Siirry pääsisältöön

WFPB - Pitsapohja - Helposti hiivalla - Vegetäytteet

Käytin hiivaa pitsataikinaan, jotta siitä tulisi parempaa.  


Olisin voinut käyttää valkoisiakin vehnäjauhoja kerran kesässä, mutta minulla sattui olemaan vain hiivaleipävehnäjauhoja. Eikä siinä vielä kaikki.


Vehnä- ja ohrajauhopaketti olivat sen verran samannäköisiä, että kerkesin laittaa melkein koko jauhomäärän ohrajauhoja ennen, kuin huomasin erehdykseni. 

Hiivaleipäjauhoja olisin itse nyt mielelläni käyttänyt, jos olisin onnistunut ne ottamaan kaapista. 


Pitsataikina:
  • 2,5 dl vettä
  • 5 dl jauhoja
  • 2 tl kuivahiivaa
  • ripaus sokeria tai pari teelusikallista omenasosetta 
  • suolaa
Tästä määrästä tulee kiva köntti, jonka jaan aina kahtia. Toinen pala lähtee pakastimeen tai jääkaappiin, ellen tee kahta pitsaa.

Tein lämpöistä vettä mikrossa, jotta hiiva lähtisi siinä käyntiin. Ei liian kuumaa, ettei hiiva kuole.
Taikina vaivataan ja pyöritellään, lisäten jauhoja tarpeen mukaan. 

Kun se ei enää tartu käsiin paljoa ja sillä on kulhokin jo siivottu jauhoista, ja alkaa olla sopivan pehmoinen pallero, se laitetaan nousemaan. Uunin voikin kohta laittaa vaikkapa 200C asteelle kuumenemaan. Paistoaika on noin alle varttitunti, paras kokeilla jotta tietää ottaa ajoissa uunista. Reunoja kopauttamalla ja vähän nostamalla tietää, joko se on. 

Tässä välissä, kohoamista odotellessa tietysti kannattaa aloittaa myös täytteiden valmistelu, mutta niistä kuvat pitsataikinan jälkeen.


Pitsa kohosi noin puoli tuntia. Aikaa en katsonut kellosta, mutta vilkaisin liinan alle ja näin sen kohonneen jo  riittävästi.


Taikinapallero oli niin mehevän näköinen, etten meinannut raaskia hajottaa sitä ollenkaan.


Jauhotin alta ja päältä tarpeen mukaan. 

ämä oma taikinani ei ollut kovin venyvää sorttia, kiitos ohrajauhojen, mutta sain muovailtua tarkoituksenmukaisen lätyn.

Täyteideoita: pari porkkanaa, tölkki valkoisia papuja, etikkasäilöttyä paprikaa sekä herkkusienet. 


Ellei käytä kaikkia papuja tölkistä, loput voi pakastaa. Niin olinkin tehnyt, ja löysin pakastepapuja tilalle. Vaihdoin myös paprikat pakastettuihin, koska aloin epäillä pitsasta tulevan melko suolainen.




Raastoin porkkanat. Löysin valmiiksi hienonnettua lehtikaalta. Minuutti Mikolla hienonsin sienet ja pavut. 

Kokeilemalla löytyy ne mieluisimmat täytteet. 

Raastamalla porkkanat ja muusaamalla osan muista täytteistä, saan koossapysyvämmät täytteet.

Koska käytössäni ei ole juustoa, ongelmaksihan koituu joskus pitsatäytteiden irtoaminen. 

Tein tomaattikastikkeen pitsalle tomaattisoseesta, vedestä ja ketsupista. Laitoin ripauksen oreganoakin.


Paistoin täytteet pannulla. Loput tomaattikastikkeet voi sotkea täytteisiin.



Lehtikaali on melko neutraali täyte, ja sillä saa lisättyä terveellisyyttä - mielestäni pilaamatta makua.


Omasta mielestäni tämä maistui jo niin muistolleni tonnikalapitsasta, ettei ollut edes enää täysin kivaa. Delfiiniparat.

Vaikka pitsaa ensin haukuinkin mielessäni ohrajauhojen ja täytteiden takia, ei sitä voinut tietenkään kesken jättää. Koko pitsa meni samana päivänä. 


Tämä juustoinen vegekastike ei petä koskaan. Kaikki eivät pidä mutta tästä on apua monesti. Itsessään kastike ei välttämättä maistu sen erikoisemmalle, mutta kun sen yhdistää sopivasti eri ruokiin, se on mielestäni toimiva. Resepti ei ole enää tarkka, kerta kerralta se muuttuu. 

Tällä kertaa se meni näin:

0,5 litraa vettä
1 dl punaisia linssejä
1 desi ketsuppia, sinappia ja tomaattisosetta. Kaikkia näitä vuorotellen, niin että tulee desin mitta täyteen
1/4 tl kurkumaa
1/4 tl sinappijauhetta
1-2 dl ravintohiivaa
3 rkl jauhoja
1/2 sitruunan mehu
raastettua sitruunan kuorta

Ensin laitoin veden ja punaiset linssit kiehumaan. Sain vahtia, etteivät linssit pala pohjaan. Lisäsin kohta jauhot, ja sekoittelin. Kun seos alkoi vähän paksuuntua ja linssit vaikuttivat kypsiltä, noin 10-15 min, lisäsin muut aineet sekaan. 

Jatkoin sekoittamista.

Heti jos kastike otti pohjaan, siirsin sen syrjään levyltä ja laitoin kannen päälle. Hetken odoteltuani kokeilin, ja se oli irronnut pohjasta. Tärkeää on, ettei tämä pääse palamaan. Tämän ominaisuutensa takia, kynnys aloittaa kastikkeen teko on joskus suuri.

Jauhoja voi laittaa kolme tai neljä ruokalusikallista. Ellei tällä jauhomäärällä kastike ala saostua lopulta, se on helppo vielä suurustaa perunajauhoilla lopuksi. 

Vähän perunajauhoja kylmään veteen, kastike pois levyltä, perunajauhovesi sinne, sekoitus ja takaisin levylle. Antaa pulpahtaa, ja valmista.


Pahaa oli, mutta siksipä vissiin söinkin kaikki, ja suunnittelen jo seuraavan tekemistä.

Vikana tässä nyt oli lähinnä tuo, kun laitoin ohrajauhoja vahingossa, niin tämä muistutti isoa rieskaa maultaan. 

Mutta hyviäkin puolia löytyi. Koska ohrajauhoista puuttuu sitko, oli pitsasiivu helppo irroittaa repäisemällä. 



Tästä on lyhyt matka taas leivän ja sämpylöidenkin tekoon. Itse ainakin ihan innostuin siitä, miltä tuo pitsataikina näytti kohottuaan. 




Samalla uuninlämmityksellä tuli kulhollinen kesäkurpitsoita. 

Koska pitsa meinasi mennä yhdeltä istumalta, oli hyvä että pystyi ottamaan tällaista välipalaakin.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB- Ruokaostokset 35 € - Joulukuu 4 - 143 €/kk

Tässä ovat viimeiset ruokaostokset ennen vuoden vaihtumista. Ostosten jälkeen uudenvuoden selostus ruokakuluissa säästämistavoista, ruokavalion koostamisesta, pähkinäräntti ja muutama kuva. Myös ruokasuunnitelma. Kaksi kauppareissua: Jouluaattona kävin Lidlissä. Ilman kauppalappua. Hedelmiä ja perunaa lähinnä. Valtava lanttu.  Toinen kauppareissu oli 29.12. Olin jonnekin lähdössä mutta auto ei lähtenyt käyntiin, akku laturiin ja lähdin jalkaisin lähikauppoihin. K ja S. Kestokassi ja muovipussi. Lidlistä ekan kauppareissun perunat 2 kg, 0,59 €/kg = 1,18 € Lanttu 0,990 kg x 0,49 €/kg = 0,49 € Lidlissä olivat lanttu ja porkkana alennuksessa.  2 kg porkkanoita 0,4 €/kg =  0,79 € 10,21 € Banaani reilun kaupan 0,824 kg x 1,79 €/kg = 1,47 € Persimon 1,374 kg x 2,16 €/kg = 2,97 € Kartanon salaatti 1,69  Luomu klementiini 2,98 €/kg 500g = 1,49 € Luomu appelsiini 1kg 2,59 € Kartanon salaatti ei ollut yhtä sievää joulukukkana purkissa, kuin Ruustinnan salaatti.  Ihan hyvä ...

WFPB - Ruokaostokset 40 €- Joulukuu 3

Joulunajan ruokaostosraportti: Kaksi kauppareissua, ensimmäinen 14.12 eli viime viikon lauantai, toinen kauppareissu 20.12. eli viime perjantai. Tästä tuli pitempi raportti, paljon kuvia ja ruokaideoitakin. Se joka viihtyy, saa hyvät rasvattomat leipomusvinkit, ruokavinkkejä, koiran joululahjavinkin ja viimein maisemakuvan. Arvoin lähikauppojen välillä mutta kun tuli muutakin asiaa liikkeelle, päädyin Prisman kannalle. Perjantaina oli melkoinen meininki liikenteessä ja huono keli veivata kaupasta kauppaan, siksi Lidlissä jäi käymättä tällä kertaa. Mukaan otin ison kestokassin ja muovikassin. Päätin että sieltä tulee vain mitä niihin mahtuu. Lähdin ilman kauppalappua, muistin vain että perunaa ja porkkanaa pitää olla. Nauriita. Kauramaito. Hedelmiä. Kaupassa oli perjantaina varsinkin paljon porukkaa, ja yritin loikkia mahdollisimman nopeaa kauppareissun. Auto sammui mennessä kerran risteykseen vahingossa, ja joku nojasi tööttiin takanani heti vihaisena. Siitä jo tuli sellainen olo, että...

WFPB - Lanttu-perunavuoka - Härkäpapurouhe

Tämän nimi saa nyt olla lanttu-perunavuoka, vaikka sisältääkin myös porkkanaa ja härkäpapua, vettä ja mausteita. Porkkanat, lantut ja härkäpapurouhe esikeitetään kattilassa, maustetaan, laitetaan vuokaan perunoiden kanssa ja vettä tarpeen mukaan. Härkäpapurouheelle on käsittely ja sekin kerrotaan tässä postauksessa. Eli ne huuhdotaan pari kertaa ensin. Tilalle käy myös muut, tölkkipavut tai soijarouhe, linssit, en juuri nyt testannut mutta eiköhän. Pari lanttua, joista kunnon viipale lähti myös raasteeksi tai salaatiksi. Ei tarvitse sitten ruuan kanssa stressata erikseen salaattia. Porkkanaraastekin on kiva, ja perunaakin voi jonkin verran popsia raakana, jos ei mitään vatsaoireita ole siitä tullut. Ruokajuomaksi sopi puolukkatuoremehu, eli blenderiin puolukoita ja vettä. Sokeria ripaus, jos käyttää. Lanttu-perunavuoka Lanttua Porkkanaa Perunaa n. 2-3 dl härkäpapurouhetta Vettä Mausteet: 1-2 tl persiljaa, tai rkl 1/2 tl oreganoa 1/2-1 tl mustapippuria, maun mukaan 1/4 tl maustepippurij...

WFPB - Lanttuperunasose - Keitto

Tämän lanttuperunasosekeiton tein valmiista lanttusoseesta. Itse keittämällä pitää kuoria ja paloitella lantut, ja keittää niitä kunnes ne ovat aivan kypsiä. Sitten soseuttaa. Muusata ehkä ilman vettä ensin, ja lisätä vettä takaisin. Kaupan valmiit soseet ovat se valmistuote mihin turvaudun, vaikka yleensä teenkin mielelläni alusta asti monet ruuat.  Maksavat noin 4 euroa kilo yleensä, ja joulun mentyä tarjouksesta usein puoleen hintaan tai jopa eurolla. Tänään 2.12.2023 S-kaupassa oli 3,49 €/kg. Ks. myös  rieskat , jotka voi tehdä ylijääneestä lanttusoseesta tai lanttulaatikosta. Lanttulaatikko uunissa löytyy täältä . Lanttuperunasose: Kaadoin lanttusoseet kattilaan. Lisäsin vettä sen verran, että sose notkistui helpoksi sekoittaa. Ellei vettä lisää, sose alkaa kiehuessaan räiskyä ja pulputtaa. On hyvä olla haihtumisvaraakin. Loraus siirappia ja ripaus mustapippuria. Annoin lanttusoseen kiehua miedolla lämmöllä. Sekoitin välillä. En ottanut mitään tarkkaa kellonaikaa ylös. V...

WFPB - Ruokaostokset 62 €- Tammikuu 1

Tammikuun ensimmäisen viikon ruokaostokset.  Kaksi reissua samana päivänä viikko sitten, ensin kauppareissu, ja sitten piti jossain muualla käydä ja kävin ohi kulkiessa vielä jotain haalimassa Lidlistä mukaan. Siksi on taas kahdet kaupat käytynä. Ostelin vähän ulkomuistista mitä sattuu, vaikka kotona olisi jo valmiina. Varauduin siihen, ettei kiinnosta käydä kaupassa välttämättä ollenkaan pariin viikkoon. Toisekseen halusin ottaa realistisen kattauksen vuoden vaihteen aloitukseksi, ja nähdä paljonko sellainen maksaa, eli markettihintainen ostoskori vakiotuotteita. Tärkkelyspitoisia pariksi viikoksi, palkokasviosastoa, marjoja kilo, ja mausteita ym. ketsupit ja sinapit.  = 6,23 € Perunapussi Prismasta jauhoinen 2kg, 0,9 e/kg   = 1,79 € Perunapussi Lidlistä yleisperuna 2kg 0,85 €/kg=  1,69 € Bataatit Lidlistä tarjouksessa 1,536 €/kg x 1,79 €/kg = 2,75 € 5,536 kg tärkkelyspitoisia juurikasveja. = 10,67 € Kotimaista kaurahiutale 1 kg 0,98 €/kg Xtra Pikakaurahiutale...

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Tammikuu 2

Tässä tammikuun ruokaostoksia. Ostoskorit sekä Lidlistä että Prismasta. Laitoin selostuksia mitä näistä voi nyt tehdä, ja linkin reseptipostaukseen. Reseptit ilman lisättyä rasvaa, ja vähäsuolaisesti ja -sokerisesti, sekä ilman eläinkunnantuotteita, vegaanisia. Lidlistä ensin 32,78 eurolla, Prismaan lähdin koska sieltä saa kaskinauriita. Prismaan meni 11,67 €. Ostoskorivertailu ei nyt kerro kumpi kauppa on halvempi, kävin muuten vain molemmissa. Lidlissä mietin otanko kärryn vai korin, ja päädyin koriin koska se toimii ostosrajoittimena. Jos en jaksa kantaa ostoskoria kassalle, niin sittenhän ruokaa on enemmän, kuin yksi ihminen tarvitsee viikossa? Ajatellen mitä on jo kotona valmiina. Kori tuli niin täyteen, että jouduin pakastevihannekset kantamaan toisessa kädessä. Se on heräteostosten varma merkki. Tärkkelyspitoisia siis on, hiutaletta, spagettia, papua, jyviä ym. Siksi ostin vain 6 kiloa perunaa ja pari pussia pastaa. Niistä ei tule viikon tai kahden viikon kalorit, vaan ne riittä...

WFPB - Ruokaostokset 68 € - Joulukuu 1 ja 2

Kahden viikon ruokaostokset still-kuvina. Lisäksi joutuu taas ilmoittamaan murheuutisen, menetin ystävän ja koirista sitten lopussa kuva. Ei ole kivaa, mutta pysyn tolpillani koska koira eli pitkän, hyvän elämän. Saa taas olla enemmän kiitollinen, kuin mitään muuta. = 6,47 € 2kg Tyrnävän Yleisperuna 0,90 €/kg = 1,79 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna 0,90 €/kg = 1,79 € Puikulaperuna 1 kg = 0,99 € Xtra Parboiled pitkäjyväinen riisi 2 kg = 1,90 € Lisää perunaa Pirkka 0,99 € /2kg, eli n.50 senttiä kilo. 9 kiloa tärkkelyspitoisia ruokia, jotka tekevät Finelin mukaan 12596 kcal. Jos nämä olisivat pelkästään mitä kaapista löytyy, eivät riittäisi kahdeksi viikoksi, mutta koska on puurohiutaleita ja jauhoja niin tietenkin riittää ruoka hyvin.  Riisiä ei nyt ilmastosyistä suositella, mutta sitähän en kaupassa oikeastaan muistanut ajatella.  Ainiin, eikä edes kokokasvisruokavaliolla suosita valkoista riisiä, meinasin kokonaan senkin unohtaa taas. Tässä vielä mitä Fineli sanoi näistä. On k...

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myösk...

WFPB - Riisi ja pavut - Punainen suippokaali, vihannekset

Vanha hyvä "rice and beans" tai suomeksi riisi ja pavut, joka on helppo ja yksinkertainen ruoka. Riisin ja pavut voisi tehdä monellakin tavalla, ja eri kulttuureissa on sille omat historiansa ja perinteensä. Tämä on yksinkertaistettu ruokaidea siitä. Kun seisoin miettimässä mitä laitan ruoaksi, joku olisi voinut luulla että kehitteillä on erityisen mullistava ruokaresepti.  Saattaa olla että olikin. Tämän aikaansaaminen oli niinkin lujan aprikoinnin takana, ja halusin laittaa tämän siksi ylös ja kertoa eteenpäin. Koko ajan mietin, mitä laitan suippokaalin kantaosasta, ja mitä tulisi porkkanoista. Kun homma ei edennyt muistin viimein, että näinhän se kaali vaihtaa hiippakuntaa vartissa.  Vihannekset voi keittää, höyryttää tai vokata paistinpannulla. Tai paistaa uunissa. Nyt laitoin höyryttymään.  Puuroutuva riisi kuten jasmiiniriisi voi olla hyvä pestä ennen keittämistä, jolloin se ei vaahtoa niin paljon. Käytin riisinkeitintä, ja ne voi keittää kattilassakin. Riisit voi k...

WFPB - 800 grammaa kasviksia päivässä

Nyt on mediassa puitu uutta ravitsemussuositusta. Puoli kiloa kasviksia ei enää riitä päivässä, vaan on syötävä 800 g. Testasin, miltä se voisi näyttää. Suunnittelin että tämähän on helppoa. Kun on kokokasvisruokavaliolla, niin eihän sitä muuta syödäkään, ja näin ollen suositus saavutetaan leikiten. Kokosin astiaan hevi-tuotteita jääkaapista. Laitoin ihan puntarille, taarasin ja katsoin että tuleeko 800 g. Sitten tietysti piti syödäkin. No, ei se ihan niin helppoa ollutkaan saada syötyä säntillisesti saman päivän aikana kaikki, mitä sain 800grammaan mahtumaan. Keksin aloittaa tämän testin vasta, kun olin jo aamupalat syönyt.  En siis testannut mitenkään kellon mukaan syödä näitä aamusta alkaen. Tein kuitenkin ruuaksi niin, että noin 24 h sisällä tuli syötyä tämä koko kasa, sitten lopulta. Se suositus oli 500-800g päivässä? Mennään nyt sen isomman numeron mukaan. Otin ensin ison lantun, ja luulin että tässä on suurin osa siitä kahdeksastasadasta grammasta. Ei ollutkaan, kuin vasta p...