Siirry pääsisältöön

WFPB - Viikon kokkailut - 35€/vko - Marraskuu, säästöhaaste vko 2 - Mitä ruuista tuli?

Katsotaan mitä ruokia tuli tehtyä. Laitoin kuvien yhteyteen linkkejä ohjeisiin. Kymmenen ruokaa, joista viimeinen on mielestäni paras. 

Olen nyt ollut 35 €/vko ruokabudjettihaasteella, ja nämä ovat toisen haasteviikon ruokia.

Edellinen postaus: Viikon 2 35€/vko budjettihaasteen ruokaostokset. 

Sitä edellinen: Haasteviikon 2 aloitus.

Marraskuun 2. haasteviikon ruokia:

Tein uunissa useamman ruokajutun kerralla. 

1. Perunat uuniin

Hyödynnän aina sen lämmitysajan näihin, vaikka kyllä näihin myös paistoaikaa kuluu. 

Ketsuppihuntu ja mausteita, kylmään uuniin, 200C , aikaa menee uunin kuumuminen ensin, ja kunnes ovat valmiita. Lisää ohjetta: Ranskalaiset ja uuniperunat, kuvitettu analyysi.

2. Hävikkibanaaneista keksit

Banaanikeksejä, makeaa ja mukaan otettavaa. 

Näytin ne 1. haasteviikon päivänä nro 5. Lisäksi resepti tai teko-ohje löytyy myös täältä.

Nyt kävikin niin. että melkein kaikki kaurahiutaleet menivät näihin kekseihin.

Hävikkibanaaneja olikin puoli kiloa, vaikka näyttivät ensin mitättömiltä.

Nyt ei kaurapuuroa ole keitelty, viime sunnuntain jälkeen.

3. Perunarieskat

Perunarieskat, kuten päivänä nro 4. Kaurahiutaleita meni 0,5 dl, mutta voi tehdä myös ilman

Budjettiin ei tarvinnut miettiä kuivahiivaakaan näiden ansiosta.

Hyvä säästövinkki silti: ruokakauppojen valikoimissa on joskus isoja 250 g kuivahiivapaketteja. Tulee paljon halvemmaksi, kuin yksittäispakatut.



Pakkaseenkin heti, niin on loppuviikostakin tuoretta.

4. Marjoja:

Nyt kun ei ole puuroa mihin marjoja laittaisi, osan voi juoda mehuna. Tulee kuituakin, kun ei siivilöi.

5. Riisi


Riisi sopi hyvin punaisen kastikkeen kanssa, jota tein 1. viikon haastepäivänä nro. 6.

Puolukat tai muut marjat ovat hyvä lisä, auttavat riisiä jos ei ole kastiketta tarpeeksi.

6. "Voi"leivän teko:


Ensimmäisellä haasteviikolla (pvä 5.) eivät oikein leivänpäälliset tahtoneet riittää.  Eräs keino pärjätä ilman levitteitä leivän päällä, on laittaa vihanneksia päälle niin paljon, että leipä tuskin näkyy alta.



Sinappi tai ketsuppi ovat myös hyvä apu.

Ennen en tykännyt ketsupeista leivän päällä mutta niin se maku muuttuu, kun vaihtoehdot ovat vähissä. Leivänpäällisideoita onneksi on olemassa, mutta tuleeko tehtyä, se on eri asia.



Kaupan maustekurkussa varmaan suolaakin, mutta kiva lisä se oli nyt.

7. Bataatit uunissa


Bataatit uunissa, 200 C n. 20 min. Tämä on yksi lempiruuistani. Seuraavissa ostoksissakin on varmasti lisää bataattia. 


Herkkuannoksia valmiiksi aina uutta päivää varten. Lehtikaalin lehtiä myös yleensä rasiaan mukaan.

8. Keitto


Tämän piti olla maukas keitto selleristä. Lanttuakin mukana. 

Tästä tuli nyt kuitenkin sellaista, etten voi edes suositella. Liikaa lanttua kenties, vai mikä lie meni sitten pieleen. Perunatkaan eivät olleet jauhoista laatua, ja jäivät ikävän koviksi.

Tein huomion, että mitä yksinkertaisempaa ruokaa teen nyt, sitä parempi lopputulos. Tähän ei onneksi mennyt liikaa vihanneksia kun laitoin vain puolikkaan sitä, ja palasen tätä. Puoli desiä linssejä. En tee toiste.
 

9. Salaatti


Teen silloin tällöin porkkanaraastetta ja rakennan salaatin. Mutta en joka päivä.

Kyllä se usein menee siihen, että otan lehtikaalia pussista ja syön. Ei näitä jaksa eikä ehdi aina.


10. Makaronilaatikko

Tästä on nyt resepti mukana, ja useampi kuva. Tähän kävin Finelin ruokapäiväkirjassakin hakemassa tietoa.


Ylellä oli uutinen jossa verrattiin eri aineksista tehtyjen makaronilaatikoiden hintaa. Vegaaniseen versioon tuli kasvimaitoa, soijarouhetta ja vegaanista juustoraastetta. Vegaaniversion hinnaksi oli laskettu 4,66 €.

Innostuin kokeilemaan makaronilaatikkoa ilman kasvimaitoa, papuja, soijarouheita tai muita vegaanisia valmisteita. 


Ainekset: 
  • 400g makaroni, tumma.
  • n. 1 l vettä, 
  • 1 porkkana raasteena.

Mausteet: 
  • 1/2 tl mustapippuri, rouhittu
  • 1/4 tl maustepippuri, jauhettu
  • 1/8 valkopippuri, jauhettu
  • 1-2 tl soijakastike, 
  • 1 rkl ketsuppi.
Mausteita aina myös maun mukaan.
Uunissa 200 C n. tunti. Ilman kantta. 



Tästä tuli niin hyvää, että piti tehdä seuraavana päivänä uusi samanlainen. 

Hinta jäi alle euron. Makaronipussi, tumma, maksaa 0,45-0,79 €, ja irtoporkkana n. 0,15-0,20 €. 
0,79 + 0,20 = 0,99. Ja mausteet.

Tietenkään tässä ei ole koko päivän ainoa ruoka, mutta ei paha hinta kokonaisesta makaronilaatikosta. 

Naurissiivuja salaattina.

Nauris on pehmeä, eikä useimmiten haittaa onko se pilkottu kunnolla. Sen verran makeakin, etten kaipaa salaatinkastikkeita.



Makaronilaatikkoon tuli nyt 1453 kcal. Proteiininlähteestähän usein makaronilaatikon yhteydessä puhutaan, joten nyt korostin punaisella myös proteiinin. 54 grammaa makaronista. 0,6 g porkkanasta.

Kilo perunoita voisi olla päivän ruokiin yksi vaihtoehto tämän lisäksi, niistä saisi 753 kcal lisää (sis. 18,8 g proteiinia) ja maksavat myös noin euron. 

Usein laitan makaronilaatikkoon mustapapuja, ja teen italiansalaattia: Makaronilaatikko ja italiansalaatti.
Mustapavuillakin tulee aina tosi hyvää.




Pidän maustepippuria tosi tärkeänä mausteena tässä. Jauhettua käytän yleensä. Sen voisi melkein sisällyttää budjettiinkin vaikka on mauste, koska sitä lähtisin kaupasta hakemaan makaronilaatikkoa varten. Onneksi sattui nyt olemaan. 

Ketsuppi ja soijakastike ovat myös kohtuullisen tärkeitä itselleni, joten niistä toki voisi hintaakin tulla. Soijakastiketta tosin tarvitaan niin vähän, että eiköhän sen voisi korvata suolallakin.

Rasvaamaton astiakin lähti puhtaaksi helposti. Hetken liotin, sitten harjalla pyöräytin, se oli siinä. Leivinpaperillakin vuoan voisi suojata.

Kiitos kun olet mukana seuraamassa haasteen etenemistä.

Haasteviikon 3 postaukset:

Kommentit

  1. Tuo makaronilaatikko on super hyvää. Olen aina ihmetellyt, miksi tähän ruokaan pitäisi lisätä jauhelihaa. Ihan turhaa, pelkkää porkkanaraastetta reilusti, sekin riittää tai voi laittaa muutakin juuresta, mikä estää. On ruokaisaa, eikä tähän kyllästy. Voi pakastaa ja säilyy jääkaapissakin pitkään, kun ei ole sikanautaliha härskiinnyttämässä. Laatikkoruokiinhan on perinteisesti kehoitettu lisäämään rasvaista jauhelihaa. Turhia kaloreita ja pilaa makua.
    Kiitos näistä vinkeistä, pysytään kanavalla.😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, ja puhut täyttä asiaa. Pakastamisesta: Enpä muistanutkaan mainita pakastamisesta mitään. Makaronilaatikkoni tosiaan vahingossa jäätyikin yön aikana, kun vein sen parvekkeelle jäähtymään. Ei se kärsinyt yhtään. En ennen ole uskaltanut pakastaa, mutta nyt tietää senkin. Kiitos vinkistä, että muutkin mahdollisesti saavat tietää. Eikä se aina tahdo ehtiä siitä vuoasta jääkaappiin enää.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Lokakuu 4 - 80 €/kk

Ruokaostospostauksen aika.  Katsotaan mitä tuli. Vältin ostelua ja kaupassakäyntiä, että saisin lokakuun ruokakulut alas.  Kaupassa kävelin vaikka minkä herkullisen ohitse. Haksahdin silti kalliiseen pikaruokaan, josta kuvat alempana. Tumma makaroni 1, 13€/ kg 400g,0,45  € X 2 = 0,90 € Omena Suomi 0,386 kg x 2,49  €/kg = 0,96 € Satsuma 0,99 €/kg x 0,564 kg = 0,56 € Ruukkupersilja 1,07 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Piti laittaa koti mahdollisimman edustavaan ja sievään kuntoon hetkellisesti, ja siksi laitoin näitä ruukkuihin pöydille. Ostin tulilatvankin. Se maksoi vain alle 3 euroa Lidlissä, näillä pystyi täydentämään sisustusta vielä sitäkin halvemmalla. Salaattipurkin viereen mandariini- ja omena-asetelma. Edullista sisustamista hyötykasveilla. = 1,69  € Kauramaito Prismasta. Varsinaiset ruokaostokset tekivät n. 7  € , huvituksiin 7,90 € eli Picnicissä nautittu patonkisämpylä. En laske ruokakuluihin, mutta pitää tilittää jotta en ensin kerro vain kokokasvisruokavaliolla olosta sädekeh

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Marraskuu 1 ja 2

 Marraskuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset.  Sen verran silppuisia kauppareissuja, että alkaa olla hinnat ja kuitit sekaisin. Selvittelin minkä pystyin, ja sain aikaan melko tarkat laskelmat. Jostain maustepussista ja omenasta nyt koira taisi syödä kuitit. Sovelluksien kanssa en pelaa, joten niistä ei ole apua tässä. Yhden jäätelön taas söin, ja siitä lensi paperi roskiin. Luulin ottaneeni kuvan, mutta ei sitä löytynytkään.  Ostokset ovat silppua koska jokainen kerta kun tein vaikkapa turhan reissun Lidlin ohi, tai mitä lie olin hakemassa milloinkin muutakin kuin ruokaa, niin otin aina pussillisen vaikkapa kaurahiutaletta ja makaronia, että saa kaapit sopivan täyteen. Pääsee kohta joulun viettoon niin, ettei tarvitse yhden kaurahiutalepaketin takia alkaa miettiä kauppareissuja. Kaikki mikä maksaa alle 1€/kg ovat taas olleet kuukauden suosikkituotteinani varsinkin energianlähteiden osalta.  Maustekaappiakin joudun jo alkaa täyttämään uudelleen, sentään siellä ei mitään kolme vuo

WFPB - Keitto -Rosmariini ja curry

Keltainen keitto syksyyn, talveen tai mihin vuodenaikaan hyvänsä. Helppo koota kuivakaapin aineksista ja perus perunoista ja porkkanoista.  Laitoin reseptiä ylös koska tähän keittoon tulikin riisiä, ja mausteeksi rosmariinia. Kumpaakaan ainesta en ole keitoissa useinkaan käyttänyt. Perus pohja on vanha tuttu, eli peruna, porkkana ja linssit.  Peruna-porkkana-rosmariini-currykeitto: 1-2 porkkanaa n. litra perunoita, jauhoisia esim Afra. 0,5 dl punaisia kuivattuja linssejä 0,5 dl riisiä n.1-1,5 l vettä 1/2 tl suolaton currymauste 1/4 - 1/2 tl rouhittu mustapippuri 1/2 tl kuivattu rosmariini Tarvittaessa: Maun mukaan loraukset suolaisia maustekastikkeita kuten ketsuppi, sinappi, soijakastike tai ripottelu suolaa. Tai esim. Herbamare suolaa pintaan tms. ja/tai loraus tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia. Kuori ja pilko ensin porkkanat. Laita kiehumaan. Mausta. Keitä porkkanoita reilusti vaikka 10-15 minuuttia, tai kunnes alkavat jo pehmetä hyvin. Kuori tarvittaessa, ja pilko perunat. 

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Lokakuu 3

 Lokakuun kolmannen viikon ruokaostokset. Tässä on täksi ja ensiviikoksi syömistä.  =6,85 € Combino täysjyväspagetti 2x 0,95 €/500g = 1,90 €/kg Punaiset linssit  500 g 1,99 €, 3,98 €/kg Luomu mustapavut Freshona 4 x 0,74 € = 2,96 € Lidlissä on ollut näitä tölkkipapuja jotenkin vähänlaisesti viimeaikoina, ja kysyin asiasta myyjältä. Kuulemma toimitusvaikeuksia ollut. Oli juuri mielessä että voisin ostaa koko laatikon kerralla kun alkavat loppua kotoakin muttei sieltä täyttä laatikkoa enää löytynyt. = 4,95 € Pirkka banaani 1,638 kg x 1,99 €/kg = 3,26 € K-Menu kivetön luumu 200 g  8,45 €/kg = 1,69 € Luumusoppaa, riisipuuron kanssa. Meira Kurkuma 24g 31,25 €/kg =  0,75 €  =1,37 € Kurkku 0,686 kg x 1,99 € = 1,37 € Kurkku oli Lidlissä tarjouksessa, sehän ei nyt aina ole näin halpaa. Baresa luomu tomaattimurska 12 X 0,99€/500g = 11,88 € Lauantai-illan puuhapussi Lidlistä 8,5 €: = 1,69 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kg = 5,32 € Persimoni 0,704 €/kg x 1,99 €/kg = 1,40 € Kotimaiset omenat 1 kg, 2,

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

Luukku 16 - Juuriselleri - WFPB

 Luukku 16 aukenee: Juuriselleri Selleriä en olekaan kokeillut paljoa ollenkaan. Aukko sivistyksessä. Taisin ostaa vuosia sitten tällaisen mukula- tai juurisellerin, ja paistella sitä. En muista mitä sain aikaiseksi, ja sen jälkeen unohtunut koko mukulaselleri.  Varsiselleriä on välillä ollut. Juuriselleri ja mukulaselleri on sama asia. Erikseen on vielä varsi-ja lehtiselleri, ne ovat keskenään sama asia, pitkä varsi. Nyt juurisellereitä oli Lidlissä esillä 2,99 €/kg, ja siitä innostuin kokeilemaan. Oli niitä Prismassakin taannoin, ja kävi jo melkein ostoskorissakin, silloin oli jotain muuta niin jätin toiseen kertaan. Etsin netistä mitä tälle kannattaisi oikein tehdä, ja alkoi sitten hahmottua. Tein uunissa, salaatiksi ja keittämällä. Selleri kannattaa pestä ja harjata juuresharjalla. Jos haluaa pestä oikein tarkasti, koko sellerimukula kannattaa laittaa veteen likoamaan joksikin aikaa, että multa alkaa irrota helpommin, ja rapsutella sitten tarkemmin. Ne rypyläisimmät juuriosat voi k

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm