Siirry pääsisältöön

WFPB - Kylmä kaura-ateria - Omena raastettuna - Kylmä ruoka

Omenan raastamisesta ei puhuta tarpeeksi. Raastaminen nostaa ilon omenan syömisestä seuraavalle tasolle. Raastaminen karkealla terällä yhdistää sen, mikä tekee omenamehusta pidetyn juoman, sekä kuitupitoisen hedelmän hyödyt.

Omenan raastaminen ei ole kaikista mukavin tehtävä, mutta lopputulos palkitsee.

Hieman käsitin tätä jo pula-ajan salaatin kohdalla, sekä kaura-aterioiden 1 ja 2 kanssa, mutta nyt vasta alkaa kokonaan hahmottua, mihin kaikkeen omenaa kannattaa raastaa. Tässä ensimmäinen idea. Ja miten suurista määristä omenaa pääseekään tällä tavalla eroon, ja ne saa nautittua kyllästymättä pois. Heitä hyvästit puolikkaille omenoille, jotka jäävät aamupalalta ylitse, ja joiden pinta tummuu iltaan mennessä. Niitä ei enää ilmesty.





Ella Kitunen, Kodin kasvisruoka, v. 1965.

Idean sain tähän omenan raastamiseen nyt sivulta 356, resepti 780. Omena ja "kylmä kaurapuuro". Olisi idean voinut saada muualtakin, yleisin kikka on käyttää raastettu omena piirakkamateriaalina. Tuohon piirakkaan voi käyttää raastettuakin: Ks. resepti Omenapiirakka 

Tämän kertaisessa kylmän kaurapuuron reseptissä käskettiin liottaa kauroja yön yli, ja monihan liottaa ja sitä kutsutaan nykyään tuorepuuroksi.

Voi myös jättää liottamatta, ja tehdä täysin hetken mielijohteesta raikas välipala, joka on samalla myös ruoka. Koska siinä on kaurahiutaleita.

Tarvitset: 

  • Kaurahiutaleita, n. 1,5 - 2dl, 
  • valitsemaasi kasvijuomaa kuten soijamaito, kauramaito,
  • omenan 
  • raastimen
  • astian ja lusikan
  • sitruunan mehua, tai muuta hapanta mehua, koska omena tummuu heti päästyään ilman kanssa tekemisiin. Puhutaan ihan minuuteista.
  • pellavansiemenrouhetta, pähkinöitä ja rusinoita. 
Tämä on ruoka johon tosi hyvin sopii rasvakin, ja ehdottaisin jopa maapähkinävoita tähän silmäksi. Toisaalta tämä on niin maukas jo itsessään, ettei huolta vaikkei olisikaan mitään erityisempiä lisukkeita juuri nyt käsillä. Siksi tämä on niin helppo äkilliseen makeannälkään tai välipalan tarpeeseen.


Ida Red omena sattui olemaan tämä. Huomasin että jopa happamat omenat menevät tällä tavalla hyvin, kuten myös miedon makuiset. Omenasta saa kaiken mahdollisen irti, kun sen raastaa. Makuelämys on todella virkistävä. Aivan eri juttu kuin omenan palaset, vaikka nekin voivat olla hyviä.


Sitruunaa kannattaa hieman pirskottaa, muttei niin paljoa että maku muuttuu happamaksi.
Sen verran, että sitruuna estää omenaa hapettumasta ja tummumasta. Yllättävää miten vähäinen sitruunapirskaus riittää, vaikka se ei edes osu jokaiseen omenaan heti. Tuntuu auttavan.

Sitruunan voi jättää väliin, jos ei välitä siitä minkä värisenä omenansa syö, tai ei aio odottaa yhtään vaan syödä heti.

Raasta huoletta koko omena. Tässä ihan yllättyy monesti siitä, miten paljon omenaa voi saada kerralla syötyä raastetussa muodossa. 

Kokeilin eri raastimilla, ja vaikka muutkin tavat saivat omenan maun esille, niin paras ja mehukkain ratkaisu oli tuo kolmion mallinen iso teräsraastin, ja siitä se karkeampi terä. Pienimmät terät olivat liian tiheitä, eikä omena oikein niissä edennyt.


Käsiraastin ajaa asiansa, mutta mehukkuus ei tule ehkä niin paljoa esille kuin kolmioraastimella, joka  suorastaan murskaa omenan ja erottaa mehun esille.

Näin kuivakkaa käsiterällä, mutta kyllä tämäkin toimi.



Voit kokeilla ensin sekoittaa pelkät raastetut omenat ja kaurahiutaleet. Se voi olla jo täysin toimiva välipala, jos on ruokajuoma erikseen.
Kasvimaito on kuitenkin ihan hyvä lisä. 


Pellavansiemenrouhetta hieman rasvaksi, edistäähän rasva salaateissa joidenkin vitamiinienkin imeytymistä ja antaa kivaa makuakin.

Kokeilin makeaan soijamaitoon ensin, palasin sitten Oatly luomu kauramaitoon. Tämä oli tosi makea yhdistelmä, ja voi olla jopa liiankin imelä tilanteesta riippuen, joten makeuttamaton kasvimaito voi olla hyvä ratkaisu. Kaikkia versioita voi kokeilla, niin löytyy se itselle paras.


Rusinat ja kaikki, jos on makeannälkä. Taatelia, vaikka mitä.


Kokeilin myös keitettyyn kaurapuuroon laittaa raastettua raakaa omenaa, mutta tässä tuli esille se ristiriita että paljon kylmiä/kovia sattumia kuuman ruoan joukossa. Voi olla että puuroon sopii paremmin selkeät omenan palat, tai voi jättää päälle. Tai syödä raastettu omena eri lautaselta.


Onko tämä sinun kotonasi tuttu näky? Minun kotonani on, ja sehän riippuu henkilöstä aina, kuinka hyvin voi samaistua. Mutta hyvästi siis pääsee heittämään näille jokseenkin onnettomille näyille sen myötä, jos alkaakin raastamaan omenan. Siitä asti kun tämän vinkin kotiutin, olen saanut omenat katoamaan kerralla. Siemenkota ja kannat vain jäävät.

Eikä tarvitse enää valikoida kaupassa tarpeeksi pieniä omenoita välttääkseen puolikkaiden omenoiden syntymisen.


Välillä on toki hyvä vaikka pakastaa jos ei jaksa syödä, näitä paloja voi paistaa tai keittää minkä tahansa ruuan sekaan, tai laittaa banaanikeksien sattumiksi. 




Eiväthän kaikki omenat edes ole kovin hyvän makuisia lähtöjään, mutta silti jopa astetta pahemmat omenat käyvät tähän tarkoitukseen, ainakin niistä mitkä kauppoihin asti päätyvät. Villiomena voi olla liiankin hapan. Vielä toki pitää testata erilaisia lajikkeita. Miten raikas onkaan vihreä omena! Ei oikein sanat riitä kuvailemaan. Sekaan vaikka vihreitä viinirypäleitä.



Omenaa tulee kuitenkin ostettua usein, koska se on niin helppo ratkaisu hedelmäksi. Säilyy hyvin viileässä, ja monet niistä edullisiakin.


Omenan raastamista ei mainosteta yhteiskunnassa tarpeeksi. Sen tietää siitä, että ainakaan minulle ei koskaan tule Poliisiopisto kolmosen mainostauolla mieleen, että ai että, pakko lähteä keittiöön raastamaan yksi omena! Tosi harvinaista ennen tätä, mutta totta kai se voinut vaan jäädä huomaamatta.

Oletko sinä tykännyt raastaa omenaa? Itse raastamistoimenpide ei ole kaikista mieltä ylentävin pikaruokaa etsivälle, välttämättä, mutta jotenkin tähänkin saattaa voida jäädä koukkuun. 

Syksyllä tämä on hyödyttävä harrastus, koska monestihan omenasadon kanssa ollaan helisemässä. Kotimaisia pitäisi olla, omenoita on joko liikaa tai liian vähän tilanteesta riippuen, ulkomaiset olisivat halpoja, ja kotimaiset joko hyviä tai happamia. Keskihintaisia tai jopa kalliita. Maukkaita ja raikkaita, joka voi olla vain toinen tapa sanoa, että mahdottomia sisäistää merkittävissä määrin. Puut ovat notkollaan, varastotkin kuin pallomeriä, mutta kuka ne kaikki syö? 

Toivottavasti kokeilet ja innostut, hyvää lauantai -iltaa! 



Jos etsit kylmää ja raikasta ruokaa, ks. myös kesän välipalaidea, ananastäysmehu ja kaurahiutale


Kommentit

  1. Kiitos vinkeistä! Itse menen vähän helpommalla ja kuutioin omenat pienellä terävällä vietsellä. Laitan iitä aamulla keitettyyn tattaripuuroon taikaurapuuroon marjahillon ja banaanien kaveriksi. Myös itse tehtyyn hapankaaliin käytän omenakuutioita. Lisään en yleensä pieneen annokseen hapankaalia pari päivää ennen syömistä. Näin säilyvät edes vähän rapeina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, ja kylläpä nuokin ovat hyviä vinkkejä mitä kerroit! Kuulostaapa hyvältä. Tattaripuuro, omena on siinä varmasti hyvää! Hapankaalihan on monen päivittäistä vihannesta, ja omenan säilyminen yhdistyy nyt siihen. Mainiota!

      Poista
  2. Kiitos että tuot esille tätä yhteiskunnallisesti tärkeää omena-asiaa, raastaminen vie sen ihan uudelle nautinto-käytettävyystasolle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, tärkeä asia todella. Aina kiva saada kannustusta ristiretkellä, joka ei pääty ennen kuin omenan raastaminen on jokapäiväistä arkea kotitalouksissa ja myös eduskunnassa.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Lokakuu 4 - 178 €/kk

Lokakuun loput ruokaostokset, ja viisi ruokaideaa lokakuussa. Mitkä ruuat olivat lokakuun parhaat? =16,89 € Kukkakaali 2,99 €/kg x0,699kg= 2,09 € Basilika 1,49 € Banaani 1,49 € x1,617kg  = 2,41 € Verigreippi luomu 2,69 €/kg x0,599 kg= 1,61 € Kurkku Suomi 1,69 €x 0,32kg= 0,54 € Lanttu Luomu 2,79 €/kg x0,584kg =1,63 € Punajuuri 1,09 €/kg x 0,248kg= 0,27 € Peruna 0,79 € x 2,696kg  =2,13 € Bataatti 1,99€/kg x 2,372kg = 4,72 € = 13,89 Myllykivi kaurahiutale 850 g, 1,24 €/kg= 1,05 € Tumma siirappi 2,92 €/kg, 750g = 2,19 € Myskikurpitsa kg 1,817 kg x 2,59 €/kg = 4,7 € Hokkaidokurpitsa 1,661 kg kg x2,39 €/kg = 3,96 € Luomu omena 1,99 €/kg Oatly Kauramaito Luomu 4x1,79 €/l = 7,16 € Nämä K-Marketista. Prismassa olisi ollut 10 senttiä halvempi litrahinta, mutta lähikaupaksi tämä oli jo aika hyvä diili ettei tarvitse kauempaa hakea. =2-3€ Irtoporkkana 1,09 €/kg  = 0,20 € Irtonauris 2,25 €/kg = 0,5 € Varsiselleri 7,56 €/kg=  1,89 € Näistä kuitti hukassa mutta suunnillee...

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Marraskuu 1 - Tunnin kauppareissu

Kauppareissu. Kokeilin tunnin sääntöä, eli olisin vaan tunnin poissa kotoa kauppareissun takia. Kokeiluni monetkaan puolet eivät ole vertailukelpoisia, koska jokaisellahan on oman pituisensa kotimatka kauppaan ja kaupasta. Siksi mittasin aikaa vain siitä alkaen kun lähdin kaupan pihasta sisälle kauppaan. Osoittautui että kotimatkakaan kestänyt kuin minuutteja, joten sama laittaa nekin siihen syssyyn. Eli noin tunti. Kävin ensin Lidlissä, mutta koska aikaa jäi niin poikkesin myös Prismassa. Lidlissä olin ihan pata jumissa, että mitä olen edes ostamassa. Yllättäen kun laitoin aikarajan, huolimatta siitä että ainahan elämässä on aikarajoja, meni heti pasmat sekaisin kaupassa. Aikaraja teki omituiseksi menon. Sama tapahtui joskus kun tein hintarajan tai viikkobudjetin, ja opettelin noudattamaan, niin yhtäkkiä hetkellisesti en osannut melkeinpä mitään. Huomasin silti, ettei siellä kaupassa ehkä ikinä mene tämän kauempaa. Kyse on vain siitä ettei tule tarkasti koskaan mitattua itse kaupparei...

WFPB - Ruokaostokset 63 € - Lokakuu 3

9,5 kiloa vihanneksia ja hedelmiä, 9,6 kg tärkkelyspitoisia ruokatarvikkeita. Loput sekalaisia, ketsuppia, kauramaitoa, tomaattisäilykettä ynnä muuta. Ennen kauppareissua suunnittelin, kun kokosin ajatuksiani, että ostan mahdollisimman vähän, ja alan vaikka toteuttamaan "tunnin kauppareissut" teemaa eli projekti, että en koko viikolla käyttäisi kauppareissuun aikaa tuntia enempää. Säästämään siis aikaa, sen lisäksi että säästäisin euroja. Suunnitelma meni siinä pieleen, kun piti sittenkin lähteä hakemaan jotain muutakin, ja kokosin painavan korin Lidlissä. En tiedä miten siinä niin kävi, taisi olla heräteostospäivä. Ei se haitannut, mutta turha siinä vaiheessa enää yrittää teemoja. Oli samalla hyvä hakea 6 kiloa paseerattua tomaattiakin Prismasta. Ostoksiin meni rahaa siis normaalia enemmän viikossa, aikaakin meni reilusti yli tunti, mutta seuraava kauppareissu oli edessä vasta tänään kun bataatit uhkasivat loppua.  Muok.lisätty ensilumikuva, 21,03 € Ruukkubasilika 2 purkkia ...

WFPB - Kurpitsakakku

  On paistettuna iso kurpitsa ja ruokaa on, mutta ei mitään kivaa kahvin kanssa.  Siinä on jo tilanne, milloin pikainen kurpitsakakun teko voisi olla paikallaan. Erikoisuutena tässä on että laitoin paljon rusinoita sekaan, ettei käy liian tylsäksi. Tähän sopisi älyttömän hyvin jokin kuorrute, joten sellaisen jos pystyy säveltämään on kakusta enemmän iloa. Itse kokeilin soijajogurtista ja agar-agarista tehdä, siitä ei tullut mitään mutta kertoi jo sen, että kuorrute sopisi. Mausteeksi laitoin ns. kurpitsamausteita jotka osoittautuivat vähän sellaisiksi, että muistuttivat piparkakun makua. Ainekset:  yht, n. 250 g banaania ja kurpitsaa.  25-50 g taatelia n. 1 tl vaniljasokeria, makeutusta maun mukaan n. 30-40 g rusinoita 2-3 dl kaurahiutaleita 1 dl täysjyvävehnäjauho 1-2 tl leivinjauhetta 1 rkl pellavarouhetta "kananmunaksi" 1-2 dl kauramaitoa tai vettä, tai jogurttia, jotain nestettä tarpeen mukaan. Rusinatkin voi turvottaa, mutta ei samassa nesteessä kuin taatelit. K...

WFPB - Marraskuun ruokia

Marraskuun teemaruuat. Viime ostoksissa teemana oli tunnin kauppareissu viikoksi. Oli marraskuun 1. Mitä ruokia?  Kolmella pääruokalajilla voi pärjätä, ideoitahan riittää muttei kaikkia ehdi viikossa tekemään.  Väliruokiakin tarvitaan välillä kuten pikku keittoja, koska pitää ajoittain päästä puolikkaista vihanneksista eroon.  Ruokaideat, osittain samoja kuin lokakuussa , myös sellerikeittoa lisää jos sattuu löytymään kotimaista varsiselleriä vielä. 1. Lanttu ja porkkana, ja peruna Jos ostosten joukossa on edullista lanttua, porkkanaa ja perunaa, on kiva tehdä lanttu-perunavuokaa . Lantut ja porkkanat siinä esikeitetään vähän aikaa, mutta sen jälkeen tämä valmistuu itsestään uunivuoassa. Syvällisen maukas vanhanaikaisen tyylinen suomalainen kotiruoka.  Reseptissä käytin härkäpapurouhetta mutta ellei sitä satu olemaan, voi laittaa linssejä ja soijarouhetta.  Toinen idea lantusta: Tänä iltana teen tämän lantusta ja perunasta. Paitsi  italiansalaatti aineksi...

WFPB - Ruokaostokset 42 € - Marraskuu 2

Tunnin kauppareissu vol 2.  ( Lisätty loppuun: Mitä hain Salesta tänään 16.11.2025) 9.11. Olin tulossa sunnuntaina kotiin päin kun kello oli jo melkein 19. Olisin kolmekin päivää vielä pärjännyt kunnes vihannekset loppuvat, mutta jos heti käy niin ei tarvitse viikolla miettiä. Isänpäiviltä tullessa koukkasin siis S-markettiin, ja laitoin kellon tunnin päästä hälyttämään. Ei ollut mitään tarkkaa tietoa, mitä olen ostamassa. Päätin siis käyttää edellisen viikon ostoskuvaa kauppalistana.  Muokkaus, ensin unohtui sellerin hinta, sitten tomaatit.  12,99 € Porkkana2kg, 0,95 €/kg =1,89 € Ruukkubasilika 2x 1,59 €= 3,12 € Kiinankaali 0,99 kg x 3,99 €/kg = 3,95 € Kurkku 0,340 kg x2,59 €/kg = 0,88 € Lanttu 2 kg x 1 €/kg = 1,05 € Kyssäkaali 0,811 kg x 2,59 €/kg = 2,10 € Selleri 8,76 €/kg, 2,19 € /250 g Tomaatit olivat menneet vahingossa kurkkuina, eli ne olivatkin 0,768 kg ..1,99 € kilohinta oli melko sama kurkun kanssa, eli tuskinpa isoa vahinkoa koitui. Tässä oli 6,25  eikä...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaitoa.  Kattilassa tai haudutuspadassa ei varmaan ole niin tarkkaa, onko nestemää...

WFPB - Lehtiselleri-perunasosekeitto

Selleri-perunasosekeitto, tai peruna-sellerisosekeitto. Varsiselleri, eli lehtiselleri. Vain kaksi asiaa ostoslistalla: Varsiselleri ja peruna.  Tähän sosekeittoon saa käytettyä koko varsisellerin loppuun. Perunoita muutama, että on n. puoli kattilaa selleriä, puoli kattilaa perunaa.  Halutessasi voit lisätä punaisia linssejä, mutta ne eivät ole pakollisia. Niillä voi lisätä energian määrää ja ruokaisuutta. Mausteena on mustapippuri.  Selleri-perunasosekeitto: Selleriä Perunoita Vettä, niin että peittyy Keitetään kypsiksi. Maustetaan mustapippurirouheella. Annetaan jäähtyä, ja sitten soseutetaan sauvasekoittimella. Valmista! Lämmitetään tarjoiluun. Varmuuden vuoksi voi keittää sellereitä ensin vähän aikaa. Jos epäilee ettei selleri muuten pehmene tarpeeksi. Perunat kypsyvät n. 15-20 minuutissa, riippuu myös miten pieniksi pilkkoo. Linssit voi lisätä missä vaiheessa tahansa alussa, punaisten linssien keittoaika ei ole kuin alle vartti, joskus jopa sitäkin lyhyempi. Linssit...

WFPB - Ohrarieskat - Perunamuusista ja kaurahiutaleista

Kesä on, kaikki on tuoretta. Leivänpäällisiä riittää, kurkku on halpaa, salaattia ja tilliä on tarjouksessa silloin tällöin. Jokin helppo leipä tarvitaan, jossa ei ole muita kuin itse valittuja lisäaineita. Näihin ei tarvita maitoa, munia, rasvaa, eikä edes omenasosetta. Muok. 11.7 lisätty vinkki keitettyjen perunoiden muusaamiseen Rieskat olen jo esitellyt monta kertaa, mutta nyt laitoin ihan paperille ylös minkä verran mitäkin tuli. Silti nämä ovat noin-arvioita, koska ei voi tietää millaisia jauhoja ja muuseja kenelläkin on käytössä. Sehän aina vaihtelee paljonko perunamuusissa on nestettäkin. Perunamuusi on nyt pelkkään perunoiden keitinveteen tehty, ja ollut yön jääkaapissa. Ohrarieskat  3 dl ohrajauhoja 1 - 2 dl pikakaurahiutaleita 2 dl perunamuusia 1-2 dl vettä suolaa jos käyttää esim. 1/4 - 1/2 tl Lisäksi jauhoja tai leseitä lautaselle niin, että voi pyörittää taikinanpalan siinä. Paistetaan n. 200-250 asteessa. Leivinpaperi kestää usein sen 220C max. Voit halutessasi lai...

WFPB - Kurpitsat paistettuna - Hokkaidokurpitsa ja myskikurpitsa

Paistetut kurpitsat. 200 C noin 20 minuuttia. Paistoaikaa voi mennä jopa 40 minuuttia, jos jättää siivut paksuiksi. Tai miksei vaikka tunti.  Kun haarukka menee läpi kunnolla, ja kurpitsa näyttää muutenkin hyvältä, on aika ottaa jäähtymään. Tässä postauksessa käydään työvaiheita läpi kuvin ja kirjoituksin. Paistettuani sekä myskikurpitsaa että hokkaidokurpitsaa huomasin, että kuoriminen ei ollut välttämätöntä.  Tältä näytti paistettu hokkaidokurpitsa. Hokkaidokurpitsan kuori oli raakana niin kova, ettei veitsi meinannut mennä siitä läpi vaan luiskahteli. Uunissa kuori tiivistyi silti ohueksi, eikä siitä ollut mitään haittaa enää. Pilkoin siis vain kurpitsan, enkä kuorinut. Pilkkominenkaan ei aina ollut helppoa. Ellei ison kurpitsan pilkkominen onnistu, tai jos pilkkominen on liian riskialtista veitsen livetessä, silloin voi ottaa käyttöön pitemmän kaavan tie ajallisesti, eli  kurpitsan paistaminen kokonaisena uunissa  niin kypsäksi, että sen pystyy pilkkomaan.  ...