Lisätty mielipide videoista.
Lisätty loppuun vielä yksi videolinkki.
= 21,37 €
Minimanista
- Paprikajauhe 380 g, 16,03 €/kg = 6,09 €
- Juustokumina 0,59 €
- Curry, suolaton 0,69 e
- Jauhelihamauste suolaton 0,85 €
- Grillausmauste suolaton 0,79 €
- Grillausmauste suolaton 0,79 €
- Ruisreikäleipä -30 % 1,75 - 0,53 = 1,22 €
- normaalihinnalla leivän kilohinta 5,30 €/kg
- Lehtikaali pakastettu 5,58 €/kg = 2,79 €/500g
- K-Menu riisi 0,99 €/kg x 2 = 1,98 €
- Pirkka tumma leivontasuklaa 17,45/kg,200g=3,49/kpl
- Banaani 1,106 g x 1,89 €/kg = 2,09 €
Paprikajauhe oli tarjouksessa Minimanissa. Nyt äsken katsoin että Prismassa maksaa Golden Star 350g Paprika 5,75 € 16,43 €/kg. Tässä valossa ajattelen, että kunhan paprikajauhetta löytyy alle 20 euroa kilo niin ollaan hyvällä tiellä, ja jos sen saa alle 17 eurolla niin kannattaa lyödä ostopäätös lukkoon. Tämä tosin oli vain pikavilkaisu asiaan.
Pienessä paprikapurkissa lähdettiin huitelemaan 25 eurosta jopa kohti neljää kymppiä kilolta.
Ostokset Lidlistä:
- Freshona luomu papusekoitus 3 x 0,88 € = 2,64 €
- Varhaisperuna 1,19 €/kg
- Banaani RFA 1,262 kg x 1,45 €/kg = 1,83 €
- Porkkana 1,49 €/kg
- Sitruuna luomu 0,124 kg x 4,99 €/kg = 0,62 €
- Kurkku 0,622 kg x 1,99 €/kg = 1,24 €
Videomielipide
Tällä hetkellä se että vaihtaisin banaanit kaakao-nice creamissa mangoon, olisi liian monimutkainen tehtävä. Hyvä uutinen: Se aine banaanissa tuhoutuu kuumentamalla, joten banaanikeksit ovat turvassa.
Mangoa tai ananasta ei saa jatkuvasti K-Marketin hävikistä euron kilo. Siinähän nyt jää muutama kaakaon ravintoaine imeytymättä, eli eikö se ole sama kuin en olisi syönyt ollenkaan? Voi olla hyväkin asia, kun ravintoaineita virtaa solkenaan. Ei sitä tiedä vaikka jotain kohta paukahtaisi elimistössä, kun kaikkea on niin paljon.
Tässä oli jotain anti-antiogeenisiä ruokia, ja kaakao oli listalla. Katsomme tämänkin illemmalla assistentin kanssa, ja saamme kenties uutta tietoa.
Kaakaojauheesta ruisleipään ja viikon ruokiin, eli aiheen vaihto:
Ei hiivaa, ei lisäaineita, vain ruis vesi ja suola. https://pullapirtti.fi/tuotteet/ruisreikaleipa/ Pullapirtin sivulla.
Suolaa totta kai aina leivässä liikaa, tässä oli 1,1 g/100g.
Nyt helteellä kuitenkaan en ala uunia lämmittää, kaipaan leipää, ja tämä olkoon ratkaisuna.
Ei tarvitse puukkoa leikkaamiseen, aina hyvää vaikka päiväys menisikin, mikrossa kuivahtaa äkkiä ja saa kuivaakin leipää rouskutella. Mahtava leipä jos on liikkeellä eikä halua kovakuorista puolen kilon ruislimppua ostaa evääksi käsilaukkuun.
Ananas:
Ananaskakkua haluaisin, mutta se vaatii uunin lämmittämistä. ja nyt on helle.
Jos ei ananaskakkua, niin ainakin salaatteihin ja porkkanaraasteeseen. Lidlissä vertailin ja iso purkki josta saa murskaa tehtyä itse pilkkojilla, oli yli puolet halvempaa kuin pienissä purkeissa oleva ananasmurska.
Ostin nyt sen ison purkin sitten, siihenhän menee sekunti että saa jollain ne mäsäksi. Jos ei välttämättä jaksa tehdä niistä mitään, ja saavat olla mitä ovat.
Ainahan kokokasvisruokavalion mukaisesti kannattaisi valita kokonainen ananas. Lidlistä kannattaa ostaa, ei tule sitä lehtiosaa mukana.
Pakastettuna ananas varmasti olisi hyvää smoothieissa. Tein joskus, kun sattui pahan makuinen ananas. Pakastin, ja kun sen blenderissä muusasi jäisenä, oli ihan ok. En muista sekoitinko banaanin kanssa.
Katsotaan nyt mitä sanottiin tölkkihedelmistä:
Mansikka oli eilen salessa 13,80 €/kg. Ei yhtään sen kalliimpi kuin monesti pakastemansikkakaan, tai lähikaupan marjat yleensäkin. Nyt siis jos ostaa marjansa muutenkin lähikaupasta, voi samalla vauhdilla ostaa tuoreetkin mansikat sieltä. Ei tule sen kalliimmaksi. Marketissa voi olla vielä halvempaa.
Mansikan hinta varmasti vaihtelee päivittäin. Muutamana vuotena olen mansikkakakkuun ostanut ilta-alesta. Hinnasta puolet pois, mutta mansikoista alle puolet. Suurin osa hyviä.
Jos halua säästää marjoissa, niin marketista jos metsästää alle 10 eurolla kilo, löytyy enemmän marjavaihtoehtoja.
Olen monestikin nyt katsonut näiden tuoreiden vs. pakastettujen marjojen hintoja eri kaupoissa, ja pistänyt merkille että tuoreet eivät aina ole sen kalliimpia, kuin pakasteetkaan. Joskus on tosi kalliita tuoreet marjat, eli vastikään oli K-Marketissa ja Salessa tuore, olikohan pensasmustikka jotain 20 euroa kilo.
Välillä on se ero, että on paljon ulkomaalaisia marjoja niissä tuoreissa, joten siksi valitsen itse mieluiten pakkasesta kotimaiset, kesällä kasvaneet marjat. Mutta hinnan puolesta ei ole aina itsestään selvyys, että pakastetut olisivat halvempia. Pakastetuissa on tosi hyvänä puolena se, että ovat tuoreina pakastettu, vitamiineja varmasti paljon jäljellä. Eikä tarvitse yrittää syödä pois samana päivänä.
Ulkomaiset pakastetut varmasti ovat usein halpoja, mutta ne joutuu keittämään.
Ruokia helteellä:
Sama nyt vain tulla toimeen sillä mitä on.
Tölkillinen papuja, valutettuna ja huuhdeltuna. Tässä on se perus ruoka, jonka kaveriksi voi keittää perunat, ja laittaa lisää tomaattia kastikkeeksi. Vieläkin on samoja tomaatteja kuin viime viikolla, eivät ole kypsyneet kaikki.
Jälkiruoka:
Jogurttia unohtui ostaa, mutta saahan sitä jos käy kaupassa vielä uudelleen.Näistä tulee kuin lumitähtiä, jokainen on yksilö. Valoa vasten katsoessa taivas näkyy.
Toki talvella ehtii nukkua sitten.
Ai, kruunuton ananas on halvempi kuin kruunullinen, hyvä juttu Lidl, koska on järkevää rahdata hedelmiä jotka vie vähemmän tilaa ja kun ilmeisesti kasvatuspaikalla (Costa Ricasta nämä molemmat) lehtiä hyödynnetään maanparannukseen, siellä siihe on kovempi tarve kuin Suomessa jossa ne parhaassa tapauksessa kompostoidaan, oletan.
VastaaPoistaNiinpä! Minä ennen luulin että se kruunu on jotenkin pakko olla siinä että ananas säilyy tai kypsyy tms. Enkä oikeastaan koskaan ihmetellyt loppuun asti, miksi se pitää aina ananaksen mukana ostaa. Nyt tuntuu jo hullulta että niitä on rahdattu vuosikymmenet laivalla täällä laitettavaksi pahimmassa tapauksessa ennen kaatopaikalle, ja nyt tosiaan kompostointiin parhaassa tapauksessa kuten sanoit. Ne jotka biojäteastiaa käyttää/joilla se on. Kruunuton ananashan on aika uusi juttu, saa nähdä tuleeko siitä yleinen käytäntö. Onhan se ananas komea "koriste" kasvikin kruunun kanssa sen aikaa, mitä se pöydällä on. Mutta tosiaan esteettisyyttä jos ei huomioi, kaikki mikä on turhaa on aina turhaa.
PoistaHienoja yöhetkiä! Hyödynnätkö villivihaneksia? Horsman lisäksi kuvassa erottui nuorta hyvää koivua(?)
VastaaPoistaKiitos! Yöhetkiä vietellään taas. Villivihanneksien hyödyntämiseni on jäänyt vähälle. Voikukista on yksi resepti blogissakin, mutta siinäkin voi korvata kaupan vihanneksilla jos ei löydy keruupaikkaa. Ei ole rohkeus vielä riittänyt omatoimisiin kasvinkeruuretkiin. Tunnistan voikukani, sitä uskaltaisin kerätä, ja nokkosen. Ja kuusenkerkät, joitten keräämiseen vaaditaan toki maanomistajan lupa. Horsmakin on tuttu. Samoin koivut. Täytyisi käydä jokin kurssi, missä saa rutiinia siihen hommaan. Toivo ei ole menetetty, joka kevät olen yhä lähempänä villikasvien käyttöä ja aina silloin tällöin opin niistä jotain. Nyt minulla on käsissä kirjakin, sellainen kuin Terveyttä lähiluonnosta, Tutkijan totuus syötävistä kasveista. Kirjoittaja Mauri K. Åhlberg, biologian ja kestävän kehityksen didaktiikan emeritusprofessori. Ajattelin että tämä voisi olla vähintäänkin luotettava kirja oppimiseen. Sieltä täältä olen yrittänyt kirjaa selailla, josko jotain tarttuisi.
PoistaKoitin hakea blogista mitä on tullut tehtyä voikukasta, tutkin sitä joskus että se olisi hyvä https://kasvipohjainenruokavalio.blogspot.com/2021/06/wfpb-vitamiini-kalsium-riittavasti.html#more
PoistaJa voikukkaa jogurttikastikkeessa https://kasvipohjainenruokavalio.blogspot.com/2023/05/wfpb-jogurttikastike-voikukkaa.html
Sitten oli pinaattikeitto, joka oli nokkosmaitokeitto alun perin pula-ajan reseptikirjassa, sen koristelin voikukilla. https://kasvipohjainenruokavalio.blogspot.com/2021/06/wfpb-pinaattikeitto-pula-ajan.html
Eli vähän mutta jotakin sentään.