Siirry pääsisältöön

WFPB - Peruna-porkkanakeitto - Tutkittu tieto ruuasta - Marion Nestle, T. Colin Campbell, PhD

Varsinkin jos inspiroidut minimalismista, tämä keitto voi olla sinulle. 

Reseptin jälkeen terveystietolinkkejä, tällä kertaa ruokateollisuuden ja tutkimustiedon välisistä yhteyksistä. Englanniksi.


Peruna-porkkanakeitto: • perunaa 
 • porkkanaa
 • vettä
 • maustepippuria
 • mustapippuria
 • n. 1 tl kuivattua tilliä
 • 1-2 rkl kuivattua persiljaa
 • 1 rkl ketsuppia
 • tomaattisosetta, paseerattua tomaattia tai tomaattimurskaa

Voit käyttää kokonaisia, rouhittuja tai jauhettuja mausteita.

Itse lisään yrttivalikoimaan välillä myös 1 tl basilikaa ja oreganoa. Paprikajauhoa, chiliä. Kaikki käy.

Laakerinlehti voi olla hyvä, jos sattuu olemaan.

Tähän käy myös pakastelehtikaali, pakastevihannekset ja tietysti pavut. Itse heittelin kaikki pikku nyssäkät pakkasesta, ja muut vihannesjämät.


Tällä viikolla keitin tätä keittoa melkein joka päivä. 

Kannattaa mitoittaa kattilan koon, ja tarpeen mukaan. Haluaako päivän keiton joka on iltaan mennessä syöty, iltapalaksi jotain muuta, vai saako keittoa riittää seuraavaksi päiväksi.Porkkanat voi laittaa kiehumaan ensin, koska ne joskus kypsyvät hitaammin kuin peruna. 

Tykkään tässä keitossa, jos porkkanat eivät jää liian koviksi.Perunat pesin, poistin ruvet ja pilkoin.

Lisäsin kun porkkanat olivat vähän aikaa, ehkä 10 min kiehuneet jo.

Tähän käynee kaikki tavalliset perunat, mutta jauhoisia käyttämällä saa eniten suurusta.
Pakastevihannessekoitukset ja muut mahdolliset voisi mielestäni laittaa yhtä aikaa perunoiden kanssa.

Lehtikaalinpalat laittaisin, kun keittoaikaa on jäljellä alle 10 min.

Yritän muistaa laittaa ne jossain vaiheessa.

Keitetään noin 20 minuuttia, tai kunnes perunat ovat kypsiä.

Anna vetäytyä hetki kannen alla. Valmista!


On joskus niin mukava kun ei tarvitse miettiä liikaa, eikä laittaa jokaiseen ruokaan kaikkia mahdollisia aineksia.

Vain kaksi kasvia: peruna ja porkkana. Silti kun alkaa heittelemään kaapista kaikki ja yrttejäkin ripottelemaan, niin voi olla vaikka mitä aineksia koossa. Ja vaikka ei olisikaan, hyvä silti.

Kauppalistaa ei tarvitse kirjoitella, eikä siunailla jos unohtui jokin aines. 

Kuvan keitosta on näemmä unohtunut ainakin se pakastelehtikaali, koska liemi on noin kirkas. 
Keiton kanssa sopii: 

Teen samasta taikinasta, mutta lusikoin pellille keoksi. Saan sämpyläkiekkoja. 

Kuvan leivässä on käytetty hiivaleipäjauhoja, siksi se on vaaleampaa.

Linkkivinkit:

Löysin mielenkiintoista työtä tekevän henkilön nimeltä Marion Nestle. Jutut ovat englanninkielisiä, verkkosivuja voi kääntäjällä tulkata. 

Pähkinänkuoressa: hän on tutkinut ruokaa myyvien yritysten ja tutkimustiedon välistä yhteyttä.

Sitäkin, kuinka ihmiset laitetaan keskittymään erilaisiin nippelitietoihin ravinnosta tehtailemalla tutkimuksia yhden ravintoaineen ympärille, ja julkaisemalla otsikoita niistä. 

Itse olen usein kuullut tällaisen : "Välillä se ruoka X on kielletty, sitten taas sallittu, joten ihan sama mitä tässä syö."

Tämä lienee se perimmäinen tarkoitus nippelitietotutkimusten jakamisella. Hämmennä, ja lopputulos on että mahdollisimman suurin osa ihmisistä väsähtää, ja syö mitä haluaa. Ja tietenkin myydä tiettyjä ruoka-aineita. Pähkinöitä, suklaata, vihanneksia.

Videoilta käy hyvin selvästi ilmi, että Marion Nestlen mielestä kyseessä ei ole mikään salaliittoteoria, vaan ihan normaali asia kun ruokayhtiöiden tehtävä on myydä ja tuottaa voittoa, eikä toimia sosiaali- ja terveysviranomaisena.

Tutkijoidenkaan intressissä varmaan harvemmin on tehtailla tutkimustyötä, joka ei pidä missään kohti vettä. Mutta totuudesta huolimatta, ei ole aina tärkeää mitä sanotaan, vaan miten sanotaan. Mikä lause irrotetaan asiayhteydestä, ja miten tutkimus on suunniteltu. 

Onko se suunniteltu kontrolloidusti siten, että sillä varmasti saa halutut tulokset? Mahdollinen otsikko ehtii käydä monien verkkokalvoilla ennen, kuin sen joku toteaa arkipäivän kannalta epäolennaiseksi tai  harhaanjohtavaksi.

Valitsin sivun, jossa kerrotaan lemmikkiruuista. Kerrankin jotain koiristakin. Sivustolla oli monia aiheita.


Mielenkiintoisia juttuja tutkimuksesta kertoo myös T. Colin Campbell, PhD:


Kiitos kun luit. Toivottavasti linkeistä on hyötyä, ja resepti mieluinen.

Muita keittoja:Kommentit

 1. Miksi resepteistäsi puuttuvat ne parhaimmat kasvikset, joista saisi makua: sipuli, valkosipuli, chili, paprika, inkivääri, selleri, fenkoli? Ajatus keitosta, joka sisältää perunaa ja porkkanaa ja on maustettu ketsupilla, kuulostaa aika ikävältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos kysymyksestä ja mielipiteestä.

   Nuo luettelemasikin kasvit ovat hyviä, toivottavasti löytävät monen lautaselle.
   En voi käyttää sipulia tai valkosipulia koska niistä tulee minulle pahoinvoiva olo, mahdollisesti siis allerginen. En tykkää maustakaan, ellei ole superhyvin laitettu/piilotettu ruokaan. On jäänyt oppimatta käyttö.
   Joskus maustekastikkeissa ja mausteseoksissa valkosipulijauhe tai sipulijauhe menee, mutta muuten ei. Silloin tällöin reseptissä mainitsen, että laita toki valkosipulia tai sipulia jos tykkäät, en oikein muuten osaa neuvoa.

   Chili, paprika, inkivääri, selleri, fenkoli jäävät välillä ihan puolivahingossakin käyttämättä koska unohdan niiden olemassaolon. Chiliä käytän jauheena, tulisuutta tuomaan. Tuore chili, inkivääri ja selleri olisivat varmasti hyvä lisä kauppalistalle. Paprika olisi juuri nyt varmaan sesongissa ja edullistakin.

   Myös tietoisesti haluan tehdä ruokaideoita, joita voi soveltaa, vähäisillä ja mahdollisimman edullisilla ja tavallisilla aineksilla. Tavallisilla tarkoitan juuri näitä porkkanoita ja perunoita, mitkä ovat halvimpia ja runsasmääräisiä pitkin vuottakin, myös kaukana kaupungeista olevissa kaupoissa. Pesäeroa reseptien kilpavarusteluun. Lyhyt kauppalista, helppo ruoka, voi keskittyä muuhun. Toisille sopii, toisille ei.

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Maaliskuu 4 - 95 €/kk

 35 euron ruokaostokset, Lidlistä ja Prismasta. Molempiin kauppoihin meni yli 15 euroa ja risat. = 7,25 € Yleisperuna 0,40 €/kg x 5 = 1,99 € Yleisperuna 0,80 €/kg x 2 = 1,59 € Bataatti 1,420 kg x 2,59 €/kg = 3,68 € = 2,7 € Luomu tofu natural 1, 35 x 2 , 6,75 €/kg = 10,92 € Punajuuri 1 kg = 1,29 € Nauris = 0,297 kg x 2,19 €/kg = 0,65 € Persilja 1,19€ x 3 =  3,57 € Kurkku 0,294 kg  x 2,79 € = 0,82 € Suippokaali 1,283 € x 2,29 €/kg = 3,49  Palsternakka 0,582 kg x 1,89 €/kg = 1,10 € Palsternakkaa perunamuusiin. = 3,49 € Lehtikaali 0,5 kg x 6,98 €/kg  = 7,5 € Luomu banaani 0,908 kg x 1,95 €/kg = 1,77 € Banaani 0,266  €x 1,55 € = 0,41 € Omena 0,604 kg x 1,09 € = 0,66 e Verigreippi 0,600 kg x 1,39 € = 0,63 € Appelsiini 0,954 kg x 1,39 €/kg = 1,33 € Mandariinipussi 1 kg x 2,70 €  = 2,44 € Grillausmauste ei lisättyä suolaa 0,35 kg x 24,29 €/kg = 0,85 € Mustapippurirouhe  0,65 kg x 24,46 €/kg = 1,59 € Siinä olivat ostokset maaliskuun viimeistä viikkoa varten. Mandariinipussissa on nyt jäljell

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Ruokaostokset 15 € - Maaliskuu 3

15 euroa. Entisiäkin jäljellä niin hain vain vihanneksia ja hedelmiä. Olen viikkomenussakin vasta puolessa välissä.  Jätin pari euroa varaa perunoille, joita vielä ei mahtunut jääkaappiin. 2-3 eurolla siis perunaa. = 6,86 € Porkkanat 1,29 €/ kg Kartanon salaatti 2 kpl 2 € Persilja 1,19 € Basilika 1,39 € Kurkku 3,29 €/kg x 0,302 kg = 0,99 € Lisäksi jäljellä on vielä nauris, muutama porkkana ja kaalta. Punajuuret keitettynä. = 4,38 € Luomu banaani 1,226 € x 1,95 €/kg = 2,39 € Veriappelsiini 1,5kg 1,33€/kg = 1,99 € Siinäpä ostokset, muuta ei tarvittu. Enkä olisi tarvinnut näitäkään. Tulikin niin kiireinen viikko, että puolet päivästä aina jossain ulkona rieskan ja banaanin turvin, sitten kun ehtii taas syömään niin kuluu vain joku pari rasiaa. Puurokin lykkää aina viikkosuunnitelman seuraavaa ruokaa puolella päivällä. Eilen vasta sain paistettua punajuuripihvit, jotka olivat viikkomenussa . Savutofuakin vielä jäljellä. Viikkomenu tuli sävellettyä tällä kertaa vähän työlääksi. Ei millään

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

  Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon. Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän. Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti. Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat. Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman.  Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäj