Siirry pääsisältöön

WFPB - Kylmä kaura-ateria - Omena raastettuna - Kylmä ruoka

Omenan raastamisesta ei puhuta tarpeeksi. Raastaminen nostaa ilon omenan syömisestä seuraavalle tasolle. Raastaminen karkealla terällä yhdistää sen, mikä tekee omenamehusta pidetyn juoman, sekä kuitupitoisen hedelmän hyödyt.

Omenan raastaminen ei ole kaikista mukavin tehtävä, mutta lopputulos palkitsee.

Hieman käsitin tätä jo pula-ajan salaatin kohdalla, sekä kaura-aterioiden 1 ja 2 kanssa, mutta nyt vasta alkaa kokonaan hahmottua, mihin kaikkeen omenaa kannattaa raastaa. Tässä ensimmäinen idea. Ja miten suurista määristä omenaa pääseekään tällä tavalla eroon, ja ne saa nautittua kyllästymättä pois. Heitä hyvästit puolikkaille omenoille, jotka jäävät aamupalalta ylitse, ja joiden pinta tummuu iltaan mennessä. Niitä ei enää ilmesty.





Ella Kitunen, Kodin kasvisruoka, v. 1965.

Idean sain tähän omenan raastamiseen nyt sivulta 356, resepti 780. Omena ja "kylmä kaurapuuro". Olisi idean voinut saada muualtakin, yleisin kikka on käyttää raastettu omena piirakkamateriaalina. Tuohon piirakkaan voi käyttää raastettuakin: Ks. resepti Omenapiirakka 

Tämän kertaisessa kylmän kaurapuuron reseptissä käskettiin liottaa kauroja yön yli, ja monihan liottaa ja sitä kutsutaan nykyään tuorepuuroksi.

Voi myös jättää liottamatta, ja tehdä täysin hetken mielijohteesta raikas välipala, joka on samalla myös ruoka. Koska siinä on kaurahiutaleita.

Tarvitset: 

  • Kaurahiutaleita, n. 1,5 - 2dl, 
  • valitsemaasi kasvijuomaa kuten soijamaito, kauramaito,
  • omenan 
  • raastimen
  • astian ja lusikan
  • sitruunan mehua, tai muuta hapanta mehua, koska omena tummuu heti päästyään ilman kanssa tekemisiin. Puhutaan ihan minuuteista.
  • pellavansiemenrouhetta, pähkinöitä ja rusinoita. 
Tämä on ruoka johon tosi hyvin sopii rasvakin, ja ehdottaisin jopa maapähkinävoita tähän silmäksi. Toisaalta tämä on niin maukas jo itsessään, ettei huolta vaikkei olisikaan mitään erityisempiä lisukkeita juuri nyt käsillä. Siksi tämä on niin helppo äkilliseen makeannälkään tai välipalan tarpeeseen.


Ida Red omena sattui olemaan tämä. Huomasin että jopa happamat omenat menevät tällä tavalla hyvin, kuten myös miedon makuiset. Omenasta saa kaiken mahdollisen irti, kun sen raastaa. Makuelämys on todella virkistävä. Aivan eri juttu kuin omenan palaset, vaikka nekin voivat olla hyviä.


Sitruunaa kannattaa hieman pirskottaa, muttei niin paljoa että maku muuttuu happamaksi.
Sen verran, että sitruuna estää omenaa hapettumasta ja tummumasta. Yllättävää miten vähäinen sitruunapirskaus riittää, vaikka se ei edes osu jokaiseen omenaan heti. Tuntuu auttavan.

Sitruunan voi jättää väliin, jos ei välitä siitä minkä värisenä omenansa syö, tai ei aio odottaa yhtään vaan syödä heti.

Raasta huoletta koko omena. Tässä ihan yllättyy monesti siitä, miten paljon omenaa voi saada kerralla syötyä raastetussa muodossa. 

Kokeilin eri raastimilla, ja vaikka muutkin tavat saivat omenan maun esille, niin paras ja mehukkain ratkaisu oli tuo kolmion mallinen iso teräsraastin, ja siitä se karkeampi terä. Pienimmät terät olivat liian tiheitä, eikä omena oikein niissä edennyt.


Käsiraastin ajaa asiansa, mutta mehukkuus ei tule ehkä niin paljoa esille kuin kolmioraastimella, joka  suorastaan murskaa omenan ja erottaa mehun esille.

Näin kuivakkaa käsiterällä, mutta kyllä tämäkin toimi.



Voit kokeilla ensin sekoittaa pelkät raastetut omenat ja kaurahiutaleet. Se voi olla jo täysin toimiva välipala, jos on ruokajuoma erikseen.
Kasvimaito on kuitenkin ihan hyvä lisä. 


Pellavansiemenrouhetta hieman rasvaksi, edistäähän rasva salaateissa joidenkin vitamiinienkin imeytymistä ja antaa kivaa makuakin.

Kokeilin makeaan soijamaitoon ensin, palasin sitten Oatly luomu kauramaitoon. Tämä oli tosi makea yhdistelmä, ja voi olla jopa liiankin imelä tilanteesta riippuen, joten makeuttamaton kasvimaito voi olla hyvä ratkaisu. Kaikkia versioita voi kokeilla, niin löytyy se itselle paras.


Rusinat ja kaikki, jos on makeannälkä. Taatelia, vaikka mitä.


Kokeilin myös keitettyyn kaurapuuroon laittaa raastettua raakaa omenaa, mutta tässä tuli esille se ristiriita että paljon kylmiä/kovia sattumia kuuman ruoan joukossa. Voi olla että puuroon sopii paremmin selkeät omenan palat, tai voi jättää päälle. Tai syödä raastettu omena eri lautaselta.


Onko tämä sinun kotonasi tuttu näky? Minun kotonani on, ja sehän riippuu henkilöstä aina, kuinka hyvin voi samaistua. Mutta hyvästi siis pääsee heittämään näille jokseenkin onnettomille näyille sen myötä, jos alkaakin raastamaan omenan. Siitä asti kun tämän vinkin kotiutin, olen saanut omenat katoamaan kerralla. Siemenkota ja kannat vain jäävät.

Eikä tarvitse enää valikoida kaupassa tarpeeksi pieniä omenoita välttääkseen puolikkaiden omenoiden syntymisen.


Välillä on toki hyvä vaikka pakastaa jos ei jaksa syödä, näitä paloja voi paistaa tai keittää minkä tahansa ruuan sekaan, tai laittaa banaanikeksien sattumiksi. 




Eiväthän kaikki omenat edes ole kovin hyvän makuisia lähtöjään, mutta silti jopa astetta pahemmat omenat käyvät tähän tarkoitukseen, ainakin niistä mitkä kauppoihin asti päätyvät. Villiomena voi olla liiankin hapan. Vielä toki pitää testata erilaisia lajikkeita. Miten raikas onkaan vihreä omena! Ei oikein sanat riitä kuvailemaan. Sekaan vaikka vihreitä viinirypäleitä.



Omenaa tulee kuitenkin ostettua usein, koska se on niin helppo ratkaisu hedelmäksi. Säilyy hyvin viileässä, ja monet niistä edullisiakin.


Omenan raastamista ei mainosteta yhteiskunnassa tarpeeksi. Sen tietää siitä, että ainakaan minulle ei koskaan tule Poliisiopisto kolmosen mainostauolla mieleen, että ai että, pakko lähteä keittiöön raastamaan yksi omena! Tosi harvinaista ennen tätä, mutta totta kai se voinut vaan jäädä huomaamatta.

Oletko sinä tykännyt raastaa omenaa? Itse raastamistoimenpide ei ole kaikista mieltä ylentävin pikaruokaa etsivälle, välttämättä, mutta jotenkin tähänkin saattaa voida jäädä koukkuun. 

Syksyllä tämä on hyödyttävä harrastus, koska monestihan omenasadon kanssa ollaan helisemässä. Kotimaisia pitäisi olla, omenoita on joko liikaa tai liian vähän tilanteesta riippuen, ulkomaiset olisivat halpoja, ja kotimaiset joko hyviä tai happamia. Keskihintaisia tai jopa kalliita. Maukkaita ja raikkaita, joka voi olla vain toinen tapa sanoa, että mahdottomia sisäistää merkittävissä määrin. Puut ovat notkollaan, varastotkin kuin pallomeriä, mutta kuka ne kaikki syö? 

Toivottavasti kokeilet ja innostut, hyvää lauantai -iltaa! 



Jos etsit kylmää ja raikasta ruokaa, ks. myös kesän välipalaidea, ananastäysmehu ja kaurahiutale


Kommentit

  1. Kiitos vinkeistä! Itse menen vähän helpommalla ja kuutioin omenat pienellä terävällä vietsellä. Laitan iitä aamulla keitettyyn tattaripuuroon taikaurapuuroon marjahillon ja banaanien kaveriksi. Myös itse tehtyyn hapankaaliin käytän omenakuutioita. Lisään en yleensä pieneen annokseen hapankaalia pari päivää ennen syömistä. Näin säilyvät edes vähän rapeina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, ja kylläpä nuokin ovat hyviä vinkkejä mitä kerroit! Kuulostaapa hyvältä. Tattaripuuro, omena on siinä varmasti hyvää! Hapankaalihan on monen päivittäistä vihannesta, ja omenan säilyminen yhdistyy nyt siihen. Mainiota!

      Poista
  2. Kiitos että tuot esille tätä yhteiskunnallisesti tärkeää omena-asiaa, raastaminen vie sen ihan uudelle nautinto-käytettävyystasolle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, tärkeä asia todella. Aina kiva saada kannustusta ristiretkellä, joka ei pääty ennen kuin omenan raastaminen on jokapäiväistä arkea kotitalouksissa ja myös eduskunnassa.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 46 € - Marraskuu 3

Kolmas viikko marraskuuta takana, nyt on ostosten aika. Viikon ruokaostokset hain enimmäkseen lähikaupasta. Lehtikaalia pari pussia Minimanista.  = 10, 83 € Keräkaali 1,49 €/kg x2,121 kg= 3,16 € Kikherne norm.2,55-50% = 1,27 € Appelsiini 1,89 €x0,556 kg = 1,05 € Omena Ida Red 0,727 kg x 1,65 €=1,20 € Banaani 1,79 €/kg x 1,207 kg = 1,99 € Kaurajuoma luomu 1,99 € Kaali oli paras vihannes, koska se oli alle 1,5 euroa kilo. Porkkanoita ei muistaakseni ollut. Olisin voinut ostaa molempia. Hedelmiä myös, valitsin alle 2 €/kilo maksavia. Olisihan siellä ollut monenlaista. Perunat olivat vähissä, tai oli jotain erilaisia pusseja ja hinta melkein puolitoista euroa kilolta. Irtoperunat olivat vihertäviä ainakin päällimmäiset, toisella kertaa perunaa. Suomalainen omena 1 kg 3,49 €/kg - 30% = 2,44 €/kg Banaani 1,49 €/kg x1,081 kg = 1,61 € Lehtiselleri 250 g = 2,49 € Porkkana 1,29 €/kg Peruna 1,09 €/kg x 2 = 2,18 € = 10 € Kävin K-Marketissa asti hakemassa assistentille tankoparsaa varalta, näyt...

WFPB - Marraskuun ruokia 2

Ruokasuunnitelma laadittuna marraskuussa, toimiva myös joulukuussa. Lisätty loppuun ruokalinkki, ja tähänkin , jossa on inkivääriä käytetty. 1. Maanantai, hernekeitto Hernekeitto, vegaanisesti ja vähäsuolaisesti .  Ruokajuomana vesi, tai jäisistä marjoista Lidlin tai muun miniblenderissä tehty suodattamaton mehu. Hernekeiton kanssa sopivat keitetyt tai paistetut perunat. Hedelmä tai salaatti jälkiruuaksi.  Tiistai, makaronilaatikko Makaronilaatikkoon testasin viimeksi punaisia linssejä, hyvin toimi. Soijarouhe on hyvä, tai pavut. Makaronilaatikosta on 3 ideaa: Makaronilaatikko vegaanisesti ja vähäsuolaisesti.  mustapavuilla Makaronilaatikko 0,99 €, porkkanaraasteella Makaronilaatikko mustapavuilla, porkkanalla + italiansalaatti Keitetyt punajuuret .  Keskiviikko, kastike ja perunat, spagetti Perunat ja kastike. Kastike: Porkkanaa Punaisia kuivattuja linssejä Paseerattua tomaattia, tai tomaattimurskaa. +(ainiin, ja vettä tietysti missä keitetään ensin porkkanat ja lin...

WFPB - Ruokaostokset 42 € - Marraskuu 2

Tunnin kauppareissu vol 2.  ( Lisätty loppuun: Mitä hain Salesta tänään 16.11.2025) 9.11. Olin tulossa sunnuntaina kotiin päin kun kello oli jo melkein 19. Olisin kolmekin päivää vielä pärjännyt kunnes vihannekset loppuvat, mutta jos heti käy niin ei tarvitse viikolla miettiä. Isänpäiviltä tullessa koukkasin siis S-markettiin, ja laitoin kellon tunnin päästä hälyttämään. Ei ollut mitään tarkkaa tietoa, mitä olen ostamassa. Päätin siis käyttää edellisen viikon ostoskuvaa kauppalistana.  Muokkaus, ensin unohtui sellerin hinta, sitten tomaatit.  12,99 € Porkkana2kg, 0,95 €/kg =1,89 € Ruukkubasilika 2x 1,59 €= 3,12 € Kiinankaali 0,99 kg x 3,99 €/kg = 3,95 € Kurkku 0,340 kg x2,59 €/kg = 0,88 € Lanttu 2 kg x 1 €/kg = 1,05 € Kyssäkaali 0,811 kg x 2,59 €/kg = 2,10 € Selleri 8,76 €/kg, 2,19 € /250 g Tomaatit olivat menneet vahingossa kurkkuina, eli ne olivatkin 0,768 kg ..1,99 € kilohinta oli melko sama kurkun kanssa, eli tuskinpa isoa vahinkoa koitui. Tässä oli 6,25  eikä...

WFPB - Porkkana - perunasosekeitto

Maittava ruoka erittäin helposti, porkkana-perunasosekeitto. Tai perunaporkkanasosekeitto, ihan kummin päin haluaa sen sanoa. Voi sanoa myös porkkana-perunasose, jos laittaa vähemmän nestettä. Tässä postauksessa tehdään tämä keitto tai sose, ja on yksi joululahjavinkkikin mikä tuli mieleen, ja eri versioita tästä keitosta. Lisäksi koska tämä oli edullinen resepti, katsotaan kuinka tämä soveltuu Aamiainen lähikaupasta-sarjaankin.  Laitoin porkkanoita ja perunoita noin puolet ja puolet. Tarkalla peruna-porkkanasuhteella ei liene merkitystä, vaan laita niin paljon kuin sattuu kumpiakin olemaan. Ainekset: Porkkanaa Perunaa Punaisia kuivattuja linssejä. vettä Porkkanat voi kuoria, ottaa päät pois, ja paloitella suurpiirteisesti. En käyttänyt pilkkomiseen paljoa  aikaa tai vaivaa. Kannattaa laittaa porkkanat ensin, keittää vähän aikaa, ja lisätä sitten linssit ja perunat. Koska voi olla, että porkkanat tarvitsevat pitemmän keittoajan kuin perunat. Ainekset on hyvä keittää hyvin, mut...

WFPB- Ruokaostokset 25 € - Marraskuu 4 - 163 €/kk

Marraskuun loput ruokaostokset 24,52 €.  Marraskuussa 163 €/kk Lahjavinkkikin pukinkonttiin, joululimppua, kelikameraa, ja niin edelleen. Budjetti ylittyi jälleen, mutta sopi odottaakin. Tässä kuussa keskityin muun muassa paljonko aikaa menee kauppareissuihin, ja säästötavoite otti siinä(kin) hieman osumaa. Katsotaan ostokset siitä huolimatta: Banaani 0,905 kg x 1,79 e/kg = 1,62 € Bataatti 1, 356kg x 2,39 €/kg=3,24 € Sitruuna 0,215 kg x 3,49 €= 0,75 € Yleisperuna 1,495 kg x 1,09 € = 1,63 € Kaurajuoma luomu 1,99 €/l x 2 = 3,98 € =11,22 Kaikki hyvin tähän asti, eli 150 €/kk-budjetti olisi pitänyt vielä. Ei siinä vielä kaikki: silloin lähdin laittamaan kenkiä jalkaan saman tien, kun sain tietää että K-Marketissa ovat persimonit 1,69 €/kg. Budjetista viis, nehän kypsyvät pöydällä ensin, joten ei niitä pääse kuitenkaan syömään heti. Apua, mikähän tämä on. Olin unohtanut tällaisen ostoskeikan välistä.  Sanotaan että 5 euroa, pari kiloa perunaa, 1,99 € kauramaito, banaani. Kuitti huk...

WFPB - Marraskuun ruokia 1

Marraskuun teemaruuat. Viime ostoksissa teemana oli tunnin kauppareissu viikoksi. Oli marraskuun 1. Mitä ruokia?  Kolmella pääruokalajilla voi pärjätä, ideoitahan riittää muttei kaikkia ehdi viikossa tekemään.  Väliruokiakin tarvitaan välillä kuten pikku keittoja, koska pitää ajoittain päästä puolikkaista vihanneksista eroon.  Ruokaideat, osittain samoja kuin lokakuussa , myös sellerikeittoa lisää jos sattuu löytymään kotimaista varsiselleriä vielä. 1. Lanttu ja porkkana, ja peruna Jos ostosten joukossa on edullista lanttua, porkkanaa ja perunaa, on kiva tehdä lanttu-perunavuokaa . Lantut ja porkkanat siinä esikeitetään vähän aikaa, mutta sen jälkeen tämä valmistuu itsestään uunivuoassa. Syvällisen maukas vanhanaikaisen tyylinen suomalainen kotiruoka.  Reseptissä käytin härkäpapurouhetta mutta ellei sitä satu olemaan, voi laittaa linssejä ja soijarouhetta.  Toinen idea lantusta: Tänä iltana teen tämän lantusta ja perunasta. Paitsi  italiansalaatti aineksi...

WFPB - Lanttuperunasose - Keitto

Tämän lanttuperunasosekeiton tein valmiista lanttusoseesta. Itse keittämällä pitää kuoria ja paloitella lantut, ja keittää niitä kunnes ne ovat aivan kypsiä. Sitten soseuttaa. Muusata ehkä ilman vettä ensin, ja lisätä vettä takaisin. Kaupan valmiit soseet ovat se valmistuote mihin turvaudun, vaikka yleensä teenkin mielelläni alusta asti monet ruuat.  Maksavat noin 4 euroa kilo yleensä, ja joulun mentyä tarjouksesta usein puoleen hintaan tai jopa eurolla. Tänään 2.12.2023 S-kaupassa oli 3,49 €/kg. Ks. myös  rieskat , jotka voi tehdä ylijääneestä lanttusoseesta tai lanttulaatikosta. Lanttulaatikko uunissa löytyy täältä . Lanttuperunasose: Kaadoin lanttusoseet kattilaan. Lisäsin vettä sen verran, että sose notkistui helpoksi sekoittaa. Ellei vettä lisää, sose alkaa kiehuessaan räiskyä ja pulputtaa. On hyvä olla haihtumisvaraakin. Loraus siirappia ja ripaus mustapippuria. Annoin lanttusoseen kiehua miedolla lämmöllä. Sekoitin välillä. En ottanut mitään tarkkaa kellonaikaa ylös. V...

WFPB - Ohrarieskat - Perunamuusista ja kaurahiutaleista

Kesä on, kaikki on tuoretta. Leivänpäällisiä riittää, kurkku on halpaa, salaattia ja tilliä on tarjouksessa silloin tällöin. Jokin helppo leipä tarvitaan, jossa ei ole muita kuin itse valittuja lisäaineita. Näihin ei tarvita maitoa, munia, rasvaa, eikä edes omenasosetta. Muok. 11.7 lisätty vinkki keitettyjen perunoiden muusaamiseen Rieskat olen jo esitellyt monta kertaa, mutta nyt laitoin ihan paperille ylös minkä verran mitäkin tuli. Silti nämä ovat noin-arvioita, koska ei voi tietää millaisia jauhoja ja muuseja kenelläkin on käytössä. Sehän aina vaihtelee paljonko perunamuusissa on nestettäkin. Perunamuusi on nyt pelkkään perunoiden keitinveteen tehty, ja ollut yön jääkaapissa. Ohrarieskat  3 dl ohrajauhoja 1 - 2 dl pikakaurahiutaleita 2 dl perunamuusia 1-2 dl vettä suolaa jos käyttää esim. 1/4 - 1/2 tl Lisäksi jauhoja tai leseitä lautaselle niin, että voi pyörittää taikinanpalan siinä. Paistetaan n. 200-250 asteessa. Leivinpaperi kestää usein sen 220C max. Voit halutessasi lai...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Lisätty 24.11.2025 ruokaohrana käyttäminen eli voit käyttää ohraa riisin tapaan. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaito...

WFPB - Lanttu-perunavuoka - Härkäpapurouhe

Tämän nimi saa nyt olla lanttu-perunavuoka, vaikka sisältääkin myös porkkanaa ja härkäpapua, vettä ja mausteita. Porkkanat, lantut ja härkäpapurouhe esikeitetään kattilassa, maustetaan, laitetaan vuokaan perunoiden kanssa ja vettä tarpeen mukaan. Härkäpapurouheelle on käsittely ja sekin kerrotaan tässä postauksessa. Eli ne huuhdotaan pari kertaa ensin. Tilalle käy myös muut, tölkkipavut tai soijarouhe, linssit, en juuri nyt testannut mutta eiköhän. Pari lanttua, joista kunnon viipale lähti myös raasteeksi tai salaatiksi. Ei tarvitse sitten ruuan kanssa stressata erikseen salaattia. Porkkanaraastekin on kiva, ja perunaakin voi jonkin verran popsia raakana, jos ei mitään vatsaoireita ole siitä tullut. Ruokajuomaksi sopi puolukkatuoremehu, eli blenderiin puolukoita ja vettä. Sokeria ripaus, jos käyttää. Lanttu-perunavuoka Lanttua Porkkanaa Perunaa n. 2-3 dl härkäpapurouhetta Vettä Mausteet: 1-2 tl persiljaa, tai rkl 1/2 tl oreganoa 1/2-1 tl mustapippuria, maun mukaan 1/4 tl maustepippurij...