Siirry pääsisältöön

WFPB - Helleviikon ruokia - Raikkaat ja yksinkertaiset - Yhtä ja samaa ruokaa - Monipuolista vai ei?

Viikon kokkailut, teemana helteisiin varautuminen, ruokavinkkejä ja mitä söin helleviikon aikana.

Jos et helteellä halua kokata liikaa, mutta haluat silti syödä WFPB-ruokaa, tässä voi olla sinulle juttuja. 

Kauppalistaa hahmottelin ajatellen helppoutta ja miten syödä mahdollisimman yksinkertaista ruokaa. 

Mahdollisimman kokonaista kasvisruokaa, eli vihannesta ja perunaa, ei niinkään paljon nyt makaronia ja leipää. 

Tässä postauksessa ei varmasti mahdu olemaan kaikki mahdolliset ideat, mutta laitetaan nyt edes nämä ilmoille. Toivottavasti löydät jotain, mikä ilahduttaa.


  • keittoaika max. 20 min
  • ei reseptikokkaamista
  • joka päivä selvät sävelet, ajan ja aivokapasiteetin säästämiseksi
  • ei kyllästytä helposti
Listalle tuli:




  • tuoreita lehtivihreitä (kiinankaali, lehtikaali, yrtit)
  • muita vihanneksia (tomaatit, kurkut, mikä sattuu olemaan edullista)
  • bataattia (tosi hankala kyllästyä)
  • perunaa (sama, ja edullista)
  • pakastevihanneksia, jokaiselle viikonpäivälle iso pussi
  • evästarvikkeita (mehuja, smoothieita, banaania)
  • hedelmiä (perus omenat, ja mikä sattuu olemaan edullista ja tyrkyllä)

Kotoa löytyi jo puurohiutaleet, makaronit, linssit, ja pakkasessa leipää, varuilta.

Vältin ostamasta mitään kauramaitoja. Tai en siis oikeastaan jaksanut edes kantaa niitä enää, kun oli jo 10 kg perunasäkkikin. 

Ajattelin jälkiviisaana että välttämällä kaiken missä on päiväys ja pahvipakkaus, vältän myös niihin liittyvän säätämisen. 

Pakkausten huuhtelun ja mitä kaikkea se nyt ikinä poikiikaan.

Ennen kuin mennään uusiin ideoihin, niin tässä on ykkösmikroherkkuni:



Ratkaisut löytyvät kaupoista sekä helteisiin että mihin tahansa naposteluun. Kiireeseen, helppouteen, mikroon ja hellalle. Mutta entä jos ei halua eineksiä? Tee bataatti mikrossa! Viimeksi kypsennys kesti n. 8 minuuttia. Pistele reikiä, laita mikroon, kokeile välillä onko valmista.

Perunat tulevat myös mikrossa, jos et halua bataattia.

Siihen kylkeen valmis tölkki kikherneitä, ja raapaisee tuoreeksi muutaman lehden kiinankaalista tai lehtikaalista. 

Sitten muita ruokia, hellalla ja ilman.

Bataatti, peruna ja vihannekset:



Melkein joka päivä söin samaa. Keitetyt perunat ja bataatti, ja pussillinen wokkivihannessekoitusta.

Tein ensin samassa kattilassa kaikki, mutta osoittautui kätevämmäksi keittää perunat ja bataatit omassa, ja vihannekset omassa kattilassa. Bataattikin kyllä kypsyy joskus perunaa nopeampaa.

Lisäsin myös pelkkää pakasteparsakaalia vihanneksiin, kun tuntui ettei muuten riitä päiväksi.



Sriracha-kastiketta. Hot curry -mausteseoskin oli hyvä.

Annoksen päälle myös pakastemarjoja.



Tässä on nyt bataatti-peruna-wokkivihannekset, lisänä kikherneet, viime tai toissaviikolta.

Salaattina lehtikaali, jossa tilkka balsamiviinietikkaa.

Itselläni ainakin keittiö on kuin höyrysauna jo pelkästä perunoiden keittämisestä, joten papuja ei tullut nyt keitettyä.

Tölkkipavutkin jätin ostamatta.

Mutta täytyy sanoa että helteellä voi olla fiksu ratkaisu nuo valmiit pavut. Suolattomia löytyi Lidlistä.



Salaatti:


Salaattiainekseni olivat melko tavanomaiset, eli kurkku-tomaattiosastoa,kiinankaali ja omenaa. 

Makua toivat ruukkuyrttien lehdet.

Surautin Minuutti Mikolla tai miniblenderillä pienemmäksi, lisäsin myös lusikallisen omenasosetta, rusinoita. Viimeisenä lautasella tilkka balsamietikkaa.

Itse syön usein huomaamatta hotkimalla ruokani, ja siinä ei sitten varmastikaan ruoansulatus pysy perässä. 

Laittamalla salaatin sekaan sattumia, esimerkiksi rusinoita, pähkinöitä tai siemeniä, tulee pureskeltua paremmin. 

Paljoa niitä ei tarvitse, kun jo auttaa. Tölkkipavut tietysti myös!


Eväät ja välipala:


Tässä on minun ikuinen suosikkini evääksi ja raikkaaksi välipalaksi. Pakkasesta leipää, jos sattuu olemaan.

Kaurahiutaleet, banaani ja tuoremehu. 


En liottanut yön yli, mutta tavalliset kaurahiutaleet kyllä äkkiä pehmenevät. 

Mysliä ikään kuin, kun itse laittelee mitä haluaa sitten sekaan. Pähkinöitä, kuivahedelmiä.



Samat otin evääksikin, lisänä pätkä kurkkua ja valmis smoothie.

Logiikka tuossa kurkunpätkässä on, että kun sitä ei pilko eikä tee salaattia, ei ole niin vaarana bakteerit.

Jos tämä hetken kestää kylmäkallen kanssa kylmälaukussa, niin hyvä. Mutta ei olisi mitään kovin monimutkaista. Tomaatti kokonaisena voi olla myös hyvä.

Vihannekset ovat hyviä, koska tämä on aika sokerivoittoinen. Kaura tekee heti ruokaisampaa, mutta vihannes viimeistelee vielä.




Tänään smoothieta aamupalaksi, kun perunoita ei ollut valmiina.

Tein kuten Nice Creamin, mutten pyrkinyt yhtä pehmismäiseen koostumukseen. Annoin olla hieman pirtelömäisempää.

Pakastettua banaania, ananasta ja mustikoita. Sulatin hieman, ja soseutin vesitilkan kanssa.

Sitten vain kaurahiutaleita lisää.




Voi sen puuron keittääkin, jos tarkenee. Ja mikrossa tulee tietysti myös.

Vaihteeksi neljän viljan puuro. 

Kun en ostanut kauramaitoja, ei jotenkin tee mieli sitä pellavarouhetta. Mutta onnistuu omenasoseen kanssa sekin.

Tässä nyt pelkkiä mustikoita, niin pääsin helpolla.

Mansikkakausi on, ja tuoreita nappaan ehkä mukaan jostain, kun sopivasti sattuu kohdalle.

Tämän ostamalla lopetin sen joka vuosi toistuvan ajatuksissani käymäni keskustelun. Pitäisikö hakea laatikko, ja mitähän mansikkalaatikko maksaa tänä vuonna, ja mistä se kannattaisi hakea, vai kannattaisiko.

Haen tuoreita jos haen, mutta mansikkaa on nyt. Tämä oli alle 10 euroa/kilo.

Paljoa muuta makeutusta ei puurokaan kaipaa mansikoiden lisäksi. Vanha kuva, mutta nyt voisi olla aika tehdä samanlainen annos.


Nythän on vaikka mitä hedelmiä sesongissa.

Ostin hävikkilaatikon, ja siinä tuli näitä. 

Ananas on minusta hyvä hellepäivän hedelmä. Paljon syömistä, ja suosittelen pakastamaan loput.

Hyvää jäisenä ihan siltään, tai smoothieiden joukossa. En tiedä mitä sille pakastaessa tapahtuu, mutta aivan mahtava makuelämys.

Sama kuin banaaninkin kanssa. Ylikypsänä ylimakea, mutta pakastettuna ja jäisenä paras.

Viinirypäle tuli myös mieleen, tosi hyvä jäähedelmäksi. Niissäkin se ongelma, että kun ostaa ison rasian ne alkavat kypsyä nopeaa. Pakastamalla ei ole niin kiire.

Kiitos kun luit! Helteethän voivat väistyäkin, mutta tarvitaan raikkaita syömisiä silti pitkin kesää.

Näillä se viikko meni, eikä tarvinnut joka päivä miettiä mitä söisi.

Ostettu mikä ostettu, enkä enää lähtenyt lisää kauppaan. Monipuolista kyllä kait, koska wokkivihanneksissakin oli vaikka jos mitä. Katsoin myöhemmin vielä tarkemmin bataatti-vihannesruuan ravintoarvoja, ja tosiaan aika kiitettävästi näyttää tulevan vitamiinia ja muuta. Sitä selvittelin tarkemmin ekojen elokuun viikkokokkailuiden lopuksi. 

Bataatit ovat säilyneet hyvin huoneenlämmössä, joten ne eivät vie jääkaappienergiaa. 

Minimanista sai parilla eurolla/kg, Prismassa ja Lidlissä oli viimeksi yli 2,5 €/kg. Perunasäkin sai Prismasta edullisesti taas.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Lokakuu 4 - 80 €/kk

Ruokaostospostauksen aika.  Katsotaan mitä tuli. Vältin ostelua ja kaupassakäyntiä, että saisin lokakuun ruokakulut alas.  Kaupassa kävelin vaikka minkä herkullisen ohitse. Haksahdin silti kalliiseen pikaruokaan, josta kuvat alempana. Tumma makaroni 1, 13€/ kg 400g,0,45  € X 2 = 0,90 € Omena Suomi 0,386 kg x 2,49  €/kg = 0,96 € Satsuma 0,99 €/kg x 0,564 kg = 0,56 € Ruukkupersilja 1,07 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Piti laittaa koti mahdollisimman edustavaan ja sievään kuntoon hetkellisesti, ja siksi laitoin näitä ruukkuihin pöydille. Ostin tulilatvankin. Se maksoi vain alle 3 euroa Lidlissä, näillä pystyi täydentämään sisustusta vielä sitäkin halvemmalla. Salaattipurkin viereen mandariini- ja omena-asetelma. Edullista sisustamista hyötykasveilla. = 1,69  € Kauramaito Prismasta. Varsinaiset ruokaostokset tekivät n. 7  € , huvituksiin 7,90 € eli Picnicissä nautittu patonkisämpylä. En laske ruokakuluihin, mutta pitää tilittää jotta en ensin kerro vain kokokasvisruokavaliolla olosta sädekeh

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Marraskuu 1 ja 2

 Marraskuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset.  Sen verran silppuisia kauppareissuja, että alkaa olla hinnat ja kuitit sekaisin. Selvittelin minkä pystyin, ja sain aikaan melko tarkat laskelmat. Jostain maustepussista ja omenasta nyt koira taisi syödä kuitit. Sovelluksien kanssa en pelaa, joten niistä ei ole apua tässä. Yhden jäätelön taas söin, ja siitä lensi paperi roskiin. Luulin ottaneeni kuvan, mutta ei sitä löytynytkään.  Ostokset ovat silppua koska jokainen kerta kun tein vaikkapa turhan reissun Lidlin ohi, tai mitä lie olin hakemassa milloinkin muutakin kuin ruokaa, niin otin aina pussillisen vaikkapa kaurahiutaletta ja makaronia, että saa kaapit sopivan täyteen. Pääsee kohta joulun viettoon niin, ettei tarvitse yhden kaurahiutalepaketin takia alkaa miettiä kauppareissuja. Kaikki mikä maksaa alle 1€/kg ovat taas olleet kuukauden suosikkituotteinani varsinkin energianlähteiden osalta.  Maustekaappiakin joudun jo alkaa täyttämään uudelleen, sentään siellä ei mitään kolme vuo

WFPB - Keitto -Rosmariini ja curry

Keltainen keitto syksyyn, talveen tai mihin vuodenaikaan hyvänsä. Helppo koota kuivakaapin aineksista ja perus perunoista ja porkkanoista.  Laitoin reseptiä ylös koska tähän keittoon tulikin riisiä, ja mausteeksi rosmariinia. Kumpaakaan ainesta en ole keitoissa useinkaan käyttänyt. Perus pohja on vanha tuttu, eli peruna, porkkana ja linssit.  Peruna-porkkana-rosmariini-currykeitto: 1-2 porkkanaa n. litra perunoita, jauhoisia esim Afra. 0,5 dl punaisia kuivattuja linssejä 0,5 dl riisiä n.1-1,5 l vettä 1/2 tl suolaton currymauste 1/4 - 1/2 tl rouhittu mustapippuri 1/2 tl kuivattu rosmariini Tarvittaessa: Maun mukaan loraukset suolaisia maustekastikkeita kuten ketsuppi, sinappi, soijakastike tai ripottelu suolaa. Tai esim. Herbamare suolaa pintaan tms. ja/tai loraus tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia. Kuori ja pilko ensin porkkanat. Laita kiehumaan. Mausta. Keitä porkkanoita reilusti vaikka 10-15 minuuttia, tai kunnes alkavat jo pehmetä hyvin. Kuori tarvittaessa, ja pilko perunat. 

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Lokakuu 3

 Lokakuun kolmannen viikon ruokaostokset. Tässä on täksi ja ensiviikoksi syömistä.  =6,85 € Combino täysjyväspagetti 2x 0,95 €/500g = 1,90 €/kg Punaiset linssit  500 g 1,99 €, 3,98 €/kg Luomu mustapavut Freshona 4 x 0,74 € = 2,96 € Lidlissä on ollut näitä tölkkipapuja jotenkin vähänlaisesti viimeaikoina, ja kysyin asiasta myyjältä. Kuulemma toimitusvaikeuksia ollut. Oli juuri mielessä että voisin ostaa koko laatikon kerralla kun alkavat loppua kotoakin muttei sieltä täyttä laatikkoa enää löytynyt. = 4,95 € Pirkka banaani 1,638 kg x 1,99 €/kg = 3,26 € K-Menu kivetön luumu 200 g  8,45 €/kg = 1,69 € Luumusoppaa, riisipuuron kanssa. Meira Kurkuma 24g 31,25 €/kg =  0,75 €  =1,37 € Kurkku 0,686 kg x 1,99 € = 1,37 € Kurkku oli Lidlissä tarjouksessa, sehän ei nyt aina ole näin halpaa. Baresa luomu tomaattimurska 12 X 0,99€/500g = 11,88 € Lauantai-illan puuhapussi Lidlistä 8,5 €: = 1,69 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kg = 5,32 € Persimoni 0,704 €/kg x 1,99 €/kg = 1,40 € Kotimaiset omenat 1 kg, 2,

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

Luukku 16 - Juuriselleri - WFPB

 Luukku 16 aukenee: Juuriselleri Selleriä en olekaan kokeillut paljoa ollenkaan. Aukko sivistyksessä. Taisin ostaa vuosia sitten tällaisen mukula- tai juurisellerin, ja paistella sitä. En muista mitä sain aikaiseksi, ja sen jälkeen unohtunut koko mukulaselleri.  Varsiselleriä on välillä ollut. Juuriselleri ja mukulaselleri on sama asia. Erikseen on vielä varsi-ja lehtiselleri, ne ovat keskenään sama asia, pitkä varsi. Nyt juurisellereitä oli Lidlissä esillä 2,99 €/kg, ja siitä innostuin kokeilemaan. Oli niitä Prismassakin taannoin, ja kävi jo melkein ostoskorissakin, silloin oli jotain muuta niin jätin toiseen kertaan. Etsin netistä mitä tälle kannattaisi oikein tehdä, ja alkoi sitten hahmottua. Tein uunissa, salaatiksi ja keittämällä. Selleri kannattaa pestä ja harjata juuresharjalla. Jos haluaa pestä oikein tarkasti, koko sellerimukula kannattaa laittaa veteen likoamaan joksikin aikaa, että multa alkaa irrota helpommin, ja rapsutella sitten tarkemmin. Ne rypyläisimmät juuriosat voi k

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm