Siirry pääsisältöön

Vegaanisten reseptien ainekset

 Kun etsii vegaanisia reseptejä, ne menevät monesti jotenkin näin;


-Ruoka-aine 1 (Kuten bataatti tai peruna, jota on mahdollisimman vähän)

-Ruoka-aine 2 (ehkä jokin juures)

-Vähäkalorinen vihannes (josta ei saa kunnolla energiaa)

-Vähäkalorinen vihannes (josta ei saa kunnolla energiaa)

-Vähäkalorinen vihannes (josta ei saa kunnolla energiaa)

-Mauste

-Mauste

-Mauste

-Mauste

-Mauste

-Mauste

-Liemikuutio sis. palmurasvaa

-Rypsiöljy joka ei sisällä ravintoa, vain rasvaa

-Kasvikerma


Eli tässä tyypillinen resepti, ja kun siitä ottaa pois lisätyn rasvan, huomaa että siinä ei ole muuta varsinaista ruokaa, kuin se yksi ainesosa, ja muut ovat niitä, mistä pitäisi tehdä lähinnä koristeet lautasen reunalle.


Omat resepti millaisia haluaisin löytää, ja millaisia haluaisin tehdä, ja mitkä ovat mielestäni ruokaa:

-Ruoka- aine kuten peruna n 50% annoksesta

-Juureksia ja vihanneksia n. 50 % annoksesta 

-Mauste

-Mauste

-Mauste

-Mauste

-Mauste

jne

Toinen vaihtoehto hyvälle ruokaohjeelle olisi, että pelkästä kastikkeesta on resepti jossa kerrotaan mitä vihannesta ja mausteita tulee, ja kastike tarjoillaan sitten perunan, riisin, pastan tai muun ruoan kanssa, joka on se pääasiallinen energian lähde.

Kun ei sotke sitä rasvaa ja liemikuutioita kuvioihin, huomaa monesti että reseptiin ei jää kuin puolikas paprika ja sellerinvarsi. Tai kesäkurpitsasuikaleet ja kukkakaalinnuppu. Kaikki sen ruoan maku ja kalorit on suunniteltu saatavan jostain muualta, esimerkiksi kermasta.

Tai että sen kanssa ehkä syödään leipä.

Jos joku yrittää siirtyä vegaaniksi, niin on helppo huomata että ruoka on hyvää tottakai, koska se ui rasvassa, kermassa ja se on tönkkösuolattua.  Hänet on helppo houkutella sillä kookosmaidolla ja kookoskermalla mukaan, koska hän saa niistä elämyksen että tämähän on helppoa ja ihan hyvää!

Mutta jos lähtee rakentamaan itselleen ruokavalioa, josta saa ennenkaikkea riittävästi energiaa, niin ei millään puolikkaalla kaalinlehdellä tule mistään mitään. Eikä auta mikään iso salaattikulhokaan mihinkään, muuhun kuin ehkä loppuunpalamiseen.

Jos et halua perustaa vegaanista ruokavalioa pelkkiin kermoihin, rypsiöljyihin, liemikuutioihin ja rehuihin olet tullut oikeaan paikkaan.

Tai oikeastaan vielä parempi paikka sinulle olisi käydä vaikkapa youtubessa, ja kuunnella muutama saarna Dr. John McDougallilta, joka selittää juuri tätä asiaa. Ja jolta olen omaksunut paljon ajatuksia kokokasvipohjaiseen ruokailuun.

Dr.Esselstyn oli se, joka piti veret seisauttavan luennon tuubissa niistä sydän- ja verisuoniasoista ja miten ne voi rauhoittaa ruokavaliolla, mutta hänen painotuksensa ja ruokavalionsa tuntui itselleni jatkon kannalta työläältä, varsinkin koska en ole vielä todetusti sairastunut. 

Dr. McDougall puhuu enemmän siitä, että sinun on saatava sitä kaloria, jos meinaat jaksaa, ja se paras kalori on peruna. Että voi sitä rehuilla koristella lautasen, mutta järki käteen. Ei suurin osa jaksa eikä pysty syömään lehtikaalta joka aterialla raakana, ja olen huomannut että täällä Suomessa se ei mitään ilmaistakaan ole varsinkaan, koska sitä ei kasva jokaisen ojan pielessä poimittavana. 

Molempien doktoreitten ruokavalio on siis periaatteessa sama, eli kokokasvipohjainen ruokavalio, mutta toinen siis puhuu enemmän siitä miten tehdään kun on vakava sairaus, ja painottaa tiettyjä siihen liittyviä kohtia. Toinen taas puhuu lisäksi myös yleisemmin, että miten säästät rahaa, ja millä ruualla pärjäät ja pysyt terveenä, ja mielestäni viestittää just sitä, ettei kannata juuttua yksittäisiin ravintoaineisiin ja murehtia joka ikistä asiaa yhtä aikaa. Että kaloreita on saatava tai muuten päätyy huonovointiseksi, riippumatta miten terveellisiä ne lehtikaalit ja kurkut ovat, mitä joka päivä syö, koska niissä ei ole energiaa riittävästi.

Vihanneksilla on toki roolinsa. Yksi on että kyllähän niiden sulaminen vatsassa varmasti pidentää kylläisyyttä. Ei minulla tähän ole tieteellistä selitystä. Mutta energianlähteenä ne eivät kyllä kovin hyvin toimi. Vaikka vatsa olisi täynnä, se kostautuu jos elimistöllä ei ole mitään polttoainetta käytössään. Lisäksi niiden antioksidantit ja vitamiinit ovat mahtavaa ruokaa. 

Saahan sitä tehdä salaatteja rasiaan, ei se väärinkään ole. Mutta lähtisin ihan ensiksi liikkeelle siitä, että on oikea ruoka syötynä. Ei proteiininlähde, ei rasvan lähde, ei mikään hiilari tai höttöhiilari tai protsku tai mikromakro. Eli ei se auta vaikka on siemeniä salaatissa tai jokin valkoinen noppakuutio suolavedessä.



Ensitöikseen pitää keittää perunat. Sitten vasta lähden niitä vihanneksia raastamaan ja blenderöimään. Siis jos haluaa jaksaa, eikä käy silleen että pyörtyy kesken pyöräretken. Se voi olla melkein yhtä kova työ, kuoria perunat ja keittää ne, ja salaatille ei jää välttämättä aikaa arjessa joka päivä. Joskus riittää kun ottaa jotain tuoretta, vaikka ei alkaisikaan rakentamaan mitään isoa salaattia.

Ps. Kannattaa katsastaa tuo, jos etsii whole food plant based -reseptejä: https://www.forksoverknives.com/recipes/


Tuolla on oikeasti hienot kuvat ja hienot ammattitaitoiset kokkaajat tehneet mahtavia pläjäyksiä kokeiltaviksi. Sieltä olen tehnytkin joskus jotain. Muistaakseni noissa ei ollut sitä ongelmaa, että jos poistaa kaiken turhan niin ruokalautasella pyörii pelkkä haarukka lopulta. 

Ja monille tärkeä ruoka-aine on sipuli. Se puuttuu minun resepteistäni kokonaan. Sitähän kannattaa käyttää, jos tykkää.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 65 € - Elokuu 3 - Elokuun ruokia 2

 Elokuun kolmannen viikon ruokaostokset, n. 65 euroa.  Enemmän ruokakuluja kuin yleensä. Ostinkin kerralla 10 kiloa riisiä, joista vain puolet alle euron kilo ja jasmiiniriisi 1,80 €. siitä n. 15 euroa, joka on normaalisti jo puolet viikon ruokakuluista. Siihen päälle vielä laatikollinen paseerattua tomaattia, joka maksoi yli 10 euroa. Vihannekset eivät tulleet tällä viikolla kalliiksi sinänsä, mutta ostin yli 4 kiloa kesäkurpitsaa. Toivon mukaan säästyn elokuun loppuun sen isommilta kauppareissuilta. Perunaa voi tulla haettua, koska en kuitenkaan halua syödä pelkkää riisiä ja makaroniakaan. Maustekastikkeita ja mausteita on joitakin, pakasteestakin löytyy sitä sun tätä kastiketta valmiina. 27,32  € K-Menu riisi pitkäjyväinen 1 kg /0,95 € 5kpl = 4,75 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 0,89 €/500g 12 kpl = 10,68 € Jasmiiniriisi 8,99 € /5 kg Coop banaani 0,940 €x 1,49 €/kg = 1,40€ Banaani luomu 0,718 kg x 2,09 €/kg = 1,50 € K-Menu pitkäjyväinen oli halvinta K-kaupoissa. Prismasta ja Lid

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Elokuu 1 ja 2

Elokuun kahden viikon ruokaostokset n. 90 euroa.  = 27,89 Lidlistä papuja 18,00 €  24 purkkia. Täysjyvävehnäjauho 1,95 €/kg Luomu kaurahiutale Prismasta 0,99 e/800g = 5,94 € + 2 purkkia valkoisia papuja, jotka unohtuivat kuvasta. n. 2 euroa. Punainen linssi 3,98 €/kg Lidlissä halvempaa. Prismassa halvin punainen kuivattu linssi oli 4,97 €/kg tänään. = 1,98 K-Menu riisi 0,99 €/kg x2 = 6,59 Kukkakaali 1,818 kg x 0,68 € = 1,24 € Kesäkurpitsa 2,670 kg x 0,99 € = 2,64 € Peruna yleis 2,067 kg x 0,85 € = 1,76 € Varhaisperuna 1 kg 0,95 € = 8,44 € Omena Golden Delicious luomu 2,99 €/kg x 0,565 kg = 1,69 € Kukkakaali 0,848 kg x 0,99 € = 0,84 € Kurkku 0,309 kg x 1,49 €/kg = 0,46 € Coop Banaani 0,980 kg x 1,49 €/kg = 1,46 € Luomu banaani 0,842 kg  x 2,09 €/kg = 1,76 e Maustekurkku, unohtui kuvasta, 0,110 kg x 0,34 € Pari luomu sitruunaa Lidlistä, kilohinta noin 4 euroa, kuitti hukassa 1,1 € Pakastepuolukkapussi 200 g kylmäkallena, unohtui kuvasta, 0,79 € = 6,04 € Peruna, yleis, Lidlistä 2,200 kg

WFPB - Elokuun ruokaideat

 Tämän vuoden 2024 parhaat ruokaideat elokuussa. Muokkaus klo 9.30, lisätty kyssäkaali. Monenväristä kattausta, eniten keltaista ja vihreää. Kukkakaali ja kesäkurpitsa ovat olleet nyt paljon tarjouksessa. Kesäkurpitsasta lisää ideoita kokosin kerran tuonne , ja tänä kesänä olen enimmäkseen paistanut. Riisin, tai minkä tahansa ateriajyvien ja kauranjyvien kanssa samaan, sekaan mausteita. Käytin nyt Provencalen sekoitusta. Välillä olen laittanut yhdistelmää rosmariini-cayennepippuri-kurkuma. Esimerkiksi: 0,5 - 1 tl rosmariinia 0,5-1 tl cayennepippuria 0,5-1 tl kurkumaa 2 rkl sinappia 2 tai 3 rkl ravintohiivaa Tässä oli 2,5-3 dl riisiä laitettu kuivana, 1 dl linssejä, ja molemmille tuplamäärä vettä. Eli aina 1 mitta riisiä/linssiä kohti 2 mittaa vettä jne. Ravintohiivaa tässä on, ja ruutasin vielä sinapit ja ketsupit kostukkeeksi. Mitä tahansa mausteita voi kokeilla, koska ei se riisi kovin vähällä maustamisella edes inahda mihinkään suuntaan. Kaveriksi tälle ruualle voi tehdäkin kastikke

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Elokuu 4, 189 €/kk

Loput elokuun ruokaostokset n. 35 €. Tässä kuussa ostin melkein 190 €:lla ruokaa. Ostin viimeksikin niin paljon kaikkea valmiiksi mikä säilyy, ettei haittaa. Ensi kuussa ei sitten tarvitse ostaa samoja. Tai sitten tietenkin tarvitsee, koska nythän on helppo olla päästämättä tyhjäksi hyllyjä. Sitten ei ole pakko käydä marketissa silloin, kun se ei itselle sovi.  Pidän mahdollisena että syyskuussa on paljon juurestarjouksia lähikaupoissakin. Tällä kertaa ostosten perässä esitellään metvurstimakkara. Se ei ole kokokasvisruokaa mutta sain sen haltuuni sattumalta.  =3,89 € Banaani Luomu 0,689 kg x 2,09 €/kg =  1,44 € Yleisperunapussi 0,95 €/kg 2 kg =  1,89 € Kurkku 0,256 kg x 2,19 € =  0,56 € =6 € Varhaiskaali 1,905 kg x 1,79 €/kg = 3,41 € Kesäperuna 2kg 1,30 €/kg =    2,59 € Näistä tuli   lähikaupan aamiainen numero 3   sekä joukko muita ruokia. Kuivatut sekahedelmät , 9,56 €/kg 3,39 € Minimanista heräteostos. En syönyt kaikkia tuollaisena, vaan tein soppaa näistä. = 4,04 € Omena 0,4 kg

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 4 - Fenkoli

  Viiden euron aamiainen on katettu. Nyt on kaupoissa kotimaista fenkolia tarjolla. Fenkoli ei ole kaikkein edullisin kasvis kilohinnaltaan, mutta joskus ihan kiva. Fenkolista saa paljon makua, ja se tuo myös vaihtelua. Kesäperuna, pesty 0,558 kg x 1,29 €/kg = 0,72 € Xtra pitkäjyväinen riisi 0,95 €/kg Paseerattu tomaatti 0,99 € /500 g Banaani 0,327 kg x 1,99 €/kg = 0,65 € Fenkoli 0,257  kg x 5,79 €/kg = 1,49 € = 4,8 € Nämä tuotteet löytyivät nyt Salesta.  Kidneypapupurkki olisi maksanut 0,95 €, se olisi tähän vitosen aamiaisbudjettiin suunnilleen mahtunut jättämällä banaanit pois. Mutta kerkesin jo ne banaanit ottaa ostoskoriin. Mausteita en lukenut vitosen aamiaissettiin, niitä on ehkä kotona valmiina tai joutuu lisäämään budjettiin. Mausteita laitetaan aina muutenkin maun mukaan, ja ajatus on tärkein. Mausteeksi ja lisäksi tämän päivän reseptiin tuli mustapippurirouhetta 1 rkl omenasiiderietikkaa, muukin maustekastike käy pala taatelia, tai vaihtoehtoisesti ripaus sokeria tai ketsupp

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 3 - Paistetut perunat ja kaali

Vähän niin kuin yritin hakea vitosella aamiaistarvikkeet lähikaupasta, ja olisihan se onnistunut erilaisilla valinnoilla.  Päädyin kuitenkin ostamaan ison kaalin, koska sillä ratkesi samalla koko viikonlopun vihannesasiat, ja  on vielä kesäkurpitsaa ja porkkanaakin pari jäljellä. Sekä salaatit että monet muut ruuat onnistuvat samasta kaalista. Lisäksi kaksi kiloa perunoita. Niistä ei tule ihan koko päiväksi ruokaa, tai ei jaksa välttämättä syödäkään päivällä perunaa, mutta aika pitkällä ollaan siinä, ettei ostoksista tule vain pelkkä aamupala. Tuo oli kaikista pienin kaali, lähemmäs 2 kiloa silti. Jos olisi löytynyt pienempi kaali, olisi vitosen aamiainen onnistunut. Lukuun ottamatta mausteita. Oikein pieni kaali, niin vitoseen olisi saanut purkin paseerattua tomaattiakin. Varhaiskaali 1,905 kg x 1,79 €/kg =  3,41 € Kesäperuna 2kg 1,30 €/kg  =    2,59 €   =6 € Kaali oli kirkkaasti halvempi K-Marketissa, kuin olisi ollut Salessa. Molemmissa oli valtavia kaalinpäitä myytävänä.  Salessa p

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

  Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon. Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän. Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti. Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat. Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman.  Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäj

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa