Siirry pääsisältöön

WFPB - Ananaskakku - Tofukuorrute

Ananaskakku pääsiäispöytään. Tai vappu! Herkullinen ja helppo. Maku yllätti myönteisesti. Voin todellakin suositella, ja tästä tuli paras kakku pitkiin aikoihin. 



Tofusta tein kuorrutteen. 
Kuorrutteen voi myös hyvin jättää pois, ei haittaa mitään. Lisäys: Tofun maku voi tuntua kuorrutteessa. Toisissa merkeissä enemmän, toisissa vähemmän. Ks. myös erilaiset kasvikermat, esim cashew-kuorrute.

Resepti tähän kakkuun löytyi Lindsay S. Nixonin kirjasta Helpot ja nopeat kasvisherkut. Olen pitkään halunnut kokeilla, mutta aina päätynyt siihen, ettei tämä kuitenkaan voi olla hyvää.

Pelkästään reseptiä lukiessa tunsin aina grahamjauhojen leipäisen tuoksun. En voinut kuvitella, miten ananaksen leipominen sekaan muuttaisi niitä herkulliseksi kakuksi. Mutta kylläpä vain tuli syötyä. Herkullista.

Sokerin määrästä: Lisättyä sokeria ei ole pakko laittaa. Ananas omassa mehussaan sopii tähän parhaiten. Laitoin kuitenkin teelusikallisen vaniljasokeria, että saan vaniljaa. Toisekseen, laitoin vielä kokeilun vuoksi lusikallisen tavallista sokeriakin: Halusin varmistaa, että kakku on nyt kakku, eikä leipä.


Tuli niin makeaa, että ihan tuli jotkin lapsuuden synttärikekkerit mieleen. Kakkupala oli tosi hyvä jälkiruoka. Makuasioita, joten taikinaa tehdessä voi vähän maistaa. Mutta määränä se ruokalusikallinen ei liene paljoa kakussa. Useinhan desilitra tai parikin on se, mistä kakuissa lähdetään vasta liikkeelle.

Reseptin ohjeessa luki, että kakku kastellaan ananasmehulla märäksi ennen tarjoilua. Se ihmetytti, mutta ei ihmetytä enää. Tosi hyvin toimi.


Toinen kiinnostava, mutta yhtä lailla lykkäämäni resepti oli puolestaan Dr. Esselstynin kirjassa "Prevent and reverse heart disease", tofu-ananaskuorrute. Kokeilin samalla sitäkin, ja sehän sopi tähän kuin nakutettu. 

Kerrankin tämä silti on suoraan valmis kakku siten, ettei tarvinnut hakea mitään marjoja, hilloja tai muita lisukkeita viereen. Tein melkein turhaan sille kuorrutteenkin.

Ananaskakku

Muutin alkuperäisen 425 g ananasta pariksi 230 gramman tölkiksi. Ananas kannattaa ensin valuttaa, ja oikeastaan vasta jauhoihin sekoittaessa ratkaista, laittaako molemmat tölkilliset kokonaan vai ei. Kannattaa suodattaa mehua pois. Itse jätin muutaman lusikallisen ananastakin syrjään tarjoilua varten. 3-4 tölkkiä ananasmurskaa on hyvä varata kuorrutteenkin takia, jos tekee, ja ehkä täysmehua.

  • n. 2 kpl 230 g tölkkiä ananasta (sisällön kokonaispaino)
  • 2,1/2 dl täysjyvävehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl ruokasoodaa
  • hyppysellinen suolaa, l. ripaus
  • 3 ripausta jauhettua inkivääriä, n. alle 1/4 tl
  • 1 tl vaniljasokeria (alkuperäisessä vaniljauutetta)
  • (1-2 rkl sokeria, jos haluaa)
  • appelsiininkuorta halutessa (laitoin valmiin päälle)
  • ananasmehua tarjoiluun
n. 20-21 cm kakkuvuoassa, 175-180 C, 20-25 min. Vuoan voi vuorata leivinpaperilla. 

Valuta ananakset siivilässä kulhoon. 

Sekoita jauhot, leivinjauhe, ruokasooda, suola, inkivääriä, vanilja tai vaniljasokeri, ja mahdollinen sokeri jos käytät.
 
Sekoita ananasta sekaan vähän kerrallaan, kunnes taikinan koostumus on sopiva. Ei juokseva, mutta ei liian kova. Kostea taikina. Voit lisätä myös ananaksen mehua taikinaan, että se pysyy vähän märkänä.

Ananasta tulee yllättävän reilusti, ja ne ananasriekaleet näkyvät taikinassa. Leivinjauhe ja ruokasooda alkavat selkeästi toimia, ja on aika laittaa vuokaan heti.


Tofu - ananas kuorrute

En noudattanut reseptiä, mutta ideaa seurasin.
Reseptissä mainittiin kaikenlaisia määriä, mutta laitoin kuorrutteeseen nyt tavallista lähikaupan Sofine-tofua puolisen pakettia. Puristin keittiöpyyhkeellä kuivaksi. Laitoin pussissa kirjan väliin  pyyhkeineen, ja painoin ettei jää nestettä yhtään.

Ainekset:
  • tofua, soseutettuna
  • ananasmehua soseuttamiseen
  • vaniljasokeria ja sokeria, maun mukaan
  • ananasmurskaa
Sekoitin aineksia sillä periaatteella, että maistelin ja lisäsin. Kannattaa tehdä niin, saa oman maun mukaisen kuorrutteen. Se on valmista, kun tofun maku peittyy, ja seos alkaa muistuttaa kuorrutetta.

Kuvia ja lisää vinkkejä

Ananaskakun tekoa. Kuiviin aineksiin ananasta. Valutin ananaksen siivilässä ja painelin lastalla, ja siitä lähti mehua jonkin verran pois.


Leivinjauhe alkoi heti toimia. Ananasmehua loraus. Kun koostumus on sopiva, kannattaa heti laittaa paistumaan.


Vuokaan laitoin leivinpaperin. Kakku ei kovin jäänyt kiinni siihen, joten varmaan tulisi pinnoitetussa vuoassa hyvin ilman paperia tai voitelua. Mutta paras varmaan laittaa leivinpaperia, niin ei jää yhtään kiinni.


20 -25 minuuttia siinä meni, 180 C - uunissa. Keskitasolla. 


Koostumus ei ollut enää märkä, vaikka ananasta ja mehua olikin paljon. 

Olin oikeassa, että ei tämä kakku paistaessa ja tehdessä houkuttanut tuoksullaan. Mutta kun valmista kakkua maistoin, meni aivan oikeasta täytekakusta. Ei yhtään maistunut pahalle. 



Näin hienosti irtosi, jäähdyttyään jonkin aikaa.


Tofu-ananaskuorrutteen tekoa, Lidlin minipilkkojassa.

Maun mukaan vain lähtee rakentamaan sopivaa kuorrutetta.

Tofukuorrute ei ole mikään maailman suussa sulavin kermaelämys, mutta voi ainakin sanoa terveelliseksi. Tosi hyvän mielen kuorrute, eikä ollenkaan silti pahaa. Tuki se vähän kakkua.


Ananasmehulla kostutus, kuorrutetta päälle, ja pöytään. Vaikuttaisi, että huoneenlämpöisenä parasta. Jos ananasmurskatölkkien mehu ei riitä, voi käyttää vaikka tölkeissä tai tetroissa myytävää ananastäysmehua.

Kuorutteena voisi toimia cashew-pähkinätahnakin makeutettuna, myös ulkonäön puolesta. Mutta tofu on helppo ratkaisu, koska kakku pärjää myös ilman kuorrutetta. 

Kuorrute antaa tietyn houkuttelevan ulkonäön, ja mielikuva on joskus puoli ruokaa. 

Kuvassa on sitruunaa vähän päällä, kun raastoin kuorta kokeeksi. Ei toiminut tässä kakussa. 


Appelsiinin kuori sen sijaan toimi. 

Tässä on koristeena omenaakin.

Ostin Lidlistä luomuappelsiineja, niin on kiva käyttää kuorikin. 

Hedelmien torjunta-aineita saa pois nutritionfacts.org -artikkelin mukaan, jos huuhtoo 10%  suolavedellä tai puhtaalla etikalla. Varmaan lorauttaisin etikkaa appelsiiniin, harjaisin hyvin ja pesisin.

Hyvää oli kakku. Kuorrutteilla, mehulla ja koristeilla, tai ilman. 

Kannattaa kokeilla. Tämä resepti on kuten moni ruokaidea mitä olen testannut: eräänlainen arpa. Jos se arpa ei voita, on menettänyt ehkä mukillisen jauhoja ja vähän jotain aineksia. 

Jos idea toimiikin tosissaan eli arpa voitti, voi saada enemmän kuin mitä arpa tuli maksamaan.

Kiitos kun luit! 

Keltainen on inspiroiva keväinen väri, ja pääsiäiseenhän se sopii. Oranssi, vihreä ja muutkin sitä tukemassa.

Kerään muutaman keltaisen idean pääsiäiseksi seuraavaan postaukseen.

Nähdään siis pian!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Lokakuu 4 - 80 €/kk

Ruokaostospostauksen aika.  Katsotaan mitä tuli. Vältin ostelua ja kaupassakäyntiä, että saisin lokakuun ruokakulut alas.  Kaupassa kävelin vaikka minkä herkullisen ohitse. Haksahdin silti kalliiseen pikaruokaan, josta kuvat alempana. Tumma makaroni 1, 13€/ kg 400g,0,45  € X 2 = 0,90 € Omena Suomi 0,386 kg x 2,49  €/kg = 0,96 € Satsuma 0,99 €/kg x 0,564 kg = 0,56 € Ruukkupersilja 1,07 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Piti laittaa koti mahdollisimman edustavaan ja sievään kuntoon hetkellisesti, ja siksi laitoin näitä ruukkuihin pöydille. Ostin tulilatvankin. Se maksoi vain alle 3 euroa Lidlissä, näillä pystyi täydentämään sisustusta vielä sitäkin halvemmalla. Salaattipurkin viereen mandariini- ja omena-asetelma. Edullista sisustamista hyötykasveilla. = 1,69  € Kauramaito Prismasta. Varsinaiset ruokaostokset tekivät n. 7  € , huvituksiin 7,90 € eli Picnicissä nautittu patonkisämpylä. En laske ruokakuluihin, mutta pitää tilittää jotta en ensin kerro vain kokokasvisruokavaliolla olosta sädekeh

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Marraskuu 1 ja 2

 Marraskuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset.  Sen verran silppuisia kauppareissuja, että alkaa olla hinnat ja kuitit sekaisin. Selvittelin minkä pystyin, ja sain aikaan melko tarkat laskelmat. Jostain maustepussista ja omenasta nyt koira taisi syödä kuitit. Sovelluksien kanssa en pelaa, joten niistä ei ole apua tässä. Yhden jäätelön taas söin, ja siitä lensi paperi roskiin. Luulin ottaneeni kuvan, mutta ei sitä löytynytkään.  Ostokset ovat silppua koska jokainen kerta kun tein vaikkapa turhan reissun Lidlin ohi, tai mitä lie olin hakemassa milloinkin muutakin kuin ruokaa, niin otin aina pussillisen vaikkapa kaurahiutaletta ja makaronia, että saa kaapit sopivan täyteen. Pääsee kohta joulun viettoon niin, ettei tarvitse yhden kaurahiutalepaketin takia alkaa miettiä kauppareissuja. Kaikki mikä maksaa alle 1€/kg ovat taas olleet kuukauden suosikkituotteinani varsinkin energianlähteiden osalta.  Maustekaappiakin joudun jo alkaa täyttämään uudelleen, sentään siellä ei mitään kolme vuo

WFPB - Keitto -Rosmariini ja curry

Keltainen keitto syksyyn, talveen tai mihin vuodenaikaan hyvänsä. Helppo koota kuivakaapin aineksista ja perus perunoista ja porkkanoista.  Laitoin reseptiä ylös koska tähän keittoon tulikin riisiä, ja mausteeksi rosmariinia. Kumpaakaan ainesta en ole keitoissa useinkaan käyttänyt. Perus pohja on vanha tuttu, eli peruna, porkkana ja linssit.  Peruna-porkkana-rosmariini-currykeitto: 1-2 porkkanaa n. litra perunoita, jauhoisia esim Afra. 0,5 dl punaisia kuivattuja linssejä 0,5 dl riisiä n.1-1,5 l vettä 1/2 tl suolaton currymauste 1/4 - 1/2 tl rouhittu mustapippuri 1/2 tl kuivattu rosmariini Tarvittaessa: Maun mukaan loraukset suolaisia maustekastikkeita kuten ketsuppi, sinappi, soijakastike tai ripottelu suolaa. Tai esim. Herbamare suolaa pintaan tms. ja/tai loraus tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia. Kuori ja pilko ensin porkkanat. Laita kiehumaan. Mausta. Keitä porkkanoita reilusti vaikka 10-15 minuuttia, tai kunnes alkavat jo pehmetä hyvin. Kuori tarvittaessa, ja pilko perunat. 

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Lokakuu 3

 Lokakuun kolmannen viikon ruokaostokset. Tässä on täksi ja ensiviikoksi syömistä.  =6,85 € Combino täysjyväspagetti 2x 0,95 €/500g = 1,90 €/kg Punaiset linssit  500 g 1,99 €, 3,98 €/kg Luomu mustapavut Freshona 4 x 0,74 € = 2,96 € Lidlissä on ollut näitä tölkkipapuja jotenkin vähänlaisesti viimeaikoina, ja kysyin asiasta myyjältä. Kuulemma toimitusvaikeuksia ollut. Oli juuri mielessä että voisin ostaa koko laatikon kerralla kun alkavat loppua kotoakin muttei sieltä täyttä laatikkoa enää löytynyt. = 4,95 € Pirkka banaani 1,638 kg x 1,99 €/kg = 3,26 € K-Menu kivetön luumu 200 g  8,45 €/kg = 1,69 € Luumusoppaa, riisipuuron kanssa. Meira Kurkuma 24g 31,25 €/kg =  0,75 €  =1,37 € Kurkku 0,686 kg x 1,99 € = 1,37 € Kurkku oli Lidlissä tarjouksessa, sehän ei nyt aina ole näin halpaa. Baresa luomu tomaattimurska 12 X 0,99€/500g = 11,88 € Lauantai-illan puuhapussi Lidlistä 8,5 €: = 1,69 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kg = 5,32 € Persimoni 0,704 €/kg x 1,99 €/kg = 1,40 € Kotimaiset omenat 1 kg, 2,

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

Luukku 16 - Juuriselleri - WFPB

 Luukku 16 aukenee: Juuriselleri Selleriä en olekaan kokeillut paljoa ollenkaan. Aukko sivistyksessä. Taisin ostaa vuosia sitten tällaisen mukula- tai juurisellerin, ja paistella sitä. En muista mitä sain aikaiseksi, ja sen jälkeen unohtunut koko mukulaselleri.  Varsiselleriä on välillä ollut. Juuriselleri ja mukulaselleri on sama asia. Erikseen on vielä varsi-ja lehtiselleri, ne ovat keskenään sama asia, pitkä varsi. Nyt juurisellereitä oli Lidlissä esillä 2,99 €/kg, ja siitä innostuin kokeilemaan. Oli niitä Prismassakin taannoin, ja kävi jo melkein ostoskorissakin, silloin oli jotain muuta niin jätin toiseen kertaan. Etsin netistä mitä tälle kannattaisi oikein tehdä, ja alkoi sitten hahmottua. Tein uunissa, salaatiksi ja keittämällä. Selleri kannattaa pestä ja harjata juuresharjalla. Jos haluaa pestä oikein tarkasti, koko sellerimukula kannattaa laittaa veteen likoamaan joksikin aikaa, että multa alkaa irrota helpommin, ja rapsutella sitten tarkemmin. Ne rypyläisimmät juuriosat voi k

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm