Siirry pääsisältöön

WFPB - Peruna-porkkanakeitto - Tutkittu tieto ruuasta - Marion Nestle, T. Colin Campbell, PhD





Varsinkin jos inspiroidut minimalismista, tämä keitto voi olla sinulle. 

Reseptin jälkeen terveystietolinkkejä, tällä kertaa ruokateollisuuden ja tutkimustiedon välisistä yhteyksistä. Englanniksi.


Peruna-porkkanakeitto:



  • perunaa 
  • porkkanaa
  • vettä
  • maustepippuria
  • mustapippuria
  • n. 1 tl kuivattua tilliä
  • 1-2 rkl kuivattua persiljaa
  • 1 rkl ketsuppia
  • tomaattisosetta, paseerattua tomaattia tai tomaattimurskaa

Voit käyttää kokonaisia, rouhittuja tai jauhettuja mausteita.

Itse lisään yrttivalikoimaan välillä myös 1 tl basilikaa ja oreganoa. Paprikajauhoa, chiliä. Kaikki käy.

Laakerinlehti voi olla hyvä, jos sattuu olemaan.

Tähän käy myös pakastelehtikaali, pakastevihannekset ja tietysti pavut. Itse heittelin kaikki pikku nyssäkät pakkasesta, ja muut vihannesjämät.


Tällä viikolla keitin tätä keittoa melkein joka päivä. 

Kannattaa mitoittaa kattilan koon, ja tarpeen mukaan. Haluaako päivän keiton joka on iltaan mennessä syöty, iltapalaksi jotain muuta, vai saako keittoa riittää seuraavaksi päiväksi.



Porkkanat voi laittaa kiehumaan ensin, koska ne joskus kypsyvät hitaammin kuin peruna. 

Tykkään tässä keitossa, jos porkkanat eivät jää liian koviksi.



Perunat pesin, poistin ruvet ja pilkoin.

Lisäsin kun porkkanat olivat vähän aikaa, ehkä 10 min kiehuneet jo.

Tähän käynee kaikki tavalliset perunat, mutta jauhoisia käyttämällä saa eniten suurusta.




Pakastevihannessekoitukset ja muut mahdolliset voisi mielestäni laittaa yhtä aikaa perunoiden kanssa.

Lehtikaalinpalat laittaisin, kun keittoaikaa on jäljellä alle 10 min.

Yritän muistaa laittaa ne jossain vaiheessa.

Keitetään noin 20 minuuttia, tai kunnes perunat ovat kypsiä.

Anna vetäytyä hetki kannen alla. Valmista!


On joskus niin mukava kun ei tarvitse miettiä liikaa, eikä laittaa jokaiseen ruokaan kaikkia mahdollisia aineksia.

Vain kaksi kasvia: peruna ja porkkana. Silti kun alkaa heittelemään kaapista kaikki ja yrttejäkin ripottelemaan, niin voi olla vaikka mitä aineksia koossa. Ja vaikka ei olisikaan, hyvä silti.

Kauppalistaa ei tarvitse kirjoitella, eikä siunailla jos unohtui jokin aines. 

Kuvan keitosta on näemmä unohtunut ainakin se pakastelehtikaali, koska liemi on noin kirkas. 




Keiton kanssa sopii: 

Teen samasta taikinasta, mutta lusikoin pellille keoksi. Saan sämpyläkiekkoja. 

Kuvan leivässä on käytetty hiivaleipäjauhoja, siksi se on vaaleampaa.

Linkkivinkit:

Löysin mielenkiintoista työtä tekevän henkilön nimeltä Marion Nestle. Jutut ovat englanninkielisiä, verkkosivuja voi kääntäjällä tulkata. 

Pähkinänkuoressa: hän on tutkinut ruokaa myyvien yritysten ja tutkimustiedon välistä yhteyttä.

Sitäkin, kuinka ihmiset laitetaan keskittymään erilaisiin nippelitietoihin ravinnosta tehtailemalla tutkimuksia yhden ravintoaineen ympärille, ja julkaisemalla otsikoita niistä. 

Itse olen usein kuullut tällaisen : "Välillä se ruoka X on kielletty, sitten taas sallittu, joten ihan sama mitä tässä syö."

Tämä lienee se perimmäinen tarkoitus nippelitietotutkimusten jakamisella. Hämmennä, ja lopputulos on että mahdollisimman suurin osa ihmisistä väsähtää, ja syö mitä haluaa. Ja tietenkin myydä tiettyjä ruoka-aineita. Pähkinöitä, suklaata, vihanneksia.

Videoilta käy hyvin selvästi ilmi, että Marion Nestlen mielestä kyseessä ei ole mikään salaliittoteoria, vaan ihan normaali asia kun ruokayhtiöiden tehtävä on myydä ja tuottaa voittoa, eikä toimia sosiaali- ja terveysviranomaisena.

Tutkijoidenkaan intressissä varmaan harvemmin on tehtailla tutkimustyötä, joka ei pidä missään kohti vettä. Mutta totuudesta huolimatta, ei ole aina tärkeää mitä sanotaan, vaan miten sanotaan. Mikä lause irrotetaan asiayhteydestä, ja miten tutkimus on suunniteltu. 

Onko se suunniteltu kontrolloidusti siten, että sillä varmasti saa halutut tulokset? Mahdollinen otsikko ehtii käydä monien verkkokalvoilla ennen, kuin sen joku toteaa arkipäivän kannalta epäolennaiseksi tai  harhaanjohtavaksi.

Valitsin sivun, jossa kerrotaan lemmikkiruuista. Kerrankin jotain koiristakin. Sivustolla oli monia aiheita.


Mielenkiintoisia juttuja tutkimuksesta kertoo myös T. Colin Campbell, PhD:


Kiitos kun luit. Toivottavasti linkeistä on hyötyä, ja resepti mieluinen.

Muita keittoja:



Kommentit

  1. Miksi resepteistäsi puuttuvat ne parhaimmat kasvikset, joista saisi makua: sipuli, valkosipuli, chili, paprika, inkivääri, selleri, fenkoli? Ajatus keitosta, joka sisältää perunaa ja porkkanaa ja on maustettu ketsupilla, kuulostaa aika ikävältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiitos kysymyksestä ja mielipiteestä.

      Nuo luettelemasikin kasvit ovat hyviä, toivottavasti löytävät monen lautaselle.
      En voi käyttää sipulia tai valkosipulia koska niistä tulee minulle pahoinvoiva olo, mahdollisesti siis allerginen. En tykkää maustakaan, ellei ole superhyvin laitettu/piilotettu ruokaan. On jäänyt oppimatta käyttö.
      Joskus maustekastikkeissa ja mausteseoksissa valkosipulijauhe tai sipulijauhe menee, mutta muuten ei. Silloin tällöin reseptissä mainitsen, että laita toki valkosipulia tai sipulia jos tykkäät, en oikein muuten osaa neuvoa.

      Chili, paprika, inkivääri, selleri, fenkoli jäävät välillä ihan puolivahingossakin käyttämättä koska unohdan niiden olemassaolon. Chiliä käytän jauheena, tulisuutta tuomaan. Tuore chili, inkivääri ja selleri olisivat varmasti hyvä lisä kauppalistalle. Paprika olisi juuri nyt varmaan sesongissa ja edullistakin.

      Myös tietoisesti haluan tehdä ruokaideoita, joita voi soveltaa, vähäisillä ja mahdollisimman edullisilla ja tavallisilla aineksilla. Tavallisilla tarkoitan juuri näitä porkkanoita ja perunoita, mitkä ovat halvimpia ja runsasmääräisiä pitkin vuottakin, myös kaukana kaupungeista olevissa kaupoissa. Pesäeroa reseptien kilpavarusteluun. Lyhyt kauppalista, helppo ruoka, voi keskittyä muuhun. Toisille sopii, toisille ei.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 63 € - Heinäkuu 1 ja 2

 Heinäkuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset. = 1,84 € Kotimaista luomu kaurahiutale 850 g 1,16 €/kg = 0,99 € Xtra pitkäjyväinen riisi 1 kg 0,85 €/kg = 5,13 € Banaani 1€/kg x 1,260 kg = 1,26 € Nektariini 0,89 €/kg Peruna 1 kg = 1,00 € Omena 1,59 €/kg x 0,874 kg = 1,39 € Kurkku 2,29 € x 0,256 kg = 0,59 € Edullinen reissu tämä ja rahoille hyvin vastinetta.  = 5 € Kartanon salaatti 1 € Varhaisperuna 1 € Yleisperuna 1,39 € Kurkku 1,99 €/kg x 0,367 kg = 0,73 € Omena Välillä oli hyviä euron tarjouksia.  = 2,38 Jääsalaatti 0,99 € Persilja 1,39 € Reissueväitä. Kotoa itse tehdyt leivät ja banaanikeksit mukaan. Ei tarvitse ostaa matkalla kuin tuorejutut. Vältän kuivattuja hedelmiä sen takia, että ne alkavat janottaa. Ja tekevät ähkyn olon. Ne olisivat kyllä mukavaa karkkia mutta käytäntö on osoittanut, että jos haluaa olla mahdollisimman skarppi ja jaksaa hyvin, ovat nämä vihannekset paras valinta. Persilja on sopivan pahaa ja hyvää yhtä aikaa, niin pysyy vireystila hyvänä. = 22,68 € Xtra

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 2 - Paistetut perunat

Jatkoa edelliselle aamiaisidealle, versio 2. Aamaistarvikkeet hain lähikaupasta, mutta ei sillä lopulta ole väliä mistä kaupasta. Samat tarvikkeet, mutta nyt paistetaan pannulla. Kurkku käsitellään samoin kuin viimeksikin , eli etikkainen marinadi. Nyt kurkkukin paistetaan. Paistamiseen ei käytetä rasvaa, vaan pinnoitetulla pannulla onnistuu ilman ruokaöljyä. Ruskistuvatkin hieman, jos niin halutaan. Mausteillakin saa väriä. Onnistuu paistaminen myös teräskattilassakin, jos ei pelkää että pohja ruskettuu. Lähtee tiskikoneessa/liottamalla. Juoma kannattaa tehdä jäisistä tai kohmeisista marjoista, ja juoda heti. Jos näitä marjamehuja laittaa vielä jääkaappiin, vitamiinit vain haihtuvat ja makukaan ei ole niin raikas. Marjojen happamuus tulee eniten läpi elleivät ne ole jäisiä. Makuasioita toki. Viime aamiaisesta jäi siis näin paljon perunaa ensin yli, ja osa meni kastikkeen kanssa pitkin päivää. Osan jätin tätä aamiaista varten. Kurkut viipaloin juustohöylällä, maustoin tillillä ja lora

WFPB - Ruokaostokset 55 € - Kesäkuu 3 ja 4 - Dr. John McDougall 1947 - 2024

Tervehdys lukijat! Vastikään tuli murheellinen uutinen, ilmoittivat Instagramissa  Dr. John McDougallin kuolleen 77 -vuotiaana. Hän oli kokokasvisruokavalion kannalta merkittävä, ellei sitten jopa kehittäjä. Ainakin pioneeri, joka on potilaiden hoitamisen lisäksi ollut mm. vaikuttamassa USA-ssa lainsäädäntöihin ja pitänyt tv-ohjelmia ja radio-ohjelmia, pitänyt kovaa ääntä kokokasvisruokavaliosta. Tai enemmänkin tärkkelyspohjaisesta ruokavaliosta.  70-luvusta asti. Instagramissa  Dr. Esselstynkin kirjoitti  lähteneensä seuraamaan Dr, John McDougallin kautta Whole Food Plant Based - ravitsemusta: "ᴀ ʙᴇᴀᴄᴏɴ ғᴏʀ ᴍʏ ᴛʀᴀɴsɪᴛɪᴏɴ ᴛᴏ ᴡʜᴏʟᴇ ғᴏᴏᴅ, ᴘʟᴀɴᴛ-ʙᴀsᴇᴅ ɴᴜᴛʀɪᴛɪᴏɴ." Dr. Esselstyn on lääkäri, jonka itse löysin ensin ja kuvittelin aluksi, että hän on se kehittäjä. Kaikkea sitä oppii aina, kerralla ei voi näin laajaa kokonaisuutta omaksuakaan. Katsotaan ostosten jälkeen miten Dr. John McDougall oli myös ruokaostosten kunkku, ja neuvoi miten niitä tuoteselosteita oikein luetaan. Ravint

WFPB - Ruokaostokset 10 € - Heinäkuu 3

 Heinäkuun kolmannet ruokaostokset, viikko 29. Yhteensä 9,89 € eli kymppi. Vähemmän kuin normaalisti, kotonahan oli kaikkea ja piti välttää ostamasta jääkaappiin mitään, kun koko ajan oli edessä kotoa lähtö jonnekin.  Hyvä vinkki ruoanlaittoon, jos ei halua sotkea: Keittää silloin pelkät perunat ja porkkanat. Ei tule roiskeita hellalle tai mitään siivottavaa. Tein kyllä kastikettakin, ja keittelin puuroa. Mutta jos olisi välttämätön että vaikka muuton takia ei sotke, niin peruna on tosi vähäsotkuinen. = 4,63 € Kurkku 0,313 kg x 1,79 € = 0,56 € Omena Ida Red 0,352 kg x 1,65 €/kg = 0,58 € Pirkka Varhaisperuna 2 kg x 1,00 €/kg = 2 € Pirkka kesäporkkana 1kg 1,49 €   Esimerkkikattaus mitä saa vitosella lähikaupasta. Kävin molemmissa, Salessa ja K:ssa, K-Marketista löytyi paremmat tarjoukset. Samat perunat maksavat toisena päivänä enemmän, ja Salessa joka päivä on maksanut yli euron kilo. Ainakin kaikki pussiperunat, en muista irtoperunoiden hintaa. Näistä vitosen lähikauppaostoksista ei tu

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

WFPB - Aamiainen ja päiväksi ruokaa - Kokkaukset helteellä

Päivän ruuat, kerralla ja tehokkaasti. Perunat kattilassa, riisi riisinkeittimessä. Katsotaan nyt vaikka yksi ideakooste, miten ainakin eräs aamiaisen laitto sujui kokokasvisruokavaliolla. Salaattiannos miniblenderissä, ja bataatti mikrossa. Otin näitä kuvia kun sattui olemaan muutaman päivän hellejakso, ja samalla vesiremontti ja kaikki. Kokkaamisesta ei meinannut tulla mitään, eikä mistään muustakaan. Otin kuitenkin nyt kuvia, ja laittelen ideoita ylös. Joka kerta pitää ihmetellä uudelleen ja uudelleen, mitä tänään söisi. Ja entiset hyvätkin ideat unohtuvat, ja taas pitää aloittaa alusta. Samalla tulee tarjouksia ja mainontaa ovista ja ikkunoista, ellei laita kieltoa toki, joissa kehutaan kaikkea valmista ja helppoa. Siihen houkutukseen sortumisen vaara on todellinen, silloin kun ei kerkiä miettiä mitään.  Kun oli siis hellettä, enkä viitsinyt yhtään ylimääräistä lämpöä höyryttää keittiössä. Riisinkeitin ja mikro ovat siitä käteviä, että eivät lämmitä mitään huoneiston aluetta enempä

WFPB - Peruna, makaroni ja vihreät pavut - Helppo startti kasvisruokiin

Reilusti ruokaa kolmesta pääraaka-aineesta. Lisäksi vesi ja mausteet.  Mittasin yhden kaikkia, tai jonkin tasamitan saadakseni reseptimäisen ohjeen. Jos sinulla sattuu vaikka olemaan eri vihannesta, tai jokin mauste puuttuu, niin eiköhän siitä ruoka tule. Vettäkin voi lisätä tarpeen mukaan. Ainesten määrät voi puolittaa, jos haluaa tehdä vähemmän. 1 kg perunaa 1,5 l vettä 400 g pussi makaronia 120-150 g vihreitä papuja 1-2 rkl tomaattisosetta 1 rkl suolatonta jauhelihamaustetta 1 tl kuivattua persiljaa 1 tl kuivattua oreganoa 1 tl kuivattua basilikaa 1/2 tl mustapippuria Mausteita tietysti myös maun mukaan. Omaan makuuni jauhelihamauste on melko pippurista jo valmiiksi.  Suolaa en lisännyt ruuanlaitossa. Tuli ihan toimiva ruoka ainakin vasta laitettuna. Kun lämmitin ruokaa myöhemmin, laitoin lurauksen ketsuppia ja ripottelin ravintohiivaa ja mustapippuria. Tästä tuli iso kattilallinen, tai ainakin itselleni riitti koko päiväksi ja ylikin. Riippuu varmaan monesta asiasta, kuten miten nä

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

  Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon. Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän. Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti. Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat. Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman.  Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäj

WFPB - Ruokaostokset 25 € - Kesäkuu 2 - Juhannus

Hyvää juhannusta! Joka juhannus olen perinteisesti laittanut nyt muutamana vuotena postauksen, eikä tämäkään vuosi ole poikkeus. (oho, viime vuonna en laittanutkaan, mutta sitä ennen...)Aatoksi vain ei ehtinyt. Aloitetaan siis ruokaostoksilla, ja siirrytään sen jälkeen kirjasuositukseen, sekä muihin kuulumisiin ja kuviin. Erityisesti ruokavalion sujuvuudesta tällä kertaa, osana juhannusmietteitä. = 5,60 € Pirkka perunat 1,39€/kg x 2 = 2,79 € Kurkku 2,79 €/kg x 0,358 kg x 2,79  €/kg = 1,00 €  Persilja 1,49 € Banaani n. 0,30 € Perunat ja kurkku K-Marketista, Persilja Salesta. Kipaisin viime lauantaina lähikaupat ja hain aamiaistarvikkeet. Näistä aamiaisidea blogipostauksena myöhemmin. = 2,72 € Erään toisen päivän aamiaistarvikkeet Lidlistä. Vilkaisin Finelistä että olisiko tässä jo koko päivän ruuat peräti, ja kyllähän näin oli. Makumieltymysten mukaan tarvitsee kaikkea lisää, mitä nyt puuroon ja perunoihin sitten laittaakin. Tässä on silti  jo hengissä selviämisen elementit, eli pääasi

WFPB - Aamiainen lähikaupasta - Kokokasvisruoka

  Kipaisin kesäkuisena lauantaina aamiaistarvikkeet lähikaupasta. Hinnat kerroin jo viime postauksessa ruokaostoksissa, mutta vielä: = 5,60 € Pirkka perunat 1,39€/kg x 2 =  2,79 € Kurkku 2,79 €/kg x 0,358 kg x 2,79  €/kg  = 1,00 €  Persilja  1,49 € Banaani  n. 0,30 € Perunat ja kurkku K-Marketista, Persilja Salesta.  Aamiaistarvikkeiden valinta helpottui siitä, että olin nuo perunat pistänyt merkille jo serkun luona syömässä ollessa. Sattui olemaan erityisen hyvää perunaa nyt tuossa keltaisessa Pirkka-pussissa, lajikehan näissä aina vaihtelee.  Tähtäsin noin vitosen hintaan ettei mene törsäilyn puolelle jo ennen, kuin päivä ehtii alkaakaan. Tiesin myös jo lähtiessä, että vitosella saa muutakin kuin aamupalan. Aamiaisen valmistus: Sattui löytymään voileipäkurkkulientä, joten siihen kurkkusiivut ja persiljaa marinoitumaan hetkeksi. Kaikki suolakurkkuliemet sisältävät yleensä samat ainekset: etikka, suola ja sokeri. Sama mistä putelista ne kaataa, vaikka itse tehden voi helpommin jättää