Kun etsii vegaanisia reseptejä, ne menevät monesti jotenkin näin;
-Ruoka-aine 1 (Kuten bataatti tai peruna, jota on mahdollisimman vähän)
-Ruoka-aine 2 (ehkä jokin juures)
-Vähäkalorinen vihannes (josta ei saa kunnolla energiaa)
-Vähäkalorinen vihannes (josta ei saa kunnolla energiaa)
-Vähäkalorinen vihannes (josta ei saa kunnolla energiaa)
-Mauste
-Mauste
-Mauste
-Mauste
-Mauste
-Mauste
-Liemikuutio sis. palmurasvaa
-Rypsiöljy joka ei sisällä ravintoa, vain rasvaa
-Kasvikerma
Eli tässä tyypillinen resepti, ja kun siitä ottaa pois lisätyn rasvan, huomaa että siinä ei ole muuta varsinaista ruokaa, kuin se yksi ainesosa, ja muut ovat niitä, mistä pitäisi tehdä lähinnä koristeet lautasen reunalle.
Omat resepti millaisia haluaisin löytää, ja millaisia haluaisin tehdä, ja mitkä ovat mielestäni ruokaa:
-Ruoka- aine kuten peruna n 50% annoksesta
-Juureksia ja vihanneksia n. 50 % annoksesta
-Mauste
-Mauste
-Mauste
-Mauste
-Mauste
jne
Toinen vaihtoehto hyvälle ruokaohjeelle olisi, että pelkästä kastikkeesta on resepti jossa kerrotaan mitä vihannesta ja mausteita tulee, ja kastike tarjoillaan sitten perunan, riisin, pastan tai muun ruoan kanssa, joka on se pääasiallinen energian lähde.
Kun ei sotke sitä rasvaa ja liemikuutioita kuvioihin, huomaa monesti että reseptiin ei jää kuin puolikas paprika ja sellerinvarsi. Tai kesäkurpitsasuikaleet ja kukkakaalinnuppu. Kaikki sen ruoan maku ja kalorit on suunniteltu saatavan jostain muualta, esimerkiksi kermasta.
Tai että sen kanssa ehkä syödään leipä.
Jos joku yrittää siirtyä vegaaniksi, niin on helppo huomata että ruoka on hyvää tottakai, koska se ui rasvassa, kermassa ja se on tönkkösuolattua. Hänet on helppo houkutella sillä kookosmaidolla ja kookoskermalla mukaan, koska hän saa niistä elämyksen että tämähän on helppoa ja ihan hyvää!
Mutta jos lähtee rakentamaan itselleen ruokavalioa, josta saa ennenkaikkea riittävästi energiaa, niin ei millään puolikkaalla kaalinlehdellä tule mistään mitään. Eikä auta mikään iso salaattikulhokaan mihinkään, muuhun kuin ehkä loppuunpalamiseen.
Jos et halua perustaa vegaanista ruokavalioa pelkkiin kermoihin, rypsiöljyihin, liemikuutioihin ja rehuihin olet tullut oikeaan paikkaan.
Tai oikeastaan vielä parempi paikka sinulle olisi käydä vaikkapa youtubessa, ja kuunnella muutama saarna Dr. John McDougallilta, joka selittää juuri tätä asiaa. Ja jolta olen omaksunut paljon ajatuksia kokokasvipohjaiseen ruokailuun.
Dr.Esselstyn oli se, joka piti veret seisauttavan luennon tuubissa niistä sydän- ja verisuoniasoista ja miten ne voi rauhoittaa ruokavaliolla, mutta hänen painotuksensa ja ruokavalionsa tuntui itselleni jatkon kannalta työläältä, varsinkin koska en ole vielä todetusti sairastunut.
Dr. McDougall puhuu enemmän siitä, että sinun on saatava sitä kaloria, jos meinaat jaksaa, ja se paras kalori on peruna. Että voi sitä rehuilla koristella lautasen, mutta järki käteen. Ei suurin osa jaksa eikä pysty syömään lehtikaalta joka aterialla raakana, ja olen huomannut että täällä Suomessa se ei mitään ilmaistakaan ole varsinkaan, koska sitä ei kasva jokaisen ojan pielessä poimittavana.
Ps. Kannattaa katsastaa tuo, jos etsii whole food plant based -reseptejä: https://www.forksoverknives.com/recipes/
Tuolla on oikeasti hienot kuvat ja hienot ammattitaitoiset kokkaajat tehneet mahtavia pläjäyksiä kokeiltaviksi. Sieltä olen tehnytkin joskus jotain. Muistaakseni noissa ei ollut sitä ongelmaa, että jos poistaa kaiken turhan niin ruokalautasella pyörii pelkkä haarukka lopulta.
Ja monille tärkeä ruoka-aine on sipuli. Se puuttuu minun resepteistäni kokonaan. Sitähän kannattaa käyttää, jos tykkää.
Kommentit
Lähetä kommentti