Reseptin jälkeen terveystietolinkkejä, tällä kertaa ruokateollisuuden ja tutkimustiedon välisistä yhteyksistä. Englanniksi.
Peruna-porkkanakeitto:
- perunaa
- porkkanaa
- vettä
- maustepippuria
- mustapippuria
- n. 1 tl kuivattua tilliä
- 1-2 rkl kuivattua persiljaa
- 1 rkl ketsuppia
- tomaattisosetta, paseerattua tomaattia tai tomaattimurskaa
Voit käyttää kokonaisia, rouhittuja tai jauhettuja mausteita.
Itse lisään yrttivalikoimaan välillä myös 1 tl basilikaa ja oreganoa. Paprikajauhoa, chiliä. Kaikki käy.
Laakerinlehti voi olla hyvä, jos sattuu olemaan.
Tähän käy myös pakastelehtikaali, pakastevihannekset ja tietysti pavut. Itse heittelin kaikki pikku nyssäkät pakkasesta, ja muut vihannesjämät.
Tällä viikolla keitin tätä keittoa melkein joka päivä.
Kannattaa mitoittaa kattilan koon, ja tarpeen mukaan. Haluaako päivän keiton joka on iltaan mennessä syöty, iltapalaksi jotain muuta, vai saako keittoa riittää seuraavaksi päiväksi.
Porkkanat voi laittaa kiehumaan ensin, koska ne joskus kypsyvät hitaammin kuin peruna.
Tykkään tässä keitossa, jos porkkanat eivät jää liian koviksi.
Perunat pesin, poistin ruvet ja pilkoin.
Lisäsin kun porkkanat olivat vähän aikaa, ehkä 10 min kiehuneet jo.
Tähän käynee kaikki tavalliset perunat, mutta jauhoisia käyttämällä saa eniten suurusta.
Lehtikaalinpalat laittaisin, kun keittoaikaa on jäljellä alle 10 min.
Keitetään noin 20 minuuttia, tai kunnes perunat ovat kypsiä.
Anna vetäytyä hetki kannen alla. Valmista!
On joskus niin mukava kun ei tarvitse miettiä liikaa, eikä laittaa jokaiseen ruokaan kaikkia mahdollisia aineksia.
Vain kaksi kasvia: peruna ja porkkana. Silti kun alkaa heittelemään kaapista kaikki ja yrttejäkin ripottelemaan, niin voi olla vaikka mitä aineksia koossa. Ja vaikka ei olisikaan, hyvä silti.
Kauppalistaa ei tarvitse kirjoitella, eikä siunailla jos unohtui jokin aines.
Kuvan keitosta on näemmä unohtunut ainakin se pakastelehtikaali, koska liemi on noin kirkas.

Keiton kanssa sopii:
Tai voisi tehdä rieskat, perunasta ja jauhosta.
Valitsin sivun, jossa kerrotaan lemmikkiruuista. Kerrankin jotain koiristakin. Sivustolla oli monia aiheita.
- Marion Nestle - Unsavory truths, Haastattelu. Ovatko mustikka tai suklaa superruokaa? ym.
- What Do You Need to Know About Food, Nutrition, and Health | Interview with Marion Nestle, Cheff Aj:n haastateltavana
- Food politics: Who makes our food choices? Marion Nestle at the Nobel Week Dialogue 2016, Marion Nestlen puhe Nobel-viikolla 2016.
- Nauris-perunakeitto + nauriin viipalointi ja kuorien käyttö
- Papusoppa ja helpot leivät
- Juurekset, selleri ja peruna, keitto
- Ruukkuyrtit ja lehtikaali, valkoiset pavut, keitto
Miksi resepteistäsi puuttuvat ne parhaimmat kasvikset, joista saisi makua: sipuli, valkosipuli, chili, paprika, inkivääri, selleri, fenkoli? Ajatus keitosta, joka sisältää perunaa ja porkkanaa ja on maustettu ketsupilla, kuulostaa aika ikävältä.
VastaaPoistaHei, kiitos kysymyksestä ja mielipiteestä.
PoistaNuo luettelemasikin kasvit ovat hyviä, toivottavasti löytävät monen lautaselle.
En voi käyttää sipulia tai valkosipulia koska niistä tulee minulle pahoinvoiva olo, mahdollisesti siis allerginen. En tykkää maustakaan, ellei ole superhyvin laitettu/piilotettu ruokaan. On jäänyt oppimatta käyttö.
Joskus maustekastikkeissa ja mausteseoksissa valkosipulijauhe tai sipulijauhe menee, mutta muuten ei. Silloin tällöin reseptissä mainitsen, että laita toki valkosipulia tai sipulia jos tykkäät, en oikein muuten osaa neuvoa.
Chili, paprika, inkivääri, selleri, fenkoli jäävät välillä ihan puolivahingossakin käyttämättä koska unohdan niiden olemassaolon. Chiliä käytän jauheena, tulisuutta tuomaan. Tuore chili, inkivääri ja selleri olisivat varmasti hyvä lisä kauppalistalle. Paprika olisi juuri nyt varmaan sesongissa ja edullistakin.
Myös tietoisesti haluan tehdä ruokaideoita, joita voi soveltaa, vähäisillä ja mahdollisimman edullisilla ja tavallisilla aineksilla. Tavallisilla tarkoitan juuri näitä porkkanoita ja perunoita, mitkä ovat halvimpia ja runsasmääräisiä pitkin vuottakin, myös kaukana kaupungeista olevissa kaupoissa. Pesäeroa reseptien kilpavarusteluun. Lyhyt kauppalista, helppo ruoka, voi keskittyä muuhun. Toisille sopii, toisille ei.