Siirry pääsisältöön

Vegaanisten reseptien ainekset

 Kun etsii vegaanisia reseptejä, ne menevät monesti jotenkin näin;


-Ruoka-aine 1 (Kuten bataatti tai peruna, jota on mahdollisimman vähän)

-Ruoka-aine 2 (ehkä jokin juures)

-Vähäkalorinen vihannes (josta ei saa kunnolla energiaa)

-Vähäkalorinen vihannes (josta ei saa kunnolla energiaa)

-Vähäkalorinen vihannes (josta ei saa kunnolla energiaa)

-Mauste

-Mauste

-Mauste

-Mauste

-Mauste

-Mauste

-Liemikuutio sis. palmurasvaa

-Rypsiöljy joka ei sisällä ravintoa, vain rasvaa

-Kasvikerma


Eli tässä tyypillinen resepti, ja kun siitä ottaa pois lisätyn rasvan, huomaa että siinä ei ole muuta varsinaista ruokaa, kuin se yksi ainesosa, ja muut ovat niitä, mistä pitäisi tehdä lähinnä koristeet lautasen reunalle.


Omat resepti millaisia haluaisin löytää, ja millaisia haluaisin tehdä, ja mitkä ovat mielestäni ruokaa:

-Ruoka- aine kuten peruna n 50% annoksesta

-Juureksia ja vihanneksia n. 50 % annoksesta 

-Mauste

-Mauste

-Mauste

-Mauste

-Mauste

jne

Toinen vaihtoehto hyvälle ruokaohjeelle olisi, että pelkästä kastikkeesta on resepti jossa kerrotaan mitä vihannesta ja mausteita tulee, ja kastike tarjoillaan sitten perunan, riisin, pastan tai muun ruoan kanssa, joka on se pääasiallinen energian lähde.

Kun ei sotke sitä rasvaa ja liemikuutioita kuvioihin, huomaa monesti että reseptiin ei jää kuin puolikas paprika ja sellerinvarsi. Tai kesäkurpitsasuikaleet ja kukkakaalinnuppu. Kaikki sen ruoan maku ja kalorit on suunniteltu saatavan jostain muualta, esimerkiksi kermasta.

Tai että sen kanssa ehkä syödään leipä.

Jos joku yrittää siirtyä vegaaniksi, niin on helppo huomata että ruoka on hyvää tottakai, koska se ui rasvassa, kermassa ja se on tönkkösuolattua.  Hänet on helppo houkutella sillä kookosmaidolla ja kookoskermalla mukaan, koska hän saa niistä elämyksen että tämähän on helppoa ja ihan hyvää!

Mutta jos lähtee rakentamaan itselleen ruokavalioa, josta saa ennenkaikkea riittävästi energiaa, niin ei millään puolikkaalla kaalinlehdellä tule mistään mitään. Eikä auta mikään iso salaattikulhokaan mihinkään, muuhun kuin ehkä loppuunpalamiseen.

Jos et halua perustaa vegaanista ruokavalioa pelkkiin kermoihin, rypsiöljyihin, liemikuutioihin ja rehuihin olet tullut oikeaan paikkaan.

Tai oikeastaan vielä parempi paikka sinulle olisi käydä vaikkapa youtubessa, ja kuunnella muutama saarna Dr. John McDougallilta, joka selittää juuri tätä asiaa. Ja jolta olen omaksunut paljon ajatuksia kokokasvipohjaiseen ruokailuun.

Dr.Esselstyn oli se, joka piti veret seisauttavan luennon tuubissa niistä sydän- ja verisuoniasoista ja miten ne voi rauhoittaa ruokavaliolla, mutta hänen painotuksensa ja ruokavalionsa tuntui itselleni jatkon kannalta työläältä, varsinkin koska en ole vielä todetusti sairastunut. 

Dr. McDougall puhuu enemmän siitä, että sinun on saatava sitä kaloria, jos meinaat jaksaa, ja se paras kalori on peruna. Että voi sitä rehuilla koristella lautasen, mutta järki käteen. Ei suurin osa jaksa eikä pysty syömään lehtikaalta joka aterialla raakana, ja olen huomannut että täällä Suomessa se ei mitään ilmaistakaan ole varsinkaan, koska sitä ei kasva jokaisen ojan pielessä poimittavana. 

Molempien doktoreitten ruokavalio on siis periaatteessa sama, eli kokokasvipohjainen ruokavalio, mutta toinen siis puhuu enemmän siitä miten tehdään kun on vakava sairaus, ja painottaa tiettyjä siihen liittyviä kohtia. Toinen taas puhuu lisäksi myös yleisemmin, että miten säästät rahaa, ja millä ruualla pärjäät ja pysyt terveenä, ja mielestäni viestittää just sitä, ettei kannata juuttua yksittäisiin ravintoaineisiin ja murehtia joka ikistä asiaa yhtä aikaa. Että kaloreita on saatava tai muuten päätyy huonovointiseksi, riippumatta miten terveellisiä ne lehtikaalit ja kurkut ovat, mitä joka päivä syö, koska niissä ei ole energiaa riittävästi.

Vihanneksilla on toki roolinsa. Yksi on että kyllähän niiden sulaminen vatsassa varmasti pidentää kylläisyyttä. Ei minulla tähän ole tieteellistä selitystä. Mutta energianlähteenä ne eivät kyllä kovin hyvin toimi. Vaikka vatsa olisi täynnä, se kostautuu jos elimistöllä ei ole mitään polttoainetta käytössään. Lisäksi niiden antioksidantit ja vitamiinit ovat mahtavaa ruokaa. 

Saahan sitä tehdä salaatteja rasiaan, ei se väärinkään ole. Mutta lähtisin ihan ensiksi liikkeelle siitä, että on oikea ruoka syötynä. Ei proteiininlähde, ei rasvan lähde, ei mikään hiilari tai höttöhiilari tai protsku tai mikromakro. Eli ei se auta vaikka on siemeniä salaatissa tai jokin valkoinen noppakuutio suolavedessä.



Ensitöikseen pitää keittää perunat. Sitten vasta lähden niitä vihanneksia raastamaan ja blenderöimään. Siis jos haluaa jaksaa, eikä käy silleen että pyörtyy kesken pyöräretken. Se voi olla melkein yhtä kova työ, kuoria perunat ja keittää ne, ja salaatille ei jää välttämättä aikaa arjessa joka päivä. Joskus riittää kun ottaa jotain tuoretta, vaikka ei alkaisikaan rakentamaan mitään isoa salaattia.

Ps. Kannattaa katsastaa tuo, jos etsii whole food plant based -reseptejä: https://www.forksoverknives.com/recipes/


Tuolla on oikeasti hienot kuvat ja hienot ammattitaitoiset kokkaajat tehneet mahtavia pläjäyksiä kokeiltaviksi. Sieltä olen tehnytkin joskus jotain. Muistaakseni noissa ei ollut sitä ongelmaa, että jos poistaa kaiken turhan niin ruokalautasella pyörii pelkkä haarukka lopulta. 

Ja monille tärkeä ruoka-aine on sipuli. Se puuttuu minun resepteistäni kokonaan. Sitähän kannattaa käyttää, jos tykkää.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Muffinssit - Omena, kaura ja mustikka - Ilman leivinjauhettakin onnistuu

Tämän muffinssiohjeen avulla pääsevät myös kolhuiset, ylimenneet, tai liian happamat omenat hyötykäyttöön.  Jos omenoita ei ole tarpeeksi, voi käyttää lisänä ylikypsää banaania tai omenasosetta purkista. Muffinssit maistuvat eväänä, ja kahvin tai teen kanssa. Näitä voisi myös ajatella kaurapuurona pakattuna taskukokoon, ja helposti käsiteltävään kääreeseen. Tai: Voit myös jättää muffinssipaperit pois, ja tehdä litteitä keksin mallisia leivonnaisia. Makeuttamiseen voi käyttää taatelia, banaania, tai sokeria. Rasvaa ei tarvitse laittaa.  Kokeilin, tarvitseeko laittaa ruokasoodaa ja leivinjauhetta. Tein muffinssit ensin leivinjauheen ja ruokasoodan kanssa. Toisena ilman kumpaakin ainetta. Sattumiksi voi laittaa marjoja ja rusinoita. Laitoin mustikkaa ja rusinoita näihin.  Huom: Kokeilin kerran myös mansikoita, ja yllättäen ne eivät sopineet. Toisiin muffinsseihin sopivat,  joten ihmettelen suuresti. Suosittelen siis kuitenkin näihin mustikoita ensisijaisesti. Idean sain näiden tekoon  Fl

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm

WFPB - Riisi ja pavut - Punainen suippokaali, vihannekset

Vanha hyvä "rice and beans" tai suomeksi riisi ja pavut, joka on helppo ja yksinkertainen ruoka. Riisin ja pavut voisi tehdä monellakin tavalla, ja eri kulttuureissa on sille omat historiansa ja perinteensä. Tämä on yksinkertaistettu ruokaidea siitä. Kun seisoin miettimässä mitä laitan ruoaksi, joku olisi voinut luulla että kehitteillä on erityisen mullistava ruokaresepti.  Saattaa olla että olikin. Tämän aikaansaaminen oli niinkin lujan aprikoinnin takana, ja halusin laittaa tämän siksi ylös ja kertoa eteenpäin. Koko ajan mietin, mitä laitan suippokaalin kantaosasta, ja mitä tulisi porkkanoista. Kun homma ei edennyt muistin viimein, että näinhän se kaali vaihtaa hiippakuntaa vartissa.  Vihannekset voi keittää, höyryttää tai vokata paistinpannulla. Tai paistaa uunissa. Nyt laitoin höyryttymään.  Puuroutuva riisi kuten jasmiiniriisi voi olla hyvä pestä ennen keittämistä, jolloin se ei vaahtoa niin paljon. Käytin riisinkeitintä, ja ne voi keittää kattilassakin. Riisit voi keitt