä.

Päällä juustonkaltainen vegaaninen kastike, jota teen usein yleiskastikkeksi purkkiin. Se käy perunoihin ja muihin, leivän päälle ja pitsaan.





Ei välttämättä mikään onnistunein pitsa, jonka olen tehnyt.

Mutta mitä opin. Tästä lähtien teen niitä pitsataikinapalleroita valmiiksi pakastimeen, ja nyt tein jo pari. Kun pitsaa alkaa mieli tekemään, niin ei aina haluaisi vaiherikasta urakkaa. Tehdä ensin taikina, antaa sen kohota,
tehdä kaikki kastikkeet ja täytteet, tomaattikastikkeet. Sitten vielä odottaa paistumiset.

Ihan hyvin voisin tehdä nämä useammassa erässä etukäteen.



Lättyjä olen paistellut, mutta sitten paistinpannun pinnoite alkoi hilseilemään. 

Se onkin palvellut hyvin jo vuodesta 2019 tai 2020, joten ilmeisesti ihan odotettavissa oleva asia näille pinnoitetuille pannuille.

Viimeiset lätyt vähään aikaan. Uusi pannu pitää hankkia. Harmittaa, koska eihän se mitään kovin järkevää ole. Että esineet eivät kestä loppuelämää. En ole koskaan pinnoittamattomassa pannussa yrittänyt lättyjä paistaa ilman rasvaa. En muutenkaan tiedä, auttaisiko rasva, kun enemmän se ennen ainakin paloi kiinni.




Innostuin keittämään riisihiutaleista puuroa.

Tuli tosi hyvää, kun keitin ensin veteen, mutta lisäsin loppuvaiheessa soijamaitoa.

Sain maitoisuutta ja kermaisuutta puuroon ilman, että se kuitenkaan palaa herkästi pohjaan.



Spagettia ja kastiketta, sekä pula-ajan juurikassalaatti.

Näitä juuresraasteita muistan aina välillä tehdä. Spagetti on Rainbow- täysjyväpastaa. 

Mielestäni se, ja Lidlin täysjyväpasta ovat parhaita ja edullisimpiakin vaihtoehtoja jos haluaa enemmän kokojyvää.



Ranskalaisia teen usein, ja niin tein huhtikuunkin aikana. 

Leivissäni tai sämpylöissäni eivät kurkut tahdo oikein pysyä, joten keksin liimata ne ketsupilla ja leikata leivän kurkkuviipaleen ympäriltä paloiksi. Cocktail-leipiä.

Cocktail-tikunkin voisi laittaa pystyyn keskelle, niin varmasti pysyisi hetken aikaa kurkku päällä. En ole muistanutkaan miten käteviä ne tikut ovat monessa. Eväsrasioissa varsinkin. Voi ottaa hedelmiä rasiasta.






Vaikka tämä tulikin jo esiteltyä viimeisimmässä kympin viikko - postauksessa, niin pakko laittaa vielä tähän kuva. 

Tämä oli koko huhtikuun lempiruokiani. Täytyy hakea lisää riisiäkin, että saan tehdä lisää.

Vihreitä linssejä ja porkkanaa, jotka esikeitetään. Sen jälkeen riisiä, johon imeytetään vesi ja lopuksi lisätään purkki paseerattua tomaattia, 1- 2rkl tomaattisosetta, ketsuppia tai pikku loraus etikkaa maun mukaan, ehkä ripaus sokeria.

Mausteeksi Garam masala - maustesekoitusta, suolatonta, ja lisäksi paprikajauhoa ja persiljaa.

Chilikin voisi sopia.


Starch Blastereita eli tärkkelyspannuja olen tehnyt vähän väliä.

On niin helppo ruoka, ja vaihtelua saa mausteista. Teen välillä currymausteella, ja välillä käytän yrttejä kuten basilika, oregano ja persilja. 

Tulista, pippurista ja tomaattista. Salaattina punakaalta.



Pakkasta syön tyhjäksi nyt, ja sieltä löytyivät komeat pula-ajan kahvisarvet, rasvattomiksi muutettuina.

Herkkuna on mennyt myös mämmiä tässä kuussa. Siitä ei ole nyt kuvaa, koska ei siitä tule mitään hyvää kuvaa, ainakaan minun kamerallani.

Lopuksi:

Olen suunnittelemassa muuttoa, joten alkaa operaatio nimeltä kaappien tyhjennys. Samalla yritän pitää ruokakulut pieninä. Tilaan hulppean muuttoauton.

Olin innoissani kympin testailuista, ja ajattelin että olisin voinut jatkaa eri suuruisilla budjettikokeiluilla.

Oikeasti en toki voi ostaa paljoa mitään, kun ruokaa on valmiiksi kaapit täynnä. Joten saa nähdä, mitä saan aikaiseksi. Nyt jo lyö vähän tyhjää, kun kymppitestailuiden jälkeen tuntuu kaikki niin kalliilta. Tuoreet vihannekset varmaan loppuvat, ja niitä osaan sentään ostaa.

Ruokaostospostaushan tässä kohta myös pitää laatia, kun olen seurannut tämän kuun ruokamenoja.

Huomasin, että blogillani tuli vuosi täyteen. Perustin tämän jo ajat sitten, mutta vasta viime vuoden huhtikuussa aloin säännöllisesti päivittää. Katson siis tämän olleen siitä asti käynnissä varsinaisesti.

Jokin juhlajulkaisukin voisi olla paikallaan, jossa esittelen blogin tekoa ja vaikka mitä..koiria, jotka ovat hyvinkin tässä hyödyksi olleet. Ainakin saaneet minut nousemaan penkistä.

Onko toiveita? Mitä voisi juhlajulkaisu käsitellä? Usein kysytyt kysymykset? Niitä tosin ei ole kysytty paljoa. Mitähän sitä keksisi?

Voisin kertoa blogin tekemisestä, mutta vain tietysti tämän blogin. Minulla ei ole harmainta aavistusta, miten tehdään blogi joka menestyy esimerkiksi taloudellisesti tai muuten. Bisnesidea tämä nyt ei ole, enkä ole ajatellut kaupallistaakaan. Olin tosin blogit.fi - sivulla 10 parhaan ruokablogin joukossa, mutta sieltähän tipahdin kymppiseikkailujeni jälkeen. Instatili on pääasiallisesti aika hiljainen. Ehkä kuvat vähän epäsointuvia.


Blogia pitäisi jatkuvasti parantaa. Esimerkiksi indeksisivu voisi olla hyvä tai jokin luettelo koska luulen, että joitakin reseptejä on vaikea hakusanoilla löytää.

Itse olen tämän blogin suuri käyttäjä, koska unohdan omat reseptini jokaisen kokeilukerran jälkeen, ja alan sitten niitä myöhemmin kaipaamaan. Lisäksi välillä en keksi ideoita, mitä tekisin ruuaksi.

Tänne heti selailemaan, niin kohta on jotain pöhisemässä hellalla. 

Otan B12, jodia ja D3- lisäravinteita muistin ja jaksamisen tueksi, ja ne tekevät varmaan voitavansa.



Hyvää torstaita, ja toivottavasti oli kiva pääsiäinenkin!

Kiitos kun tulit lukemaan, ja toivottavasti löydät hakemaasi inspiraatiota, reseptejä, kuvia tai muuta.

Tällä ruokavaliollahan ei tokikaan ole pakko pelkästään säästää ruokamenoissa, siis ruokavalion puolesta, vaan se on ihan omaa lisäystäni. 

Joka tapauksessa, toivottavasti menee hyvin.

Kommentit

  1. Kiva olisi lukea esim. maustamisesta/mausteista. Miten olet ottanut ne haltuun, miten tiedät käyttää juuri tiettyjä mausteita. Itselle mausteet ovat yksi ruoanlaiton vaikein asia, joten on kausia, jolloin lähes ainoa käyttämäni mauste on suolan lisäksi mustapippuri. Tai sitten mätän kattilaan vähän mitä sattuu.
    Terv. PS

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä idea! Kiitos kun esitit toiveen, teen kyllä mielelläni juttua mausteista. Voisin esitellä mausteita ja ajatuksia niiden takana, mihin käyttää ja mistä ideat peräisin. Eri ruokia ym. Kiva alkaa miettiä tätä asiaa, alan ensi tilassa ottaa kuvia jo lisää!

      Mausteet ovat moninaisia, kauppojen hyllyille ilmestyy jatkuvasti myös uusia sekoituksia, ja välillä ihmettelen itsekin niitä. Olen ostanut mausteita erilaisten reseptien innoittamana, ja osa uhkaa välillä jäädä käyttämättäkin. Hyvä idea käydä maustekaappia läpi nyt.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB- Ruokaostokset 35 € - Joulukuu 4 - 143 €/kk

Tässä ovat viimeiset ruokaostokset ennen vuoden vaihtumista. Ostosten jälkeen uudenvuoden selostus ruokakuluissa säästämistavoista, ruokavalion koostamisesta, pähkinäräntti ja muutama kuva. Myös ruokasuunnitelma. Kaksi kauppareissua: Jouluaattona kävin Lidlissä. Ilman kauppalappua. Hedelmiä ja perunaa lähinnä. Valtava lanttu.  Toinen kauppareissu oli 29.12. Olin jonnekin lähdössä mutta auto ei lähtenyt käyntiin, akku laturiin ja lähdin jalkaisin lähikauppoihin. K ja S. Kestokassi ja muovipussi. Lidlistä ekan kauppareissun perunat 2 kg, 0,59 €/kg = 1,18 € Lanttu 0,990 kg x 0,49 €/kg = 0,49 € Lidlissä olivat lanttu ja porkkana alennuksessa.  2 kg porkkanoita 0,4 €/kg =  0,79 € 10,21 € Banaani reilun kaupan 0,824 kg x 1,79 €/kg = 1,47 € Persimon 1,374 kg x 2,16 €/kg = 2,97 € Kartanon salaatti 1,69  Luomu klementiini 2,98 €/kg 500g = 1,49 € Luomu appelsiini 1kg 2,59 € Kartanon salaatti ei ollut yhtä sievää joulukukkana purkissa, kuin Ruustinnan salaatti.  Ihan hyvä ...

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Tammikuu 2

Tässä tammikuun ruokaostoksia. Ostoskorit sekä Lidlistä että Prismasta. Laitoin selostuksia mitä näistä voi nyt tehdä, ja linkin reseptipostaukseen. Reseptit ilman lisättyä rasvaa, ja vähäsuolaisesti ja -sokerisesti, sekä ilman eläinkunnantuotteita, vegaanisia. Lidlistä ensin 32,78 eurolla, Prismaan lähdin koska sieltä saa kaskinauriita. Prismaan meni 11,67 €. Ostoskorivertailu ei nyt kerro kumpi kauppa on halvempi, kävin muuten vain molemmissa. Lidlissä mietin otanko kärryn vai korin, ja päädyin koriin koska se toimii ostosrajoittimena. Jos en jaksa kantaa ostoskoria kassalle, niin sittenhän ruokaa on enemmän, kuin yksi ihminen tarvitsee viikossa? Ajatellen mitä on jo kotona valmiina. Kori tuli niin täyteen, että jouduin pakastevihannekset kantamaan toisessa kädessä. Se on heräteostosten varma merkki. Tärkkelyspitoisia siis on, hiutaletta, spagettia, papua, jyviä ym. Siksi ostin vain 6 kiloa perunaa ja pari pussia pastaa. Niistä ei tule viikon tai kahden viikon kalorit, vaan ne riittä...

WFPB - Basilika-tomaattikastike

Basilikaa, tomaattimurskaa ja lisämausteeksi pippuria. Makeutukseksi voi käyttää ripauksen sokeria, miksei vaikka leivontataateliakin, jolloin kastike pysyy täytenä kokokasvisruokana. Kiinankaalia ja punaisia linssejä lisäämään rakennetta. Mehevät pavut ja kikherneet tekevät ruoasta vielä mielenkiintoisemman. Basilika-tomaattikastike 2 porkkanaa pätkä kiinankaalia 1-2 ruukkua basilikaa, lehdet cayennepippuria, mustapippuria maun mukaan makeutusta: taatelia, sokeria tai maustekastiketta  2 purkkia tomaattimurskaa, tai paseerattua linssejä, papuja, kikherneitä, valinnan mukaan muita pois käytettäviä vihanneksia, esim. salaatti, omena Kastikkeen kanssa perunat, spagetti, makaroni, riisi, tai kauraryyni/muu jyvä. Tai vaikka kaikki. Porkkanat raastetaan joko hienolla tai karkealla terällä. Voi pilkkoakin. Porkkana toimii myös makeuden lisääjänä. Kiinankaali pestään ja silputaan. Jos päättää käyttää taatelia makeutukseen, tomaattiruuat usein tarvitsevat lisämakeutusta, niin ne voi lisätä...

WFPB - Lanttu-perunavuoka - Härkäpapurouhe

Tämän nimi saa nyt olla lanttu-perunavuoka, vaikka sisältääkin myös porkkanaa ja härkäpapua, vettä ja mausteita. Porkkanat, lantut ja härkäpapurouhe esikeitetään kattilassa, maustetaan, laitetaan vuokaan perunoiden kanssa ja vettä tarpeen mukaan. Härkäpapurouheelle on käsittely ja sekin kerrotaan tässä postauksessa. Eli ne huuhdotaan pari kertaa ensin. Tilalle käy myös muut, tölkkipavut tai soijarouhe, linssit, en juuri nyt testannut mutta eiköhän. Pari lanttua, joista kunnon viipale lähti myös raasteeksi tai salaatiksi. Ei tarvitse sitten ruuan kanssa stressata erikseen salaattia. Porkkanaraastekin on kiva, ja perunaakin voi jonkin verran popsia raakana, jos ei mitään vatsaoireita ole siitä tullut. Ruokajuomaksi sopi puolukkatuoremehu, eli blenderiin puolukoita ja vettä. Sokeria ripaus, jos käyttää. Lanttu-perunavuoka Lanttua Porkkanaa Perunaa n. 2-3 dl härkäpapurouhetta Vettä Mausteet: 1-2 tl persiljaa, tai rkl 1/2 tl oreganoa 1/2-1 tl mustapippuria, maun mukaan 1/4 tl maustepippurij...

WFPB - Ruokasuunnitelma - Tammikuu 2025

Ruokasuunnitelman paikka, että näkee mitä voi tehdä.  Vihannekset jotka ovat suunnitelman pohjana, eli mitä on tallella aiempien ja viime kauppareissun jälkeen: 4 porkkanaa 1 lanttu + lantun palasia 1 iso nauris 2 bataattia, isoa 2 kiinankaalia 2 juuriselleriä 2 ylimennyttä omenaa 1 soijajogurtti puoli purkkia vaniljasoijajogurttia  Raakasalaatiksi ja tuoreeksi vitamiiniksi on kiinankaalia, 2 omenaa, 3 tomaattia ja lanttu, ja pakastemarjoja.  Perunat ja tärkkelyspitoiset ovat tavallaan kuin juokseva vesi, niiden loppuminen ei tule ruokasuunnitelman esteeksi ja siksi luetteloin vain vihannespuolen. N. 20 perunaa, haen lisää jos loppuvat K-Marketin digitarjouslehdessä oli kaali euron kilo. Oli myös 1 €/kg tarjous perunoista, en tiedä oliko perunatarjous kaikissa K-Kaupoissa vai vain täällä. Siitä saisi salaatti- ja perunamäärää lisättyä jos noutaisi ne talteen. 1. Maanantai Palsternakkapihvit .  Raastettua palsternakkaa sekoitetaan muusattuihin palkokasveihin kuten mu...

WFPB - Ruokaostokset 62 €- Tammikuu 1

Tammikuun ensimmäisen viikon ruokaostokset.  Kaksi reissua samana päivänä viikko sitten, ensin kauppareissu, ja sitten piti jossain muualla käydä ja kävin ohi kulkiessa vielä jotain haalimassa Lidlistä mukaan. Siksi on taas kahdet kaupat käytynä. Ostelin vähän ulkomuistista mitä sattuu, vaikka kotona olisi jo valmiina. Varauduin siihen, ettei kiinnosta käydä kaupassa välttämättä ollenkaan pariin viikkoon. Toisekseen halusin ottaa realistisen kattauksen vuoden vaihteen aloitukseksi, ja nähdä paljonko sellainen maksaa, eli markettihintainen ostoskori vakiotuotteita. Tärkkelyspitoisia pariksi viikoksi, palkokasviosastoa, marjoja kilo, ja mausteita ym. ketsupit ja sinapit.  = 6,23 € Perunapussi Prismasta jauhoinen 2kg, 0,9 e/kg   = 1,79 € Perunapussi Lidlistä yleisperuna 2kg 0,85 €/kg=  1,69 € Bataatit Lidlistä tarjouksessa 1,536 €/kg x 1,79 €/kg = 2,75 € 5,536 kg tärkkelyspitoisia juurikasveja. = 10,67 € Kotimaista kaurahiutale 1 kg 0,98 €/kg Xtra Pikakaurahiutale...

WFPB - Ruokaostokset 12 € - Tammikuu 3, 126 €/kk

Tässä loput tammikuun 2025 ruokaostokset. Hintapohdintaa ja laskelmia perunasta ja kauramaidosta, mitä ne tulisivat maksamaan vuodessa ja paljonko niitä voisi mennä. Pakolliset vitamiinit ja lisäravinteet piti hankkia, niistäkin kuva. Ruokasuunnitelmaluonnos mitä lopuista voisi tulla, mitä on jäljellä tammikuussa. = 5,27 € Yleisperuna 2 kg, 0,90 €/kg = 1,79 € Jauhoinen peruna 2 kg 0,90 €/kg = 1,79 € = perunat yhteensä 3,58 € Porkkana 2 kg 0,85 €/kg = 1,69 € Perunat olisivat Salessa maksaneet reilusti yli 2 euroa säkki, kilohinta varmaan jopa 1,25 euroa. En muista, enkä ottanut kuvaa kun kävin, mutta jossain Salessa maksoi verkkokaupan mukaan jopa 1,23 €/kg. Eli kaksi kahden kilon säkkiä olisi tullut lähikaupassa maksamaan 4,90 €.  Säästin 4,90 - 3,58 €  = 1,32 € ostamalla Prismasta perunat. Jos käyttäisi vaikka 6 kiloa perunaa viikossa, se olisi vuodessa 312 kiloa. 0,9 kilohinnalla 280,8 € Jos peruna maksaa 1,25 euroa kilo, 6 kg perunaa viikossa vuoden on 390 ...

WFPB - Lanttuperunasose - Keitto

Tämän lanttuperunasosekeiton tein valmiista lanttusoseesta. Itse keittämällä pitää kuoria ja paloitella lantut, ja keittää niitä kunnes ne ovat aivan kypsiä. Sitten soseuttaa. Muusata ehkä ilman vettä ensin, ja lisätä vettä takaisin. Kaupan valmiit soseet ovat se valmistuote mihin turvaudun, vaikka yleensä teenkin mielelläni alusta asti monet ruuat.  Maksavat noin 4 euroa kilo yleensä, ja joulun mentyä tarjouksesta usein puoleen hintaan tai jopa eurolla. Tänään 2.12.2023 S-kaupassa oli 3,49 €/kg. Ks. myös  rieskat , jotka voi tehdä ylijääneestä lanttusoseesta tai lanttulaatikosta. Lanttulaatikko uunissa löytyy täältä . Lanttuperunasose: Kaadoin lanttusoseet kattilaan. Lisäsin vettä sen verran, että sose notkistui helpoksi sekoittaa. Ellei vettä lisää, sose alkaa kiehuessaan räiskyä ja pulputtaa. On hyvä olla haihtumisvaraakin. Loraus siirappia ja ripaus mustapippuria. Annoin lanttusoseen kiehua miedolla lämmöllä. Sekoitin välillä. En ottanut mitään tarkkaa kellonaikaa ylös. V...

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myösk...

WFPB - Riisi ja pavut - Punainen suippokaali, vihannekset

Vanha hyvä "rice and beans" tai suomeksi riisi ja pavut, joka on helppo ja yksinkertainen ruoka. Riisin ja pavut voisi tehdä monellakin tavalla, ja eri kulttuureissa on sille omat historiansa ja perinteensä. Tämä on yksinkertaistettu ruokaidea siitä. Kun seisoin miettimässä mitä laitan ruoaksi, joku olisi voinut luulla että kehitteillä on erityisen mullistava ruokaresepti.  Saattaa olla että olikin. Tämän aikaansaaminen oli niinkin lujan aprikoinnin takana, ja halusin laittaa tämän siksi ylös ja kertoa eteenpäin. Koko ajan mietin, mitä laitan suippokaalin kantaosasta, ja mitä tulisi porkkanoista. Kun homma ei edennyt muistin viimein, että näinhän se kaali vaihtaa hiippakuntaa vartissa.  Vihannekset voi keittää, höyryttää tai vokata paistinpannulla. Tai paistaa uunissa. Nyt laitoin höyryttymään.  Puuroutuva riisi kuten jasmiiniriisi voi olla hyvä pestä ennen keittämistä, jolloin se ei vaahtoa niin paljon. Käytin riisinkeitintä, ja ne voi keittää kattilassakin. Riisit voi k...