Siirry pääsisältöön

WFPB - Mustapapujen keittäminen

Keitin mustapapuja.  Otin kuvia työvaiheista. Jos harkitset papujen keittämistä etkä ole ennen keittänyt, voit nyt nähdä miltä se prosessi näyttää.



Laitoin pavut likoamaan kylmään, runsaaseen veteen. Kirjoitin lapulle, se oli klo 16 iltapäivällä.


Papupussissa oli ohjeena, että liota 12 tuntia. 

Sen jälkeen vaihdetaan vesi, ja keitetään 45-60 minuuttia.


Seuraavana päivänä kaadoin liotusveden pois, ja huuhtaisin astiassa veden kanssa papuja.

Laitoin kattilaan uuden veden kanssa.


Tämä on viiden litran kattila. Pavut eivät täytä kattilaa. Laitan kattilan melko täyteen siksi, että vettä kuitenkin haihtuu kiehumisen aikana.

Pavut saavat kypsyessään myös lisää tilavuutta.


Vieressä voi myös pitää kiehuvaa tai kuumaa vettä toisessa kattilassa tai vedenkeittimessä, jotta voi tarvittaessa lisätä vettä haihtuneen tilalle. 


Annan yleensä kiehua ensin aika lujaa. Levyä voi laittaa pienemmälle sitten, kun pavut kiehuvat.

Itse en laita kovin pienelle kuitenkaan. Haluan, että vesi selkeästi kiehuu koko ajan.

Sekoittelen hieman papuja, etteivät ne jää pohjaan.

Ne voivat vähän takertua välillä.

Laitoin kelloon ajastusta alle tunnin verran, mutta unohdin käynnistää sen. Aloin sitten ihmetellä, kun ei mitään kuulu. Siinä vaiheessa varmaan tunti oli jo kulunutkin.


Vesi oli haihtunut reilusti tuosta neljän litran viivasta alaspäin.



Papujen kypsyyden testaan ottamalla sieltä kauhalla siivilään muutaman pavun.

Jäähdytän kylmän vesihanan alla nopeasti.


Jos pavun sisus menee puristamalla muusiksi, se on kypsä.

Kokkareinen ja kovia kohtia sisältävä papu ei ole vielä valmis. Joskus osa pavuista on kypsiä, ja osa jäänyt koviksi.

Siksi testaan muutaman pavun. 

Jos kaikki testipavut ovat kypsiä, ja aikaakin on kulunut se 45 min - tunti jo, niin ne ovat valmiita. 

Joskus tosi vanhat ja pitkään kaapissa olleet pavut eivät meinaa ikinä pehmetä. Samoin voi käydä, jos on lisännyt suolaa keitinveteen. Tai olen ainakin huomannut. 

En lisää nykyään suolaa papujen keitinveteen.




Jos kuuman ison vesikattilan käsittely tuntuu raskaalta, voi lisätä kattilaan ensin kylmää vettä jollain toisella astialla. 

Näin kattilan vieminen vesihanalle on edes hieman turvallisempaa, koska vesi ei ole enää täysin kiehuvaa.

Sitten aletaan huuhtelemaan papuja kylmässä vedessä. Kattilassa, jossain maljassa, ja siivilässä juoksevan veden alla.

Huuhtelen suunnilleen, kunnes ne eivät enää vaahtoa. 


Valutan pavut siivilässä ja kaadan heti ne tällaiseen vahvaan pakastuspussiin. Nämä ovat Pirkka vahva pakastuspussi, 3 kg. Kannattaa tarkistaa että pussi on ehjä saumoista.

Puristan ilmat pussista pois ja litistän.



Pakastimeen koko pussi jäätymään.

Myöhemmin yhteen jäätyneet pavut voi erotella pottunuijalla tai vasaralla kopauttamalla.

Siinäpä ne työvaiheet. Tästä 300 g pussista tuli alle 700 g valmiita papuja. Yli 600 g.

Onneksi muistin ottaa pavut ajoissa kiehumasta, vaikka hälytys jäi laittamatta.

Aiemmin olen tehnyt kuvakertomuksen myös kikherneiden keittämisestä. Ihan samalla tavalla varmaan kaikki pavut. Liotus - ja keittoaika voi joissakin olla eri. 

Keitän pavut aina yleensä heti aamusta, jos muutenkin olen varmasti kotona pyörimässä kattilan ympärillä.

Joskus pavut unohtuvat likoamaan liian pitkään, tai en ehdikään keittämään niitä.

Jos en ehdi keittää, vaihdan kuitenkin veden ettei se ala limoittua tai jotain. Tietenkin yritän että ne nyt likoaisivat sen vaaditun ajan, ja sitten keittäisin ne pois. 

Iso pakastuspussi on siitä hyvä, ettei mene kauaa saada ne pakastettua.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 46 € - Marraskuu 3

Kolmas viikko marraskuuta takana, nyt on ostosten aika. Viikon ruokaostokset hain enimmäkseen lähikaupasta. Lehtikaalia pari pussia Minimanista.  = 10, 83 € Keräkaali 1,49 €/kg x2,121 kg= 3,16 € Kikherne norm.2,55-50% = 1,27 € Appelsiini 1,89 €x0,556 kg = 1,05 € Omena Ida Red 0,727 kg x 1,65 €=1,20 € Banaani 1,79 €/kg x 1,207 kg = 1,99 € Kaurajuoma luomu 1,99 € Kaali oli paras vihannes, koska se oli alle 1,5 euroa kilo. Porkkanoita ei muistaakseni ollut. Olisin voinut ostaa molempia. Hedelmiä myös, valitsin alle 2 €/kilo maksavia. Olisihan siellä ollut monenlaista. Perunat olivat vähissä, tai oli jotain erilaisia pusseja ja hinta melkein puolitoista euroa kilolta. Irtoperunat olivat vihertäviä ainakin päällimmäiset, toisella kertaa perunaa. Suomalainen omena 1 kg 3,49 €/kg - 30% = 2,44 €/kg Banaani 1,49 €/kg x1,081 kg = 1,61 € Lehtiselleri 250 g = 2,49 € Porkkana 1,29 €/kg Peruna 1,09 €/kg x 2 = 2,18 € = 10 € Kävin K-Marketissa asti hakemassa assistentille tankoparsaa varalta, näyt...

WFPB - Porkkana - perunasosekeitto

Maittava ruoka erittäin helposti, porkkana-perunasosekeitto. Tai perunaporkkanasosekeitto, ihan kummin päin haluaa sen sanoa. Voi sanoa myös porkkana-perunasose, jos laittaa vähemmän nestettä. Tässä postauksessa tehdään tämä keitto tai sose, ja on yksi joululahjavinkkikin mikä tuli mieleen, ja eri versioita tästä keitosta. Lisäksi koska tämä oli edullinen resepti, katsotaan kuinka tämä soveltuu Aamiainen lähikaupasta-sarjaankin.  Laitoin porkkanoita ja perunoita noin puolet ja puolet. Tarkalla peruna-porkkanasuhteella ei liene merkitystä, vaan laita niin paljon kuin sattuu kumpiakin olemaan. Ainekset: Porkkanaa Perunaa Punaisia kuivattuja linssejä. vettä Porkkanat voi kuoria, ottaa päät pois, ja paloitella suurpiirteisesti. En käyttänyt pilkkomiseen paljoa  aikaa tai vaivaa. Kannattaa laittaa porkkanat ensin, keittää vähän aikaa, ja lisätä sitten linssit ja perunat. Koska voi olla, että porkkanat tarvitsevat pitemmän keittoajan kuin perunat. Ainekset on hyvä keittää hyvin, mut...

WFPB- Ruokaostokset 25 € - Marraskuu 4 - 163 €/kk

Marraskuun loput ruokaostokset 24,52 €.  Marraskuussa 163 €/kk Lahjavinkkikin pukinkonttiin, joululimppua, kelikameraa, ja niin edelleen. Budjetti ylittyi jälleen, mutta sopi odottaakin. Tässä kuussa keskityin muun muassa paljonko aikaa menee kauppareissuihin, ja säästötavoite otti siinä(kin) hieman osumaa. Katsotaan ostokset siitä huolimatta: Banaani 0,905 kg x 1,79 e/kg = 1,62 € Bataatti 1, 356kg x 2,39 €/kg=3,24 € Sitruuna 0,215 kg x 3,49 €= 0,75 € Yleisperuna 1,495 kg x 1,09 € = 1,63 € Kaurajuoma luomu 1,99 €/l x 2 = 3,98 € =11,22 Kaikki hyvin tähän asti, eli 150 €/kk-budjetti olisi pitänyt vielä. Ei siinä vielä kaikki: silloin lähdin laittamaan kenkiä jalkaan saman tien, kun sain tietää että K-Marketissa ovat persimonit 1,69 €/kg. Budjetista viis, nehän kypsyvät pöydällä ensin, joten ei niitä pääse kuitenkaan syömään heti. Apua, mikähän tämä on. Olin unohtanut tällaisen ostoskeikan välistä.  Sanotaan että 5 euroa, pari kiloa perunaa, 1,99 € kauramaito, banaani. Kuitti huk...

WFPB - Marraskuun ruokia 2

Ruokasuunnitelma laadittuna marraskuussa, toimiva myös joulukuussa. Lisätty loppuun ruokalinkki, ja tähänkin , jossa on inkivääriä käytetty. 1. Maanantai, hernekeitto Hernekeitto, vegaanisesti ja vähäsuolaisesti .  Ruokajuomana vesi, tai jäisistä marjoista Lidlin tai muun miniblenderissä tehty suodattamaton mehu. Hernekeiton kanssa sopivat keitetyt tai paistetut perunat. Hedelmä tai salaatti jälkiruuaksi.  Tiistai, makaronilaatikko Makaronilaatikkoon testasin viimeksi punaisia linssejä, hyvin toimi. Soijarouhe on hyvä, tai pavut. Makaronilaatikosta on 3 ideaa: Makaronilaatikko vegaanisesti ja vähäsuolaisesti.  mustapavuilla Makaronilaatikko 0,99 €, porkkanaraasteella Makaronilaatikko mustapavuilla, porkkanalla + italiansalaatti Keitetyt punajuuret .  Keskiviikko, kastike ja perunat, spagetti Perunat ja kastike. Kastike: Porkkanaa Punaisia kuivattuja linssejä Paseerattua tomaattia, tai tomaattimurskaa. +(ainiin, ja vettä tietysti missä keitetään ensin porkkanat ja lin...

WFPB - Lanttuperunasose - Keitto

Tämän lanttuperunasosekeiton tein valmiista lanttusoseesta. Itse keittämällä pitää kuoria ja paloitella lantut, ja keittää niitä kunnes ne ovat aivan kypsiä. Sitten soseuttaa. Muusata ehkä ilman vettä ensin, ja lisätä vettä takaisin. Kaupan valmiit soseet ovat se valmistuote mihin turvaudun, vaikka yleensä teenkin mielelläni alusta asti monet ruuat.  Maksavat noin 4 euroa kilo yleensä, ja joulun mentyä tarjouksesta usein puoleen hintaan tai jopa eurolla. Tänään 2.12.2023 S-kaupassa oli 3,49 €/kg. Ks. myös  rieskat , jotka voi tehdä ylijääneestä lanttusoseesta tai lanttulaatikosta. Lanttulaatikko uunissa löytyy täältä . Lanttuperunasose: Kaadoin lanttusoseet kattilaan. Lisäsin vettä sen verran, että sose notkistui helpoksi sekoittaa. Ellei vettä lisää, sose alkaa kiehuessaan räiskyä ja pulputtaa. On hyvä olla haihtumisvaraakin. Loraus siirappia ja ripaus mustapippuria. Annoin lanttusoseen kiehua miedolla lämmöllä. Sekoitin välillä. En ottanut mitään tarkkaa kellonaikaa ylös. V...

WFPB - Ruokaostokset 70 € - Joulukuu 1 ja 2

 Joulukuun ensimmäisen parin viikon ruokaostokset. 16,74 €  15,74 € Lanttu 0,5 €/kg, 0,99€/2 kg  Porkkana 0,5 €/kg, 0,99€/2 kg  Porkkana 0,5 €/kg, 0,99€/2 kg  Punajuuri 0,5 €/kg, 0,99€/2 kg  Pikakaurahiutale 0,74€/kg 0,37 €/500g Kaurajuoma luomu 1,69 €/l x 2 = 3,38 € Luomu täysjyvävehnäjauho 2,95 € korjaan 1,95 € Soijarouhe 6,98 €/kg, 500g = 3,39 € Meriläisen ruislimppu 3,90 €/kg,690 g = 2,69 € Prismasta nämä. Kahden kilon pussit lanttua, porkkanaa, punajuuria, ja pakkaseen ruislimpun.  Soijarouhe on kevyt ja kätevä, en tiedä luokitellaanko soijarouhe kokokasvisruoaksi. Mitään pahaa ei pitäisi olla lisätty, kokonaiset soijapavut varmasti olisivat kokokasvisruokaa eikä tämä. Vaaleassa soijarouheessa ei ole väriainetta sokerikulööri, jota on ruskeassa. Ruisleipähän on ultraprosessoiduksikin sanottua, mutta tässä oli nyt hapanjuurileipä ilman mitään ylimääräisiä ainesosia. Ruis, vesi, suola. Sport-näkkileipä on assistentille herkkupalaksi jonka päälle sa...

WFPB - Marraskuun ruokia 1

Marraskuun teemaruuat. Viime ostoksissa teemana oli tunnin kauppareissu viikoksi. Oli marraskuun 1. Mitä ruokia?  Kolmella pääruokalajilla voi pärjätä, ideoitahan riittää muttei kaikkia ehdi viikossa tekemään.  Väliruokiakin tarvitaan välillä kuten pikku keittoja, koska pitää ajoittain päästä puolikkaista vihanneksista eroon.  Ruokaideat, osittain samoja kuin lokakuussa , myös sellerikeittoa lisää jos sattuu löytymään kotimaista varsiselleriä vielä. 1. Lanttu ja porkkana, ja peruna Jos ostosten joukossa on edullista lanttua, porkkanaa ja perunaa, on kiva tehdä lanttu-perunavuokaa . Lantut ja porkkanat siinä esikeitetään vähän aikaa, mutta sen jälkeen tämä valmistuu itsestään uunivuoassa. Syvällisen maukas vanhanaikaisen tyylinen suomalainen kotiruoka.  Reseptissä käytin härkäpapurouhetta mutta ellei sitä satu olemaan, voi laittaa linssejä ja soijarouhetta.  Toinen idea lantusta: Tänä iltana teen tämän lantusta ja perunasta. Paitsi  italiansalaatti aineksi...

WFPB - Ohrarieskat - Perunamuusista ja kaurahiutaleista

Kesä on, kaikki on tuoretta. Leivänpäällisiä riittää, kurkku on halpaa, salaattia ja tilliä on tarjouksessa silloin tällöin. Jokin helppo leipä tarvitaan, jossa ei ole muita kuin itse valittuja lisäaineita. Näihin ei tarvita maitoa, munia, rasvaa, eikä edes omenasosetta. Muok. 11.7 lisätty vinkki keitettyjen perunoiden muusaamiseen Rieskat olen jo esitellyt monta kertaa, mutta nyt laitoin ihan paperille ylös minkä verran mitäkin tuli. Silti nämä ovat noin-arvioita, koska ei voi tietää millaisia jauhoja ja muuseja kenelläkin on käytössä. Sehän aina vaihtelee paljonko perunamuusissa on nestettäkin. Perunamuusi on nyt pelkkään perunoiden keitinveteen tehty, ja ollut yön jääkaapissa. Ohrarieskat  3 dl ohrajauhoja 1 - 2 dl pikakaurahiutaleita 2 dl perunamuusia 1-2 dl vettä suolaa jos käyttää esim. 1/4 - 1/2 tl Lisäksi jauhoja tai leseitä lautaselle niin, että voi pyörittää taikinanpalan siinä. Paistetaan n. 200-250 asteessa. Leivinpaperi kestää usein sen 220C max. Voit halutessasi lai...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Lisätty 24.11.2025 ruokaohrana käyttäminen eli voit käyttää ohraa riisin tapaan. Lisätty , vinkki puuron tekemisestä kylmälaukussa, niin ei pala pohjaan. K uvat alempana ohrahauhovellin kohdalla. Ensin keittää, kunnes on saanut keittämisestä ja sekoittelusta tarpeekseen. Kylmälaukkuun kattilassa kansi päällä. Omaa en jättänyt ihan yöksi asti. Muutama tunti. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5...

WFPB - Ohrapuuro - Havainnot ja lisukevinkit - Veteen keitettynä, kattilassa

Ohrapakettini oli jo loppusuoralla. Kesällähän on hyvä käyttää vajavat paketit kuivakaapista pois, koska helteellä ne ruoat eivät siellä ainakaan parane. Ties vaikka tulisi tuholaisiakin.  Tein kaksi puuroa. Ensimmäisen version tein laittamalla suurimot kiehuvaan veteen. Toisessa versiossa lisäsin suurimot kylmään veteen.  Halusin tietää, onko sillä mitään eroa.  Katso myös puuro joulupuuroksi kokonaisista ohranjyvistä , ja muita ohralaatuja. Ohrapuurosta on kaksi koulukuntaa. Ainakin velipoika oli jossain vaiheessa sitä mieltä, että se on ehdottomasti parempi keittää kasvimaitoon.  Omasta mielestäni ohra maistuu voimakkaalta ja siksi kasvimaito menee sekä värin, että maun puolesta siinä hukkaan. Kasvimaitotilkalla voi kyllä jäähdytellä puuroa. Tässä suurimot on kaadettu kiehuvaan veteen. Vettä oli litra ja ohrasuurimoita 2 desilitraa. Pakkauksessa oli kaksi ohjetta: ohje lisukkeeksi ja ohje puuroksi. En noudattanut kumpaakaan. Lisään kaikissa puuroissa aina ve...