Siirry pääsisältöön

Vegaanisten reseptien ainekset

 Kun etsii vegaanisia reseptejä, ne menevät monesti jotenkin näin;


-Ruoka-aine 1 (Kuten bataatti tai peruna, jota on mahdollisimman vähän)

-Ruoka-aine 2 (ehkä jokin juures)

-Vähäkalorinen vihannes (josta ei saa kunnolla energiaa)

-Vähäkalorinen vihannes (josta ei saa kunnolla energiaa)

-Vähäkalorinen vihannes (josta ei saa kunnolla energiaa)

-Mauste

-Mauste

-Mauste

-Mauste

-Mauste

-Mauste

-Liemikuutio sis. palmurasvaa

-Rypsiöljy joka ei sisällä ravintoa, vain rasvaa

-Kasvikerma


Eli tässä tyypillinen resepti, ja kun siitä ottaa pois lisätyn rasvan, huomaa että siinä ei ole muuta varsinaista ruokaa, kuin se yksi ainesosa, ja muut ovat niitä, mistä pitäisi tehdä lähinnä koristeet lautasen reunalle.


Omat resepti millaisia haluaisin löytää, ja millaisia haluaisin tehdä, ja mitkä ovat mielestäni ruokaa:

-Ruoka- aine kuten peruna n 50% annoksesta

-Juureksia ja vihanneksia n. 50 % annoksesta 

-Mauste

-Mauste

-Mauste

-Mauste

-Mauste

jne

Toinen vaihtoehto hyvälle ruokaohjeelle olisi, että pelkästä kastikkeesta on resepti jossa kerrotaan mitä vihannesta ja mausteita tulee, ja kastike tarjoillaan sitten perunan, riisin, pastan tai muun ruoan kanssa, joka on se pääasiallinen energian lähde.

Kun ei sotke sitä rasvaa ja liemikuutioita kuvioihin, huomaa monesti että reseptiin ei jää kuin puolikas paprika ja sellerinvarsi. Tai kesäkurpitsasuikaleet ja kukkakaalinnuppu. Kaikki sen ruoan maku ja kalorit on suunniteltu saatavan jostain muualta, esimerkiksi kermasta.

Tai että sen kanssa ehkä syödään leipä.

Jos joku yrittää siirtyä vegaaniksi, niin on helppo huomata että ruoka on hyvää tottakai, koska se ui rasvassa, kermassa ja se on tönkkösuolattua.  Hänet on helppo houkutella sillä kookosmaidolla ja kookoskermalla mukaan, koska hän saa niistä elämyksen että tämähän on helppoa ja ihan hyvää!

Mutta jos lähtee rakentamaan itselleen ruokavalioa, josta saa ennenkaikkea riittävästi energiaa, niin ei millään puolikkaalla kaalinlehdellä tule mistään mitään. Eikä auta mikään iso salaattikulhokaan mihinkään, muuhun kuin ehkä loppuunpalamiseen.

Jos et halua perustaa vegaanista ruokavalioa pelkkiin kermoihin, rypsiöljyihin, liemikuutioihin ja rehuihin olet tullut oikeaan paikkaan.

Tai oikeastaan vielä parempi paikka sinulle olisi käydä vaikkapa youtubessa, ja kuunnella muutama saarna Dr. John McDougallilta, joka selittää juuri tätä asiaa. Ja jolta olen omaksunut paljon ajatuksia kokokasvipohjaiseen ruokailuun.

Dr.Esselstyn oli se, joka piti veret seisauttavan luennon tuubissa niistä sydän- ja verisuoniasoista ja miten ne voi rauhoittaa ruokavaliolla, mutta hänen painotuksensa ja ruokavalionsa tuntui itselleni jatkon kannalta työläältä, varsinkin koska en ole vielä todetusti sairastunut. 

Dr. McDougall puhuu enemmän siitä, että sinun on saatava sitä kaloria, jos meinaat jaksaa, ja se paras kalori on peruna. Että voi sitä rehuilla koristella lautasen, mutta järki käteen. Ei suurin osa jaksa eikä pysty syömään lehtikaalta joka aterialla raakana, ja olen huomannut että täällä Suomessa se ei mitään ilmaistakaan ole varsinkaan, koska sitä ei kasva jokaisen ojan pielessä poimittavana. 

Molempien doktoreitten ruokavalio on siis periaatteessa sama, eli kokokasvipohjainen ruokavalio, mutta toinen siis puhuu enemmän siitä miten tehdään kun on vakava sairaus, ja painottaa tiettyjä siihen liittyviä kohtia. Toinen taas puhuu lisäksi myös yleisemmin, että miten säästät rahaa, ja millä ruualla pärjäät ja pysyt terveenä, ja mielestäni viestittää just sitä, ettei kannata juuttua yksittäisiin ravintoaineisiin ja murehtia joka ikistä asiaa yhtä aikaa. Että kaloreita on saatava tai muuten päätyy huonovointiseksi, riippumatta miten terveellisiä ne lehtikaalit ja kurkut ovat, mitä joka päivä syö, koska niissä ei ole energiaa riittävästi.

Vihanneksilla on toki roolinsa. Yksi on että kyllähän niiden sulaminen vatsassa varmasti pidentää kylläisyyttä. Ei minulla tähän ole tieteellistä selitystä. Mutta energianlähteenä ne eivät kyllä kovin hyvin toimi. Vaikka vatsa olisi täynnä, se kostautuu jos elimistöllä ei ole mitään polttoainetta käytössään. Lisäksi niiden antioksidantit ja vitamiinit ovat mahtavaa ruokaa. 

Saahan sitä tehdä salaatteja rasiaan, ei se väärinkään ole. Mutta lähtisin ihan ensiksi liikkeelle siitä, että on oikea ruoka syötynä. Ei proteiininlähde, ei rasvan lähde, ei mikään hiilari tai höttöhiilari tai protsku tai mikromakro. Eli ei se auta vaikka on siemeniä salaatissa tai jokin valkoinen noppakuutio suolavedessä.



Ensitöikseen pitää keittää perunat. Sitten vasta lähden niitä vihanneksia raastamaan ja blenderöimään. Siis jos haluaa jaksaa, eikä käy silleen että pyörtyy kesken pyöräretken. Se voi olla melkein yhtä kova työ, kuoria perunat ja keittää ne, ja salaatille ei jää välttämättä aikaa arjessa joka päivä. Joskus riittää kun ottaa jotain tuoretta, vaikka ei alkaisikaan rakentamaan mitään isoa salaattia.

Ps. Kannattaa katsastaa tuo, jos etsii whole food plant based -reseptejä: https://www.forksoverknives.com/recipes/


Tuolla on oikeasti hienot kuvat ja hienot ammattitaitoiset kokkaajat tehneet mahtavia pläjäyksiä kokeiltaviksi. Sieltä olen tehnytkin joskus jotain. Muistaakseni noissa ei ollut sitä ongelmaa, että jos poistaa kaiken turhan niin ruokalautasella pyörii pelkkä haarukka lopulta. 

Ja monille tärkeä ruoka-aine on sipuli. Se puuttuu minun resepteistäni kokonaan. Sitähän kannattaa käyttää, jos tykkää.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Lokakuu 4 - 80 €/kk

Ruokaostospostauksen aika.  Katsotaan mitä tuli. Vältin ostelua ja kaupassakäyntiä, että saisin lokakuun ruokakulut alas.  Kaupassa kävelin vaikka minkä herkullisen ohitse. Haksahdin silti kalliiseen pikaruokaan, josta kuvat alempana. Tumma makaroni 1, 13€/ kg 400g,0,45  € X 2 = 0,90 € Omena Suomi 0,386 kg x 2,49  €/kg = 0,96 € Satsuma 0,99 €/kg x 0,564 kg = 0,56 € Ruukkupersilja 1,07 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Piti laittaa koti mahdollisimman edustavaan ja sievään kuntoon hetkellisesti, ja siksi laitoin näitä ruukkuihin pöydille. Ostin tulilatvankin. Se maksoi vain alle 3 euroa Lidlissä, näillä pystyi täydentämään sisustusta vielä sitäkin halvemmalla. Salaattipurkin viereen mandariini- ja omena-asetelma. Edullista sisustamista hyötykasveilla. = 1,69  € Kauramaito Prismasta. Varsinaiset ruokaostokset tekivät n. 7  € , huvituksiin 7,90 € eli Picnicissä nautittu patonkisämpylä. En laske ruokakuluihin, mutta pitää tilittää jotta en ensin kerro vain kokokasvisruokavaliolla olosta sädekeh

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Marraskuu 1 ja 2

 Marraskuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset.  Sen verran silppuisia kauppareissuja, että alkaa olla hinnat ja kuitit sekaisin. Selvittelin minkä pystyin, ja sain aikaan melko tarkat laskelmat. Jostain maustepussista ja omenasta nyt koira taisi syödä kuitit. Sovelluksien kanssa en pelaa, joten niistä ei ole apua tässä. Yhden jäätelön taas söin, ja siitä lensi paperi roskiin. Luulin ottaneeni kuvan, mutta ei sitä löytynytkään.  Ostokset ovat silppua koska jokainen kerta kun tein vaikkapa turhan reissun Lidlin ohi, tai mitä lie olin hakemassa milloinkin muutakin kuin ruokaa, niin otin aina pussillisen vaikkapa kaurahiutaletta ja makaronia, että saa kaapit sopivan täyteen. Pääsee kohta joulun viettoon niin, ettei tarvitse yhden kaurahiutalepaketin takia alkaa miettiä kauppareissuja. Kaikki mikä maksaa alle 1€/kg ovat taas olleet kuukauden suosikkituotteinani varsinkin energianlähteiden osalta.  Maustekaappiakin joudun jo alkaa täyttämään uudelleen, sentään siellä ei mitään kolme vuo

WFPB - Keitto -Rosmariini ja curry

Keltainen keitto syksyyn, talveen tai mihin vuodenaikaan hyvänsä. Helppo koota kuivakaapin aineksista ja perus perunoista ja porkkanoista.  Laitoin reseptiä ylös koska tähän keittoon tulikin riisiä, ja mausteeksi rosmariinia. Kumpaakaan ainesta en ole keitoissa useinkaan käyttänyt. Perus pohja on vanha tuttu, eli peruna, porkkana ja linssit.  Peruna-porkkana-rosmariini-currykeitto: 1-2 porkkanaa n. litra perunoita, jauhoisia esim Afra. 0,5 dl punaisia kuivattuja linssejä 0,5 dl riisiä n.1-1,5 l vettä 1/2 tl suolaton currymauste 1/4 - 1/2 tl rouhittu mustapippuri 1/2 tl kuivattu rosmariini Tarvittaessa: Maun mukaan loraukset suolaisia maustekastikkeita kuten ketsuppi, sinappi, soijakastike tai ripottelu suolaa. Tai esim. Herbamare suolaa pintaan tms. ja/tai loraus tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia. Kuori ja pilko ensin porkkanat. Laita kiehumaan. Mausta. Keitä porkkanoita reilusti vaikka 10-15 minuuttia, tai kunnes alkavat jo pehmetä hyvin. Kuori tarvittaessa, ja pilko perunat. 

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Lokakuu 3

 Lokakuun kolmannen viikon ruokaostokset. Tässä on täksi ja ensiviikoksi syömistä.  =6,85 € Combino täysjyväspagetti 2x 0,95 €/500g = 1,90 €/kg Punaiset linssit  500 g 1,99 €, 3,98 €/kg Luomu mustapavut Freshona 4 x 0,74 € = 2,96 € Lidlissä on ollut näitä tölkkipapuja jotenkin vähänlaisesti viimeaikoina, ja kysyin asiasta myyjältä. Kuulemma toimitusvaikeuksia ollut. Oli juuri mielessä että voisin ostaa koko laatikon kerralla kun alkavat loppua kotoakin muttei sieltä täyttä laatikkoa enää löytynyt. = 4,95 € Pirkka banaani 1,638 kg x 1,99 €/kg = 3,26 € K-Menu kivetön luumu 200 g  8,45 €/kg = 1,69 € Luumusoppaa, riisipuuron kanssa. Meira Kurkuma 24g 31,25 €/kg =  0,75 €  =1,37 € Kurkku 0,686 kg x 1,99 € = 1,37 € Kurkku oli Lidlissä tarjouksessa, sehän ei nyt aina ole näin halpaa. Baresa luomu tomaattimurska 12 X 0,99€/500g = 11,88 € Lauantai-illan puuhapussi Lidlistä 8,5 €: = 1,69 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kg = 5,32 € Persimoni 0,704 €/kg x 1,99 €/kg = 1,40 € Kotimaiset omenat 1 kg, 2,

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo

Luukku 16 - Juuriselleri - WFPB

 Luukku 16 aukenee: Juuriselleri Selleriä en olekaan kokeillut paljoa ollenkaan. Aukko sivistyksessä. Taisin ostaa vuosia sitten tällaisen mukula- tai juurisellerin, ja paistella sitä. En muista mitä sain aikaiseksi, ja sen jälkeen unohtunut koko mukulaselleri.  Varsiselleriä on välillä ollut. Juuriselleri ja mukulaselleri on sama asia. Erikseen on vielä varsi-ja lehtiselleri, ne ovat keskenään sama asia, pitkä varsi. Nyt juurisellereitä oli Lidlissä esillä 2,99 €/kg, ja siitä innostuin kokeilemaan. Oli niitä Prismassakin taannoin, ja kävi jo melkein ostoskorissakin, silloin oli jotain muuta niin jätin toiseen kertaan. Etsin netistä mitä tälle kannattaisi oikein tehdä, ja alkoi sitten hahmottua. Tein uunissa, salaatiksi ja keittämällä. Selleri kannattaa pestä ja harjata juuresharjalla. Jos haluaa pestä oikein tarkasti, koko sellerimukula kannattaa laittaa veteen likoamaan joksikin aikaa, että multa alkaa irrota helpommin, ja rapsutella sitten tarkemmin. Ne rypyläisimmät juuriosat voi k

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm