Siirry pääsisältöön

Mitä ostaa ja hankkia Whole Food Plant Based - ruokavaliolla

 

Kodinkonehankinta, eli sauvasekoitin. 

Riisinkeittimen olin hankkinut jo aikaa sitten, se oli kätevä tähän ruokavalioon. 

Sitten minulla on kuorimaveitsi, puukko, kulho, kattilat, porkkananraastin, ja kaikki peruskamat.

Jos haluaa aloittaa tämän ruokavalion noudattamisen, niin ei tarvitse kyllä ostaa edes uusia laitteita kotiin. Sauvasekoittimen hankkiminen oli täysin oma valintani, ja mikään tässä ruokavalion ruokasisällössä ei pakollisesti edellytä sen omistamista.

Youtubessa kaikilla reseptikanavan pitäjillä tuntuu kohta olevan blenderit, raastimet, yleiskoneet, air fryerit, slow cookerit ja muuta. Se herättää helposti tunteen, että nyt pitäisi itselläkin olla, koska muuten ei voi tehdä niitä hyviä kastikkeita tai kuorrutteita, mitä edistyneet Whole Food Plant Based-tyypit sekä SOS-free-tyypit syövät. (SOS-Free= Salt Oil Sugar Free)

Ei tarvinnut kuitenkaan ostaa mitään pakollisesti tätä dieettielämää varten. Enkä voi ostaa, koska keittiöstä loppuu säilytystilakin kesken.

Lisäys: 24.4.: Ostin jo aika pian isoja rasioita jääkaappisäilytystä varten, koska iso määrä perunamuusia tai riisiä, jolla varmistaa koko päivän sujumisen, on epäkäytännöllistä enää jakaa pieniin rasioihin, koska se ruoka saattaa mennä parin päivän sisällä. Ajan käyttäminen siihen, että asettelee niitä lusikalla pieniin rasioihin alkoi tuntua jo pitkän aikaa sitten hölmöläisen hommalta.

Ruokatermospullo. Se piti hankkia jotta sai töissä eväät lämpimänä. Aamulla sen lataaminen aiheutti pientä vaivannäköä, mutta helpotti työpäivää, koska ei tarvinnut jonottaa mikroaaltouunin edessä lautanen kädessä kahvihuoneessa. 



Wokkaaminen ja pilkkominen vaatii vaivannäköä. Perunoiden keittäminen on puolen tunnin homma. Parempi tehdä iso kaukalollinen kerralla. Perunoita keitän monesti 2 kg pussin ja se on silti syöty jopa jo seuraavana päivänä. Asettelu pieniin rasioihin veisi aikaa.

Pitääkö hankkia eksoottisia ruoka-ai
neita, kuten avokado ja ulkomaan hedelmät?

Mitään tiettyä kasvia tai ruokalajia ei ole pakko syödä. 

 Voi ostaa kotimaista, ulkomaista, tuoretta, pakastettua tai välillä jopa säilykkeitä

Jos jollain on kiireinen arki tai sellainen elämäntilanne, johon ei mahdu pitkät papujen liotukset ja keittoajat, tai vihannesten pilkkominen tai muusaaminen raskailla survimilla, tai jos kokee itsensä epävarmaksi taidoiltaan käsitellä erilaisia outoja kasviksia, niin ei hätää.

Jos rahat ovat tiukilla, sekään ei haittaa. Ei ole pakko myöskään ostaa mitään ulkomaisia superfoodeja.

Kaikki kvinoat ja avokaadot, tai eksoottiset hedelmät, pähkinät tai marjat ovat ihan hyvää ruokaa sellaiselle, joka niistä pitää, mutta ilmankin niitäkin pystyy koostamaan päivittäiset syömisensä. Mikään omissa tiedonhankinnoissani ei viittaa siihen, että olisi jokin yksi kasvi joka olisi pakollinen.

Osa lääkäreistä suorastaan osittain melkein kieltää koko avokaadot, koska ne lihottavat eikä tee hyvää saada sitä rasvaakaan aina niin paljon, kuin mitä avokado sisältää. 

Jos jokin ruoka ei käy, tilalle löytyy jotain muuta. Jos ei halua syödä kauraa, voi syödä ohraa. Jos ei halua puuroa, voi syödä perunaa.

Pitkälle pärjää ihan Suomessa kasvavilla kasveilla. Porkkanaa ja lanttua pataan, kukkakaalia sekaan, perunat kiehumaan ja päälle kotimaisia yrttejä. Lautasen reunalle itsepoimittuja tai kotimaisia ostettuja pakastepuolukoita. 

Varsinkin alussa jos ei tiedä vielä mitä söisi, niin ei ole kiirettäkään heti rynnätä kauppaan etsimään mahdollisimman hankalia ja eksoottisia aineksia. 

Jos haluaa alkaa huolehtimaan eri ravintoaineiden saannista, siihen ehtii rauhassa perehtyä ja syödä sillä aikaa vaikka makaronia, riisiä ja perunoita tomaattimurskalla. Tai kehittää jonkin ruoan, minkä tietää valmiiksi olevan hyvää.

Makkarakeitto ilman makkaraa tuli kokeiltua jo ennen tätä ruokavalioa. Unohdin vain laittaa makkarat keittoon, ja söin ihan tyytyväisenä ihmetellen, puuttuuko tästä nyt jotain? Ainiin, se makkara!

Olisi pitänyt huomata jo silloin, että menee se ilman makkaraakin. 

Eivät ne ensimmäiset ruokakokeilut välttämättä onnistukaan heti. Alussa sen pieleen menneen ruuan voi pelastaa suolalla ja ketsupilla, ettei tarvitse hävittää. Suolaa voi vähentää pikkuhiljaa.

Soijarouheesta on paljon puhetta, että miten siitä saisi maistuvaa. Ja miten se pitää paistaa ja pyörittää siinä ja tässä ja tuossa. 

Olen laittanut sen nyt veteen samalla, kuin muutkin keittoon tulevat asiat. Maustan ihan normaalisti, enkä huomioi koko soijarouhetta. Soijarouhe ui siellä muun ruuan joukossa. 

Soijarouhe sitä paitsi kuuluu rasvaisempaan ruokakategoriaan. Jos on superlaihduttaja, joka haluaa vielä viimeiset 2,5 kiloa pudottaa kesäbikineitä varten, niin soijarouhe on asia mitä pystyy jättämään vielä pois. 

Maailmassa on niin paljon kasveja mitä syödä, että koko soijarouheen voi halutessaan unohtaa kokonaan. 

Onko pakko ostaa tummaa riisiä ja makaronia?

Jos käyttää viljoja, olisi hyvä valita täysjyvää. Sen voi nähdä ehkä kallistavana tekijänä hinnan suhteen,  mutta sitten taas kokokasviruokavalio voi muutoin tulla enemmän edulliseksi. 

Valkoinen riisi ja valkoinen pasta eivät ole kynnyskysymys, sanoi jopa Dr. McDougall yhdessä planssissaan instagramissa.

Itse olen huomannut, että täysjyvä pitää paremmin nälkää.

Käytän silti valkoista jasmiiniriisiä, ja voin käyttää joskus valkoista cous cousia koska se kypsyy nopeampaa. Voin leipoa leipää hiivaleipäjauhoista, jotka sisältävät osaksi valkoista vehnäjauhoja.

En tiedä voiko sitä suositella, että käytä tai älä käytä, en voi tietää jokaisen kohdalla vastausta, koska en ole lääkäri.

Mutta kynnyskysymys se ei olisi siten, että siksi ei voi olla kasviruokavaliolla muutoin, jos syö valkoista riisiä. Aivan hyvin voi. Isompi asia on se, jos pääsee öljystä ja eläinkunnan tuotteista eroon.

Heti jos jossain päin internetiä vaikuttaa sille, että joutuu ostamaan jotain tai muuten tapahtuu kauheita, niin sitähän voi perääntyä hetkeksi ja selvittää, onko tämä kyseinen asia tärkeä oikeasti. 

Tällä hetkellähän proteiinia mainostetaan kovasti ja pidetään tapetilla. Eipä sitä silti romahda viikossa tai parissa proteiinin puutteeseen, jos syö riittävästi ruokaa niin, että jaksaa ja on täynnä sopivasti. 

Loppuun linkit, joissa Dr McDougall kertoo melko hiljattain ilmestyneillä videoillaan proteiinista. Kyseessä on koronapandemian aikana tehty kaksiosainen pitkä luento, jossa käydään läpi ihan ensimmäisen maailmansodan ajoista asti proteiiniin liittyviä tutkimuksia ja asioita, ja edetään vääjäämättä kohti mehukkaita huomioita ja yksityiskohtia: 

https://www.youtube.com/watch?v=_KvyAylxBkQ

https://www.youtube.com/watch?v=HjsAK_a-oLY

sekä tekstinä juttua hänen sivuillaan, nimenomaan proteiinista:

https://www.drmcdougall.com/2003/04/01/restrict-protein-save-your-kidneys/

Ei kannata hämmästyä vaikka Dr.McDougall on melkoisen suorasanainen mies välillä. Hän on tästä asiasta puhunut ja pitänyt luentoja jo kymmeniä vuosia, ja nyt yli 70-vuotiaana hän on edelleen erittäin intohimoisesti suhtautuva aiheeseen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Lokakuu 4 - 80 €/kk

Ruokaostospostauksen aika.  Katsotaan mitä tuli. Vältin ostelua ja kaupassakäyntiä, että saisin lokakuun ruokakulut alas.  Kaupassa kävelin vaikka minkä herkullisen ohitse. Haksahdin silti kalliiseen pikaruokaan, josta kuvat alempana. Tumma makaroni 1, 13€/ kg 400g,0,45  € X 2 = 0,90 € Omena Suomi 0,386 kg x 2,49  €/kg = 0,96 € Satsuma 0,99 €/kg x 0,564 kg = 0,56 € Ruukkupersilja 1,07 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Piti laittaa koti mahdollisimman edustavaan ja sievään kuntoon hetkellisesti, ja siksi laitoin näitä ruukkuihin pöydille. Ostin tulilatvankin. Se maksoi vain alle 3 euroa Lidlissä, näillä pystyi täydentämään sisustusta vielä sitäkin halvemmalla. Salaattipurkin viereen mandariini- ja omena-asetelma. Edullista sisustamista hyötykasveilla. = 1,69  € Kauramaito Prismasta. Varsinaiset ruokaostokset tekivät n. 7  € , huvituksiin 7,90 € eli Picnicissä nautittu patonkisämpylä. En laske ruokakuluihin, mutta pitää tilittää jotta en ensin kerro vain kokokasvisruokavaliolla olosta sädekeh

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Marraskuu 1 ja 2

 Marraskuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset.  Sen verran silppuisia kauppareissuja, että alkaa olla hinnat ja kuitit sekaisin. Selvittelin minkä pystyin, ja sain aikaan melko tarkat laskelmat. Jostain maustepussista ja omenasta nyt koira taisi syödä kuitit. Sovelluksien kanssa en pelaa, joten niistä ei ole apua tässä. Yhden jäätelön taas söin, ja siitä lensi paperi roskiin. Luulin ottaneeni kuvan, mutta ei sitä löytynytkään.  Ostokset ovat silppua koska jokainen kerta kun tein vaikkapa turhan reissun Lidlin ohi, tai mitä lie olin hakemassa milloinkin muutakin kuin ruokaa, niin otin aina pussillisen vaikkapa kaurahiutaletta ja makaronia, että saa kaapit sopivan täyteen. Pääsee kohta joulun viettoon niin, ettei tarvitse yhden kaurahiutalepaketin takia alkaa miettiä kauppareissuja. Kaikki mikä maksaa alle 1€/kg ovat taas olleet kuukauden suosikkituotteinani varsinkin energianlähteiden osalta.  Maustekaappiakin joudun jo alkaa täyttämään uudelleen, sentään siellä ei mitään kolme vuo

WFPB - Keitto -Rosmariini ja curry

Keltainen keitto syksyyn, talveen tai mihin vuodenaikaan hyvänsä. Helppo koota kuivakaapin aineksista ja perus perunoista ja porkkanoista.  Laitoin reseptiä ylös koska tähän keittoon tulikin riisiä, ja mausteeksi rosmariinia. Kumpaakaan ainesta en ole keitoissa useinkaan käyttänyt. Perus pohja on vanha tuttu, eli peruna, porkkana ja linssit.  Peruna-porkkana-rosmariini-currykeitto: 1-2 porkkanaa n. litra perunoita, jauhoisia esim Afra. 0,5 dl punaisia kuivattuja linssejä 0,5 dl riisiä n.1-1,5 l vettä 1/2 tl suolaton currymauste 1/4 - 1/2 tl rouhittu mustapippuri 1/2 tl kuivattu rosmariini Tarvittaessa: Maun mukaan loraukset suolaisia maustekastikkeita kuten ketsuppi, sinappi, soijakastike tai ripottelu suolaa. Tai esim. Herbamare suolaa pintaan tms. ja/tai loraus tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia. Kuori ja pilko ensin porkkanat. Laita kiehumaan. Mausta. Keitä porkkanoita reilusti vaikka 10-15 minuuttia, tai kunnes alkavat jo pehmetä hyvin. Kuori tarvittaessa, ja pilko perunat. 

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Lokakuu 3

 Lokakuun kolmannen viikon ruokaostokset. Tässä on täksi ja ensiviikoksi syömistä.  =6,85 € Combino täysjyväspagetti 2x 0,95 €/500g = 1,90 €/kg Punaiset linssit  500 g 1,99 €, 3,98 €/kg Luomu mustapavut Freshona 4 x 0,74 € = 2,96 € Lidlissä on ollut näitä tölkkipapuja jotenkin vähänlaisesti viimeaikoina, ja kysyin asiasta myyjältä. Kuulemma toimitusvaikeuksia ollut. Oli juuri mielessä että voisin ostaa koko laatikon kerralla kun alkavat loppua kotoakin muttei sieltä täyttä laatikkoa enää löytynyt. = 4,95 € Pirkka banaani 1,638 kg x 1,99 €/kg = 3,26 € K-Menu kivetön luumu 200 g  8,45 €/kg = 1,69 € Luumusoppaa, riisipuuron kanssa. Meira Kurkuma 24g 31,25 €/kg =  0,75 €  =1,37 € Kurkku 0,686 kg x 1,99 € = 1,37 € Kurkku oli Lidlissä tarjouksessa, sehän ei nyt aina ole näin halpaa. Baresa luomu tomaattimurska 12 X 0,99€/500g = 11,88 € Lauantai-illan puuhapussi Lidlistä 8,5 €: = 1,69 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kg = 5,32 € Persimoni 0,704 €/kg x 1,99 €/kg = 1,40 € Kotimaiset omenat 1 kg, 2,

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo

Luukku 16 - Juuriselleri - WFPB

 Luukku 16 aukenee: Juuriselleri Selleriä en olekaan kokeillut paljoa ollenkaan. Aukko sivistyksessä. Taisin ostaa vuosia sitten tällaisen mukula- tai juurisellerin, ja paistella sitä. En muista mitä sain aikaiseksi, ja sen jälkeen unohtunut koko mukulaselleri.  Varsiselleriä on välillä ollut. Juuriselleri ja mukulaselleri on sama asia. Erikseen on vielä varsi-ja lehtiselleri, ne ovat keskenään sama asia, pitkä varsi. Nyt juurisellereitä oli Lidlissä esillä 2,99 €/kg, ja siitä innostuin kokeilemaan. Oli niitä Prismassakin taannoin, ja kävi jo melkein ostoskorissakin, silloin oli jotain muuta niin jätin toiseen kertaan. Etsin netistä mitä tälle kannattaisi oikein tehdä, ja alkoi sitten hahmottua. Tein uunissa, salaatiksi ja keittämällä. Selleri kannattaa pestä ja harjata juuresharjalla. Jos haluaa pestä oikein tarkasti, koko sellerimukula kannattaa laittaa veteen likoamaan joksikin aikaa, että multa alkaa irrota helpommin, ja rapsutella sitten tarkemmin. Ne rypyläisimmät juuriosat voi k

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm