Siirry pääsisältöön

WFPB - Saako kympillä viikon ruuat? - Esimerkkiostoskori II - Kokkauskokeilut

 Toinen kympin setti

  • Hiivaleipävehnäjauho
  • Kaurahiutale
  • Perunat
  • Porkkanat



Toisessa kympin setissä oli muuten samat, mutta vaihdoin kaalin porkkanaksi.

Kilo porkkanaa oli K-marketissa 1,59 €, Salessa 1,49 €. 

Kahden kilon säkin saatavuus on vaihdellut täällä paljon.

Keitto:




Porkkanasta ja perunasta kokeilin tehdä keiton.

  • maustepippuri
  • mustapippuri
  • valkopippuri
  • laakerinlehti
  • persilja
  • loraukset soijakastiketta, sinappia ja ketsuppia



Porkkanat ja pippurit ensin kiehumaan hetkeksi.

Lisäsin sitten perunat. Jossain vaiheessa persiljaa, ja tarpeen mukaan lisää mausteita.

Keittoaika yhteensä varmaan 30 -40 minuuttia. Perunat eivät olleet nyt kovin jauhoista laatua, joka voisi keittoihin paremmin sopia. Ihan hyvä yleisperuna silti.



Tämä oli tosi hyvä ruoka.

Tarjoiluehdotukseen laitoin kurkkua ja leipää, sitruunan sekä puolukoita.

Sitruuna ei ollut kovin toimiva tässä keitossa. Sitruuna peitti kaiken, mikä keitosta olisi tehnyt kotoisan.
Makuasia tietysti, mutta en suosittele. C-vitamiinia vain mietin.

Kymppiin voisi mahtua sitruuna tai kurkku. Mutta mahtuisiko sitten enää banaania ja omenaa? En tiedä.





Tätä uskaltaisin tehdä isommankin kattilallisen, maittavuuden puolesta.

Tämä on "syö niin paljon kuin jaksat" - tyyppinen ruoka. Ei mitään annoskokorajoitusta, kuten ei kyllä muissakaan näissä ruuissa, ja mieluiten leipää lisäksi. 
 
Lätyt:



Jauhoista tulisi myös lettutaikina. Tein tämän nyt pannarireseptillä, johon tulee banaania.

Voisi tehdä myös pelkistä jauhoista ja vedestä. 

Hillon puuttuessa lättyihin käy myös sokeri.

Myöskin vehnätortillat varmaan onnistuisivat. Mutta mitä laittaa tortillan väliin? Kastiketta ja perunaa kait. Tai tulista, paistettua kaalimuhennosta paistetuilla perunoilla, sekä raastettua kaalta salaatiksi.

Peruna:



Muusi perunoista, nesteenä keitinvesi. 

Muusin päälle mitä mausteita sattuu olemaan.

Kurkkua leivälle, jos on.




Banaanikeksit kaurasta ja banaanista. Samat kuin muffinssit, mutta nyt ilman omenaa ja leivinjauheita. Muutama puolukka ja rusina.

Yksi muusattu pieni banaani tuotti neljä pientä keksiä.


Peltileipä, joka nousi liian kauan, levisi ja unohtui uuniin. Tuloksena oli hieman komeamman ruskea kuori.

Pelastui, kun pidin liinan ja leivinpaperin alla niin kauan, että pehmeni.

Leipä:


Näistä siis piti tulla ensin sämpylöitä.

Vaihtelua leivänkin puolesta, kun samalla reseptillä tulee kaksi erilaista leipää.


Tässä vielä ensimmäiset.

Peltileipäresepti on kiva, kun muuttaakin sämpylöiksi, tai leiviksi.

Helpompi ottaa evääksikin. Näissä oli sekin hyvä puoli, että syödessä ei kaivannut mitään levitteitä päälle.

Puuro:


4 dl kaurahiutaleita litraan vettä. Tulee puuroa useammallekin syöntikerralle. 

Löysä puuro ei mene herkästi paakkuun jääkaapissakaan, joten vettähän voi hieman lisätä.

Sekoitan usein kylmää vettä vispilällä könttiintyneeseen puuroon ennen jääkaappiin laittamista. Makuasioita taas.

Päällisiksi mitä sattuu olemaan. Jos ei muuta, niin porkkanaraastetta.





Toimi se puuro näinkin. 

Hiutaleista ja porkkanoista:



Tässä on kaurapaloja, joissa on porkkanaraastetta seassa. 

Sama kuin muffinssitaikina, mutta porkkanaraasteella, uunissa vuoassa. Tein porkkanaletut myös paistinpannulla ja tämän joulukalenteriin, ja sehän oli tosi hyvää.




Voi olla, ettei omenoita saa kympin ostoskoriin mahdutettua kuin yhden tai kaksi. 

Tai pitää valita, ottaako kurkkua vai omenaa, eikä molempia saa.

Peruna:



Kurkku ei viikkoa usein ole minulla säilynyt hyvänä. 

Nahistuneen kurkun paistan pannulla. Perunoita voi paistaa joko pannulla, tai uunissa. 





Kympin viikkoon tuo hyvän lisän, jos on valmiiksi kaikkea perustarviketta, kuten hiivaa, mausteita ja maustekastikkeita.

Perunasta ja jauhoista saa rieskat kyllä ilman hiivaakin.




Jos on kymppi enää rahaa, niin varmasti voisi hakea myös ruoka-apua, kuten EU-säkki. Siinähän olisivat varmasti jauhot ja hiutaleetkin.


Eilen kävin K-marketissa poikkeamassa, ja tein löydön:






Sinne oli tullut hävikkivihanneskäytäntö, jota ei ole ennen ollut. 

Hinta näille yhteensä 1,05 €

Vihanneksia ja hedelmiä on hyvä olla, varsinkin jos käyttää paljon jauhoja. 

Perunaan voi jopa keittämisenkin jälkeen jäädä C-vitamiinia. 

Kaikki jauhot, riisit ym, tarvitsevat sen vihreän lisän, kuten porkkanaa tai lehtivihreitä. Katsotaan löytäisinkö lisää jotain linkkejä vielä tueksi tälle käsitykselle, lisään niitä vaikka tähän tai seuraavaan postaukseen, jos löydän.


Ravinto:


Andrew Taylor - niminen mies testasi eloa pelkillä perunoilla, eikä hänelle ilmeisesti käynyt kuinkaan. 

Perunaa saa kympillä korkeintaan kymmenen kiloa nyt lähikaupoista, ja se ei riittäisi seitsemäksi päiväksi. 

Perunoillekin finelissä oli monia eri vaihtoehtoja, joista jokaisesta sai eri kalorit.

Mutta testailin nyt jotakin.

Olipas monta kuvaa. Seuraavissa postauksissa kokoan toisenlaisen ostoskorin, ja katson saisiko herneitä ja linssejä mukaan kuvioon.




Yksilöllistä aina, mikä imeytyy, mitä tarvitsee, mitä kuluttaa. 





Tässä vielä kaloreista kuvat finelin sivulta. Tässä porkkanan kera.

Jaoin proteiinilukemia seitsemällä, ja päädyin noin 70 g päivässä kieppeille.

En oikeastaan Finelin mukaan elä päivittäistä elämääni, mutta käytin sitä nyt vain testailuun.

Kiitos kun luit, palaamme pian tähän asiaan lisää.

Tässä vielä loppuun mielenkiintoista juttua kaloreista. Richard Wrangham kertoo, miten kaloreita selvitellään. En tiedä, miten asia on Suomessa. Mutta mielenkiintoinen haastattelu silti myös kokonaisuudessaan.

Samoista asioista oli hänen suomennetussakin kirjassaan "Tulella kypsennetty". Oli ihan mielenkiintoista juttua kaikenlaisesta ravinnosta ja evoluutiosta. Paljon lähdeviitteitä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Muffinssit - Omena, kaura ja mustikka - Ilman leivinjauhettakin onnistuu

Tämän muffinssiohjeen avulla pääsevät myös kolhuiset, ylimenneet, tai liian happamat omenat hyötykäyttöön.  Jos omenoita ei ole tarpeeksi, voi käyttää lisänä ylikypsää banaania tai omenasosetta purkista. Muffinssit maistuvat eväänä, ja kahvin tai teen kanssa. Näitä voisi myös ajatella kaurapuurona pakattuna taskukokoon, ja helposti käsiteltävään kääreeseen. Tai: Voit myös jättää muffinssipaperit pois, ja tehdä litteitä keksin mallisia leivonnaisia. Makeuttamiseen voi käyttää taatelia, banaania, tai sokeria. Rasvaa ei tarvitse laittaa.  Kokeilin, tarvitseeko laittaa ruokasoodaa ja leivinjauhetta. Tein muffinssit ensin leivinjauheen ja ruokasoodan kanssa. Toisena ilman kumpaakin ainetta. Sattumiksi voi laittaa marjoja ja rusinoita. Laitoin mustikkaa ja rusinoita näihin.  Huom: Kokeilin kerran myös mansikoita, ja yllättäen ne eivät sopineet. Toisiin muffinsseihin sopivat,  joten ihmettelen suuresti. Suosittelen siis kuitenkin näihin mustikoita ensisijaisesti. Idean sain näiden tekoon  Fl

WFPB - Riisi ja pavut - Punainen suippokaali, vihannekset

Vanha hyvä "rice and beans" tai suomeksi riisi ja pavut, joka on helppo ja yksinkertainen ruoka. Riisin ja pavut voisi tehdä monellakin tavalla, ja eri kulttuureissa on sille omat historiansa ja perinteensä. Tämä on yksinkertaistettu ruokaidea siitä. Kun seisoin miettimässä mitä laitan ruoaksi, joku olisi voinut luulla että kehitteillä on erityisen mullistava ruokaresepti.  Saattaa olla että olikin. Tämän aikaansaaminen oli niinkin lujan aprikoinnin takana, ja halusin laittaa tämän siksi ylös ja kertoa eteenpäin. Koko ajan mietin, mitä laitan suippokaalin kantaosasta, ja mitä tulisi porkkanoista. Kun homma ei edennyt muistin viimein, että näinhän se kaali vaihtaa hiippakuntaa vartissa.  Vihannekset voi keittää, höyryttää tai vokata paistinpannulla. Tai paistaa uunissa. Nyt laitoin höyryttymään.  Puuroutuva riisi kuten jasmiiniriisi voi olla hyvä pestä ennen keittämistä, jolloin se ei vaahtoa niin paljon. Käytin riisinkeitintä, ja ne voi keittää kattilassakin. Riisit voi keitt

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

  Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon. Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän. Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti. Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat. Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman.  Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäj