Siirry pääsisältöön

WFPB - Kylmä kaura-ateria - Omena raastettuna - Kylmä ruoka

Omenan raastamisesta ei puhuta tarpeeksi. Raastaminen nostaa ilon omenan syömisestä seuraavalle tasolle. Raastaminen karkealla terällä yhdistää sen, mikä tekee omenamehusta pidetyn juoman, sekä kuitupitoisen hedelmän hyödyt.

Omenan raastaminen ei ole kaikista mukavin tehtävä, mutta lopputulos palkitsee.

Hieman käsitin tätä jo pula-ajan salaatin kohdalla, sekä kaura-aterioiden 1 ja 2 kanssa, mutta nyt vasta alkaa kokonaan hahmottua, mihin kaikkeen omenaa kannattaa raastaa. Tässä ensimmäinen idea. Ja miten suurista määristä omenaa pääseekään tällä tavalla eroon, ja ne saa nautittua kyllästymättä pois. Heitä hyvästit puolikkaille omenoille, jotka jäävät aamupalalta ylitse, ja joiden pinta tummuu iltaan mennessä. Niitä ei enää ilmesty.





Ella Kitunen, Kodin kasvisruoka, v. 1965.

Idean sain tähän omenan raastamiseen nyt sivulta 356, resepti 780. Omena ja "kylmä kaurapuuro". Olisi idean voinut saada muualtakin, yleisin kikka on käyttää raastettu omena piirakkamateriaalina. Tuohon piirakkaan voi käyttää raastettuakin: Ks. resepti Omenapiirakka 

Tämän kertaisessa kylmän kaurapuuron reseptissä käskettiin liottaa kauroja yön yli, ja monihan liottaa ja sitä kutsutaan nykyään tuorepuuroksi.

Voi myös jättää liottamatta, ja tehdä täysin hetken mielijohteesta raikas välipala, joka on samalla myös ruoka. Koska siinä on kaurahiutaleita.

Tarvitset: 

  • Kaurahiutaleita, n. 1,5 - 2dl, 
  • valitsemaasi kasvijuomaa kuten soijamaito, kauramaito,
  • omenan 
  • raastimen
  • astian ja lusikan
  • sitruunan mehua, tai muuta hapanta mehua, koska omena tummuu heti päästyään ilman kanssa tekemisiin. Puhutaan ihan minuuteista.
  • pellavansiemenrouhetta, pähkinöitä ja rusinoita. 
Tämä on ruoka johon tosi hyvin sopii rasvakin, ja ehdottaisin jopa maapähkinävoita tähän silmäksi. Toisaalta tämä on niin maukas jo itsessään, ettei huolta vaikkei olisikaan mitään erityisempiä lisukkeita juuri nyt käsillä. Siksi tämä on niin helppo äkilliseen makeannälkään tai välipalan tarpeeseen.


Ida Red omena sattui olemaan tämä. Huomasin että jopa happamat omenat menevät tällä tavalla hyvin, kuten myös miedon makuiset. Omenasta saa kaiken mahdollisen irti, kun sen raastaa. Makuelämys on todella virkistävä. Aivan eri juttu kuin omenan palaset, vaikka nekin voivat olla hyviä.


Sitruunaa kannattaa hieman pirskottaa, muttei niin paljoa että maku muuttuu happamaksi.
Sen verran, että sitruuna estää omenaa hapettumasta ja tummumasta. Yllättävää miten vähäinen sitruunapirskaus riittää, vaikka se ei edes osu jokaiseen omenaan heti. Tuntuu auttavan.

Sitruunan voi jättää väliin, jos ei välitä siitä minkä värisenä omenansa syö, tai ei aio odottaa yhtään vaan syödä heti.

Raasta huoletta koko omena. Tässä ihan yllättyy monesti siitä, miten paljon omenaa voi saada kerralla syötyä raastetussa muodossa. 

Kokeilin eri raastimilla, ja vaikka muutkin tavat saivat omenan maun esille, niin paras ja mehukkain ratkaisu oli tuo kolmion mallinen iso teräsraastin, ja siitä se karkeampi terä. Pienimmät terät olivat liian tiheitä, eikä omena oikein niissä edennyt.


Käsiraastin ajaa asiansa, mutta mehukkuus ei tule ehkä niin paljoa esille kuin kolmioraastimella, joka  suorastaan murskaa omenan ja erottaa mehun esille.

Näin kuivakkaa käsiterällä, mutta kyllä tämäkin toimi.



Voit kokeilla ensin sekoittaa pelkät raastetut omenat ja kaurahiutaleet. Se voi olla jo täysin toimiva välipala, jos on ruokajuoma erikseen.
Kasvimaito on kuitenkin ihan hyvä lisä. 


Pellavansiemenrouhetta hieman rasvaksi, edistäähän rasva salaateissa joidenkin vitamiinienkin imeytymistä ja antaa kivaa makuakin.

Kokeilin makeaan soijamaitoon ensin, palasin sitten Oatly luomu kauramaitoon. Tämä oli tosi makea yhdistelmä, ja voi olla jopa liiankin imelä tilanteesta riippuen, joten makeuttamaton kasvimaito voi olla hyvä ratkaisu. Kaikkia versioita voi kokeilla, niin löytyy se itselle paras.


Rusinat ja kaikki, jos on makeannälkä. Taatelia, vaikka mitä.


Kokeilin myös keitettyyn kaurapuuroon laittaa raastettua raakaa omenaa, mutta tässä tuli esille se ristiriita että paljon kylmiä/kovia sattumia kuuman ruoan joukossa. Voi olla että puuroon sopii paremmin selkeät omenan palat, tai voi jättää päälle. Tai syödä raastettu omena eri lautaselta.


Onko tämä sinun kotonasi tuttu näky? Minun kotonani on, ja sehän riippuu henkilöstä aina, kuinka hyvin voi samaistua. Mutta hyvästi siis pääsee heittämään näille jokseenkin onnettomille näyille sen myötä, jos alkaakin raastamaan omenan. Siitä asti kun tämän vinkin kotiutin, olen saanut omenat katoamaan kerralla. Siemenkota ja kannat vain jäävät.

Eikä tarvitse enää valikoida kaupassa tarpeeksi pieniä omenoita välttääkseen puolikkaiden omenoiden syntymisen.


Välillä on toki hyvä vaikka pakastaa jos ei jaksa syödä, näitä paloja voi paistaa tai keittää minkä tahansa ruuan sekaan, tai laittaa banaanikeksien sattumiksi. 




Eiväthän kaikki omenat edes ole kovin hyvän makuisia lähtöjään, mutta silti jopa astetta pahemmat omenat käyvät tähän tarkoitukseen, ainakin niistä mitkä kauppoihin asti päätyvät. Villiomena voi olla liiankin hapan. Vielä toki pitää testata erilaisia lajikkeita. Miten raikas onkaan vihreä omena! Ei oikein sanat riitä kuvailemaan. Sekaan vaikka vihreitä viinirypäleitä.



Omenaa tulee kuitenkin ostettua usein, koska se on niin helppo ratkaisu hedelmäksi. Säilyy hyvin viileässä, ja monet niistä edullisiakin.


Omenan raastamista ei mainosteta yhteiskunnassa tarpeeksi. Sen tietää siitä, että ainakaan minulle ei koskaan tule Poliisiopisto kolmosen mainostauolla mieleen, että ai että, pakko lähteä keittiöön raastamaan yksi omena! Tosi harvinaista ennen tätä, mutta totta kai se voinut vaan jäädä huomaamatta.

Oletko sinä tykännyt raastaa omenaa? Itse raastamistoimenpide ei ole kaikista mieltä ylentävin pikaruokaa etsivälle, välttämättä, mutta jotenkin tähänkin saattaa voida jäädä koukkuun. 

Syksyllä tämä on hyödyttävä harrastus, koska monestihan omenasadon kanssa ollaan helisemässä. Kotimaisia pitäisi olla, omenoita on joko liikaa tai liian vähän tilanteesta riippuen, ulkomaiset olisivat halpoja, ja kotimaiset joko hyviä tai happamia. Keskihintaisia tai jopa kalliita. Maukkaita ja raikkaita, joka voi olla vain toinen tapa sanoa, että mahdottomia sisäistää merkittävissä määrin. Puut ovat notkollaan, varastotkin kuin pallomeriä, mutta kuka ne kaikki syö? 

Toivottavasti kokeilet ja innostut, hyvää lauantai -iltaa! 



Jos etsit kylmää ja raikasta ruokaa, ks. myös kesän välipalaidea, ananastäysmehu ja kaurahiutale


Kommentit

  1. Kiitos vinkeistä! Itse menen vähän helpommalla ja kuutioin omenat pienellä terävällä vietsellä. Laitan iitä aamulla keitettyyn tattaripuuroon taikaurapuuroon marjahillon ja banaanien kaveriksi. Myös itse tehtyyn hapankaaliin käytän omenakuutioita. Lisään en yleensä pieneen annokseen hapankaalia pari päivää ennen syömistä. Näin säilyvät edes vähän rapeina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, ja kylläpä nuokin ovat hyviä vinkkejä mitä kerroit! Kuulostaapa hyvältä. Tattaripuuro, omena on siinä varmasti hyvää! Hapankaalihan on monen päivittäistä vihannesta, ja omenan säilyminen yhdistyy nyt siihen. Mainiota!

      Poista
  2. Kiitos että tuot esille tätä yhteiskunnallisesti tärkeää omena-asiaa, raastaminen vie sen ihan uudelle nautinto-käytettävyystasolle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, tärkeä asia todella. Aina kiva saada kannustusta ristiretkellä, joka ei pääty ennen kuin omenan raastaminen on jokapäiväistä arkea kotitalouksissa ja myös eduskunnassa.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokasuunnitelma - Syyskuu

Ruokasuunnitelma syyskuun puolella.  Laitetaanpa nyt syyskuulle vielä jotain, mitä ei elokuussa tullut mainittua. Sekään ruokasuunnitelma ei ole vielä vanhentunut, kaikki kasvikset ja ainekset varmasti löytyvät kaupasta.  Nyt olen innoissani selleristä ja lantusta. Punajuuriakin olen alkanut miettiä. Syy miksi suunnitelmat etenevät niin hitaasti on, kun ei ehdi syömään kuin sen viisi kertaa päivässä. Yksi ruoka riittää kauan. Toisaalta suunnitelmaahan ei ole pakko noudattaa joka päivä. Ottaa idean sieltä, toisen täältä. Kaupasta voi hakea mitä sattuu edullisesti olemaan tarjolla. Mietin ensin tarvitaanko tässä mitään suunnitelmia, mutta voihan se olla silti kiva. Maanantaista lähtee,  Kurpitsapata Kaupassa on tarjolla erilaisia kurpitsoja, nyt oli kotimaisiakin ja alle 3 euroa kilo. Viimeksi kun ostin tällaisen hienon hokkaidokurpitsan, paistoin sen ensin kokonaisena uunissa koska en omistanut yhtään puukkoa, millä sen olisi saanut helposti halkaistua. Hokkaidokurpitsan ...

WFPB - Ruokaostokset 80 € - Syyskuu 1 j a 2 - Tuoreostokset

 Tässä listalla on vain suurin osa, hedelmät, vihannekset, perunat.  Kuivakaappiin keräilin myös taas kaikenlaista, mutta niistä lisää toisessa postauksessa. = 8,97 € Paseerattu tomaatti 2 x 0,98 €/500g = 1,96 €/kg Maribel mansikkahillo 1,35 € Vemondo soijajogurtti 2 x 1,25 €/500g = 2,50 €/kg Omena punainen 0,198 gx 2,49 €/kg = 0,49 € Omena vihreä 0,134 g x2,59 €/kg = 0,48 € Alesto pähkinä-hedelmäsekoitus 2,19 € Elokuvaevääksi hain Lidlistä pussin pähkinäsekoitusta.  Ja omenaa. Tein pakasterasiaan omenalohkot, ja pähkinää laitoin pieneen pussiin. En sitten syönyt elokuvissa mitään, mutta hyvä olla mukana. Jos ei olisi, niin varmasti kaduttaisi. = 7,02 € Banaani 1,128 kg x 1,49 €/kg = 1,68 € Omena Juliet luomu 0,555 kg x 3,19 €/kg = 1,77 € Yleisperuna pesty 1,392 kg x 0,79 €/kg = 1,1 € Pakattu kiinankaali 0,417 kgx 3,79€/kg = 1,58 € Porkkana 0,89 €/kg  Jos ei keksi mitään erikoisempaa, niin näistä tulee jo ruoka. Peruna-porkkanakeitto, ja kiinankaali salaattina. Jälki...

WFPB - Ruokaostokset 60 € - Syyskuu 3 ja 4

Kuiva-aineita kaapin täytteeksi. Talveen varustautuminen. Ei ole niin paljoa, etteikö joutuisi kauppaan vielä monta kertaa. Olo on silti jo kotoisa ja mukava, pystyy kokkaamaan täyden aterian vaikka hakemalla tuoreraaka-aineiksi vain pari vihannesta ja perunaa lähikaupasta.  = 10,24 € Täysjyväspagetti 0,95 /500g x 2 = 1,90 €/kg Tumma makaroni1,88 €/kg, 400gx2 = 1,5 € Coop vihreät linssit 400 g 3,98 €/kg = 1,59 € Coop punaiset linssit 400 g, 3,98 €/kg =1,59 € Meira Curry ei lisättyä suolaa 25g 26,00 €/kg =0,65 € Meira Kurkuma 24g 37,08 €/kg = 0,89 € Coop paseerattu tomaatti 0,73€,500 gx2=1,46 €/kg  Xtra tomaattimurska 0,83 €/kg, 400 g x 2 0,33 € = 0,66 € Prismasta kympin pussillinen.  = 32,31 € Tyrnävän Hiivaleipävehnäjauho 1,6  €/kg , 2 kg =  3,19 € Ohraryyni kokonainen 2,39 €/kg Tyrvävän kauraryyni 2,39 €/kg Kaurahiutale x 2 0,98 €/kg =  1,96 € Pikakaurahiutale 2x0,37 €/500g = 0,74 €/kg Myllärin täysjyväohrajauho 1,99 €/kg  Meira ketsuppi 1,2 l...

WFPB - Ruokaostokset - Elokuu 3 ja 4 - 100 €, n. 190 €/kk

Lisätty  2.9. linkki, uusi kokaru-kirja, löysin tänään. Hups ja haa, Tässä heti kirjalinkki niin ei tarvitse selata alas asti:)   https://www.suomalainen.com/products/kokaru-kokokasvisruoka Uutuus voi löytyä pian kirjastostakin jo, ks. lähimmän kirjastosi saatavuustilanne  https://www.finna.fi/Search/Results?lookfor=kokaru&type=AllFields Tekijät Pauliina Tervo / Ville Miettinen Nyt elokuun loput ruokaostokset, vuosi 2025. Noin 100 € parin viikon ostokset, tässä postauksessa on sekä aloiteltuja talvivarautumisia, että joka päiväistä lanttua ja leipää. Aloin hyvän sään aikana hamstraamaan talvivarastoja, tai ainakin etukenoa että kaikki tarvikkeet eivät lopu yhtä aikaa, kun lumi sataa maahan. Homma vielä jatkuu hyvän matkaa, kunhan ei ala menemään ihan hirveitä summia rahaa. Kertasijoitus on aina mietittävä, koska ruokien kanssa voi sattuakin jotain. Tulee vaikka äkillinen matka, ja sitten olisi tuhansilla euroilla ruokaa tyhjässä talossa? Ei sitä koskaan tied...

WFPB - Ohrarieskat - Perunamuusista ja kaurahiutaleista

Kesä on, kaikki on tuoretta. Leivänpäällisiä riittää, kurkku on halpaa, salaattia ja tilliä on tarjouksessa silloin tällöin. Jokin helppo leipä tarvitaan, jossa ei ole muita kuin itse valittuja lisäaineita. Näihin ei tarvita maitoa, munia, rasvaa, eikä edes omenasosetta. Muok. 11.7 lisätty vinkki keitettyjen perunoiden muusaamiseen Rieskat olen jo esitellyt monta kertaa, mutta nyt laitoin ihan paperille ylös minkä verran mitäkin tuli. Silti nämä ovat noin-arvioita, koska ei voi tietää millaisia jauhoja ja muuseja kenelläkin on käytössä. Sehän aina vaihtelee paljonko perunamuusissa on nestettäkin. Perunamuusi on nyt pelkkään perunoiden keitinveteen tehty, ja ollut yön jääkaapissa. Ohrarieskat  3 dl ohrajauhoja 1 - 2 dl pikakaurahiutaleita 2 dl perunamuusia 1-2 dl vettä suolaa jos käyttää esim. 1/4 - 1/2 tl Lisäksi jauhoja tai leseitä lautaselle niin, että voi pyörittää taikinanpalan siinä. Paistetaan n. 200-250 asteessa. Leivinpaperi kestää usein sen 220C max. Voit halutessasi lai...

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa ...

WFPB - Kesäkurpitsa-mustikkapiirakka - Muffinit

Mustikkapiirakka tai muffinit kesäkurpitsalla. Tämän voi leipoa kakuksi, tai tehdä useita kakkusia muffinssivuokaan. Täyspainoinen ateria samalla makean leivonnaisen muodossa, eli sisältää tärkkelyspitoista, vihannesta, marjaa ja kuitua. Mitä kaikkea täysravinnolta nyt edellytetäänkin. Vielä jokin tuore hedelmä tai vihannes lisäksi, on paketti valmis. Ihanaa aina jos on mukaankin otettavaksi sellaista pullaa, mikä maistuu vaikkei ole kuorrutteita. Niin paljon taatelia, rusinoita, mustikkaa ja kesäkurpitsaa ettei tule kuivaa kakusta. Lisätty vaniljakastikevinkki. Tähän tulee useita kasviksia: Banaania pari kappaletta, mustikoita 1,5 dl, taatelia n. 70 g  Rusinoita 0,5 dl . Kesäkurpitsaa 2,5 dl. Sanon nämä tähän alkuun heti, jotta niihin voi varautua, tai miettiä jos haluaa korvata. Taatelit voi laittaa likoamaan aiemmin, niin on helppo aloittaa leipomaan. Tosi nopeaa ne likoavat silti jos laittaa tilkkaan kiehuvaa vettä. Pikku blenderillä voi silputa. Tai banaanien kanssa sauvaseko...

WFPB - Kurpitsat - Kurpitsapata - Hokkaidokurpitsa

Kurpitsateemalla lokakuista torstaita viettämään.  Ostin läjän kurpitsoita 1 €/ kilo tarjouksesta, joten nythän olikin hyvä testailla, mitä ruokia näistä voisikaan laitella.  Tänään on luvassa hokkaidokurpitsan pilkkominen sekä kurpitsapadan ja siihen sopivan maustesekoituksen valmistus.  Jos kurpitsa on niin iso että sitä on vaikea pilkkoa, suosittelen paistamaan sen kokonaisena uunissa ensin. Anna jäähtyä, ja pilko sitten, ohjeet:  Kurpitsan paahtaminen uunissa kokonaisena Seuraava ruokaidea sopii myskikurpitsoillekin yhtä hyvin. Hokkaidokurpitsa (vas.) oli itselleni uusi tuttavuus. Isompi hokkaidokurpitsa oli 3,460 kiloa painava. Pienempi oli 1,75 kiloa. Hokkaidokurpitsan pilkkominen: Terävä veitsi olisi oikein suositeltava väline.  Sain pienemmän kurpitsan halkaistua veitsellä. Hieman nyrhimiseksi se meni.  Piti käyttää sekä voimaa että tekniikkaa, jotta sen sai halkaistua.  Pilkoin ensin lohkoiksi kurpitsan ja lähdin leikkelemään niitä kuoria pois...

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo ...

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myösk...