Omenan raastamisesta ei puhuta tarpeeksi. Raastaminen nostaa ilon omenan syömisestä seuraavalle tasolle. Raastaminen karkealla terällä yhdistää sen, mikä tekee omenamehusta pidetyn juoman, sekä kuitupitoisen hedelmän hyödyt.
Omenan raastaminen ei ole kaikista mukavin tehtävä, mutta lopputulos palkitsee.
Hieman käsitin tätä jo pula-ajan salaatin kohdalla, sekä kaura-aterioiden 1 ja 2 kanssa, mutta nyt vasta alkaa kokonaan hahmottua, mihin kaikkeen omenaa kannattaa raastaa. Tässä ensimmäinen idea. Ja miten suurista määristä omenaa pääseekään tällä tavalla eroon, ja ne saa nautittua kyllästymättä pois. Heitä hyvästit puolikkaille omenoille, jotka jäävät aamupalalta ylitse, ja joiden pinta tummuu iltaan mennessä. Niitä ei enää ilmesty.

Ella Kitunen, Kodin kasvisruoka, v. 1965.
Idean sain tähän omenan raastamiseen nyt sivulta 356, resepti 780. Omena ja "kylmä kaurapuuro". Olisi idean voinut saada muualtakin, yleisin kikka on käyttää raastettu omena piirakkamateriaalina. Tuohon piirakkaan voi käyttää raastettuakin: Ks. resepti Omenapiirakka
Tämän kertaisessa kylmän kaurapuuron reseptissä käskettiin liottaa kauroja yön yli, ja monihan liottaa ja sitä kutsutaan nykyään tuorepuuroksi.
Voi myös jättää liottamatta, ja tehdä täysin hetken mielijohteesta raikas välipala, joka on samalla myös ruoka. Koska siinä on kaurahiutaleita.
Tarvitset:
- Kaurahiutaleita, n. 1,5 - 2dl,
- valitsemaasi kasvijuomaa kuten soijamaito, kauramaito,
- omenan
- raastimen
- astian ja lusikan
- sitruunan mehua, tai muuta hapanta mehua, koska omena tummuu heti päästyään ilman kanssa tekemisiin. Puhutaan ihan minuuteista.
- pellavansiemenrouhetta, pähkinöitä ja rusinoita.
Sitruunan voi jättää väliin, jos ei välitä siitä minkä värisenä omenansa syö, tai ei aio odottaa yhtään vaan syödä heti.
Kokeilin eri raastimilla, ja vaikka muutkin tavat saivat omenan maun esille, niin paras ja mehukkain ratkaisu oli tuo kolmion mallinen iso teräsraastin, ja siitä se karkeampi terä. Pienimmät terät olivat liian tiheitä, eikä omena oikein niissä edennyt.
Kokeilin makeaan soijamaitoon ensin, palasin sitten Oatly luomu kauramaitoon. Tämä oli tosi makea yhdistelmä, ja voi olla jopa liiankin imelä tilanteesta riippuen, joten makeuttamaton kasvimaito voi olla hyvä ratkaisu. Kaikkia versioita voi kokeilla, niin löytyy se itselle paras.

Omenan raastamista ei mainosteta yhteiskunnassa tarpeeksi. Sen tietää siitä, että ainakaan minulle ei koskaan tule Poliisiopisto kolmosen mainostauolla mieleen, että ai että, pakko lähteä keittiöön raastamaan yksi omena! Tosi harvinaista ennen tätä, mutta totta kai se voinut vaan jäädä huomaamatta.
Oletko sinä tykännyt raastaa omenaa? Itse raastamistoimenpide ei ole kaikista mieltä ylentävin pikaruokaa etsivälle, välttämättä, mutta jotenkin tähänkin saattaa voida jäädä koukkuun.
Syksyllä tämä on hyödyttävä harrastus, koska monestihan omenasadon kanssa ollaan helisemässä. Kotimaisia pitäisi olla, omenoita on joko liikaa tai liian vähän tilanteesta riippuen, ulkomaiset olisivat halpoja, ja kotimaiset joko hyviä tai happamia. Keskihintaisia tai jopa kalliita. Maukkaita ja raikkaita, joka voi olla vain toinen tapa sanoa, että mahdottomia sisäistää merkittävissä määrin. Puut ovat notkollaan, varastotkin kuin pallomeriä, mutta kuka ne kaikki syö?
Toivottavasti kokeilet ja innostut, hyvää lauantai -iltaa!
Kiitos vinkeistä! Itse menen vähän helpommalla ja kuutioin omenat pienellä terävällä vietsellä. Laitan iitä aamulla keitettyyn tattaripuuroon taikaurapuuroon marjahillon ja banaanien kaveriksi. Myös itse tehtyyn hapankaaliin käytän omenakuutioita. Lisään en yleensä pieneen annokseen hapankaalia pari päivää ennen syömistä. Näin säilyvät edes vähän rapeina.
VastaaPoistaKiitos kommentista, ja kylläpä nuokin ovat hyviä vinkkejä mitä kerroit! Kuulostaapa hyvältä. Tattaripuuro, omena on siinä varmasti hyvää! Hapankaalihan on monen päivittäistä vihannesta, ja omenan säilyminen yhdistyy nyt siihen. Mainiota!
PoistaKiitos että tuot esille tätä yhteiskunnallisesti tärkeää omena-asiaa, raastaminen vie sen ihan uudelle nautinto-käytettävyystasolle.
VastaaPoistaKiitos kommentista, tärkeä asia todella. Aina kiva saada kannustusta ristiretkellä, joka ei pääty ennen kuin omenan raastaminen on jokapäiväistä arkea kotitalouksissa ja myös eduskunnassa.
Poista