Siirry pääsisältöön

WFPB - Viikon kokkailut - 35€/vko - Marraskuu, säästöhaaste vko 2 - Mitä ruuista tuli?

Katsotaan mitä ruokia tuli tehtyä. Laitoin kuvien yhteyteen linkkejä ohjeisiin. Kymmenen ruokaa, joista viimeinen on mielestäni paras. 

Olen nyt ollut 35 €/vko ruokabudjettihaasteella, ja nämä ovat toisen haasteviikon ruokia.

Edellinen postaus: Viikon 2 35€/vko budjettihaasteen ruokaostokset. 

Sitä edellinen: Haasteviikon 2 aloitus.

Marraskuun 2. haasteviikon ruokia:

Tein uunissa useamman ruokajutun kerralla. 

1. Perunat uuniin

Hyödynnän aina sen lämmitysajan näihin, vaikka kyllä näihin myös paistoaikaa kuluu. 

Ketsuppihuntu ja mausteita, kylmään uuniin, 200C , aikaa menee uunin kuumuminen ensin, ja kunnes ovat valmiita. Lisää ohjetta: Ranskalaiset ja uuniperunat, kuvitettu analyysi.

2. Hävikkibanaaneista keksit

Banaanikeksejä, makeaa ja mukaan otettavaa. 

Näytin ne 1. haasteviikon päivänä nro 5. Lisäksi resepti tai teko-ohje löytyy myös täältä.

Nyt kävikin niin. että melkein kaikki kaurahiutaleet menivät näihin kekseihin.

Hävikkibanaaneja olikin puoli kiloa, vaikka näyttivät ensin mitättömiltä.

Nyt ei kaurapuuroa ole keitelty, viime sunnuntain jälkeen.

3. Perunarieskat

Perunarieskat, kuten päivänä nro 4. Kaurahiutaleita meni 0,5 dl, mutta voi tehdä myös ilman

Budjettiin ei tarvinnut miettiä kuivahiivaakaan näiden ansiosta.

Hyvä säästövinkki silti: ruokakauppojen valikoimissa on joskus isoja 250 g kuivahiivapaketteja. Tulee paljon halvemmaksi, kuin yksittäispakatut.



Pakkaseenkin heti, niin on loppuviikostakin tuoretta.

4. Marjoja:

Nyt kun ei ole puuroa mihin marjoja laittaisi, osan voi juoda mehuna. Tulee kuituakin, kun ei siivilöi.

5. Riisi


Riisi sopi hyvin punaisen kastikkeen kanssa, jota tein 1. viikon haastepäivänä nro. 6.

Puolukat tai muut marjat ovat hyvä lisä, auttavat riisiä jos ei ole kastiketta tarpeeksi.

6. "Voi"leivän teko:


Ensimmäisellä haasteviikolla (pvä 5.) eivät oikein leivänpäälliset tahtoneet riittää.  Eräs keino pärjätä ilman levitteitä leivän päällä, on laittaa vihanneksia päälle niin paljon, että leipä tuskin näkyy alta.



Sinappi tai ketsuppi ovat myös hyvä apu.

Ennen en tykännyt ketsupeista leivän päällä mutta niin se maku muuttuu, kun vaihtoehdot ovat vähissä. Leivänpäällisideoita onneksi on olemassa, mutta tuleeko tehtyä, se on eri asia.



Kaupan maustekurkussa varmaan suolaakin, mutta kiva lisä se oli nyt.

7. Bataatit uunissa


Bataatit uunissa, 200 C n. 20 min. Tämä on yksi lempiruuistani. Seuraavissa ostoksissakin on varmasti lisää bataattia. 


Herkkuannoksia valmiiksi aina uutta päivää varten. Lehtikaalin lehtiä myös yleensä rasiaan mukaan.

8. Keitto


Tämän piti olla maukas keitto selleristä. Lanttuakin mukana. 

Tästä tuli nyt kuitenkin sellaista, etten voi edes suositella. Liikaa lanttua kenties, vai mikä lie meni sitten pieleen. Perunatkaan eivät olleet jauhoista laatua, ja jäivät ikävän koviksi.

Tein huomion, että mitä yksinkertaisempaa ruokaa teen nyt, sitä parempi lopputulos. Tähän ei onneksi mennyt liikaa vihanneksia kun laitoin vain puolikkaan sitä, ja palasen tätä. Puoli desiä linssejä. En tee toiste.
 

9. Salaatti


Teen silloin tällöin porkkanaraastetta ja rakennan salaatin. Mutta en joka päivä.

Kyllä se usein menee siihen, että otan lehtikaalia pussista ja syön. Ei näitä jaksa eikä ehdi aina.


10. Makaronilaatikko

Tästä on nyt resepti mukana, ja useampi kuva. Tähän kävin Finelin ruokapäiväkirjassakin hakemassa tietoa.


Ylellä oli uutinen jossa verrattiin eri aineksista tehtyjen makaronilaatikoiden hintaa. Vegaaniseen versioon tuli kasvimaitoa, soijarouhetta ja vegaanista juustoraastetta. Vegaaniversion hinnaksi oli laskettu 4,66 €.

Innostuin kokeilemaan makaronilaatikkoa ilman kasvimaitoa, papuja, soijarouheita tai muita vegaanisia valmisteita. 


Ainekset: 
  • 400g makaroni, tumma.
  • n. 1 l vettä, 
  • 1 porkkana raasteena.

Mausteet: 
  • 1/2 tl mustapippuri, rouhittu
  • 1/4 tl maustepippuri, jauhettu
  • 1/8 valkopippuri, jauhettu
  • 1-2 tl soijakastike, 
  • 1 rkl ketsuppi.
Mausteita aina myös maun mukaan.
Uunissa 200 C n. tunti. Ilman kantta. 



Tästä tuli niin hyvää, että piti tehdä seuraavana päivänä uusi samanlainen. 

Hinta jäi alle euron. Makaronipussi, tumma, maksaa 0,45-0,79 €, ja irtoporkkana n. 0,15-0,20 €. 
0,79 + 0,20 = 0,99. Ja mausteet.

Tietenkään tässä ei ole koko päivän ainoa ruoka, mutta ei paha hinta kokonaisesta makaronilaatikosta. 

Naurissiivuja salaattina.

Nauris on pehmeä, eikä useimmiten haittaa onko se pilkottu kunnolla. Sen verran makeakin, etten kaipaa salaatinkastikkeita.



Makaronilaatikkoon tuli nyt 1453 kcal. Proteiininlähteestähän usein makaronilaatikon yhteydessä puhutaan, joten nyt korostin punaisella myös proteiinin. 54 grammaa makaronista. 0,6 g porkkanasta.

Kilo perunoita voisi olla päivän ruokiin yksi vaihtoehto tämän lisäksi, niistä saisi 753 kcal lisää (sis. 18,8 g proteiinia) ja maksavat myös noin euron. 

Usein laitan makaronilaatikkoon mustapapuja, ja teen italiansalaattia: Makaronilaatikko ja italiansalaatti.
Mustapavuillakin tulee aina tosi hyvää.




Pidän maustepippuria tosi tärkeänä mausteena tässä. Jauhettua käytän yleensä. Sen voisi melkein sisällyttää budjettiinkin vaikka on mauste, koska sitä lähtisin kaupasta hakemaan makaronilaatikkoa varten. Onneksi sattui nyt olemaan. 

Ketsuppi ja soijakastike ovat myös kohtuullisen tärkeitä itselleni, joten niistä toki voisi hintaakin tulla. Soijakastiketta tosin tarvitaan niin vähän, että eiköhän sen voisi korvata suolallakin.

Rasvaamaton astiakin lähti puhtaaksi helposti. Hetken liotin, sitten harjalla pyöräytin, se oli siinä. Leivinpaperillakin vuoan voisi suojata.

Kiitos kun olet mukana seuraamassa haasteen etenemistä.

Haasteviikon 3 postaukset:

Kommentit

  1. Tuo makaronilaatikko on super hyvää. Olen aina ihmetellyt, miksi tähän ruokaan pitäisi lisätä jauhelihaa. Ihan turhaa, pelkkää porkkanaraastetta reilusti, sekin riittää tai voi laittaa muutakin juuresta, mikä estää. On ruokaisaa, eikä tähän kyllästy. Voi pakastaa ja säilyy jääkaapissakin pitkään, kun ei ole sikanautaliha härskiinnyttämässä. Laatikkoruokiinhan on perinteisesti kehoitettu lisäämään rasvaista jauhelihaa. Turhia kaloreita ja pilaa makua.
    Kiitos näistä vinkeistä, pysytään kanavalla.😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, ja puhut täyttä asiaa. Pakastamisesta: Enpä muistanutkaan mainita pakastamisesta mitään. Makaronilaatikkoni tosiaan vahingossa jäätyikin yön aikana, kun vein sen parvekkeelle jäähtymään. Ei se kärsinyt yhtään. En ennen ole uskaltanut pakastaa, mutta nyt tietää senkin. Kiitos vinkistä, että muutkin mahdollisesti saavat tietää. Eikä se aina tahdo ehtiä siitä vuoasta jääkaappiin enää.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 63 € - Heinäkuu 1 ja 2

 Heinäkuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset. = 1,84 € Kotimaista luomu kaurahiutale 850 g 1,16 €/kg = 0,99 € Xtra pitkäjyväinen riisi 1 kg 0,85 €/kg = 5,13 € Banaani 1€/kg x 1,260 kg = 1,26 € Nektariini 0,89 €/kg Peruna 1 kg = 1,00 € Omena 1,59 €/kg x 0,874 kg = 1,39 € Kurkku 2,29 € x 0,256 kg = 0,59 € Edullinen reissu tämä ja rahoille hyvin vastinetta.  = 5 € Kartanon salaatti 1 € Varhaisperuna 1 € Yleisperuna 1,39 € Kurkku 1,99 €/kg x 0,367 kg = 0,73 € Omena Välillä oli hyviä euron tarjouksia.  = 2,38 Jääsalaatti 0,99 € Persilja 1,39 € Reissueväitä. Kotoa itse tehdyt leivät ja banaanikeksit mukaan. Ei tarvitse ostaa matkalla kuin tuorejutut. Vältän kuivattuja hedelmiä sen takia, että ne alkavat janottaa. Ja tekevät ähkyn olon. Ne olisivat kyllä mukavaa karkkia mutta käytäntö on osoittanut, että jos haluaa olla mahdollisimman skarppi ja jaksaa hyvin, ovat nämä vihannekset paras valinta. Persilja on sopivan pahaa ja hyvää yhtä aikaa, niin pysyy vireystila hyvänä. = 22,68 € Xtra

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 2 - Paistetut perunat

Jatkoa edelliselle aamiaisidealle, versio 2. Aamaistarvikkeet hain lähikaupasta, mutta ei sillä lopulta ole väliä mistä kaupasta. Samat tarvikkeet, mutta nyt paistetaan pannulla. Kurkku käsitellään samoin kuin viimeksikin , eli etikkainen marinadi. Nyt kurkkukin paistetaan. Paistamiseen ei käytetä rasvaa, vaan pinnoitetulla pannulla onnistuu ilman ruokaöljyä. Ruskistuvatkin hieman, jos niin halutaan. Mausteillakin saa väriä. Onnistuu paistaminen myös teräskattilassakin, jos ei pelkää että pohja ruskettuu. Lähtee tiskikoneessa/liottamalla. Juoma kannattaa tehdä jäisistä tai kohmeisista marjoista, ja juoda heti. Jos näitä marjamehuja laittaa vielä jääkaappiin, vitamiinit vain haihtuvat ja makukaan ei ole niin raikas. Marjojen happamuus tulee eniten läpi elleivät ne ole jäisiä. Makuasioita toki. Viime aamiaisesta jäi siis näin paljon perunaa ensin yli, ja osa meni kastikkeen kanssa pitkin päivää. Osan jätin tätä aamiaista varten. Kurkut viipaloin juustohöylällä, maustoin tillillä ja lora

WFPB - Ruokaostokset 55 € - Kesäkuu 3 ja 4 - Dr. John McDougall 1947 - 2024

Tervehdys lukijat! Vastikään tuli murheellinen uutinen, ilmoittivat Instagramissa  Dr. John McDougallin kuolleen 77 -vuotiaana. Hän oli kokokasvisruokavalion kannalta merkittävä, ellei sitten jopa kehittäjä. Ainakin pioneeri, joka on potilaiden hoitamisen lisäksi ollut mm. vaikuttamassa USA-ssa lainsäädäntöihin ja pitänyt tv-ohjelmia ja radio-ohjelmia, pitänyt kovaa ääntä kokokasvisruokavaliosta. Tai enemmänkin tärkkelyspohjaisesta ruokavaliosta.  70-luvusta asti. Instagramissa  Dr. Esselstynkin kirjoitti  lähteneensä seuraamaan Dr, John McDougallin kautta Whole Food Plant Based - ravitsemusta: "ᴀ ʙᴇᴀᴄᴏɴ ғᴏʀ ᴍʏ ᴛʀᴀɴsɪᴛɪᴏɴ ᴛᴏ ᴡʜᴏʟᴇ ғᴏᴏᴅ, ᴘʟᴀɴᴛ-ʙᴀsᴇᴅ ɴᴜᴛʀɪᴛɪᴏɴ." Dr. Esselstyn on lääkäri, jonka itse löysin ensin ja kuvittelin aluksi, että hän on se kehittäjä. Kaikkea sitä oppii aina, kerralla ei voi näin laajaa kokonaisuutta omaksuakaan. Katsotaan ostosten jälkeen miten Dr. John McDougall oli myös ruokaostosten kunkku, ja neuvoi miten niitä tuoteselosteita oikein luetaan. Ravint

WFPB - Ruokaostokset 10 € - Heinäkuu 3

 Heinäkuun kolmannet ruokaostokset, viikko 29. Yhteensä 9,89 € eli kymppi. Vähemmän kuin normaalisti, kotonahan oli kaikkea ja piti välttää ostamasta jääkaappiin mitään, kun koko ajan oli edessä kotoa lähtö jonnekin.  Hyvä vinkki ruoanlaittoon, jos ei halua sotkea: Keittää silloin pelkät perunat ja porkkanat. Ei tule roiskeita hellalle tai mitään siivottavaa. Tein kyllä kastikettakin, ja keittelin puuroa. Mutta jos olisi välttämätön että vaikka muuton takia ei sotke, niin peruna on tosi vähäsotkuinen. = 4,63 € Kurkku 0,313 kg x 1,79 € = 0,56 € Omena Ida Red 0,352 kg x 1,65 €/kg = 0,58 € Pirkka Varhaisperuna 2 kg x 1,00 €/kg = 2 € Pirkka kesäporkkana 1kg 1,49 €   Esimerkkikattaus mitä saa vitosella lähikaupasta. Kävin molemmissa, Salessa ja K:ssa, K-Marketista löytyi paremmat tarjoukset. Samat perunat maksavat toisena päivänä enemmän, ja Salessa joka päivä on maksanut yli euron kilo. Ainakin kaikki pussiperunat, en muista irtoperunoiden hintaa. Näistä vitosen lähikauppaostoksista ei tu

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

WFPB - Aamiainen ja päiväksi ruokaa - Kokkaukset helteellä

Päivän ruuat, kerralla ja tehokkaasti. Perunat kattilassa, riisi riisinkeittimessä. Katsotaan nyt vaikka yksi ideakooste, miten ainakin eräs aamiaisen laitto sujui kokokasvisruokavaliolla. Salaattiannos miniblenderissä, ja bataatti mikrossa. Otin näitä kuvia kun sattui olemaan muutaman päivän hellejakso, ja samalla vesiremontti ja kaikki. Kokkaamisesta ei meinannut tulla mitään, eikä mistään muustakaan. Otin kuitenkin nyt kuvia, ja laittelen ideoita ylös. Joka kerta pitää ihmetellä uudelleen ja uudelleen, mitä tänään söisi. Ja entiset hyvätkin ideat unohtuvat, ja taas pitää aloittaa alusta. Samalla tulee tarjouksia ja mainontaa ovista ja ikkunoista, ellei laita kieltoa toki, joissa kehutaan kaikkea valmista ja helppoa. Siihen houkutukseen sortumisen vaara on todellinen, silloin kun ei kerkiä miettiä mitään.  Kun oli siis hellettä, enkä viitsinyt yhtään ylimääräistä lämpöä höyryttää keittiössä. Riisinkeitin ja mikro ovat siitä käteviä, että eivät lämmitä mitään huoneiston aluetta enempä

WFPB - Peruna, makaroni ja vihreät pavut - Helppo startti kasvisruokiin

Reilusti ruokaa kolmesta pääraaka-aineesta. Lisäksi vesi ja mausteet.  Mittasin yhden kaikkia, tai jonkin tasamitan saadakseni reseptimäisen ohjeen. Jos sinulla sattuu vaikka olemaan eri vihannesta, tai jokin mauste puuttuu, niin eiköhän siitä ruoka tule. Vettäkin voi lisätä tarpeen mukaan. Ainesten määrät voi puolittaa, jos haluaa tehdä vähemmän. 1 kg perunaa 1,5 l vettä 400 g pussi makaronia 120-150 g vihreitä papuja 1-2 rkl tomaattisosetta 1 rkl suolatonta jauhelihamaustetta 1 tl kuivattua persiljaa 1 tl kuivattua oreganoa 1 tl kuivattua basilikaa 1/2 tl mustapippuria Mausteita tietysti myös maun mukaan. Omaan makuuni jauhelihamauste on melko pippurista jo valmiiksi.  Suolaa en lisännyt ruuanlaitossa. Tuli ihan toimiva ruoka ainakin vasta laitettuna. Kun lämmitin ruokaa myöhemmin, laitoin lurauksen ketsuppia ja ripottelin ravintohiivaa ja mustapippuria. Tästä tuli iso kattilallinen, tai ainakin itselleni riitti koko päiväksi ja ylikin. Riippuu varmaan monesta asiasta, kuten miten nä

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

  Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon. Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän. Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti. Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat. Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman.  Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäj

WFPB - Ruokaostokset 25 € - Kesäkuu 2 - Juhannus

Hyvää juhannusta! Joka juhannus olen perinteisesti laittanut nyt muutamana vuotena postauksen, eikä tämäkään vuosi ole poikkeus. (oho, viime vuonna en laittanutkaan, mutta sitä ennen...)Aatoksi vain ei ehtinyt. Aloitetaan siis ruokaostoksilla, ja siirrytään sen jälkeen kirjasuositukseen, sekä muihin kuulumisiin ja kuviin. Erityisesti ruokavalion sujuvuudesta tällä kertaa, osana juhannusmietteitä. = 5,60 € Pirkka perunat 1,39€/kg x 2 = 2,79 € Kurkku 2,79 €/kg x 0,358 kg x 2,79  €/kg = 1,00 €  Persilja 1,49 € Banaani n. 0,30 € Perunat ja kurkku K-Marketista, Persilja Salesta. Kipaisin viime lauantaina lähikaupat ja hain aamiaistarvikkeet. Näistä aamiaisidea blogipostauksena myöhemmin. = 2,72 € Erään toisen päivän aamiaistarvikkeet Lidlistä. Vilkaisin Finelistä että olisiko tässä jo koko päivän ruuat peräti, ja kyllähän näin oli. Makumieltymysten mukaan tarvitsee kaikkea lisää, mitä nyt puuroon ja perunoihin sitten laittaakin. Tässä on silti  jo hengissä selviämisen elementit, eli pääasi

Luukku 20 - Mysli - WFPB

Luukku 20, mysli. Mysli on luukussa kyllä, mutta ensin 1800-luvun tarjoilut kestikievarin tapaan. Yle Areenalta löytyi ohjelmasarja, Ruokamatka menneisyyteen.  Sarjan yhdessä jaksossa oli 1800-luvun kestikievari . Noin minuutin kohdalla Kallenaution kestikievarimuseon hoitaja Johanna Kallenautio listaa ruokalajit, joita kestikievarissa on ollut aikoinaan tarjolla.  Pöydällä oli: Perunaa possupaistia naurismuhennosta puolukkaa kokkelipiimää viiliä talkkunaa ruisleipää sekä jälkiruuaksi  lettuja ja vadelmahilloa Tein kattauksen jossa oli samat, mutta possunpaistin tilalle jakkihedelmää, joka ei ole eläinperäistä lihaa. Kokkelipiimän tilalle laitoin tofukokkelia, ks. resepti . Viilin tilalle soijajogurtti. Ainoa mikä ensin puuttui, oli talkkuna. Täysin vieras ruokaidea. Kävin siis ostamassa talkkunaa, ja selvitin mitä se on. Sen verran kuuluisa tietenkin Suomessa, että monelle lukijalle varmaan tuttu. Itse en ole muistaakseni ainakaan ikinä maistanut talkkunaa. Kiinnosti tietenkin, että o