Ei se auta, kukkakaalihommat jatkuvat vielä. Alkuviikosta se oli lähikaupassa kolme euroa kilolta. Missähän hinnoissa se näin perjantaina jo menee, ja joko kukkakaalitalkoot ovat ohitse? Mutta tämän postauksen pääasia onkin kastike purkissa.
Ainekset ensin, mutta kastikkeen reseptikään ei ole varsinainen aihe vaan se, että kastike on purkissa.
Tässä vegaanisen juustoisen kastikkeen ainekset, ettei tarvitse etsiä pitkien lorujen joukosta jatkossa:
- vettä
- linssejä tai kikherneitä
- sinappijauhetta n. 1/4 tl
- kurkumaa n. 1/4 tl
- ketsuppia
- sinappia
- tomaattisosetta
- sitruunaa, raastettua kuorta ja mehua, n. puolikkaan sitruunan esim.
- jauhoja
- ravintohiivaa (jos on)
Keittoaika riippuu, laittaako kuivia linssejä, vai esimerkiksi tölkkikikherneitä. Linssejä keitän ensin 10 min, ja lisään sitten muut aineet. Keittelen ja laittelen, kunnes se on paksua ja hyvää.
Jos laitan kikherneitä, ne muusaan sauvasekoittimella tai perunasurvimella. Kypsiä ei tarvitse keitellä.
Ainesten määrää voi muokata sen mukaan, miten paljon tarvitsee. Teen monesti puoli litraa vettä ensin, desi linssejä. Makuaineita lisään ja maistelen, onko hyvä. Kastike maustuu vetäydyttyään.
Paljon makua antaa sitruunanmehu. Dijon -sinappi olisi varmasti hyvä valinta myös.
Jauhot tulevat kastikkeeseen paksuuntumista varten. Kaksi ruokalusikallista on ollut hyvä määrä ensalkuun. Sen voi lopuksi suurustaa vielä lisäksi.
Kastikkeen väriä voi säädellä kurkumalla ja tomaattisoseella. Punaisempaa saisi varmaan jos laittaisi esimerkiksi paprikajauhoa vähäsen.
Ravintohiivaa olen pitänyt tärkeänä ainesosana, mutta nyt olen kaksi kertaa peräkkäin unohtanut sen laittaa. Kastike tuli silti syötyä ilman, että edes muistin sen unohtuneen.
Se, mistä olen nyt inspiroitunut lähes lattiasta kattoon, on yksi tubettaja minkä löysin heti, kun olin mennyt internetissä mainitsemaan sanan "extreme säästöbudjetti" tai jotain. Tube alkoi ehdotella kyseistä aihetta, ja löysin
kanavan jossa säästetään ruokakuluissa, Amerikassa.
Miranda teki kastiketta viikoksi, ja laittoi sitä purkkiin. Porkkanoista, perunoista, sipulijauheesta, valkosipulimausteista ym., blenderissä. Uskon, että moni voisi pitää siitä hyvinkin.
Teen tätä omaa, koska ei ole blenderiä, paitsi Lidlin minisurautin tms. Eikä sipulia eikä valkosipuliakaan tule.
Teen kastiketta purkkiin nyt. Purkit ovat siitä kivoja, että niistä on helppo kaataa. Rasiat ovat monesti itselläni ainakin muovikantisia, ja niistä on jotenkin vaikea aina ottaa.
Merkkaan päivämäärän purkkiin. Tiedän muuten alkavani kohta epäillä, joko kastike on pilalla.
Tekipä kukin kastikkeensa millä reseptillä vain, pääasia tässä ideassa on tarpeeksi hyvä kastike kaapissa, jolloin ei tarvitse sitä muuta ruokaa laittaa paljoa ollenkaan. Tarvitsee vain keittää pastat, perunat tai riisit.
Kasviruokavaliossahan on monta työllistävää tekijää, kuten pilkkominen ja kasvien kantaminen kaupasta.
Lisäkiemurana voi olla vähäsuolaisuus, prosessoimattomuus ja muut vastaavat.
Samaa kastiketta voi syödä leivän päällä, kuivan näkkileivän kanssa ja pitsan kastikkeena. Sen voi lopuksi sekoittaa mihin tahansa, jos sitä uhkaa jäädä vanhenemaan.
Ei tarvitse jokaisen rehun ja potun kanssa miettiä, mitä laittaisi. Aikaa ja energiaa säästyy roppakaupalla.
Kastike on hyvä tietysti olla sellaista, joka varmasti itselle maistuu joka tilanteessa.
Tässä annoksessa oli neljä asiaa, joita ei tarvinnut miettiä.
1. Porkkanat ja puolikas lanttu olivat pehmenemässä ja piti keittää ne.
Sosekeitto niistä ei onnistunut vaan oli lähinnä porkkana-lanttumuusi, joka maistuu makealle.
2. Perunat lensivät kattilaan, eikä polla säteillyt, tulisiko tehdä muusi vai mikä.
3. Jotteivät kukkakaalin murut leviä pitkin lattiaa ja leikkuulautaa, sekin vain kokonaisena kattilaan.
4. Puolukat lautasen reunalla, ja päivän marjansyönti sillä kuitattu.
Ruoasta ei tullut siis mitään, mutta kastike pelasti.
Kastikepurkillinen ei maksa paljoa mitään, jos sen kasaa perus kuiva-ainekaapin tarvikkeista.
Kiitos ja jatketaan pian.
Kaikille ei ehkä kastike purkissa ole uusikaan juttu, mene ja tiedä. Itse olen tosiaan siitä inspiroitunut tällä hetkellä, eikä inspiraatiota voi estää. Saisipa sen purkkiin, ja näinhän se kävi.
Kommentit
Lähetä kommentti