Siirry pääsisältöön

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Budjettihaaste, viikko 2

35 e/vko budjettihaasteviikko nro. 2 on käynnissä. Katsotaan ruokaostokset. 

Tämä postaus on osa 35 €/vko ruokabudjettihaastetta. Haasteen ensimmäisen viikon säännöt 1. postauksessa.

Edellinen postaus, jossa alkaa toinen haasteviikko. Siellä on ostossuunnitelma tätä kauppareissua varten.

2. viikon säännöt: 
  • 35 €/vko ruokabudjetti, 
  • pesämunana ne mitä edellisviikolta jäi yli. 
  • Ei väliä mistä kaupasta, moneenko ostosreissuun jaettuna. 
  • Etukorttitarjouksia en huomioi, muut kyllä. 
  • Mausteita saa käyttää mitä on kaapissa. Ajattelin, että jatkossa alan lisäämään mausteet ostoskoriin mukaan, jos jotain pitää ostaa. 
n. 2000 kcal päivässä energiantarvearvio, mieluiten yli. Vihanneksia lisäksi. Kokokasvisruokaa, WFPB. 

Esimerkkikaupaksi jonne kokoan ostoskorin valitsen yhden kaupan, vaikka voin olla hakenut ostoksia muualtakin. Nyt valitsin Prisman, koska siellä sattuu nyt olemaan helpointa käydä. Sieltä saa isoja säkkejä perunoita ja riisiä.

Toisen haasteviikon ostokset 35 €:





Osa ruuista oli jo, siksi kuvassa on K-Menu tomaattimurskaa ja jotain eri spagettia. 

Pakasteet ovat alempana, eri kuvassa, etteivät sula.

Luettelen ostokset ilman kilohintoja. Kilohintoja vertasin ostoslistaa laatiessa, löytääkseni edullisimmat ratkaisut. Laitoin kaupassa "halvin vertailuhinta ensin" -asetuksen. Sekä K- että S-ketjun verkkokaupassa sai sen asetuksen päälle. (K-ketjun sivulla se lähti aina poiskin päältä kesken kaiken.)

35 euron ruokaostokset kategorioittain:

Tärkkelys:
Peruna 10 kg 6,99 €
Spagetti 1,15 €
Makaroni, tumma 3kpl  400g pussia 1,35 €
Riisi 1kg, 1,99 €
Bataatti 4 kpl  3,20 €
= 14,68

Juures: 
Porkkana 1 kg, 1,35 €
Lanttu, irto 0,84 €
Nauris, irto 0,40 €
= 2,59 €

Vihannes: 
Lehtikaali 200 g, 2,19 €
Kiinankaali 1,85 €
Selleri 1,89 €
Pitkät vihreät pavut, pakaste 1,04 €
= 6,79 €

Marjat: 
Puolukka 200 g, pakaste 1,05 €
=1,05 €

Hedelmä:
Banaani 7 kpl  2,03 €
Omena 1, 5 kg pussi 2,69 €
= 4,72 €

Tomaattisäilykkeet:
Paseerattu tomaatti 0,65 €
Tomaattimurska 0,99 €
Tomaattisose 0,79 €
= 2.43 €

Muut: 
Sitruuna, 3 kpl 0,60 €
Sieni 0,45 €
Maustekurkku 0,36 €
= 1,41 €

=34 €

Eri kauppojen välinen vertailu:

K-Marketin valikoimasta onnistuin melkein saamaan saman hintaisen ostoskorin, pienin muutoksin. Välillä onnistui edukkaamminkin. Jasmiiniriisi K-Menu riisiksi, tomaattimurska hieman halvempaa. Bataatin kilohinta kallis, ehkä yksi bataatti pois. Irtosienet tölkkisieniksi, jos ei ole irtoja valikoimassa. Sitä rataa.

Sen verran pelasin ostosten, ostoskorien, kauppojen sun muiden kanssa, että täytyy julistaa kaupat taas aika tasaväkisiksi. Cittarinkin vilkaisin, ja sekin pelitti.

Salenkin kanssa varmaan pärjäisi. Parhaat juures-ja banaanitarjoukset kun löytää K:sta, niin Salesta löytyy ihan kivasti sitten muuta yleensä.

K-Marketin ostoskorin muutin K-Supermarketiksi, ja hinta nousi 38:n euroon. Siellä varmaan ei ollut juurestarjouksia juuri parhaillaan, ja niitä pitäisi vähentää.

35 € ostoskori viikon tarpeisiin voisi siis onnistua kaikissa kaupoissa, koska en olisi tarvinnut välttämättä ihan kymmentä kiloa perunoitakaan. 

K-Marketista olisi saanut silti nyt halvemmalla perunaa kuin Prismasta, hintaan 0,59 €/kg.

Kaupassa:


Näistä saa pääasiassa viikon energiat.  Perunoita olin miettinyt 7-10 kg. Helppo laittaa Prismassa kärryyn iso säkki, kerran se tarjolla oli. 

Olisin halunnut jauhoisiakin perunoita, mutta kaupassa ei riittänytkään kapasiteetti alkaa miettimään.

Hiutaleita en tällä kertaa budjetoinut, koska luulin niiden riittävän. Kaurahiutaleet loppuivatkin saman tien. 

Pääasia silti että tärkkelyspitoisten kasvien kategoriasta on tarpeeksi edes jotakin, koska näillä pidetään nälkä loitolla. 




Hävikkibanaanit hain illalla tulomatkalla K-Marketista, koska Prisman banaanit olivat raakoja. 





Pakasteostokset. 

Jaoin 200 g puolukkaa viiteen annospussiin nähdäkseni, miten paljon 200 g on käytännössä, syömisen kannalta.

Viisi noin 1 dl annosta tuli puolukoita. On siinä jo marjaa puuroon. Nyt kun ei ole puuroa niitä voi heitellä ruokalautaselle, tai tehdä blenderissä pikamehua. Tai syödä jäisenä, jos maistuu.


Edustakoon ohuet vihreät pavut palkokasvien ryhmää, koska en muistanut ensin koko papuja tai linssejä. Sitten kun muistin mietin, että eiköhän tämä viikko mene tällä, ja 1 dl linsseillä mitä jäi.

Samalla hinnalla olisi saanut varmaan pussin kuivattuja herneitäkin. Nämä ovat silti samalla vihannes. 

Vihanneskategoriaa lisää.

Kiinankaalia ostin n. 600g, yhden ison. En enää kaupassa muistanut pitikö se olla 2 kpl vai 1 kpl, mutta mukanani oli lappu jossa luki 7 eurolla vihanneksia.





Selleri vaikutti erikoisen painavalta.

Se olikin 400 g, vaikka pussissa lukee 250 g. Mukava yllätys.


Omenoiden kanssa kävi kuten perunoiden. Säkki oli helpompi ottaa kuin irtona. Tämä maksoi 2,69 €. Suunnitelmassa oli, että hedelmiä sai ostaa alle neljällä eurolla.

Alitin marjabudjetin noin eurolla, joten mielsin että tähän on varaa. Banaanit tekivät yhteensä n. 2 euroa, joten vitosen hedelmäbudjetti tällä kertaa.

Lopuksi:

Vaikka miten ostoskorien kanssa suunnittelee ensin, niin käytännössä kun menee kauppaan on tilanne eri. Keskittyminen pitää suunnata moneen asiaan, ja siellä voi varautua yllätyksiin. Kaikkea ei ole, tai sitten on jotain mikä houkuttaa sivuraiteille. 

Nyt oli esimerkiksi halvalla kahden kilon pusseja juureksia. Teki tiukkaa ostaa vain 1 kg porkkanoita. Teki myös mieli vaihtaa irtolanttu, sienet, sitruunat ja irtonauris yhteen kahden kilon pussiin punajuuria.

Jääkaappiin ei olisi kuitenkaan mahtunut, eikä budjettiin. Suunnitelmasta poikkeaminen olisi aiheuttanut laskelmien menon sekaisin.

Onneksi olin kirjoittanut lapulle kategoriat, ja paljollako niitä sai ostaa, koska sen avulla oli lopulta helpoin suunnistaa. Ja onneksi osa tuotteista oli jo kotona, kuten makaronit, tomaattimurska ym. Muuten olisi tullut paljon kantamuksia. 

Kiitos kun luit, ja katsotaan seuraavissa postauksissa, mitä ruuista tuli.

Muut 35 €/vko haastepostaukset:


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm

WFPB - Muffinssit - Omena, kaura ja mustikka - Ilman leivinjauhettakin onnistuu

Tämän muffinssiohjeen avulla pääsevät myös kolhuiset, ylimenneet, tai liian happamat omenat hyötykäyttöön.  Jos omenoita ei ole tarpeeksi, voi käyttää lisänä ylikypsää banaania tai omenasosetta purkista. Muffinssit maistuvat eväänä, ja kahvin tai teen kanssa. Näitä voisi myös ajatella kaurapuurona pakattuna taskukokoon, ja helposti käsiteltävään kääreeseen. Tai: Voit myös jättää muffinssipaperit pois, ja tehdä litteitä keksin mallisia leivonnaisia. Makeuttamiseen voi käyttää taatelia, banaania, tai sokeria. Rasvaa ei tarvitse laittaa.  Kokeilin, tarvitseeko laittaa ruokasoodaa ja leivinjauhetta. Tein muffinssit ensin leivinjauheen ja ruokasoodan kanssa. Toisena ilman kumpaakin ainetta. Sattumiksi voi laittaa marjoja ja rusinoita. Laitoin mustikkaa ja rusinoita näihin.  Huom: Kokeilin kerran myös mansikoita, ja yllättäen ne eivät sopineet. Toisiin muffinsseihin sopivat,  joten ihmettelen suuresti. Suosittelen siis kuitenkin näihin mustikoita ensisijaisesti. Idean sain näiden tekoon  Fl

WFPB - Sämpylät - Litteät leivät - Peltileipäresepti

Helpot sämpylät ilman vaivaamista ja pyörittelyä. Nämä onnistuvat joka kerta jollakin tavalla.  Sama resepti, kuin peltileivässä , mutta aloinkin kerran tekemään taikinasta litteitä leipiä.  Kaksi versiota, 1. ja 2, iso ja pieni taikina. Isosta, sämpylätaikina 1, tulee koko pellillinen ja sämpylät voivat kasvaa toisiinsa kiinnikin tilanpuutteessa, tavallisella uunipellillä. Ne voi sitten erotella toisistaan, tai tehdä kaksi eri pellillistä. Sämpylätaikina 1 1,5 rkl kuivahiivaa 500 ml vettä 1-2 dl kaurahiutaleita jauhoja kunnes taikina on sopivaa.  ripaukset suolaa ja sokeria, maun mukaan TAI Sämpylätaikina 2, pienempi versio 2 tl kuivahiivaa 300 ml vettä 1-2 dl kaurahiutaleita loput jauhoja ripaukset suolaa ja sokeria, maun mukaan Sekoitetaan ensin hiiva lämpöiseen 42 C veteen, kuivahiivan ohjeen mukaan, ja sinne sokerit ja suolat mitä käyttää. Sitten kaurahiutaleet, ja aletaan jauhoja lisäämään.  Jauhoja lisätään pikku hiljaa, kunnes taikina pysyy lusikassa hetken, muttei ole liian tö