Keitin mustapapuja. Otin kuvia työvaiheista. Jos harkitset papujen keittämistä etkä ole ennen keittänyt, voit nyt nähdä miltä se prosessi näyttää.
Papupussissa oli ohjeena, että liota 12 tuntia.
Sen jälkeen vaihdetaan vesi, ja keitetään 45-60 minuuttia.
Seuraavana päivänä kaadoin liotusveden pois, ja huuhtaisin astiassa veden kanssa papuja.
Laitoin kattilaan uuden veden kanssa.
Pavut saavat kypsyessään myös lisää tilavuutta.
Vieressä voi myös pitää kiehuvaa tai kuumaa vettä toisessa kattilassa tai vedenkeittimessä, jotta voi tarvittaessa lisätä vettä haihtuneen tilalle.
Itse en laita kovin pienelle kuitenkaan. Haluan, että vesi selkeästi kiehuu koko ajan.
Sekoittelen hieman papuja, etteivät ne jää pohjaan.
Ne voivat vähän takertua välillä.
Laitoin kelloon ajastusta alle tunnin verran, mutta unohdin käynnistää sen. Aloin sitten ihmetellä, kun ei mitään kuulu. Siinä vaiheessa varmaan tunti oli jo kulunutkin.
Vesi oli haihtunut reilusti tuosta neljän litran viivasta alaspäin.
Papujen kypsyyden testaan ottamalla sieltä kauhalla siivilään muutaman pavun.
Jäähdytän kylmän vesihanan alla nopeasti.
Jos pavun sisus menee puristamalla muusiksi, se on kypsä.
Kokkareinen ja kovia kohtia sisältävä papu ei ole vielä valmis. Joskus osa pavuista on kypsiä, ja osa jäänyt koviksi.
Siksi testaan muutaman pavun.
Jos kaikki testipavut ovat kypsiä, ja aikaakin on kulunut se 45 min - tunti jo, niin ne ovat valmiita.
Joskus tosi vanhat ja pitkään kaapissa olleet pavut eivät meinaa ikinä pehmetä. Samoin voi käydä, jos on lisännyt suolaa keitinveteen. Tai olen ainakin huomannut.
En lisää nykyään suolaa papujen keitinveteen.
Jos kuuman ison vesikattilan käsittely tuntuu raskaalta, voi lisätä kattilaan ensin kylmää vettä jollain toisella astialla.
Näin kattilan vieminen vesihanalle on edes hieman turvallisempaa, koska vesi ei ole enää täysin kiehuvaa.
Sitten aletaan huuhtelemaan papuja kylmässä vedessä. Kattilassa, jossain maljassa, ja siivilässä juoksevan veden alla.
Huuhtelen suunnilleen, kunnes ne eivät enää vaahtoa.
Valutan pavut siivilässä ja kaadan heti ne tällaiseen vahvaan pakastuspussiin. Nämä ovat Pirkka vahva pakastuspussi, 3 kg. Kannattaa tarkistaa että pussi on ehjä saumoista.
Puristan ilmat pussista pois ja litistän.
Myöhemmin yhteen jäätyneet pavut voi erotella pottunuijalla tai vasaralla kopauttamalla.
Siinäpä ne työvaiheet. Tästä 300 g pussista tuli alle 700 g valmiita papuja. Yli 600 g.
Onneksi muistin ottaa pavut ajoissa kiehumasta, vaikka hälytys jäi laittamatta.
Aiemmin olen tehnyt kuvakertomuksen myös kikherneiden keittämisestä. Ihan samalla tavalla varmaan kaikki pavut. Liotus - ja keittoaika voi joissakin olla eri.
Keitän pavut aina yleensä heti aamusta, jos muutenkin olen varmasti kotona pyörimässä kattilan ympärillä.
Joskus pavut unohtuvat likoamaan liian pitkään, tai en ehdikään keittämään niitä.
Jos en ehdi keittää, vaihdan kuitenkin veden ettei se ala limoittua tai jotain. Tietenkin yritän että ne nyt likoaisivat sen vaaditun ajan, ja sitten keittäisin ne pois.
Iso pakastuspussi on siitä hyvä, ettei mene kauaa saada ne pakastettua.
Kommentit
Lähetä kommentti