Siirry pääsisältöön

WFPB - Keitto -Rosmariini ja curry

Keltainen keitto syksyyn, talveen tai mihin vuodenaikaan hyvänsä. Helppo koota kuivakaapin aineksista ja perus perunoista ja porkkanoista. 


Laitoin reseptiä ylös koska tähän keittoon tulikin riisiä, ja mausteeksi rosmariinia. Kumpaakaan ainesta en ole keitoissa useinkaan käyttänyt. Perus pohja on vanha tuttu, eli peruna, porkkana ja linssit. 

Peruna-porkkana-rosmariini-currykeitto:

  • 1-2 porkkanaa
  • n. litra perunoita, jauhoisia esim Afra.
  • 0,5 dl punaisia kuivattuja linssejä
  • 0,5 dl riisiä
  • n.1-1,5 l vettä
  • 1/2 tl suolaton currymauste
  • 1/4 - 1/2 tl rouhittu mustapippuri
  • 1/2 tl kuivattu rosmariini
  • Tarvittaessa: Maun mukaan loraukset suolaisia maustekastikkeita kuten ketsuppi, sinappi, soijakastike tai ripottelu suolaa. Tai esim. Herbamare suolaa pintaan tms. ja/tai loraus tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia.
Kuori ja pilko ensin porkkanat. Laita kiehumaan. Mausta. Keitä porkkanoita reilusti vaikka 10-15 minuuttia, tai kunnes alkavat jo pehmetä hyvin. Kuori tarvittaessa, ja pilko perunat. 
Lisää kattilaan perunat, riisit, ja linssit. Lisää vettä, niin että kaikki peittyy. Anna kiehua n. 15-20 minuuttia vielä, testaa sitten ovatko perunat kypsiä. Jos ovat, laita vetäytymään kannen alle hetkeksi ja keitto on valmis. Maista tarvitseeko lisätä mitään, esim maustekastikkeita.

Mustapippurimäärä eli puoli teelusikallista oli tähän reilu, mielestäni meni tulisen polttavaankin suuntaan. Sitä voi laittaa vähemmän, tai maun mukaan.

Riisi oli tavallista pitkäjyväistä parboiled.

Kuvia työvaiheista:

Aineksien tarkalla määrällä ei lopulta ole väliä, kunhan on kattilan kokoon nähden sopiva määrä keittoa aina.

Tästä keittomäärästä syö yksi henkilö hyvin kerran tai pari kertaa. Kaksi henkilöä saa leivän kanssa lounaan. Ehkä jotain jää rasiaan laitettavaksi, ehkä ei.

Kohtuullisen pieni keitto, ja isolle porukalle voi joutua tekemään enemmän. Muutamasta perunasta ei montaa kilokaloria tule, mutta onneksi on linssit ja riisi. Ja leipää.

Ensimmäisenä kuoritaan ja pilkotaan porkkana. Porkkanoiden kuorimisesta voi olla montaa mieltä, mutta joskus ne kuoret ovat kirpeitä ja simppelissä keitossa voivat osallistua liikaa makuun. Kuori vaikuttaa kyllä ohuelta yleensä porkkanoissa. Kuorin nyt kuitenkin.


Perunoissa on sama juttu. Sanotaan, että perunoista saa enemmän rautaa ja ravintoa, jos jättää kuoret. Jos tämä asia arveluttaa suuntaan tai toiseen, niin voi tehdä kompromissin ja kuoria huonosti. Näin kuoria ei ole keitossa häiritsevässä määrin, mutta voi ajatella siihen jäävän rautaa tai muita ravintoaineita. Kuorta jää siis mielenrauhan edistämiseksi.

Tämä kuorimistyyli sopii myös muihin ongelmatilanteisiin, kuten kiireeseen ja siihen, etteivät nämäkään kuoret lopulta paksuja ole, joten liian tarkka työ vain kuormittaisi turhaan. Kyllähän ne kunnolla kuoriessa menevät tosi pumpulisiksi ja keittohan on kuin samettia kokonaan ilman kuoria. Se voi olla merkittävä hyöty jollekin, joten maun mukaan.


Porkkanat kiehumaan. Syksyn porkkanoista kuulee ja olen itsekin ollut sitä mieltä, että ne kypsyvät niin nopeaa ettei pitkä esikeittäminen ole tarpeen. Viime aikoina on tuntunut, ettei se pidäkään oikein paikkaansa, ja tekee mieli keittää ne keittoja varten pehmeiksi. Puoliraa-at porkkanat ovat joskus kivoja, tai edes vähän napakat, mutta keitoissa on kiva jos ovat kypsiä. Makuasia taas.


Linssejä ja riisiä laitoin yhteensä noin 1 dl. Voi laittaa pelkkiä linssejä 1 dl, tai riisiä 1/2 dl.
Voi tästä tehdä jonkinlaisen pataruuan tai risotonkin, jos haluaa, laittamalla enemmän niitä. Riisien keittoaika on joka tapauksessa 15-20 minuuttia kuten perunoillakin, ja linssitkin kypsyvät perunoiden kanssa yhtä aikaa. 
Vihreitä linssejähän voisi esikeittää porkkanoiden kanssa. Samoin jos haluaa vaihtaa riisin kokojyväohraan tai kauraan, ne voi laittaa jo porkkanoiden kanssa.
Jos on tavoitteena keittää keitto, pitää olla viljoissa kitsas ettei ruoka ala muistuttaa puuroa.


Vettä ensin niin, että kaikki peittyy. Voi sitä joutua lisäämäänkin samalla, kun sekoittelee välillä keittoa.

Nyt en sitten paljoa lisännyt vettä. Ripsautin kurkumaa vähän lisäksi, että menee keltaisemmaksi. Currymaustekin kellastuttaa jo kyllä hyvin, eli kurkumaa ei välttämättä tarvita.

Keitto ja ylijääneestä puurosta tehdyt kaurapuurorieskat. Käytin ruisjauhoja. Ohrajauhoilla tulee joskus aika kovia. Rieskataikinasta tein pehmeän, niin eivät kovettuneet liikaa. Leipäideoista löytyy myös vaikkapa limppumallinen leipä, tai peltileipä.


Tämä keitto on aika lempeä tuttavuus. Vähät eri mausteet takaavat, että se käy jokaiseen makuun ja lautasella voi tuunata mieleisekseen.
Ehkä tuo rosmariini voi olla jonkun mielestä vähän erikoinen. Päädyin siihen maustekaappia tyhjentäessä ja aloin vain lisätä ruokiin, ja totesin ettei hullumpaa lopulta. Rosmariinin voi huoletta vaihtaa vaikka mihin tahansa muuhun, mistä pitää. Tai laittaa vaikka pelkkää currymaustetta. 



Rosmariini on yleensä jäänyt minulla käyttämättä, ja sitä kuitenkin on aina pitänyt ostaa. Taisi olla viimeksi punajuuripihvejä varten, koska niihinhän se sopii.

Tämä on aurinkoisen näköinen ruoka pimeän syksyn ja nyt talven vastapainoksi. Keltainen ruoka valmiina kevääksikin.
Tänäänhän satoi luntakin ulkona. 

Kiva jos maistuu, palataan pian taas.


Kommentit

  1. Ootko nyt ihan varma et teit keittoa, muhennokselta enemmän näyttää. Jommin kummin kuitenkin varmaan ihan maukasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vettä olisi voinut vähän lisätä toki. Riisit ja linssit tarvitsevat vettä ja äkkiä imaisevat liemen. Molemmat tarvitsevat yhtä mittaa kohti kaksi mittaa vettä. En alkanut kuitenkaan lisäämään sen takia, kun näytti olevan muuten ok ruoka.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Lokakuu 3

 Lokakuun kolmannen viikon ruokaostokset. Tässä on täksi ja ensiviikoksi syömistä.  =6,85 € Combino täysjyväspagetti 2x 0,95 €/500g = 1,90 €/kg Punaiset linssit  500 g 1,99 €, 3,98 €/kg Luomu mustapavut Freshona 4 x 0,74 € = 2,96 € Lidlissä on ollut näitä tölkkipapuja jotenkin vähänlaisesti viimeaikoina, ja kysyin asiasta myyjältä. Kuulemma toimitusvaikeuksia ollut. Oli juuri mielessä että voisin ostaa koko laatikon kerralla kun alkavat loppua kotoakin muttei sieltä täyttä laatikkoa enää löytynyt. = 4,95 € Pirkka banaani 1,638 kg x 1,99 €/kg = 3,26 € K-Menu kivetön luumu 200 g  8,45 €/kg = 1,69 € Luumusoppaa, riisipuuron kanssa. Meira Kurkuma 24g 31,25 €/kg =  0,75 €  =1,37 € Kurkku 0,686 kg x 1,99 € = 1,37 € Kurkku oli Lidlissä tarjouksessa, sehän ei nyt aina ole näin halpaa. Baresa luomu tomaattimurska 12 X 0,99€/500g = 11,88 € Lauantai-illan puuhapussi Lidlistä 8,5 €: = 1,69 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kg = 5,32 € Persimoni 0,704 €/kg x 1,99 €/kg = 1,40 € Kotimaiset omenat 1 kg, 2,

WFPB - Ruokaostokset 0 € - Lokakuu 1

Tällä viikolla en käynyt kaupassa. Nyt olisi satokausiämpäri K-Supermarketissa 5 euroa, mutta taidan hakea vain pari kiloa 0,69 €/kg porkkanoita Lidlistä ja pari-kolme kiloa perunaa. Kauramaitopurkin voisi tarvita. Pavut ovat vähissä mutta koska linssejä on vielä, saa nähdä haenko laatikollista papuja tai linssipussia. Se jää nähtäväksi, kun pian lähden kauppaan ensi viikkoa varten.  Ruoan puolesta pärjäisin käymättä kaupassa vielä muutaman päivän, mutta koirien takia on pakko lähteä hankintareissulle taas. Jolloin on sama ostaa itsellekin jotain. Oikeasti pärjäisin nälkiintymättä pitempäänkin, mutta enemmän ostostarve on tällä hetkellä kaikkea oheistarviketta kuten kauramaidot, koska jos pelkkiä kilokaloreita miettii niin kaapissa on monta pakettia kauraa, riisiä ja jauhoja. Eri asia vain millä ne saa alas, ellei ole esim. paseerattua tomaattia, mausteita, vihanneksia, hedelmiä jne. Viikon ruokia ja ideoita: Jos satokausiämpäri  sadonkorjuuämpäri sattuu kohdalle, se on kyllä edullista

WFPB - Ruokaostokset 27 € - Lokakuu 2

Viikko meni niin että ehdin välillä käydä kotona kääntymässä. Laittelin äkkiä vain ruuaksi kaikkea, mitä kaapissa oli valmiina. Paljon meni puuroa pikaruokana, ja evääksi oli pakkasessa ja jouduin välillä tekemäänkin  litteitä sämpylöitä , sitruunaisia muffinssej a. Banaanikeksejä piti välillä leipaista, ettei tarvitse ikinä olla nälissään. Ja taateleita reppuun. Omena Suomi Salesta 0,313 kg x 3,29  €/kg =  1,03 € Pirkka mustapippuri rouhittu   0,75€/kpl , 15 g   Mustapippurirouhe K-Marketissa 50,00/kg.  Kotimaisia omenoita oli kahta vaihtoehtoa, en muista lajiketta. Nämä olivatkin niin kirpeitä, että menivät ruuanlaitossa eivätkä syömisessä. Koskaan ei tiedä, ennen kuin kokeilee. Onneksi näitä voi keitellä ruokien sekaan, niin ei tarvitse roskiin laittaa.  Jotkut omenat voivat käyttäytyä paistaessa omituisesti, eli jos yrittää tehdä paistettuja omenakuutioita ne vain leviävätkin pellille. Lajikkeista varmasti löytäisi aina tietoa, jos googlettaisi. Prismassa maksaisi Golden Star 370g

WFPB - Punajuuripasta - Punajuuri ja spagetti

Vähemmän kermainen ja täyteläinen, mutta sitäkin enemmän aromikkaan maukas ja helppo. Yllätyin siitä, miten kaukana tämä oli pahasta ruuasta. Testasin joskus tehdä punajuuririsottoa eli riisi ja punajuuri, jättämällä kaurakerma pois, ja siitä tuli ei-toivottu elämys. Ei sitä tiedä josko makuaistini olisi tottunut jo punajuuriin siten, että se voisi nykyään jo toimiakin. Uunissa paistetut, etikkasäilötyt tai keitetyt punajuuret ovat aina olleet hyviä myös riisin kanssa. Risottoa en uskaltanut vielä kokeilla uudelleen, vaan laitoin punajuuren kiehumaan pastan kanssa. Ainekset: Yksi punajuuri, kuori ja pilko n. 250 g täysjyväspagettia Vettä, niin että peittyy.  Mausteet: 1/2 tl rosmariini 1/2 tl oregano ripaus maustepippuria muutama kuminansiemen, jos on 1/2 tl mustapippuri, tai maun mukaan 1-2 rkl ketsuppi 1/2 tl soijakastike Laita punajuurenpalat kiehumaan vähään veteen noin 10-15 min. Mausteet maun mukaan, ohjeen määrät ovat suuntaa-antavia, eivät tarkkoja. Lisää 250 g pastaa, ja peitä

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

WFPB - Ruokaostokset 20 € - Syyskuu 4

Huippumielenkiintoinen show, eli ruokaostoskuvasto. Vielä on hävikkiviikko, ja resepti-ideoita ostosten loppuun. Varmaan jotain missä käsitellään näitä samoja vihanneksia. Edellisessä postauksessa oli hävikin välttämiseen vinkkejä , mutta en sirotellut tekstiin resepti-ideoita. Aloinkin nyt miettiä että tämä koko blogi on yksi iso hävikkivinkki. Melkein minkä tahansa postauksen aukaisen, siellä on jokin hävikille altis vihannes ja siihen liittyvä vinkki. Säästövinkki tai vihannesvinkki. =11,04 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kgx2 = 1,69 € Porkkana 0,99 €/kg Kauramaito 1,99 € Banaani 1,49 kg x 1 €/kg  = 1,49 € Kotimainen omena  3,19 €/kg Kurkku 0,332 kg x 1,99 €/kg = 1,69 € Banaani 0,790 kg x 1 €/kg = 0,79 € Peruna tarjous 2 kg x 0,99 € Ruisjauho 1,55 € -30% = 1,09 € Ruisjauhopussi avautui kassalla, piti teipata ja siksi alennus.  = 5,42 € Keräkaali 2,110 kg x 1 €/kg = 2,11 € Banaani 1,200 kg x 1 €/kg = 3,31 € Euron kilo tarjoukset K-Marketista lauantai-illan iloksi. Siinä n. 20 euron ostok

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Omenapiirakka

Omenapiirakka kahdesta omenasta. Pikakaurahiutaleita ja täysjyvävehnäjauhoja. Makeutuksena taateli, ja vähän sokeria halutessa. Vaniljasokerista vaniljan makua. Kanelia. Omenaa ja kaneli-sokeria voi ripotella leivonnaisen päällekin, tai nauttia vaniljakastikkeen kanssa. 2 omenaa + 1 -2 dl nestettä (keitetään) pala taatelia + kuumaa vettä tilkka puolikas banaani 1 dl pikakaurahiutale 2-3 dl täysjyvävehnäjauho 1,5 tai 2 tl leivinjauhe 1/4 tl kaneli 1 tl vaniljasokeri 1 -2 tl sokeri (halutessa) ripaus suolaa (halutessa) 2 tl omenasiiderietikkaa, voi jättää poiskin Liota taateli tilkkaan kuumaa vettä ja muusattua banaania. Voit mössätä taatelin+ banaanin käsin tai haarukalla, tai käyttää blenderissä. Sekoita kuivat aineet omassa astiassaan, eli kaurahiutale, jauho, leivinjauhe ja sokerit, kaneli. Sokerit voi korvata laittamalla lisää taatelia. Esim. 1 dl. Laitoin nyt vain pienen palan, koska taateli oli lopussa, ja vaniljasokerilla tuli vaniljan makua. Pilko omenat ja kiehauta niitä, kunne

Miten vähentää vihanneshävikkiä? - WFPB

Ruokahävikki on ruokavaliosta riippumaton asia, joten tuttu kirjainhärveli tuli otsikon loppuun. Toki moni asia on ruokavaliosta riippumaton, voihan näitä samoja ruokaideoita hyödyntää ihan minkälaisella ruokavaliolla tahansa.  Asiaan kuitenkin, eli siihen minkälaisia ideoita tulee mieleen vihanneshävikin vähentämiseksi. Tuli nimittäin tietooni juuri, että nyt on joko hävikkiviikko tai hävikkipäivä. Täytyy googlettaa.  Ok, eli pienen sekunnin jälkeen sain tietooni, että hävikkiviikkoa tosiaan vietetään 23.-29.9.2024. Kuluttajaliiton sivulla  oli juttua. Se on siis viestintäkampanja. Selväpä tämä. Hävikki hyvikiksi, ja mitä niitä sananparsia onkaan. Punalappuja, roskisten penkomista, jatkojalostusta siihen monesti liittyy. Itselläni kytkeytyy hävikki saumattomasti rahan säästämiseen. Ajattelen niin, että ruokaan voi mennä 5-10 euroa päivässä, tai alle 3 euroakin jos hyvin sattuu. Jos kotona valmistetussa ruuassa syödään kolme tai viisi ateriaa päivässä, ja aterian hinnaksi tulee aina va