Siirry pääsisältöön

WFPB - Mitä ruokia 10 € viikkobudjetilla? - Esimerkkiostoskori I - Kokkauskokeilut

Pohdin kympin/viikko ostoslistaa WFPB-ruokavaliolle edellisessä postauksessa.

Nyt näytän, mitä ruokia laitoin tällä viikolla kympin ostoksista. 

 Kauppoina lähikaupat, K-market ja Sale.

  • 10 euroa rahaa, 7 päivää
  • 2000 kcal päivässä + tuore vihannes
  • ei allergioita
  • ei eläintä
  • ei rasvattua, suolattua ja sokeroitua, vaan itse laitettua 
  • mausteeksi ne, mitä kaapissa sattuu olemaan. Pippurit, ketsupit, hiivat, tomaattisoseet, ja jos pakkasessa on esim. marjoja

Ostoskorin keräsin ravinnon suhteen ajatellen kahta kategoriaa : energianlähteet (tärkkelys kuten perunat, hiutaleet) ja vihanneksista tuoretta vitamiinia. 

Halvimmat vihannekset kaupoissa olivat sipuli, porkkana ja kaali. Eniten varsinaisia kaloreita mahtui kymppiin valitsemalla hiutaleita ja jauhoja energianlähteeksi. Lisäksi perunaa, jos mahtuu.

Ensimmäinen kympin setti:





  • 2,19 € hiivaleipäjauho 2kg
  • 1,15 € kaurahiutale 1 kg
  • 3.18 € 2 kg keräkaali  1/ kpl= 2kg (1,59 /kg)
  • 3,56 € 4 kg perunaa, 0,89 €/kg

=10,08 € (huhtikuu -22)

Salen ostoskoriin sai netissä valittua vain kahden kilon kaalin. Siksi kymppiin ei mahtunut pikkulisukkeita, kuten omenoita tai banaaneita. Jos löytyy pienempi kaali, saa omenoita ja banaaneita lisäksi, kunnes kymppi on täynnä.  Pienen kurkun, suolakurkun tai sipulinkin saattaisi pystyä ottamaan, jos rahaa jää. 


Kalorit:



Tässä Finelin ruokapäiväkirjasta otettu kuvakaappaus.

Ostoksista saa 14723 kcal, joka jaettuna seitsemällä päivällä on 2103 kcal päivässä. 


Kympin aineksista ruokaa:



Kotona olivat jo vastaavat tuotteet, joten sitten vain kokkaamaan.

Leikin, että kympillä nyt olisi saanut lisäksi banaanin ja omenan. Kurkkua ja sitruunaakin, miksei.

2000 kcal päivässä voi toki olla liian tiukka kaloribudjetti. 

Ei voi tietää, miten paljon mikäkin imeytyy todellisuudessa. Tämä ei siis ole mikään ainoa totuus tästä asiasta.

Mutta jatkamme siitä huolimatta.

Kastike ja potut: 

 


Perunat kiehumaan, ja kaali paloiksi. Kaalista tuli kastike. Tomaattisosetta kuivakaapista. Kastikkeen salaisuus ovat mausteet, kuten inkivääri. Voisi laittaa kikherneitä ja muita vihanneksia lisäksi, mutta kympillä niitä ei nyt saanut. 

  • 1 rkl paprikajauhoa 
  • 3 rkl persiljaa
  • inkiväärijauhoa
  • mustapippuria
  • kurkumaa
  • ketsuppia 2 rkl 
  • soijakastiketta 1 tl
  • tomaattisosetta 1-2 rkl
Kaalikastikkeelle lisää ohjetta täällä.

Ellei tomaattisosetta ole, niin voi tehdä kaaliwokin.




Suurustin kastikkeen jauhoilla.

Hyvää oli. Todellakin. Pakkasesta puolukoita. Vastakeitetyt perunat ja runsasmausteinen kaalikastike. 

Sämpylät


Hiivaleipäjauhoista sämpylät/helpot leivät.

  • 5 dl vettä
  • 1,5 rkl kuivahiivaa
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • loput hiivaleipävehnäjauhoa, kunnes taikina sopiva
  • ripaus suolaa, maun mukaan
  • loraus siirappia tai ripaus sokeria, maun mukaan

Lusikoin pellille, annoin kohota 20-30 minuuttia, ja paistoin noin vartin.


Jälkiruuaksi ja evääksi keksit tai muffinssit

Banaanista ja omenasta tehtyjä kaurakeksejä. Muffinssiohjeella


Marjoja voi laittaa, jos sattuu pakkasessa olemaan. Omenanpalat ovat myös maukkaita, karamellisoituvat uunissa.



Tein osan muffinssivuokiin ja osan litteinä, koska ei kympin viikolla varmaan lähdetä ostamaan muffinssivuokia. 

Tykkäsin jopa enemmän litteistä.

Leivontataateli oli makeutuksena, ja lisäksi ripaukset sokeria ja vaniljasokeria. Teelusikalla ripottelin ja sekoitin vähän leivinjauhoa ja ruokasoodaa taikinaan. Ellei leivontataatelia satu olemaan, voi käyttää sokeriakin.




Tässä on vain illaksi ja seuraavaksi aamupäiväksi kastiketta ja pottuja, eli ei mitkään viikon ruuat vielä. Mutta runsas kattaus, siihen nähden että pääraaka-aineostokset ostettu vain kympillä.

Kaalista saa salaattia lisäksi, jos ei kaikki mene kastikkeeseen. Pakkaseen leipää ja muffinsseja, että saa joka päivä tuoretta.



Jauhojakin voisi paahtaa, ja tehdä edullisesti ruskean kastikkeen. Mausteeksi paljon maustepippuria, jauhelihamausteita ym.

Muitakin kastikkeita voisi tehdä, kuten juustoinen kastike. Linssit voi jättää pois, ja suurustaa kastike jauhoilla. Raikas sitruunainen kastike yllättää sekä maullaan että helppoudellaan. Jokapaikan kastike, joka ei muistuta mitään ruskeaa kastiketta tai tomaattikastiketta. Täysin uudenlainen tuttavuus. Löytyy tuolta, pitsaohjeen jälkeen.

Ruskeaan kastikkeeseenkin voi kuullottaa kaalia tai sipulia, ilman öljyä tietysti. Laita vihannekset ensin kuumalle pannulle, että paistopinta muodostuu, ja hallitse vedellä sitten paistumista, höyryttymistä ja kuullottumista ettei ala palamaan. 




Ruokia, joita näistä aineksista voisi tulla:

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm

WFPB - Muffinssit - Omena, kaura ja mustikka - Ilman leivinjauhettakin onnistuu

Tämän muffinssiohjeen avulla pääsevät myös kolhuiset, ylimenneet, tai liian happamat omenat hyötykäyttöön.  Jos omenoita ei ole tarpeeksi, voi käyttää lisänä ylikypsää banaania tai omenasosetta purkista. Muffinssit maistuvat eväänä, ja kahvin tai teen kanssa. Näitä voisi myös ajatella kaurapuurona pakattuna taskukokoon, ja helposti käsiteltävään kääreeseen. Tai: Voit myös jättää muffinssipaperit pois, ja tehdä litteitä keksin mallisia leivonnaisia. Makeuttamiseen voi käyttää taatelia, banaania, tai sokeria. Rasvaa ei tarvitse laittaa.  Kokeilin, tarvitseeko laittaa ruokasoodaa ja leivinjauhetta. Tein muffinssit ensin leivinjauheen ja ruokasoodan kanssa. Toisena ilman kumpaakin ainetta. Sattumiksi voi laittaa marjoja ja rusinoita. Laitoin mustikkaa ja rusinoita näihin.  Huom: Kokeilin kerran myös mansikoita, ja yllättäen ne eivät sopineet. Toisiin muffinsseihin sopivat,  joten ihmettelen suuresti. Suosittelen siis kuitenkin näihin mustikoita ensisijaisesti. Idean sain näiden tekoon  Fl

WFPB - Sämpylät - Litteät leivät - Peltileipäresepti

Helpot sämpylät ilman vaivaamista ja pyörittelyä. Nämä onnistuvat joka kerta jollakin tavalla.  Sama resepti, kuin peltileivässä , mutta aloinkin kerran tekemään taikinasta litteitä leipiä.  Kaksi versiota, 1. ja 2, iso ja pieni taikina. Isosta, sämpylätaikina 1, tulee koko pellillinen ja sämpylät voivat kasvaa toisiinsa kiinnikin tilanpuutteessa, tavallisella uunipellillä. Ne voi sitten erotella toisistaan, tai tehdä kaksi eri pellillistä. Sämpylätaikina 1 1,5 rkl kuivahiivaa 500 ml vettä 1-2 dl kaurahiutaleita jauhoja kunnes taikina on sopivaa.  ripaukset suolaa ja sokeria, maun mukaan TAI Sämpylätaikina 2, pienempi versio 2 tl kuivahiivaa 300 ml vettä 1-2 dl kaurahiutaleita loput jauhoja ripaukset suolaa ja sokeria, maun mukaan Sekoitetaan ensin hiiva lämpöiseen 42 C veteen, kuivahiivan ohjeen mukaan, ja sinne sokerit ja suolat mitä käyttää. Sitten kaurahiutaleet, ja aletaan jauhoja lisäämään.  Jauhoja lisätään pikku hiljaa, kunnes taikina pysyy lusikassa hetken, muttei ole liian tö