Energianlähteeksi eli tärkkelykseksi keitin riisinkeittimessä jasmiiniiisiä, johon lisäsin punaisia linssejä ja vehnäleseitä. Kiehuivat yhtä aikaa. Lopuksi lisäsin pakastemaisseja ja pakasteherneitä.
Kaalicurry:
Porkkanaa
Kaalta
Pakasteherneitä
(Pakastepinaattia)
Mausteena
currymauste,
chili,
korianteri,
inkivääri (tuoreena raastettu, tai kuivattu),
kurkuma,
kuminansiemeniä
vähän garam masalaa
Veikkaan että mikä tahansa mauste jos jää puuttumaan, niin hyvää tästä tulee. Korianteria ja kurkumaa laittelin maltillisesti, mutta muuten melko rennosti kaikkia laatua. Ripaus sokeria tekee kaalille hyvää, mutta ei ole välttämätöntä.
Laitoin ensin paistinpannulle tilkan vettä ja siihen porkkanasuikaleita pöhisemään.
Kaalista pilkoin suikaleita, ja laitoin nekin pöhisemään. Lisäilin välillä vähän vettä, jos alkoi käryä leijumaan. Annoin vähän ruskistua, mutta useimmiten jänistin ja lisäsin vettä aina nopeaa. Ei se ruskistaminen hyvästä ole kuitenkaan, eikä se muuta kuin palaa sitten lopulta. Mutta pyrin että ne pannulla höyryttyvät ja kutistuvat sellaiseksi kivaksi wokiksi.
Perään vähän pakasteherneitä ja ne pinaatit, ja kuumentaa sulaksi nekin. Muutama pinaattikuutio riittää, tai koko pussi jos siltä tuntuu. Riippuu paljonko laittaa kaalta. Sitä saa kyllä olla reilusti, koska jos näkee sen vaivan että wokkailee ja kääntelee siinä niitä, niin ei ihan yhden aterian takia välttämättä joka päivä viitsi.
Itse laitoin koko kaalin, pienen, ja jouduin kahdessa erässä paistelemaan. Ja omasta annoksesta unohdin pinaatit, mutta laitoin lopuksi vielä tomaattimurskaa ja pinaattia siihen versioon, joka jäi pannulle. Raastoin vielä inkivääriä päälle. Sain siis kaksi ruokaa yhdellä kertaa tehtyä, tavallaan.
Ja jos ei jaksa paistella, niin kyllä tämä valmistuu kattilassakin. Ensin höyryttää vähässä vedessä, ja viimeisenä lisää herneet, ja kiehauttaa vielä ne sulaksi. Sitten syödessä lorautin vähän chilikastiketta ja soijakastiketta
Tästä tulee oikein sellainen ravintolameininki mieleen, jos kaalit eivät mene ihan pehmeiksi.
Lautasen reunalla komeilee perunarieskat, joihin siis käytettiin perunamuusia ja ohrajauhoja.
200 asteisessa uunissa vartti. On ehkä maailman yksinkertaisimpia leipäreseptejä. Lautaselle jauhoja ja siinä painelee ne lätyksi, ja viimeistelee leivinpaperin päällä. Haarukalla reikiä.
Sen verran hajoava ja takertuu sormiin se taikina, että joutuu jauhojen kanssa tasapainoilemaan. Olen näitä nyt puolitoista vuotta harjoitellut.
.Viimeksi kun yritin perunarieskoista kertoa, unohdin ottaa niistä kuvan. Joten tässä on vielä kuvakin niistä paistettuna, nyt kun ne tuli taas mainittua:
Jotta rieskat vähän kuivahtaisivat rapeammiksi, kääntelen ne irti alustasta heti otettuani ne uunista. |
Lopuksi vegaanin säästöbudjettilaskelmat, eli mitä tälle komeudelle tuli arviolta hintaa, arvoin raakasti yläkanttiin:
Kaali noin 1e/kg,
riisi ehkä 2,5 euroa pussi,
pakasteherneet 1e,
maissit 1e,
ohrajauhoa ja perunaa korkeintaan euron edestä, alle varmasti jää
pinaattipussista 1 pallero, ei liikaa, alle 1 e
linssejä ehkä alle kourallinen
Eli jos on lompakossa 6-10 euroa, tämän saa varmasti tehtyä. Ei paha, jos tästä koko päivänkin syö, ellei seuraavankin päivän. Puuroa tueksi, ehkä 0,75 euroa kilo hiutaleita.
Kommentit
Lähetä kommentti