Siirry pääsisältöön

WFPB - Pitsapohja - Helposti hiivalla - Vegetäytteet

Käytin hiivaa pitsataikinaan, jotta siitä tulisi parempaa.  


Olisin voinut käyttää valkoisiakin vehnäjauhoja kerran kesässä, mutta minulla sattui olemaan vain hiivaleipävehnäjauhoja. Eikä siinä vielä kaikki.


Vehnä- ja ohrajauhopaketti olivat sen verran samannäköisiä, että kerkesin laittaa melkein koko jauhomäärän ohrajauhoja ennen, kuin huomasin erehdykseni. 

Hiivaleipäjauhoja olisin itse nyt mielelläni käyttänyt, jos olisin onnistunut ne ottamaan kaapista. 


Pitsataikina:
  • 2,5 dl vettä
  • 5 dl jauhoja
  • 2 tl kuivahiivaa
  • ripaus sokeria tai pari teelusikallista omenasosetta 
  • suolaa
Tästä määrästä tulee kiva köntti, jonka jaan aina kahtia. Toinen pala lähtee pakastimeen tai jääkaappiin, ellen tee kahta pitsaa.

Tein lämpöistä vettä mikrossa, jotta hiiva lähtisi siinä käyntiin. Ei liian kuumaa, ettei hiiva kuole.
Taikina vaivataan ja pyöritellään, lisäten jauhoja tarpeen mukaan. 

Kun se ei enää tartu käsiin paljoa ja sillä on kulhokin jo siivottu jauhoista, ja alkaa olla sopivan pehmoinen pallero, se laitetaan nousemaan. Uunin voikin kohta laittaa vaikkapa 200C asteelle kuumenemaan. Paistoaika on noin alle varttitunti, paras kokeilla jotta tietää ottaa ajoissa uunista. Reunoja kopauttamalla ja vähän nostamalla tietää, joko se on. 

Tässä välissä, kohoamista odotellessa tietysti kannattaa aloittaa myös täytteiden valmistelu, mutta niistä kuvat pitsataikinan jälkeen.


Pitsa kohosi noin puoli tuntia. Aikaa en katsonut kellosta, mutta vilkaisin liinan alle ja näin sen kohonneen jo  riittävästi.


Taikinapallero oli niin mehevän näköinen, etten meinannut raaskia hajottaa sitä ollenkaan.


Jauhotin alta ja päältä tarpeen mukaan. 

ämä oma taikinani ei ollut kovin venyvää sorttia, kiitos ohrajauhojen, mutta sain muovailtua tarkoituksenmukaisen lätyn.

Täyteideoita: pari porkkanaa, tölkki valkoisia papuja, etikkasäilöttyä paprikaa sekä herkkusienet. 


Ellei käytä kaikkia papuja tölkistä, loput voi pakastaa. Niin olinkin tehnyt, ja löysin pakastepapuja tilalle. Vaihdoin myös paprikat pakastettuihin, koska aloin epäillä pitsasta tulevan melko suolainen.




Raastoin porkkanat. Löysin valmiiksi hienonnettua lehtikaalta. Minuutti Mikolla hienonsin sienet ja pavut. 

Kokeilemalla löytyy ne mieluisimmat täytteet. 

Raastamalla porkkanat ja muusaamalla osan muista täytteistä, saan koossapysyvämmät täytteet.

Koska käytössäni ei ole juustoa, ongelmaksihan koituu joskus pitsatäytteiden irtoaminen. 

Tein tomaattikastikkeen pitsalle tomaattisoseesta, vedestä ja ketsupista. Laitoin ripauksen oreganoakin.


Paistoin täytteet pannulla. Loput tomaattikastikkeet voi sotkea täytteisiin.



Lehtikaali on melko neutraali täyte, ja sillä saa lisättyä terveellisyyttä - mielestäni pilaamatta makua.


Omasta mielestäni tämä maistui jo niin muistolleni tonnikalapitsasta, ettei ollut edes enää täysin kivaa. Delfiiniparat.

Vaikka pitsaa ensin haukuinkin mielessäni ohrajauhojen ja täytteiden takia, ei sitä voinut tietenkään kesken jättää. Koko pitsa meni samana päivänä. 


Tämä juustoinen vegekastike ei petä koskaan. Kaikki eivät pidä mutta tästä on apua monesti. Itsessään kastike ei välttämättä maistu sen erikoisemmalle, mutta kun sen yhdistää sopivasti eri ruokiin, se on mielestäni toimiva. Resepti ei ole enää tarkka, kerta kerralta se muuttuu. 

Tällä kertaa se meni näin:

0,5 litraa vettä
1 dl punaisia linssejä
1 desi ketsuppia, sinappia ja tomaattisosetta. Kaikkia näitä vuorotellen, niin että tulee desin mitta täyteen
1/4 tl kurkumaa
1/4 tl sinappijauhetta
1-2 dl ravintohiivaa
3 rkl jauhoja
1/2 sitruunan mehu
raastettua sitruunan kuorta

Ensin laitoin veden ja punaiset linssit kiehumaan. Sain vahtia, etteivät linssit pala pohjaan. Lisäsin kohta jauhot, ja sekoittelin. Kun seos alkoi vähän paksuuntua ja linssit vaikuttivat kypsiltä, noin 10-15 min, lisäsin muut aineet sekaan. 

Jatkoin sekoittamista.

Heti jos kastike otti pohjaan, siirsin sen syrjään levyltä ja laitoin kannen päälle. Hetken odoteltuani kokeilin, ja se oli irronnut pohjasta. Tärkeää on, ettei tämä pääse palamaan. Tämän ominaisuutensa takia, kynnys aloittaa kastikkeen teko on joskus suuri.

Jauhoja voi laittaa kolme tai neljä ruokalusikallista. Ellei tällä jauhomäärällä kastike ala saostua lopulta, se on helppo vielä suurustaa perunajauhoilla lopuksi. 

Vähän perunajauhoja kylmään veteen, kastike pois levyltä, perunajauhovesi sinne, sekoitus ja takaisin levylle. Antaa pulpahtaa, ja valmista.


Pahaa oli, mutta siksipä vissiin söinkin kaikki, ja suunnittelen jo seuraavan tekemistä.

Vikana tässä nyt oli lähinnä tuo, kun laitoin ohrajauhoja vahingossa, niin tämä muistutti isoa rieskaa maultaan. 

Mutta hyviäkin puolia löytyi. Koska ohrajauhoista puuttuu sitko, oli pitsasiivu helppo irroittaa repäisemällä. 



Tästä on lyhyt matka taas leivän ja sämpylöidenkin tekoon. Itse ainakin ihan innostuin siitä, miltä tuo pitsataikina näytti kohottuaan. 




Samalla uuninlämmityksellä tuli kulhollinen kesäkurpitsoita. 

Koska pitsa meinasi mennä yhdeltä istumalta, oli hyvä että pystyi ottamaan tällaista välipalaakin.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 0 € - Lokakuu 1

Tällä viikolla en käynyt kaupassa. Nyt olisi satokausiämpäri K-Supermarketissa 5 euroa, mutta taidan hakea vain pari kiloa 0,69 €/kg porkkanoita Lidlistä ja pari-kolme kiloa perunaa. Kauramaitopurkin voisi tarvita. Pavut ovat vähissä mutta koska linssejä on vielä, saa nähdä haenko laatikollista papuja tai linssipussia. Se jää nähtäväksi, kun pian lähden kauppaan ensi viikkoa varten.  Ruoan puolesta pärjäisin käymättä kaupassa vielä muutaman päivän, mutta koirien takia on pakko lähteä hankintareissulle taas. Jolloin on sama ostaa itsellekin jotain. Oikeasti pärjäisin nälkiintymättä pitempäänkin, mutta enemmän ostostarve on tällä hetkellä kaikkea oheistarviketta kuten kauramaidot, koska jos pelkkiä kilokaloreita miettii niin kaapissa on monta pakettia kauraa, riisiä ja jauhoja. Eri asia vain millä ne saa alas, ellei ole esim. paseerattua tomaattia, mausteita, vihanneksia, hedelmiä jne. Viikon ruokia ja ideoita: Jos satokausiämpäri  sadonkorjuuämpäri sattuu kohdalle, se on kyllä edullista

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Lokakuu 3

 Lokakuun kolmannen viikon ruokaostokset. Tässä on täksi ja ensiviikoksi syömistä.  =6,85 € Combino täysjyväspagetti 2x 0,95 €/500g = 1,90 €/kg Punaiset linssit  500 g 1,99 €, 3,98 €/kg Luomu mustapavut Freshona 4 x 0,74 € = 2,96 € Lidlissä on ollut näitä tölkkipapuja jotenkin vähänlaisesti viimeaikoina, ja kysyin asiasta myyjältä. Kuulemma toimitusvaikeuksia ollut. Oli juuri mielessä että voisin ostaa koko laatikon kerralla kun alkavat loppua kotoakin muttei sieltä täyttä laatikkoa enää löytynyt. = 4,95 € Pirkka banaani 1,638 kg x 1,99 €/kg = 3,26 € K-Menu kivetön luumu 200 g  8,45 €/kg = 1,69 € Luumusoppaa, riisipuuron kanssa. Meira Kurkuma 24g 31,25 €/kg =  0,75 €  =1,37 € Kurkku 0,686 kg x 1,99 € = 1,37 € Kurkku oli Lidlissä tarjouksessa, sehän ei nyt aina ole näin halpaa. Baresa luomu tomaattimurska 12 X 0,99€/500g = 11,88 € Lauantai-illan puuhapussi Lidlistä 8,5 €: = 1,69 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kg = 5,32 € Persimoni 0,704 €/kg x 1,99 €/kg = 1,40 € Kotimaiset omenat 1 kg, 2,

WFPB - Ruokaostokset 27 € - Lokakuu 2

Viikko meni niin että ehdin välillä käydä kotona kääntymässä. Laittelin äkkiä vain ruuaksi kaikkea, mitä kaapissa oli valmiina. Paljon meni puuroa pikaruokana, ja evääksi oli pakkasessa ja jouduin välillä tekemäänkin  litteitä sämpylöitä , sitruunaisia muffinssej a. Banaanikeksejä piti välillä leipaista, ettei tarvitse ikinä olla nälissään. Ja taateleita reppuun. Omena Suomi Salesta 0,313 kg x 3,29  €/kg =  1,03 € Pirkka mustapippuri rouhittu   0,75€/kpl , 15 g   Mustapippurirouhe K-Marketissa 50,00/kg.  Kotimaisia omenoita oli kahta vaihtoehtoa, en muista lajiketta. Nämä olivatkin niin kirpeitä, että menivät ruuanlaitossa eivätkä syömisessä. Koskaan ei tiedä, ennen kuin kokeilee. Onneksi näitä voi keitellä ruokien sekaan, niin ei tarvitse roskiin laittaa.  Jotkut omenat voivat käyttäytyä paistaessa omituisesti, eli jos yrittää tehdä paistettuja omenakuutioita ne vain leviävätkin pellille. Lajikkeista varmasti löytäisi aina tietoa, jos googlettaisi. Prismassa maksaisi Golden Star 370g

WFPB - Ruokaostokset 20 € - Syyskuu 4

Huippumielenkiintoinen show, eli ruokaostoskuvasto. Vielä on hävikkiviikko, ja resepti-ideoita ostosten loppuun. Varmaan jotain missä käsitellään näitä samoja vihanneksia. Edellisessä postauksessa oli hävikin välttämiseen vinkkejä , mutta en sirotellut tekstiin resepti-ideoita. Aloinkin nyt miettiä että tämä koko blogi on yksi iso hävikkivinkki. Melkein minkä tahansa postauksen aukaisen, siellä on jokin hävikille altis vihannes ja siihen liittyvä vinkki. Säästövinkki tai vihannesvinkki. =11,04 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kgx2 = 1,69 € Porkkana 0,99 €/kg Kauramaito 1,99 € Banaani 1,49 kg x 1 €/kg  = 1,49 € Kotimainen omena  3,19 €/kg Kurkku 0,332 kg x 1,99 €/kg = 1,69 € Banaani 0,790 kg x 1 €/kg = 0,79 € Peruna tarjous 2 kg x 0,99 € Ruisjauho 1,55 € -30% = 1,09 € Ruisjauhopussi avautui kassalla, piti teipata ja siksi alennus.  = 5,42 € Keräkaali 2,110 kg x 1 €/kg = 2,11 € Banaani 1,200 kg x 1 €/kg = 3,31 € Euron kilo tarjoukset K-Marketista lauantai-illan iloksi. Siinä n. 20 euron ostok

WFPB - Punajuuripasta - Punajuuri ja spagetti

Vähemmän kermainen ja täyteläinen, mutta sitäkin enemmän aromikkaan maukas ja helppo. Yllätyin siitä, miten kaukana tämä oli pahasta ruuasta. Testasin joskus tehdä punajuuririsottoa eli riisi ja punajuuri, jättämällä kaurakerma pois, ja siitä tuli ei-toivottu elämys. Ei sitä tiedä josko makuaistini olisi tottunut jo punajuuriin siten, että se voisi nykyään jo toimiakin. Uunissa paistetut, etikkasäilötyt tai keitetyt punajuuret ovat aina olleet hyviä myös riisin kanssa. Risottoa en uskaltanut vielä kokeilla uudelleen, vaan laitoin punajuuren kiehumaan pastan kanssa. Ainekset: Yksi punajuuri, kuori ja pilko n. 250 g täysjyväspagettia Vettä, niin että peittyy.  Mausteet: 1/2 tl rosmariini 1/2 tl oregano ripaus maustepippuria muutama kuminansiemen, jos on 1/2 tl mustapippuri, tai maun mukaan 1-2 rkl ketsuppi 1/2 tl soijakastike Laita punajuurenpalat kiehumaan vähään veteen noin 10-15 min. Mausteet maun mukaan, ohjeen määrät ovat suuntaa-antavia, eivät tarkkoja. Lisää 250 g pastaa, ja peitä

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

Miten vähentää vihanneshävikkiä? - WFPB

Ruokahävikki on ruokavaliosta riippumaton asia, joten tuttu kirjainhärveli tuli otsikon loppuun. Toki moni asia on ruokavaliosta riippumaton, voihan näitä samoja ruokaideoita hyödyntää ihan minkälaisella ruokavaliolla tahansa.  Asiaan kuitenkin, eli siihen minkälaisia ideoita tulee mieleen vihanneshävikin vähentämiseksi. Tuli nimittäin tietooni juuri, että nyt on joko hävikkiviikko tai hävikkipäivä. Täytyy googlettaa.  Ok, eli pienen sekunnin jälkeen sain tietooni, että hävikkiviikkoa tosiaan vietetään 23.-29.9.2024. Kuluttajaliiton sivulla  oli juttua. Se on siis viestintäkampanja. Selväpä tämä. Hävikki hyvikiksi, ja mitä niitä sananparsia onkaan. Punalappuja, roskisten penkomista, jatkojalostusta siihen monesti liittyy. Itselläni kytkeytyy hävikki saumattomasti rahan säästämiseen. Ajattelen niin, että ruokaan voi mennä 5-10 euroa päivässä, tai alle 3 euroakin jos hyvin sattuu. Jos kotona valmistetussa ruuassa syödään kolme tai viisi ateriaa päivässä, ja aterian hinnaksi tulee aina va

WFPB - Öljyttömät ranskalaiset ja paistetut perunat uunissa - Vinkit - Kuvitettu analyysi

Valmistetaan ranskalaiset tavallisessa uunissa ilman öljyä. Ei ole helppoa. Mutta vaikeaa ei ole öljyttömyys vaan se, että miten tähdätä uunin lämpötila ja paistoaika kohdilleen.  Voisi sitten rauhassa syödä ilman, että yhtäkkiä huomaa pureskelevansa raakaa pottua. Joutuu aprikoimaan, kaataisiko nämä takaisin pellille ja antaisi paistua vielä 10 minuuttia? Uunikin kerkesi jo jäähtyä ja leffakin kerkesi jo alkaa. Hienoa. Ei muuta kun hommiin. Tein ennen ranskalaisia paljon hillitymmin. Järjestellen ne sopuisasti riviin jotta kaikki paistuisivat samalla tavalla. Vaivaa näin myös pilkkomisessa, että jokaisesta ranskalaisesta tulisi saman kokoinen.  Sekään ei ole helppoa, sillä perunan ollessa pyöreä, se leikkaantuu eri kohdista eri tavalla.  Enää en ole välittänyt ovatko ranskalaiset järjestyksessä pellillä. Kyllä ne paistuvat, jos pitää tarpeeksi aikaa. Tässä kuvassa on aika ohuita. Teen usein paksumpia.   Ihan pienimmät voivat alkaa käryämään, jolloin voi joutua pelastamaan niitä. Siksi

WFPB - Omenapiirakka

Omenapiirakka kahdesta omenasta. Pikakaurahiutaleita ja täysjyvävehnäjauhoja. Makeutuksena taateli, ja vähän sokeria halutessa. Vaniljasokerista vaniljan makua. Kanelia. Omenaa ja kaneli-sokeria voi ripotella leivonnaisen päällekin, tai nauttia vaniljakastikkeen kanssa. 2 omenaa + 1 -2 dl nestettä (keitetään) pala taatelia + kuumaa vettä tilkka puolikas banaani 1 dl pikakaurahiutale 2-3 dl täysjyvävehnäjauho 1,5 tai 2 tl leivinjauhe 1/4 tl kaneli 1 tl vaniljasokeri 1 -2 tl sokeri (halutessa) ripaus suolaa (halutessa) 2 tl omenasiiderietikkaa, voi jättää poiskin Liota taateli tilkkaan kuumaa vettä ja muusattua banaania. Voit mössätä taatelin+ banaanin käsin tai haarukalla, tai käyttää blenderissä. Sekoita kuivat aineet omassa astiassaan, eli kaurahiutale, jauho, leivinjauhe ja sokerit, kaneli. Sokerit voi korvata laittamalla lisää taatelia. Esim. 1 dl. Laitoin nyt vain pienen palan, koska taateli oli lopussa, ja vaniljasokerilla tuli vaniljan makua. Pilko omenat ja kiehauta niitä, kunne

WFPB - Ruokaostokset 5 € - Syyskuu 1 - Syyskuun ruokia

Kaupassa ei nyt ehtinyt kuljeksimaan, ja pian huomasinkin että ruokaan on mennyt vain 5-6 euroa. Pyöristin otsikossa vitoseksi, vaikka kutonen olisi oikeampi summa. Mutta onhan se nyt mehukasta, että vitosella viikon ruuat. Todellisuudessa tämä toki perustuu siihen, että ostin elokuussa kuivatuotteita ja viime viikolla perunaakin. Kun huomasin miten mehevä summa on vitonen, en sitten käynyt kaupassa enää, ettei tarvitse kuvata ostoksia ja miettiä mitään muutenkaan. Lomaviikko ruokablogista, paitsi ei muuten tietenkään lomaviikko. Sellaista lentoa ettei aivot pysy kyydissä. Sadonkorjuumarkkinatkin olisivat olleet tänään, en valitettavasti päässyt nyt nauris- ja lanttuostoksille. Täytyy hakea kaupasta niitä pian. = 5,82 € 3,5 kg banaania 1 €/kg = 3,5 € Pirkka kesäporkkana 1 €/kg  Omena Gala 1,32g x 1 €/kg = 1,32 € Siinä olivat tämän viikon ruokaostokset. Koska ostoksia ei ollut paljoa yhtään esiteltävänä niin laitetaan kuvia ruuista, mitä tuli viikon aikana tehtyä. Osa varmaan viime viik