Siirry pääsisältöön

WFPB - Pitsapohja - Helposti hiivalla - Vegetäytteet

Käytin hiivaa pitsataikinaan, jotta siitä tulisi parempaa.  


Olisin voinut käyttää valkoisiakin vehnäjauhoja kerran kesässä, mutta minulla sattui olemaan vain hiivaleipävehnäjauhoja. Eikä siinä vielä kaikki.


Vehnä- ja ohrajauhopaketti olivat sen verran samannäköisiä, että kerkesin laittaa melkein koko jauhomäärän ohrajauhoja ennen, kuin huomasin erehdykseni. 

Hiivaleipäjauhoja olisin itse nyt mielelläni käyttänyt, jos olisin onnistunut ne ottamaan kaapista. 


Pitsataikina:
  • 2,5 dl vettä
  • 5 dl jauhoja
  • 2 tl kuivahiivaa
  • ripaus sokeria tai pari teelusikallista omenasosetta 
  • suolaa
Tästä määrästä tulee kiva köntti, jonka jaan aina kahtia. Toinen pala lähtee pakastimeen tai jääkaappiin, ellen tee kahta pitsaa.

Tein lämpöistä vettä mikrossa, jotta hiiva lähtisi siinä käyntiin. Ei liian kuumaa, ettei hiiva kuole.
Taikina vaivataan ja pyöritellään, lisäten jauhoja tarpeen mukaan. 

Kun se ei enää tartu käsiin paljoa ja sillä on kulhokin jo siivottu jauhoista, ja alkaa olla sopivan pehmoinen pallero, se laitetaan nousemaan. Uunin voikin kohta laittaa vaikkapa 200C asteelle kuumenemaan. Paistoaika on noin alle varttitunti, paras kokeilla jotta tietää ottaa ajoissa uunista. Reunoja kopauttamalla ja vähän nostamalla tietää, joko se on. 

Tässä välissä, kohoamista odotellessa tietysti kannattaa aloittaa myös täytteiden valmistelu, mutta niistä kuvat pitsataikinan jälkeen.


Pitsa kohosi noin puoli tuntia. Aikaa en katsonut kellosta, mutta vilkaisin liinan alle ja näin sen kohonneen jo  riittävästi.


Taikinapallero oli niin mehevän näköinen, etten meinannut raaskia hajottaa sitä ollenkaan.


Jauhotin alta ja päältä tarpeen mukaan. 

ämä oma taikinani ei ollut kovin venyvää sorttia, kiitos ohrajauhojen, mutta sain muovailtua tarkoituksenmukaisen lätyn.

Täyteideoita: pari porkkanaa, tölkki valkoisia papuja, etikkasäilöttyä paprikaa sekä herkkusienet. 


Ellei käytä kaikkia papuja tölkistä, loput voi pakastaa. Niin olinkin tehnyt, ja löysin pakastepapuja tilalle. Vaihdoin myös paprikat pakastettuihin, koska aloin epäillä pitsasta tulevan melko suolainen.




Raastoin porkkanat. Löysin valmiiksi hienonnettua lehtikaalta. Minuutti Mikolla hienonsin sienet ja pavut. 

Kokeilemalla löytyy ne mieluisimmat täytteet. 

Raastamalla porkkanat ja muusaamalla osan muista täytteistä, saan koossapysyvämmät täytteet.

Koska käytössäni ei ole juustoa, ongelmaksihan koituu joskus pitsatäytteiden irtoaminen. 

Tein tomaattikastikkeen pitsalle tomaattisoseesta, vedestä ja ketsupista. Laitoin ripauksen oreganoakin.


Paistoin täytteet pannulla. Loput tomaattikastikkeet voi sotkea täytteisiin.



Lehtikaali on melko neutraali täyte, ja sillä saa lisättyä terveellisyyttä - mielestäni pilaamatta makua.


Omasta mielestäni tämä maistui jo niin muistolleni tonnikalapitsasta, ettei ollut edes enää täysin kivaa. Delfiiniparat.

Vaikka pitsaa ensin haukuinkin mielessäni ohrajauhojen ja täytteiden takia, ei sitä voinut tietenkään kesken jättää. Koko pitsa meni samana päivänä. 


Tämä juustoinen vegekastike ei petä koskaan. Kaikki eivät pidä mutta tästä on apua monesti. Itsessään kastike ei välttämättä maistu sen erikoisemmalle, mutta kun sen yhdistää sopivasti eri ruokiin, se on mielestäni toimiva. Resepti ei ole enää tarkka, kerta kerralta se muuttuu. 

Tällä kertaa se meni näin:

0,5 litraa vettä
1 dl punaisia linssejä
1 desi ketsuppia, sinappia ja tomaattisosetta. Kaikkia näitä vuorotellen, niin että tulee desin mitta täyteen
1/4 tl kurkumaa
1/4 tl sinappijauhetta
1-2 dl ravintohiivaa
3 rkl jauhoja
1/2 sitruunan mehu
raastettua sitruunan kuorta

Ensin laitoin veden ja punaiset linssit kiehumaan. Sain vahtia, etteivät linssit pala pohjaan. Lisäsin kohta jauhot, ja sekoittelin. Kun seos alkoi vähän paksuuntua ja linssit vaikuttivat kypsiltä, noin 10-15 min, lisäsin muut aineet sekaan. 

Jatkoin sekoittamista.

Heti jos kastike otti pohjaan, siirsin sen syrjään levyltä ja laitoin kannen päälle. Hetken odoteltuani kokeilin, ja se oli irronnut pohjasta. Tärkeää on, ettei tämä pääse palamaan. Tämän ominaisuutensa takia, kynnys aloittaa kastikkeen teko on joskus suuri.

Jauhoja voi laittaa kolme tai neljä ruokalusikallista. Ellei tällä jauhomäärällä kastike ala saostua lopulta, se on helppo vielä suurustaa perunajauhoilla lopuksi. 

Vähän perunajauhoja kylmään veteen, kastike pois levyltä, perunajauhovesi sinne, sekoitus ja takaisin levylle. Antaa pulpahtaa, ja valmista.


Pahaa oli, mutta siksipä vissiin söinkin kaikki, ja suunnittelen jo seuraavan tekemistä.

Vikana tässä nyt oli lähinnä tuo, kun laitoin ohrajauhoja vahingossa, niin tämä muistutti isoa rieskaa maultaan. 

Mutta hyviäkin puolia löytyi. Koska ohrajauhoista puuttuu sitko, oli pitsasiivu helppo irroittaa repäisemällä. 



Tästä on lyhyt matka taas leivän ja sämpylöidenkin tekoon. Itse ainakin ihan innostuin siitä, miltä tuo pitsataikina näytti kohottuaan. 




Samalla uuninlämmityksellä tuli kulhollinen kesäkurpitsoita. 

Koska pitsa meinasi mennä yhdeltä istumalta, oli hyvä että pystyi ottamaan tällaista välipalaakin.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Maaliskuu 4 - 95 €/kk

 35 euron ruokaostokset, Lidlistä ja Prismasta. Molempiin kauppoihin meni yli 15 euroa ja risat. = 7,25 € Yleisperuna 0,40 €/kg x 5 = 1,99 € Yleisperuna 0,80 €/kg x 2 = 1,59 € Bataatti 1,420 kg x 2,59 €/kg = 3,68 € = 2,7 € Luomu tofu natural 1, 35 x 2 , 6,75 €/kg = 10,92 € Punajuuri 1 kg = 1,29 € Nauris = 0,297 kg x 2,19 €/kg = 0,65 € Persilja 1,19€ x 3 =  3,57 € Kurkku 0,294 kg  x 2,79 € = 0,82 € Suippokaali 1,283 € x 2,29 €/kg = 3,49  Palsternakka 0,582 kg x 1,89 €/kg = 1,10 € Palsternakkaa perunamuusiin. = 3,49 € Lehtikaali 0,5 kg x 6,98 €/kg  = 7,5 € Luomu banaani 0,908 kg x 1,95 €/kg = 1,77 € Banaani 0,266  €x 1,55 € = 0,41 € Omena 0,604 kg x 1,09 € = 0,66 e Verigreippi 0,600 kg x 1,39 € = 0,63 € Appelsiini 0,954 kg x 1,39 €/kg = 1,33 € Mandariinipussi 1 kg x 2,70 €  = 2,44 € Grillausmauste ei lisättyä suolaa 0,35 kg x 24,29 €/kg = 0,85 € Mustapippurirouhe  0,65 kg x 24,46 €/kg = 1,59 € Siinä olivat ostokset maaliskuun viimeistä viikkoa varten. Mandariinipussissa on nyt jäljell

WFPB - Ruokaostokset 15 € - Maaliskuu 3

15 euroa. Entisiäkin jäljellä niin hain vain vihanneksia ja hedelmiä. Olen viikkomenussakin vasta puolessa välissä.  Jätin pari euroa varaa perunoille, joita vielä ei mahtunut jääkaappiin. 2-3 eurolla siis perunaa. = 6,86 € Porkkanat 1,29 €/ kg Kartanon salaatti 2 kpl 2 € Persilja 1,19 € Basilika 1,39 € Kurkku 3,29 €/kg x 0,302 kg = 0,99 € Lisäksi jäljellä on vielä nauris, muutama porkkana ja kaalta. Punajuuret keitettynä. = 4,38 € Luomu banaani 1,226 € x 1,95 €/kg = 2,39 € Veriappelsiini 1,5kg 1,33€/kg = 1,99 € Siinäpä ostokset, muuta ei tarvittu. Enkä olisi tarvinnut näitäkään. Tulikin niin kiireinen viikko, että puolet päivästä aina jossain ulkona rieskan ja banaanin turvin, sitten kun ehtii taas syömään niin kuluu vain joku pari rasiaa. Puurokin lykkää aina viikkosuunnitelman seuraavaa ruokaa puolella päivällä. Eilen vasta sain paistettua punajuuripihvit, jotka olivat viikkomenussa . Savutofuakin vielä jäljellä. Viikkomenu tuli sävellettyä tällä kertaa vähän työlääksi. Ei millään

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Riisi ja pavut - Punainen suippokaali, vihannekset

Vanha hyvä "rice and beans" tai suomeksi riisi ja pavut, joka on helppo ja yksinkertainen ruoka. Riisin ja pavut voisi tehdä monellakin tavalla, ja eri kulttuureissa on sille omat historiansa ja perinteensä. Tämä on yksinkertaistettu ruokaidea siitä. Kun seisoin miettimässä mitä laitan ruoaksi, joku olisi voinut luulla että kehitteillä on erityisen mullistava ruokaresepti.  Saattaa olla että olikin. Tämän aikaansaaminen oli niinkin lujan aprikoinnin takana, ja halusin laittaa tämän siksi ylös ja kertoa eteenpäin. Koko ajan mietin, mitä laitan suippokaalin kantaosasta, ja mitä tulisi porkkanoista. Kun homma ei edennyt muistin viimein, että näinhän se kaali vaihtaa hiippakuntaa vartissa.  Vihannekset voi keittää, höyryttää tai vokata paistinpannulla. Tai paistaa uunissa. Nyt laitoin höyryttymään.  Puuroutuva riisi kuten jasmiiniriisi voi olla hyvä pestä ennen keittämistä, jolloin se ei vaahtoa niin paljon. Käytin riisinkeitintä, ja ne voi keittää kattilassakin. Riisit voi keitt