Siirry pääsisältöön

WFPB - Viikon kokkailut - 35€/vko - Marraskuu, säästöhaaste vko 2 - Mitä ruuista tuli?

Katsotaan mitä ruokia tuli tehtyä. Laitoin kuvien yhteyteen linkkejä ohjeisiin. Kymmenen ruokaa, joista viimeinen on mielestäni paras. 

Olen nyt ollut 35 €/vko ruokabudjettihaasteella, ja nämä ovat toisen haasteviikon ruokia.

Edellinen postaus: Viikon 2 35€/vko budjettihaasteen ruokaostokset. 

Sitä edellinen: Haasteviikon 2 aloitus.

Marraskuun 2. haasteviikon ruokia:

Tein uunissa useamman ruokajutun kerralla. 

1. Perunat uuniin

Hyödynnän aina sen lämmitysajan näihin, vaikka kyllä näihin myös paistoaikaa kuluu. 

Ketsuppihuntu ja mausteita, kylmään uuniin, 200C , aikaa menee uunin kuumuminen ensin, ja kunnes ovat valmiita. Lisää ohjetta: Ranskalaiset ja uuniperunat, kuvitettu analyysi.

2. Hävikkibanaaneista keksit

Banaanikeksejä, makeaa ja mukaan otettavaa. 

Näytin ne 1. haasteviikon päivänä nro 5. Lisäksi resepti tai teko-ohje löytyy myös täältä.

Nyt kävikin niin. että melkein kaikki kaurahiutaleet menivät näihin kekseihin.

Hävikkibanaaneja olikin puoli kiloa, vaikka näyttivät ensin mitättömiltä.

Nyt ei kaurapuuroa ole keitelty, viime sunnuntain jälkeen.

3. Perunarieskat

Perunarieskat, kuten päivänä nro 4. Kaurahiutaleita meni 0,5 dl, mutta voi tehdä myös ilman

Budjettiin ei tarvinnut miettiä kuivahiivaakaan näiden ansiosta.

Hyvä säästövinkki silti: ruokakauppojen valikoimissa on joskus isoja 250 g kuivahiivapaketteja. Tulee paljon halvemmaksi, kuin yksittäispakatut.



Pakkaseenkin heti, niin on loppuviikostakin tuoretta.

4. Marjoja:

Nyt kun ei ole puuroa mihin marjoja laittaisi, osan voi juoda mehuna. Tulee kuituakin, kun ei siivilöi.

5. Riisi


Riisi sopi hyvin punaisen kastikkeen kanssa, jota tein 1. viikon haastepäivänä nro. 6.

Puolukat tai muut marjat ovat hyvä lisä, auttavat riisiä jos ei ole kastiketta tarpeeksi.

6. "Voi"leivän teko:


Ensimmäisellä haasteviikolla (pvä 5.) eivät oikein leivänpäälliset tahtoneet riittää.  Eräs keino pärjätä ilman levitteitä leivän päällä, on laittaa vihanneksia päälle niin paljon, että leipä tuskin näkyy alta.



Sinappi tai ketsuppi ovat myös hyvä apu.

Ennen en tykännyt ketsupeista leivän päällä mutta niin se maku muuttuu, kun vaihtoehdot ovat vähissä. Leivänpäällisideoita onneksi on olemassa, mutta tuleeko tehtyä, se on eri asia.



Kaupan maustekurkussa varmaan suolaakin, mutta kiva lisä se oli nyt.

7. Bataatit uunissa


Bataatit uunissa, 200 C n. 20 min. Tämä on yksi lempiruuistani. Seuraavissa ostoksissakin on varmasti lisää bataattia. 


Herkkuannoksia valmiiksi aina uutta päivää varten. Lehtikaalin lehtiä myös yleensä rasiaan mukaan.

8. Keitto


Tämän piti olla maukas keitto selleristä. Lanttuakin mukana. 

Tästä tuli nyt kuitenkin sellaista, etten voi edes suositella. Liikaa lanttua kenties, vai mikä lie meni sitten pieleen. Perunatkaan eivät olleet jauhoista laatua, ja jäivät ikävän koviksi.

Tein huomion, että mitä yksinkertaisempaa ruokaa teen nyt, sitä parempi lopputulos. Tähän ei onneksi mennyt liikaa vihanneksia kun laitoin vain puolikkaan sitä, ja palasen tätä. Puoli desiä linssejä. En tee toiste.
 

9. Salaatti


Teen silloin tällöin porkkanaraastetta ja rakennan salaatin. Mutta en joka päivä.

Kyllä se usein menee siihen, että otan lehtikaalia pussista ja syön. Ei näitä jaksa eikä ehdi aina.


10. Makaronilaatikko

Tästä on nyt resepti mukana, ja useampi kuva. Tähän kävin Finelin ruokapäiväkirjassakin hakemassa tietoa.


Ylellä oli uutinen jossa verrattiin eri aineksista tehtyjen makaronilaatikoiden hintaa. Vegaaniseen versioon tuli kasvimaitoa, soijarouhetta ja vegaanista juustoraastetta. Vegaaniversion hinnaksi oli laskettu 4,66 €.

Innostuin kokeilemaan makaronilaatikkoa ilman kasvimaitoa, papuja, soijarouheita tai muita vegaanisia valmisteita. 


Ainekset: 
  • 400g makaroni, tumma.
  • n. 1 l vettä, 
  • 1 porkkana raasteena.

Mausteet: 
  • 1/2 tl mustapippuri, rouhittu
  • 1/4 tl maustepippuri, jauhettu
  • 1/8 valkopippuri, jauhettu
  • 1-2 tl soijakastike, 
  • 1 rkl ketsuppi.
Mausteita aina myös maun mukaan.
Uunissa 200 C n. tunti. Ilman kantta. 



Tästä tuli niin hyvää, että piti tehdä seuraavana päivänä uusi samanlainen. 

Hinta jäi alle euron. Makaronipussi, tumma, maksaa 0,45-0,79 €, ja irtoporkkana n. 0,15-0,20 €. 
0,79 + 0,20 = 0,99. Ja mausteet.

Tietenkään tässä ei ole koko päivän ainoa ruoka, mutta ei paha hinta kokonaisesta makaronilaatikosta. 

Naurissiivuja salaattina.

Nauris on pehmeä, eikä useimmiten haittaa onko se pilkottu kunnolla. Sen verran makeakin, etten kaipaa salaatinkastikkeita.



Makaronilaatikkoon tuli nyt 1453 kcal. Proteiininlähteestähän usein makaronilaatikon yhteydessä puhutaan, joten nyt korostin punaisella myös proteiinin. 54 grammaa makaronista. 0,6 g porkkanasta.

Kilo perunoita voisi olla päivän ruokiin yksi vaihtoehto tämän lisäksi, niistä saisi 753 kcal lisää (sis. 18,8 g proteiinia) ja maksavat myös noin euron. 

Usein laitan makaronilaatikkoon mustapapuja, ja teen italiansalaattia: Makaronilaatikko ja italiansalaatti.
Mustapavuillakin tulee aina tosi hyvää.




Pidän maustepippuria tosi tärkeänä mausteena tässä. Jauhettua käytän yleensä. Sen voisi melkein sisällyttää budjettiinkin vaikka on mauste, koska sitä lähtisin kaupasta hakemaan makaronilaatikkoa varten. Onneksi sattui nyt olemaan. 

Ketsuppi ja soijakastike ovat myös kohtuullisen tärkeitä itselleni, joten niistä toki voisi hintaakin tulla. Soijakastiketta tosin tarvitaan niin vähän, että eiköhän sen voisi korvata suolallakin.

Rasvaamaton astiakin lähti puhtaaksi helposti. Hetken liotin, sitten harjalla pyöräytin, se oli siinä. Leivinpaperillakin vuoan voisi suojata.

Kiitos kun olet mukana seuraamassa haasteen etenemistä.

Haasteviikon 3 postaukset:

Kommentit

  1. Tuo makaronilaatikko on super hyvää. Olen aina ihmetellyt, miksi tähän ruokaan pitäisi lisätä jauhelihaa. Ihan turhaa, pelkkää porkkanaraastetta reilusti, sekin riittää tai voi laittaa muutakin juuresta, mikä estää. On ruokaisaa, eikä tähän kyllästy. Voi pakastaa ja säilyy jääkaapissakin pitkään, kun ei ole sikanautaliha härskiinnyttämässä. Laatikkoruokiinhan on perinteisesti kehoitettu lisäämään rasvaista jauhelihaa. Turhia kaloreita ja pilaa makua.
    Kiitos näistä vinkeistä, pysytään kanavalla.😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, ja puhut täyttä asiaa. Pakastamisesta: Enpä muistanutkaan mainita pakastamisesta mitään. Makaronilaatikkoni tosiaan vahingossa jäätyikin yön aikana, kun vein sen parvekkeelle jäähtymään. Ei se kärsinyt yhtään. En ennen ole uskaltanut pakastaa, mutta nyt tietää senkin. Kiitos vinkistä, että muutkin mahdollisesti saavat tietää. Eikä se aina tahdo ehtiä siitä vuoasta jääkaappiin enää.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 74 € - Lokakuu 1 ja 2

Parin viikon ruokaostokset lokakuussa 2025.  Monta pientä kauppakäyntiä johtuen erinäköisistä menoista. Elin ennalta suunnittelematonta elämää. Pohjasuunnitelma kauppareissuille on aina, eli tärkkelyspitoisia, ja vihanneksia. Suunnilleen kaksi asiaa ostoslistalla.  Oli ilmestynyt uusi kynän kuva bloggeriin, sitä painamalla jotkut sanoista muuttuivat linkeiksi. Pitää tarkistaa vielä mitä linkkien takana on. Otan pois niitä jos eivät palvele, ja lisään parempia. Lisäys: Jep, poistin linkit, ei olleet hyviä. 10,03 € Prismasta: Basilika 1,49 € Peruna 1,304 kg x 0,79 €/kg =1,03 € Bataatti 1,422kg x 1,99€/kg =2,83 € Omena Royal Gala luomu 2,99 €/kg x 0,719 kg = 2,15 € Kurkku Suomi 0,276 kg x 2,79 €/kg = 0,77 € Banaani 1,181 kg x 1,49 €/kg = 1,76 € Mansikkahillo 5,29  Minimanista.  Olisi kannattanut ostaa Prismasta  Siellä se olisi maksanut :€3,99 € 4,16 €/kg Joskus pitää ostaa sieltä, missä sattuu muistamaan. Muuten jää ilman. Lisätyn sokerin käyttö pitää minimoida, ...

WFPB - Kurpitsat paistettuna - Hokkaidokurpitsa ja myskikurpitsa

Paistetut kurpitsat. 200 C noin 20 minuuttia. Paistoaikaa voi mennä jopa 40 minuuttia, jos jättää siivut paksuiksi. Tai miksei vaikka tunti.  Kun haarukka menee läpi kunnolla, ja kurpitsa näyttää muutenkin hyvältä, on aika ottaa jäähtymään. Tässä postauksessa käydään työvaiheita läpi kuvin ja kirjoituksin. Paistettuani sekä myskikurpitsaa että hokkaidokurpitsaa huomasin, että kuoriminen ei ollut välttämätöntä.  Tältä näytti paistettu hokkaidokurpitsa. Hokkaidokurpitsan kuori oli raakana niin kova, ettei veitsi meinannut mennä siitä läpi vaan luiskahteli. Uunissa kuori tiivistyi silti ohueksi, eikä siitä ollut mitään haittaa enää. Pilkoin siis vain kurpitsan, enkä kuorinut. Pilkkominenkaan ei aina ollut helppoa. Ellei ison kurpitsan pilkkominen onnistu, tai jos pilkkominen on liian riskialtista veitsen livetessä, silloin voi ottaa käyttöön pitemmän kaavan tie ajallisesti, eli  kurpitsan paistaminen kokonaisena uunissa  niin kypsäksi, että sen pystyy pilkkomaan.  ...

WFPB - Ruokaostokset 63 € - Lokakuu 3

9,5 kiloa vihanneksia ja hedelmiä, 9,6 kg tärkkelyspitoisia ruokatarvikkeita. Loput sekalaisia, ketsuppia, kauramaitoa, tomaattisäilykettä ynnä muuta. Ennen kauppareissua suunnittelin, kun kokosin ajatuksiani, että ostan mahdollisimman vähän, ja alan vaikka toteuttamaan "tunnin kauppareissut" teemaa eli projekti, että en koko viikolla käyttäisi kauppareissuun aikaa tuntia enempää. Säästämään siis aikaa, sen lisäksi että säästäisin euroja. Suunnitelma meni siinä pieleen, kun piti sittenkin lähteä hakemaan jotain muutakin, ja kokosin painavan korin Lidlissä. En tiedä miten siinä niin kävi, taisi olla heräteostospäivä. Ei se haitannut, mutta turha siinä vaiheessa enää yrittää teemoja. Oli samalla hyvä hakea 6 kiloa paseerattua tomaattiakin Prismasta. Ostoksiin meni rahaa siis normaalia enemmän viikossa, aikaakin meni reilusti yli tunti, mutta seuraava kauppareissu oli edessä vasta tänään kun bataatit uhkasivat loppua.  Muok.lisätty ensilumikuva, 21,03 € Ruukkubasilika 2 purkkia ...

WFPB - Vegaaninen kedgeree

Kedgeree-niminen ruoka siis. Kalaruoka alun perin, ja kala tästä tulee vegaanisenakin versiona mieleen, vaikka laitoin tofua.  Kedgeree oli uusinta huutoa Victorian ajan Englannissa, ja nyt tehdään nykyversio.  Kedgeree-ohjeita löytyy yllättävän paljon, jos alkaa hakemaan. Oman versioni tein ennen, kuin hain tästä enempää tietoa. Täysin pelkästään yhden videon perusteella koitin nyt veganisoida, jonka löysin netistä vuosia sitten kun en ollut vielä kokokasvisruokavaliolla. Jos  haluat katsoa millainen ohje se oli, niin videolinkki on tässä: Laitan myös postauksen loppuun saman linkin, niin voit halutessasi lukea ensin.   Oikeastaan tämä ei ole monimutkainen, ja tätä voisi ihan hyvin sanoa riisipadaksi tai risotoksi. Mutta lähtökohta siis oli tämä kedgeree, ja siitä poiki sitten resepti. Voit tehdä riisillä, joko valkoisella tai täysjyvällä pelkästään, tai lisätä kauraa. Pelkkää kauraa en kokeillut, ja ohrakin on vielä testaamatta. Voit laittaa punaisia linssejä, tai ...

WFPB - Lehtiselleri-perunasosekeitto

Selleri-perunasosekeitto, tai peruna-sellerisosekeitto. Varsiselleri, eli lehtiselleri. Vain kaksi asiaa ostoslistalla: Varsiselleri ja peruna.  Tähän sosekeittoon saa käytettyä koko varsisellerin loppuun. Perunoita muutama, että on n. puoli kattilaa selleriä, puoli kattilaa perunaa.  Halutessasi voit lisätä punaisia linssejä, mutta ne eivät ole pakollisia. Niillä voi lisätä energian määrää ja ruokaisuutta. Mausteena on mustapippuri.  Selleri-perunasosekeitto: Selleriä Perunoita Vettä, niin että peittyy Keitetään kypsiksi. Maustetaan mustapippurirouheella. Annetaan jäähtyä, ja sitten soseutetaan sauvasekoittimella. Valmista! Lämmitetään tarjoiluun. Varmuuden vuoksi voi keittää sellereitä ensin vähän aikaa. Jos epäilee ettei selleri muuten pehmene tarpeeksi. Perunat kypsyvät n. 15-20 minuutissa, riippuu myös miten pieniksi pilkkoo. Linssit voi lisätä missä vaiheessa tahansa alussa, punaisten linssien keittoaika ei ole kuin alle vartti, joskus jopa sitäkin lyhyempi. Linssit...

WFPB - Kurpitsakakku

  On paistettuna iso kurpitsa ja ruokaa on, mutta ei mitään kivaa kahvin kanssa.  Siinä on jo tilanne, milloin pikainen kurpitsakakun teko voisi olla paikallaan. Erikoisuutena tässä on että laitoin paljon rusinoita sekaan, ettei käy liian tylsäksi. Tähän sopisi älyttömän hyvin jokin kuorrute, joten sellaisen jos pystyy säveltämään on kakusta enemmän iloa. Itse kokeilin soijajogurtista ja agar-agarista tehdä, siitä ei tullut mitään mutta kertoi jo sen, että kuorrute sopisi. Mausteeksi laitoin ns. kurpitsamausteita jotka osoittautuivat vähän sellaisiksi, että muistuttivat piparkakun makua. Ainekset:  yht, n. 250 g banaania ja kurpitsaa.  25-50 g taatelia n. 1 tl vaniljasokeria, makeutusta maun mukaan n. 30-40 g rusinoita 2-3 dl kaurahiutaleita 1 dl täysjyvävehnäjauho 1-2 tl leivinjauhetta 1 rkl pellavarouhetta "kananmunaksi" 1-2 dl kauramaitoa tai vettä, tai jogurttia, jotain nestettä tarpeen mukaan. Rusinatkin voi turvottaa, mutta ei samassa nesteessä kuin taatelit. K...

WFPB - Ruokaostokset 60 € - Syyskuu 3 ja 4

Kuiva-aineita kaapin täytteeksi. Talveen varustautuminen. Ei ole niin paljoa, etteikö joutuisi kauppaan vielä monta kertaa. Olo on silti jo kotoisa ja mukava, pystyy kokkaamaan täyden aterian vaikka hakemalla tuoreraaka-aineiksi vain pari vihannesta ja perunaa lähikaupasta.  = 10,24 € Täysjyväspagetti 0,95 /500g x 2 = 1,90 €/kg Tumma makaroni1,88 €/kg, 400gx2 = 1,5 € Coop vihreät linssit 400 g 3,98 €/kg = 1,59 € Coop punaiset linssit 400 g, 3,98 €/kg =1,59 € Meira Curry ei lisättyä suolaa 25g 26,00 €/kg =0,65 € Meira Kurkuma 24g 37,08 €/kg = 0,89 € Coop paseerattu tomaatti 0,73€,500 gx2=1,46 €/kg  Xtra tomaattimurska 0,83 €/kg, 400 g x 2 0,33 € = 0,66 € Prismasta kympin pussillinen.  = 32,31 € Tyrnävän Hiivaleipävehnäjauho 1,6  €/kg , 2 kg =  3,19 € Ohraryyni kokonainen 2,39 €/kg Tyrvävän kauraryyni 2,39 €/kg Kaurahiutale x 2 0,98 €/kg =  1,96 € Pikakaurahiutale 2x0,37 €/500g = 0,74 €/kg Myllärin täysjyväohrajauho 1,99 €/kg  Meira ketsuppi 1,2 l...

WFPB - Ruokaostokset 80 € - Syyskuu 1 j a 2 - Tuoreostokset

 Tässä listalla on vain suurin osa, hedelmät, vihannekset, perunat.  Kuivakaappiin keräilin myös taas kaikenlaista, mutta niistä lisää toisessa postauksessa. = 8,97 € Paseerattu tomaatti 2 x 0,98 €/500g = 1,96 €/kg Maribel mansikkahillo 1,35 € Vemondo soijajogurtti 2 x 1,25 €/500g = 2,50 €/kg Omena punainen 0,198 gx 2,49 €/kg = 0,49 € Omena vihreä 0,134 g x2,59 €/kg = 0,48 € Alesto pähkinä-hedelmäsekoitus 2,19 € Elokuvaevääksi hain Lidlistä pussin pähkinäsekoitusta.  Ja omenaa. Tein pakasterasiaan omenalohkot, ja pähkinää laitoin pieneen pussiin. En sitten syönyt elokuvissa mitään, mutta hyvä olla mukana. Jos ei olisi, niin varmasti kaduttaisi. = 7,02 € Banaani 1,128 kg x 1,49 €/kg = 1,68 € Omena Juliet luomu 0,555 kg x 3,19 €/kg = 1,77 € Yleisperuna pesty 1,392 kg x 0,79 €/kg = 1,1 € Pakattu kiinankaali 0,417 kgx 3,79€/kg = 1,58 € Porkkana 0,89 €/kg  Jos ei keksi mitään erikoisempaa, niin näistä tulee jo ruoka. Peruna-porkkanakeitto, ja kiinankaali salaattina. Jälki...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaitoa.  Kattilassa tai haudutuspadassa ei varmaan ole niin tarkkaa, onko nestemää...

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo ...