Siirry pääsisältöön

WFPB - Ananaskakku - Tofukuorrute

Ananaskakku pääsiäispöytään. Tai vappu! Herkullinen ja helppo. Maku yllätti myönteisesti. Voin todellakin suositella, ja tästä tuli paras kakku pitkiin aikoihin. 



Tofusta tein kuorrutteen. 
Kuorrutteen voi myös hyvin jättää pois, ei haittaa mitään. Lisäys: Tofun maku voi tuntua kuorrutteessa. Toisissa merkeissä enemmän, toisissa vähemmän. Ks. myös erilaiset kasvikermat, esim cashew-kuorrute.

Resepti tähän kakkuun löytyi Lindsay S. Nixonin kirjasta Helpot ja nopeat kasvisherkut. Olen pitkään halunnut kokeilla, mutta aina päätynyt siihen, ettei tämä kuitenkaan voi olla hyvää.

Pelkästään reseptiä lukiessa tunsin aina grahamjauhojen leipäisen tuoksun. En voinut kuvitella, miten ananaksen leipominen sekaan muuttaisi niitä herkulliseksi kakuksi. Mutta kylläpä vain tuli syötyä. Herkullista.

Sokerin määrästä: Lisättyä sokeria ei ole pakko laittaa. Ananas omassa mehussaan sopii tähän parhaiten. Laitoin kuitenkin teelusikallisen vaniljasokeria, että saan vaniljaa. Toisekseen, laitoin vielä kokeilun vuoksi lusikallisen tavallista sokeriakin: Halusin varmistaa, että kakku on nyt kakku, eikä leipä.


Tuli niin makeaa, että ihan tuli jotkin lapsuuden synttärikekkerit mieleen. Kakkupala oli tosi hyvä jälkiruoka. Makuasioita, joten taikinaa tehdessä voi vähän maistaa. Mutta määränä se ruokalusikallinen ei liene paljoa kakussa. Useinhan desilitra tai parikin on se, mistä kakuissa lähdetään vasta liikkeelle.

Reseptin ohjeessa luki, että kakku kastellaan ananasmehulla märäksi ennen tarjoilua. Se ihmetytti, mutta ei ihmetytä enää. Tosi hyvin toimi.


Toinen kiinnostava, mutta yhtä lailla lykkäämäni resepti oli puolestaan Dr. Esselstynin kirjassa "Prevent and reverse heart disease", tofu-ananaskuorrute. Kokeilin samalla sitäkin, ja sehän sopi tähän kuin nakutettu. 

Kerrankin tämä silti on suoraan valmis kakku siten, ettei tarvinnut hakea mitään marjoja, hilloja tai muita lisukkeita viereen. Tein melkein turhaan sille kuorrutteenkin.

Ananaskakku

Muutin alkuperäisen 425 g ananasta pariksi 230 gramman tölkiksi. Ananas kannattaa ensin valuttaa, ja oikeastaan vasta jauhoihin sekoittaessa ratkaista, laittaako molemmat tölkilliset kokonaan vai ei. Kannattaa suodattaa mehua pois. Itse jätin muutaman lusikallisen ananastakin syrjään tarjoilua varten. 3-4 tölkkiä ananasmurskaa on hyvä varata kuorrutteenkin takia, jos tekee, ja ehkä täysmehua.

  • n. 2 kpl 230 g tölkkiä ananasta (sisällön kokonaispaino)
  • 2,1/2 dl täysjyvävehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl ruokasoodaa
  • hyppysellinen suolaa, l. ripaus
  • 3 ripausta jauhettua inkivääriä, n. alle 1/4 tl
  • 1 tl vaniljasokeria (alkuperäisessä vaniljauutetta)
  • (1-2 rkl sokeria, jos haluaa)
  • appelsiininkuorta halutessa (laitoin valmiin päälle)
  • ananasmehua tarjoiluun
n. 20-21 cm kakkuvuoassa, 175-180 C, 20-25 min. Vuoan voi vuorata leivinpaperilla. 

Valuta ananakset siivilässä kulhoon. 

Sekoita jauhot, leivinjauhe, ruokasooda, suola, inkivääriä, vanilja tai vaniljasokeri, ja mahdollinen sokeri jos käytät.
 
Sekoita ananasta sekaan vähän kerrallaan, kunnes taikinan koostumus on sopiva. Ei juokseva, mutta ei liian kova. Kostea taikina. Voit lisätä myös ananaksen mehua taikinaan, että se pysyy vähän märkänä.

Ananasta tulee yllättävän reilusti, ja ne ananasriekaleet näkyvät taikinassa. Leivinjauhe ja ruokasooda alkavat selkeästi toimia, ja on aika laittaa vuokaan heti.


Tofu - ananas kuorrute

En noudattanut reseptiä, mutta ideaa seurasin.
Reseptissä mainittiin kaikenlaisia määriä, mutta laitoin kuorrutteeseen nyt tavallista lähikaupan Sofine-tofua puolisen pakettia. Puristin keittiöpyyhkeellä kuivaksi. Laitoin pussissa kirjan väliin  pyyhkeineen, ja painoin ettei jää nestettä yhtään.

Ainekset:
  • tofua, soseutettuna
  • ananasmehua soseuttamiseen
  • vaniljasokeria ja sokeria, maun mukaan
  • ananasmurskaa
Sekoitin aineksia sillä periaatteella, että maistelin ja lisäsin. Kannattaa tehdä niin, saa oman maun mukaisen kuorrutteen. Se on valmista, kun tofun maku peittyy, ja seos alkaa muistuttaa kuorrutetta.

Kuvia ja lisää vinkkejä

Ananaskakun tekoa. Kuiviin aineksiin ananasta. Valutin ananaksen siivilässä ja painelin lastalla, ja siitä lähti mehua jonkin verran pois.


Leivinjauhe alkoi heti toimia. Ananasmehua loraus. Kun koostumus on sopiva, kannattaa heti laittaa paistumaan.


Vuokaan laitoin leivinpaperin. Kakku ei kovin jäänyt kiinni siihen, joten varmaan tulisi pinnoitetussa vuoassa hyvin ilman paperia tai voitelua. Mutta paras varmaan laittaa leivinpaperia, niin ei jää yhtään kiinni.


20 -25 minuuttia siinä meni, 180 C - uunissa. Keskitasolla. 


Koostumus ei ollut enää märkä, vaikka ananasta ja mehua olikin paljon. 

Olin oikeassa, että ei tämä kakku paistaessa ja tehdessä houkuttanut tuoksullaan. Mutta kun valmista kakkua maistoin, meni aivan oikeasta täytekakusta. Ei yhtään maistunut pahalle. 



Näin hienosti irtosi, jäähdyttyään jonkin aikaa.


Tofu-ananaskuorrutteen tekoa, Lidlin minipilkkojassa.

Maun mukaan vain lähtee rakentamaan sopivaa kuorrutetta.

Tofukuorrute ei ole mikään maailman suussa sulavin kermaelämys, mutta voi ainakin sanoa terveelliseksi. Tosi hyvän mielen kuorrute, eikä ollenkaan silti pahaa. Tuki se vähän kakkua.


Ananasmehulla kostutus, kuorrutetta päälle, ja pöytään. Vaikuttaisi, että huoneenlämpöisenä parasta. Jos ananasmurskatölkkien mehu ei riitä, voi käyttää vaikka tölkeissä tai tetroissa myytävää ananastäysmehua.

Kuorutteena voisi toimia cashew-pähkinätahnakin makeutettuna, myös ulkonäön puolesta. Mutta tofu on helppo ratkaisu, koska kakku pärjää myös ilman kuorrutetta. 

Kuorrute antaa tietyn houkuttelevan ulkonäön, ja mielikuva on joskus puoli ruokaa. 

Kuvassa on sitruunaa vähän päällä, kun raastoin kuorta kokeeksi. Ei toiminut tässä kakussa. 


Appelsiinin kuori sen sijaan toimi. 

Tässä on koristeena omenaakin.

Ostin Lidlistä luomuappelsiineja, niin on kiva käyttää kuorikin. 

Hedelmien torjunta-aineita saa pois nutritionfacts.org -artikkelin mukaan, jos huuhtoo 10%  suolavedellä tai puhtaalla etikalla. Varmaan lorauttaisin etikkaa appelsiiniin, harjaisin hyvin ja pesisin.

Hyvää oli kakku. Kuorrutteilla, mehulla ja koristeilla, tai ilman. 

Kannattaa kokeilla. Tämä resepti on kuten moni ruokaidea mitä olen testannut: eräänlainen arpa. Jos se arpa ei voita, on menettänyt ehkä mukillisen jauhoja ja vähän jotain aineksia. 

Jos idea toimiikin tosissaan eli arpa voitti, voi saada enemmän kuin mitä arpa tuli maksamaan.

Kiitos kun luit! 

Keltainen on inspiroiva keväinen väri, ja pääsiäiseenhän se sopii. Oranssi, vihreä ja muutkin sitä tukemassa.

Kerään muutaman keltaisen idean pääsiäiseksi seuraavaan postaukseen.

Nähdään siis pian!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Muffinssit - Omena, kaura ja mustikka - Ilman leivinjauhettakin onnistuu

Tämän muffinssiohjeen avulla pääsevät myös kolhuiset, ylimenneet, tai liian happamat omenat hyötykäyttöön.  Jos omenoita ei ole tarpeeksi, voi käyttää lisänä ylikypsää banaania tai omenasosetta purkista. Muffinssit maistuvat eväänä, ja kahvin tai teen kanssa. Näitä voisi myös ajatella kaurapuurona pakattuna taskukokoon, ja helposti käsiteltävään kääreeseen. Tai: Voit myös jättää muffinssipaperit pois, ja tehdä litteitä keksin mallisia leivonnaisia. Makeuttamiseen voi käyttää taatelia, banaania, tai sokeria. Rasvaa ei tarvitse laittaa.  Kokeilin, tarvitseeko laittaa ruokasoodaa ja leivinjauhetta. Tein muffinssit ensin leivinjauheen ja ruokasoodan kanssa. Toisena ilman kumpaakin ainetta. Sattumiksi voi laittaa marjoja ja rusinoita. Laitoin mustikkaa ja rusinoita näihin.  Huom: Kokeilin kerran myös mansikoita, ja yllättäen ne eivät sopineet. Toisiin muffinsseihin sopivat,  joten ihmettelen suuresti. Suosittelen siis kuitenkin näihin mustikoita ensisijaisesti. Idean sain näiden tekoon  Fl

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm

WFPB - Riisi ja pavut - Punainen suippokaali, vihannekset

Vanha hyvä "rice and beans" tai suomeksi riisi ja pavut, joka on helppo ja yksinkertainen ruoka. Riisin ja pavut voisi tehdä monellakin tavalla, ja eri kulttuureissa on sille omat historiansa ja perinteensä. Tämä on yksinkertaistettu ruokaidea siitä. Kun seisoin miettimässä mitä laitan ruoaksi, joku olisi voinut luulla että kehitteillä on erityisen mullistava ruokaresepti.  Saattaa olla että olikin. Tämän aikaansaaminen oli niinkin lujan aprikoinnin takana, ja halusin laittaa tämän siksi ylös ja kertoa eteenpäin. Koko ajan mietin, mitä laitan suippokaalin kantaosasta, ja mitä tulisi porkkanoista. Kun homma ei edennyt muistin viimein, että näinhän se kaali vaihtaa hiippakuntaa vartissa.  Vihannekset voi keittää, höyryttää tai vokata paistinpannulla. Tai paistaa uunissa. Nyt laitoin höyryttymään.  Puuroutuva riisi kuten jasmiiniriisi voi olla hyvä pestä ennen keittämistä, jolloin se ei vaahtoa niin paljon. Käytin riisinkeitintä, ja ne voi keittää kattilassakin. Riisit voi keitt