Resepti tähän kakkuun löytyi Lindsay S. Nixonin kirjasta Helpot ja nopeat kasvisherkut. Olen pitkään halunnut kokeilla, mutta aina päätynyt siihen, ettei tämä kuitenkaan voi olla hyvää.
Pelkästään reseptiä lukiessa tunsin aina grahamjauhojen leipäisen tuoksun. En voinut kuvitella, miten ananaksen leipominen sekaan muuttaisi niitä herkulliseksi kakuksi. Mutta kylläpä vain tuli syötyä. Herkullista.
Sokerin määrästä: Lisättyä sokeria ei ole pakko laittaa. Ananas omassa mehussaan sopii tähän parhaiten. Laitoin kuitenkin teelusikallisen vaniljasokeria, että saan vaniljaa. Toisekseen, laitoin vielä kokeilun vuoksi lusikallisen tavallista sokeriakin: Halusin varmistaa, että kakku on nyt kakku, eikä leipä.
Tuli niin makeaa, että ihan tuli jotkin lapsuuden synttärikekkerit mieleen. Kakkupala oli tosi hyvä jälkiruoka. Makuasioita, joten taikinaa tehdessä voi vähän maistaa. Mutta määränä se ruokalusikallinen ei liene paljoa kakussa. Useinhan desilitra tai parikin on se, mistä kakuissa lähdetään vasta liikkeelle.
Reseptin ohjeessa luki, että kakku kastellaan ananasmehulla märäksi ennen tarjoilua. Se ihmetytti, mutta ei ihmetytä enää. Tosi hyvin toimi.
Toinen kiinnostava, mutta yhtä lailla lykkäämäni resepti oli puolestaan Dr. Esselstynin kirjassa "Prevent and reverse heart disease", tofu-ananaskuorrute. Kokeilin samalla sitäkin, ja sehän sopi tähän kuin nakutettu.
Kerrankin tämä silti on suoraan valmis kakku siten, ettei tarvinnut hakea mitään marjoja, hilloja tai muita lisukkeita viereen. Tein melkein turhaan sille kuorrutteenkin.
Ananaskakku
Muutin alkuperäisen 425 g ananasta pariksi 230 gramman tölkiksi. Ananas kannattaa ensin valuttaa, ja oikeastaan vasta jauhoihin sekoittaessa ratkaista, laittaako molemmat tölkilliset kokonaan vai ei. Kannattaa suodattaa mehua pois. Itse jätin muutaman lusikallisen ananastakin syrjään tarjoilua varten. 3-4 tölkkiä ananasmurskaa on hyvä varata kuorrutteenkin takia, jos tekee, ja ehkä täysmehua.
- n. 2 kpl 230 g tölkkiä ananasta (sisällön kokonaispaino)
- 2,1/2 dl täysjyvävehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 1/2 tl ruokasoodaa
- hyppysellinen suolaa, l. ripaus
- 3 ripausta jauhettua inkivääriä, n. alle 1/4 tl
- 1 tl vaniljasokeria (alkuperäisessä vaniljauutetta)
- (1-2 rkl sokeria, jos haluaa)
- appelsiininkuorta halutessa (laitoin valmiin päälle)
- ananasmehua tarjoiluun
Sekoita jauhot, leivinjauhe, ruokasooda, suola, inkivääriä, vanilja tai vaniljasokeri, ja mahdollinen sokeri jos käytät.
Tofu - ananas kuorrute
- tofua, soseutettuna
- ananasmehua soseuttamiseen
- vaniljasokeria ja sokeria, maun mukaan
- ananasmurskaa
Kuvia ja lisää vinkkejä
Ananaskakun tekoa. Kuiviin aineksiin ananasta. Valutin ananaksen siivilässä ja painelin lastalla, ja siitä lähti mehua jonkin verran pois.
Leivinjauhe alkoi heti toimia. Ananasmehua loraus. Kun koostumus on sopiva, kannattaa heti laittaa paistumaan.
Vuokaan laitoin leivinpaperin. Kakku ei kovin jäänyt kiinni siihen, joten varmaan tulisi pinnoitetussa vuoassa hyvin ilman paperia tai voitelua. Mutta paras varmaan laittaa leivinpaperia, niin ei jää yhtään kiinni.
20 -25 minuuttia siinä meni, 180 C - uunissa. Keskitasolla.
Koostumus ei ollut enää märkä, vaikka ananasta ja mehua olikin paljon.
Olin oikeassa, että ei tämä kakku paistaessa ja tehdessä houkuttanut tuoksullaan. Mutta kun valmista kakkua maistoin, meni aivan oikeasta täytekakusta. Ei yhtään maistunut pahalle.
Maun mukaan vain lähtee rakentamaan sopivaa kuorrutetta.
Tofukuorrute ei ole mikään maailman suussa sulavin kermaelämys, mutta voi ainakin sanoa terveelliseksi. Tosi hyvän mielen kuorrute, eikä ollenkaan silti pahaa. Tuki se vähän kakkua.
Ostin Lidlistä luomuappelsiineja, niin on kiva käyttää kuorikin.
Hedelmien torjunta-aineita saa pois nutritionfacts.org -artikkelin mukaan, jos huuhtoo 10% suolavedellä tai puhtaalla etikalla. Varmaan lorauttaisin etikkaa appelsiiniin, harjaisin hyvin ja pesisin.
Hyvää oli kakku. Kuorrutteilla, mehulla ja koristeilla, tai ilman.
Kannattaa kokeilla. Tämä resepti on kuten moni ruokaidea mitä olen testannut: eräänlainen arpa. Jos se arpa ei voita, on menettänyt ehkä mukillisen jauhoja ja vähän jotain aineksia.
Jos idea toimiikin tosissaan eli arpa voitti, voi saada enemmän kuin mitä arpa tuli maksamaan.
Kiitos kun luit!
Keltainen on inspiroiva keväinen väri, ja pääsiäiseenhän se sopii. Oranssi, vihreä ja muutkin sitä tukemassa.
Kerään muutaman keltaisen idean pääsiäiseksi seuraavaan postaukseen.
Nähdään siis pian!
Kommentit
Lähetä kommentti