Siirry pääsisältöön

WFPB - Peruna-porkkanakeitto - Tutkittu tieto ruuasta - Marion Nestle, T. Colin Campbell, PhD





Varsinkin jos inspiroidut minimalismista, tämä keitto voi olla sinulle. 

Reseptin jälkeen terveystietolinkkejä, tällä kertaa ruokateollisuuden ja tutkimustiedon välisistä yhteyksistä. Englanniksi.


Peruna-porkkanakeitto:



  • perunaa 
  • porkkanaa
  • vettä
  • maustepippuria
  • mustapippuria
  • n. 1 tl kuivattua tilliä
  • 1-2 rkl kuivattua persiljaa
  • 1 rkl ketsuppia
  • tomaattisosetta, paseerattua tomaattia tai tomaattimurskaa

Voit käyttää kokonaisia, rouhittuja tai jauhettuja mausteita.

Itse lisään yrttivalikoimaan välillä myös 1 tl basilikaa ja oreganoa. Paprikajauhoa, chiliä. Kaikki käy.

Laakerinlehti voi olla hyvä, jos sattuu olemaan.

Tähän käy myös pakastelehtikaali, pakastevihannekset ja tietysti pavut. Itse heittelin kaikki pikku nyssäkät pakkasesta, ja muut vihannesjämät.


Tällä viikolla keitin tätä keittoa melkein joka päivä. 

Kannattaa mitoittaa kattilan koon, ja tarpeen mukaan. Haluaako päivän keiton joka on iltaan mennessä syöty, iltapalaksi jotain muuta, vai saako keittoa riittää seuraavaksi päiväksi.



Porkkanat voi laittaa kiehumaan ensin, koska ne joskus kypsyvät hitaammin kuin peruna. 

Tykkään tässä keitossa, jos porkkanat eivät jää liian koviksi.



Perunat pesin, poistin ruvet ja pilkoin.

Lisäsin kun porkkanat olivat vähän aikaa, ehkä 10 min kiehuneet jo.

Tähän käynee kaikki tavalliset perunat, mutta jauhoisia käyttämällä saa eniten suurusta.




Pakastevihannessekoitukset ja muut mahdolliset voisi mielestäni laittaa yhtä aikaa perunoiden kanssa.

Lehtikaalinpalat laittaisin, kun keittoaikaa on jäljellä alle 10 min.

Yritän muistaa laittaa ne jossain vaiheessa.

Keitetään noin 20 minuuttia, tai kunnes perunat ovat kypsiä.

Anna vetäytyä hetki kannen alla. Valmista!


On joskus niin mukava kun ei tarvitse miettiä liikaa, eikä laittaa jokaiseen ruokaan kaikkia mahdollisia aineksia.

Vain kaksi kasvia: peruna ja porkkana. Silti kun alkaa heittelemään kaapista kaikki ja yrttejäkin ripottelemaan, niin voi olla vaikka mitä aineksia koossa. Ja vaikka ei olisikaan, hyvä silti.

Kauppalistaa ei tarvitse kirjoitella, eikä siunailla jos unohtui jokin aines. 

Kuvan keitosta on näemmä unohtunut ainakin se pakastelehtikaali, koska liemi on noin kirkas. 




Keiton kanssa sopii: 

Teen samasta taikinasta, mutta lusikoin pellille keoksi. Saan sämpyläkiekkoja. 

Kuvan leivässä on käytetty hiivaleipäjauhoja, siksi se on vaaleampaa.

Linkkivinkit:

Löysin mielenkiintoista työtä tekevän henkilön nimeltä Marion Nestle. Jutut ovat englanninkielisiä, verkkosivuja voi kääntäjällä tulkata. 

Pähkinänkuoressa: hän on tutkinut ruokaa myyvien yritysten ja tutkimustiedon välistä yhteyttä.

Sitäkin, kuinka ihmiset laitetaan keskittymään erilaisiin nippelitietoihin ravinnosta tehtailemalla tutkimuksia yhden ravintoaineen ympärille, ja julkaisemalla otsikoita niistä. 

Itse olen usein kuullut tällaisen : "Välillä se ruoka X on kielletty, sitten taas sallittu, joten ihan sama mitä tässä syö."

Tämä lienee se perimmäinen tarkoitus nippelitietotutkimusten jakamisella. Hämmennä, ja lopputulos on että mahdollisimman suurin osa ihmisistä väsähtää, ja syö mitä haluaa. Ja tietenkin myydä tiettyjä ruoka-aineita. Pähkinöitä, suklaata, vihanneksia.

Videoilta käy hyvin selvästi ilmi, että Marion Nestlen mielestä kyseessä ei ole mikään salaliittoteoria, vaan ihan normaali asia kun ruokayhtiöiden tehtävä on myydä ja tuottaa voittoa, eikä toimia sosiaali- ja terveysviranomaisena.

Tutkijoidenkaan intressissä varmaan harvemmin on tehtailla tutkimustyötä, joka ei pidä missään kohti vettä. Mutta totuudesta huolimatta, ei ole aina tärkeää mitä sanotaan, vaan miten sanotaan. Mikä lause irrotetaan asiayhteydestä, ja miten tutkimus on suunniteltu. 

Onko se suunniteltu kontrolloidusti siten, että sillä varmasti saa halutut tulokset? Mahdollinen otsikko ehtii käydä monien verkkokalvoilla ennen, kuin sen joku toteaa arkipäivän kannalta epäolennaiseksi tai  harhaanjohtavaksi.

Valitsin sivun, jossa kerrotaan lemmikkiruuista. Kerrankin jotain koiristakin. Sivustolla oli monia aiheita.


Mielenkiintoisia juttuja tutkimuksesta kertoo myös T. Colin Campbell, PhD:


Kiitos kun luit. Toivottavasti linkeistä on hyötyä, ja resepti mieluinen.

Muita keittoja:



Kommentit

  1. Miksi resepteistäsi puuttuvat ne parhaimmat kasvikset, joista saisi makua: sipuli, valkosipuli, chili, paprika, inkivääri, selleri, fenkoli? Ajatus keitosta, joka sisältää perunaa ja porkkanaa ja on maustettu ketsupilla, kuulostaa aika ikävältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiitos kysymyksestä ja mielipiteestä.

      Nuo luettelemasikin kasvit ovat hyviä, toivottavasti löytävät monen lautaselle.
      En voi käyttää sipulia tai valkosipulia koska niistä tulee minulle pahoinvoiva olo, mahdollisesti siis allerginen. En tykkää maustakaan, ellei ole superhyvin laitettu/piilotettu ruokaan. On jäänyt oppimatta käyttö.
      Joskus maustekastikkeissa ja mausteseoksissa valkosipulijauhe tai sipulijauhe menee, mutta muuten ei. Silloin tällöin reseptissä mainitsen, että laita toki valkosipulia tai sipulia jos tykkäät, en oikein muuten osaa neuvoa.

      Chili, paprika, inkivääri, selleri, fenkoli jäävät välillä ihan puolivahingossakin käyttämättä koska unohdan niiden olemassaolon. Chiliä käytän jauheena, tulisuutta tuomaan. Tuore chili, inkivääri ja selleri olisivat varmasti hyvä lisä kauppalistalle. Paprika olisi juuri nyt varmaan sesongissa ja edullistakin.

      Myös tietoisesti haluan tehdä ruokaideoita, joita voi soveltaa, vähäisillä ja mahdollisimman edullisilla ja tavallisilla aineksilla. Tavallisilla tarkoitan juuri näitä porkkanoita ja perunoita, mitkä ovat halvimpia ja runsasmääräisiä pitkin vuottakin, myös kaukana kaupungeista olevissa kaupoissa. Pesäeroa reseptien kilpavarusteluun. Lyhyt kauppalista, helppo ruoka, voi keskittyä muuhun. Toisille sopii, toisille ei.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Lokakuu 4 - 178 €/kk

Lokakuun loput ruokaostokset, ja viisi ruokaideaa lokakuussa. Mitkä ruuat olivat lokakuun parhaat? =16,89 € Kukkakaali 2,99 €/kg x0,699kg= 2,09 € Basilika 1,49 € Banaani 1,49 € x1,617kg  = 2,41 € Verigreippi luomu 2,69 €/kg x0,599 kg= 1,61 € Kurkku Suomi 1,69 €x 0,32kg= 0,54 € Lanttu Luomu 2,79 €/kg x0,584kg =1,63 € Punajuuri 1,09 €/kg x 0,248kg= 0,27 € Peruna 0,79 € x 2,696kg  =2,13 € Bataatti 1,99€/kg x 2,372kg = 4,72 € = 13,89 Myllykivi kaurahiutale 850 g, 1,24 €/kg= 1,05 € Tumma siirappi 2,92 €/kg, 750g = 2,19 € Myskikurpitsa kg 1,817 kg x 2,59 €/kg = 4,7 € Hokkaidokurpitsa 1,661 kg kg x2,39 €/kg = 3,96 € Luomu omena 1,99 €/kg Oatly Kauramaito Luomu 4x1,79 €/l = 7,16 € Nämä K-Marketista. Prismassa olisi ollut 10 senttiä halvempi litrahinta, mutta lähikaupaksi tämä oli jo aika hyvä diili ettei tarvitse kauempaa hakea. =2-3€ Irtoporkkana 1,09 €/kg  = 0,20 € Irtonauris 2,25 €/kg = 0,5 € Varsiselleri 7,56 €/kg=  1,89 € Näistä kuitti hukassa mutta suunnillee...

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Marraskuu 1 - Tunnin kauppareissu

Kauppareissu. Kokeilin tunnin sääntöä, eli olisin vaan tunnin poissa kotoa kauppareissun takia. Kokeiluni monetkaan puolet eivät ole vertailukelpoisia, koska jokaisellahan on oman pituisensa kotimatka kauppaan ja kaupasta. Siksi mittasin aikaa vain siitä alkaen kun lähdin kaupan pihasta sisälle kauppaan. Osoittautui että kotimatkakaan kestänyt kuin minuutteja, joten sama laittaa nekin siihen syssyyn. Eli noin tunti. Kävin ensin Lidlissä, mutta koska aikaa jäi niin poikkesin myös Prismassa. Lidlissä olin ihan pata jumissa, että mitä olen edes ostamassa. Yllättäen kun laitoin aikarajan, huolimatta siitä että ainahan elämässä on aikarajoja, meni heti pasmat sekaisin kaupassa. Aikaraja teki omituiseksi menon. Sama tapahtui joskus kun tein hintarajan tai viikkobudjetin, ja opettelin noudattamaan, niin yhtäkkiä hetkellisesti en osannut melkeinpä mitään. Huomasin silti, ettei siellä kaupassa ehkä ikinä mene tämän kauempaa. Kyse on vain siitä ettei tule tarkasti koskaan mitattua itse kaupparei...

WFPB - Kurpitsat paistettuna - Hokkaidokurpitsa ja myskikurpitsa

Paistetut kurpitsat. 200 C noin 20 minuuttia. Paistoaikaa voi mennä jopa 40 minuuttia, jos jättää siivut paksuiksi. Tai miksei vaikka tunti.  Kun haarukka menee läpi kunnolla, ja kurpitsa näyttää muutenkin hyvältä, on aika ottaa jäähtymään. Tässä postauksessa käydään työvaiheita läpi kuvin ja kirjoituksin. Paistettuani sekä myskikurpitsaa että hokkaidokurpitsaa huomasin, että kuoriminen ei ollut välttämätöntä.  Tältä näytti paistettu hokkaidokurpitsa. Hokkaidokurpitsan kuori oli raakana niin kova, ettei veitsi meinannut mennä siitä läpi vaan luiskahteli. Uunissa kuori tiivistyi silti ohueksi, eikä siitä ollut mitään haittaa enää. Pilkoin siis vain kurpitsan, enkä kuorinut. Pilkkominenkaan ei aina ollut helppoa. Ellei ison kurpitsan pilkkominen onnistu, tai jos pilkkominen on liian riskialtista veitsen livetessä, silloin voi ottaa käyttöön pitemmän kaavan tie ajallisesti, eli  kurpitsan paistaminen kokonaisena uunissa  niin kypsäksi, että sen pystyy pilkkomaan.  ...

WFPB - Ruokaostokset 63 € - Lokakuu 3

9,5 kiloa vihanneksia ja hedelmiä, 9,6 kg tärkkelyspitoisia ruokatarvikkeita. Loput sekalaisia, ketsuppia, kauramaitoa, tomaattisäilykettä ynnä muuta. Ennen kauppareissua suunnittelin, kun kokosin ajatuksiani, että ostan mahdollisimman vähän, ja alan vaikka toteuttamaan "tunnin kauppareissut" teemaa eli projekti, että en koko viikolla käyttäisi kauppareissuun aikaa tuntia enempää. Säästämään siis aikaa, sen lisäksi että säästäisin euroja. Suunnitelma meni siinä pieleen, kun piti sittenkin lähteä hakemaan jotain muutakin, ja kokosin painavan korin Lidlissä. En tiedä miten siinä niin kävi, taisi olla heräteostospäivä. Ei se haitannut, mutta turha siinä vaiheessa enää yrittää teemoja. Oli samalla hyvä hakea 6 kiloa paseerattua tomaattiakin Prismasta. Ostoksiin meni rahaa siis normaalia enemmän viikossa, aikaakin meni reilusti yli tunti, mutta seuraava kauppareissu oli edessä vasta tänään kun bataatit uhkasivat loppua.  Muok.lisätty ensilumikuva, 21,03 € Ruukkubasilika 2 purkkia ...

WFPB - Kurpitsakakku

  On paistettuna iso kurpitsa ja ruokaa on, mutta ei mitään kivaa kahvin kanssa.  Siinä on jo tilanne, milloin pikainen kurpitsakakun teko voisi olla paikallaan. Erikoisuutena tässä on että laitoin paljon rusinoita sekaan, ettei käy liian tylsäksi. Tähän sopisi älyttömän hyvin jokin kuorrute, joten sellaisen jos pystyy säveltämään on kakusta enemmän iloa. Itse kokeilin soijajogurtista ja agar-agarista tehdä, siitä ei tullut mitään mutta kertoi jo sen, että kuorrute sopisi. Mausteeksi laitoin ns. kurpitsamausteita jotka osoittautuivat vähän sellaisiksi, että muistuttivat piparkakun makua. Ainekset:  yht, n. 250 g banaania ja kurpitsaa.  25-50 g taatelia n. 1 tl vaniljasokeria, makeutusta maun mukaan n. 30-40 g rusinoita 2-3 dl kaurahiutaleita 1 dl täysjyvävehnäjauho 1-2 tl leivinjauhetta 1 rkl pellavarouhetta "kananmunaksi" 1-2 dl kauramaitoa tai vettä, tai jogurttia, jotain nestettä tarpeen mukaan. Rusinatkin voi turvottaa, mutta ei samassa nesteessä kuin taatelit. K...

WFPB - Lehtiselleri-perunasosekeitto

Selleri-perunasosekeitto, tai peruna-sellerisosekeitto. Varsiselleri, eli lehtiselleri. Vain kaksi asiaa ostoslistalla: Varsiselleri ja peruna.  Tähän sosekeittoon saa käytettyä koko varsisellerin loppuun. Perunoita muutama, että on n. puoli kattilaa selleriä, puoli kattilaa perunaa.  Halutessasi voit lisätä punaisia linssejä, mutta ne eivät ole pakollisia. Niillä voi lisätä energian määrää ja ruokaisuutta. Mausteena on mustapippuri.  Selleri-perunasosekeitto: Selleriä Perunoita Vettä, niin että peittyy Keitetään kypsiksi. Maustetaan mustapippurirouheella. Annetaan jäähtyä, ja sitten soseutetaan sauvasekoittimella. Valmista! Lämmitetään tarjoiluun. Varmuuden vuoksi voi keittää sellereitä ensin vähän aikaa. Jos epäilee ettei selleri muuten pehmene tarpeeksi. Perunat kypsyvät n. 15-20 minuutissa, riippuu myös miten pieniksi pilkkoo. Linssit voi lisätä missä vaiheessa tahansa alussa, punaisten linssien keittoaika ei ole kuin alle vartti, joskus jopa sitäkin lyhyempi. Linssit...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaitoa.  Kattilassa tai haudutuspadassa ei varmaan ole niin tarkkaa, onko nestemää...

WFPB - Ruokaostokset 74 € - Lokakuu 1 ja 2

Parin viikon ruokaostokset lokakuussa 2025.  Monta pientä kauppakäyntiä johtuen erinäköisistä menoista. Elin ennalta suunnittelematonta elämää. Pohjasuunnitelma kauppareissuille on aina, eli tärkkelyspitoisia, ja vihanneksia. Suunnilleen kaksi asiaa ostoslistalla.  Oli ilmestynyt uusi kynän kuva bloggeriin, sitä painamalla jotkut sanoista muuttuivat linkeiksi. Pitää tarkistaa vielä mitä linkkien takana on. Otan pois niitä jos eivät palvele, ja lisään parempia. Lisäys: Jep, poistin linkit, ei olleet hyviä. 10,03 € Prismasta: Basilika 1,49 € Peruna 1,304 kg x 0,79 €/kg =1,03 € Bataatti 1,422kg x 1,99€/kg =2,83 € Omena Royal Gala luomu 2,99 €/kg x 0,719 kg = 2,15 € Kurkku Suomi 0,276 kg x 2,79 €/kg = 0,77 € Banaani 1,181 kg x 1,49 €/kg = 1,76 € Mansikkahillo 5,29  Minimanista.  Olisi kannattanut ostaa Prismasta  Siellä se olisi maksanut :€3,99 € 4,16 €/kg Joskus pitää ostaa sieltä, missä sattuu muistamaan. Muuten jää ilman. Lisätyn sokerin käyttö pitää minimoida, ...

WFPB - Ohrarieskat - Perunamuusista ja kaurahiutaleista

Kesä on, kaikki on tuoretta. Leivänpäällisiä riittää, kurkku on halpaa, salaattia ja tilliä on tarjouksessa silloin tällöin. Jokin helppo leipä tarvitaan, jossa ei ole muita kuin itse valittuja lisäaineita. Näihin ei tarvita maitoa, munia, rasvaa, eikä edes omenasosetta. Muok. 11.7 lisätty vinkki keitettyjen perunoiden muusaamiseen Rieskat olen jo esitellyt monta kertaa, mutta nyt laitoin ihan paperille ylös minkä verran mitäkin tuli. Silti nämä ovat noin-arvioita, koska ei voi tietää millaisia jauhoja ja muuseja kenelläkin on käytössä. Sehän aina vaihtelee paljonko perunamuusissa on nestettäkin. Perunamuusi on nyt pelkkään perunoiden keitinveteen tehty, ja ollut yön jääkaapissa. Ohrarieskat  3 dl ohrajauhoja 1 - 2 dl pikakaurahiutaleita 2 dl perunamuusia 1-2 dl vettä suolaa jos käyttää esim. 1/4 - 1/2 tl Lisäksi jauhoja tai leseitä lautaselle niin, että voi pyörittää taikinanpalan siinä. Paistetaan n. 200-250 asteessa. Leivinpaperi kestää usein sen 220C max. Voit halutessasi lai...

WFPB - Ohrapuuro - Havainnot ja lisukevinkit - Veteen keitettynä, kattilassa

Ohrapakettini oli jo loppusuoralla. Kesällähän on hyvä käyttää vajavat paketit kuivakaapista pois, koska helteellä ne ruoat eivät siellä ainakaan parane. Ties vaikka tulisi tuholaisiakin.  Tein kaksi puuroa. Ensimmäisen version tein laittamalla suurimot kiehuvaan veteen. Toisessa versiossa lisäsin suurimot kylmään veteen.  Halusin tietää, onko sillä mitään eroa.  Katso myös puuro joulupuuroksi kokonaisista ohranjyvistä , ja muita ohralaatuja. Ohrapuurosta on kaksi koulukuntaa. Ainakin velipoika oli jossain vaiheessa sitä mieltä, että se on ehdottomasti parempi keittää kasvimaitoon.  Omasta mielestäni ohra maistuu voimakkaalta ja siksi kasvimaito menee sekä värin, että maun puolesta siinä hukkaan. Kasvimaitotilkalla voi kyllä jäähdytellä puuroa. Tässä suurimot on kaadettu kiehuvaan veteen. Vettä oli litra ja ohrasuurimoita 2 desilitraa. Pakkauksessa oli kaksi ohjetta: ohje lisukkeeksi ja ohje puuroksi. En noudattanut kumpaakaan. Lisään kaikissa puuroissa aina ve...